Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
A polgármesterek semmiről sem dönthetnek majd önállóan, ha a Parlamentben megszavazzák a törvény módosítást

Beültetnék föléjük a védelmi bizottságokat.

Veszélyhelyzet idején jókorát növekszik a polgármesterek és a főpolgármester jogköre a most hatályos katasztrófavédelmi törvény szerint:

veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja.

Azonban egy frissen beadott salátatörvény egyik pontjában úgy módosítana ezen a kormány – a benyújtó Semjén Zsolt, de ez csak formaság –, hogy:

a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnökének döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Vagyis a veszélyhelyzet ideje alatt a polgármesterek semmiről sem dönthetnek majd önállóan, ha a Parlamentben megszavzza ezt a módosítót a Fidesz-kétharmad.

Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina a törvényjavaslatról azt írta: kezdődik.

Benyújtottak egy törvényjavaslatot tegnap, ami a veszélyhelyzet idejére gyámság alá vonja a polgármestereket.


Budapesten a fővárosi kormányhivatalt Sára Botond, korábbi fideszes józsefvárosi polgármester vezeti, ő a védelmi bizottság elnöke. Országszerte a védelmi bizottságokban a kormányhivatalok vezetői és a polgármesterek mellett honvédségi, rendvédelmi és katasztrófavédelmi szakemberek ülnek még.

Amikor Soros György bejelentette, hogy egymillió eurót adományoz Budapestnek, akkor Karácsony Gergely nem sokkal később el is mondta, mire költik azt. A főpolgármester arról beszélt, hogy az adomány nagy könnyebbséget jelent, “mert a fővárosnak és a kerületeknek is jelentősen csökkennek a bevételei, miközben nyilvánvalóan többet költünk, van olyan kerület, ahol megsokszorozta a polgármester a szociális juttatásokat – helyesen és felelősen”.

A pénzt a fertőzés elleni védekezéshez szükséges eszközökre, továbbá a kerületi járóbeteg- és alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók, valamint a szociális intézményeink munkatársainak vírustesztelésére szeretnénk fordítani – írta Karácsony.

Azonban ha a jövőben tényleg visszavágják a polgármesterek jogköreit, akkor ehhez is a védelmi bizottság jóváhagyása szükséges majd.
Veszélyes idők

A veszélyhelyzet és a különleges jogrend eleve soha nem látott állapotokat hozott az országban. Orbán Viktor is azt mondta erről egy korábbi rádióinterjújában, hogy:

Ez valahol a békebeli demokrácia és a háborús állapot közötti fázis. Óvatosan kell vele bánni.

Már akkor azt mondta a kormányfő, hogy sokat törte rajta a fejét, meglépjék-e ezt, ugyanis ezt a demokrácián túli állapotot, ahogy fogalmazott, nem véletlenül nem szokták civilizált országok alkalmazni. Arra már a veszélyhelyzet kihirdetésének pillanatában figyelmeztettek ellenzéki politikusok és jogászok, hogy az Orbán-kormány által 2011-ben elfogadott katasztrófavédelmi törvény rendelkezései, valamint azok rosszul értelmezett és alkalmazott rendkívüli jogrend helyi diktátorokat csinálhat a polgármesterekből.

De arra senki nem számított, hogy ez nagyon hamar be is következik. Ugyanis ezt az állapotot több fideszes polgármester is arra használta az országban, hogy saját hatáskörben eljárva, egy személyben kvázi leszámoljon politikai ellenfeleivel. A veszélyhelyzet másnapján testületi ülés lett volna Komlón, ám azt Polics József, város fideszes polgármestere a helyzetre való tekintettel lefújta. Majd – immáron a képviselők vigyázó szemei nélkül – egyszemélyben elfogadta a város költségvetését. Mindezt úgy, hogy a testületben a tavaly októberi választás óta a Fidesz kisebbségben van. „Kényszerpályán voltunk” – indokolt később a polgármester, arra hivatkozva, hogy március 15-ig el kellett fogadni a büdzsét. Még azt is előadta, hogy mennyire nehéz helyzetben volt, amikor olyan tételeket is „megszavazott”, amit korábban az ellenzék javasolt, és ő amúgy nem értett vele egyet. A fideszes városvezető azonban nemcsak erről döntött egyedül, hanem arról is, hogy felfüggeszti a helyi média működését, illetve arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a veszélyhelyzet végéig lenullázza a tiszteletdíjukat, hiszen a járvány miatt egy ideig úgysem fognak dolgozni.

A komlói példa hamar ragadós lett. Megihlette például Szekszárd szintén fideszes polgármesterét, Ács Rezsőt is, aki – komlói társához hasonlóan – szintén kisebbségből irányítja a várost. A napokban ő is egyedül fogadta el a helyi költségvetést, és – ha már lúd, legyen kövér – ugyanazzal a lendülettel módosította a szervezeti és működési szabályzatot is és visszaállította korábbi polgármesteri kabinetjét. S hogy ezzel se lógjon ki a sorból, ő is magához vonta az önkormányzati lapot: a Szekszárdi Vasárnap kiadását elvette a vagyonkezelőtől.

De politikai revans történt Nagykanizsán is. Balogh László, a város fideszes polgármestere ugyanis korábban visszahívott öt tanácsnokot – köztük ellenzékieket is –, mondván, veszélyhelyzetben nincsen rájuk szükség. Balogh ezen kívül csökkentette a képviselői tiszteletdíjakat is, és átvette az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogok gyakorlását.

Ebbe a jogi zűrzavarba érkezett meg korábban Sára Botondnak, a budapesti kormányhivatal vezetőjének az állásfoglalása, amit elküldött a huszonhárom kerületi polgármesternek és a főpolgármesternek is, de úgy tudni, az egész országban szétküldték ezt a helyi hivatalvezetők. Ebben Sára hogy veszélyhelyzet idején valóban a polgármester gyakorolja a testület feladat- és hatásköreit, ám a meghozott önkormányzati határozatok törvényességi felügyeletét a fővárosi és megyei kormányhivatal, valamint a Kúria megvizsgálja. A kormánymegbízott világossá tette, hogy ebben a helyzetben a polgármester dönthet az önkormányzat költségvetése terhére olyan, előre nem tervezett kiadások teljesítéséről is, amely feltétlenül szükséges a veszélyhelyzet ideje alatt a megelőzéshez, védekezéshez, illetve a károk csökkentéséhez. Ám azt is leszögezte, hogy jogsértést követ el az a polgármester, aki döntései során indokolatlanul túlterjeszkedik azon a mértéken, amit a vészhelyzetre való reagálás indokol.

A gordiuszi csomót a most beterjesztett törvényjavaslattal úgy vágná át tehát a Fidesz-kétharmad, hogy elveszi az önálló döntés jogát a polgármesterektől veszélyhelyzet idejére.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester – akitől szintén elvennék az önálló döntés jogát – a fenti példákra egy lapinterjúban azt mondta, amit a fideszes polgármesterek csináltak, az hányinger, ő nem él vissza a veszélyhelyzettel.

Igaz, hogy Budapesten is – a katasztrófavédelmi törvény értelmében, egészen addig, amíg a most beterjesztett jogszabályt el nem fogadják – Karácsony maga dönt az összes előterjesztésről, azonban a főpolgármester előtte konzultál a frakciókkal és a független képviselőkkel, meghallgatva a Városházán kisebbségbe szorult fideszes képviselők véleményét is.

Arról már korábban döntött Budapest vezetése, hogy elmarad a márciusi közgyűlési ülés, a járványügyi helyzet miatt így új formában születnek a döntések a Városházán. Az egyfős közgyűlés már ülésezett is, Karácsony azonban csak olyan döntéseket hozott, amit előzetesen megtárgyalt a frakciókkal és a többség támogatta – tehát azokat akkor is elfogadták volna, ha megtartják az ülést. Ráadásul azokat az előterjesztéseket, amiket nem övezett teljes politikai konszenzus, visszavonták és módosítják.

https://hvg.hu
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Kimagaslóan magas Orbán Viktor támogatottsága a székelyek körében
Óriási botrány: Kordonnal kerítették el Gárdonyban a szabadstrandot
Íme a milliárdokat érő levél amit Orbán Viktor pecsétje díszít
Csaknem száz család maradhat áram nélkül
A beruházó levélben értesítette őket, hogy jövő héten kikapcsolják az áramot. Ez az a lakópark, amely, bár már évek óta lakják, papíron nem is létezik. A veresegyházi lakóparkba...
  
Lélegeztetőgép botrány: menesztik az OTT-ONE felügyelőbizottsági tagját
Kiderült, hogy a vezető egyben tulajdonosa a berendezések üzembehelyezésével megbízott cégnek. Közleménye szerint a hvg360 cikkéből értesült a lélegeztetőgépeket beszerző OTT-ONE N...
  
Szökött rabot keres az egész ország
A Bács-Kiskun megyei Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik - alacsony biztonsági besorolású fogvatartottja - munkavégzés közben engedély nélkül távozott szombaton...
  
Pénteken fogadták el a törvényt - már jelentkezett is egy tettre kész üzletember
Pénteken fogadta el az Országgyűlés a lex PMFC-t. A pécsi profi futball újjáépítsét lehetővé tevő törvényt Bánki Erik nyújtotta be. A Nemzeti Sport mai számából már az derül ki, ...
  
Súlyos vadászbaleset - a hírt megerősítették
Súlyos vadászbaleset történt Nagybörzsönyben pénteken, értesült a 444 helyi forrásokból, a hírt a település polgármestere is megerősítette. Úgy tudjuk, egy vadászatra érkezet...
  
13 évesen esett teherbe, most újabb gyereket akar
A fiatal anyuka nem kertel: Instagram-oldalán osztotta meg követőivel, hogy első gyermeke megszületését követően hamarosan újabbat vállalna 11 éves párjával. A Noizz-on is írtunk arró...
  
Rendőrök lepték el Siófokot - váratlan razzia
Razziát tartott a rendőrség Siófokon. 646 főt igazoltattak, közülük öt főt állítottak elő bűncselekmény elkövetésének gyanúja (garázdaság és lopás), illetőleg szabálysértés...
  
Végleges: kiderült kiknek fog fájni igazán az új adótörvény
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia. Egy pénzügyminisztériumi levélből tudhatja meg a nagyvilág, hogy mi volt a legfontosabb szemp...
  
Mobil wc tolvajt fogtak el a rendőrök - a nyomozást lezárták
A nagydorogi rendőrséghez április elején futott be egy feljelentés amiatt, hogy valaki 2020. március 28. és március 30. között megbontotta a Tolna megyei – Paks közelében található –...
  
Villany nélkül maradhat a magyar lakópark - szégyen ami történt
Az RTL Klub híradója szerint a beruházó levélben értesítette a lakóparkóban élőket, hogy jövő héten kikapcsolják az áramot. Ez az a lakópark, amely bár már évek óta lakják, pap...
  
Fogynak a balatoni szabadstrandok - kisajátítják a nagyok a magyar tengert
40 tóparti településből mindössze 20 biztosít szabadstrandot. Egy DK-s törvénymódosítási javaslat feltornázná ezt a számot. "A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet parti településein – ...
  
Kicsi is elég hogy begyulladjon az autójában hagyott kézfertőtlenítő
Ha a kézfertőtlenítő folyadék párologni kezd, elég egy szikra is ahhoz, hogy begyulladjon a gőz. Ezért semmiképpen se hagyjuk azt az autóban ebben a melegben - figyelmeztet az Innovációs...
  
Rekord kevesen jelentkeztek az egyetemekre - óriási a probléma
Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja szerint muszáj lenne megerősíteni a közoktatást, hogy többen jussanak be az egyetemekre. Idén a tanári, ápolói szakokra jelentkeztek a...
  
Mit tehetsz, ha a lakásod élhetetlenné válik az igénytelen szomszéd miatt
A VII. kerületi, több mint száz fős társasházban, ahol Péter lakik, már messziről érezni lehetett, hogy itt valami bűzlik. Közvetlenül a lakás előtt már öklendezni kezdtem a tömény ...
  
Melbourne: 3000 lakót tartanak járvány őrizet alatt
Kilenc magas blokkházat, köztük a bennük élő háromezer lakót zárták el a külvilágtól az ausztráliai Melbourne-ben, miután a városban váratlanul megemelkedett a fertőzések száma, a ...
  
Óriási botrány: Kordonnal kerítették el Gárdonyban a szabadstrandot
Óriási a felháborodos a Velencei-tó partján, Gárdonyban - számolt be róla az RTL Klub. A tónál nemrég újították fel a partfalat, a munkák befejeztével a szabadstrandot kordonnal kerít...
  
Olyan képet posztolt Rubint Réka - a rajongók egy része egyből neki esett
Alakreform programom RÓLAD szól, aki megtisztel bizalmával, és edzőtársának fogad! Én hiszek benned, segítek abban, hogy tudatos és következetes munkával elérd a célod! Ezt az oldalt én...
  
Könyvet írtak az Orbán rezsimről és a magyar társadalom minimális ellenállásáról
Stefano Bottoni nemzetközileg elismert történész és közszereplő könyvet szentelt Orbán Viktor politikai karrierjének, amelyben a 2010 után Magyarországon kiépült társadalmi rendszer ala...
  
Megérkeztek a képek a délelőtt elfogott migránsokról
Három külföldit tartóztattak fel Tompánál a rendőrök. Tompa Közúti Határátkelőhelyen – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőreinek jelzése alapján – a rendőrök 2020. júl...
  
Balatoni baleset: felborult egy katamarán, hatan voltak a fedélzetén
Balatonfüred közelében bukott fel egy nagy katamarán, amelyen hat személy tartózkodott, de szerencsére senki sem sérült meg. Az Index olvasója készített látványos képet szombat délu...
  
Megint finomhangol a kormány a TB szabályokon
Több lényeges adóügyi változtatásról is határozott az Országgyűlés, ezekről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmaz...
  
Nagyon vészjósló dolgok történnek az autóiparban
Drasztikusan visszaesett az idén az eladott új autók száma Németországban az autógyártókat tömörítő Verband der Automobilindustrie (VDA) érdekvédelmi szervezet szerint, írja a Zeit. A ...
  
Szijjártóék megállapodtak az EU-val - összegkorlát nélkül adhatunk támogatást
Két hónapnyi tárgyalás után sikerült megállapodnunk az Európai Bizottsággal, hogy összegkorlát nélkül adhatunk támogatást azoknak a magyarországi vállalatoknak, melyek ugyan vesz...
  
A járvánnyal kapcsolatban a Miniszterelnökség 13,7 milliárd forintot költött hirdetésre
84 százalék ment a kormánymédiához, közpénzből. Az állami hirdetési pénzek 84 százaléka köt ki a kormánypárthoz közeli cégeknél - derül ki a Kantar Hungary adataiból, amelyeket ...
  
A Magyar Közút Zrt. hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége
Még mindig sok a rossz minőségű közút, de kevesebb. A Magyar Közút Zrt. hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége egy év alatt - írja a Napi.hu. A teljes közúth...
  
Orbán: a függetlenség és a szuverenitás olyan értékek, amelyeket kormányom és a magyar nép ápol
A függetlenség napjára írt üdvözletében várja a jövőbeli közös munkát. Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte Donald Trump amerikai elnököt az Egyesült Államok szöv...
  
Terelik a személyautókat - bedugult a határ
Megnövekedett a határátlépés és a várakozás ideje a román határszakaszon, emiatt a személygépjárművek forgalmának elterelésére kell számítani a 42-es főúton Hajdú-Bihar megyébe...
  
Több milliárdot kapott a Wizz Air, amiért hazahozták Kínából a lélegeztetőgépeket
A Népszava írt arról, járatonként 72 millió forintba is kerülhetett, hogy a Wizz Air egészségügyi eszközöket szállított Magyarországra. A lap információi szerint így még annál is t...
  
Rekordszámú új fertőzött Bulgáriában, máshol 200 ezren kerültek vesztegzár alá
Rekordszámú, 182 új beteget jelentettek az elmúlt 20 órában Bulgáriában, ahol így 5497-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma - közölte szombaton a bolgár egészségügyi minisztéri...
  
51 fokos autóban hagyta a kutyát - a rendőrök előállították
A rendőrség honlapján jelent meg a hír, hogy szombaton 9 óra körül érkezett bejelentés az Újpesti Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálattól, hogy Budapest IV. kerületében, egy p...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
A polgármesterek semmiről sem dönthetnek majd önállóan, ha a Parlamentben megszavazzák a törvény módosítást
Beültetnék föléjük a védelmi bizottságokat.

Veszélyhelyzet idején jókorát növekszik a polgármesterek és a főpolgármester jogköre a most hatályos katasztrófavédelmi törvény szerint:

veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja.

Azonban egy frissen beadott salátatörvény egyik pontjában úgy módosítana ezen a kormány – a benyújtó Semjén Zsolt, de ez csak formaság –, hogy:

a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnökének döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Vagyis a veszélyhelyzet ideje alatt a polgármesterek semmiről sem dönthetnek majd önállóan, ha a Parlamentben megszavzza ezt a módosítót a Fidesz-kétharmad.

Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina a törvényjavaslatról azt írta: kezdődik.

Benyújtottak egy törvényjavaslatot tegnap, ami a veszélyhelyzet idejére gyámság alá vonja a polgármestereket.


Budapesten a fővárosi kormányhivatalt Sára Botond, korábbi fideszes józsefvárosi polgármester vezeti, ő a védelmi bizottság elnöke. Országszerte a védelmi bizottságokban a kormányhivatalok vezetői és a polgármesterek mellett honvédségi, rendvédelmi és katasztrófavédelmi szakemberek ülnek még.

Amikor Soros György bejelentette, hogy egymillió eurót adományoz Budapestnek, akkor Karácsony Gergely nem sokkal később el is mondta, mire költik azt. A főpolgármester arról beszélt, hogy az adomány nagy könnyebbséget jelent, “mert a fővárosnak és a kerületeknek is jelentősen csökkennek a bevételei, miközben nyilvánvalóan többet költünk, van olyan kerület, ahol megsokszorozta a polgármester a szociális juttatásokat – helyesen és felelősen”.

A pénzt a fertőzés elleni védekezéshez szükséges eszközökre, továbbá a kerületi járóbeteg- és alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók, valamint a szociális intézményeink munkatársainak vírustesztelésére szeretnénk fordítani – írta Karácsony.

Azonban ha a jövőben tényleg visszavágják a polgármesterek jogköreit, akkor ehhez is a védelmi bizottság jóváhagyása szükséges majd.
Veszélyes idők

A veszélyhelyzet és a különleges jogrend eleve soha nem látott állapotokat hozott az országban. Orbán Viktor is azt mondta erről egy korábbi rádióinterjújában, hogy:

Ez valahol a békebeli demokrácia és a háborús állapot közötti fázis. Óvatosan kell vele bánni.

Már akkor azt mondta a kormányfő, hogy sokat törte rajta a fejét, meglépjék-e ezt, ugyanis ezt a demokrácián túli állapotot, ahogy fogalmazott, nem véletlenül nem szokták civilizált országok alkalmazni. Arra már a veszélyhelyzet kihirdetésének pillanatában figyelmeztettek ellenzéki politikusok és jogászok, hogy az Orbán-kormány által 2011-ben elfogadott katasztrófavédelmi törvény rendelkezései, valamint azok rosszul értelmezett és alkalmazott rendkívüli jogrend helyi diktátorokat csinálhat a polgármesterekből.

De arra senki nem számított, hogy ez nagyon hamar be is következik. Ugyanis ezt az állapotot több fideszes polgármester is arra használta az országban, hogy saját hatáskörben eljárva, egy személyben kvázi leszámoljon politikai ellenfeleivel. A veszélyhelyzet másnapján testületi ülés lett volna Komlón, ám azt Polics József, város fideszes polgármestere a helyzetre való tekintettel lefújta. Majd – immáron a képviselők vigyázó szemei nélkül – egyszemélyben elfogadta a város költségvetését. Mindezt úgy, hogy a testületben a tavaly októberi választás óta a Fidesz kisebbségben van. „Kényszerpályán voltunk” – indokolt később a polgármester, arra hivatkozva, hogy március 15-ig el kellett fogadni a büdzsét. Még azt is előadta, hogy mennyire nehéz helyzetben volt, amikor olyan tételeket is „megszavazott”, amit korábban az ellenzék javasolt, és ő amúgy nem értett vele egyet. A fideszes városvezető azonban nemcsak erről döntött egyedül, hanem arról is, hogy felfüggeszti a helyi média működését, illetve arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a veszélyhelyzet végéig lenullázza a tiszteletdíjukat, hiszen a járvány miatt egy ideig úgysem fognak dolgozni.

A komlói példa hamar ragadós lett. Megihlette például Szekszárd szintén fideszes polgármesterét, Ács Rezsőt is, aki – komlói társához hasonlóan – szintén kisebbségből irányítja a várost. A napokban ő is egyedül fogadta el a helyi költségvetést, és – ha már lúd, legyen kövér – ugyanazzal a lendülettel módosította a szervezeti és működési szabályzatot is és visszaállította korábbi polgármesteri kabinetjét. S hogy ezzel se lógjon ki a sorból, ő is magához vonta az önkormányzati lapot: a Szekszárdi Vasárnap kiadását elvette a vagyonkezelőtől.

De politikai revans történt Nagykanizsán is. Balogh László, a város fideszes polgármestere ugyanis korábban visszahívott öt tanácsnokot – köztük ellenzékieket is –, mondván, veszélyhelyzetben nincsen rájuk szükség. Balogh ezen kívül csökkentette a képviselői tiszteletdíjakat is, és átvette az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogok gyakorlását.

Ebbe a jogi zűrzavarba érkezett meg korábban Sára Botondnak, a budapesti kormányhivatal vezetőjének az állásfoglalása, amit elküldött a huszonhárom kerületi polgármesternek és a főpolgármesternek is, de úgy tudni, az egész országban szétküldték ezt a helyi hivatalvezetők. Ebben Sára hogy veszélyhelyzet idején valóban a polgármester gyakorolja a testület feladat- és hatásköreit, ám a meghozott önkormányzati határozatok törvényességi felügyeletét a fővárosi és megyei kormányhivatal, valamint a Kúria megvizsgálja. A kormánymegbízott világossá tette, hogy ebben a helyzetben a polgármester dönthet az önkormányzat költségvetése terhére olyan, előre nem tervezett kiadások teljesítéséről is, amely feltétlenül szükséges a veszélyhelyzet ideje alatt a megelőzéshez, védekezéshez, illetve a károk csökkentéséhez. Ám azt is leszögezte, hogy jogsértést követ el az a polgármester, aki döntései során indokolatlanul túlterjeszkedik azon a mértéken, amit a vészhelyzetre való reagálás indokol.

A gordiuszi csomót a most beterjesztett törvényjavaslattal úgy vágná át tehát a Fidesz-kétharmad, hogy elveszi az önálló döntés jogát a polgármesterektől veszélyhelyzet idejére.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester – akitől szintén elvennék az önálló döntés jogát – a fenti példákra egy lapinterjúban azt mondta, amit a fideszes polgármesterek csináltak, az hányinger, ő nem él vissza a veszélyhelyzettel.

Igaz, hogy Budapesten is – a katasztrófavédelmi törvény értelmében, egészen addig, amíg a most beterjesztett jogszabályt el nem fogadják – Karácsony maga dönt az összes előterjesztésről, azonban a főpolgármester előtte konzultál a frakciókkal és a független képviselőkkel, meghallgatva a Városházán kisebbségbe szorult fideszes képviselők véleményét is.

Arról már korábban döntött Budapest vezetése, hogy elmarad a márciusi közgyűlési ülés, a járványügyi helyzet miatt így új formában születnek a döntések a Városházán. Az egyfős közgyűlés már ülésezett is, Karácsony azonban csak olyan döntéseket hozott, amit előzetesen megtárgyalt a frakciókkal és a többség támogatta – tehát azokat akkor is elfogadták volna, ha megtartják az ülést. Ráadásul azokat az előterjesztéseket, amiket nem övezett teljes politikai konszenzus, visszavonták és módosítják.
Csaknem száz család maradhat áram nélkül
Lélegeztetőgép botrány: menesztik az OTT-ONE felügyelőbizottsági tagját
Szökött rabot keres az egész ország
Pénteken fogadták el a törvényt - már jelentkezett is egy tettre kész üzletember
Súlyos vadászbaleset - a hírt megerősítették
13 évesen esett teherbe, most újabb gyereket akar
Rendőrök lepték el Siófokot - váratlan razzia
Végleges: kiderült kiknek fog fájni igazán az új adótörvény
Mobil wc tolvajt fogtak el a rendőrök - a nyomozást lezárták
Villany nélkül maradhat a magyar lakópark - szégyen ami történt
Fogynak a balatoni szabadstrandok - kisajátítják a nagyok a magyar tengert
Kicsi is elég hogy begyulladjon az autójában hagyott kézfertőtlenítő
Rekord kevesen jelentkeztek az egyetemekre - óriási a probléma
Mit tehetsz, ha a lakásod élhetetlenné válik az igénytelen szomszéd miatt
Melbourne: 3000 lakót tartanak járvány őrizet alatt
Óriási botrány: Kordonnal kerítették el Gárdonyban a szabadstrandot
Olyan képet posztolt Rubint Réka - a rajongók egy része egyből neki esett
Könyvet írtak az Orbán rezsimről és a magyar társadalom minimális ellenállásáról
Megérkeztek a képek a délelőtt elfogott migránsokról
Balatoni baleset: felborult egy katamarán, hatan voltak a fedélzetén
Megint finomhangol a kormány a TB szabályokon
Nagyon vészjósló dolgok történnek az autóiparban
Szijjártóék megállapodtak az EU-val - összegkorlát nélkül adhatunk támogatást
A járvánnyal kapcsolatban a Miniszterelnökség 13,7 milliárd forintot költött hirdetésre
A Magyar Közút Zrt. hivatalos statisztikája szerint nagyot javult az utak minősége
Orbán: a függetlenség és a szuverenitás olyan értékek, amelyeket kormányom és a magyar nép ápol
Terelik a személyautókat - bedugult a határ
Több milliárdot kapott a Wizz Air, amiért hazahozták Kínából a lélegeztetőgépeket
Rekordszámú új fertőzött Bulgáriában, máshol 200 ezren kerültek vesztegzár alá
51 fokos autóban hagyta a kutyát - a rendőrök előállították
Valami készül: Amerikai anyahajók gyakorlatoztak Kínával egy időben
Mindenki Szijjártó reggeli bejelentéséről beszél
2017 óta a TEK védi Orbán és Polt közeli családtagjait is
Mindenki a Nagykanizsa mellett talált gabonakörökről beszél
Íme a milliárdokat érő levél amit Orbán Viktor pecsétje díszít
Hivatalos: engedélyezte Orbán az új stadion építését
Nem válaszoltak a parlamentben a kisvárdai lówellness-központtal kapcsolatban
Népszava: ötmilliárdba került a kínai légihíd, a vásárlás pedig 300 milliárd volt.
Autókon ugrált egy gólya a Lidl-parkolóban
Botrány: Laptopokat loptak az Európai Parlamentből
Karácsony: megüzenték nekem fideszesek, hogy vonuljak vissza a belpolitikából
Hollik fenyegetésétől hangos a sajtó: szerencsétlenkedésről beszél
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum