Attól tart a Nemzeti Választási Iroda, hogy a járvány miatt ellehetetlenülhet a szavazás ...

Attól tart a Nemzeti Választási Iroda, hogy a járvány miatt ellehetetlenülhet a szavazás a kínai képviseleteken

Csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket az április 3-i szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok, ugyanakkor a Nemzeti Választási Iroda arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.

A külképviseleti névjegyzékbe vételt csütörtöktől kérheti a választópolgár a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, vagyis a jegyzőtől. A kérelem benyújtható személyesen, levélben, online a magyarorszag.hu-n.

Az NVI a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve saját honlapján közzéteszi a külképviseleti választási irodák címét, változás esetén pedig haladéktalanul frissíti a listát. Külképviseleti szavazásra minden olyan kijelölt helyen lehetőség lesz, ahol azt a fogadó ország biztonsági körülményei, illetve járványügyi előírásai lehetővé teszik.

Az NVI ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a világ számos országában továbbra is kritikus a koronavírus miatti járványhelyzet, és emiatt nem zárható ki - elsősorban Kínában -, hogy a helyi járványügyi előírások a külképviseleti szavazás megtartását befolyásolják vagy akár el is lehetetlenítik. A jelenlegi állás szerint négy kínai város - Csungking, Kuangcsou, Peking és Sanghaj - magyar külképviselete lehet érintett.

Az országban a rendkívül szigorú karantén- és csomagátvételi szabályok mellett, ha most hétvégén lennének a választások, ellehetetlenülne a szavazás.A már 2018-ban is szavazást lebonyolító kínai külképviseleteken összességében mintegy kétszázan adták le szavazatukat.

Az NVI a rendkívüli helyzetre tekintettel javasolja, hogy a négy említett kínai külképviseleten történő szavazás helyett az érintettek lehetőség szerint más módon éljenek választójogukkal. Hogy itt az NVI mire gondolhatott, az az MTI-hez eljuttatott közleményből nem derül ki, ugyanis azok a külföldön tartózkodók, akiknek van magyarországi lakcíme, nem szavazhat levélben.

„Kérjük a választópolgárokat, hogy fokozott figyelemmel és folyamatosan kövessék nyomon a szavazás helye szerinti ország, illetve város járványügyi előírásait, valamint az adott helyen működő külképviselet és a Nemzeti Választási Iroda honlapját” - írták. (MTI)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-