thepost / Magyarország / Budapest / 2020.04.09
THE POST
           
09
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
David Cornstein szerint senki nem hiszi el, hogy igazak azok a számok, amiket Kína közöl a koronavírusban megbetegedettekrõl, ezért sem lenne szabad fontos információkat a Huaweire bízni. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint a magyar kormány határozottan fellép az antiszemitizmus ellen, szeretne elszakadni Oroszországtól, Orbán Viktor pedig soha nem kérné tõle, hogy vegyenek le egy cikket a rövidesen elinduló Szabad Európa Rádió oldaláról. Egyébként valóban alsónadrágban pihentek Orbánnal a repülõgépen, miután a miniszterelnök Donald Trumppal találkozott a Fehér Házban. Interjú.

Korábban azt mondta, Magyarországon egy zsidónak nincs mitõl félnie. Látta, hogy mi történt nemrég a budai hegyekben?

Nem láttam, de hallottam róla.

Talán a beszámolók nem adják vissza pontosan, hogy a Kitörés túra egy részén horogkeresztek voltak kihelyezve, és Adolf Hitler-portrék lógtak. Még mindig tartja, hogy Magyarországon egy zsidónak nincs mitõl tartania?

Amikor hazamegyek New Yorkba, minden alkalommal odajön hozzám valaki, és azt mondja, sajnálom, hogy Budapesten kell élned, ahol olyan nagy az antiszemitizmus. Az, ami most történt, szomorú. De általánosságban azt mondhatom, hogy az itt élõ zsidók boldogok és elégedettek. Szinte soha nem történnek erõszakos cselekmények zsidók ellen. Ha hazamegyek New Yorkba, reggelente azt olvasom az újságban, hogy Brooklynban megvertek három zsidó férfit. Minden ilyen eset szörnyû, bárhol történik is. A különbség az, hogy ha itt ilyesmit lát a rendõrség, akkor határozottan fellép, a bûnösök pedig börtönbe kerülnek. Ez a legtöbb, amit a hatóságoktól várhatunk.

Még akkor is, ha ezt a túrát egy fideszes politikus, Lezsák Sándor veje szervezte, a magyar állam pedig hirdetésekkel támogatta? Ráadásul azt se láttuk, hogy a rendõrség leszedett volna akár egy szvasztikát is, pedig Magyarországon ezek tiltott önkényuralmi jelképek. Nem nevezném ezt határozott fellépésnek.

Csak azt tudom mondani önnek, hogy személyes kapcsolatom alapján a miniszterelnökkel és a belügyminiszterrel, elmondhatom, hogy határozottan elleneznek minden antiszemita megnyilatkozást. Ha ilyesmit látnak, fel fognak lépni, és tenni fognak róla, hogy a bûnösök börtönbe kerüljenek.

A Soros György elleni kampány bújtatott antiszemitizmus volt?

Nem ez a személyes véleményem. Szerintem inkább antiliberális kampány volt egy konzervatívbarát környezetben. Nem az volt a lényeg, hogy Soros György zsidó, hanem az, hogy nagyon liberális, a magyar kormány pedig nagyon konzervatív.

Azt mondta korábban, hogy személyes nézeteltérés volt Orbán és Soros között. Még mindig így gondolja?

Semmi kétség efelõl, hogy két olyan emberrõl beszélünk, akik a spektrum két szélén állnak, és mindketten nagyon elítélõ nyilatkozatokat tettek a másikra. Egyikük sem szereti különösebben a másikat.

Soros György mondott valami rosszat Orbánra, a miniszterelnök pedig az egész országot kiplakátolta Soros fejével? Egyenlõtlen küzdelemnek tûnik.

Szerintem egyáltalán nem egyenlõtlen. Az a pénz, amit az Open Society költ, elképesztõ, és mindennel szembemegy, amit a miniszterelnök gondol. Természetesen politikailag is mûködni látszik, hogy a kormány eljuttatta azt az üzenetet, hogy szemben áll Soros Györggyel. De ez magyar belpolitika, ebben az amerikai nagykövetnek nincs része, csak megfigyelõ vagyok. Ennek ellenére egyértelmûnek látszik számomra, mi a helyzet.

Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt, inkább olyan kétoldalú kapcsolatokat építünk, amelyek segítségével eredményeket tudunk elérni, és nem egyik vagy másik személyt bíráljuk.

A Magyarországgal kapcsolatos amerikai politika változását úgy lehetne összefoglalni, hogy amíg az Obama-kormányzat alatt az Egyesült Államok nem igazán foglalkozott a régióval, Orbán Viktort pedig szinte kiközösítette, a Trump-kormányzat próbálja közelebb hozni magához a magyarokat, hogy ne Oroszország és Kína felé forduljanak. Mennyire mûködött ez?

Szerintem nagyon jól. Ez persze csak a személyes véleményem. Több felmérés is nagyon pozitív lett. Az egyikbõl azt láttuk, hogy amíg korábban csak a magyarok 42 százaléka gondolkozott pozitívan az Egyesült Államokról, most, pár évvel késõbb már 57 százalék. Egy másik felmérés szerint az emberek 70 százaléka azt gondolja, hogy jó Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata. Szerintem a magyar emberek között mûködik ez az új politika.

És milyen konkrét politikai eredményeket értek el vele?

Elsõsorban a katonai együttmûködést, ami Magyarországnak, a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is jó. Nagyon nehéz volt letárgyalni ezt a megegyezést, de azt látjuk, hogy a magyarok komolyan veszik, és a GDP két százalékát fogják honvédelemre költeni. Ráadásul új katonai beszerzéseket is terveznek, és optimista vagyok, hogy az Egyesült Államokat fogják választani, hiszen mi gyártjuk a világ legjobb haditechnikáját. Emellett, amikor az ENSZ-ben vagy az Európai Unióban számunkra fontos ügyek kerültek elõ

Magyarország nyilvánosan kiállt mellettük, megvédte az Egyesült Államokat és Izraelt.

Magyarország ráadásul egyike volt a nagyon kevés országnak, amelyek diplomáciai képviseletet nyitottak Jeruzsálemben, miután az Egyesült Államok áthelyezte oda a nagykövetségét. Szijjártó Péterrel együtt utaztunk el a megnyitóra. Magyarország ezenkívül egyike volt a kevés országnak, amelyek támogatásukról biztosították Trump elnök közel-keleti béketervét. Ezek mind nyilvános események, de vannak nem nyilvános ügyek is. Amikor kapok egy hívást Washingtonból, hogy tudnék-e beszélni a magyar kormánnyal, mert szeretnénk, ha valamiben segítenének az EU-n belül, ami jó lenne Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is. Vagy amikor a magyar kormánytól keresnek, hogy fel tudom-e hívni Washingtont, tudnak-e segíteni egy bizonyos ügyben. Ezek közül egy sem kerül be a sajtóba. Privát ügyek, el vannak intézve. Ha nincs meg a kapcsolat, senkinek eszébe sem jutna felvenni a telefont.

Mondana néhány példát ilyen ügyekre?

Nem mondhatok.

Ez is egy oka annak, hogy nem kerülnek be a hírekbe.

Ha el is mondhatnám, biztosíthatom, hogy nem kerülnének be a hírekbe.

Volt azért sok olyan dolog is, amit nem sikerült elérniük a magyar kormánynál. Az orosz hátterû Nemzetközi Befektetési Bank megjelenése, a paksi bõvítés vagy éppen a Huawei magyarországi jelenléte.

Egyetlen olyan kapcsolat sincs, amelyben mindig egyetértenek a felek, legyen szó személyes vagy diplomáciai kapcsolatról. Sosincs olyan, hogy t
kéletesen egyetértünk azzal, amit egy másik ország tesz. Ilyenkor két lehetõség van. Az egyik, hogy nyilvánosan kritizáljuk a kormányt, a másik pedig, hogy megkeressük azt az embert a kormányzatban, akit érdemes, és elmondjuk neki, hogy szerintünk ez nem jó Magyarországnak. Felsorolt több olyan példát is, amelyek kifejezetten nem jók Magyarországnak.

Kínával, Oroszországgal, Szíriával üzletelni rossz döntés. Ha nem értenek egyet velünk, az az õ dolguk. Mi viszont el fogjuk mondani a véleményünket, hátha meggondolják magukat. Az országok így viselkednek egymással.

Megjelent nemrég egy cikk a New York Timesban, amiben azt írták, hogy ön aláássa az amerikai külügy munkáját. Tényleg úgy tûnik, mintha a Huawei-ügy például fontosabb lenne az Egyesült Államoknak, mint Oroszország, nemrég még Pompeo külügyminiszter is errõl tárgyalt Szijjártó Péterrel. Nem gondolja, hogy jobban kellett volna erõltetni az amerikai akaratot?

Elõször is hadd mondjam el, szerintem nincs különbség abban, ahogy az Egyesült Államok Oroszország és Kína felé tekint. Mindkét állam rossz szándékkal áll hozzánk. A különbség az, hogy Magyarország 80-85 százalékban Oroszországból szerzi az energiát, és ennek óriási hatása van a politikára.

Szerintem ez a kormány nagyon szeretne elszakadni Oroszországtól, de ez egy nagyon komplex ügy. Reméljük, egyszer sikerülni fog.

Kína és a Huawei más kérdés. Nem arról szól, hogy ki fejlessze az 5G-hálózatokat, hanem nemzetbiztonsági ügy. Arról szól, ki kontrollálja az ország információit. Elég megnézni, mi történik ma Kínában ezzel a szörnyû vírussal kapcsolatban. Emberek tízezrei betegedtek meg, de elhiszi bárki a világon azokat a számokat, amik a kínai kormánytól jönnek? Szerintem senki nem bízhat a kínai vezetésben. Hajlandók lennénk ezek után az ország összes információját Kínára bízni? Én nem szívesen hoznék meg egy ilyen döntést, mert nagyon kockázatos. Addig jó, amíg bejön egy ember egy nagy csekkönyvvel, de az a tapasztalatom, hogy nincsen ingyenebéd.

Volt egy plasztikus kép az említett New York Times-cikkben: amikor ön és a miniszterelnök együtt jöttek haza Donald Trumptól, alsónemûben feküdtek a repülõgép kanapéin, és beszélgettek. A cikk innen eredezteti az ön jó kapcsolatát Orbán Viktorral. Így volt?

Ha újra adhatnám azt az interjút, nem biztos, hogy leragadnék egy ilyen képnél… Az igazság az, hogy nagyon hosszú nap volt, éjszaka utaztunk, és mindketten nagyon fáradtak voltunk egy nagyon sikeres találkozó után. Visszafelé, a nyolcórás úton már mindketten nagyon vágytunk a pihenésre, és nem gondolom, hogy öltönyben kellett volna lefeküdnünk pihenni. Alapvetõen azt szerettem volna éreztetni, mekkora különbség van abban, hogy két vezetõ találkozik a Fehér Ház Ovális Irodájában, majd két emberi lény pihen egy repülõgépen.

Önnek kifejezetten jó a kapcsolata Rudy Giulianival, az elnök ügyvédjével, aki Ukrajna és így az elnök elleni impeachment kapcsán került be újra a hírekbe, de nemrég Budapesten is járt. Találkozott vele?

Igen.

És Giuliani találkozott kormányzati tisztviselõkkel?

Nem tudok róla. Nyolc évig dolgoztam Giuliani polgármesternek, majd késõbb Bloomberg polgármesternek is. Voltam az elnök esküvõjén, voltam Giuliani esküvõjén, ha ezek a régi barátok idelátogatnak, találkozni fogok velük, ugyanúgy, ahogy találkoznánk, ha én hazautaznék.

Akkor örülne neki, ha Michael Bloomberg nyerné meg a Demokrata Párt elõválasztását?

Személyesen természetesen lenne válaszom erre a kérdésre, de nagykövetként csak annyit mondhatok,

ismerem az elnököt harminc éve, és ismerem Bloomberget húsz éve, de az, hogy kire fogok szavazni, magánügy.

Legutóbb, amikor a Szabad Európa Rádióról beszélt, még csak terv volt, most viszont már vezetõt keresnek neki. Mennyire folyt bele ebbe a folyamatba?

Egyáltalán nem. Tudom, hogy kell valaki, aki az irodát vezeti, és találkoztam a szervezet vezetõjével is, amikor itt járt. Általában is nagyon aggódom az újságírásért. Amikor én felnõttem, az újságírásnak hatalmas tekintélye volt. Walter Cronkite, Mike Wallace fantasztikus riporterek voltak. Ma viszont teljesen más, egyoldalú és elfogult. Ne vegye magára, de sok újságíróban csalódtam. Ha bekapcsolom a tévét, és meglátom, melyik csatorna az, egybõl tudom, mi fog elhangzani.

Én azt szeretném, ha a Szabad Európa Rádió a fontos amerikai értékekrõl szólna. Azokról, amelyekrõl az Amerika Hangja szólt. Természetesen joguk van kritikusnak is lenni, csak annyit kérek, hogy ha írnak valami kritikusat, adják meg a lehetõséget a magyar kormánynak, hogy reagáljon. És ha arról írnak, hogy a kormány jót csinál, adjanak lehetõséget az ellenzéknek is, hogy megszólalhasson. Összesen ennyit kértem a szervezet vezetõjétõl. Így teljes mellszélességgel tudom támogatni a projektet. Ha ettõl eltérnek, nyûgös leszek.

Szóval nem kérte meg õket arra, hogy ne legyenek kritikusak az Orbán-kormánnyal?

Dehogy. Eszembe sem jutna.

A legtöbb magyar kormánnyal szembeni kritika pont olyan ügyekrõl szól, amelyek, ahogy említette, fontos amerikai értékekhez kapcsolódnak. Nem gondolja, hogy mindenkinek ki kellene állnia ezekért az értékekért?

Természetesen. Az Egyesült Államok számára a szólás-, sajtó- és vallásszabadság nagyon fontos, emberek az életüket adták ezekért az értékekért az elmúlt évszázadok során. Minden olyan kezdeményezésnek ellenállnék, amelyek ezeknek az értékeknek ártani akar.

És ha megjelenik egy olyan cikk a Szabad Európa Rádió oldalán, amelyben nincs benne a kormány válasza, hiszen az esetek nagy részében nem könnyû választ kapni a magyar kormánytól, meggondolná, hogy bemenjen szólni a rádió vezetõjéhez?

Nem mennék be a rádióba emiatt, és nem panaszkodnék a rádióban olyasmirõl sem, amiben nem értek egyet a magyar kormánnyal. Ha elég fontos lenne, a miniszterelnökkel vagy a külügyminiszterrel beszélnék. Délután is lesz egy találkozónk a külügyminiszterrel, de ezek privát ügyek.

És ha a miniszterelnök egy ilyen találkozón arra kérné, hogy vegyenek le egy cikket a Szabad Európa Rádió oldaláról, szólna az érdekében a rádió vezetésének?

Nem. És soha nem is kérne ilyet.

Az új budapesti fõpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel találkozott már?

Pont ma fogok találkozni vele, amikor ezt a beszélgetést felvesszük (az interjú a múlt héten készült – a szerk.). Kifejezetten várom, érdekes fiatalembernek tûnik.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
David Cornstein szerint senki nem hiszi el, hogy igazak azok a számok, amiket Kína közöl a koronavírusban megbetegedettekrõl, ezért sem lenne szabad fontos információkat a Huaweire bízni. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint a magyar kormány határozottan fellép az antiszemitizmus ellen, szeretne elszakadni Oroszországtól, Orbán Viktor pedig soha nem kérné tõle, hogy vegyenek le egy cikket a rövidesen elinduló Szabad Európa Rádió oldaláról. Egyébként valóban alsónadrágban pihentek Orbánnal a repülõgépen, miután a miniszterelnök Donald Trumppal találkozott a Fehér Házban. Interjú.

Korábban azt mondta, Magyarországon egy zsidónak nincs mitõl félnie. Látta, hogy mi történt nemrég a budai hegyekben?

Nem láttam, de hallottam róla.

Talán a beszámolók nem adják vissza pontosan, hogy a Kitörés túra egy részén horogkeresztek voltak kihelyezve, és Adolf Hitler-portrék lógtak. Még mindig tartja, hogy Magyarországon egy zsidónak nincs mitõl tartania?

Amikor hazamegyek New Yorkba, minden alkalommal odajön hozzám valaki, és azt mondja, sajnálom, hogy Budapesten kell élned, ahol olyan nagy az antiszemitizmus. Az, ami most történt, szomorú. De általánosságban azt mondhatom, hogy az itt élõ zsidók boldogok és elégedettek. Szinte soha nem történnek erõszakos cselekmények zsidók ellen. Ha hazamegyek New Yorkba, reggelente azt olvasom az újságban, hogy Brooklynban megvertek három zsidó férfit. Minden ilyen eset szörnyû, bárhol történik is. A különbség az, hogy ha itt ilyesmit lát a rendõrség, akkor határozottan fellép, a bûnösök pedig börtönbe kerülnek. Ez a legtöbb, amit a hatóságoktól várhatunk.

Még akkor is, ha ezt a túrát egy fideszes politikus, Lezsák Sándor veje szervezte, a magyar állam pedig hirdetésekkel támogatta? Ráadásul azt se láttuk, hogy a rendõrség leszedett volna akár egy szvasztikát is, pedig Magyarországon ezek tiltott önkényuralmi jelképek. Nem nevezném ezt határozott fellépésnek.

Csak azt tudom mondani önnek, hogy személyes kapcsolatom alapján a miniszterelnökkel és a belügyminiszterrel, elmondhatom, hogy határozottan elleneznek minden antiszemita megnyilatkozást. Ha ilyesmit látnak, fel fognak lépni, és tenni fognak róla, hogy a bûnösök börtönbe kerüljenek.

A Soros György elleni kampány bújtatott antiszemitizmus volt?

Nem ez a személyes véleményem. Szerintem inkább antiliberális kampány volt egy konzervatívbarát környezetben. Nem az volt a lényeg, hogy Soros György zsidó, hanem az, hogy nagyon liberális, a magyar kormány pedig nagyon konzervatív.

Azt mondta korábban, hogy személyes nézeteltérés volt Orbán és Soros között. Még mindig így gondolja?

Semmi kétség efelõl, hogy két olyan emberrõl beszélünk, akik a spektrum két szélén állnak, és mindketten nagyon elítélõ nyilatkozatokat tettek a másikra. Egyikük sem szereti különösebben a másikat.

Soros György mondott valami rosszat Orbánra, a miniszterelnök pedig az egész országot kiplakátolta Soros fejével? Egyenlõtlen küzdelemnek tûnik.

Szerintem egyáltalán nem egyenlõtlen. Az a pénz, amit az Open Society költ, elképesztõ, és mindennel szembemegy, amit a miniszterelnök gondol. Természetesen politikailag is mûködni látszik, hogy a kormány eljuttatta azt az üzenetet, hogy szemben áll Soros Györggyel. De ez magyar belpolitika, ebben az amerikai nagykövetnek nincs része, csak megfigyelõ vagyok. Ennek ellenére egyértelmûnek látszik számomra, mi a helyzet.

Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt, inkább olyan kétoldalú kapcsolatokat építünk, amelyek segítségével eredményeket tudunk elérni, és nem egyik vagy másik személyt bíráljuk.

A Magyarországgal kapcsolatos amerikai politika változását úgy lehetne összefoglalni, hogy amíg az Obama-kormányzat alatt az Egyesült Államok nem igazán foglalkozott a régióval, Orbán Viktort pedig szinte kiközösítette, a Trump-kormányzat próbálja közelebb hozni magához a magyarokat, hogy ne Oroszország és Kína felé forduljanak. Mennyire mûködött ez?

Szerintem nagyon jól. Ez persze csak a személyes véleményem. Több felmérés is nagyon pozitív lett. Az egyikbõl azt láttuk, hogy amíg korábban csak a magyarok 42 százaléka gondolkozott pozitívan az Egyesült Államokról, most, pár évvel késõbb már 57 százalék. Egy másik felmérés szerint az emberek 70 százaléka azt gondolja, hogy jó Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata. Szerintem a magyar emberek között mûködik ez az új politika.

És milyen konkrét politikai eredményeket értek el vele?

Elsõsorban a katonai együttmûködést, ami Magyarországnak, a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is jó. Nagyon nehéz volt letárgyalni ezt a megegyezést, de azt látjuk, hogy a magyarok komolyan veszik, és a GDP két százalékát fogják honvédelemre költeni. Ráadásul új katonai beszerzéseket is terveznek, és optimista vagyok, hogy az Egyesült Államokat fogják választani, hiszen mi gyártjuk a világ legjobb haditechnikáját. Emellett, amikor az ENSZ-ben vagy az Európai Unióban számunkra fontos ügyek kerültek elõ

Magyarország nyilvánosan kiállt mellettük, megvédte az Egyesült Államokat és Izraelt.

Magyarország ráadásul egyike volt a nagyon kevés országnak, amelyek diplomáciai képviseletet nyitottak Jeruzsálemben, miután az Egyesült Államok áthelyezte oda a nagykövetségét. Szijjártó Péterrel együtt utaztunk el a megnyitóra. Magyarország ezenkívül egyike volt a kevés országnak, amelyek támogatásukról biztosították Trump elnök közel-keleti béketervét. Ezek mind nyilvános események, de vannak nem nyilvános ügyek is. Amikor kapok egy hívást Washingtonból, hogy tudnék-e beszélni a magyar kormánnyal, mert szeretnénk, ha valamiben segítenének az EU-n belül, ami jó lenne Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is. Vagy amikor a magyar kormánytól keresnek, hogy fel tudom-e hívni Washingtont, tudnak-e segíteni egy bizonyos ügyben. Ezek közül egy sem kerül be a sajtóba. Privát ügyek, el vannak intézve. Ha nincs meg a kapcsolat, senkinek eszébe sem jutna felvenni a telefont.

Mondana néhány példát ilyen ügyekre?

Nem mondhatok.

Ez is egy oka annak, hogy nem kerülnek be a hírekbe.

Ha el is mondhatnám, biztosíthatom, hogy nem kerülnének be a hírekbe.

Volt azért sok olyan dolog is, amit nem sikerült elérniük a magyar kormánynál. Az orosz hátterû Nemzetközi Befektetési Bank megjelenése, a paksi bõvítés vagy éppen a Huawei magyarországi jelenléte.

Egyetlen olyan kapcsolat sincs, amelyben mindig egyetértenek a felek, legyen szó személyes vagy diplomáciai kapcsolatról. Sosincs olyan, hogy t
kéletesen egyetértünk azzal, amit egy másik ország tesz. Ilyenkor két lehetõség van. Az egyik, hogy nyilvánosan kritizáljuk a kormányt, a másik pedig, hogy megkeressük azt az embert a kormányzatban, akit érdemes, és elmondjuk neki, hogy szerintünk ez nem jó Magyarországnak. Felsorolt több olyan példát is, amelyek kifejezetten nem jók Magyarországnak.

Kínával, Oroszországgal, Szíriával üzletelni rossz döntés. Ha nem értenek egyet velünk, az az õ dolguk. Mi viszont el fogjuk mondani a véleményünket, hátha meggondolják magukat. Az országok így viselkednek egymással.

Megjelent nemrég egy cikk a New York Timesban, amiben azt írták, hogy ön aláássa az amerikai külügy munkáját. Tényleg úgy tûnik, mintha a Huawei-ügy például fontosabb lenne az Egyesült Államoknak, mint Oroszország, nemrég még Pompeo külügyminiszter is errõl tárgyalt Szijjártó Péterrel. Nem gondolja, hogy jobban kellett volna erõltetni az amerikai akaratot?

Elõször is hadd mondjam el, szerintem nincs különbség abban, ahogy az Egyesült Államok Oroszország és Kína felé tekint. Mindkét állam rossz szándékkal áll hozzánk. A különbség az, hogy Magyarország 80-85 százalékban Oroszországból szerzi az energiát, és ennek óriási hatása van a politikára.

Szerintem ez a kormány nagyon szeretne elszakadni Oroszországtól, de ez egy nagyon komplex ügy. Reméljük, egyszer sikerülni fog.

Kína és a Huawei más kérdés. Nem arról szól, hogy ki fejlessze az 5G-hálózatokat, hanem nemzetbiztonsági ügy. Arról szól, ki kontrollálja az ország információit. Elég megnézni, mi történik ma Kínában ezzel a szörnyû vírussal kapcsolatban. Emberek tízezrei betegedtek meg, de elhiszi bárki a világon azokat a számokat, amik a kínai kormánytól jönnek? Szerintem senki nem bízhat a kínai vezetésben. Hajlandók lennénk ezek után az ország összes információját Kínára bízni? Én nem szívesen hoznék meg egy ilyen döntést, mert nagyon kockázatos. Addig jó, amíg bejön egy ember egy nagy csekkönyvvel, de az a tapasztalatom, hogy nincsen ingyenebéd.

Volt egy plasztikus kép az említett New York Times-cikkben: amikor ön és a miniszterelnök együtt jöttek haza Donald Trumptól, alsónemûben feküdtek a repülõgép kanapéin, és beszélgettek. A cikk innen eredezteti az ön jó kapcsolatát Orbán Viktorral. Így volt?

Ha újra adhatnám azt az interjút, nem biztos, hogy leragadnék egy ilyen képnél… Az igazság az, hogy nagyon hosszú nap volt, éjszaka utaztunk, és mindketten nagyon fáradtak voltunk egy nagyon sikeres találkozó után. Visszafelé, a nyolcórás úton már mindketten nagyon vágytunk a pihenésre, és nem gondolom, hogy öltönyben kellett volna lefeküdnünk pihenni. Alapvetõen azt szerettem volna éreztetni, mekkora különbség van abban, hogy két vezetõ találkozik a Fehér Ház Ovális Irodájában, majd két emberi lény pihen egy repülõgépen.

Önnek kifejezetten jó a kapcsolata Rudy Giulianival, az elnök ügyvédjével, aki Ukrajna és így az elnök elleni impeachment kapcsán került be újra a hírekbe, de nemrég Budapesten is járt. Találkozott vele?

Igen.

És Giuliani találkozott kormányzati tisztviselõkkel?

Nem tudok róla. Nyolc évig dolgoztam Giuliani polgármesternek, majd késõbb Bloomberg polgármesternek is. Voltam az elnök esküvõjén, voltam Giuliani esküvõjén, ha ezek a régi barátok idelátogatnak, találkozni fogok velük, ugyanúgy, ahogy találkoznánk, ha én hazautaznék.

Akkor örülne neki, ha Michael Bloomberg nyerné meg a Demokrata Párt elõválasztását?

Személyesen természetesen lenne válaszom erre a kérdésre, de nagykövetként csak annyit mondhatok,

ismerem az elnököt harminc éve, és ismerem Bloomberget húsz éve, de az, hogy kire fogok szavazni, magánügy.

Legutóbb, amikor a Szabad Európa Rádióról beszélt, még csak terv volt, most viszont már vezetõt keresnek neki. Mennyire folyt bele ebbe a folyamatba?

Egyáltalán nem. Tudom, hogy kell valaki, aki az irodát vezeti, és találkoztam a szervezet vezetõjével is, amikor itt járt. Általában is nagyon aggódom az újságírásért. Amikor én felnõttem, az újságírásnak hatalmas tekintélye volt. Walter Cronkite, Mike Wallace fantasztikus riporterek voltak. Ma viszont teljesen más, egyoldalú és elfogult. Ne vegye magára, de sok újságíróban csalódtam. Ha bekapcsolom a tévét, és meglátom, melyik csatorna az, egybõl tudom, mi fog elhangzani.

Én azt szeretném, ha a Szabad Európa Rádió a fontos amerikai értékekrõl szólna. Azokról, amelyekrõl az Amerika Hangja szólt. Természetesen joguk van kritikusnak is lenni, csak annyit kérek, hogy ha írnak valami kritikusat, adják meg a lehetõséget a magyar kormánynak, hogy reagáljon. És ha arról írnak, hogy a kormány jót csinál, adjanak lehetõséget az ellenzéknek is, hogy megszólalhasson. Összesen ennyit kértem a szervezet vezetõjétõl. Így teljes mellszélességgel tudom támogatni a projektet. Ha ettõl eltérnek, nyûgös leszek.

Szóval nem kérte meg õket arra, hogy ne legyenek kritikusak az Orbán-kormánnyal?

Dehogy. Eszembe sem jutna.

A legtöbb magyar kormánnyal szembeni kritika pont olyan ügyekrõl szól, amelyek, ahogy említette, fontos amerikai értékekhez kapcsolódnak. Nem gondolja, hogy mindenkinek ki kellene állnia ezekért az értékekért?

Természetesen. Az Egyesült Államok számára a szólás-, sajtó- és vallásszabadság nagyon fontos, emberek az életüket adták ezekért az értékekért az elmúlt évszázadok során. Minden olyan kezdeményezésnek ellenállnék, amelyek ezeknek az értékeknek ártani akar.

És ha megjelenik egy olyan cikk a Szabad Európa Rádió oldalán, amelyben nincs benne a kormány válasza, hiszen az esetek nagy részében nem könnyû választ kapni a magyar kormánytól, meggondolná, hogy bemenjen szólni a rádió vezetõjéhez?

Nem mennék be a rádióba emiatt, és nem panaszkodnék a rádióban olyasmirõl sem, amiben nem értek egyet a magyar kormánnyal. Ha elég fontos lenne, a miniszterelnökkel vagy a külügyminiszterrel beszélnék. Délután is lesz egy találkozónk a külügyminiszterrel, de ezek privát ügyek.

És ha a miniszterelnök egy ilyen találkozón arra kérné, hogy vegyenek le egy cikket a Szabad Európa Rádió oldaláról, szólna az érdekében a rádió vezetésének?

Nem. És soha nem is kérne ilyet.

Az új budapesti fõpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel találkozott már?

Pont ma fogok találkozni vele, amikor ezt a beszélgetést felvesszük (az interjú a múlt héten készült – a szerk.). Kifejezetten várom, érdekes fiatalembernek tûnik.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu
Ezt olvassák mások:
Pizsamás, egyedül kóborló kétévest találtak egy budapesti fõút mellett
Egyedül sétált az egyik forgalmas fõvárosi fõút, a Grassalkovich út melletti járda nélkül...
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Saját anyjával és magával is végzett a hanaui tömeggyilkos
Szijjártó Péter: Kína támogatja Magyarországot a védőeszközök beszerzésében
  
Novák Katalin: A kormány elsődleges célja az emberéletek védelme
  
Kiszökött egy férfi a Pesti úti idősotthonban élő fertőzöttek közül
  
Hollik István: Karácsony Gergely főpolgármester szerint mindenki más hibás, csak ő nem
  
Morgan Stanley: a magyar gazdaság zuhanhat a legnagyobbat a régióban
  
Láncra verve tartotta a kutyáját, majd magára hagyta egy ajkai férfi
  
Mást mond az egyik gazdasági miniszterünk, mint a másik
  
Hétmilliárddal drágult a Budapest–Hatvan-vasútvonal felújítása
  
A szomszédos országokban mindenhol szigorúbb intézkedésekkel várják a húsvéti ünnepeket, mint nálunk
  
Legalább húsz mentővel és egy busszal szállították el az embereket - Pesti úti idősotthon
  
Döbbenetes ösztöndíjjal csábítják rendőrnek a magyarokat: szinte bárki jelentkezhet
  
MEGLEPETÉS! Mészáros Lőrincé az új pécsi egyetemi campust építő cég
  
Orbán: meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást, a polgármesterek szigoríthatnak húsvétra
  
Varga Mihály szerint recesszió lesz, Matolcsy e hét elején még növekedést jósolt
  
Müller Cecília olyan szabadon idézte Wass Albertet, hogy igazából nem is tőle idézett
  
Karácsony csak a sajtótájékoztatón tudta meg, hogy hány fertőzött van a Pesti Úti Idősek Otthonában
  
Áder János pénteken beszédet mond
  
Folyamatosan érkeznek a mentőautók Pesti úti idősotthonba
  
Hatalmas karibi luxusszállodát húznak fel Szántódon 8,5 milliárdból
  
Előzetes bejelentés nélkül ellenőrzött kórházakat Orbán Viktor
  
Sorra zárják le a népszerű turistahelyek parkolóit
  
Az új, bankokra kivetett elvonás nem olyan lesz, mint a többi adónk, ezt ugyanis visszakapják a bankok
  
Varga Mihály: az uniós alap egyelőre üres, hiszen még nem kapott a magyar állam pénzt az Európai Uniótól
  
Kapjanak fizetést a parlamenti képviselők, ha a járvány miatt elmarad az országgyűlés?
  
Legyenek óvatosak, akik a szabadban futnak
  
Meggyógyult a 7 éves koronavírus-fertőzött magyar kislány - együtt örül az ország
  
Újabb lakó hunyt el koronavírusban a Pesti úti idősotthonban
  
Hajdú Péter: még aludni sem tudott a köhögéstől, attól tart, hogy elkapta a koronavírust
  
Újabb luxushotel épülhet a Balatonnál - Az állam 2,9 milliárd forinttal támogatja az idegenforgalmi beruházást
  
Orbán lepukkant kórházas videóját szétszedi az ellenzék
  
Újabb gyógyszeres kezelést kap a koronavírus miatt a TV2 időjósa
  
Baltával öltek meg egy apát és fiát Nagykőrösön
  
300 ezres büntetést kapott egy árus
  
409 millióból Egyházi Egészségügyi Oktatási Központot hoz létre a kormány
  
Nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt Magyarországon
  
Hosszú távon már az okozhat bajt, ha a koronavírus miatt leáll a betegellátás
  
Elfogták a román férfit, aki baltával ölt meg két embert Nagykőrösön
  
Zsiday Viktor: Ebben a helyzetben a munkaalapú társadalom gazdaságfilozófiai tévedés
  
260 milliós gázszerelési melót kapott Mészáros Lőrinc
  
A finn kormány tesztjei szerint nem használhatóak a Kínából rendelt orvosi maszkjaik
  
Pakisztán: A rendőrök ütötték az orvosokat, akik a felszereléshiány miatt tüntettek
  
Még az iparkamara elnöke sem tudja, hányan veszítik el naponta az állásukat
  
Kovács Zoltán: Az utóbbi napokban fellazult a kijárási korlátozás betartásával kapcsolatos rend
  
"most is az az üzenete a kormánynak, mint mindig, hogy aki nem tud magáért tenni, az nem méltó a segítségre"
  
8 új halott, 85 új fertőzött - 980-ra nőtt a koronavírusos betegek száma Magyarországon
  
Kiszámolták mennyi Mészáros-adót kellene fizetnie Mészáros Lőrincnek
  
A 147 milliós kerékpárút, amin a fideszes polgármester a helyettesének tolta a közpénzt
  
300 ezres bírság: Megbírságolták a csirkét aranyáron mérő Lehel téri hentest
  
Parlament: 1700 milliárd már a Budapest-Belgrád vasút, de megéri
  
A rendőrséghez fordult a szarvasi polgármester, mert elárasztották a várost a turisták
  
Parragh: A katás adózók nem nagyon számíthatnak több segítségre
  
Hadházy: Miért mondott Orbán és Müller Cecília mást a lélegeztetőgépeink számáról? Rétvári: Szégyellje magát!
  
Az egészségügyi dolgozóknak adják fizetésüket a bolgár képviselők és kormánytagok
  
Kijárási korlátozás: 15,6 millió volt eddig a bírság
  
Egy kórházat kiürítenek Újpesten, járványkórház lesz belőle
  
Csütörtökön jelenti be Orbán Viktor hogy meghosszabbítják-e a kijárási korlátozást
  
A kiskocsmák tulajdonosainak bevétel nélkül is adózniuk kell
  
Kele János: A válság közepén a magyar sportipar csak a kezét képes széttárni
  
A Filmintézet bejelentette, hogy a munka nélkül maradt szabadúszó filmeseket 50 millió forintos segélyalappal támogatja.
  
Szijjártó: folyamatosan érkeznek az egészségügyi felszerelések Magyarországra
  
Amerikai külügyminiszter: Mindig lesznek rossz vezetők, akik megpróbálják aljasul kihasználni ezt a járványt
  
Óriási a szerelem - Hajdú Péter összeköltözött nála 20 évvel fiatalabb szerelmével
  
A diákhiteles kérdések tisztázásában segít a legfiatalabb helyettes államtitkár Rácz Zsófia
  
Szijjártó Péter: 140 lélegeztetőgép és 5 millió maszk érkezik
  
Bayer Zsolték dupláztak a Várban: két önkormányzati lakást szereztek ugyanazzal a trükkel
  
Létszámkorlátozást vezet be áruházaiban a Tesco
  
Szándékosan arcon köhögték a sorban álló vevőket egy Szombathelyi gyógyszertár előtt
  
Varga Mihály: a védekezésre nem jött EU-pénz
  
A 70 százalékos állami bértámogatás valójában 10 és 35 százalék közötti lehet
  
Rendőrség: Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozás szabályait
  
Márciusban 190 milliárd forintot költött az állam egészségügyi eszközökre
  
Schmidt Mária: A cigányság és a magyarság mindig számíthatott egymásra a sorsfordító időszakokban
  
Orbán kitart a sport mellett, ha már tíz évig épített rá
  
Magánvagyonából nyitott segélyalapot Putnok polgármestere
  
Beindulnak a bírságolások a Balatonnál
  
Lélegeztetőgép kezelés oktatás is indult - Felkészülnek a vidéki kórházak is
  
"Az ország éves jövedelmének minden ötödik forintja a védekezést szolgálja"
  
56 esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt
  
Aki házibulit tapasztal, az tegyen bejelentést
  
Rémhírterjesztés: "fő jellemzője, hogy a veszélyhelyzetben lévő szervek munkáját megnehezíti"
  
Novák Katalin: „A kormány a mai helyzetben is megvédi a családtámogatásokat”
  
Varga Mihály: Magyarország az éves jövedelme 20 százalékát fordítja a koronavírus elleni védekezésre
  
A legnagyobb összegként 77,7 millió forint támogatást szavaztak meg - hét újabb pályázatot támogat a Nemzeti Filmintézet
  
Pintér Sándor még mindig nem mond le a kézfogásról
  
Palkovics tisztázta, mit is fizet ki az állam a cégeknek a rövidített munkaidőben
  
Hatalmasat nőtt az élelmiszerek ára a járvány miatti felvásárlási lázban
  
Ellenzéki törvényjavaslat: A NER-oligarchák pénzéből segítenének a gazdaságon
  
Iparkamara: Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni
  
Április 10-től, azaz nagypéntektől húsvét végéig lezárják Szentendre belvárosát a vendégforgalom elől
  
Szijjártó: Segély helyett munkát kell adni az embereknek
  
Új látogatóközpont épül Balatonfüreden - 400 millió forintos uniós fejlesztés
  
Ezen a nyomortanyán élt a villamoson késelő férfi
  
"A Mentőszolgálat is átállt a gyorstesztre, pedig szakemberek szerint megbízhatatlan"
  
Rendőrt hívnak Hollókőn a turistákra, ha elözönlik húsvétkor a települést
  
Pesti úti Idősek Otthona: 65 ember, lakók és dolgozók fertőződtek meg koronavírussal
  
Szijjártó: A migráció miatt adományoztunk 100 ezer maszkot Észak-Macedóniának
  
Kásler: Az operatív törzs és a minisztérium mindig a két-három hétre előre prognosztizált helyzetre készül fel
  
"Mi lesz például az állásukat elvesztett munkavállalókkal, a családokkal, amelyekre rászakadt egy halom plusz teher?"
  
11 új halott is van, 78 új fertőzöttel 895-re nőtt a koronavírusos betegek száma
  
Belátható időn belül nem fog az az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról dönteni
  
Szigorú hatósági vizsgálatot sürget a Pesti úti idősotthon ügyében a Fidesz
A kormánypártok nagyon szigorú hatósági vizsgálatot követelnek annak kiderítésére, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak mint fenntartónak milyen felelőssége van a Pesti úti Idősek Otthon...
  
Szijjártó Péter: Kína támogatja Magyarországot a védőeszközök beszerzésében
A kínai hatóságok támogatják Magyarországot, hogy minden szükséges védőeszközt be tudjon szerezni az ázsiai országból - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ...
  
Novák Katalin: A kormány elsődleges célja az emberéletek védelme
Továbbra is igényelhető minden családtámogatás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó...
  
Kiszökött egy férfi a Pesti úti idősotthonban élő fertőzöttek közül
Öten meghaltak, legalább 65-en már megfertőződtek a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában álló Pesti úti idősotthonban, amely hatósági karanténba került. A Borsnak az egyik ott lakó...
  
Hollik István: Karácsony Gergely főpolgármester szerint mindenki más hibás, csak ő nem
Négy pontban sorolta fel Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy milyen súlyos hibák történtek a Pesti úti idősotthonban, aminek a főváros a fenntartója. Hollik István, ...
  
Morgan Stanley: a magyar gazdaság zuhanhat a legnagyobbat a régióban
A Morgan Stanley elemzése szerint Magyarországon esik a legnagyobbat a GDP a régiós országok közül a koronavírus miatt az idei évben. Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzései ...
  
Láncra verve tartotta a kutyáját, majd magára hagyta egy ajkai férfi
Az ajkai rendőrök állatkínzás miatt folytatnak nyomozást a 35 éves elkövetővel szemben. Koronavírus - Legfrissebb 19 perce Ekkor indul újra a termelés a győri Audi-gyárban ...
  
Mást mond az egyik gazdasági miniszterünk, mint a másik
Palkovics László csütörtökön Debrecenbe ment, ahol az MTI tudósítása alapján az ITM-miniszter „hangsúlyozta: a gazdaság élénkítésére szánt forrás nem lehet felelőtlen válla...
  
Hétmilliárddal drágult a Budapest–Hatvan-vasútvonal felújítása
Már 173 milliárd forintnál tart a projekt. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint bruttó 7,3 milliárd forinttal drágul a Budapest–Hatvan-vasútvonal korszerűsítése. A p...
  
A szomszédos országokban mindenhol szigorúbb intézkedésekkel várják a húsvéti ünnepeket, mint nálunk
Sokan arra számítottak, hogy a húsvét miatt szigorítani fog a kormány a kijárási korlátozásokon, hogy ne induljanak el tömegek szerte az országba. Szlovákiában járás- és városelhagy...
  
Legalább húsz mentővel és egy busszal szállították el az embereket - Pesti úti idősotthon
Teljesen kiürítik a Pesti úti idősotthont, mert száznál is több bentlakó fertőződött meg a koronavírussal. Helyszínen lévő kollégánk azt mondta, délután két óra óta legalább hú...
  
Döbbenetes ösztöndíjjal csábítják rendőrnek a magyarokat: szinte bárki jelentkezhet
Folyamatosan keresik a rendőrtanulókat, már akár 55 éves korig is lehet jelentkezni a 10 hónapos képzésekre, ahol havi bruttó 210 ezer forintos ösztöndíj jár, emelett háromszori étkezé...
  
MEGLEPETÉS! Mészáros Lőrincé az új pécsi egyetemi campust építő cég
Eddig is őt sejtették sokan a ZÁÉV Zrt. mögött, de most már hivatalosan is a leggazdagabb magyar egyik cégének érdekeltségébe került a közbeszerzések sztárja. Minek szégyenlősködni,...
  
Orbán: meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást, a polgármesterek szigoríthatnak húsvétra
A miniszterelnök a Facebookon jelentette be, hogy meghosszabbítják az eredetileg szombatig tartó kijárási korlátozást, ezúttal határozatlan időre, amit hetente felülvizsgálnak majd, ...
  
Varga Mihály szerint recesszió lesz, Matolcsy e hét elején még növekedést jósolt
Varga Mihály pénzügyminiszter azt nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek - a Portfolio szemléje szerint - hogy: a kormány idén 3 százalékos recesszióval számol 2020-ra. Matolcsy Györ...
  
Müller Cecília olyan szabadon idézte Wass Albertet, hogy igazából nem is tőle idézett
A húsvéti készülődés jegyében én szeretnék néhány gondolatot azért Önökkel megosztani. Azt mondja a híres költőnk, Wass Albert, hogyha elérkezik az ünnep, akkor ünnepelj egés...
  
Karácsony csak a sajtótájékoztatón tudta meg, hogy hány fertőzött van a Pesti Úti Idősek Otthonában
Több mint száz koronavírus-fertőzött van a Pesti Úti Idősek Otthonában, mondta Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos kiemelte...
  
Áder János pénteken beszédet mond
Áder János köztársasági elnök pénteken 11 órakor beszédet mond, írta az M1 egy szöveges sávban csütörtökön. Várhatóan a koronavírus-járványra is kitér majd, mondta el az Index k...
  
Folyamatosan érkeznek a mentőautók Pesti úti idősotthonba
Azok után, hogy Müller Cecília bejárta a Pesti úti idős otthont, folyamatosan érkeznek a mentőautók, hogy elvigyék az ott lakókat. Az Index helyszínen lévő munkatársa csütörtök délu...
  
Hatalmas karibi luxusszállodát húznak fel Szántódon 8,5 milliárdból
Nagy luxusszállodát húz fel Szántódon a Szántód BalaLand Family Kft. nevű cég, írja a Napi.hu. A 8,5 milliárdból építendő hatalmas épület több mint 15 ezer négyzetméteres lesz, pin...
  
Előzetes bejelentés nélkül ellenőrzött kórházakat Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök ellátogatott csütörtök reggel a budapesti Szent János Kórházba és annak Kútvölgyi telephelyére, előzetesen nem jelentkezett be, az ellenőrzést váratlanul t...
  
Sorra zárják le a népszerű turistahelyek parkolóit
Kedden Tihany kezdte a sort, szerdán Szentendre, Zebegény, Hollókő és Tokaj folytatta, csütörtökön pedig további városok polgármesterei döntöttek arról, hogy a turizmus megfékezése é...
  
Az új, bankokra kivetett elvonás nem olyan lesz, mint a többi adónk, ezt ugyanis visszakapják a bankok
Az új, bankokra kivetett elvonás nem olyan lesz, mint a többi adónk, ezt ugyanis visszakapják a bankok, írja az MTI Varga Mihályra hivatkozva. Öt év alatt öt egyenlő részletben le lesz von...
  
Varga Mihály: az uniós alap egyelőre üres, hiszen még nem kapott a magyar állam pénzt az Európai Uniótól
Varga Minály pénzügyminiszter elárulta, hogy miből fedezik a koronavírus elleni védekezést költségeit, miközben a pénzügyi akciócsoport munkájának legújabb fejleményeit ismertette Fa...
  
Kapjanak fizetést a parlamenti képviselők, ha a járvány miatt elmarad az országgyűlés?
Mikor Orbán Viktor a korlátlan időre szóló felhatalmazással kapcsolatos törvényt indokolta, azt mondta: „A becslések persze, eltérnek egymástól, de szeretném jelezni, hogy önök, mi, m...
  
Legyenek óvatosak, akik a szabadban futnak
A legtöbb, koronavírus-járványtól érintett országban a szabadtéri egyéni sportokat még mindig engedélyezik, hiszen ez egy viszonylag ártalmatlan módja annak, hogy az ember a szabadba is m...
  
Meggyógyult a 7 éves koronavírus-fertőzött magyar kislány - együtt örül az ország
Gyógyultan hagyhatta el csütörtökön a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáját az a 7 éves kislány, aki március 22-én epilepsziás görcsrohamok miatt került a klinika...
  
Újabb lakó hunyt el koronavírusban a Pesti úti idősotthonban
Az Origo úgy tudja, hogy ötre nőtt az elhunytak száma az intézményben, ahol ötszáz lakó van teljes karanténban és legalább 65-en fertőződtek meg. Újabb lakó hunyt el a Pesti úti i...
  
Hajdú Péter: még aludni sem tudott a köhögéstől, attól tart, hogy elkapta a koronavírust
Budapest — Még életében nem érezte magát olyan rosszul Hajdú Péter (44), mint február végén, amikor visszatért tiroli síeléséből. A producer három hétig nyomta az ágyat, nemrégibe...
  
Újabb luxushotel épülhet a Balatonnál - Az állam 2,9 milliárd forinttal támogatja az idegenforgalmi beruházást
A szántódi BalaLand ötcsillagos hotelt a Grabarics Építőipari Kft. építheti, nettó 8 milliárd 504 millió forintért. Az állam 2,9 milliárd forinttal támogatja az idegenforgalmi beruház...
  
Orbán lepukkant kórházas videóját szétszedi az ellenzék
Kedden került ki Orbán Viktor Facebook-oldalára egy videó, amelyen a miniszterelnök az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, azaz egy élvonalbeli tüdőkórházba látogat. Elég magas l...
  
Újabb gyógyszeres kezelést kap a koronavírus miatt a TV2 időjósa
Ettől remélik a javulást. Egy hete jelentette be Barta Sylvia, hogy elkapta a koronavírust. A TV2 időjósa egyik pillanatról a másikra nem érezte jól magát, erőtlenné vált, köhögött,...
  
Baltával öltek meg egy apát és fiát Nagykőrösön
Április elsején érkezett hívás a rendőrségre egy leégett nagykőrösi ingatlanról, és az abban talált 51 éves férfi és 17 éves fia holttestéről, írja a police.hu azzal, hogy később...
  
300 ezres büntetést kapott egy árus
300 ezer forintos bírságot kapott egy Lehel téri piacos, mivel az állam szerint nem jó áron kínálta portékáját. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium leírása szerint a közös...
  
409 millióból Egyházi Egészségügyi Oktatási Központot hoz létre a kormány
409 millió forintból Egyházi Egészségügyi Oktatási Központot hoz létre a kormány, jelent meg szerda este a Magyar Közlönyben. A központot a Budapest 11077 helyrajzi számú ingatlanon h...
  
Nem emelkedett a háttérsugárzás a Csernobil melletti erdőtűz miatt Magyarországon
A Facebookon elkezdett terjedni egy álhír, miszerint ne tartózkodjunk a szabad levegőn a sugárzásveszély miatt. Az Atomenergia Hivatal cáfolt. 2020. április 4-én, szombaton kigyulladt a Cs...
  
Hosszú távon már az okozhat bajt, ha a koronavírus miatt leáll a betegellátás
Súlyos következményekre figyelmeztetnek szakértők, ha a járványügyi veszélyhelyzet miatt még sokáig szünetelnek a járóbeteg-ellátások, a szűrővizsgálatok és a hagyományos orvos-be...
  
Elfogták a román férfit, aki baltával ölt meg két embert Nagykőrösön
A 18 éves elkövető mindössze egy mobiltelefont szerzett áldozataitól. Baltával megölt két embert egy 18 éves román állampolgár Nagykőrösön, hogy megszerezze vagyonukat – közölte ...
  
Zsiday Viktor: Ebben a helyzetben a munkaalapú társadalom gazdaságfilozófiai tévedés
A kormány egy olyan helyzetben is ragaszkodik a munkaalapú társadalom filozófiájához, amikor az nem működik - mondja Zsiday Viktor befektetési elemző. Szerinte kifejezetten ortodox váls...
  
260 milliós gázszerelési melót kapott Mészáros Lőrinc
260 millió forintos megbízást kapott az Opus érdekeltségi körébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. konzorciumban, írja a Portfolio. Mészáros Lőrinc cége az NKM szolgáltatási terül...
  
A finn kormány tesztjei szerint nem használhatóak a Kínából rendelt orvosi maszkjaik
Aino-Kaisa Pekonen finn egészségügyi miniszter kedden még örömmel adott hírt a Twitteren arról, hogy megérkezett a helsinki repülőtérre az a kétmillió orvosi maszk és 230 ezer, szűrőv...
  
Pakisztán: A rendőrök ütötték az orvosokat, akik a felszereléshiány miatt tüntettek
Pakisztánban az orvosok ülősztrájkot tartottak, amiért siralmas az egészségügy állapota, nem kapnak felszereléseket és a járvány bizonyos régiókban kezelhetetlenné vált. A tüntetése...
  
Még az iparkamara elnöke sem tudja, hányan veszítik el naponta az állásukat
Legalább két lépcsőben fognak visszatérni a gazdaság különböző ágazatai a normális működésbe. Először az életben maradáshoz nélkülözhetetlen ágazatok pörögnek fel – példáu...
  
Kovács Zoltán: Az utóbbi napokban fellazult a kijárási korlátozás betartásával kapcsolatos rend
Kálmán Attila Kálmán Attila újságíró. 2020. 04. 08. 22:21 „Orbán Viktor miniszterelnök az összes szempont és a szakértők figyelembevételével dönt a szombaton lejáró kijárási ...
  
"most is az az üzenete a kormánynak, mint mindig, hogy aki nem tud magáért tenni, az nem méltó a segítségre"
A Bankszövetség volt elnöke szerint nagy válság idején ugyanis nagyot kell mondani. A Klubrádióban Felcsuti Péter közgazdász azt mondta, az a kérdés, hogy Orbán Viktor a gazdaságélé...
  
8 új halott, 85 új fertőzött - 980-ra nőtt a koronavírusos betegek száma Magyarországon
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 980 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a kormányzati tájékoztat...
  
Kiszámolták mennyi Mészáros-adót kellene fizetnie Mészáros Lőrincnek
Széles ellenzéki támogatás bontakozott ki Botka László hétfőn közzétett szolidaritásiadó-javaslata mögött. A szegedi polgármester elképzelései alapján Szél Bernadett, Hadházy Ákos...
  
A 147 milliós kerékpárút, amin a fideszes polgármester a helyettesének tolta a közpénzt
Átvilágítás készült Gödön az előző városvezetés egyik projektjéről, amiben végül annyi furcsaságot találtak, hogy az ősszel megválasztott momentumos polgármester feljelentést tes...
  
300 ezres bírság: Megbírságolták a csirkét aranyáron mérő Lehel téri hentest
300 ezer forintos bírságot szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatala arra a hentesre a Lehel téri piacon, aki 2800 forintos kilónkénti áron kínálta a csirkehúst még márciusban – köz...
  
Parlament: 1700 milliárd már a Budapest-Belgrád vasút, de megéri
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt héten nyújtott be egy törvénymódosítást, ami tíz évre titkosítaná Magyarország történetének legnagyobb vasúti beruházásának szerződés...
  
A rendőrséghez fordult a szarvasi polgármester, mert elárasztották a várost a turisták
Babák Mihály, Szarvas város polgármestere az operatív törzshöz és a rendőrséghez fordult a Békés megyei várost elárasztó turisták és nyaralótulajdonosok miatt. Babák szerint a Holt-...
  
Parragh: A katás adózók nem nagyon számíthatnak több segítségre
Legalább két lépcsőben fognak visszatérni a gazdaság különböző ágazatai a normális működéshez, először az életben maradáshoz nélkülözhetetlen ágazatok pörögnek fel – példá...
  
Hadházy: Miért mondott Orbán és Müller Cecília mást a lélegeztetőgépeink számáról? Rétvári: Szégyellje magát!
Hadházy Ákos független parlamenti képviselő két kérdést tett fel Kásler Miklósnak, mint az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének. Az egyik kérdés...
  
Az egészségügyi dolgozóknak adják fizetésüket a bolgár képviselők és kormánytagok
Saját, összesen egymillió eurót kitevő fizetésüket ajánlják fel a bolgár képviselők és a kormánytagok a közegészségügy részére a koronavírus-járvány visszaszorítására, jelen...
  
Kijárási korlátozás: 15,6 millió volt eddig a bírság
A többség megússza egy figyelmeztetéssel. A koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás életbe lépése óta keddig összesen 15,6 millió forintra bírságoltak meg 701 emb...
  
Egy kórházat kiürítenek Újpesten, járványkórház lesz belőle
A Károlyi Sándor kórház egyik idősgondozóosztályát is kiürítette a honvédség, tudta meg a 24.hu. A kórház épületeit járványkórházzá alakítják. Úgy tudjuk, hogy a Károlyi fize...
  
Csütörtökön jelenti be Orbán Viktor hogy meghosszabbítják-e a kijárási korlátozást
Kovács Zoltán államtitkár a kormányülés szünetében felvett rövid videóüzenetben jelentette be a Facebookon, hogy a miniszterelnök csak csütörtökön délután dönt majd arról, hogy mi...
  
A kiskocsmák tulajdonosainak bevétel nélkül is adózniuk kell
Nem minden vendéglátósnak segít a kormány gazdasági mentőcsomagja, a kocsmák tulajdonosainak egy részére ugyanis nem vonatkozik az adómentesség. A kisebb presszók és kocsmák katásként...
  
Kele János: A válság közepén a magyar sportipar csak a kezét képes széttárni
A profi sport általános üzenete szerint több szimpla vállalkozásnál: identitást ad, sőt egyfajta társadalmi kötőerőként funkcionál. Ha mindez igaz, akkor viszont most válaszúthoz érk...
  
A Filmintézet bejelentette, hogy a munka nélkül maradt szabadúszó filmeseket 50 millió forintos segélyalappal támogatja.
A Nemzeti Filmintézet filmes döntőbizottsága a koronavírus okozta veszélyhelyzet alatt sem áll le, és a közleményük szerint az alábbi produkcióknak ítéltek meg állami támogatást: ...
  
Szijjártó: folyamatosan érkeznek az egészségügyi felszerelések Magyarországra
Ötmillió maszk, száznegyven lélegeztetőgép, és harmincezernél is több izolációs köpeny érkezik szerdán Kínából - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parl...
  
Amerikai külügyminiszter: Mindig lesznek rossz vezetők, akik megpróbálják aljasul kihasználni ezt a járványt
Egy sajtótájékoztatón arról kérdezték Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, hogy mennyire aggasztja, hogy vannak politikai vezetők, akik a koronavírus-járványt arra használják, hogy gy...
  
Óriási a szerelem - Hajdú Péter összeköltözött nála 20 évvel fiatalabb szerelmével
Kilenc hónap után költözött össze Hajdú Péter és nála 20 évvel fiatalabb szerelme, Eszter, derül ki a Storyból. Hajdúról és az RTL-nél szerkesztőként dolgozó párjáról idén év ...
  
A diákhiteles kérdések tisztázásában segít a legfiatalabb helyettes államtitkár Rácz Zsófia
Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a Facebook-oldalán, videóban válaszolt a járvány miatt a diákhiteleknél történt módosításokkal kapcsolatban felmerült kérdése...
  
Szijjártó Péter: 140 lélegeztetőgép és 5 millió maszk érkezik
A szállítmány Kínából jön. Ötmillió maszk, 140 lélegeztetőgép, és 30 ezernél is több izolációs köpeny érkezik szerdán Kínából – hangzik el azon a videón, amely Szijjártó...
  
Bayer Zsolték dupláztak a Várban: két önkormányzati lakást szereztek ugyanazzal a trükkel
A kormánypárti publicista családjának pilisszentkereszti házát kétszer is bérleti jogra cserélték, majd rögtön visszavásárolták. Az ügyletek eredményeként két Úri utcai lakás bér...
  
Létszámkorlátozást vezet be áruházaiban a Tesco
A Tesco számára kiemelten fontos vásárlói és munkavállalói biztonsága. Éppen ezért a korábban már életbe lépett intézkedéseket újabb elemmel bővíti az áruházlánc: csütörtökt...
  
Szándékosan arcon köhögték a sorban álló vevőket egy Szombathelyi gyógyszertár előtt
Kétszázezer forintos pénzbüntetésre ítélt a Szombathelyi Járásbíróság egy magyar és egy ukrán állampolgárt azért, mert szándékosan arcon köhögték a sorban álló vevőket egy hel...
  
Varga Mihály: a védekezésre nem jött EU-pénz
Az ország éves jövedelmének minden ötödik forintját a járvány hatásainak enyhítésére költik. A pénzügyi akciócsoport ülése után a pénzügyminiszter is egy Facebook-videóban ár...
  
A 70 százalékos állami bértámogatás valójában 10 és 35 százalék közötti lehet
Naponta ezrek veszítik el a munkahelyüket, a vállalkozásoknak gyorsan kellene dönteniük a koronavírus-válságban az üzlet feladásáról vagy folytatásáról, a válságkezelés legfőbb pon...
  
Rendőrség: Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozás szabályait
Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azt közölte a szerda délelőtti sajtótájékoztatón, hogy a számok alapján országosan és Budapesten is...
  
Márciusban 190 milliárd forintot költött az állam egészségügyi eszközökre
„A magyar kormánynak a legfontosabb feladata a koronavírus-járvány hatásainak kezelése. Az életek védelme után fontos feladat a gazdaság újraindítása, a munkahelyek megtartása és úja...
  
Schmidt Mária: A cigányság és a magyarság mindig számíthatott egymásra a sorsfordító időszakokban
A cigányság és a magyarság mindig számíthatott egymásra a sorsfordító időszakokban – mondta el Schmidt Mária történész, a kormány emlékezetpolitikai portfóliójának felelőse, a ...
  
Orbán kitart a sport mellett, ha már tíz évig épített rá
A koronavírus-járvány új helyzetet teremt nemcsak a világ sportjában, hanem itthon is. Logikus lenne forrásokat kivonni, de Orbán Viktor kormányfő kedvenc területéről van szó. Az első O...
  
Magánvagyonából nyitott segélyalapot Putnok polgármestere
Cégek és magánszemélyek is csatlakozhatnak. Borsod-Abaúj-Zemplén Putnok Magánvagyonából nyitott segélyalapot Putnok polgármestere borsodihir.hu 2020.03.26. 14:42 Facebook Twitter Email M...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum