thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.24
THE POST
           
24
Még mélyebbre süllyed Ózd az ABB-gyár bezárása miatt
Ezt olvassák mások:
Kedden derült ki, hogy bezár az ABB ózdi gyára, így 1200 ember veszítheti el az állását.

Ózd eddig sem állt fényesen: tavaly decemberben 2009 álláskeresőt tartottak ott nyilván, ami a munkaképes korú lakosság csaknem 8,6 százaléka. Ez sokkal magasabb a 3,5 százalékos országos átlagnál.

Ráadásul a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint az ózdi álláskeresők mintegy harmada hosszabb ideje reménytelen helyzetben van, több mint hatszáznak már legalább egy éve nincs munkája. A bejelentett 1200 fős elbocsátás pedig több mint 5 százalékkal, 13,7 százalékra duzzasztaná az álláskeresők táborát.
Termékváltás miatt nem kell a gyár

Az első hírek arról szóltak, hogy keresletcsökkenés miatt zárják be a főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat előállító ózdi üzemet. A szerdai megbeszélésen, amelyen a szakszervezet, az üzemi tanács, a járási hivatal és a munkaügyi központ vezetői is jelen voltak, azonban a gyár vezetői üzletpolitikai döntésre, termékváltásra hivatkoztak – rekonstruálta a történteket lapunknak Janiczak Dávid polgármester.

A gyárat eredetileg a General Electric (GE) üzemeltette, csak 2018-ban vette meg az ABB, és hamar kiderült, hogy felesleges az ózdi bázis. Lapunk megkeresésére az ABB-nél megerősítették, nemrég úgy döntöttek, hogy a jövőben már csak ABB-s termékeket fognak gyártani és forgalmazni, a GE-s termékeket kivezetik. Mivel az ózdi gyárban nagyrészt GE-s termékeket állítottak elő, az ABB-s gyártás kis kapacitású volt, nem lett volna gazdaságos fenntartani, ezért döntöttek a bezárás mellett. Az új termékstratégia piaci elemzéseken alapul, az ABB megvizsgálta azt a verziót is, hogy megtartja az ózdi gyárat, és átállítja ABB termékekre, de a máshol lévő gyártósorok áttelepítése nem lett volna gazdaságos.

A polgármester rákérdezett, van-e a döntésnek politikai oka, de a gyárvezetés azt válaszolta, színtiszta üzletpolitikai döntésről van szó, és szerintük jó is volt a kapcsolat a városvezetéssel.

Júliustól lesznek elbocsátások

A polgármester szerint június végéig nem lesznek változások a gyárban, júliustól év végéig építik le a teljes létszámot. Mivel a gyár helyben marad teljes infrastruktúrájával, reménykedik abban, hogy talán egy befektető megvásárolja, és így megoldódik a nagyjából 1200 dolgozó továbbfoglalkoztatása. Persze ha ez túl későn történik, a dolgozók nem valószínű, hogy ki tudnak várni – Ózdon, és a régióban az emberek hónapról hónapra élnek, nincsenek tartalékaik.

A munkaügyi hivataltól nem adtak konkrét választ arra, hogy hány embert tudnának máshol elhelyezni – a polgármester a sorok között azt olvasta ki, hogy a létszámhoz képest elenyésző számút.

Az ABB azt válaszolta, igyekeznek segíteni a munkavállalók elhelyezkedését, akár valamelyik másik magyarországi telephelyükön, vagy a térség más vállalatainál, és együttműködnek a munkaügyi hivatallal is. Mivel az ingázás a közlekedési nehézségek miatt problémát jelenthet, a polgármester bízik abban, hogy helyben is lesz munka.
Egy ideje már pletykálták, hogy bezárhat a gyár

Tavaly már pletykáltak arról, hogy bezárhatják a gyárat, ezért a polgármester tájékoztatást kért. Novemberben az ABB-vezetés azt mondta neki, ugyan három termék gyártását elvitték Ózdról, de további változást nem terveznek. Közleményt is adtak ki, amiben az szerepelt, hogy a kereslet függvényében fognak foglalkoztatni, de a polgármester

szerint ez máskor is, más gyárban is így volt. A gyár megkeresésünkre azt írta, akkor még tartott az értékelés, nem volt döntés, és pletykákat nem akartak kommentálni.

A tavalyi szóbeszéd elhalkult, de idén január végén, majd február elején ismét aggasztó híreket kapott a polgármester, ám a gyárvezetés még pár nappal a bejelentés előtt is azt mondta neki telefonon, a bezárás csak pletyka. Végül a polgármester kedden kapott tájékoztatást a gyárbezárásról, a nyilvános tájékoztatás előtt csupán negyed órával.
Minden segítség fontos lehet

Janiczak Dávid a megbeszélés alapján biztos abban, hogy a gyár bezár év végén. Efelől nem hagyott kétséget a gyárvezetés válasza sem. A polgármester szerint már ki is értesítették a munkavállalókat, tudatták velük az új bónuszrendszert, és hogy mennyi végkielégítésre számíthatnak.

A polgármester megemlítette, értékelik, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter péntekre tárgyalást kezdeményezett a gyár ügyében. Hogy mit tervez a kormány, arról egyelőre nincs információja, de mint mondta, minden segítség fontos lehet, amellyel megtarthatják az emberek munkahelyeiket. Példa mindenesetre már volt munkahelymentő kormányzati beavatkozásra: tavaly év elején az Ózdi Acélművek Kft.-be vásárolt az állam 20 százalékos részesedést 60 millió euróért (durván 10 milliárd forint), és éppen most vásárolja ki Mészáros Lőrincéket az MVM Zrt. a veszteségessé vált Mátrai Erőmű Zrt.-ből, hogy megmaradjanak a munkahelyek.


Veszteséges volt a gyár 2018-ban

Az ózdi gyárat üzemeltető Industrial C&S Kft.-t még a GE alapította, 2017-ben. A kft.-t 2018. június 30-án vásárolta meg az ABB magyarországi cége, az ABB Mérnöki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Az Industriál C&S Kft. mérlege alapján 2017-ben még nem szerzett bevételt, 2018-ban viszont több mint nettó 54 milliárd forint árbevételt ért el, 99 százalékban exportból. Európán kívül Észak-Amerikába, Afrikába, Közel-Keletre és Távol-Keretre is szállítottak. Ennek ellenére a kft. 2018-ban veszteséges volt, adózott eredménye -13 milliárd forintot tett ki.
Bajban lesz a város

A gyárat üzemeltető Industrial C&S Kft. mérlege szerint 2018-ban 328 millió forint volt a fizetett iparűzési adó, vagyis ilyen nagyságrendű kiesésre számíthat a város. A polgármester szerint összesen 1-1,2 milliárd forint körül szokott alakulni Ózd adóbevétele, ennek alapján az ABB-gyár kiesése miatt

a város adóbevételének harmadától-negyedétől eshet el.

Már így is veszítettek iparűzési adóban, mert a gyár előző tulajdonosa, a GE későn adta le 2018-as mérlegét. Ezért a minisztérium a 2017-es mérleg alapján számította ki a város adóerő-képességét, mintha 2018-ban egész évben tevékenykedett volna a GE is, holott csak fél évig volt jelen. Emiatt 200 millió forinttal többet vontak el a várostól, és hiába kértek újraszámítást. A város megbüntette a maximális 200 ezer forintra a GE-t, de ez sovány vigasz a 200 millió forintos kieséssel szemben. További 150 millió forintos kiesést jelenthet az iparűzésiadó-fizetés szabályainak tervezett megváltoztatása is.

Ózdnak jelenleg nincs tartozása, hitele, kifizetetlen számlája, stabil költségvetést terveztek. A jövő azonban igencsak kérdésessé vált a gyárbezárás miatt. Az is biztos, hogy a költségvetést az elfogadása után azonnal át kell tervezniük, igazítani a várható bevételekhez. Hogy a racionalizálás hogyan fogja érinteni a várost, arra most még nem tudott választ adni a polgármester.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Három halott az M1-esen, teljes útzár
Tagadja bűnösségét az áramlopással, bélyeghamisítással vádolt Kozsó
Megrovást kapott bigámiáért a csongrádi nő
Videón, ahogy lángra lobban a révfülöpi kilátó
Leváltják a budapesti brit nagykövetet
Tagadja bűnösségét a tolvajt felakasztó kiskunhalasi férfi
Nem tér magához a forint, még mindig 340 felett az euró
A Nemzeti Színház igazgatója szerint világosan kell látni, kiket akarunk nevelni
Elszabadult az infláció - Hosszú évek óta nem volt akkora áremelkedés, mint most
Belehalt a rendszeres bántalmazásba egy 38 éves nagykereki nő
Kenyérsütővel próbáltak befűteni, meghalt az ötéves gyerek
Elkapta a koronavírust az egyik magyar a Diamond Princess hajón
Rosszul lett az Olaszországból nemrég hazatért nő a boltban, a szomszédai ráhívták a rendőrséget
Akár százmillióba is kerülhet a bírák képzésprogramja
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Kormányszóvivő: a Mátrai Erőmű folyamatosan áll át egy minél környezetkímélőbb modellre
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon
Jelentősen drágulhatnak a nyugdíjasotthonok
Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
A hazafias vetélkedő mellett karate órákkal nevelné a diákokat Simicskó
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Hvg: Palkovics egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe
Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: Újra naggyá teszik Magyarországot
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Közel egymilliárdot költöttek a hulladékválogatóra, de az üzem még egy percig se működött
Üresen is égeti a pénzt a nagy hulladékválogató
Ez a 84 éves bácsi 8 km-en át vitte kutyáját egy talicskában, hogy az állatorvos kezelhesse
Palkovics: Nem lesz önálló környezetvédelmi vagy klímaügyi minisztérium
Hadházy: Csak két vállalható út áll az ellenzék előtt
Népszava: Kozmetikázza az Országos Mentőszolgálat a kiérkezési időkről szóló adatokat
Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse
Meghalt az ember, aki kitalálta a Ctrl+C és Ctrl+V parancsokat
Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
Globális felmelegedés: élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandon
Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja
Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció
Három gyerek égett halálra egy autóban Ausztráliában
Sunyi rezsiemelés a szociális ellátásban: a kormány rájött, hogy vannak 31 napos hónapok
Koronavírus: meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két utasa
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
Online kaszinót indítanak Andy Vajna örökösei, az egyetlen riválist felfüggesztették
Érd polgármestere levelet írt Mészárosnak, hogy visszakérje a nála elköltött 35 milliárd egy részét
Mától vény nélkül kapható az Algopyrin
Ha fura értesítést kapott a Samsung telefonján, akkor nem önnél van a hiba
Vascsövekkel esett a polgármesternek egy férfi - Kisembertől lehet nagy pofont kapni
Megabüntetést kapott a Siemens-cég, heteken belül megbocsátottak neki
Vuhan: már robotok főznek az orvosoknak
Ezért küzd a végrehajtókkal Szigeti Ferenc
Ellentmondásba keveredett a bíróságon Gyárfás Tamás
Hiába az emelés, több ezer forintot buknak havonta a nyugdíjasok
Zamárdi egyik parkjában gázolajat öntöttek több tucat fa tövébe
Karácsony nyárra beach-hangulatot tervez a pesti alsó rakpartra
20 hónap felfüggesztett börtönt kapott egy debreceni villamosvezető, aki tömegszerencsétlenséget okozott
A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa
Lövöldözés volt két németországi sisha bárban, tizenegyen meghaltak, köztük a gyanúsított is
A szolgálaton kívüli rendőrök épp randizgattak, amikor valaki megpróbálta kirabolni az éttermet
Ma tárgyalják, hogy kapjanak-e kártérítést a rabok a börtönök túlzsúfoltsága miatt
Online kaszinót indított az egykori Vajna-birodalom, másnap felfüggesztették a riválist
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum