Külföld is a brutális magyar szeméthegyről beszél


Olaszországból behozott műanyaghulladék feldolgozását tervezte egy cég a Tolna megyei Tamásiban, de csak a felhalmozásig jutott az ügy.


A lakosokat a szeméthalom nagyon felháborítja. Egy Tamásiban élő, buszsofőrként dolgozó férfi neve elhallgatását kérve azt hangsúlyozta, hogy a munkája miatt napról napra szembesült azzal, miként lett egyre nagyobb a műanyag halom.

„Tőlünk elviszik a szemetet a kistérségi hulladéklerakóba, ezt meg idehozták a városba” – jegyezte meg. A háromgyermekes Gulyás Károly az erkélyéről közvetlenül rálát a szemétre. Mint a Blikknek elmondta, a szörnyű látvány mellett a műanyagbálák szúrós kellemetlen szaga is zavarja. „Vadgazdasági technikusi végzettséggel sok éven át a természetben dolgoztam, nem tudok napirendre térni ezen a dolgon. Tiszta levegőre vágyom, nem erre a szeméthegyre" – berzenkedett a tamási férfi.

„Tamási, buszpályaudvar. 10 000 tonna… A legfrissebb hírek szerint a hulladékfeldolgozó munkatársai nem kapták meg a fizetésüket, a hulladékot nem felügyeli senki! A telek kerítése kibontva, már a mezőn is áll a szemét, körülbelül két emelet magasan.” Ezt írta ki a Facebook-oldalára egy helyi lakos, Tóth Attila, aki a DK jelöltjeként indul az ellenzéki előválasztáson.

Az ellenzéki politikus a Blikknek elmondta, azért aggódik az Olaszországból odaszállított műanyaghegy miatt, mert az öngyulladásra is hajlamos és ráadásul a keletkező gáz és füst is mérgező. Tóth Attila megjegyezte, külföldön nemrég csak a kedvező szélirány miatt nem evakuáltak egy falut egy sokkal kisebb mennyiségű műanyagtároló kigyulladásakor.

„A nagy mennyiségű hulladék rontja a település képét, mert a szemét a buszpályaudvar végén van, hatszáz méterre egy lakóteleptől és a termálfürdőtől, illetve háromszáz méterre a kerékpáros velodromtól” – tette hozzá Tóth Attila, aki szerint a helyi városvezetés passzivitásba és hallgatásba burkolózik.

A lakosok többször kifejezték a nemtetszésüket

A műanyagszeméttel kapcsolatban azonban nem olyan egyszerű az önkormányzatnak megoldást találnia, mert az engedélyeket megkapta a vállalkozás a különböző hatóságoktól és azoknak is kell felügyelniük a cég számára előírtak betartását.

Az ügyben a polgármester, a fideszes Porga Ferenc több tájékoztatást is kiadott a lakosok számára. A város honlapján elérhető, és a lapunknak is megküldött dokumentumokból kiderül, hogy a Wastra Group Kft. szeméttelepére a jegyző a szakhatóságok előírásait és kikötéseit határozatába belefoglalva adta ki a telepengedélyt.

A városvezető megjegyezte azt is, hogy bár a telepvezető arról tájékoztatta, hogy a tárolt és a gyűjtött hulladék, illetve az újrahasznosítható alapanyag feldolgozás a szükséges technológia elhelyezése után rövidesen megkezdődik, ez a mai napig nem indult el. Hozzátette: mivel ez a lakosok körében aggodalomra ad okot, az illetékes hatóságoknak jelezte a helyzetet.

Május 20-án a jegyző és a hulladékgazdálkodási hatóság munkatársa a telephelyen olyan hiányosságokat talált, ami miatt a nem veszélyes hulladék begyűjtését kilencven napra felfüggesztette és felszólították a cég ügyvezetőjét a hulladék feldolgozásának megkezdésére – áll a további közleményben. Emellett a Tolna Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztálya hétmillió forintos bírságot szabott ki a cégre. Továbbá tűzvédelmi bírságot is kapott a kft. a katasztrófavédelemtől.

A cég egyik dolgozója neve elhallgatását kérve azt mondta, hogy nem kapta meg a fizetését sem ő, sem két kollégája, ami miatt a munkaügyi hatósághoz fordultak. „Szerintem itt már semmi jóra nem lehet számítani. A jelenlegi állapotok alapján nem várnék arra, hogy elindul a műanyaghulladék feldolgozása.” Ugyanakkor, mint az egyik lakossági tájékoztatásban is szerepel, a vállalkozás 2021. október 16-ig kapott haladékot az előkezelési tevékenység befejezésére, illetve a hasznosítási tevékenység megkezdésére.

A kft. ügyvezetője, Imre Gyula lapunk megkeresésére azt hangsúlyozta, hogy a cég minden engedéllyel rendelkezik, amit mi eleve nem is vitattunk. A vállalkozó a telepen kialakult helyzetről azt mondta, hogy valóban voltak fennakadások, amit a pandémiával magyarázott. „Gépeket szereztünk be és hamarosan meglesz a mosóberendezés is. Október közepéig kaptunk határidőt a műanyaghulladék feldolgozására, de szerintem már heteken belül hozzá is foghatunk.














Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen