thepost / Magyarország / Budapest / 2020.04.09
THE POST
           
09
Évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobunk ki a kukáb


Rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe, és a hulladék több mint feléért a háztartások felelõsek. Mindez nemcsak gazdaságnak jelent számottevõ kiesést, de a klímaváltozást is befolyásolja, hiszen a maradékok megsemmisítése környezetszennyezõ és költséges, a készétel-adományozás pedig a gyakorlatban komoly nehézségekbe ütközik.

A világon megtermelt élelmiszerek 14 százaléka már azelõtt eltûnik, hogy a boltokba kerülne, de egy jelentõs részét többnyire mi magunk dobjuk ki. Ez 1,3 milliárd tonna kidobott élelmiszer évente, ami a becslések 990 milliárd dollárnyi értéket tesz ki. Az Európai Bizottság adatai alapján az EU-ban is 88 millió tonnányi élelmiszerhulladék keletkezik minden évben (ez körülbelül 143 milliárd eurónak felel meg). Az EU ennek megfelelõen komoly lépéseket tett az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében: 2020-tól minden tagállamnak el kell kezdenie mérni az élelmiszerhulladék mennyiségét a teljes élelmiszerláncban. A cél, hogy 2030-ig a felére csökkenjen az élelmiszerhulladék.

"Ebben itthon leginkább a háztartások és a vendéglátás terén lesz tennivalónk” – mondja Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) osztályvezetõje, a 2015-ben indult Maradék Nélkül program vezetõje. A Nébih adatai alapján évi 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a szemétben Magyarországon a teljes élelmiszerláncban, ami fejenként 68 kilónyi élelmiszernek felel meg.

Ez az európai átlagnál kisebb, ám minden élelmiszervásárlásunk körülbelül 10 százalékát teszi ki ez a mennyiség,

egy átlagos háztartás így évente 50 ezer forintot dob ki – majdnem szó szerint – a kukába.

A háztartásokban keletkezõ élelmiszer-felesleg 63 százaléka ráadásul kommunális hulladékként végzi, ami a környezet szempontjából a legkedvezõtlenebb megoldás. „A régióban az elsõ ország voltunk, ahol megmérték a háztartások élelmiszer-pazarlását. De ez nem jelenti azt, hogy ne kellene összeszednünk magunkat. Még rengeteg a tennivaló e téren, és valószínûleg még évekre lesz szükség, hogy megvalósuljon a szemléletváltás” – mondja Kasza Gyula.

Miért baj ez a környezetre nézve?

Az élelmiszerek megsemmisítése környezetszennyezõ, és a legtöbben nem is kötik a problémát a klímaváltozáshoz. Pedig nagyon is van összefüggés: a földek harmadát olyan élelem termelésére használjuk fel, amely sosem fogyasztanak el. A számítások alapján az élelmiszer-hulladék felelõs a világ ember általi üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 8 százalékáért.

„Sokan nem gondolnak bele abba, hogy a bomlás, égetés során keletkezõ gázok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. A felesleggé váló élelmiszer megtermeléséhez használt erõforrások pedig feleslegesen terhelik a környezetet. Kiszámolták, hogy ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, az Egyesült Államok és Kína után a harmadik legnagyobb kibocsátó lenne” – mondja Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külsõ kapcsolatokért felelõs igazgatója.

Nem is tejterméket, hanem leginkább készételt dobunk ki

Míg a fejlõdõ országokban a megfelelõ infrastruktúra (például hûtés) hiánya befolyásolja az élelmiszerhulladék keletkezését, a fejlett országokban ezen a téren már teljes mértékben a nem tudatos fogyasztók a bûnösök: az EU-ban a háztartások felelõsek az élelmiszerhulladék 53 százalékáért. Ennek a fele teljesen elkerülhetõ lehetne. Egy 2018-as hazai kutatás is arra világít rá, hogy a kidobott élelmiszerek 40,8 százaléka fõtt, illetve félkész étel.

Közel 20 százalékot tesz ki a pékáru, majdnem 17 százalékban gyümölcs és zöldség, továbbá 9 százalékban tejtermék.

„A rutin jelenti a legnagyobb kihívást: a rossz gyakorlatokat nagyon nehéz megváltoztatni. Sokan például mindig pont 6 vagy 10 kiflit vásárolnak, még akkor is, ha ez csak a legritkább esetben fogy el. Kutatások bizonyítják, hogy ezt még tudásátadással sem lehet hatékonyan legyõzni. Épp ezért leginkább a gyermekkori szemléletformálásban hiszünk” – mondja Kasza Gyula. „Három helyen hibázunk a leggyakrabban:

túl sokat vásárolunk, túl sokat fõzünk, és túl sokat szedünk a tányérra.

Sokszor azért készítünk túl sok ételt, hogy nehogy kevés legyen a családnak, ha pedig vendégek érkeznek, még inkább túlbiztosítjuk a mennyiséget. A legtöbb ételmaradék egyébként kitûnõen fagyasztható, és ha adagonként tesszük jégre, akkor akár ebbõl is varázsolhatunk tartalék fogást néhány perc leforgása alatt” – javasolja.

Ne ítéljen külsõ alapján

A világon a zöldségek és gyümölcsök közel fele veszik el, illetve megy a szemétbe: csak Európában évente körülbelül 50 millió tonna gyümölcs és zöldség nem éri el a boltok polcait pusztán esztétikai okok miatt. Szerencsére már itthon is egyre több lánc veszi át a másodosztályú, szépséghibás gyümölcsöket és zöldségeket a termelõktõl.

Mi magunk fejenként évi 6 kiló gyümölcsöt és zöldséget dobunk ki: „néhányan már nem szívesen eszik meg a ráncos gyümölcsöt vagy kicsit fonnyadtabb zöldséget, holott ezeknek még semmilyen kockázata nincs. Ha esztétikailag már nincsenek is a csúcson, a beltartalmukkal még hozzájárulhatnak egy finom köret vagy gyümölcssaláta elkészítéséhez, ha idõben lépünk” – mondja Kasza Gyula.

A háztartásokon túl a vendéglátóegységekben és a közétkeztetésben is jelentõs mennyiségû készétel kerül a szemétbe. „Az élelmiszer-pazarlás csökkentése nemcsak környezeti, de pénzügyi okokból is fontos, ezért az éttermek törekednek ennek csökkentésére, bár itthon még elég kevés vendéglátóhely van, amelyik méri, mennyi élelmiszerhulladék keletkezik nála. A hazai vendégek szeretik, ha nagy adag ételt kapnak, a maradék elcsomagolása pedig sokszor nem jut eszükbe, bár már egyre több vendéglátóhelyen ajánlják fel automatikusan, hogy elcsomagolják az ételt. A nagyobb rendezvényeken pedig nehéz kiszámítani, hogy valóban mennyien jönnek el, ezért mindig több ételt készít el a vendéglátóhely, mint amennyi elfogy, ezeket azonban már sem eladományozni nem tudják és hazavinni is ritkán tudja a személyzet, például egy nyári melegben rendezett esemény után” – mondja Szabó Eszter, a környezetbarát gasztronómiát népszerûsítõ Felelõs Gasztrohõs Alapítvány kommunikációs vezetõje.

A megoldást pedig egyelõre még nem látják: „Több vendéglátóhely is odaadományozná a nap végén megmaradt ételt rászorulóknak, szervezeteknek, amire azonban az élelmiszer-biztonsági okok miatt nincs lehetõsé
gük. A keletkezett zöldhulladékot nem tudják kezelni, hiszen a komposztálás nem megoldott a vendéglátóhelyeken és nagyon kevés olyan cég van, aki elszállítja az ilyen jellegû hulladékot is. Az ipari komposztálók jelenleg nagyon drágák, így ezt is csak kevés hely engedheti meg magának” – teszi hozzá.

A jogszabályi környezet tehát jelenleg is lehetõvé teszi az élelmiszeradományozást az élelmiszerlánc minden vállalkozásának, köztük a vendéglátó- és közétkeztetõ cégeknek, de az élelmiszerbiztonsági elõírások és a termékek nyomonkövethetõségének biztosítása a gyakorlatban már megnehezíti ezt.
A nyomonkövethetõség ellenmondása

A nyomonkövethetõségre nyújt megoldást a blockchain technológia: a TE-FOOD világszerte értékesíti a farmtól az asztalig az élelmiszerek útját nyomon követõ szoftverét, olyan partnerekkel dolgoznak együtt, mint például az Auchan. Maga az élelmiszerpazarlás csökkentése azonban csak az elmúlt évben jelent meg az iparág törekvései között: „Korábban a marketingelõnyök kihasználásán volt a hangsúly, utána az ellátási lánc jobb kontrollja is elõtérbe került: ehhez már hozzátartozik a szavatosság, az élelmiszer-biztonság vagy a vegyi anyagok csökkentése. Tavaly jelent meg egyáltalán az igényalapú termelés, aminek része az élelmiszerpazarlás csökkentése. A valós idejû adatok segítenek abban, hogy kielemezzük azt, hogy például túltermelés miatt hol nõ a raktározási idõ, ami rövidíti egy termék szavatosságát” – mondja Árokszállási Erik, a TE-FOOD ügyvezetõ igazgatója.

Elmondása szerint Kína élen jár az élelmiszerek nyomonkövethetõségének kialakításában, fõleg a gyümölcsök, zöldségek és a húsok terén alakítanak ki egy nagy programot, az oda importáló országokkal együttmûködésben, de az EU-ban és az USA-ban is vannak erre irányuló törekvések. Az igényalapú termelésben és a nyomonkövethetõségben ellentmondás is lakozik: „a szereplõk érdeke az, hogy a leghatékonyabban és a legtöbbet állítsák elõ a profit reményében, így ennek a megvalósulása valahol a bevételek csökkenését is eredményezheti, és így drágulhatnak is élelmiszerek” – véli.

Élelmiszerhulladékból biogáz

A megmaradt élelmiszerekre többféle sors várhat: ez a megsemmisítés, az újrahasznosítás, adományozás, de akár takarmány is lehet belõle: itthon leggyakrabban biogázként hasznosítják újra a begyûjtött élelmiszerhulladékot. A használt sütõolaj és élelmiszerhulladék elszállításával foglalkozó Biofilter Zrt. tavaly 6 500 tonna használt sütõolajat és 9 900 tonna élelmiszer-hulladékot gyûjtött be országszerte körülbelül 4 500 partnerüktõl: köztük kereskedelmi és vendéglátóipari egységek, közétkeztetõ konyhák és feldolgozóüzemek is vannak. A Biofilter Cégcsoportba tartozó Greenpro Zrt. további 10 ezer tonnányi élelmiszerhulladékot gyûjtött be az áruházláncoktól, amelybõl szintén biogáz lett: a cégcsoportnak azonban annak ellenére, hogy megújuló energiatermelésrõl beszélünk, a magyarországi szabályozások miatt fizetnie kell, hogy átadhassák a biogáz alapját képezõ élelmiszerhulladékot a gyáraknak.

2002 óta teszi kötelezõvé rendelet a kereskedelmi és vendéglátóipari egységeknek, hogy csak a megfelelõ szállítási és kezelési engedéllyel rendelkezõ cégnek adhatják csak át a moslékot. „Évrõl évre azt látjuk, hogy nõ a begyûjtött használt sütõolaj és az élelmiszerhulladék mennyisége, annak ellenére, hogy a partnereink száma stagnál. Ez a trend is azt mutatja, hogy a szabályozásokat egyre szigorúbban veszik a vendéglátó egységek, és inkább a tisztább utat választják” – mondja Deák György, a Biofilter Zrt. vezérigazgatója. „A vendéglátásban a legnagyobb probléma az ételadagok méretébõl, a maradék megfelelõ elcsomagolásából, a nem megfelelõ igényfelmérésbõl adódik, az áruházláncoknál a hõmérsékletváltozás, a csomagolási hibák vagy a túlraktározás a legfõbb okozói az élelmiszerhulladékok keletkezésének” – meséli arról, hol keletkezik a legtöbb hulladék.

A vendéglátóegységek esetében kevésbé lát elmozdulást, és egy kettõsségrõl is beszámol: „az egyre népszerûbb fine dining technológia miatt sok esetben azt érzékeljük, hogy nõ az ételhulladék mennyisége, hiszen a tálalás során nem mindent használnak fel, így viszonylag sok maradék kerül a kukába. Ugyanakkor a konyhatechnológiai változások miatt ezek az éttermek már kevésbé sütnek bõ zsiradékban, így nem is keletkezik náluk használt olaj” – magyarázza.

Élelmiszerpazarlás kontra éhezés

Az élelmiszerpazarlástól elválaszthatatlan egy etikai probléma, hogy nõ a világon az éhezõk száma, 2018-ban az ENSZ jelentése alapján több mint 821 millió fõ, az emberiség 11 százaléka éhezett. Szintén a FAO adatai alapján Magyarországon közel 900 ezer embernek jelent valamilyen szinten nehézséget az, hogy kellõ mennyiségû és minõségû élelmiszerhez jusson.

A 2005 óta mûködõ Magyar Élelmiszerbank Egyesület csak 2019-ben 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg a megsemmisítéstõl úgy, hogy a felkutatott termékeket rászorulókhoz juttatta el – ez nagyjából 7,5 milliárd forintnyi érték. Tavaly 400 karitatív szervezettel együttmûködésben több mint 300 ezer rászorulónak juttattak el élelmiszert. 350 áruházzal napi szinten együttmûködnek: a kereskedelmi mentés során a rövid lejáratú élelmiszerek – többnyire pékáru, zöldségek és gyümölcsök – napon belüli kiosztását koordinálják, a gyártó partnereiktõl fõleg húsárut, tejtermékeket, édességet és konzerveket vesznek át. Egyik partnerük a Tesco, a legnagyobb magyar kiskereskedelmi lánc Magyarországon már több mint 5 éve mûködteti élelmiszermentõ programját: ez idõ alatt közel 25 ezer tonna fogyasztásra alkalmas ételt adott át a cég jótékony célra.

A legnagyobb nehézséget az élelmiszerbanknak a forrás- és az emberhiány okozza: sok ezer tonna várna még mentésre, azonban a kapacitásaik végesek. „Hiába vannak a rászorulók és hiába vannak a mentett élelmiszerek, ha egyszer nem tudjuk kiosztani. Az élelmiszereket osztó szervezeteket már nem tudjuk ebben segíteni” – meséli Sczígel Andrea a Magyar Élelmiszerbank Egyesületkülsõ kapcsolatokért felelõs igazgatója. A gyártók és kereskedõk által átadott élelmiszerek értéke teljes egészében leírható, valamint az átadott élelmiszer értékének további 20 százalékkal a társasági adóalapot csökkentõ tételként számolható el. „Ha ez magasabb lenne, az ösztönzõleg hatna a cégekre is. Pláne annak tükrében, hogy a megsemmisítésnek is jelentõsek a költségei” – vélte.
Évente ötvenezer forintnyi élelmiszert dobunk ki a kukáb


Rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe, és a hulladék több mint feléért a háztartások felelõsek. Mindez nemcsak gazdaságnak jelent számottevõ kiesést, de a klímaváltozást is befolyásolja, hiszen a maradékok megsemmisítése környezetszennyezõ és költséges, a készétel-adományozás pedig a gyakorlatban komoly nehézségekbe ütközik.

A világon megtermelt élelmiszerek 14 százaléka már azelõtt eltûnik, hogy a boltokba kerülne, de egy jelentõs részét többnyire mi magunk dobjuk ki. Ez 1,3 milliárd tonna kidobott élelmiszer évente, ami a becslések 990 milliárd dollárnyi értéket tesz ki. Az Európai Bizottság adatai alapján az EU-ban is 88 millió tonnányi élelmiszerhulladék keletkezik minden évben (ez körülbelül 143 milliárd eurónak felel meg). Az EU ennek megfelelõen komoly lépéseket tett az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében: 2020-tól minden tagállamnak el kell kezdenie mérni az élelmiszerhulladék mennyiségét a teljes élelmiszerláncban. A cél, hogy 2030-ig a felére csökkenjen az élelmiszerhulladék.

"Ebben itthon leginkább a háztartások és a vendéglátás terén lesz tennivalónk” – mondja Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) osztályvezetõje, a 2015-ben indult Maradék Nélkül program vezetõje. A Nébih adatai alapján évi 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a szemétben Magyarországon a teljes élelmiszerláncban, ami fejenként 68 kilónyi élelmiszernek felel meg.

Ez az európai átlagnál kisebb, ám minden élelmiszervásárlásunk körülbelül 10 százalékát teszi ki ez a mennyiség,

egy átlagos háztartás így évente 50 ezer forintot dob ki – majdnem szó szerint – a kukába.

A háztartásokban keletkezõ élelmiszer-felesleg 63 százaléka ráadásul kommunális hulladékként végzi, ami a környezet szempontjából a legkedvezõtlenebb megoldás. „A régióban az elsõ ország voltunk, ahol megmérték a háztartások élelmiszer-pazarlását. De ez nem jelenti azt, hogy ne kellene összeszednünk magunkat. Még rengeteg a tennivaló e téren, és valószínûleg még évekre lesz szükség, hogy megvalósuljon a szemléletváltás” – mondja Kasza Gyula.

Miért baj ez a környezetre nézve?

Az élelmiszerek megsemmisítése környezetszennyezõ, és a legtöbben nem is kötik a problémát a klímaváltozáshoz. Pedig nagyon is van összefüggés: a földek harmadát olyan élelem termelésére használjuk fel, amely sosem fogyasztanak el. A számítások alapján az élelmiszer-hulladék felelõs a világ ember általi üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 8 százalékáért.

„Sokan nem gondolnak bele abba, hogy a bomlás, égetés során keletkezõ gázok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. A felesleggé váló élelmiszer megtermeléséhez használt erõforrások pedig feleslegesen terhelik a környezetet. Kiszámolták, hogy ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, az Egyesült Államok és Kína után a harmadik legnagyobb kibocsátó lenne” – mondja Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külsõ kapcsolatokért felelõs igazgatója.

Nem is tejterméket, hanem leginkább készételt dobunk ki

Míg a fejlõdõ országokban a megfelelõ infrastruktúra (például hûtés) hiánya befolyásolja az élelmiszerhulladék keletkezését, a fejlett országokban ezen a téren már teljes mértékben a nem tudatos fogyasztók a bûnösök: az EU-ban a háztartások felelõsek az élelmiszerhulladék 53 százalékáért. Ennek a fele teljesen elkerülhetõ lehetne. Egy 2018-as hazai kutatás is arra világít rá, hogy a kidobott élelmiszerek 40,8 százaléka fõtt, illetve félkész étel.

Közel 20 százalékot tesz ki a pékáru, majdnem 17 százalékban gyümölcs és zöldség, továbbá 9 százalékban tejtermék.

„A rutin jelenti a legnagyobb kihívást: a rossz gyakorlatokat nagyon nehéz megváltoztatni. Sokan például mindig pont 6 vagy 10 kiflit vásárolnak, még akkor is, ha ez csak a legritkább esetben fogy el. Kutatások bizonyítják, hogy ezt még tudásátadással sem lehet hatékonyan legyõzni. Épp ezért leginkább a gyermekkori szemléletformálásban hiszünk” – mondja Kasza Gyula. „Három helyen hibázunk a leggyakrabban:

túl sokat vásárolunk, túl sokat fõzünk, és túl sokat szedünk a tányérra.

Sokszor azért készítünk túl sok ételt, hogy nehogy kevés legyen a családnak, ha pedig vendégek érkeznek, még inkább túlbiztosítjuk a mennyiséget. A legtöbb ételmaradék egyébként kitûnõen fagyasztható, és ha adagonként tesszük jégre, akkor akár ebbõl is varázsolhatunk tartalék fogást néhány perc leforgása alatt” – javasolja.

Ne ítéljen külsõ alapján

A világon a zöldségek és gyümölcsök közel fele veszik el, illetve megy a szemétbe: csak Európában évente körülbelül 50 millió tonna gyümölcs és zöldség nem éri el a boltok polcait pusztán esztétikai okok miatt. Szerencsére már itthon is egyre több lánc veszi át a másodosztályú, szépséghibás gyümölcsöket és zöldségeket a termelõktõl.

Mi magunk fejenként évi 6 kiló gyümölcsöt és zöldséget dobunk ki: „néhányan már nem szívesen eszik meg a ráncos gyümölcsöt vagy kicsit fonnyadtabb zöldséget, holott ezeknek még semmilyen kockázata nincs. Ha esztétikailag már nincsenek is a csúcson, a beltartalmukkal még hozzájárulhatnak egy finom köret vagy gyümölcssaláta elkészítéséhez, ha idõben lépünk” – mondja Kasza Gyula.

A háztartásokon túl a vendéglátóegységekben és a közétkeztetésben is jelentõs mennyiségû készétel kerül a szemétbe. „Az élelmiszer-pazarlás csökkentése nemcsak környezeti, de pénzügyi okokból is fontos, ezért az éttermek törekednek ennek csökkentésére, bár itthon még elég kevés vendéglátóhely van, amelyik méri, mennyi élelmiszerhulladék keletkezik nála. A hazai vendégek szeretik, ha nagy adag ételt kapnak, a maradék elcsomagolása pedig sokszor nem jut eszükbe, bár már egyre több vendéglátóhelyen ajánlják fel automatikusan, hogy elcsomagolják az ételt. A nagyobb rendezvényeken pedig nehéz kiszámítani, hogy valóban mennyien jönnek el, ezért mindig több ételt készít el a vendéglátóhely, mint amennyi elfogy, ezeket azonban már sem eladományozni nem tudják és hazavinni is ritkán tudja a személyzet, például egy nyári melegben rendezett esemény után” – mondja Szabó Eszter, a környezetbarát gasztronómiát népszerûsítõ Felelõs Gasztrohõs Alapítvány kommunikációs vezetõje.

A megoldást pedig egyelõre még nem látják: „Több vendéglátóhely is odaadományozná a nap végén megmaradt ételt rászorulóknak, szervezeteknek, amire azonban az élelmiszer-biztonsági okok miatt nincs lehetõsé
gük. A keletkezett zöldhulladékot nem tudják kezelni, hiszen a komposztálás nem megoldott a vendéglátóhelyeken és nagyon kevés olyan cég van, aki elszállítja az ilyen jellegû hulladékot is. Az ipari komposztálók jelenleg nagyon drágák, így ezt is csak kevés hely engedheti meg magának” – teszi hozzá.

A jogszabályi környezet tehát jelenleg is lehetõvé teszi az élelmiszeradományozást az élelmiszerlánc minden vállalkozásának, köztük a vendéglátó- és közétkeztetõ cégeknek, de az élelmiszerbiztonsági elõírások és a termékek nyomonkövethetõségének biztosítása a gyakorlatban már megnehezíti ezt.
A nyomonkövethetõség ellenmondása

A nyomonkövethetõségre nyújt megoldást a blockchain technológia: a TE-FOOD világszerte értékesíti a farmtól az asztalig az élelmiszerek útját nyomon követõ szoftverét, olyan partnerekkel dolgoznak együtt, mint például az Auchan. Maga az élelmiszerpazarlás csökkentése azonban csak az elmúlt évben jelent meg az iparág törekvései között: „Korábban a marketingelõnyök kihasználásán volt a hangsúly, utána az ellátási lánc jobb kontrollja is elõtérbe került: ehhez már hozzátartozik a szavatosság, az élelmiszer-biztonság vagy a vegyi anyagok csökkentése. Tavaly jelent meg egyáltalán az igényalapú termelés, aminek része az élelmiszerpazarlás csökkentése. A valós idejû adatok segítenek abban, hogy kielemezzük azt, hogy például túltermelés miatt hol nõ a raktározási idõ, ami rövidíti egy termék szavatosságát” – mondja Árokszállási Erik, a TE-FOOD ügyvezetõ igazgatója.

Elmondása szerint Kína élen jár az élelmiszerek nyomonkövethetõségének kialakításában, fõleg a gyümölcsök, zöldségek és a húsok terén alakítanak ki egy nagy programot, az oda importáló országokkal együttmûködésben, de az EU-ban és az USA-ban is vannak erre irányuló törekvések. Az igényalapú termelésben és a nyomonkövethetõségben ellentmondás is lakozik: „a szereplõk érdeke az, hogy a leghatékonyabban és a legtöbbet állítsák elõ a profit reményében, így ennek a megvalósulása valahol a bevételek csökkenését is eredményezheti, és így drágulhatnak is élelmiszerek” – véli.

Élelmiszerhulladékból biogáz

A megmaradt élelmiszerekre többféle sors várhat: ez a megsemmisítés, az újrahasznosítás, adományozás, de akár takarmány is lehet belõle: itthon leggyakrabban biogázként hasznosítják újra a begyûjtött élelmiszerhulladékot. A használt sütõolaj és élelmiszerhulladék elszállításával foglalkozó Biofilter Zrt. tavaly 6 500 tonna használt sütõolajat és 9 900 tonna élelmiszer-hulladékot gyûjtött be országszerte körülbelül 4 500 partnerüktõl: köztük kereskedelmi és vendéglátóipari egységek, közétkeztetõ konyhák és feldolgozóüzemek is vannak. A Biofilter Cégcsoportba tartozó Greenpro Zrt. további 10 ezer tonnányi élelmiszerhulladékot gyûjtött be az áruházláncoktól, amelybõl szintén biogáz lett: a cégcsoportnak azonban annak ellenére, hogy megújuló energiatermelésrõl beszélünk, a magyarországi szabályozások miatt fizetnie kell, hogy átadhassák a biogáz alapját képezõ élelmiszerhulladékot a gyáraknak.

2002 óta teszi kötelezõvé rendelet a kereskedelmi és vendéglátóipari egységeknek, hogy csak a megfelelõ szállítási és kezelési engedéllyel rendelkezõ cégnek adhatják csak át a moslékot. „Évrõl évre azt látjuk, hogy nõ a begyûjtött használt sütõolaj és az élelmiszerhulladék mennyisége, annak ellenére, hogy a partnereink száma stagnál. Ez a trend is azt mutatja, hogy a szabályozásokat egyre szigorúbban veszik a vendéglátó egységek, és inkább a tisztább utat választják” – mondja Deák György, a Biofilter Zrt. vezérigazgatója. „A vendéglátásban a legnagyobb probléma az ételadagok méretébõl, a maradék megfelelõ elcsomagolásából, a nem megfelelõ igényfelmérésbõl adódik, az áruházláncoknál a hõmérsékletváltozás, a csomagolási hibák vagy a túlraktározás a legfõbb okozói az élelmiszerhulladékok keletkezésének” – meséli arról, hol keletkezik a legtöbb hulladék.

A vendéglátóegységek esetében kevésbé lát elmozdulást, és egy kettõsségrõl is beszámol: „az egyre népszerûbb fine dining technológia miatt sok esetben azt érzékeljük, hogy nõ az ételhulladék mennyisége, hiszen a tálalás során nem mindent használnak fel, így viszonylag sok maradék kerül a kukába. Ugyanakkor a konyhatechnológiai változások miatt ezek az éttermek már kevésbé sütnek bõ zsiradékban, így nem is keletkezik náluk használt olaj” – magyarázza.

Élelmiszerpazarlás kontra éhezés

Az élelmiszerpazarlástól elválaszthatatlan egy etikai probléma, hogy nõ a világon az éhezõk száma, 2018-ban az ENSZ jelentése alapján több mint 821 millió fõ, az emberiség 11 százaléka éhezett. Szintén a FAO adatai alapján Magyarországon közel 900 ezer embernek jelent valamilyen szinten nehézséget az, hogy kellõ mennyiségû és minõségû élelmiszerhez jusson.

A 2005 óta mûködõ Magyar Élelmiszerbank Egyesület csak 2019-ben 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg a megsemmisítéstõl úgy, hogy a felkutatott termékeket rászorulókhoz juttatta el – ez nagyjából 7,5 milliárd forintnyi érték. Tavaly 400 karitatív szervezettel együttmûködésben több mint 300 ezer rászorulónak juttattak el élelmiszert. 350 áruházzal napi szinten együttmûködnek: a kereskedelmi mentés során a rövid lejáratú élelmiszerek – többnyire pékáru, zöldségek és gyümölcsök – napon belüli kiosztását koordinálják, a gyártó partnereiktõl fõleg húsárut, tejtermékeket, édességet és konzerveket vesznek át. Egyik partnerük a Tesco, a legnagyobb magyar kiskereskedelmi lánc Magyarországon már több mint 5 éve mûködteti élelmiszermentõ programját: ez idõ alatt közel 25 ezer tonna fogyasztásra alkalmas ételt adott át a cég jótékony célra.

A legnagyobb nehézséget az élelmiszerbanknak a forrás- és az emberhiány okozza: sok ezer tonna várna még mentésre, azonban a kapacitásaik végesek. „Hiába vannak a rászorulók és hiába vannak a mentett élelmiszerek, ha egyszer nem tudjuk kiosztani. Az élelmiszereket osztó szervezeteket már nem tudjuk ebben segíteni” – meséli Sczígel Andrea a Magyar Élelmiszerbank Egyesületkülsõ kapcsolatokért felelõs igazgatója. A gyártók és kereskedõk által átadott élelmiszerek értéke teljes egészében leírható, valamint az átadott élelmiszer értékének további 20 százalékkal a társasági adóalapot csökkentõ tételként számolható el. „Ha ez magasabb lenne, az ösztönzõleg hatna a cégekre is. Pláne annak tükrében, hogy a megsemmisítésnek is jelentõsek a költségei” – vélte.
Ezt olvassák mások:
Gyógyszerhiány fenyegeti Európát a koronavírus miatt
Kína rengeteg fontos alapanyagot szállít a világ gyógyszeriparának, ezért ha elhúzódik a ko...
Óriási botrány: Kamufotóval reklámozta Schobert Norbert a csodadiétáját
Magyar kutatók, orvosok ezrei veszítik el fontos ingyenes tudományos hozzáférésüket
A rendőrséghez fordult a szarvasi polgármester, mert elárasztották a várost a turisták
  
Parragh: A katás adózók nem nagyon számíthatnak több segítségre
  
Hadházy: Miért mondott Orbán és Müller Cecília mást a lélegeztetőgépeink számáról? Rétvári: Szégyellje magát!
  
Az egészségügyi dolgozóknak adják fizetésüket a bolgár képviselők és kormánytagok
  
Kijárási korlátozás: 15,6 millió volt eddig a bírság
  
Egy kórházat kiürítenek Újpesten, járványkórház lesz belőle
  
Csütörtökön jelenti be Orbán Viktor hogy meghosszabbítják-e a kijárási korlátozást
  
A kiskocsmák tulajdonosainak bevétel nélkül is adózniuk kell
  
Kele János: A válság közepén a magyar sportipar csak a kezét képes széttárni
  
A Filmintézet bejelentette, hogy a munka nélkül maradt szabadúszó filmeseket 50 millió forintos segélyalappal támogatja.
  
Szijjártó: folyamatosan érkeznek az egészségügyi felszerelések Magyarországra
  
Amerikai külügyminiszter: Mindig lesznek rossz vezetők, akik megpróbálják aljasul kihasználni ezt a járványt
  
Óriási a szerelem - Hajdú Péter összeköltözött nála 20 évvel fiatalabb szerelmével
  
A diákhiteles kérdéseket tisztázásában segít a legfiatalabb helyettes államtitkár Rácz Zsófia
  
Szijjártó Péter: 140 lélegeztetőgép és 5 millió maszk érkezik
  
Bayer Zsolték dupláztak a Várban: két önkormányzati lakást szereztek ugyanazzal a trükkel
  
Létszámkorlátozást vezet be áruházaiban a Tesco
  
Szándékosan arcon köhögték a sorban álló vevőket egy Szombathelyi gyógyszertár előtt
  
Varga Mihály: a védekezésre nem jött EU-pénz
  
A 70 százalékos állami bértámogatás valójában 10 és 35 százalék közötti lehet
  
Rendőrség: Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozás szabályait
  
Márciusban 190 milliárd forintot költött az állam egészségügyi eszközökre
  
Schmidt Mária: A cigányság és a magyarság mindig számíthatott egymásra a sorsfordító időszakokban
  
Orbán kitart a sport mellett, ha már tíz évig épített rá
  
Magánvagyonából nyitott segélyalapot Putnok polgármestere
  
Beindulnak a bírságolások a Balatonnál
  
Lélegeztetőgép kezelés oktatás is indult - Felkészülnek a vidéki kórházak is
  
"Az ország éves jövedelmének minden ötödik forintja a védekezést szolgálja"
  
56 esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt
  
Aki házibulit tapasztal, az tegyen bejelentést
  
Rémhírterjesztés: "fő jellemzője, hogy a veszélyhelyzetben lévő szervek munkáját megnehezíti"
  
Novák Katalin: „A kormány a mai helyzetben is megvédi a családtámogatásokat”
  
Varga Mihály: Magyarország az éves jövedelme 20 százalékát fordítja a koronavírus elleni védekezésre
  
A legnagyobb összegként 77,7 millió forint támogatást szavaztak meg - hét újabb pályázatot támogat a Nemzeti Filmintézet
  
Pintér Sándor még mindig nem mond le a kézfogásról
  
Palkovics tisztázta, mit is fizet ki az állam a cégeknek a rövidített munkaidőben
  
Hatalmasat nőtt az élelmiszerek ára a járvány miatti felvásárlási lázban
  
Ellenzéki törvényjavaslat: A NER-oligarchák pénzéből segítenének a gazdaságon
  
Iparkamara: Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni
  
Április 10-től, azaz nagypéntektől húsvét végéig lezárják Szentendre belvárosát a vendégforgalom elől
  
Szijjártó: Segély helyett munkát kell adni az embereknek
  
Új látogatóközpont épül Balatonfüreden - 400 millió forintos uniós fejlesztés
  
Ezen a nyomortanyán élt a villamoson késelő férfi
  
"A Mentőszolgálat is átállt a gyorstesztre, pedig szakemberek szerint megbízhatatlan"
  
Rendőrt hívnak Hollókőn a turistákra, ha elözönlik húsvétkor a települést
  
Pesti úti Idősek Otthona: 65 ember, lakók és dolgozók fertőződtek meg koronavírussal
  
Szijjártó: A migráció miatt adományoztunk 100 ezer maszkot Észak-Macedóniának
  
Kásler: Az operatív törzs és a minisztérium mindig a két-három hétre előre prognosztizált helyzetre készül fel
  
"Mi lesz például az állásukat elvesztett munkavállalókkal, a családokkal, amelyekre rászakadt egy halom plusz teher?"
  
11 új halott is van, 78 új fertőzöttel 895-re nőtt a koronavírusos betegek száma
  
Belátható időn belül nem fog az az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról dönteni
  
Új húszforintossal tiszteleg az MNB a járvány hősei előtt
  
Palkovics László: Több mint 1200 milliárd forinttal támogatja a kormány a munkahelyek védelmét
  
Dr. Novák Hunor: "nézze a csempét a háttérben. Bármelyik romkocsma megirigyelné"
  
Kovács Zoltán: Továbbra is a kellő időben, kellő intézkedéseket hozunk
  
Szijjártó Péter szerint a V4-ek kifejezetten jól szerepelnek a koronavírus-világjárvány kezelésében
  
A Siófok focistái nem fogadják el a bércsökkentést
  
Rémhírterjesztés miatt állítottak elő egy borsodi apát a lányával
  
Feljelentették a karanténba helyezett magyar sportolót
  
Szijjártó Péter: az ország történetének legnagyobb hazatérési akciója zajlik
  
Lezárták a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászatát - Több dolgozó és beteg megfertőződött
  
Matolcsy György: „Veszélybe került minden, amit az elmúlt tíz évben elértünk”
  
Közös nyilatkozatban tiltakoznak a kormány pénzelvonási terve ellen ellenzéki polgármesterek
  
Mi történik itthon? - Egészségügyi készletek tűntek el kórházakból
  
30 éves hajléktalan támadt egy vásárolóra és az eladóra mert nem szolgálták ki a nyugdíjas-idősávban
  
„Oda már ne menjünk be!” – figyelmeztették Orbánt a Korányiban
  
Ismét megtelt a Balaton-part - nyoma sem volt a kijárási korlátozás utáni csendnek
  
Hirtelen négyszeresére drágult az M25-ös építése
  
Kezdődhet a Budai Vár falainak 1,8 milliárdos felújítása
  
A propagandaminisztérium szerint Orbán Facebookját többen nézik mint a közmédiát
  
Figyelem, a képen látható róka egy tolvaj! - telefont lopott de az felvett mindent!
  
Csodák pedig vannak - Eddig 1100 maszkot készített, ajándékba adja őket
  
"Ha valóban ez az Orbán-kormány válságkezelő csomagja, akkor óriási bajban vagyunk"
  
Egy 30 éves férfi ingatlanjában egy Sniper típusú lőfegyvert és hozzá tartozó lőszereket találtak a magyar rendőrök
  
A koronavírus-járvány miatt bezárt iskolaépületbe törtek be Szegeden
  
Üzent a fideszes polgármester baloldali kollégáinak: a jó vezető nem siránkozik!
  
Matolcsy György: 2010-2020 között nagy eredményeket ért el az ország
  
Csaknem kétmilliárdért fertőtleníttet a MÁV
  
Varga Mihály: nem akar külföldi hitelt felvenni a magyar kormány mert...
  
Milliókat keresnek, alig adóznak a focisták Magyarországon
  
Gazdasági válság jöhet a magyar fociban - fizetéscsökkentésről tárgyalnak a klubok
  
Nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat
  
Megverte és szabadságában is korlátozta feleségét egy magyar férfi
  
Győrfi Pált arra kérte az internet, hogy vegye rá a gyerekeket a rendrakásra - ezt látnod kell
  
Orbán Viktor bemutatta minden idők legnagyobb magyar gazdaságélénkítési programját
  
Szijjártó: a NATO-nak továbbra is kellő erőt kell biztosítania a terrorizmus ellen
  
Segélyezés helyett a munkahelyek védelmét várják el a magyarok
  
Szijjártó: „Lehet, hogy a koronavírus elteltével a keleti kapcsolatokra vonatkozó politikát át kell gondolni”
  
Hiába mennének most többen közmunkára, 40 milliárddal kevesebb jut idén a programra
  
"Megöltem anyámat" - így tett bejelentést a mogyoródi K. Rita hétfőn este
  
Spanyolország az alapjövedelem bevezetését tervezi
  
"A magyar kormány mindeközben a Magyar Közlönyben trollkodik"
  
Tíz újszülöttnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét a temesvári kórházban
  
Az állam 3 hónapig átvállalja a bérköltség 70 százalékát rövidített munkaidő esetén
  
Áder kinevezte Varga Judit anyósát az OBH elnökhelyettesének
  
Magyarország százezer maszkot ad Észak-Macedóniának
  
Nem árulja el a kormány, kinek vesznek autókat 82 milliárdért
  
Megújítják a külügy 2,4 milliárdos autóbeszerzési keretszerződését
  
27.000 kacsát öltek meg a NEGATÍV eredmény megérkezése előtt egy nappal Békésben
  
A Puskás Stadion is az orvosok és ápolók köpenyébe bújt
  
Parlament: 1700 milliárd már a Budapest-Belgrád vasút, de megéri
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt héten nyújtott be egy törvénymódosítást, ami tíz évre titkosítaná Magyarország történetének legnagyobb vasúti beruházásának szerződés...
  
A rendőrséghez fordult a szarvasi polgármester, mert elárasztották a várost a turisták
Babák Mihály, Szarvas város polgármestere az operatív törzshöz és a rendőrséghez fordult a Békés megyei várost elárasztó turisták és nyaralótulajdonosok miatt. Babák szerint a Holt-...
  
Parragh: A katás adózók nem nagyon számíthatnak több segítségre
Legalább két lépcsőben fognak visszatérni a gazdaság különböző ágazatai a normális működéshez, először az életben maradáshoz nélkülözhetetlen ágazatok pörögnek fel – példá...
  
Hadházy: Miért mondott Orbán és Müller Cecília mást a lélegeztetőgépeink számáról? Rétvári: Szégyellje magát!
Hadházy Ákos független parlamenti képviselő két kérdést tett fel Kásler Miklósnak, mint az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének. Az egyik kérdés...
  
Az egészségügyi dolgozóknak adják fizetésüket a bolgár képviselők és kormánytagok
Saját, összesen egymillió eurót kitevő fizetésüket ajánlják fel a bolgár képviselők és a kormánytagok a közegészségügy részére a koronavírus-járvány visszaszorítására, jelen...
  
Kijárási korlátozás: 15,6 millió volt eddig a bírság
A többség megússza egy figyelmeztetéssel. A koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás életbe lépése óta keddig összesen 15,6 millió forintra bírságoltak meg 701 emb...
  
Egy kórházat kiürítenek Újpesten, járványkórház lesz belőle
A Károlyi Sándor kórház egyik idősgondozóosztályát is kiürítette a honvédség, tudta meg a 24.hu. A kórház épületeit járványkórházzá alakítják. Úgy tudjuk, hogy a Károlyi fize...
  
Csütörtökön jelenti be Orbán Viktor hogy meghosszabbítják-e a kijárási korlátozást
Kovács Zoltán államtitkár a kormányülés szünetében felvett rövid videóüzenetben jelentette be a Facebookon, hogy a miniszterelnök csak csütörtökön délután dönt majd arról, hogy mi...
  
A kiskocsmák tulajdonosainak bevétel nélkül is adózniuk kell
Nem minden vendéglátósnak segít a kormány gazdasági mentőcsomagja, a kocsmák tulajdonosainak egy részére ugyanis nem vonatkozik az adómentesség. A kisebb presszók és kocsmák katásként...
  
Kele János: A válság közepén a magyar sportipar csak a kezét képes széttárni
A profi sport általános üzenete szerint több szimpla vállalkozásnál: identitást ad, sőt egyfajta társadalmi kötőerőként funkcionál. Ha mindez igaz, akkor viszont most válaszúthoz érk...
  
A Filmintézet bejelentette, hogy a munka nélkül maradt szabadúszó filmeseket 50 millió forintos segélyalappal támogatja.
A Nemzeti Filmintézet filmes döntőbizottsága a koronavírus okozta veszélyhelyzet alatt sem áll le, és a közleményük szerint az alábbi produkcióknak ítéltek meg állami támogatást: ...
  
Szijjártó: folyamatosan érkeznek az egészségügyi felszerelések Magyarországra
Ötmillió maszk, száznegyven lélegeztetőgép, és harmincezernél is több izolációs köpeny érkezik szerdán Kínából - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parl...
  
Amerikai külügyminiszter: Mindig lesznek rossz vezetők, akik megpróbálják aljasul kihasználni ezt a járványt
Egy sajtótájékoztatón arról kérdezték Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, hogy mennyire aggasztja, hogy vannak politikai vezetők, akik a koronavírus-járványt arra használják, hogy gy...
  
Óriási a szerelem - Hajdú Péter összeköltözött nála 20 évvel fiatalabb szerelmével
Kilenc hónap után költözött össze Hajdú Péter és nála 20 évvel fiatalabb szerelme, Eszter, derül ki a Storyból. Hajdúról és az RTL-nél szerkesztőként dolgozó párjáról idén év ...
  
A diákhiteles kérdéseket tisztázásában segít a legfiatalabb helyettes államtitkár Rácz Zsófia
Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a Facebook-oldalán, videóban válaszolt a járvány miatt a diákhiteleknél történt módosításokkal kapcsolatban felmerült kérdése...
  
Szijjártó Péter: 140 lélegeztetőgép és 5 millió maszk érkezik
A szállítmány Kínából jön. Ötmillió maszk, 140 lélegeztetőgép, és 30 ezernél is több izolációs köpeny érkezik szerdán Kínából – hangzik el azon a videón, amely Szijjártó...
  
Bayer Zsolték dupláztak a Várban: két önkormányzati lakást szereztek ugyanazzal a trükkel
A kormánypárti publicista családjának pilisszentkereszti házát kétszer is bérleti jogra cserélték, majd rögtön visszavásárolták. Az ügyletek eredményeként két Úri utcai lakás bér...
  
Létszámkorlátozást vezet be áruházaiban a Tesco
A Tesco számára kiemelten fontos vásárlói és munkavállalói biztonsága. Éppen ezért a korábban már életbe lépett intézkedéseket újabb elemmel bővíti az áruházlánc: csütörtökt...
  
Szándékosan arcon köhögték a sorban álló vevőket egy Szombathelyi gyógyszertár előtt
Kétszázezer forintos pénzbüntetésre ítélt a Szombathelyi Járásbíróság egy magyar és egy ukrán állampolgárt azért, mert szándékosan arcon köhögték a sorban álló vevőket egy hel...
  
Varga Mihály: a védekezésre nem jött EU-pénz
Az ország éves jövedelmének minden ötödik forintját a járvány hatásainak enyhítésére költik. A pénzügyi akciócsoport ülése után a pénzügyminiszter is egy Facebook-videóban ár...
  
A 70 százalékos állami bértámogatás valójában 10 és 35 százalék közötti lehet
Naponta ezrek veszítik el a munkahelyüket, a vállalkozásoknak gyorsan kellene dönteniük a koronavírus-válságban az üzlet feladásáról vagy folytatásáról, a válságkezelés legfőbb pon...
  
Rendőrség: Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozás szabályait
Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azt közölte a szerda délelőtti sajtótájékoztatón, hogy a számok alapján országosan és Budapesten is...
  
Márciusban 190 milliárd forintot költött az állam egészségügyi eszközökre
„A magyar kormánynak a legfontosabb feladata a koronavírus-járvány hatásainak kezelése. Az életek védelme után fontos feladat a gazdaság újraindítása, a munkahelyek megtartása és úja...
  
Schmidt Mária: A cigányság és a magyarság mindig számíthatott egymásra a sorsfordító időszakokban
A cigányság és a magyarság mindig számíthatott egymásra a sorsfordító időszakokban – mondta el Schmidt Mária történész, a kormány emlékezetpolitikai portfóliójának felelőse, a ...
  
Orbán kitart a sport mellett, ha már tíz évig épített rá
A koronavírus-járvány új helyzetet teremt nemcsak a világ sportjában, hanem itthon is. Logikus lenne forrásokat kivonni, de Orbán Viktor kormányfő kedvenc területéről van szó. Az első O...
  
Magánvagyonából nyitott segélyalapot Putnok polgármestere
Cégek és magánszemélyek is csatlakozhatnak. Borsod-Abaúj-Zemplén Putnok Magánvagyonából nyitott segélyalapot Putnok polgármestere borsodihir.hu 2020.03.26. 14:42 Facebook Twitter Email M...
  
Beindulnak a bírságolások a Balatonnál
Újabb ötezer szájmaszkot vásárolt Siófok: szombattól bírságolhatnak a hiányában. A maszkokat polgárőrök és városőrök osztják a városbéli üzleteknél. Egyszer használatosak, de ...
  
Lélegeztetőgép kezelés oktatás is indult - Felkészülnek a vidéki kórházak is
Újabb fertőtlenítőszer-szállítmányok és egyéni védőeszközök érkeztek vidéki városokba, Szegeden lélegeztetőgépek kezeléséről indítottak oktatást egészségügyi dolgozóknak. ...
  
"Az ország éves jövedelmének minden ötödik forintja a védekezést szolgálja"
Magyarország éves jövedelmének mintegy 20 százalékát fordítja a koronavírus elleni védekezésre, ezzel a kormány minden ötödik forintot a családok és a vállalkozások támogatására b...
  
56 esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt
Koronavírus-járvány hazai fejleményei 56 esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a hatósági házi karantén esetében is több mint 500 eljár...
  
Aki házibulit tapasztal, az tegyen bejelentést
Koronavírus-járvány hazai fejleményei 12:03 Aki házibulit tapasztal, az tegyen bejelentést Az Origo kérdésre azt mondta Kiss Róbert, hogy a házibulikat is folyamatosan ellenőrzik, és ha...
  
Rémhírterjesztés: "fő jellemzője, hogy a veszélyhelyzetben lévő szervek munkáját megnehezíti"
Koronavírus-járvány hazai fejleményei 12:10 Egy jó példa a rémhírre Müller Cecília arról is beszélt, hogy a vírusnak vannak apró változásai, de nincs jelentősége a járvánnyal ka...
  
Novák Katalin: „A kormány a mai helyzetben is megvédi a családtámogatásokat”
Novák Katalin: „A kormány a mai helyzetben is megvédi a családtámogatásokat”. A családügyi államtitkár öt pontban foglalta össze prioritásokat. A munkahelyek megőrzése a legfontosab...
  
Varga Mihály: Magyarország az éves jövedelme 20 százalékát fordítja a koronavírus elleni védekezésre
Magyarország éves jövedelmének mintegy 20 százalékát fordítja a koronavírus elleni védekezésre, ezzel a kormány minden ötödik forintot a családok és a vállalkozások támogatására b...
  
A legnagyobb összegként 77,7 millió forint támogatást szavaztak meg - hét újabb pályázatot támogat a Nemzeti Filmintézet
Hét újabb pályázatot támogat a Nemzeti Filmintézet. A Filmszakmai Döntőbizottság legutóbbi ülésén hét pályázat támogatásáról döntött, ezek közül a legnagyobb összegű támog...
  
Pintér Sándor még mindig nem mond le a kézfogásról
Pedig egy korábbi kézfogása miatt már tesztelték őt koronavírusra. Szerda reggel a kormányülésre érkeztek a miniszterek, ahova meghívták a főpolgármestert is, és Szita Károlyt, a Me...
  
Palkovics tisztázta, mit is fizet ki az állam a cégeknek a rövidített munkaidőben
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden bemutatta a kormány újabb gazdasági csomagjának részleteit, de egyelőre még mindig nagyon sok kérdés van azzal kapcsolatban,...
  
Hatalmasat nőtt az élelmiszerek ára a járvány miatti felvásárlási lázban
Hatalmasat nőtt az élelmiszerek ára a járvány miatti felvásárlási lázban. Az infláció mégis alacsonyabb lett az előző néhány hónapban mértnél, annyival esett a benzin ára. Idén...
  
Ellenzéki törvényjavaslat: A NER-oligarchák pénzéből segítenének a gazdaságon
Szél Bernadett független országgyűlési képviselő benyújtották azt a törvényjavaslatot, melynek ötletét hétfőn Botka László szegedi polgármester vetette fel, és melynek lényege, hog...
  
Iparkamara: Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni
Most erre mit mondjak? Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és most is megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni – nyilatkozta Parragh László kedd este az ATV Egyenes Beszéd cím...
  
Április 10-től, azaz nagypéntektől húsvét végéig lezárják Szentendre belvárosát a vendégforgalom elől
Április 10-től, azaz nagypéntektől húsvét végéig lezárják Szentendre belvárosát a vendégforgalom, illetve a nem szentendreiek gépjárműforgalma elől – írja a város honlapja. A turi...
  
Szijjártó: Segély helyett munkát kell adni az embereknek
Gazdaságfilozófiai ellentét van az ellenzék és a kormány javaslatai között – reagált a külügyminiszter Tordai Bence felszólalására. A koronavírus-járvány gazdasági hatásairól vo...
  
Új látogatóközpont épül Balatonfüreden - 400 millió forintos uniós fejlesztés
Bővül a Hegyestű geológiai bemutatóhely és a Salföldi-major fogadóépülete, a mintegy 400 millió forintos uniós fejlesztés várhatóan jövő év februárjára készül el – tájékoztat...
  
Ezen a nyomortanyán élt a villamoson késelő férfi
A kiskutyáját védő férfi gyilkosát, L. Jánost (43) korábban lopásért és garázdaságért elítélték, ám idén januárban feltételesen szabadult a börtönből. Ő és a bűntársa, D. ...
  
"A Mentőszolgálat is átállt a gyorstesztre, pedig szakemberek szerint megbízhatatlan"
A vér ellenanyag-szintjét mérő új módszer a megkérdezett mikrobiológusok és virológusok szerint sem megbízható a fertőzés kimutatására, egy hete – mindenfajta hírverés nélkül –...
  
Rendőrt hívnak Hollókőn a turistákra, ha elözönlik húsvétkor a települést
Az idei Húsvéti Fesztivál elmarad, a turisták jobban teszik, ha el sem indulnak a faluba. Hollókőn komoly hagyományai vannak a húsvéti népszokásoknak és minden évben mintegy 15 ezer embe...
  
Pesti úti Idősek Otthona: 65 ember, lakók és dolgozók fertőződtek meg koronavírussal
Péntek óta összesen 65 emberről: 53 ápoltról és 12 dolgozóról bizonyosodott be a budapesti Pesti úti Idősek Otthonában, hogy koronavírusos - számolt be kedd este az RTL Híradó. Pénte...
  
Szijjártó: A migráció miatt adományoztunk 100 ezer maszkot Észak-Macedóniának
Miután Orbán Viktor az Országgyűlés előtt jelentette ki, hogy nincs az országban annyi szájmaszk, hogy mindenkinek jusson, és még ő is sajátkezűleg készített magának, a külügyminiszt...
  
Kásler: Az operatív törzs és a minisztérium mindig a két-három hétre előre prognosztizált helyzetre készül fel
Ha tartható a kormányzat határozott és gyors intézkedései nyomán kialakult kedvező járványhelyzet, elegendő humánerőforrással, ápolókkal, orvosokkal, rezidensekkel rendelkezik az orsz...
  
"Mi lesz például az állásukat elvesztett munkavállalókkal, a családokkal, amelyekre rászakadt egy halom plusz teher?"
Szerinte „negatív üzenet”, hogy a nyugdíjasok szemét kiszúrják egy üres ígérettel. A Klubrádiónak Bod Péter Ákos azt mondta, valójában Orbán Viktor hétfői bejelentései után s...
  
11 új halott is van, 78 új fertőzöttel 895-re nőtt a koronavírusos betegek száma
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 895 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – derül ki a koronavírus körülm...
  
Belátható időn belül nem fog az az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról dönteni
Belátható időn belül nem fog az az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról dönteni — írta meg az Indexen futó Eurologus. A múlt héten a Néppárt 13 tagpártja kérte a pártcsalád eln...
  
Új húszforintossal tiszteleg az MNB a járvány hősei előtt
Új húszforintos érmét ver a Magyar Nemzeti Bank a koronavírus idején a munka dandárját végzők tiszteletére – jelentette be Matolcsy György a jegybank válságintézkedéseit bemutató sa...
  
Palkovics László: Több mint 1200 milliárd forinttal támogatja a kormány a munkahelyek védelmét
Több mint 1200 milliárd forinttal támogatja a kormány a munkahelyek védelmét, újak teremtését 2020-ban - közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter A kormány és ...
  
Dr. Novák Hunor: "nézze a csempét a háttérben. Bármelyik romkocsma megirigyelné"
A nap fotója: hogyan NE viseljünk maszkot Orbán a Korányi tüdőközpontban járt, ahol koronavírusos betegeket is ápolnak. Típusos hiba az orvosok körében is, hogy az orrot szabadon hagyjá...
  
Kovács Zoltán: Továbbra is a kellő időben, kellő intézkedéseket hozunk
Továbbra is a kellő időben, a kellő intézkedéseket meg fogja hozni a kormány az emberek egészségének védelmében, és a munkahelyek, vállalkozások védelmében - mondta Kovács Zoltán ne...
  
Szijjártó Péter szerint a V4-ek kifejezetten jól szerepelnek a koronavírus-világjárvány kezelésében
A visegrádi államok (V4) – Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – nemzetközi összehasonlításban kifejezetten jól szerepelnek a koronavírus-világjárvány kezelésébe...
  
A Siófok focistái nem fogadják el a bércsökkentést
Számtalan focicsapatnál csökkentették a játékosok fizetését a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt, a magyar élvonalból a Diósgyőr, az NB II-ből többek közt a Nyíreg...
  
Rémhírterjesztés miatt állítottak elő egy borsodi apát a lányával
Rémhírterjesztés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az Ózdi Rendőrkapitányság egy 54 éves férfival, és 15 éves lányával szemben. A gyanúsítottak...
  
Feljelentették a karanténba helyezett magyar sportolót
Szabálysértés miatt feljelentették a karanténban ülő magyar úszót. A Blikk is megírta, hogy több úszóval együtt Kozma Dominik is elkapta a koronavírust. A sportoló az is Instagram-ol...
  
Szijjártó Péter: az ország történetének legnagyobb hazatérési akciója zajlik
Csaknem 31 millió maszk, 133 ezer teszt és 152 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos t...
  
Lezárták a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászatát - Több dolgozó és beteg megfertőződött
Járványügyi zárlatot rendeltek el a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályán hétvégén, miután több egészségügyi dolgozó és beteg is koronavírussal fertőződött - ért...
  
Matolcsy György: „Veszélybe került minden, amit az elmúlt tíz évben elértünk”
„Veszélybe került minden, amit az elmúlt tíz évben elértünk” – kezdte rendkívüli sajtótájékoztatóját a Magyar Nemzeti Bank elnöke. „Az, hogy 1920 utáni száz év legjobb ...
  
Közös nyilatkozatban tiltakoznak a kormány pénzelvonási terve ellen ellenzéki polgármesterek
Közös nyilatkozatban tiltakoznak a kormány pénzelvonási terve ellen ellenzéki polgármesterek. A "Szabad városok polgármesterei" közleményében írja: "úgy tűnik azonban, hogy a korm...
  
Mi történik itthon? - Egészségügyi készletek tűntek el kórházakból
A koronavírus-járvány miatt kirendelt kórházparancsnokok egyik fő feladata az egészségügyi készletek – például gyógyszerkészletek, fertőtlenítőszerek – védelme – jelentette ki ...
  
30 éves hajléktalan támadt egy vásárolóra és az eladóra mert nem szolgálták ki a nyugdíjas-idősávban
Gyorsított eljárásban állították bíróság elé azt a 30 éves hajléktalan újpesti férfit, aki rátámadt egy eladóra és vásárlóra azért, mert nem szolgálták ki a nyugdíjas-idősáv...
  
„Oda már ne menjünk be!” – figyelmeztették Orbánt a Korányiban
Újabb videó került fel Orbán Viktor Facebook oldalára, a miniszterelnök most az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben járt. Orbán korábbi videóiban gyakran egyszerű sebészmaszkot v...
  
Ismét megtelt a Balaton-part - nyoma sem volt a kijárási korlátozás utáni csendnek
Megtelt a Balaton-part az elmúlt hétvégén a nyarat idéző melegben, nyoma sem volt a kijárási korlátozás utáni csendnek, kihaltságnak. Sétálók, kerékpárosok és motorosok lepték el a ...
  
Hirtelen négyszeresére drágult az M25-ös építése
Tavaly decemberben még 6,5 milliárd forintban határozta meg a kormány az M3-as autópályát Egerrel összekötő M25-ös autóút építési költségét, ezt a hétfői Magyar Közlönyben megje...
  
Kezdődhet a Budai Vár falainak 1,8 milliárdos felújítása
A Confector Mérnök Iroda Kft. újíthatja fel a Budai Vár falait, nettó 1 milliárd 796 millió forintért. A nyílt tender eredményét Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ ...
  
A propagandaminisztérium szerint Orbán Facebookját többen nézik mint a közmédiát
A néma miniszterelnöki bejelentést követően fordult a Miniszterelnöki Kabinetirodához a jobbikos Sneider Tamás, és tette fel a puhatolózó kérdést, hogy Orbán Viktor "a jövőben kívánj...
  
Figyelem, a képen látható róka egy tolvaj! - telefont lopott de az felvett mindent!
A SAVEAFOX Rescue az Egyesült Államok legnagyobb rókamentő kezdeményezése, fogságban született rókáknak igyekeznek segíteni, hogy ha már a természetbe nem lehet visszaszoktatni őket, akk...
  
Csodák pedig vannak - Eddig 1100 maszkot készített, ajándékba adja őket
Csodák pedig vannak... -Eddig 1100 maszkot készített és a nap egy bizonyos órájában mehetnek érte az emberek Debrecenben. - Ajándékba adja... Még csokit sem fogad el érte - Ő így ...
  
"Ha valóban ez az Orbán-kormány válságkezelő csomagja, akkor óriási bajban vagyunk"
"Amit a tegnap miniszterelnöki bejelentésből sejtettünk, az mára sajnos biztossá vált. A kormány láthatóan még mindig nem érti, vagy nem akarja érteni, hogy mekkora bajban van az ország"...
  
Egy 30 éves férfi ingatlanjában egy Sniper típusú lőfegyvert és hozzá tartozó lőszereket találtak a magyar rendőrök
A Tamási Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát. A rendőrök 2020. január 9-én egy 30 éves férfi ingatlanjában tartott kutatás során, egy Sniper típusú lőfegyvert és hozzá...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum