Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásbólMárcius elején élesedik az új „évad” a közfoglalkoztatásban, napokon belül kell eldönteniük a polgármestereknek, kit menesztenek és ki maradhat. Nem mindenhol fáj majd egyformán, a jobban teljesítõ járásoknak kell kiszórniuk több közmunkást. Az biztos, hogy a speciális közmunkát nem tervezik elindítani.

„Ötvennyolc éves vagyok, huszonkét éve mindig itt kötök ki” – mondja az egyik asszony, aki három másik hódmezõvásárhelyi közmunkással éppen pakolja össze a seprût, szemeteszsákokat. Csapdahelyzet ez, magyarázzák, hiszen keresnek õk állást, de gyakran éppen a közmunkás „referencia” miatt utasítják el õket, aztán nincs más út, mint vissza ugyanide, ezzel pedig a kör bezárult. De lehet, hogy most már ez sem ennyire biztos.

Március elsejétõl a tavaly 180-ról 140 milliárdra csökkentett közfoglalkoztatási kereten kell osztozkodniuk a megyéknek, és a napokban derül ki, hova, mennyi pénz jut a központi forrásból. Merthogy az elosztás nem egyforma. Csongrádban például szerdán tartottak munkaértekezletet a polgármestereknek, jegyzõknek. Nem volt sajtónyilvános az esemény, de úgy tudjuk, a hatvan településen a tavalyi összeg felét költhetik el: 1,1 milliárd forintról 642 millióra nyesték a közfoglalkoztatásra fordítható pénzt a megyében. Szegeden például éppen pénteken fogadták el az idei költségvetést, két nappal azután, hogy - mint Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester megjegyezte - tulajdonképpen ultimátumot kaptak: vagy az eddigi felére csökkentik a közmunkások számát, akik így megkaphatják a korábbi támogatást, vagy ragaszkodnak a létszámhoz, ám akkor felére csökken a pénz.

A hvg.hu megkereste a belügyminisztériumot a kérdéssel, hogy milyen szempontok szerint döntötték el, hol, mennyi pénzt költhetnek el, de konkrét számokat csak a Start mintaprogramokról írtak. Azt már tudjuk tehát, hogy utóbbiban országos szinten több mint 39 ezer fõt finanszírozhatnak a központi keretbõl, az országos, illetve az úgynevezett általános, hosszú idejû közmunka költségeirõl azonban nem kaptunk információt. A válasz szerint az elkövetkezõ hetekben derül ki az, hogy a Startra szétosztott pénzbõl mennyi marad, illetve mennyien kerülnek majd be a járásokban az általános közfoglalkoztatásba. De egyébként is - hangsúlyozták - a minisztérium csupán ajánlásokat tett, hogy milyen szempontokat vegyenek figyelembe az egyeztetéseken. Kicsit másképpen látják ezt a településvezetõl, akik közül a munkaértekezlet után többen is erõsen fogták a fejüket.

Hogy mondjam meg, hogy döntsem el, hogy kit küldök el?

– mondja Molnár Róbert, a Szeged melletti kis falu, Kübekháza polgármestere. Náluk például Start mintaprogram sem indult, mert a nagyváros közelsége miatt eredetileg nem sorolták be õket a hátrányos helyzetû települések közé. Kübekháza végül kitalált olyan programot, amelyben a közfoglalkoztatási indulás után egy szociális szövetkezet alakult (a Kübecker Manufaktúra azóta is jól mûködik), ettõl azonban a faluban hosszú idejû, általános közmunkára is szükség van. Egyfelõl a rászorultak helyzete ezt diktálná, másfelõl a település mûködtetésének feladata is igényli. Az utcák, közterek kezelésére például legalább tíz fõre lenne szükségük, ám már eddig is bõven alatta voltak ennek a számnak, most pedig szinte lenullázódnak. Már tavaly is beállt a polgármester füvet nyírni, közben állandóan írni akart a a belügyminiszternek, ám ez valahogy mindig elmaradt - volt például olyan, amikor azért, mert éppen fát ültetett a közmunkásokkal. De lehet, hogy ezután már teljesen egyedül áll majd ott reggelente.

De nem csak errõl van szó. Molnár szerint az is gond, hogy a közfoglalkoztatásból kikerülõk a szociális irodán jelennek majd meg, pedig az önkormányzatok erre fordítható kerete is jelentõsen csökkent azzal, hogy a kormány 2015-ben átszabta a támogatások rendszerét.

Most úgy állnak, hogy a közösen fenntartott kistérségi szociális intézmények mûködtetéséhez is hozzá kell még tenniük a tavalyról maradt adósságukat, ami önmagában ötmillió forint. Ahhoz pedig, hogy a három fõ megmaradhasson a faluban közmunkásként, még ötmilliót kellene a falunak kigazdálkodni, amit az 1700 lelkes település büdzséjébõl lehetetlen.

Alternatívakeresés

Röszkén egyszerûen úgy döntöttek, egyelõre minden marad a régiben, augusztus végéig kötnek szerzõdést az általános közfoglalkoztatásban, és abban reménykednek, hogy talán majd lesznek visszacsurgó pénzek, abból pedig újabb fél évre tudnak szerzõdni azokkal, akik az évek során bent ragadtak a rendszerben, és nagy valószínûséggel esélyük sincs onnan kitõrni. Tény, ez elég bizonytalan megoldás, hiszen a legtöbb megkérdezett polgármester szerint a "visszacsurgásra" - éppen a feszített büdzsé miatt - nem sok remény van.

A másik "kíméletesebb" út az lehet, ha hat órában foglalkoztatják tovább a közmunkásokat. Ekkor viszont azzal kell szembesülniük a bent maradtaknak, hogy az eddigi 54 ezer forint helyett nagyjából 42 ezer ezer lesz a bérük.

És végül ott van a drasztikus lehetõség: a közmunkások felét hazaküldik.

Ezeket mérlegelik most szélsebesen a csongrádi önkormányzatok, hiszen a jövõ héten már elõ kell állni a konkrét számokkal, és ha azokat a járási hivatalok jóváhagyják, akkor a döntést az érintettekkel is közölni kell.

A rendszeren kívül

„Mindig jelentkezem, meg noszogatnak is, hiszen a munkaügyisek kiközvetítenek, de nem egyszer addig tartott a munkahely, amíg kitartott a támogatás. Amikor az kifújt, akkor megint itt kötöttem ki” – meséli az egyik már említett hódmezõvásárhelyi asszony. A másik már mondja is a maga történetét, õ úgy járt, hogy tavasszal felvették bejelentett állásba, aztán õsszel azzal küldték el, hogy télire már nem tudnak neki munkát adni. „Pedig tényleg jó volt, igaz, keményen kellett dolgozni, de háromszor is többet fizettek, mint itt, szívesen maradtam volna” – teszi hozzá. A munkáltatóról csak annyit árul el, hogy mezõgazdasággal foglalkozó cég volt. Nevet nem említ, hátha lesz ott még egyszer egy jó kis állás, nem esne el a lehetõségtõl.

Az ötven feletti nõk mellett fiatal lány áll, róla kiderül, hogy huszonhat éves, van érettségije és biztonsági õr-képzésrõl papírja is. Azt mondja, õ is próbálkozott állást találni, lett is volna valami, de a testalkata miatt eltanácsolták - valójában nem is a munkáltató, mert õ rábólintott, hanem az orvos, aki az alkalmassági vizsgálatot végezte. Azzzal indokolta, hogy

ilyen ducin semmilyen munkát nem tud elvégezni.

„Kicsi pénz, alig lehet kijönni belõle, de ez is valami, meg fizetik a tébét utánunk. Nekem egy beteg nagylányom van otthon, egyedül nevelem, hova mehetnék?” – magyarázza az egyik asszony, hogy miért vannak már a szerzõdés lejárta után mindig álmatlan éjszakái.

A számok alátámasztják a kurtítást, de az élet kevésbé

Az elmúlt három évben, országosan 117 ezerrel csökkent a közmunkások száma, míg az üres álláshelyeké a 2016-os 55 526-ról 2019 harmadik negyedévéig 78 315-re duzzadt. A nyilvántartott állástalanok száma pedig 62 ezerrel lett kisebb. Ha csak összeadjuk a számokat, akkor az jön ki, hogy 179 ezer ember elhelyezkedett, de ez lehetetlen, hiszen nem is volt annyi üres álláshely. Ez pedig azt jelenti, hogy valahol a munkanélküli státusz és a "sehol nem nyilvántartott", vagy az "átmenetileg foglalkoztatott" állapot között keringhet több tízezer ember. A nagy közfoglalkoztatási keret csökkentését több polgármester is kommentálta már, az õ tapasztalataik is azt mutatták, hogy akik az elmúlt években nem találtak munkát, már nem is fognak. Többen mentálisan nem képesek egy munkahelyen helytállni, de sokan egyedi családi körülmények miatt nem tudnak elhelyezkedni. Azokban a térségekben pedig, ahol eleve kevés a munkahely, ott a szegénység a gátja annak, hogy valaki az ország másik felében vállaljon munkát, hiszen az utazgatásnak is költségei vannak. Ráadásul, a közmunkába beragadtak között mind több a nyugdíjhoz közelítõ, akikkel már szóba sem állnak a munkáltatók.

Mindeközben az önkormányzatok jelentõs része a települési feladatokat sem tudja ellátni, sok helyen a közétkeztetés konyhai munkáit, vagy a mûvelõdési házak mûködtetését is közfoglalkoztatással oldották meg. Ám mivel a kulturális közfoglalkoztatás teljesen megszûnik márciustól, ez utóbbinak is lõttek. Arra pedig, hogy alkalmazottként felvegyék a kipörgõket, aligha van pénz az önkormányzatoknál.

És hogy aztán minden kerek legyen: a Belügyminisztérium arról is tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a mentális és beilleszkedési, valamint egyéb gondokkal küszködõk számára kísérleti jelleggel elindított speciális közfoglalkoztatást, ami 2016-ban startolt el, majd késõbb kapott még egy esélyt, nem élesztik fel. Ezzel pedig egyesek elõtt talán a leges-legutolsó menekülési út aki lezárult - kész, vége: õk mindenbõl kimaradnak.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Botrány: Kirabolták és felgyújtották a polgármesteri hivatalt
Orbán mélyütést kapott: A német kormány ragaszkodik az EU-s eljárásokhoz
Ez lett a maszkviselés miatt kialakult vita vége - elszomorító
Dzsudzsák havi tízmillióért igazolhat a magyar másodosztályba
Bár hivatalos bejelentés még nincs, de bármelyik percben robbanhat a bomba, vagyis, hogy Dzsudzsák Balázs az NB II-be aláhullott Debrecen futballcsapatához igazol. Az ügynek vannak előzmény...
  
Óriási a baj a magyar nyugdíjrendszerrel - a többség rosszul fog járni
A koronavírus-járvány utáni helyzetben joggal elégedetlen az idős emberek többsége. Sokuknak a megélhetése került veszélybe, a nyugdíjak között az utóbbi években kialakult egyre durv...
  
Lesz következmény? - Az Orbán-kormányt együtt emlegetik a korrupcióval Európában
Az Európai Tanács elnöke is ragaszkodik ahhoz, hogy a következő uniós költségvetésben vegyék figyelembe, hogy egy tagország mennyire tartja tiszteletben a jogállamiságot. Cseh Katalin, ...
  
Elképesztő: jöhet a balatoni kaszinó
Mától teljesen új szabályok érvényesek a hazai szerencsejéték-piacon: új kaszinó nyílhat nemzetgazdasági érdekből, és egy kézben akár 7 kaszinó is lehet. Most már egészen biztosan...
  
Közel 8 milliárd forintba kerültek az elmúlt négy év nemzeti konzultációi
Az elmúlt négy évben több mint 7,5 milliárd forintot költött a kormány a nemzeti konzultációkra – írja a Miniszterelnöki Kabinetiroda összesítése alapján a 24.hu. 2016 óta négy ne...
  
Tihany bajban van: építkezések miatt kérik az építési törvény felülbírálását
Az LMP felszólította a kormányt, hogy a 2017-ben életbe lépett építési törvényt vizsgálja felül, és szüntesse meg a kiskapukat – számolt be az MTI a párt társelnökének tihanyi saj...
  
Budapest: Évtizedek óta nem volt ilyen brutális emberrablás
Napokig kínozta áldozatát, és húszmilliós váltságdíjat kért egy banda. Hatfős banda rabolt el egy budapesti férfit július 6-án, a háttérben egy eltűn autó állhat – közölte a B...
  
Kaleta Gábor ügyvédje kilép a gyerekeket segítő egyesületből
A HVG információi szerint Mester Csaba ügyvéd kilép a Fehér Liliom Egyesületből. A lap a Fókuszban azt írja, Orbán Viktorék szimpla PR-akciót kanyarítottak abból a felismerésből, hog...
  
Akár 15 ezer munkahely is veszélybe kerülhet - leállnak az autógyártók
A három nagy magyarországi autógyártó cég a tavaszi leállás után a nyáron is szünetet tart, ami nehéz helyzetbe hozza a beszállítókat. Van olyan cég, ahonnan 3-400 dolgozót is elkül...
  
A rendőrségnek bocsánatot kell kérnie az idős férfitól, akit ok nélkül megbilincseltek
N. Jánost még 2015-ben vitték be a hajdúszoboszlói rendőrkapitányságra. 2018-ban aztán bíróság mondta ki, hogy hátrabilincselése és az, hogy a rendőrautóban a torkába könyököltek,...
  
Úgy néz ki, visszajöhet Magyarországra több iráni diák, akiket kiutasított a kormány
Megszűnt a büntetőeljárás azoknak az iráni diákoknak a többsége ellen, akiket a karanténszabályok megsértésére hivatkozva utasítottak ki Magyarországról tavasszal, és a magyar hatós...
  
Kirgizisztán köszöni a Magyarországtól kapott lélegeztetőgépeket
Magyarország segít azoknak az országoknak, amelyek akkor támogattak bennünket, amikor mi voltunk nehéz helyzetben a koronavírus-járvány miatt, ezért juttat lélegeztetőgépeket most Kirgizi...
  
Botrány: Rabosították a Momentum képviselőjét
Becsületsértés és különleges adatokkal való visszaélés miatt feljelentették és már rabosították is Paróczai Anikót, a Momentum kispesti képviselőjét. Rabosították Paróczai Anik...
  
Bejelentés: nem csak a nyugdíjasoknak jár majd a plusz egyhavi juttatás
2021-től nem csak a nyugdíjasoknak jár majd a plusz egyhavi juttatás. Az erről szóló részletszabályok a keddi közlönyben jelentek meg. Közben kihirdették a 13. havi nyugdíjról szóló t...
  
A németek csúnyán beletapostak Orbán Viktor szabadságharcába
Orbán Viktor miniszterelnököt már a kétharmados parlamenti többség által elfogadott uniós vétójog is megköti, hogy ne fogadjon el a jogállamiságot feltételül szabó költségvetési di...
  
Hivatalos: Az uniós átlagnál sokkal súlyosabban érintette a magyar családok pénztárcáját a járvány
Az Európai Parlament felmérése szerint a magyarok több mint ötödének gondjai vannak a számlák, hitelek kifizetésével, 15 százalékuk pedig barátaitól, családjától kért pénzt, hogy t...
  
A miniszterelnökség megjelent a Fertő tó körül!
Mostantól a Miniszterelnökség gyakorolja a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. tulajdonosi jogait – vagyis a feladatot elvették a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnökhöz...
  
Vaddisznó szaladgált Budapesten
Egy magányos vaddisznó szaladgált Budapesten Ritka, de nem egyedülálló látvány Budapesten egy-egy ijedten szaladgáló, vagy épp teljes nyugalomban kocogó vaddisznó. Mi is írtunk már ily...
  
Nem jár a villamos a beszakadt úttest miatt Pesten
Módosult a 47-es és a 49-es villamos közlekedése, mert beszakadt az út a villamosvágány alatt – számolt be a BKK. A villamosok nem járnak a Deák Ferenc tér és a Szent Gellért tér – ...
  
Diáktársai gyászolják a brutális balesetben elhunyt 14 éves Kristófot
Diáktársai gyászolják azt a 14 éves fiút, aki egy tragikus balesetben hunyt el. A barátok fekete képre cserélték a profilképüket, így fejezve ki őszinte gyászukat. Hétfőn este Hodá...
  
A gigabotrány, amely során meghekkelték a brit Legyen ön is milliomost
A nagy nyereménnyel bíró vetélkedőket és szerencsejátékokat mindig is körüllengte a gyanakvás és a különféle összeesküvés-elméletek. Az egyik ilyen máig el nem döntött rejtély f...
  
Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra
Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások. A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól sz...
  
Tóth Vera a kormánynak könyörög
Kétségbeesett bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán az énekesnő. A téma – mint a napokban a magyarországi könnyűzenei élet összes komolyabb szereplőjénél – az, hogy Palkovi...
  
Óriási puszilgatós tapogatással indult Szijjártó tolnai látogatása
Miután már Donald Trump is felhúzta a szájmaszkot, az egyenesen koronavírus-szkeptikus Bolsonaro pedig annak rendje-módja szerint meg is fertőződött, a Kárpátok új géniuszai mit sem tör...
  
Németh Szilárd beszéd: példaértékű költségvetésünk van évek óta
Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonáit köszöntötte július 9-én, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ dísztermében Németh Szilárd, a Honv...
  
Benkő Tibor: 778 milliárd forintra emelkedik a honvédelmi költségvetés
A koronavírus-járvány idején bebizonyosodott, hogy a Magyar Honvédség, a katonák nem csak a fegyverekhez értenek, nem csak háborús feladatokra, béketeremtésre alkalmasak – hangsúlyozta ...
  
Nagy fogás: 10 migránst kapott el a magyar rendőrség
Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tíz migráns Magyarbóly térségében. A rendőrök 2020. július 14-én 21 óra 45 perckor tíz illegális migránst tartóztattak fel Magyarbóly...
  
Nagy Feró: Nem tehetjük meg a közönséggel, hogy veszélynek tesszük ki őket
Számos zenész fakadt ki arra a felvetésre, hogy augusztus 15-e után ne lehessen koncertezni. Nagy Feró másképp látja. Számos magyar zenész fejtette ki véleményét arra a Palkovics mini...
  
Tiborcz kastélyszállójában egy éjszaka sem jönne ki a közmunkások havi béréből
Nyitási akcióval is méregdrága Tiborcz István turai kastélyszállója, ahol egy közmunkás pár egy éjszakát tudna eltölteni a havi béréből. Egyedül viszont egy éjszaka sem jönne ki. ...
  
Az éjjel több mint 300 milliárd forintot söpört ki a kormány
A kedd éjszaka megjelent 169-es Magyar Közlönyben költségvetési pénzek átcsoportosításáról is rendelkezik egy kormányhatározat. A Gazdaságvédelmi Alapból kisöpörnek 301 milliárd fo...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból


Március elején élesedik az új „évad” a közfoglalkoztatásban, napokon belül kell eldönteniük a polgármestereknek, kit menesztenek és ki maradhat. Nem mindenhol fáj majd egyformán, a jobban teljesítõ járásoknak kell kiszórniuk több közmunkást. Az biztos, hogy a speciális közmunkát nem tervezik elindítani.

„Ötvennyolc éves vagyok, huszonkét éve mindig itt kötök ki” – mondja az egyik asszony, aki három másik hódmezõvásárhelyi közmunkással éppen pakolja össze a seprût, szemeteszsákokat. Csapdahelyzet ez, magyarázzák, hiszen keresnek õk állást, de gyakran éppen a közmunkás „referencia” miatt utasítják el õket, aztán nincs más út, mint vissza ugyanide, ezzel pedig a kör bezárult. De lehet, hogy most már ez sem ennyire biztos.

Március elsejétõl a tavaly 180-ról 140 milliárdra csökkentett közfoglalkoztatási kereten kell osztozkodniuk a megyéknek, és a napokban derül ki, hova, mennyi pénz jut a központi forrásból. Merthogy az elosztás nem egyforma. Csongrádban például szerdán tartottak munkaértekezletet a polgármestereknek, jegyzõknek. Nem volt sajtónyilvános az esemény, de úgy tudjuk, a hatvan településen a tavalyi összeg felét költhetik el: 1,1 milliárd forintról 642 millióra nyesték a közfoglalkoztatásra fordítható pénzt a megyében. Szegeden például éppen pénteken fogadták el az idei költségvetést, két nappal azután, hogy - mint Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester megjegyezte - tulajdonképpen ultimátumot kaptak: vagy az eddigi felére csökkentik a közmunkások számát, akik így megkaphatják a korábbi támogatást, vagy ragaszkodnak a létszámhoz, ám akkor felére csökken a pénz.

A hvg.hu megkereste a belügyminisztériumot a kérdéssel, hogy milyen szempontok szerint döntötték el, hol, mennyi pénzt költhetnek el, de konkrét számokat csak a Start mintaprogramokról írtak. Azt már tudjuk tehát, hogy utóbbiban országos szinten több mint 39 ezer fõt finanszírozhatnak a központi keretbõl, az országos, illetve az úgynevezett általános, hosszú idejû közmunka költségeirõl azonban nem kaptunk információt. A válasz szerint az elkövetkezõ hetekben derül ki az, hogy a Startra szétosztott pénzbõl mennyi marad, illetve mennyien kerülnek majd be a járásokban az általános közfoglalkoztatásba. De egyébként is - hangsúlyozták - a minisztérium csupán ajánlásokat tett, hogy milyen szempontokat vegyenek figyelembe az egyeztetéseken. Kicsit másképpen látják ezt a településvezetõl, akik közül a munkaértekezlet után többen is erõsen fogták a fejüket.

Hogy mondjam meg, hogy döntsem el, hogy kit küldök el?

– mondja Molnár Róbert, a Szeged melletti kis falu, Kübekháza polgármestere. Náluk például Start mintaprogram sem indult, mert a nagyváros közelsége miatt eredetileg nem sorolták be õket a hátrányos helyzetû települések közé. Kübekháza végül kitalált olyan programot, amelyben a közfoglalkoztatási indulás után egy szociális szövetkezet alakult (a Kübecker Manufaktúra azóta is jól mûködik), ettõl azonban a faluban hosszú idejû, általános közmunkára is szükség van. Egyfelõl a rászorultak helyzete ezt diktálná, másfelõl a település mûködtetésének feladata is igényli. Az utcák, közterek kezelésére például legalább tíz fõre lenne szükségük, ám már eddig is bõven alatta voltak ennek a számnak, most pedig szinte lenullázódnak. Már tavaly is beállt a polgármester füvet nyírni, közben állandóan írni akart a a belügyminiszternek, ám ez valahogy mindig elmaradt - volt például olyan, amikor azért, mert éppen fát ültetett a közmunkásokkal. De lehet, hogy ezután már teljesen egyedül áll majd ott reggelente.

De nem csak errõl van szó. Molnár szerint az is gond, hogy a közfoglalkoztatásból kikerülõk a szociális irodán jelennek majd meg, pedig az önkormányzatok erre fordítható kerete is jelentõsen csökkent azzal, hogy a kormány 2015-ben átszabta a támogatások rendszerét.

Most úgy állnak, hogy a közösen fenntartott kistérségi szociális intézmények mûködtetéséhez is hozzá kell még tenniük a tavalyról maradt adósságukat, ami önmagában ötmillió forint. Ahhoz pedig, hogy a három fõ megmaradhasson a faluban közmunkásként, még ötmilliót kellene a falunak kigazdálkodni, amit az 1700 lelkes település büdzséjébõl lehetetlen.

Alternatívakeresés

Röszkén egyszerûen úgy döntöttek, egyelõre minden marad a régiben, augusztus végéig kötnek szerzõdést az általános közfoglalkoztatásban, és abban reménykednek, hogy talán majd lesznek visszacsurgó pénzek, abból pedig újabb fél évre tudnak szerzõdni azokkal, akik az évek során bent ragadtak a rendszerben, és nagy valószínûséggel esélyük sincs onnan kitõrni. Tény, ez elég bizonytalan megoldás, hiszen a legtöbb megkérdezett polgármester szerint a "visszacsurgásra" - éppen a feszített büdzsé miatt - nem sok remény van.

A másik "kíméletesebb" út az lehet, ha hat órában foglalkoztatják tovább a közmunkásokat. Ekkor viszont azzal kell szembesülniük a bent maradtaknak, hogy az eddigi 54 ezer forint helyett nagyjából 42 ezer ezer lesz a bérük.

És végül ott van a drasztikus lehetõség: a közmunkások felét hazaküldik.

Ezeket mérlegelik most szélsebesen a csongrádi önkormányzatok, hiszen a jövõ héten már elõ kell állni a konkrét számokkal, és ha azokat a járási hivatalok jóváhagyják, akkor a döntést az érintettekkel is közölni kell.

A rendszeren kívül

„Mindig jelentkezem, meg noszogatnak is, hiszen a munkaügyisek kiközvetítenek, de nem egyszer addig tartott a munkahely, amíg kitartott a támogatás. Amikor az kifújt, akkor megint itt kötöttem ki” – meséli az egyik már említett hódmezõvásárhelyi asszony. A másik már mondja is a maga történetét, õ úgy járt, hogy tavasszal felvették bejelentett állásba, aztán õsszel azzal küldték el, hogy télire már nem tudnak neki munkát adni. „Pedig tényleg jó volt, igaz, keményen kellett dolgozni, de háromszor is többet fizettek, mint itt, szívesen maradtam volna” – teszi hozzá. A munkáltatóról csak annyit árul el, hogy mezõgazdasággal foglalkozó cég volt. Nevet nem említ, hátha lesz ott még egyszer egy jó kis állás, nem esne el a lehetõségtõl.

Az ötven feletti nõk mellett fiatal lány áll, róla kiderül, hogy huszonhat éves, van érettségije és biztonsági õr-képzésrõl papírja is. Azt mondja, õ is próbálkozott állást találni, lett is volna valami, de a testalkata miatt eltanácsolták - valójában nem is a munkáltató, mert õ rábólintott, hanem az orvos, aki az alkalmassági vizsgálatot végezte. Azzzal indokolta, hogy

ilyen ducin semmilyen munkát nem tud elvégezni.

„Kicsi pénz, alig lehet kijönni belõle, de ez is valami, meg fizetik a tébét utánunk. Nekem egy beteg nagylányom van otthon, egyedül nevelem, hova mehetnék?” – magyarázza az egyik asszony, hogy miért vannak már a szerzõdés lejárta után mindig álmatlan éjszakái.

A számok alátámasztják a kurtítást, de az élet kevésbé

Az elmúlt három évben, országosan 117 ezerrel csökkent a közmunkások száma, míg az üres álláshelyeké a 2016-os 55 526-ról 2019 harmadik negyedévéig 78 315-re duzzadt. A nyilvántartott állástalanok száma pedig 62 ezerrel lett kisebb. Ha csak összeadjuk a számokat, akkor az jön ki, hogy 179 ezer ember elhelyezkedett, de ez lehetetlen, hiszen nem is volt annyi üres álláshely. Ez pedig azt jelenti, hogy valahol a munkanélküli státusz és a "sehol nem nyilvántartott", vagy az "átmenetileg foglalkoztatott" állapot között keringhet több tízezer ember. A nagy közfoglalkoztatási keret csökkentését több polgármester is kommentálta már, az õ tapasztalataik is azt mutatták, hogy akik az elmúlt években nem találtak munkát, már nem is fognak. Többen mentálisan nem képesek egy munkahelyen helytállni, de sokan egyedi családi körülmények miatt nem tudnak elhelyezkedni. Azokban a térségekben pedig, ahol eleve kevés a munkahely, ott a szegénység a gátja annak, hogy valaki az ország másik felében vállaljon munkát, hiszen az utazgatásnak is költségei vannak. Ráadásul, a közmunkába beragadtak között mind több a nyugdíjhoz közelítõ, akikkel már szóba sem állnak a munkáltatók.

Mindeközben az önkormányzatok jelentõs része a települési feladatokat sem tudja ellátni, sok helyen a közétkeztetés konyhai munkáit, vagy a mûvelõdési házak mûködtetését is közfoglalkoztatással oldották meg. Ám mivel a kulturális közfoglalkoztatás teljesen megszûnik márciustól, ez utóbbinak is lõttek. Arra pedig, hogy alkalmazottként felvegyék a kipörgõket, aligha van pénz az önkormányzatoknál.

És hogy aztán minden kerek legyen: a Belügyminisztérium arról is tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a mentális és beilleszkedési, valamint egyéb gondokkal küszködõk számára kísérleti jelleggel elindított speciális közfoglalkoztatást, ami 2016-ban startolt el, majd késõbb kapott még egy esélyt, nem élesztik fel. Ezzel pedig egyesek elõtt talán a leges-legutolsó menekülési út aki lezárult - kész, vége: õk mindenbõl kimaradnak.
Dzsudzsák havi tízmillióért igazolhat a magyar másodosztályba
Óriási a baj a magyar nyugdíjrendszerrel - a többség rosszul fog járni
Lesz következmény? - Az Orbán-kormányt együtt emlegetik a korrupcióval Európában
Elképesztő: jöhet a balatoni kaszinó
Közel 8 milliárd forintba kerültek az elmúlt négy év nemzeti konzultációi
Tihany bajban van: építkezések miatt kérik az építési törvény felülbírálását
Budapest: Évtizedek óta nem volt ilyen brutális emberrablás
Kaleta Gábor ügyvédje kilép a gyerekeket segítő egyesületből
Akár 15 ezer munkahely is veszélybe kerülhet - leállnak az autógyártók
A rendőrségnek bocsánatot kell kérnie az idős férfitól, akit ok nélkül megbilincseltek
Úgy néz ki, visszajöhet Magyarországra több iráni diák, akiket kiutasított a kormány
Kirgizisztán köszöni a Magyarországtól kapott lélegeztetőgépeket
Botrány: Rabosították a Momentum képviselőjét
Bejelentés: nem csak a nyugdíjasoknak jár majd a plusz egyhavi juttatás
A németek csúnyán beletapostak Orbán Viktor szabadságharcába
Hivatalos: Az uniós átlagnál sokkal súlyosabban érintette a magyar családok pénztárcáját a járvány
A miniszterelnökség megjelent a Fertő tó körül!
Vaddisznó szaladgált Budapesten
Nem jár a villamos a beszakadt úttest miatt Pesten
Diáktársai gyászolják a brutális balesetben elhunyt 14 éves Kristófot
A gigabotrány, amely során meghekkelték a brit Legyen ön is milliomost
Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra
Tóth Vera a kormánynak könyörög
Óriási puszilgatós tapogatással indult Szijjártó tolnai látogatása
Németh Szilárd beszéd: példaértékű költségvetésünk van évek óta
Benkő Tibor: 778 milliárd forintra emelkedik a honvédelmi költségvetés
Nagy fogás: 10 migránst kapott el a magyar rendőrség
Nagy Feró: Nem tehetjük meg a közönséggel, hogy veszélynek tesszük ki őket
Tiborcz kastélyszállójában egy éjszaka sem jönne ki a közmunkások havi béréből
Az éjjel több mint 300 milliárd forintot söpört ki a kormány
Ágyhoz kötve éli az életét Dávid a Duchenne-szindrómás magyar fiú - Nem tudom, mennyi van még hátra...
Majka elküldte a p.csába Lovasit, ő meg legyőzikézte a rappert
Botrány: Kirabolták és felgyújtották a polgármesteri hivatalt
Beszakadt az úttest Budapesten
Varázsdohányt áruló nőt fogtak el a magyar rendőrök
Száznál is több család kerülhet az utcára - lakóparkokat árverezhetnek el
A magyar kormány lélegeztetőgépeket ad a Kirgiz Köztársaságnak ajándékba
Hatvanmilliárd forintot kapott Magyarország védekezésre - újabb maszkokat és egyéb eszközöket veszünk
Szijjártó kijelentette ők mindent nyilvánosságra hoztak Kaletáról, amit a törvény engedett
Ez lett a maszkviselés miatt kialakult vita vége - elszomorító
Orbán mélyütést kapott: A német kormány ragaszkodik az EU-s eljárásokhoz
Hivatalos: reggeltől érvényesek a beutazási korlátozások
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum