thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.24
THE POST
           
24
Akinek kevés a pénze, annak nem kell a bárpult, a rúd, a giccs
Ezt olvassák mások:


Protézisről, műtét előtt szétvágott nadrágról, hasznavehetetlen koloniálbútorokról meséltek az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a hvg.hu-nak – ezek azok a tárgyak, amelyeket adományként szeretnének odaadni az emberek, többnyire nem azért, hogy segítsenek, hanem hogy a lelkükön könnyítsenek, vagy selejtezzenek. Az adományozás kultúrája gyerekcipőben jár Magyarországon, szakemberek mondják el, hogyan lehetne ezen változtatni.

Még tavaly decemberben kísértük el adományosztásra a Máltai Szeretetszolgálat egy munkatársát. Több száz családból választották ki azt az ötvenet, amelyikről tudható, hogy tartósan beteg gyereket nevelnek vagy nagyon nehéz anyagi helyzetben élnek. A dobozokba, amelyeket összeállítottak nekik, játékokat, ruhákat, edényeket és tartós élelmiszereket tettek. Utóbbiból ráadásul rekord mennyiségűt, 300 tonnát sikerült a szeretetszolgálatnak összegyűjtenie 2019-ben, csak karácsonykor 30 ezer csomagot osztottak szét belőle. Bognár László akkor azt mondta, a dobozokat szúrópróbaszerűen ellenőrzik, előfordul ugyanis, hogy az ajándéknak szánt csomagokban koszos, törött holmi van, ami nem csak hatalmas csalódást okoz annak, aki kibontja, de megalázó is.

Az adományozás nem lomtalanítás – mondják évek óta az ezzel foglalkozó szervezetek, de az üzenet még mindig nem ment át teljeskörűen. Előfordul, hogy jó szándékból, de átgondolatlanul ajándékoznak az emberek. Így küldött valaki pár éve sílécet egy nyomortelepre, ahol nemcsak a síléccel, de az elemmel működő játékokkal sem tudnak mit kezdeni – idézte fel akkor Bognár László. A szakember arra figyelmeztetett, ajándékozás előtt mindig gondoljunk bele, milyen a másik anyagi helyzete.

A Máltai Szeretetszolgálat után egy másik szervezetnél, az Ökumenikus Segélyszervezetnél is jártunk, hogy megtudjuk:

milyen a hazai adományozási kultúra,
tapasztalják-e ők is, hogy megugrott a magyarok adakozási kedve,
melyek voltak az utóbbi időszak legmeglepőbb adományai,
mi történik a felajánlott tárgyakkal, az átutalt pénzzel, miután a segélyszervezet megkapta.

Amikor azonnali segítség kell

Az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontjába évente 40 ezer segélykérés érkezik, postán, levélben, de Révfalvi Dorottya, a központ vezetője szerint az sem ritka, hogy valaki telefonál, hogy rászoruló van a közelében.

A tűzifától a gyógyszerig van itt minden, legalább egymilliárd dolog,

mutat körbe a csepeli raktárban a szakember. Csaknem 30 éve dolgozik az Ökumenikus Segélyszervezetnél, a központot 10 éve vezeti. A bejáratnál, ládákban zöldségek, gyümölcsök, a fal mellett egységcsomagok gondosan egymásra pakolva. Sajtot, Túró Rudit, tartós tejet, joghurtot, zöldséget és gyümölcsöt a Tesco élelmiszermentéséből kapnak, és adják is tovább a rászorulóknak.

Révfalvi Dorottya szerint különbséget kell tenni az azonnali, ahogyan ők hívják, krízissegély és a hosszú távú támogatás között. „Amit tudnunk kell, mielőtt bármit küldenénk, hogy a családnak van-e lehetősége főzni, lakik-e a háztartásban gyerek, van-e gáz, ki van-e fizetve a közmű” – hangsúlyozta. Ha tehetik, személyesen viszik ki a csomagokat, amelyekben bab, borsó, tészta és olaj van.

Az összeállításnál figyelnek arra, hogy ezekből a hozzávalókból akár fűszerek hozzáadása nélkül, mindössze 1-2 edényt felhasználva lehessen főzni valamit. A személyes találkozóra azért van szükség, mert zömmel így derül ki, hogy a rászoruló nincs tisztában például azzal, milyen ellátásra jogosult, kihez fordulhat segítségért.

Révfalvi Dorottya azt mondja, nagyon könnyen kerülhet egy család olyan helyzetbe, hogy azonnali segítség kell. Példaként azt említette, hogy ha valakinek meghal a hozzátartozója, kölcsönt vesz fel a temetésre, eladósodik, és krízishelyzetbe kerül. Hasonló a tapasztalat iskolakezdésnél is, „ilyenkor 1000-2000 csomagot juttatunk el a rászorulókhoz”.

A luxust nem ismerik

A segélyszervezethez nemcsak élelmiszert, műszaki cikkeket, hűtőt, mosó- és mosogatógépet is visznek be. Utóbbiról – Révfalvi Dorottya szerint – könnyen gondolhatnánk, hogy luxuscikk, valójában azonban jó helyre kerül: „kapta már olyan édesanya, aki végtaghiányos, illetve olyan is, akinek pikkelysömöre van és már nem győzte anyagilag a napi öt műanyag kesztyűt”.

Az, hogy kinek mire van szüksége, szinte naponta változik. Itt olyan, hogy valami luxus, nincs. A szakember azt mesélte, karácsonykor futóbiciklit adtak egy gyereknek, akit egyedül nevel a nagymamája. Az idős asszony hirtelen beteg lett, nem tudta a gyereket kísérni, futóbiciklivel viszont az unoka gyorsan, egyedül is eljut fejlesztésre.

Sokan nem értik, hogyan lehet krízistámogatás egy hosszú ecset, egy olyan édesanyának viszont, akinek se keze, se lába, nagyon jól jön

– meséli. Fizettek már gyereknek szemüveget, oltást agyhártyagyulladás ellen, és adtak tápot állattartónak, „nagyobb segítség volt, mint egy csomag tészta”.

Ami a jó szán

dékú, de átgondolatlan ajándékozást illeti, Révfalvi Dorottya szinte ki sem fogy a példákból, úgy sorolja, „a Schauma barnító sampon volt a csúcs, gyerekkoromban lehetett kapni utoljára, nemrég előkerült egy csomagból”. Mellette egy olyan nadrággal, amelyet még az adományozó időközben elhunyt nagymamája lábáról vágtak le egy műtét előtt, „unokája emlékként őrizte”. Nem tudtak mit kezdeni azzal a koloniál nehézségű bútorral sem, amelyet se szétszedni, se megmozdítani nem lehet.

Akinek kevés a pénze, annak nem kell a bárpult, a rúd, a giccs

– teszi hozzá. Volt, aki az elhunyt hozzátartozó protézisét is a leadott csomagban hagyta.

A szakemberek tapasztalata az, hogy ma Magyarországon az adományozás kultúrája nagyon gyerekcipőben jár, úgy látják, hogy sokan nem felajánlani szeretnének, hanem a lelkükön könnyíteni. Azt mondják, nem mindegy, hogy valaki szabadulni akar a holmitól, vagy adna valamit. Ennél a segélyszervezetnél például arányaiban kevés a továbbadható ruha, az, ami kimosva, felcímkézve érkezik. Révfalvi szerint sok múlik azon, hogy összehajtva vagy gyűrötten hozzák-e be a ruhákat.

Vannak jó példák is, egy bezárt butikból például cipőket kaptak, „teljesen jó minőségben”, de van itt babaágy is befóliázva, mellette zacskóban csavarok, mire a központban dolgozók csak annyit mondanak, „na, ez igen”. Az ágyat és egy szintén jó állapotú babakocsit egy 16 éves lány kapja majd, aki hamarosan szülni fog. A szemközti polcokon iskolatáskák, játékok, köztük egy kis piros vonat, sínekkel, zászlóval, „egy nagyapa hozta egy terepasztallal, nagyon rendben van” – mondják.

Így tud segíteni

Az Ökumenikus Segélyszervezetnél Fekete Dániel felel az adományozói kapcsolatokért. A hvg.hu-nak azt mondta, fontos arra figyelni, hogy segítségnyújtáskor ne sérüljön a méltósága annak, aki a támogatást kapja. „Nem is adunk tovább olyan dolgokat, amiket mi magunk nem használnánk” – hívta fel a figyelmet. Adományt ki nem dobhatnak, legrosszabb esetben is tisztíttatni, selejtezni kell, ami pénzbe kerül a szervezetnek. „Nem azt mondom, hogy ezek horribilis összegek, de nem hiszem, hogy erre kellene az időnket, az energiánkat fordítani leginkább” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet egész évben segíti a rászorulókat, a célzott adományokat kizárólag az adományozók által meghatározott célokra fordítja, a saját maga által meghatározott segítségnyújtást pedig az „Ételt az éhezőnek, otthont az otthontalanoknak és esélyt az esélyteleneknek” mottója mentén végzi.

A szakember nem győzte hangsúlyozni, hogy milyen fontos a párbeszéd: ha valaki segíteni szeretne, hívjon fel egy szervezetet, és kérdezze meg, mire van szükség.

Rengetegszer érezzük azt, hogy csak selejtezni szeretnének. Valaki megörökölt egy házat, az tele van mindennel, igazából nem is szeretné átnézni, van, hogy mi pucoljuk ki. Azt gondolom, nem ez a módja az adományozásnak.

Ha valaki valóban segíteni szeretne, válassza ki a szervezetet, tartsa vele a kapcsolatot, és ha szükségét érzi, nézze meg, valóban odakerült-e az adomány, ahová szánta. „A bizalom az egyik legfontosabb az adományozásnál. Ha nincs meg a bizalom, nem lesz sikeres az adománygyűjtés sem” – hangsúlyozta. Ebben az összes szervezetnek felelőssége van, elég egy rossz példa, hogy visszaéltek az adományokkal, és máris a többieken „csattan az ostor”. Fekete Dániel azt mondta, megesik, hogy a szervezetek nevével visszaélnek, így próbálnak meg pénzhez jutni. Ezért is tartja fontosnak, hogy pénzadomány-gyűjtésre olyan megbízható és transzparens módot használjanak, mint például

a bankkártyás online adományozás,
a 1353-as adományvonal,
vagy a segélyszervezetünk által évek óta alkalmazott HelloPay bankkártyás fizetőrendszer.


Fekete Dániel állította, a magyarokban igenis nagy a szolidaritás, ha akarunk, tudunk jól segíteni. 2018-ban például csak ennél a szervezetnél 571 millió forintot gyűjtöttek össze, a pénzt vállalatok és magánszemélyek adták össze, „van ebben csekkbefizetés, perselybe bedobott pénz is”. A különféle természetbeni adományok folyamatosan, komoly mennyiségben érkeznek a szervezethez, szortírozásukkal, logisztikájukkal külön osztály foglalkozik, ők szervezik meg a kiosztás menetét is. Legjobban a tartós élelmiszer kezelhető,

minden mennyiségben jöhet olaj, liszt, rizs, tészta, konzervek, minden, amit lehet csomagolni.

Gyakran ajánlanak fel joghurtot is, ez nem túl szerencsés a szakember szerint, mert hűteni kell, pár napon belül lejár a szavatossága.

Európában a skandináv országok élen járnak az adományozásban, az adománygyűjtésben, Fekete Dániel szerint „tőlük lehet tanulni”. Az, hogy végül mit sikerül átvenni, nem feltétlenül pénzkérdés, van, amikor egy jó ötlet is elég. A lényeg az, hogy a tudatos adományozás fejlődjön, és a segélyezés módja, illetve a rászoruló szükséglete passzoljon egymáshoz.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Díjat nyert a metróban verekedő egerekről készült fotó
Még a Balatonra is hatással van a klímaváltozás
Jó hír a tanároknak: kiderült, mennyivel kereshetnek többet nyártól
Nyomozást indított a rendőrség Niedermüller Péter, kamerák előtt tett kijelentéseivel kapcsolatban
Hivatalos: itt a rendőrség közleménye - Rálőttek-e a DK újbudai irodájára
Időjárás: itt az OMSZ friss előrejelzése
Sajtótájékoztató a Fidesz balatonfüredi frakcióülése után - kemény mondatok hangzottak el, neveket is említettek
Valósággal sokkoló, min ment keresztül a forint 10 év alatt
Moldovai állampolgárok haltak meg az M1-es autópályán
Belehalt a rendszeres bántalmazásba egy 38 éves nagykereki nő
Kenyérsütővel próbáltak befűteni, meghalt az ötéves gyerek
Elkapta a koronavírust az egyik magyar a Diamond Princess hajón
Rosszul lett az Olaszországból nemrég hazatért nő a boltban, a szomszédai ráhívták a rendőrséget
Akár százmillióba is kerülhet a bírák képzésprogramja
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Kormányszóvivő: a Mátrai Erőmű folyamatosan áll át egy minél környezetkímélőbb modellre
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon
Jelentősen drágulhatnak a nyugdíjasotthonok
Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
A hazafias vetélkedő mellett karate órákkal nevelné a diákokat Simicskó
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Hvg: Palkovics egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe
Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: Újra naggyá teszik Magyarországot
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Közel egymilliárdot költöttek a hulladékválogatóra, de az üzem még egy percig se működött
Üresen is égeti a pénzt a nagy hulladékválogató
Ez a 84 éves bácsi 8 km-en át vitte kutyáját egy talicskában, hogy az állatorvos kezelhesse
Palkovics: Nem lesz önálló környezetvédelmi vagy klímaügyi minisztérium
Hadházy: Csak két vállalható út áll az ellenzék előtt
Népszava: Kozmetikázza az Országos Mentőszolgálat a kiérkezési időkről szóló adatokat
Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse
Meghalt az ember, aki kitalálta a Ctrl+C és Ctrl+V parancsokat
Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
Globális felmelegedés: élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandon
Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja
Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció
Három gyerek égett halálra egy autóban Ausztráliában
Sunyi rezsiemelés a szociális ellátásban: a kormány rájött, hogy vannak 31 napos hónapok
Koronavírus: meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két utasa
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
Online kaszinót indítanak Andy Vajna örökösei, az egyetlen riválist felfüggesztették
Érd polgármestere levelet írt Mészárosnak, hogy visszakérje a nála elköltött 35 milliárd egy részét
Mától vény nélkül kapható az Algopyrin
Ha fura értesítést kapott a Samsung telefonján, akkor nem önnél van a hiba
Vascsövekkel esett a polgármesternek egy férfi - Kisembertől lehet nagy pofont kapni
Megabüntetést kapott a Siemens-cég, heteken belül megbocsátottak neki
Vuhan: már robotok főznek az orvosoknak
Ezért küzd a végrehajtókkal Szigeti Ferenc
Ellentmondásba keveredett a bíróságon Gyárfás Tamás
Hiába az emelés, több ezer forintot buknak havonta a nyugdíjasok
Zamárdi egyik parkjában gázolajat öntöttek több tucat fa tövébe
Karácsony nyárra beach-hangulatot tervez a pesti alsó rakpartra
20 hónap felfüggesztett börtönt kapott egy debreceni villamosvezető, aki tömegszerencsétlenséget okozott
A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa
Lövöldözés volt két németországi sisha bárban, tizenegyen meghaltak, köztük a gyanúsított is
A szolgálaton kívüli rendőrök épp randizgattak, amikor valaki megpróbálta kirabolni az éttermet
Ma tárgyalják, hogy kapjanak-e kártérítést a rabok a börtönök túlzsúfoltsága miatt
Online kaszinót indított az egykori Vajna-birodalom, másnap felfüggesztették a riválist
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum