Csatlakozz hozzánk facebookon
Bukott fideszest is küld a fõváros a színházigazgatóról döntõ bizottságba  Megtudtuk, ki a harmadik pályázó a Szabad Tér Színház vezetésére. Az új igazgatóról döntõ bizottságba a kormány „kultúrharcosokat”, a fõváros pedig politikusokat küld.
„Kultúrharcosokat küld a Fidesz a Szabad Tér Színház igazgatói pályázatát elbíráló szakmai bizottságába” – háborgott Gy. Németh Erzsébet a kultúráért felelõs fõpolgármester-helyettes nemrég az ATV-ben. Azt már nekünk mondta el, hogy a Fõváros viszont politikusokat küldött a pénteken ülésezõ grémiumba, ahol a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadokat mûködtetõ kft. vezetõi pályázatát véleményezi. Egyikük Tóth József XIII. kerületi polgármester, aki bizonyára sok mindenért lehet szeretni, de a kultúra a legutolsó, ami az ember eszébe jut róla. Emlékezetes, hogy õ építettet fel gyakorlatilag Román Sándor Experidance nevû társulatnak a RAM-ot. Románék voltak a legmohóbbak a tao-pénzek lerablása terén, volt év, hogy négy milliárd forintot kaszáltak, ez volt az egyik utolsó csepp a pohárban, amiért a kormány megszüntette azt a támogatási formát. A másik szakmai tekintély pedig, - bizonyára a politikai kiegyensúlyozottság jegyében - Hassay Zsófia a VI. került bukott fideszes polgármestere. Kérdésünkre, miért nem színházi szakembereket, és miért politikusokat küldtek a bizottsága, a DK-s politikus azt válaszolta, mert végül úgyis a közgyûlés dönt a pályázatokról. Ehhez képes kifejezetten szakma az a névsor, amit Fekete Péter kulturális államtitkár állított ki. E szerint a minisztérium részérõl Fülöp Péter helyettes államtitkár, kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, Ókovács Szilvesztert, az Operaház fõigazgatója, Zalán János, Pesti Magyra Színház igazgatója, Maron Éva operaénekes, az MMA korábbi elnökségi tagja, és a testület levelezõ tagja, Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetõje vesz részt a bizottságban.
Hárman adtak be pályázatot, azt már a Népszava megírta, hogy Bán Teodóra, a színház jelenlegei igazgatója pályázik. Õt valamiért nagyon nem akarja az új városvezetés, mert érvénytelenítette a még Tarlós István idejében kiírt pályázatot, melyre csak õ jelentkezett. Talán azt nem bocsátják meg neki, hogy, bár 2004-ben, a Demszky-érában kapta meg a Budapesti Nyári Fesztivált is rendezõ cég vezetésest, az egykori balerina hamarosan nagyon jó kapcsolatot épített ki az új városvezetéssel is. Bizonyára lehet jobb színházat csinálni, mint Bán Teodóra, de 15 év alatt egy gazdaságilag stabil rendszert hozott létre, elõadásai látogatottak, és sikerült némi pénzt kikönyörögnie a rossz állapotú játszóhelyek felújítására. Új pályázóként Somogyi Szilárd rendezõ jelent meg, aki Kerényi Miklós Gábor felfedezettjeként indult az Operettszínházban. Õt bizonyára gyengíti a zaklatási botrányba belebukott igazgató árnyéka, de erõsíti, a jó baloldali kapcsolatokkal rendelkezõ Hegedûs D. Géza színész-rendezõ, aki mûvészeti igazgató lenne. A harmadik jelöl nem hatalmazta fel az önkormányzatot, hogy nevét publikussá tegye, de lapunk megtudta, hogy Benkõ Nóra színésznõrõl van szó, aki a Pesti Magyar Színiakadémia Mûvészeti Szakközépiskola vezetõje. Pályázatát is megszereztük, ami kevés újat jelent az eddigi irányhoz képest - azon kívül, hogy iskolájának növendékeit is alkalmazná az elõadásokban. Fõleg operák, operettek, musicalok bemutatást tervezi. Ami új elem, az valószínûleg megvalósíthatatlan, vagy értelmetlen. Igy például a Sziget Fesztivállal vetélkedve, „évente legalább egy olyan alkotó meghívása, aki az ifjúság által rajongott sztár”, és a TV2 Sztárban Szár, az RTL Klub X faktor, és a MTVA Virtuózok címû mûsorának kihelyezett elõadásai. Nem sok sikerrel kecsegtetnek a színházpedagógiai tevei sem egy nyári, szórakoztató színház esetében. Egyes források szerint õ volna DK jelöltje. Ezt abból következtetik, hogy ugyanúgy a Pesti Magyar Színháznak a mûvésze, mint Szûcs Kinga, aki Molnár Csaba a DK ügyvezetõ alelnöke és EP-képviselõ felesége.
A döntés aztért is érdekes lesz, mert még azelõtt le tudja zongorázni a fõvárosi közgyûlés – a tervek szerint február 26-i ülésén - mielõtt megszületne a kormánnyal a színházak közös mûködtetésrõl a megegyezés. Így lesz a Vígszínházzal is, ahol Eszenyi Enikõ és Rudolf Péter színész-rendezõ, a társulat korábbi tagja küzd egymással. (Csányi János is beadta a pályázatát, aki azonban már megbukott a Bárka Színház igazgatójaként, és a 2007-ben debreceni színházból is nagyon hirtelen távoznia kellett, mert jelentõsen túllépte a költségvetést. Õt tehát nem tekintik esélyesnek. ) Most érthetõ Eszenyi Enikõ lépése, hogy távol tartotta magát a színházi törvény módosítása miatt rendezett tüntetésrõl, ahol a fõpolgármester és számos színházigazgató is felszólalt. Ezzel bizonyára jó pontokat szerzett a kormánynál. Nem tudni ez elég-e ahhoz, hogy a jobboldalinak tekintett Rudolf Péterrel szemben mellett döntsön, a még ismeretlen összetételû, de törvény szerint fõként a minisztérium embereibõl álló szakmai bizottság. Nem mintha ez jelentene valamit, hiszen egyelõre a fõváros közgyúlás dönt. Kérdés, ha a közgyûlés szembe megy a miniszterim által dominált „szakmai bizottság” döntésével, az hogyan befolyásolja az önkormányzati színházak mûködtetésével kapcsolatos tárgyalásokat az állam és az önkormányzat között, amit úgy tudjuk Karácsony Gergely és Gulyás Gergely kancellária miniszterrel folytat. A Fidesz mindenképp nyer, ha Bán Teodóra és Rudolf Péter lesza befutó, nem kell félnie, hogy „provokatív” színházat csinálnak, ha a szakmai bizottság borítékolható döntése ellenére nem õk lesznek a befutók, akkor pedig tele szájjal lehet mondani, hogy a magát a demokrácia és szakmaiság bajnokának beállító új fõvárosi vezetés sárba tiporja mindkét értket.

