Kiderült mit csinált Szijjártó Svájcban - 14 milliárd forintos beruházás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 14 milliárd forint összértékben 220 új munkahelyet létrehozó magyarországi beruházási megállapodásokat kötött kedden Svájcban. Erről a miniszter tájékoztatta az MTI-t.

„Három svájci vállalattal tudtunk ma megállapodni arról, hogy részben bővítik magyarországi tevékenységüket, részben új beruházóként jelennek meg a magyar piacon” – mondta Szijjártó Péter.

Három különböző iparágban és három különböző városban történnek majd ezek a beruházások: bővítés lesz a vasútikocsi-gyártás területén Szolnokon és a fogkrémtubus-előállítás területén Debrecenben, valamint teljesen új beruházás lesz a fogászatban használt kerámia-implantátumok gyártása Székesfehérváron.

„Ezek a beruházások mind jól érzékeltetik, hogy a magyar gazdaság a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindításkor komoly növekedési potenciállal rendelkezik, és Magyarország valóban nyertese lehet az új világgazdi korszaknak” – húzta alá Szijjártó Péter.

Elmondta, Svájc fontos politikai és gazdasági szövetségese Magyarországnak. Az Európai Unió a tavalyi év elején a Brexittel elveszítette egyik fontos tagországát. A britek elvesztését valamilyen módon kompenzálni kell, és a nyugat-balkáni irányú bővítés, valamint a Svájccal történő szoros együttműködés ennek egy komoly és nagy esélyét jelenti – közölte.

Úgy vélte, a brit kilépés megnöveli a különböző EU-n kívüli országokkal fenntartott partnerség és együttműködés jelentőségét, sőt egyre nagyobb jelentőségét. Magyarország ezért azt szorgalmazza, hogy az EU fűzze szorosabbra együttműködését Svájccal, és felszólítja az Európai Bizottságot, hogy minél előbb kösse meg az országgal az intézményes keretmegállapodást. Hiszen az EU egyértelműen profitálni tudna a még szorosabb együttműködésből egy gazdaságilag olyan erős országgal, mint Svájc – mondta a miniszter.

A svájci beruházók nagyon fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság működésében. Majdnem 900 svájci tulajdonosi hátterű vállalat működik Magyarországon, és ezek 33 ezer embernek adnak munkát. Szerencsére a svájci vállalatok folyamatosan beruháznak vagy fejlesztenek Magyarországon – tette hozzá Szijjártó Péter.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....