Putyin ellen fordul Orbán? - aláírta a nyilatkozatot, ami elítéli Oroszország...

La Vanguardia: Orbán is aláírta a nyilatkozatot, ami elítéli Oroszország katonai akcióit az ukrán határon

A La Vanguardia című spanyol lap szerint Orbán Viktor is aláírta azt a közös nyilatkozatot, amiben az EU épp Madridban tanácskozó szélsőjobboldali-populista pártjai Oroszországot teszik felelőssé az ukrán határon kialakult helyzetért. A nyilatkozat, amit a spanyol házigazdákat idéző helyi sajtó szerint a tanácskozás minden résztvevője aláírt, kijelenti, hogy

Oroszország Európa keleti határán végzett „katonai akciói” „a háború szélére sodortak bennünket”.

A szélsőjobboldali politikusokat vendégül látó spanyol VOX párt szóvivője, Jorge Buxadé sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a nyilatkozatot a tanácskozás összes résztvevője aláírta, és hogy a dokumentum kifejezetten Oroszországot hibáztatja az ukrajnai krízis eszkalációjáért. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a nyilatkozat élesen bírálja az Európai Unió diplomatáinak tehetetlenségét is a külső fenyegetéssel szemben.

A La Vanguardia megjegyzi, hogy a találkozót szervező VOX párt legjelentősebb szövetségesei, azaz Orbán és Morawiecki lengyel miniszterelnök Oroszország megítélésével kapcsolatban ellenkező állásponton vannak, míg a lengyel kormány hónapok óta sürgeti az EU-s és a nyugati államokat, hogy „ébredjenek fel” és kezeljék súlyának megfelelően az orosz fenyegetést, addig Orbán és a Fidesz Vlagyimir Putyin rendszernek legfőbb támogatója az EU-ban.

Mindezzel együtt azonban úgy tűnik, hogy ha szélsőjobboldali barátai kérik, Orbán még Oroszországot elítélő nyilatkozatokat is hajlandó aláírni, holott gyakran pont az ehhez hasonló nyilatkozatok elfogadását torpedózza meg az EU-ban a magyar kormány Putyin érdekei szerint. (La Vanguardia)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen