Teljesen új gépjárműflottát kapott a honvédség - saját töltőállomást is telepítettek

Nemrégiben teljesen új gépjárműtípus, az elektromos meghajtású Nissan Leaf is megjelent a Magyar Honvédségnél. Ugyanis a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként - a modern és ütőképes haditechnikai eszközök mellett - a hétköznapi életet is megkönnyítő, környezettudatos gépkocsik is helyet kaptak a rendszeresített járművek között.

Ha katonai gépjárművekről beszélünk, klasszikusan a robosztus, látványos méretekkel bíró, zöld színű vagy épp terepmintás benzinfalók jutnak eszünkbe; olyan járművek, amelyek tulajdonságai között nem szerepel túl előkelő helyen a környezettudatos és a károsanyag-kibocsátástól mentes üzemeltetés.

Nem így van ez azon Nissan Leaf típusú személygépkocsik esetében, amelyek nem olyan rég még az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) parkolójában sorakoztak, várva átvezénylésüket az első szolgálati helyeikre. A Magyar Honvédség flottájában először látható típusról Dolányi Sándor, az alakulat parancsnoka elmondja: a tíz darab, zéró széndioxid kibocsátással működő gépjárművek beszerzése valóban fontos mérföldkőnek tekinthető, hiszen „az eszközökkel környezettudatosan egy lépéssel közelebb tudunk kerülni a 2050-re vállalt karbonsemlegesség felé.” Hozzáteszi: a teljes mértékben elektromos meghajtású - azaz „zéró” emissziós értékű - autók bár nagy újdonságnak számítanak a honvédségnél, valójában éppen ugyanolyan teljesítményre képesek, mint benzines, vagy dízelüzemű társaik. A különbség mindössze a hatótávolságban mutatkozik meg, elektromos hajtásuk miatt egy feltöltéssel jóval kevesebb kilométer tehető meg velük, mint egy tele töltött üzemanyagtartályú gépkocsival.

De nem is ugyanazok az elvárások. A beszerzett Nissan Leafeknek korántsem kell országjáró körutakat teljesíteniük, rendeltetésük szerint ugyanis a laktanyákon belül és a helyőrség városhatárain belül kell tudniuk kiszolgálni a katonákat. „A Magyar Honvédség futár feladatait és repülőtereinek belső kiszolgálását költséghatékonyan és környezetbarát módon fogják biztosítani Kecskeméten, Pápán és Szolnokon, de Budapesten is könnyen szembe jöhet velünk egy-egy példány az utakon” – tudjuk meg.

Az elektromos autók esetében felmerül a karbantartás és üzemeltetés körülményeinek kérdése is. Hiszen bár egyre több a közösségi töltőállomás, a honvédségi autók esetében nem lenne célszerű minden napot a laktanyán kívül, a feltöltéssel kezdeni. Éppen ezért még a Leafek megérkezése előtt kialakították a szükséges töltőállomásokat a katonai szervezetek laktanyáin belül. Az alakulatok képviselői pedig – a gépjárművek átadásakor – kezelési és karbantartási oktatást kapnak.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....