Csengeri örökösnő: Kósa svájci szállodáját is én fizettem

A bíróságon elhangzottak szerint hitt Kósa Lajos a „csengeri örökösnőként” elhíresült P. Máriának, aki állítólag több milliárd eurós vagyont örökölt titokzatos apja után. A Fidesz politikusa nemcsak elhitte, de aktívan közreműködött a hagyaték megszerzésében, több ajándékozási iratot aláírt, amely alapján több millió eurós ajándékot és a hagyaték kezelési jogát is megkapta volna. Csütörtökön kezdődött az ügy tárgyalása a Mátészalkai Járásbíróságon, ahol P. Mária tett vallomást. A vád szerint az asszony különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítható, szerinte azonban van örökség, de ha még sincs, akkor ő is becsapott áldozat.

A szerdai tárgyalás még tart, cikkünk frissül

„Nem tartom magam bűnösnek, senkit nem tévesztettem meg, tévedésben nem tartottam” – kezdte vallomását a csengeri örökösnőként elhíresült P. Mária (születési neve alapján M. Mária, korábbi nevén Sz. Gáborné) a vallomását a Mátészalkai Járásbíróságon. A nő vallomása szerint Kósa Lajos nemcsak, hogy aktívan részt vett a hagyatéki eljárás meggyorsításában, de többször ment Svájcba P. Máriával együtt, aki a szállását is fizette a Fidesz politikusának.

Sz. Gáborné nevével először a 2018-as országgyűlési választások kampányában találkozhattunk, amikor megírta Magyar Nemzet, hogy kapcsolatba került Kósa Lajos fideszes képviselő a csengeri nővel, aki azt állította, hogy 1300 milliárd forintot örökölt a Németországban élt apjától. Kósa közreműködött volna a hatalmas vagyon rendezésében, amiért cserébe

a nő mintegy 800 millió forintnyi eurót ajándékozott volna a politikus édesanyjának.

Ugyan a Fidesz politikusa később azt állította, hogy szélhámosság volt az egész, kiderül, hogy többször is találkozott a nővel, és egy közjegyző előtti megállapodást is aláírt.

„Ha tudta, hogy nem létező hagyatékról van szó, akkor miért fogadott el ilyen dolgokat?” – kérdezte P. Mária. Elmondta, nem is ő kereste meg Kósát: az örökségről csengeri polgármesteri hivatalba érkezett levélen keresztül értesült a nő, aki ezután Péteri István ügyvédhez ment. Később ez az ügyvéd hozta össze sógorán, Orendi Mihályon keresztül Kósa Lajossal. (Orendi 2018-as lemondásáig a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) ügyvezető igazgatója volt.)

"Soha nem kerestem Kósát azzal, hogy hagyatékomat segítsen megszerezni, vagy, hogy befektessek. Ezt ő ajánkotta fel, miután leellenőrizte, hogy valós dologról van szó. Ő ajánlotta fel, hogy mindenben segítséget nyújt, hogy mielőbb hozzájussak, hogy ez a vagyon Magyarországon legyen befektetve, itt legyen használva, ne külföldiek intézzék.

“Onnantól kezdve lett jó kapcsolatunk. Bejárt hozzánk csengerbe, Debrecenbe mi is jártunk hozzá családdal, férjemmel (aki később meghalt, nem sokkal később öngyilkos lett az 57 éves P. Mária felnőtt fia is – a szerk.). Okiratokat íert alá vagyonkezelésről, hogy bármilyen ingóságot el tudjon hozni a konzuláűtuson keresztül a wisbadeni házból. Ezt is aláírta. Felesége nevére lett egy okirat készítve, amelyikban 2 millió eurót kapott volna a felesége, miután nálunk egy családi botrány alakult ki, ezért a feleségével visszamondatta egy debreceni közjegyző által a felajánlást és édesanyja nevére állíttatta ki. Mindig elfogadták az ajándékozást, aláírt levélátvételi elismervény. Tehát réutaló magatartással elfogadta, sohasem utasított vissza semmit” – mondta a bíróságnak a csengeri nő.

Budapesten volt több német topminiszter???

P. Mária szerint több minden hiányzik a vádiratból, például az “a budapesti közjegyzőnél írt megállapodás” 2009 októberéből, amelynek megírásánál “Guido Westerwelle és Wolfgang Schauble voltak jelen”

- a bíró nem kérdezett rá, hogyan kerül az ügybe, pláne egy budapesti közjegyzőirodába az egykori német külügyminiszter és a német belügyi, majd pénzügyminiszter.

Elmondása szerint többször járt Svájcban Kósával, ahol magánbanki vezetőkkel, ügyvédekkel találkoztak. “A Savoy hotelben lévő szállását is én fizettem” – mondta az asszony. (Ebben a szállodáman most, a koronavírus miatti nyomott árakon is legalább 400 euró egy éjszaka.)

„Én még most is hiszek abban, hogy ez az örökség megvan és meg fogom kapni" – mondta P. Mária. “Ha nincs, akkor engem is becsaptak, de még most is hiszem, hogy ez nem történt meg. A nyomozóhatóság és az ügyészség sem tudja bizonyítani, hogy van-e örökség vagy nincs.”
A vádlott szerint a nyomozóhatóság sem tudja, hogy

ha mindez nem igaz, akkor “honnan vannak az iratok, a levelezés, amiely tíz éven át jött Péteri ügyvédnek és nekem. A német és svájci konzulátus miért adott ki bármit az ügyemmel kapcsolatban nekem a budepesti közjegyzőirodában?”

Kósa a jelek szerint hitt a hagyatékban

Kósa a nyomozóknak tett korábbi tanúvallomása alapján inkább hitt a „csengeri örökösnő” történetének, mint nem. Mint korábban megírtuk, négyszer is találkozott Svájcban a „csengeri örökösnővel”, és több ottani bankhoz is elkísérte a nőt. Előtte egy svájci ügyvédnél is járt Sz. Gábornéval, hogy a nő a számlájához hozzáférést nyújtó felhatalmazást adjon Kósának.

Ezen kívül rendőrségi jegyzőkönyvben Kósa Lajos feleségének, Porkoláb Gyöngyinek a vallomása is arra utal, hogy a fideszes politikus elég komolyan vette az ügyet. A politikus felesége azt mondta, 2013 tavaszától háromszor is felmerült, hogy Kósa menjen el Sz. Gábornéval Németországba tárgyalni Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel. Kósa arra kérte feleségét, hogy kísérje el őket tolmácsolni. A találkozókat végül a szálhámosnő mindhárom alkalommal az utolsó pillanatban lemondta.

A Blikk cikke szerint ezen felül több ajándékozási szerződést is kötött Kósa Sz. Gábornéval 2016-ban. Az egyik alapján Kósáé lett volna az egyik legnagyobb francia bank, a Credit Industrial et Commercial Bank (CIC AG) 24,09 százaléka. A lap birtokába került szerződés szerint Kósa az ajándékot „köszönettel elfogadta” a szélhámosnőtől, aki azt állította a politikusnak, hogy 99 százalékos részesedése van a bankban. A francia óriásbank nagyobb bármely magyar pénzintézetnél, több mint ötmillió ügyfele van, és több mint harminc országban van jelen.

Röpködtek a Kósának ígért milliárdok

A Blikk szerint Kósát egy svájci céggel is megajándékozta Sz. Gáborné, pontosabban öt éven keresztül az osztalékjövedelmének öt százalékát ajánlotta fel a politikusnak, aki ezt is köszönettel elfogadta. Az országgyűlési képviselő a rendőrségi vallomásában azt mondta, hogy a két ajándékozási szerződés az aláírás pillanatában is semmis volt, hiszen az ajándéktárgyak nem voltak az ajándékozó birtokában.

Az ügyészség birtokában lévő iratok szerint Kósa Lajos édesanyja több, számára összesen több mint 20 millió eurót ígérő ajándékozást ígérő dokumentumot aláírt. Kósa édesanyja azonban a nyomozókkal közölte: nem írt alá hasonlót, nem vett részt ilyen irat elkészítésében. Azt azonban a rendőrség kérdésére elismerte, hogy a szerződésben foglalt személyi adatait fia ismerhette – hívta fel a figyelmet az ügyről több videóban is beszámoló Juhász Péter, Youtube-csatornáján.

Az azonban, hogy az iratokba foglalt ajándékok, ígérvények, megbízások megalapozatlanok voltak, nem teszik semmissé azt a tényt, hogy Kósa több ilyet aláírt.

Több mint 20 millió eurós ajándékra vonatkozó ígéreteket fogadott el ő vagy környezete közokiratban.

Kósa már korábban is többször tagadta a vádakat, de két nappal a mátészalkai tárgyalás előtt közleményben tagadta a róla megjelent állításokat. Azt írta,

„semmiféle jogcímen, semmilyen összeget, vagyoni értéket soha nem fogadtam el, nem vettem át, sem a bíróság előtt álló személytől, sem mástól. Minden egyéb állítás alaptalan.”

A rendőrség még 2018 tavaszán csalás miatt gyanúsítottként hallgatta volna ki a nőt, Sz. Gáborné azonban elhagyta az országot. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, és végül Svájcban fogták el 2018-ban. A vádirat szerint a nő húsz sértettnek okozott közel 780 millió forintos kárt. A megtévesztett emberektől 1,4 millió és 387 millió forint közötti összegeket csalt ki, amelyből kevesebb mint 4 millió forint térült meg.

A vádak beigazolódása esetén akár tíz évet is kaphat P. Mária, akinek korábbi férje 2018-ban és egyik fia 2019-ben öngyilkos is lett.

P. Mária ügyvédje szerint a vádirat egy része törvénytelen: a svájci kiadatáshoz a feltételezett bűncselekmények kisebb körét adta meg az ügyészség, majd, miután a kiadatás megtörtént egy újabb, utólag küldött kiadatási kérelemmel egészítették ki. Helmeczi László szerint így nem világos, milyen bűncselekménnyel kapcsolatos vádak ellen kell védekeznie védencének. Az ügyvéd szerint indokolatlan P. Mária előzetes letartóztatása is: szökés gyanújára nem adott okot, Svájcba menetele előtt is értesítette a hatóságokat.

Ráadásul "elvesztette férjét, fia öngyilkos lett ebben az ügyben, és van egy kiskorú (15 éves) fia.
Bróker Marcsi tízmilliárdos ügyben szabadlábon van, meg olyan fideszes képviselő is, akit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítanak" – mondta az ügyvéd.

68 millióval kezdődött

A csengeri asszony négymilliárd eurós öröksége körüli történetnek van még egy szála is, amelyről a bírósági vallomásában nem, de korábban már beszélt. Eszerint egy közvetítőn keresztül P. Máriát megkereste a Kiskun Tender Kft, arra hivatkozva, hogy tekintettel a Kósával való kapcsolatára segíthetne összehozni egy találkozót a politikussal, mert a kft-nek vagy annak jogelődjének építőipari vitája van a debreceni önkormányzat cégével, így az visszatartott több százmillió forintot garanciavállalás címén.

P. Mária elmondása szerint az a találkozó létre is jött, ezután pedig a nő számlájára másfél éven keresztül, 18 részletben összesen 68,3 millió forint érkezett. Kölcsönszerződés vagy más irat az összeg átutalásáról nem volt. Az utolsó tétel után a Kiskun Tendernél – egy tulajdonosváltást követően – azonban a közvetítő kérte P. Máriát, hogy írjanak alá egy elismervényt az összeg átvételéről, mert a cég könyveléséből hiányzik ez a tétel. A nő állítása szerint megkérdezte Kósát, hogy aláírhat-e egy ilyen elismervényt – egy kölcsönszerződést, amely az összeg visszafizetésének dátumáról is rendelkezett – és a válasz állítólag igen volt.

Fél évvel később a cég fizetési meghagyást küldött az összegről P. Máriának, aki állítása szerint megint csak Kósához fordult, hogy kell-e lépni a fizetési meghagyással szemben. A politikus állítólag azt válaszolta, ezzel nincsen tennivaló.Nem sokkal ezután végrehajtást indított a cég P. Máriával szemben, aki vagyon híján nem tudott eleget tenni a követelésnek. Állítása szerint azonban a pénzt az utasítások szerint átadta egy olyan személynek, akit Magyarországon nem, de Helmeczy szerint egy svájci hatósági okiratban már megnevezett. Hogy ezt a személyt a magyarországi bírósági tárgyaláson mikor nevezi nevén, az az ügyvéd szerint kizárólag védencének döntésén múlik.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....