Nagyon kemény levelet kapott Orbán Viktor Hongkongból - Ha megöregszem és visszanézek az életemre...

„Ha megöregszem és visszanézek az életemre, nem akarok olyat látni, amit a húszéves önmagam gyűlölt volna. Azt gondolom, maga is így van ezzel” – üzente Nathan Law a miniszterelnöknek.







„Nehéz elképzelni, hogy valaki, aki fiatalon egy elnyomó rendszer ellen küzdött, később pont egy ugyanolyat támogasson. Mégis, egyre több magához hasonló ember ezt csinálja” – írta a Politicón közzétett, Orbán Viktort megszólító levelében Nathan Law hongkongi újságíró és aktivista. Law nem érti, hogy az egykor a szocializmus megdöntésén dolgozó Fidesz hogyan képes arra, hogy szembeszálljon az EU-val és a Kínai Kommunista Pártot támogassa az egykori önmagukhoz hasonlító hongkongi tüntetők helyett.



A száműzött aktivista úgy látja, ami Budapesten történik, annak hatása van Hongkongra is. Magyarország 2010 óta Európa legelkötelezettebb Kína-támogatója lett, aki egymaga képes megtorpedózni az összes demokratikus nyomásgyakorlást, legyen szó Mianmarról, ujgurokról vagy hongkongi tüntetőkről. Orbán nem veszi észre, hogy jelenleg pont Peking törekszik arra, hogy hidegháborús törésvonalak alakuljanak ki, hiába akarja ezt a magyar miniszterelnök a Nyugatra kenni. Amíg a világ arra törekedett, hogy hidakat építsen Kínával, remélve, hogy ettől majd demokratizálódik az ország, Xi Jinping a lehetőséget arra használta fel, hogy megerősítse a totalitáriánus államot, és minden kétkedő hangot a Nyugatra ujjal mutogatva elhallgattasson – na ez a hidegháborús mentalitás, állítja Law. Ha Orbán valóban aggódik a globális megosztottság miatt, akkor fékeket és ellensúlyokat kéne keresnie Kínával kapcsolatban.



A szerző szerint az EU azért jött létre, hogy hirdesse a békét és a demokráciát, és mint olyan, tisztán el kell ítélnie az emberi jogi kihágásokat a világban – ennek pedig nem állhat az útjába Magyarország. Law úgy zárta sorait,



Ha megöregszem és visszanézek az életemre, nem akarok olyat látni, amit a húszéves önmagam gyűlölt volna. Azt gondolom, maga is így van ezzel.









Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen