Csatlakozz hozzánk facebookon
Akinek kevés a pénze, annak nem kell a bárpult, a rúd, a giccs  Protézisrõl, mûtét elõtt szétvágott nadrágról, hasznavehetetlen koloniálbútorokról meséltek az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a hvg.hu-nak – ezek azok a tárgyak, amelyeket adományként szeretnének odaadni az emberek, többnyire nem azért, hogy segítsenek, hanem hogy a lelkükön könnyítsenek, vagy selejtezzenek. Az adományozás kultúrája gyerekcipõben jár Magyarországon, szakemberek mondják el, hogyan lehetne ezen változtatni.

Még tavaly decemberben kísértük el adományosztásra a Máltai Szeretetszolgálat egy munkatársát. Több száz családból választották ki azt az ötvenet, amelyikrõl tudható, hogy tartósan beteg gyereket nevelnek vagy nagyon nehéz anyagi helyzetben élnek. A dobozokba, amelyeket összeállítottak nekik, játékokat, ruhákat, edényeket és tartós élelmiszereket tettek. Utóbbiból ráadásul rekord mennyiségût, 300 tonnát sikerült a szeretetszolgálatnak összegyûjtenie 2019-ben, csak karácsonykor 30 ezer csomagot osztottak szét belõle. Bognár László akkor azt mondta, a dobozokat szúrópróbaszerûen ellenõrzik, elõfordul ugyanis, hogy az ajándéknak szánt csomagokban koszos, törött holmi van, ami nem csak hatalmas csalódást okoz annak, aki kibontja, de megalázó is.

Az adományozás nem lomtalanítás – mondják évek óta az ezzel foglalkozó szervezetek, de az üzenet még mindig nem ment át teljeskörûen. Elõfordul, hogy jó szándékból, de átgondolatlanul ajándékoznak az emberek. Így küldött valaki pár éve sílécet egy nyomortelepre, ahol nemcsak a síléccel, de az elemmel mûködõ játékokkal sem tudnak mit kezdeni – idézte fel akkor Bognár László. A szakember arra figyelmeztetett, ajándékozás elõtt mindig gondoljunk bele, milyen a másik anyagi helyzete.

A Máltai Szeretetszolgálat után egy másik szervezetnél, az Ökumenikus Segélyszervezetnél is jártunk, hogy megtudjuk:

milyen a hazai adományozási kultúra,
tapasztalják-e õk is, hogy megugrott a magyarok adakozási kedve,
melyek voltak az utóbbi idõszak legmeglepõbb adományai,
mi történik a felajánlott tárgyakkal, az átutalt pénzzel, miután a segélyszervezet megkapta.

Amikor azonnali segítség kell

Az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontjába évente 40 ezer segélykérés érkezik, postán, levélben, de Révfalvi Dorottya, a központ vezetõje szerint az sem ritka, hogy valaki telefonál, hogy rászoruló van a közelében.

A tûzifától a gyógyszerig van itt minden, legalább egymilliárd dolog,

mutat körbe a csepeli raktárban a szakember. Csaknem 30 éve dolgozik az Ökumenikus Segélyszervezetnél, a központot 10 éve vezeti. A bejáratnál, ládákban zöldségek, gyümölcsök, a fal mellett egységcsomagok gondosan egymásra pakolva. Sajtot, Túró Rudit, tartós tejet, joghurtot, zöldséget és gyümölcsöt a Tesco élelmiszermentésébõl kapnak, és adják is tovább a rászorulóknak.

Révfalvi Dorottya szerint különbséget kell tenni az azonnali, ahogyan õk hívják, krízissegély és a hosszú távú támogatás között. „Amit tudnunk kell, mielõtt bármit küldenénk, hogy a családnak van-e lehetõsége fõzni, lakik-e a háztartásban gyerek, van-e gáz, ki van-e fizetve a közmû” – hangsúlyozta. Ha tehetik, személyesen viszik ki a csomagokat, amelyekben bab, borsó, tészta és olaj van.

Az összeállításnál figyelnek arra, hogy ezekbõl a hozzávalókból akár fûszerek hozzáadása nélkül, mindössze 1-2 edényt felhasználva lehessen fõzni valamit. A személyes találkozóra azért van szükség, mert zömmel így derül ki, hogy a rászoruló nincs tisztában például azzal, milyen ellátásra jogosult, kihez fordulhat segítségért.

Révfalvi Dorottya azt mondja, nagyon könnyen kerülhet egy család olyan helyzetbe, hogy azonnali segítség kell. Példaként azt említette, hogy ha valakinek meghal a hozzátartozója, kölcsönt vesz fel a temetésre, eladósodik, és krízishelyzetbe kerül. Hasonló a tapasztalat iskolakezdésnél is, „ilyenkor 1000-2000 csomagot juttatunk el a rászorulókhoz”.

A luxust nem ismerik

A segélyszervezethez nemcsak élelmiszert, mûszaki cikkeket, hûtõt, mosó- és mosogatógépet is visznek be. Utóbbiról – Révfalvi Dorottya szerint – könnyen gondolhatnánk, hogy luxuscikk, valójában azonban jó helyre kerül: „kapta már olyan édesanya, aki végtaghiányos, illetve olyan is, akinek pikkelysömöre van és már nem gyõzte anyagilag a napi öt mûanyag kesztyût”.

Az, hogy kinek mire van szüksége, szinte naponta változik. Itt olyan, hogy valami luxus, nincs. A szakember azt mesélte, karácsonykor futóbiciklit adtak egy gyereknek, akit egyedül nevel a nagymamája. Az idõs asszony hirtelen beteg lett, nem tudta a gyereket kísérni, futóbiciklivel viszont az unoka gyorsan, egyedül is eljut fejlesztésre.

Sokan nem értik, hogyan lehet krízistámogatás egy hosszú ecset, egy olyan édesanyának viszont, akinek se keze, se lába, nagyon jól jön

– meséli. Fizettek már gyereknek szemüveget, oltást agyhártyagyulladás ellen, és adtak tápot állattartónak, „nagyobb segítség volt, mint egy csomag tészta”.

Ami a jó szándékú, de átgondolatlan ajándékozást illeti, Révfalvi Dorottya szinte ki sem fogy a példákból, úgy sorolja, „a Schauma barnító sampon volt a csúcs, gyerekkoromban lehetett kapni utoljára, nemrég elõkerült egy csomagból”. Mellette egy olyan nadrággal, amelyet még az adományozó idõközben elhunyt nagymamája lábáról vágtak le egy mûtét elõtt, „unokája emlékként õrizte”. Nem tudtak mit kezdeni azzal a koloniál nehézségû bútorral sem, amelyet se szétszedni, se megmozdítani nem lehet.

Akinek kevés a pénze, annak nem kell a bárpult, a rúd, a giccs

– teszi hozzá. Volt, aki az elhunyt hozzátartozó protézisét is a leadott csomagban hagyta.

A szakemberek tapasztalata az, hogy ma Magyarországon az adományozás kultúrája nagyon gyerekcipõben jár, úgy látják, hogy sokan nem felajánlani szeretnének, hanem a lelkükön könnyíteni. Azt mondják, nem mindegy, hogy valaki szabadulni akar a holmitól, vagy adna valamit. Ennél a segélyszervezetnél például arányaiban kevés a továbbadható ruha, az, ami kimosva, felcímkézve érkezik. Révfalvi szerint sok múlik azon, hogy összehajtva vagy gyûrötten hozzák-e be a ruhákat.

Vannak jó példák is, egy bezárt butikból például cipõket kaptak, „teljesen jó minõségben”, de van itt babaágy is befóliázva, mellette zacskóban csavarok, mire a központban dolgozók csak annyit mondanak, „na, ez igen”. Az ágyat és egy szintén jó állapotú babakocsit egy 16 éves lány kapja majd, aki hamarosan szülni fog. A szemközti polcokon iskolatáskák, játékok, köztük egy kis piros vonat, sínekkel, zászlóval, „egy nagyapa hozta egy terepasztallal, nagyon rendben van” – mondják.

Így tud segíteni

Az Ökumenikus Segélyszervezetnél Fekete Dániel felel az adományozói kapcsolatokért. A hvg.hu-nak azt mondta, fontos arra figyelni, hogy segítségnyújtáskor ne sérüljön a méltósága annak, aki a támogatást kapja. „Nem is adunk tovább olyan dolgokat, amiket mi magunk nem használnánk” – hívta fel a figyelmet. Adományt ki nem dobhatnak, legrosszabb esetben is tisztíttatni, selejtezni kell, ami pénzbe kerül a szervezetnek. „Nem azt mondom, hogy ezek horribilis összegek, de nem hiszem, hogy erre kellene az idõnket, az energiánkat fordítani leginkább” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet egész évben segíti a rászorulókat, a célzott adományokat kizárólag az adományozók által meghatározott célokra fordítja, a saját maga által meghatározott segítségnyújtást pedig az „Ételt az éhezõnek, otthont az otthontalanoknak és esélyt az esélyteleneknek” mottója mentén végzi.

A szakember nem gyõzte hangsúlyozni, hogy milyen fontos a párbeszéd: ha valaki segíteni szeretne, hívjon fel egy szervezetet, és kérdezze meg, mire van szükség.

Rengetegszer érezzük azt, hogy csak selejtezni szeretnének. Valaki megörökölt egy házat, az tele van mindennel, igazából nem is szeretné átnézni, van, hogy mi pucoljuk ki. Azt gondolom, nem ez a módja az adományozásnak.

Ha valaki valóban segíteni szeretne, válassza ki a szervezetet, tartsa vele a kapcsolatot, és ha szükségét érzi, nézze meg, valóban odakerült-e az adomány, ahová szánta. „A bizalom az egyik legfontosabb az adományozásnál. Ha nincs meg a bizalom, nem lesz sikeres az adománygyûjtés sem” – hangsúlyozta. Ebben az összes szervezetnek felelõssége van, elég egy rossz példa, hogy visszaéltek az adományokkal, és máris a többieken „csattan az ostor”. Fekete Dániel azt mondta, megesik, hogy a szervezetek nevével visszaélnek, így próbálnak meg pénzhez jutni. Ezért is tartja fontosnak, hogy pénzadomány-gyûjtésre olyan megbízható és transzparens módot használjanak, mint például

a bankkártyás online adományozás,
a 1353-as adományvonal,
vagy a segélyszervezetünk által évek óta alkalmazott HelloPay bankkártyás fizetõrendszer.


Fekete Dániel állította, a magyarokban igenis nagy a szolidaritás, ha akarunk, tudunk jól segíteni. 2018-ban például csak ennél a szervezetnél 571 millió forintot gyûjtöttek össze, a pénzt vállalatok és magánszemélyek adták össze, „van ebben csekkbefizetés, perselybe bedobott pénz is”. A különféle természetbeni adományok folyamatosan, komoly mennyiségben érkeznek a szervezethez, szortírozásukkal, logisztikájukkal külön osztály foglalkozik, õk szervezik meg a kiosztás menetét is. Legjobban a tartós élelmiszer kezelhetõ,

minden mennyiségben jöhet olaj, liszt, rizs, tészta, konzervek, minden, amit lehet csomagolni.

Gyakran ajánlanak fel joghurtot is, ez nem túl szerencsés a szakember szerint, mert hûteni kell, pár napon belül lejár a szavatossága.

Európában a skandináv országok élen járnak az adományozásban, az adománygyûjtésben, Fekete Dániel szerint „tõlük lehet tanulni”. Az, hogy végül mit sikerül átvenni, nem feltétlenül pénzkérdés, van, amikor egy jó ötlet is elég. A lényeg az, hogy a tudatos adományozás fejlõdjön, és a segélyezés módja, illetve a rászoruló szükséglete passzoljon egymáshoz.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Nemzetközi botrány: Orbán az EU jogállamisági biztos kirúgását követeli
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre
Tragédia: 46 éves korában elhunyt a magyar televíziós
Orbán pofon: Brüsszel továbbra is aggódik a magyar jogállamiság miatt
Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének teljes a bizalma Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben, akinek távozását a magyar kormány követeli...
  
Fekete-Győr András: Orbánék félnek tőlünk
Két momentumos politikus ellen is vádat emelt az ügyészség. Fekete-Győr András pártelnököt hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével vádolják. A politikus ma sajtótájékoztató...
  
Dúró Dóra az Indexnek: Futólag olvastam csak a könyvet
Nem olvasta el végig a mesekönyvet, amit ledarált Dúró Dóra. A Mi Hazánk Mozgalom képviselőjét kérdeztük legújabb botránykeltő politikai akciójáról. Dúró Dóra országgyűlési k...
  
Hivatalos: ennyivel emelik az ápolók és egészségügyi szakdolgozók bérét novembertől
Novemberben húsz százalékkal emeli a kormány az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetését, azon az 500 ezer forinton kívül, amit még a nyáron biztosított az egészségügyi do...
  
Elszabadult a pokol: így védte feleségét a kormánybiztos férje
Interneten támadták Czunyiné dr. Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztost, de férje a politikus védelmére kelt, nem is akárhogyan. Csányi Tamás, a Jobbik po...
  
Hoppá, Orbán Viktor tippmixelt: fogadott a Fradira pénzben
Nem hiába, mindenki az esti meccset várja: a Fradi a múltheti döntetlen után ma visszavág a Moldének, reméljük, sikerrel. Orbán Viktor még fogadott is a magyar csapatra! A miniszterelnök...
  
Adószakértő: Varga olyan adót akar elengedni, ami eddig nem létezett
Se a NAV, se a PM nem foglalt állást arról, hogy béren kívüli juttatás-e, ha a munkáltató koronavírustesztet ad a dolgozójának, és ha nem az, akkor nem adóköteles. Varga Mihály viszon...
  
Németh Szilárd személyesen ellenőrizte a hőmérőzést Debrecenben
Az eseményre a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban került sor, hogy jelezzék, milyen fontosak a kadétiskolák. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlament...
  
Nyolcmilliárdért építenek gyárat Üllőn
A beruházás negyede magyar állami támogatásból származik, a gyárban ezer embert alkalmaznak majd, a termelés jövőre indul. Új számítógépgyárat épít Üllőn a Lenovo – jelentette...
  
Kiderült, miért nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a drága lélegeztetőgépek beszerzését
Megszűnt a veszélyhelyzet, ezért aztán a Pénzügyminisztériumnak (PM) nem is kell ellenőriznie semmit – derül ki Tállai András válaszából. A DK-s Sebián-Petrovszki László írásbel...
  
Vidnyánszkyék lecserélik az SZFE kancellárját egy katonatisztre
A 444 több egyetemi forrásból úgy értesült, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szark...
  
Vidnyánszkyék lecserélik az SZFE kancellárját egy katonatisztre
A 444 több egyetemi forrásból úgy értesült, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szark...
  
Ursula von der Leyen erőset üzent Orbánnak
Ursula von der Leyen bizottsági elnök szóvivőin keresztül azt üzente, hogy Vera Jourová továbbra is a teljes bizalmát élvezi. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben követelte Jo...
  
ATV: Téliesíteni kell a kiskunhalasi mobil járványkórházat
Téliesíteni kell a kiskunhalasi mobil járványkórházat, közölte az ATV Híradója az MSZP frakcióvezető-helyettesére hivatkozva. Harangozó Tamás az Országgyűlés honvédelmi és rendész...
  
Budafok-tétényi családsegítő vezetője magának válogatott az adományokból az önkormányzat jelentése szerint
Daróczi Csillát korábban egy kamudoktori miatt küldték el a XXII. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központtól. Február közepén szólította fel lemondásra a XXII. kerületi Család-...
  
Elszabadultak az indulatok Dér Heni oldalán - Hatalmas csalódás vagy
A nagy népszerűségnek örvendő Nyerő páros című műsorban napról napra komolyabb balhék keletkeznek a versenyzők között, ami már a kommentelőket sem kerüli el: most épp Dér Heni az e...
  
Tragédia: 46 éves korában elhunyt a magyar televíziós
Gyászol a televíziós szakma. Szomorú hírt jelentette be a televíziós műsorokat gyártó Show & Game Produkció. 46 éves korában elhunyt szeretett kollégájuk, Várhidy Zsófia. "A gyász...
  
Autóbaleset szenvedett Kunhalmi Ágnes
Autóbalesetet szenvedett Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki egy villamossal ütközött autójával a Parlamentnél. A politikus a Facebook-oldalán írta le, mi történt. Szerencsére senk...
  
Nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a drága lélegeztetőgépek beszerzését, mert már nincs veszélyhelyzet
A Népszava hívja fel a figyelmet a DK-s parlamenti képviselő, Sebián-Petrovszki László kérdésére, és Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár válaszára, a gyanúsan drága l...
  
Müller Cecília: Az a célunk, hogy működjön Magyarország
Nem célozzák a halasztható egészségügyi ellátások felfüggesztését, mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. „Az a célunk, hogy működjön Magyarország, mű...
  
Trump botrány: 21 millió forint fodrászra
A novemberi választáshoz közeledve élesedik az amerikai elnökválasztási kampány, és folyamatosan kerülnek nyilvánosságra új információk a jelöltekről, köztük néhány szó szerint h...
  
Hitelmoratórium és lakáseladási hullám
Átalakulás és kínálatbővülés jöhet a használt lakások piacán egyrészt a járványhatás miatt megtorpanó albérletpiac, másrészt a hitelmoratórium részleges lejárta miatt. Az elmú...
  
Vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt
Augusztusban javultak a munkaerőpiaci adatok, ahogy a gazdaság elkezdett kimászni a járvány első hulláma okozta gödörből. Azonban a második hullám miatt ősszel, sőt 2021 elején várhat...
  
Háború: vádat emeltek Fekete-Győr András és momentumos politikustársa ellen
Vádat emelt az ügyészség mások mellett Fekete-Győr András, a Momentum vezetője, illetve Szarvas Koppány Bendegúz, szintén momentumos politikus ellen. A vád nem csekély: hivatalos személy...
  
Az Orbánról készült szinkronparódiát négy nap alatt félmillióan látták
Az önkormányzati választás óta állítólag pánik van a Fideszben, mert a méréseik szerint nem túl népszerűek a fiatalok körében. Erre egy csomó válasz született a párt részéről. P...
  
Botrány: a gyámhatóság váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevelőszülőkhöz
Krisztina és tízéves lánya, Pálma egy 19 négyzetméteres zugban élt együtt idén januárig, amikor a gyámhatóság egy csütörtöki napon váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevel...
  
Új frontot nyitott Orbán az EU-val vívott háborújában
Kedd reggel hozta nyilvánosságra a magyar kormány Orbán Viktor levelét, amiben Ursula Von Der Leyen bizottsági elnöknek arról írt, hogy Vera Jourová biztosnak távoznia kell hivatalából. A...
  
Tűz volt egy józsefvárosi iskolában
A diákok időben elhagyták az intézményt. Tűz ütött ki Budapesten, a VIII. kerületi Deák Diák Általános Iskola tetőterében, a kazánházban kedd reggel. A négyemeletes épületnek cs...
  
Atlétikai emlékversenyt rendeznek 3,2 milliárdért
Évente 800 millió forinttal támogatja a kormány az emlékverseny megrendezését. A 2006-ban elhunyt ismert sportriporter, volt rövidtávfutó, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori főt...
  
Győzelmet aratott a választáson, pedig két hete meghalt
64 százalékkal nyerte a vasárnapi önkormányzati választást egy romániai falu, Deveselu polgármestere, aki két héttel korábban, szeptember 15-én meghalt koronavírus-fertőzésben. A hivat...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Akinek kevés a pénze, annak nem kell a bárpult, a rúd, a giccs


Protézisrõl, mûtét elõtt szétvágott nadrágról, hasznavehetetlen koloniálbútorokról meséltek az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a hvg.hu-nak – ezek azok a tárgyak, amelyeket adományként szeretnének odaadni az emberek, többnyire nem azért, hogy segítsenek, hanem hogy a lelkükön könnyítsenek, vagy selejtezzenek. Az adományozás kultúrája gyerekcipõben jár Magyarországon, szakemberek mondják el, hogyan lehetne ezen változtatni.

Még tavaly decemberben kísértük el adományosztásra a Máltai Szeretetszolgálat egy munkatársát. Több száz családból választották ki azt az ötvenet, amelyikrõl tudható, hogy tartósan beteg gyereket nevelnek vagy nagyon nehéz anyagi helyzetben élnek. A dobozokba, amelyeket összeállítottak nekik, játékokat, ruhákat, edényeket és tartós élelmiszereket tettek. Utóbbiból ráadásul rekord mennyiségût, 300 tonnát sikerült a szeretetszolgálatnak összegyûjtenie 2019-ben, csak karácsonykor 30 ezer csomagot osztottak szét belõle. Bognár László akkor azt mondta, a dobozokat szúrópróbaszerûen ellenõrzik, elõfordul ugyanis, hogy az ajándéknak szánt csomagokban koszos, törött holmi van, ami nem csak hatalmas csalódást okoz annak, aki kibontja, de megalázó is.

Az adományozás nem lomtalanítás – mondják évek óta az ezzel foglalkozó szervezetek, de az üzenet még mindig nem ment át teljeskörûen. Elõfordul, hogy jó szándékból, de átgondolatlanul ajándékoznak az emberek. Így küldött valaki pár éve sílécet egy nyomortelepre, ahol nemcsak a síléccel, de az elemmel mûködõ játékokkal sem tudnak mit kezdeni – idézte fel akkor Bognár László. A szakember arra figyelmeztetett, ajándékozás elõtt mindig gondoljunk bele, milyen a másik anyagi helyzete.

A Máltai Szeretetszolgálat után egy másik szervezetnél, az Ökumenikus Segélyszervezetnél is jártunk, hogy megtudjuk:

milyen a hazai adományozási kultúra,
tapasztalják-e õk is, hogy megugrott a magyarok adakozási kedve,
melyek voltak az utóbbi idõszak legmeglepõbb adományai,
mi történik a felajánlott tárgyakkal, az átutalt pénzzel, miután a segélyszervezet megkapta.

Amikor azonnali segítség kell

Az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontjába évente 40 ezer segélykérés érkezik, postán, levélben, de Révfalvi Dorottya, a központ vezetõje szerint az sem ritka, hogy valaki telefonál, hogy rászoruló van a közelében.

A tûzifától a gyógyszerig van itt minden, legalább egymilliárd dolog,

mutat körbe a csepeli raktárban a szakember. Csaknem 30 éve dolgozik az Ökumenikus Segélyszervezetnél, a központot 10 éve vezeti. A bejáratnál, ládákban zöldségek, gyümölcsök, a fal mellett egységcsomagok gondosan egymásra pakolva. Sajtot, Túró Rudit, tartós tejet, joghurtot, zöldséget és gyümölcsöt a Tesco élelmiszermentésébõl kapnak, és adják is tovább a rászorulóknak.

Révfalvi Dorottya szerint különbséget kell tenni az azonnali, ahogyan õk hívják, krízissegély és a hosszú távú támogatás között. „Amit tudnunk kell, mielõtt bármit küldenénk, hogy a családnak van-e lehetõsége fõzni, lakik-e a háztartásban gyerek, van-e gáz, ki van-e fizetve a közmû” – hangsúlyozta. Ha tehetik, személyesen viszik ki a csomagokat, amelyekben bab, borsó, tészta és olaj van.

Az összeállításnál figyelnek arra, hogy ezekbõl a hozzávalókból akár fûszerek hozzáadása nélkül, mindössze 1-2 edényt felhasználva lehessen fõzni valamit. A személyes találkozóra azért van szükség, mert zömmel így derül ki, hogy a rászoruló nincs tisztában például azzal, milyen ellátásra jogosult, kihez fordulhat segítségért.

Révfalvi Dorottya azt mondja, nagyon könnyen kerülhet egy család olyan helyzetbe, hogy azonnali segítség kell. Példaként azt említette, hogy ha valakinek meghal a hozzátartozója, kölcsönt vesz fel a temetésre, eladósodik, és krízishelyzetbe kerül. Hasonló a tapasztalat iskolakezdésnél is, „ilyenkor 1000-2000 csomagot juttatunk el a rászorulókhoz”.

A luxust nem ismerik

A segélyszervezethez nemcsak élelmiszert, mûszaki cikkeket, hûtõt, mosó- és mosogatógépet is visznek be. Utóbbiról – Révfalvi Dorottya szerint – könnyen gondolhatnánk, hogy luxuscikk, valójában azonban jó helyre kerül: „kapta már olyan édesanya, aki végtaghiányos, illetve olyan is, akinek pikkelysömöre van és már nem gyõzte anyagilag a napi öt mûanyag kesztyût”.

Az, hogy kinek mire van szüksége, szinte naponta változik. Itt olyan, hogy valami luxus, nincs. A szakember azt mesélte, karácsonykor futóbiciklit adtak egy gyereknek, akit egyedül nevel a nagymamája. Az idõs asszony hirtelen beteg lett, nem tudta a gyereket kísérni, futóbiciklivel viszont az unoka gyorsan, egyedül is eljut fejlesztésre.

Sokan nem értik, hogyan lehet krízistámogatás egy hosszú ecset, egy olyan édesanyának viszont, akinek se keze, se lába, nagyon jól jön

– meséli. Fizettek már gyereknek szemüveget, oltást agyhártyagyulladás ellen, és adtak tápot állattartónak, „nagyobb segítség volt, mint egy csomag tészta”.

Ami a jó szándékú, de átgondolatlan ajándékozást illeti, Révfalvi Dorottya szinte ki sem fogy a példákból, úgy sorolja, „a Schauma barnító sampon volt a csúcs, gyerekkoromban lehetett kapni utoljára, nemrég elõkerült egy csomagból”. Mellette egy olyan nadrággal, amelyet még az adományozó idõközben elhunyt nagymamája lábáról vágtak le egy mûtét elõtt, „unokája emlékként õrizte”. Nem tudtak mit kezdeni azzal a koloniál nehézségû bútorral sem, amelyet se szétszedni, se megmozdítani nem lehet.

Akinek kevés a pénze, annak nem kell a bárpult, a rúd, a giccs

– teszi hozzá. Volt, aki az elhunyt hozzátartozó protézisét is a leadott csomagban hagyta.

A szakemberek tapasztalata az, hogy ma Magyarországon az adományozás kultúrája nagyon gyerekcipõben jár, úgy látják, hogy sokan nem felajánlani szeretnének, hanem a lelkükön könnyíteni. Azt mondják, nem mindegy, hogy valaki szabadulni akar a holmitól, vagy adna valamit. Ennél a segélyszervezetnél például arányaiban kevés a továbbadható ruha, az, ami kimosva, felcímkézve érkezik. Révfalvi szerint sok múlik azon, hogy összehajtva vagy gyûrötten hozzák-e be a ruhákat.

Vannak jó példák is, egy bezárt butikból például cipõket kaptak, „teljesen jó minõségben”, de van itt babaágy is befóliázva, mellette zacskóban csavarok, mire a központban dolgozók csak annyit mondanak, „na, ez igen”. Az ágyat és egy szintén jó állapotú babakocsit egy 16 éves lány kapja majd, aki hamarosan szülni fog. A szemközti polcokon iskolatáskák, játékok, köztük egy kis piros vonat, sínekkel, zászlóval, „egy nagyapa hozta egy terepasztallal, nagyon rendben van” – mondják.

Így tud segíteni

Az Ökumenikus Segélyszervezetnél Fekete Dániel felel az adományozói kapcsolatokért. A hvg.hu-nak azt mondta, fontos arra figyelni, hogy segítségnyújtáskor ne sérüljön a méltósága annak, aki a támogatást kapja. „Nem is adunk tovább olyan dolgokat, amiket mi magunk nem használnánk” – hívta fel a figyelmet. Adományt ki nem dobhatnak, legrosszabb esetben is tisztíttatni, selejtezni kell, ami pénzbe kerül a szervezetnek. „Nem azt mondom, hogy ezek horribilis összegek, de nem hiszem, hogy erre kellene az idõnket, az energiánkat fordítani leginkább” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet egész évben segíti a rászorulókat, a célzott adományokat kizárólag az adományozók által meghatározott célokra fordítja, a saját maga által meghatározott segítségnyújtást pedig az „Ételt az éhezõnek, otthont az otthontalanoknak és esélyt az esélyteleneknek” mottója mentén végzi.

A szakember nem gyõzte hangsúlyozni, hogy milyen fontos a párbeszéd: ha valaki segíteni szeretne, hívjon fel egy szervezetet, és kérdezze meg, mire van szükség.

Rengetegszer érezzük azt, hogy csak selejtezni szeretnének. Valaki megörökölt egy házat, az tele van mindennel, igazából nem is szeretné átnézni, van, hogy mi pucoljuk ki. Azt gondolom, nem ez a módja az adományozásnak.

Ha valaki valóban segíteni szeretne, válassza ki a szervezetet, tartsa vele a kapcsolatot, és ha szükségét érzi, nézze meg, valóban odakerült-e az adomány, ahová szánta. „A bizalom az egyik legfontosabb az adományozásnál. Ha nincs meg a bizalom, nem lesz sikeres az adománygyûjtés sem” – hangsúlyozta. Ebben az összes szervezetnek felelõssége van, elég egy rossz példa, hogy visszaéltek az adományokkal, és máris a többieken „csattan az ostor”. Fekete Dániel azt mondta, megesik, hogy a szervezetek nevével visszaélnek, így próbálnak meg pénzhez jutni. Ezért is tartja fontosnak, hogy pénzadomány-gyûjtésre olyan megbízható és transzparens módot használjanak, mint például

a bankkártyás online adományozás,
a 1353-as adományvonal,
vagy a segélyszervezetünk által évek óta alkalmazott HelloPay bankkártyás fizetõrendszer.


Fekete Dániel állította, a magyarokban igenis nagy a szolidaritás, ha akarunk, tudunk jól segíteni. 2018-ban például csak ennél a szervezetnél 571 millió forintot gyûjtöttek össze, a pénzt vállalatok és magánszemélyek adták össze, „van ebben csekkbefizetés, perselybe bedobott pénz is”. A különféle természetbeni adományok folyamatosan, komoly mennyiségben érkeznek a szervezethez, szortírozásukkal, logisztikájukkal külön osztály foglalkozik, õk szervezik meg a kiosztás menetét is. Legjobban a tartós élelmiszer kezelhetõ,

minden mennyiségben jöhet olaj, liszt, rizs, tészta, konzervek, minden, amit lehet csomagolni.

Gyakran ajánlanak fel joghurtot is, ez nem túl szerencsés a szakember szerint, mert hûteni kell, pár napon belül lejár a szavatossága.

Európában a skandináv országok élen járnak az adományozásban, az adománygyûjtésben, Fekete Dániel szerint „tõlük lehet tanulni”. Az, hogy végül mit sikerül átvenni, nem feltétlenül pénzkérdés, van, amikor egy jó ötlet is elég. A lényeg az, hogy a tudatos adományozás fejlõdjön, és a segélyezés módja, illetve a rászoruló szükséglete passzoljon egymáshoz.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Mi történt? - a kilencedik emeletről zuhant a halálba az egykori NB I-es magyar focista
Nemzetközi botrány: Orbán az EU jogállamisági biztos kirúgását követeli
Áder felesége a címlapokon: Verhetetlen eleganciában a magyar first lady
Nagyon durva győzelmet aratott a Fidesz Kargacon
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre
Tragédia: 46 éves korában elhunyt a magyar televíziós
Összecserélt üvegek a magyar kórházban: Meghalt egy csurgói nő
Orbán interjú: Gönczi Gábor néha inkább lelkes szurkolónak tűnt mint műsorvezetőnek
Vajna Timi célja, hogy amerikai–magyar kettős állampolgár legyen, de most el kell hagynia Magyarországot
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Átverik a nyugdíjasokat - tízmilliós büntetés a hamis leletek miatt
Orbán pálinkázni ment: maszk, távolságtartás, na az nem volt
Az Orbánról készült szinkronparódiát négy nap alatt félmillióan látták
Videó: Megebédelt, majd meglopta a személyzetet egy budapesti étteremben
Bajban a forint, de az igazi csata még csak most jön
Müller Cecília: A fodrászatokban ne legyenek kitéve magazinok
Babakocsiba csapódott egy lövedék Egerszólát mellett
Közel félmillió euróért vásárol festményeket a jegybank
Te is tudnál NB I-es csapatot csinálni, ha adnának neked is minden évben három milliárd forint közpénzt. Ez nem művészet.
Orbán döntött a közmunkásokkal kapcsolatban
Újabb tervekkel állt elő Matolcsy: évi 20 ezerrel több magyar szülessen
Autóbaleset szenvedett Kunhalmi Ágnes
Orbán: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét
Pánik: Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári
Háború: vádat emeltek Fekete-Győr András és momentumos politikustársa ellen
Elszabadultak az indulatok Dér Heni oldalán - Hatalmas csalódás vagy
Botrány: Kiakadtak a sztárok Duró Dórára a könyvdarálós akciója miatt
Közel félmilliárdos bírságot kapott az Ékszer TV
Nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a drága lélegeztetőgépek beszerzését, mert már nincs veszélyhelyzet
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Orbán nyert: Nem venné annyira komolyan a jogállamiságot a német kormány az EU-s pénzek kiosztásánál
Óriási a botrány - egy szegedi önkormányzati képviselőt vett őrizetbe a rendőrség
Magyar botrány: Nyomoznak a hatóságok a bedőlt beruházások miatt
Egerszólát: Babakocsiba csapódott egy acélmagvas lövedék
Meghalt a csurgói asszony, akinek fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét sóoldat helyett
Orbánt szerint nem csak Őt sértette meg az EU, hanem Magyarországot és a magyar embereket is
Orbán: sok pénzt hagytunk a budapesti vállalkozóknál, az egész világon nem nagyon látok erre példát
Ekkora hőmérséklettel csütörtöktől hazaküldik a diákokat az iskolákból
Elszabadult a pokol: így védte feleségét a kormánybiztos férje
Müller Cecília vitaminok szedését, a mozgás lassú, fokozatos bevezetését és pszichés támogatást javasol.
Győzelmet aratott a választáson, pedig két hete meghalt
Új frontot nyitott Orbán az EU-val vívott háborújában
Elképesztő gyűrűt kapott Hajdú Péter szerelme
Vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt
Orbán Viktor Becsehelyre látogatott, csak a polgármesternek elfelejtettek szólni
Szijjártó: Marad a határzár
Botrány: a gyámhatóság váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevelőszülőkhöz
Már több száz büntetőügy van a járványügyi helyzet miatt
Tiborcz cége vette meg az egykori Fonográf-klubot
Hitelmoratórium és lakáseladási hullám
Pályázati pénzt bukott egy civil szervezet, mert nem volt hajlandó igazolni, hogy külföldről támogatott-e
Adószakértő: Varga olyan adót akar elengedni, ami eddig nem létezett
Varga Judit tollat ragadott mert az EU Bizottság alelnöke Magyarországot beteg demokráciának nevezte
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Áron alul vitte a belvárosi üzlethelyiséget a fideszes képviselő lánya
Dopeman beleállt Fluor Tomiba
Az Európai Bizottság alelnöke csúnyát mondott Orbán Viktorról, aztán jött Varga Judit...
Trump botrány: lebukott pénzügyi trükkök és lehúzások
Trump botrány: 21 millió forint fodrászra
A Fidesz jelöltje győzött Mohácson
Maruzsa: 41 ezer digitális hőmérőt osztanak ki és hőkapukat szerelnek fel
Trump a lányát akarta megtenni alelnöknek
Aggódnak a rajongók: jó ideje semmit nem tudni Sas Józsefről
Budafok-tétényi családsegítő vezetője magának válogatott az adományokból az önkormányzat jelentése szerint
41 millióért jutott belvárosi üzlethelyiséghez a fideszes önkormányzati képviselő lánya
Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Orbán pofon: Brüsszel továbbra is aggódik a magyar jogállamiság miatt
Szlávik: A betegek beáramlása folyamatos, de a személyzet képes ellátni a feladatát
Orbán: járja a kórházakat, ezért tudja, hogy van mindenhol orvos és nővér, elegendő eszköz is
Vasvillával kergetett, egy kormánytisztviselőt egy Csongrád megyei férfi - elkapta
Vadon Jani és Rákóczi Feri is karanténba megy
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum