Mentőhelikopterre gyűjtenek adományokat

Közösségi finanszírozással indítana mentőhelikopteres mentést a TrustAir Aviation Kft. az északnyugat magyarországi régióban. Azért éppen itt, mert ez az egyik olyan területe Magyarországnak, ahová 15 percen belül nem tudnak odaérni a légimentők – mondta lapunknak Túri Péter, a cég ügyvezetője.

- Az észak-nyugat-magyarországi régióban 800 ezer ember él. Autópályáikon naponta 50-60 ezer gépjármű halad át – sorolja az új szolgáltatás mellett szóló érveket a szakember, aki korábban (2006-2011 között) a Magyar Légimentő Mentő Kft. igazgatójaként több koncepciót is készített a hazai légimentés modernizálására. – Ezekből az elmúlt 11 évben nem nagyon sikerül bármit is valóra váltani. Ezért választottam most egy másik utat - mondja. Amennyiben az emberek hajlandók a célra havonta egy pizza árát rászánni, úgy a jövő évben felszállhat az első közösségi finanszírozású mentőhelikopter. A regionális mentés mellett a TrustAir országos lefedettséget biztosítana az intezív ellátásra szoruló gyerekeknek is. Túri Péter számításai szerint ahhoz, hogy mindez működjön évi egymillió eurót kell összegyűjteni.

"Azaz havonta 35-37 millió forint adományra van szükség."
A projekt finanszírozását a luxemburgi, svájci és angol mintákhoz hasonlóan részben közösségi finanszírozással, támogatással és tagsági rendszerrel működtetik. Erre alakult – magánszemélyek részvételével – egy nonprofit szervezet, a SkyCU Légimentő és Légi Betegszállító Egyesület. Ide, úgy mint akár egy autóklubba támogatóként bárki – egyének, családok, cégek – is beléphetnek. A havi díjért cserébe kedvezményeket, illetve szolgáltatást is biztosít az egyesület.

Az ügyvezető szerint tízezer támogató már elég lehet ahhoz, hogy gépeik jövő tavasszal elindulhassanak a bajba jutottakért. Hozzátette, „aki támogat, az részese lehet egy olyan ügynek, mellyel 800 ezer ember baleseti mentése válik biztonságosabbá. E jó érzés mellett cserébe kapják, ha egyébként a külföldi betegszállításra lenne szüksége, mert elüti az autó, leesik a tevéről, elcsúszik a medence partján, hogy minimum 12 százalékos kedvezménnyel hazahozzuk. De ha valaki prémium tagságot vállal, akkor térítésmentesen nyújtjuk a szolgáltatásainkat. Vagyis átvállaljuk a biztosítója helyett a hazaszállítás költségét.

Túri Péter elmondta: a légimentés Luxemburgban, Svájcban, Angliában már közösségi finanszírozással működik, ő azt reméli, a magyar lakosság is megértette mára, hogy maga is képes tenni és nem kell feltétlenül mindenben az állami gondoskodásra várni.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-