„Kultúrharcosokat küld a Fidesz a Szabad Tér Színház igazgatói pályázatát elbíráló szakmai bizottságába” – háborgott Gy. Németh Erzsébet a kultúráért felelõs fõpolgármester-helyettes nemrég az ATV-ben. Az viszont a nekünk adott válaszából derült csak ki, hogy a fõváros viszont politikusokat küldött a pénteken ülésezõ szakmai grémiumba, mely a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadokat mûködtetõ kft. vezetõi pályázatát véleményezi.

MSZP-s és fideszes politikusok a bizottságban

A politikusok egyike Tóth József XIII. kerületi polgármester, akit bizonyára sok mindenért lehet szeretni, de a kultúra a legutolsó, ami az ember eszébe jut róla. Hacsak az nem, hogy õ építette fel gyakorlatilag Román Sándor Experidance nevû társulatának a RAM Colosseumot. Románék voltak a legmohóbbak a tao-pénzek lefölözése terén, ez volt az egyik utolsó csepp a pohárban, amiért a kormány megszüntette azt a támogatási formát. A másik színházi tekintély pedig – bizonyára a politikai kiegyensúlyozottság jegyében – Hassay Zsófia, a VI. kerület leváltott fideszes polgármestere. Kérdésünkre, miért nem színházi szakembereket, és miért politikusokat küldtek a bizottságba, a DK-s politikus azt válaszolta, mert végül úgyis a közgyûlés dönt a pályázatokról.

Ehhez képes kifejezetten szakmai az a névsor, amit Fekete Péter kulturális államtitkár állított ki. E szerint a minisztérium részérõl Fülöp Péter helyettes államtitkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, Ókovács Szilveszter, az Operaház fõigazgatója, Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, Marton Éva operaénekes, az MMA korábbi elnökségi tagja, és a testület levelezõ tagja, Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetõje vesz részt a bizottságban.

X Faktor a színházban?

Hárman adtak be pályázatot a színházra. Az már ismert, hogy Bán Teodóra, a színház jelenlegi igazgatója ismét pályázik. Õt valamiért nagyon nem akarja az új városvezetés, erre utal, hogy érvénytelenítették azt a még Tarlós István idejében kiírt pályázatot, amelyre csak õ jelentkezett. Talán azt nem bocsátják meg neki, hogy bár 2004-ben, a Demszky-érában kapta meg a Budapesti Nyári Fesztivált is rendezõ cég vezetését, az egykori balerina hamarosan nagyon jó kapcsolatot épített ki az új fideszes városvezetéssel is. Bizonyára lehet jobb színházat csinálni, mint Bán Teodóra, de 15 év alatt egy gazdaságilag stabil rendszert hozott létre, elõadásai látogatottak, és sikerült némi pénzt kikönyörögnie a rossz állapotú játszóhelyek felújítására.

Új pályázóként Somogyi Szilárd rendezõ jelent meg, aki Kerényi Miklós Gábor felfedezettjeként indult az Operettszínházban. Õt bizonyára gyengíti a zaklatási botrányba belebukott igazgató árnyéka, de erõsíti a jó baloldali kapcsolatokkal rendelkezõ Hegedûs D. Géza színész-rendezõ, aki mûvészeti igazgató lenne.

A harmadik jelölt nem hatalmazta fel az önkormányzatot, hogy nevét publikussá tegye, de lapunk megtudta, hogy Benkõ Nóra színésznõrõl van szó, aki a Pesti Magyar Színiakadémia Mûvészeti Szakközépiskola vezetõje. Pályázatát is megszereztük, ami kevés újat jelent az eddigi irányhoz képest – azon kívül, hogy iskolájának növendékeit is alkalmazná az elõadásokban. Fõleg operák, operettek, musicalek bemutatást tervezi. Ami új elem, az valószínûleg megvalósíthatatlan, így a Sziget Fesztivállal vetélkedve, „évente legalább egy olyan alkotó meghívása, aki az ifjúság által rajongott sztár”. Erre azonban a jelen költségvetésbõl nem futja. Az is elég valószínûtlen, hogy konkurens tévékkel sikerül majd szerzõdést kötni, és megvalósulnak a TV2 Sztárban Sztár, az RTL Klub X Faktor, és a MTVA Virtuózok címû mûsorának kihelyezett elõadásai, ahogy Benkõ tervezi, akit egyébként számos szakmabeli a DK jelöltjének vélelmez.

A döntés azért is érdekes lesz, mert még azelõtt le tudja zongorázni a fõvárosi közgyûlés – a tervek szerint a február 26-i ülésén –, mielõtt megszületne a kormánnyal az önkormányzati színházak közös mûködtetésrõl a megegyezés. Így lesz a Vígszínházzal is, ahol Eszenyi Enikõ és Rudolf Péter színész-rendezõ, a társulat korábbi tagja küzd egymással. (Csányi János is beadta a pályázatát, aki azonban már megbukott a Bárka Színház igazgatójaként, és 2007-ben debreceni színházból is nagyon hirtelen távoznia kellett, mert jelentõsen túllépte a költségvetést. Õt tehát nem tekintik esélyesnek.)

A Fidesznek nem kell félnie Bántól és Rudolftól

Most érthetõ meg Eszenyi Enikõ lépése, hogy távol tartotta magát a színházi törvény módosítása miatt rendezett tüntetésrõl, ahol a fõpolgármester és számos színházigazgató is felszólalt. Ezzel bizonyára jó pontokat szerzett a kormánynál. Nem tudni ez elég-e ahhoz, hogy a jobboldalinak tekintett Rudolf Péterrel szemben mellette döntsön, a még ismeretlen összetételû, de törvény szerint fõként a minisztérium embereibõl álló szakmai bizottság. Nem mintha ez jelentene bármit is, hiszen egyelõre a fõvárosi közgyûlés dönt.

Kérdés, ha a közgyûlés szembe megy a minisztérium által dominált „szakmai bizottság” döntésével, az hogyan befolyásolja az önkormányzati színházak mûködtetésével kapcsolatos tárgyalásokat az állam és az önkormányzat között, amit – úgy tudjuk – Karácsony Gergely Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel folytat.

A Fidesz mindenképp nyer, ha Bán Teodóra és Rudolf Péter lesz a befutó a Szabad Tér illetve a Vígszínházban, mert nem kell félnie attól, hogy „provokatív” színházat csinálnak. Ha a szakmai bizottság borítékolható döntése ellenére nem õket nevezi ki a közgyûlés, akkor pedig tele szájjal lehet mondani, hogy a magát a demokrácia és szakmaiság bajnokának beállító új fõvárosi vezetés sárba tiporja mindkét értéket.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Nemzetközi botrány: Orbán az EU jogállamisági biztos kirúgását követeli
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre
Tragédia: 46 éves korában elhunyt a magyar televíziós
Orbán pofon: Brüsszel továbbra is aggódik a magyar jogállamiság miatt
Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének teljes a bizalma Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben, akinek távozását a magyar kormány követeli...
  
Fekete-Győr András: Orbánék félnek tőlünk
Két momentumos politikus ellen is vádat emelt az ügyészség. Fekete-Győr András pártelnököt hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével vádolják. A politikus ma sajtótájékoztató...
  
Dúró Dóra az Indexnek: Futólag olvastam csak a könyvet
Nem olvasta el végig a mesekönyvet, amit ledarált Dúró Dóra. A Mi Hazánk Mozgalom képviselőjét kérdeztük legújabb botránykeltő politikai akciójáról. Dúró Dóra országgyűlési k...
  
Hivatalos: ennyivel emelik az ápolók és egészségügyi szakdolgozók bérét novembertől
Novemberben húsz százalékkal emeli a kormány az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetését, azon az 500 ezer forinton kívül, amit még a nyáron biztosított az egészségügyi do...
  
Elszabadult a pokol: így védte feleségét a kormánybiztos férje
Interneten támadták Czunyiné dr. Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztost, de férje a politikus védelmére kelt, nem is akárhogyan. Csányi Tamás, a Jobbik po...
  
Hoppá, Orbán Viktor tippmixelt: fogadott a Fradira pénzben
Nem hiába, mindenki az esti meccset várja: a Fradi a múltheti döntetlen után ma visszavág a Moldének, reméljük, sikerrel. Orbán Viktor még fogadott is a magyar csapatra! A miniszterelnök...
  
Adószakértő: Varga olyan adót akar elengedni, ami eddig nem létezett
Se a NAV, se a PM nem foglalt állást arról, hogy béren kívüli juttatás-e, ha a munkáltató koronavírustesztet ad a dolgozójának, és ha nem az, akkor nem adóköteles. Varga Mihály viszon...
  
Németh Szilárd személyesen ellenőrizte a hőmérőzést Debrecenben
Az eseményre a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban került sor, hogy jelezzék, milyen fontosak a kadétiskolák. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlament...
  
Nyolcmilliárdért építenek gyárat Üllőn
A beruházás negyede magyar állami támogatásból származik, a gyárban ezer embert alkalmaznak majd, a termelés jövőre indul. Új számítógépgyárat épít Üllőn a Lenovo – jelentette...
  
Kiderült, miért nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a drága lélegeztetőgépek beszerzését
Megszűnt a veszélyhelyzet, ezért aztán a Pénzügyminisztériumnak (PM) nem is kell ellenőriznie semmit – derül ki Tállai András válaszából. A DK-s Sebián-Petrovszki László írásbel...
  
Vidnyánszkyék lecserélik az SZFE kancellárját egy katonatisztre
A 444 több egyetemi forrásból úgy értesült, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szark...
  
Vidnyánszkyék lecserélik az SZFE kancellárját egy katonatisztre
A 444 több egyetemi forrásból úgy értesült, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szark...
  
Ursula von der Leyen erőset üzent Orbánnak
Ursula von der Leyen bizottsági elnök szóvivőin keresztül azt üzente, hogy Vera Jourová továbbra is a teljes bizalmát élvezi. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben követelte Jo...
  
ATV: Téliesíteni kell a kiskunhalasi mobil járványkórházat
Téliesíteni kell a kiskunhalasi mobil járványkórházat, közölte az ATV Híradója az MSZP frakcióvezető-helyettesére hivatkozva. Harangozó Tamás az Országgyűlés honvédelmi és rendész...
  
Budafok-tétényi családsegítő vezetője magának válogatott az adományokból az önkormányzat jelentése szerint
Daróczi Csillát korábban egy kamudoktori miatt küldték el a XXII. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központtól. Február közepén szólította fel lemondásra a XXII. kerületi Család-...
  
Elszabadultak az indulatok Dér Heni oldalán - Hatalmas csalódás vagy
A nagy népszerűségnek örvendő Nyerő páros című műsorban napról napra komolyabb balhék keletkeznek a versenyzők között, ami már a kommentelőket sem kerüli el: most épp Dér Heni az e...
  
Tragédia: 46 éves korában elhunyt a magyar televíziós
Gyászol a televíziós szakma. Szomorú hírt jelentette be a televíziós műsorokat gyártó Show & Game Produkció. 46 éves korában elhunyt szeretett kollégájuk, Várhidy Zsófia. "A gyász...
  
Autóbaleset szenvedett Kunhalmi Ágnes
Autóbalesetet szenvedett Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki egy villamossal ütközött autójával a Parlamentnél. A politikus a Facebook-oldalán írta le, mi történt. Szerencsére senk...
  
Nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a drága lélegeztetőgépek beszerzését, mert már nincs veszélyhelyzet
A Népszava hívja fel a figyelmet a DK-s parlamenti képviselő, Sebián-Petrovszki László kérdésére, és Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár válaszára, a gyanúsan drága l...
  
Müller Cecília: Az a célunk, hogy működjön Magyarország
Nem célozzák a halasztható egészségügyi ellátások felfüggesztését, mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. „Az a célunk, hogy működjön Magyarország, mű...
  
Trump botrány: 21 millió forint fodrászra
A novemberi választáshoz közeledve élesedik az amerikai elnökválasztási kampány, és folyamatosan kerülnek nyilvánosságra új információk a jelöltekről, köztük néhány szó szerint h...
  
Hitelmoratórium és lakáseladási hullám
Átalakulás és kínálatbővülés jöhet a használt lakások piacán egyrészt a járványhatás miatt megtorpanó albérletpiac, másrészt a hitelmoratórium részleges lejárta miatt. Az elmú...
  
Vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt
Augusztusban javultak a munkaerőpiaci adatok, ahogy a gazdaság elkezdett kimászni a járvány első hulláma okozta gödörből. Azonban a második hullám miatt ősszel, sőt 2021 elején várhat...
  
Háború: vádat emeltek Fekete-Győr András és momentumos politikustársa ellen
Vádat emelt az ügyészség mások mellett Fekete-Győr András, a Momentum vezetője, illetve Szarvas Koppány Bendegúz, szintén momentumos politikus ellen. A vád nem csekély: hivatalos személy...
  
Az Orbánról készült szinkronparódiát négy nap alatt félmillióan látták
Az önkormányzati választás óta állítólag pánik van a Fideszben, mert a méréseik szerint nem túl népszerűek a fiatalok körében. Erre egy csomó válasz született a párt részéről. P...
  
Botrány: a gyámhatóság váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevelőszülőkhöz
Krisztina és tízéves lánya, Pálma egy 19 négyzetméteres zugban élt együtt idén januárig, amikor a gyámhatóság egy csütörtöki napon váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevel...
  
Új frontot nyitott Orbán az EU-val vívott háborújában
Kedd reggel hozta nyilvánosságra a magyar kormány Orbán Viktor levelét, amiben Ursula Von Der Leyen bizottsági elnöknek arról írt, hogy Vera Jourová biztosnak távoznia kell hivatalából. A...
  
Tűz volt egy józsefvárosi iskolában
A diákok időben elhagyták az intézményt. Tűz ütött ki Budapesten, a VIII. kerületi Deák Diák Általános Iskola tetőterében, a kazánházban kedd reggel. A négyemeletes épületnek cs...
  
Atlétikai emlékversenyt rendeznek 3,2 milliárdért
Évente 800 millió forinttal támogatja a kormány az emlékverseny megrendezését. A 2006-ban elhunyt ismert sportriporter, volt rövidtávfutó, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori főt...
  
Győzelmet aratott a választáson, pedig két hete meghalt
64 százalékkal nyerte a vasárnapi önkormányzati választást egy romániai falu, Deveselu polgármestere, aki két héttel korábban, szeptember 15-én meghalt koronavírus-fertőzésben. A hivat...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Bukott fideszest is küld a fõváros a színházigazgatóról döntõ bizottságba


Megtudtuk, ki a harmadik pályázó a Szabad Tér Színház vezetésére. Az új igazgatóról döntõ bizottságba a kormány „kultúrharcosokat”, a fõváros pedig politikusokat küld.
„Kultúrharcosokat küld a Fidesz a Szabad Tér Színház igazgatói pályázatát elbíráló szakmai bizottságába” – háborgott Gy. Németh Erzsébet a kultúráért felelõs fõpolgármester-helyettes nemrég az ATV-ben. Azt már nekünk mondta el, hogy a Fõváros viszont politikusokat küldött a pénteken ülésezõ grémiumba, ahol a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadokat mûködtetõ kft. vezetõi pályázatát véleményezi. Egyikük Tóth József XIII. kerületi polgármester, aki bizonyára sok mindenért lehet szeretni, de a kultúra a legutolsó, ami az ember eszébe jut róla. Emlékezetes, hogy õ építettet fel gyakorlatilag Román Sándor Experidance nevû társulatnak a RAM-ot. Románék voltak a legmohóbbak a tao-pénzek lerablása terén, volt év, hogy négy milliárd forintot kaszáltak, ez volt az egyik utolsó csepp a pohárban, amiért a kormány megszüntette azt a támogatási formát. A másik szakmai tekintély pedig, - bizonyára a politikai kiegyensúlyozottság jegyében - Hassay Zsófia a VI. került bukott fideszes polgármestere. Kérdésünkre, miért nem színházi szakembereket, és miért politikusokat küldtek a bizottsága, a DK-s politikus azt válaszolta, mert végül úgyis a közgyûlés dönt a pályázatokról. Ehhez képes kifejezetten szakma az a névsor, amit Fekete Péter kulturális államtitkár állított ki. E szerint a minisztérium részérõl Fülöp Péter helyettes államtitkár, kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, Ókovács Szilvesztert, az Operaház fõigazgatója, Zalán János, Pesti Magyra Színház igazgatója, Maron Éva operaénekes, az MMA korábbi elnökségi tagja, és a testület levelezõ tagja, Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetõje vesz részt a bizottságban.
Hárman adtak be pályázatot, azt már a Népszava megírta, hogy Bán Teodóra, a színház jelenlegei igazgatója pályázik. Õt valamiért nagyon nem akarja az új városvezetés, mert érvénytelenítette a még Tarlós István idejében kiírt pályázatot, melyre csak õ jelentkezett. Talán azt nem bocsátják meg neki, hogy, bár 2004-ben, a Demszky-érában kapta meg a Budapesti Nyári Fesztivált is rendezõ cég vezetésest, az egykori balerina hamarosan nagyon jó kapcsolatot épített ki az új városvezetéssel is. Bizonyára lehet jobb színházat csinálni, mint Bán Teodóra, de 15 év alatt egy gazdaságilag stabil rendszert hozott létre, elõadásai látogatottak, és sikerült némi pénzt kikönyörögnie a rossz állapotú játszóhelyek felújítására. Új pályázóként Somogyi Szilárd rendezõ jelent meg, aki Kerényi Miklós Gábor felfedezettjeként indult az Operettszínházban. Õt bizonyára gyengíti a zaklatási botrányba belebukott igazgató árnyéka, de erõsíti, a jó baloldali kapcsolatokkal rendelkezõ Hegedûs D. Géza színész-rendezõ, aki mûvészeti igazgató lenne. A harmadik jelöl nem hatalmazta fel az önkormányzatot, hogy nevét publikussá tegye, de lapunk megtudta, hogy Benkõ Nóra színésznõrõl van szó, aki a Pesti Magyar Színiakadémia Mûvészeti Szakközépiskola vezetõje. Pályázatát is megszereztük, ami kevés újat jelent az eddigi irányhoz képest - azon kívül, hogy iskolájának növendékeit is alkalmazná az elõadásokban. Fõleg operák, operettek, musicalok bemutatást tervezi. Ami új elem, az valószínûleg megvalósíthatatlan, vagy értelmetlen. Igy például a Sziget Fesztivállal vetélkedve, „évente legalább egy olyan alkotó meghívása, aki az ifjúság által rajongott sztár”, és a TV2 Sztárban Szár, az RTL Klub X faktor, és a MTVA Virtuózok címû mûsorának kihelyezett elõadásai. Nem sok sikerrel kecsegtetnek a színházpedagógiai tevei sem egy nyári, szórakoztató színház esetében. Egyes források szerint õ volna DK jelöltje. Ezt abból következtetik, hogy ugyanúgy a Pesti Magyar Színháznak a mûvésze, mint Szûcs Kinga, aki Molnár Csaba a DK ügyvezetõ alelnöke és EP-képviselõ felesége.
A döntés aztért is érdekes lesz, mert még azelõtt le tudja zongorázni a fõvárosi közgyûlés – a tervek szerint február 26-i ülésén - mielõtt megszületne a kormánnyal a színházak közös mûködtetésrõl a megegyezés. Így lesz a Vígszínházzal is, ahol Eszenyi Enikõ és Rudolf Péter színész-rendezõ, a társulat korábbi tagja küzd egymással. (Csányi János is beadta a pályázatát, aki azonban már megbukott a Bárka Színház igazgatójaként, és a 2007-ben debreceni színházból is nagyon hirtelen távoznia kellett, mert jelentõsen túllépte a költségvetést. Õt tehát nem tekintik esélyesnek. ) Most érthetõ Eszenyi Enikõ lépése, hogy távol tartotta magát a színházi törvény módosítása miatt rendezett tüntetésrõl, ahol a fõpolgármester és számos színházigazgató is felszólalt. Ezzel bizonyára jó pontokat szerzett a kormánynál. Nem tudni ez elég-e ahhoz, hogy a jobboldalinak tekintett Rudolf Péterrel szemben mellett döntsön, a még ismeretlen összetételû, de törvény szerint fõként a minisztérium embereibõl álló szakmai bizottság. Nem mintha ez jelentene valamit, hiszen egyelõre a fõváros közgyúlás dönt. Kérdés, ha a közgyûlés szembe megy a miniszterim által dominált „szakmai bizottság” döntésével, az hogyan befolyásolja az önkormányzati színházak mûködtetésével kapcsolatos tárgyalásokat az állam és az önkormányzat között, amit úgy tudjuk Karácsony Gergely és Gulyás Gergely kancellária miniszterrel folytat. A Fidesz mindenképp nyer, ha Bán Teodóra és Rudolf Péter lesza befutó, nem kell félnie, hogy „provokatív” színházat csinálnak, ha a szakmai bizottság borítékolható döntése ellenére nem õk lesznek a befutók, akkor pedig tele szájjal lehet mondani, hogy a magát a demokrácia és szakmaiság bajnokának beállító új fõvárosi vezetés sárba tiporja mindkét értket.

„Kultúrharcosokat küld a Fidesz a Szabad Tér Színház igazgatói pályázatát elbíráló szakmai bizottságába” – háborgott Gy. Németh Erzsébet a kultúráért felelõs fõpolgármester-helyettes nemrég az ATV-ben. Az viszont a nekünk adott válaszából derült csak ki, hogy a fõváros viszont politikusokat küldött a pénteken ülésezõ szakmai grémiumba, mely a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadokat mûködtetõ kft. vezetõi pályázatát véleményezi.

MSZP-s és fideszes politikusok a bizottságban

A politikusok egyike Tóth József XIII. kerületi polgármester, akit bizonyára sok mindenért lehet szeretni, de a kultúra a legutolsó, ami az ember eszébe jut róla. Hacsak az nem, hogy õ építette fel gyakorlatilag Román Sándor Experidance nevû társulatának a RAM Colosseumot. Románék voltak a legmohóbbak a tao-pénzek lefölözése terén, ez volt az egyik utolsó csepp a pohárban, amiért a kormány megszüntette azt a támogatási formát. A másik színházi tekintély pedig – bizonyára a politikai kiegyensúlyozottság jegyében – Hassay Zsófia, a VI. kerület leváltott fideszes polgármestere. Kérdésünkre, miért nem színházi szakembereket, és miért politikusokat küldtek a bizottságba, a DK-s politikus azt válaszolta, mert végül úgyis a közgyûlés dönt a pályázatokról.

Ehhez képes kifejezetten szakmai az a névsor, amit Fekete Péter kulturális államtitkár állított ki. E szerint a minisztérium részérõl Fülöp Péter helyettes államtitkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, Ókovács Szilveszter, az Operaház fõigazgatója, Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, Marton Éva operaénekes, az MMA korábbi elnökségi tagja, és a testület levelezõ tagja, Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetõje vesz részt a bizottságban.

X Faktor a színházban?

Hárman adtak be pályázatot a színházra. Az már ismert, hogy Bán Teodóra, a színház jelenlegi igazgatója ismét pályázik. Õt valamiért nagyon nem akarja az új városvezetés, erre utal, hogy érvénytelenítették azt a még Tarlós István idejében kiírt pályázatot, amelyre csak õ jelentkezett. Talán azt nem bocsátják meg neki, hogy bár 2004-ben, a Demszky-érában kapta meg a Budapesti Nyári Fesztivált is rendezõ cég vezetését, az egykori balerina hamarosan nagyon jó kapcsolatot épített ki az új fideszes városvezetéssel is. Bizonyára lehet jobb színházat csinálni, mint Bán Teodóra, de 15 év alatt egy gazdaságilag stabil rendszert hozott létre, elõadásai látogatottak, és sikerült némi pénzt kikönyörögnie a rossz állapotú játszóhelyek felújítására.

Új pályázóként Somogyi Szilárd rendezõ jelent meg, aki Kerényi Miklós Gábor felfedezettjeként indult az Operettszínházban. Õt bizonyára gyengíti a zaklatási botrányba belebukott igazgató árnyéka, de erõsíti a jó baloldali kapcsolatokkal rendelkezõ Hegedûs D. Géza színész-rendezõ, aki mûvészeti igazgató lenne.

A harmadik jelölt nem hatalmazta fel az önkormányzatot, hogy nevét publikussá tegye, de lapunk megtudta, hogy Benkõ Nóra színésznõrõl van szó, aki a Pesti Magyar Színiakadémia Mûvészeti Szakközépiskola vezetõje. Pályázatát is megszereztük, ami kevés újat jelent az eddigi irányhoz képest – azon kívül, hogy iskolájának növendékeit is alkalmazná az elõadásokban. Fõleg operák, operettek, musicalek bemutatást tervezi. Ami új elem, az valószínûleg megvalósíthatatlan, így a Sziget Fesztivállal vetélkedve, „évente legalább egy olyan alkotó meghívása, aki az ifjúság által rajongott sztár”. Erre azonban a jelen költségvetésbõl nem futja. Az is elég valószínûtlen, hogy konkurens tévékkel sikerül majd szerzõdést kötni, és megvalósulnak a TV2 Sztárban Sztár, az RTL Klub X Faktor, és a MTVA Virtuózok címû mûsorának kihelyezett elõadásai, ahogy Benkõ tervezi, akit egyébként számos szakmabeli a DK jelöltjének vélelmez.

A döntés azért is érdekes lesz, mert még azelõtt le tudja zongorázni a fõvárosi közgyûlés – a tervek szerint a február 26-i ülésén –, mielõtt megszületne a kormánnyal az önkormányzati színházak közös mûködtetésrõl a megegyezés. Így lesz a Vígszínházzal is, ahol Eszenyi Enikõ és Rudolf Péter színész-rendezõ, a társulat korábbi tagja küzd egymással. (Csányi János is beadta a pályázatát, aki azonban már megbukott a Bárka Színház igazgatójaként, és 2007-ben debreceni színházból is nagyon hirtelen távoznia kellett, mert jelentõsen túllépte a költségvetést. Õt tehát nem tekintik esélyesnek.)

A Fidesznek nem kell félnie Bántól és Rudolftól

Most érthetõ meg Eszenyi Enikõ lépése, hogy távol tartotta magát a színházi törvény módosítása miatt rendezett tüntetésrõl, ahol a fõpolgármester és számos színházigazgató is felszólalt. Ezzel bizonyára jó pontokat szerzett a kormánynál. Nem tudni ez elég-e ahhoz, hogy a jobboldalinak tekintett Rudolf Péterrel szemben mellette döntsön, a még ismeretlen összetételû, de törvény szerint fõként a minisztérium embereibõl álló szakmai bizottság. Nem mintha ez jelentene bármit is, hiszen egyelõre a fõvárosi közgyûlés dönt.

Kérdés, ha a közgyûlés szembe megy a minisztérium által dominált „szakmai bizottság” döntésével, az hogyan befolyásolja az önkormányzati színházak mûködtetésével kapcsolatos tárgyalásokat az állam és az önkormányzat között, amit – úgy tudjuk – Karácsony Gergely Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel folytat.

A Fidesz mindenképp nyer, ha Bán Teodóra és Rudolf Péter lesz a befutó a Szabad Tér illetve a Vígszínházban, mert nem kell félnie attól, hogy „provokatív” színházat csinálnak. Ha a szakmai bizottság borítékolható döntése ellenére nem õket nevezi ki a közgyûlés, akkor pedig tele szájjal lehet mondani, hogy a magát a demokrácia és szakmaiság bajnokának beállító új fõvárosi vezetés sárba tiporja mindkét értéket.

Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Mi történt? - a kilencedik emeletről zuhant a halálba az egykori NB I-es magyar focista
Nemzetközi botrány: Orbán az EU jogállamisági biztos kirúgását követeli
Áder felesége a címlapokon: Verhetetlen eleganciában a magyar first lady
Nagyon durva győzelmet aratott a Fidesz Kargacon
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre
Tragédia: 46 éves korában elhunyt a magyar televíziós
Összecserélt üvegek a magyar kórházban: Meghalt egy csurgói nő
Orbán interjú: Gönczi Gábor néha inkább lelkes szurkolónak tűnt mint műsorvezetőnek
Vajna Timi célja, hogy amerikai–magyar kettős állampolgár legyen, de most el kell hagynia Magyarországot
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Átverik a nyugdíjasokat - tízmilliós büntetés a hamis leletek miatt
Orbán pálinkázni ment: maszk, távolságtartás, na az nem volt
Az Orbánról készült szinkronparódiát négy nap alatt félmillióan látták
Videó: Megebédelt, majd meglopta a személyzetet egy budapesti étteremben
Bajban a forint, de az igazi csata még csak most jön
Müller Cecília: A fodrászatokban ne legyenek kitéve magazinok
Babakocsiba csapódott egy lövedék Egerszólát mellett
Közel félmillió euróért vásárol festményeket a jegybank
Te is tudnál NB I-es csapatot csinálni, ha adnának neked is minden évben három milliárd forint közpénzt. Ez nem művészet.
Orbán döntött a közmunkásokkal kapcsolatban
Újabb tervekkel állt elő Matolcsy: évi 20 ezerrel több magyar szülessen
Autóbaleset szenvedett Kunhalmi Ágnes
Orbán: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét
Háború: vádat emeltek Fekete-Győr András és momentumos politikustársa ellen
Pánik: Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári
Elszabadultak az indulatok Dér Heni oldalán - Hatalmas csalódás vagy
Botrány: Kiakadtak a sztárok Duró Dórára a könyvdarálós akciója miatt
Közel félmilliárdos bírságot kapott az Ékszer TV
Nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a drága lélegeztetőgépek beszerzését, mert már nincs veszélyhelyzet
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Orbán nyert: Nem venné annyira komolyan a jogállamiságot a német kormány az EU-s pénzek kiosztásánál
Óriási a botrány - egy szegedi önkormányzati képviselőt vett őrizetbe a rendőrség
Magyar botrány: Nyomoznak a hatóságok a bedőlt beruházások miatt
Egerszólát: Babakocsiba csapódott egy acélmagvas lövedék
Meghalt a csurgói asszony, akinek fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét sóoldat helyett
Orbánt szerint nem csak Őt sértette meg az EU, hanem Magyarországot és a magyar embereket is
Orbán: sok pénzt hagytunk a budapesti vállalkozóknál, az egész világon nem nagyon látok erre példát
Ekkora hőmérséklettel csütörtöktől hazaküldik a diákokat az iskolákból
Elszabadult a pokol: így védte feleségét a kormánybiztos férje
Müller Cecília vitaminok szedését, a mozgás lassú, fokozatos bevezetését és pszichés támogatást javasol.
Új frontot nyitott Orbán az EU-val vívott háborújában
Győzelmet aratott a választáson, pedig két hete meghalt
Elképesztő gyűrűt kapott Hajdú Péter szerelme
Vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt
Orbán Viktor Becsehelyre látogatott, csak a polgármesternek elfelejtettek szólni
Szijjártó: Marad a határzár
Botrány: a gyámhatóság váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevelőszülőkhöz
Már több száz büntetőügy van a járványügyi helyzet miatt
Tiborcz cége vette meg az egykori Fonográf-klubot
Hitelmoratórium és lakáseladási hullám
Pályázati pénzt bukott egy civil szervezet, mert nem volt hajlandó igazolni, hogy külföldről támogatott-e
Adószakértő: Varga olyan adót akar elengedni, ami eddig nem létezett
Varga Judit tollat ragadott mert az EU Bizottság alelnöke Magyarországot beteg demokráciának nevezte
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Áron alul vitte a belvárosi üzlethelyiséget a fideszes képviselő lánya
Dopeman beleállt Fluor Tomiba
Az Európai Bizottság alelnöke csúnyát mondott Orbán Viktorról, aztán jött Varga Judit...
Trump botrány: 21 millió forint fodrászra
Trump botrány: lebukott pénzügyi trükkök és lehúzások
A Fidesz jelöltje győzött Mohácson
Maruzsa: 41 ezer digitális hőmérőt osztanak ki és hőkapukat szerelnek fel
Trump a lányát akarta megtenni alelnöknek
Aggódnak a rajongók: jó ideje semmit nem tudni Sas Józsefről
Budafok-tétényi családsegítő vezetője magának válogatott az adományokból az önkormányzat jelentése szerint
Orbán pofon: Brüsszel továbbra is aggódik a magyar jogállamiság miatt
41 millióért jutott belvárosi üzlethelyiséghez a fideszes önkormányzati képviselő lánya
Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Szlávik: A betegek beáramlása folyamatos, de a személyzet képes ellátni a feladatát
Orbán: járja a kórházakat, ezért tudja, hogy van mindenhol orvos és nővér, elegendő eszköz is
Vasvillával kergetett, egy kormánytisztviselőt egy Csongrád megyei férfi - elkapta
Vadon Jani és Rákóczi Feri is karanténba megy
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum