Kósa Lajos: Az illegális migráció szervezése nagyobb bevételt hoz, mint a kábítószer-kereskedelem!

A hatóságok felkészültek a fokozódó migrációs nyomásra a déli határszakaszon, hogy mindenképpen garantálják a magyar állampolgárok és a magyar határok biztonságát – mondta az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a testület szerdai zárt ülése után, újságíróknak.



Kósa Lajos ismertette: a zárt ülésen a Belügyminisztériumtól, továbbá az érintett szervezetektõl és szolgálatoktól kértek tájékoztatást arról, hogy pontosan mi történt január 28-án a röszkei határátkelõnél, amikor 50-60 ember erõszakkal próbált Magyarország területére bejutni, illetve mire lehet számítani a déli határszakaszon.



Mivel zárt ülést tartottak – tette hozzá –, sok részletrõl nem beszélhet, azt ugyanakkor elmondta, hogy a rendõrség és a határon szolgálatot teljesítõk helytálltak, meg tudták akadályozni a csoport bejutását az ország területére.



Az is világosan látható volt, hogy szervezett akcióról volt szó, szándékos provokáció történt, amelynek vélhetõen az lett volna az üzenete, hogy Magyarországon keresztül be lehet jutni a schengeni térségbe – közölte Kósa Lajos. Hozzátette: a déli határon azért is tapasztalható fokozottabb nyomás, mert a horvát társszervek rendkívül határozottan lépnek fel az illegális migránsokkal szemben, és így kevésbé próbálkoznak azzal, hogy Horvátországon keresztül jussanak az Európai Unió más országaiba.



Kósa Lajos hangsúlyozta: a bizottsági ülésen egyértelmûen kiderült, hogy a jövõben is lehet számítani hasonló szervezett akciókra, a magyar kormány pedig megtette a határ megerõsítéséhez szükséges intézkedéseket.



A politikus arról is beszélt, hogy az európai országokban komoly hálózat szervezõdött az illegális határátlépések segítésére. A hálózat mindenekelõtt olyan emberekbõl áll, akik korábban migránsként érkeztek európai országokba, majd legális státuszt szereztek. Ez is jelzi, milyen biztonsági kockázatot jelent, ha a Közel- és a Távol-Keletrõl, Afrikából migránsok ellenõrzés nélkül Európába jutnak – mondta.



A bizottsági elnök az MTI kérdésére válaszolva, azt mondta, az illegális migráció szervezése ma már nagyobb bevételt jelent a szervezett bûnözésnek, mint a kábítószer-kereskedelem. Bizonyos országokban – a jobb élet reményében útnak indulóknak – szinte utazási irodaként kínálják a szolgáltatásukat, azt, hogy kit hogyan, milyen közlekedési eszközzel vagy éppen hamis útlevéllel tudnak eljuttatni az Európai Unióba.



A déli határszakasszal kapcsolatban pedig azt mondta: az elmúlt másfél hónapban tapasztalható migrációs nyomást jól példázza, hogy embercsempészéssel összefüggésben, a rendõrség adatai szerint, idén januártól eddig négyszer annyi õrizetbe vétel történt, mint az elõzõ év hasonló idõszakában.



Forrás: Hírklikk





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....