Kormányzati korrupciógyanús ügy: Magyarország uniós támogatást bukhat a Microsoft....

Magyarország uniós támogatást bukhat a Microsoft kormányzati korrupciógyanús botránya miatt, írja a HVG.

Az ügy lényege, hogy a magyarországi Microsoft-leányvállalattal együttműködő viszonteladók, akik magyar állami intézményeknek értékesítették a Microsoft-licenceket, a Microsofttól kapott diszkontoknak köszönhetően nagyon olcsón jutottak a termékekhez, a kedvezményt pedig nem adták tovább a végső vevőnek.

A botrány idején a NAV, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Legfőbb Ügyészség is vett Microsoftot a HVG szerint.

Az ügyben az unió csalás elleni hivatala, az OLAF is nyomozást indított, mert az érintett szoftverbeszerzések egy részéhez Magyarország az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok forrásait is igénybe vette, írja a lap.

A HVG szerint az OLAF 2021 decemberében részben lezárta a magyarországi Microsoft-ügyben indított nyomozását, és javaslatot tett az Európai Bizottságnak, hogy a szoftverlicencekért kifizetett összegek egy részét zárja ki az uniós társfinanszírozásból. A lap szerint ez azt jelenti, hogy a Bizottság visszafizettetheti Magyarországgal a szoftverbeszerzésekre igénybe vett uniós források egy részét, mivel az OLAF szerint azokat szabálytalanul költötték el.

Az ügyben korábban az amerikai igazságügyi minisztérium is nyomozott, de elégséges bizonyíték híján peren kívül megállapodtak a Microsoft magyarországi leányvállalatával.

Az ügyben a magyar Legfőbb Ügyészség is nyomoz 2019 óta, most januárban pedig erről azt írták a HVG-nek, hogy az ügyben gyanúsítotti kihallgatás nem történt, az OLAF és a nyomozó főügyészség több alkalommal is egyeztetett személyesen és online is.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....