Orbán: Én Budapest utcáin harcoltam a jogállamért

A hamburgi Stern hetilapnak adott interjút Orbán Viktor. A kormányfő szuverén nemzetek Európájáról, az EU és a NATO fontosságáról, a genderről, a migrációról, a hazai zsidó közösség jelentőségéről, a családpolitikáról és a meglátása szerint szabad sajtóviszonyokról beszélt.



„Magyarországon úgy mondjuk, hogy csak akkor lehetsz jó európai, ha jó magyar vagy” – idézte az MTI az interjúból Orbán szavait. A kormányfő elismételte a tételt, amely szerint ő a szuverén nemzetek közösségét támogatja, míg más országok növelnék a nemzetek feletti intézmények – „Brüsszel” – hatáskörét.



Magyarországot az EU-n és a NATO-n belül látja, és hibának tartja, hogy nem sikerült elkerülni a brexitet.

Budapesten él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége, és „társadalmi feladat gondoskodni arról, hogy a zsidó élet teljesen szabadon kibontakozhasson.”

A sajtót illetően elmondta: „objektív elemzések azt mutatják, hogy a kormánnyal szemben nagyon kritikus médiumok piaci részesedése jóval 50 százalék felett van”. Hozzátette, hogy a kormány „nem szól bele” médiaügyekbe. (A KESMA alapítványról nem tett említést és ahogy korábban, most nem derült ki, milyen mérés igazolja a kritikus médiumok ötvenszázalékos piaci részesedését.)

Indokoltnak tartotta a „heves tiltakozást” a Meseország mindenkié című mesekönyvvel szemben, ugyanakkor a könyvledarálást nem támogatja – mondta ezúttal, majd megerősítette, hogy a kötet „szexuális propagandát” tartalmaz. Az alaptörvény szerint a család nő és férfi köteléke, de ez szerinte nem jelent intoleranciát.




Se muszlim, se kínai



Az iszlámhoz fűződő viszonyról elmondta: a magyarok nem szeretnék, hogy muszlim vallású emberek nagy számban megjelenjenek országukban, és „kulturális változást” okozzanak életükben. A Magyarországon tartózkodó muszlimokat „mi magunk engedtük be”, és ők „elfogadták, hogy egy keresztény-zsidó országban élnek, és betartják törvényeinket”.



A távosságtartást szélesebb körben is megfogalmazta: „kitűnő viszonyban vagyunk a kínaiakkal, de nem szeretnénk, hogy holnap bejöjjön ötmillió kínai.” (Bár nem derült ki, milyen helyzet alapján merülhetne fel a magyarországi lakosság felével egyenlő tömeg gyors beáramlása bárhonnan.



„Szeretjük a sokszínűséget a saját kultúránkon belül, de ami kívülről jön, azzal nagyon óvatosak vagyunk, azért is, mert kis ország vagyunk” – mondta a hetilapnak a máskor egyébként homogén nemzetállamról beszélő kormányfő.



Az „illegális bevándorlást alapvetően ellenzi” Orbán, szerinte azonban a menedékkérők „rendes ellátást” kaptak, kifogás csak azzal szemben volt, hogy nem mozoghattak szabadon a befogadóközpontokon kívül. (Ezzel szemben a Frontex épp azért hagyta el Magyarországot, mert az EU határőrizeti szerve úgy látta, Magyarország figyelmen hagyja az Európai Unió Bíróságának ítéletét, amely szerint jogtalan a migránsok kerítésen kívülre – lényegében Szerbiába kényszerítésének – gyakorlata, így lényegében a menedékkérelem benyújtásáig sem juthatnak el.)



Ezért állították fel a Szerbia vagy Horvátország felé nyitott tranzitzónákat, de „az unió sajnos ezt sem fogadta el”. Így bezárták a tranzitzónákat, de az Európai Bizottság azt a megoldást sem fogadta el, hogy a biztonságos harmadik országokban működő magyar külképviseleteken kell benyújtani a menedékjogi kérelmeket. Ezért most egy újabb bírósági döntésre kell várni ebben a „macska-egér játékban” – mondta Orbán, aki szerint Magyarország betartja azt a nemzetközi szerződésekben lefektetett szabályt, amely előírja, hogy az otthonukból alapos okból menekülő embereket megilleti a befogadás joga egy biztonságos országban, de hozzátette, nincs olyan nemzetközi jog, amely szerint ki lehet választani ezt az országot. Szerinte minden olyan politikát ellenezni kell, amely az érzést kelti a segítségre szorulókban, hogy a megoldás a kockázatokkal teli úttal járó bevándorlás Európába.



Orbán Streetfighter



A kormányfő szerint a Magyarországot ma kormányzó erők az „antikommunista jogállami mozgalomból” érkeztek.



„Jogállamiságunkban kételkedő nyugati partnereinknek mindig azt mondom: kedves barátaim, ti hol küzdöttetek a jogállamiságért? Én Budapest utcáin harcoltam”



– mondta Orbán Viktor, aki korábban is előszeretettel beszélt streetfighter múltjáról.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....