Csatlakozz hozzánk facebookon
Bement egy tucat diplomata a magyar külügybe. Feszült vita lett belõle Ukrajna miatt  

Tucatnyi NATO-tagállam szólította fel a magyar kormányt Budapesten, hogy az ukrán oktatási törvény miatti vitában fejezze be a NATO-Ukrajna bizottság magas szintû találkozóinak blokkolását - értesült a Direkt36. Múlt csütörtökön, február 6-án sétáltak be Budapestre akkreditált magas beosztású diplomaták a magyar külügyminisztériumba, ahol elõre egyeztetett üzenetet adtak át a minisztérium õket fogadó egyik helyettes államtitkárának. Fellépésüket nyomásgyakorlásnak szánták: azt egy nappal Szijjártó Péter külügyminiszter kijevi látogatása és egy héttel a NATO február 12-13-i brüsszeli védelmi miniszteri találkozója elé idõzítették.

A konfliktus oka, hogy az ukrán parlament 2017 õszén elfogadta az ukrán nyelvet az iskolákban elõtérbe helyezõ oktatási törvényt, ami a kritikák szerint elsorvasztaná az ukrajnai kisebbségi oktatást. Bár a törvényt az orosz nyelv visszaszorítására hozták, de az hátrányosan érinti a magyar nyelvû oktatást is. Az Orbán-kormány erre hivatkozva kezdte el a NATO-n belül blokkolni a miniszteri szintû hivatalos egyeztetéseket Ukrajnával. Ezt követõen a magyar-ukrán viszony annyira elmérgesedett és sokszereplõssé vált, hogy még a Donald Trump amerikai elnökkel szembeni alkotmányos vádeljárásban is téma lett (ennek hátterérõl korábban a Direkt36 írt).

A múlt heti tiltakozásban a nagy NATO-tagállamok közül az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Kanada és Spanyolország is részt vett, de csatlakozott például Hollandia, Dánia, Norvégia, Románia és az egyik legkisebb tagállam, Észtország is. A tárgyaláson azonban nem találták meg a közös hangot a magyar kormány képviselõivel, hanem feszült vita alakult ki, amelyrõl négy, az akcióban résztvevõ tagállam képviselõje, illetve magyar külügyi források árultak el részleteket.

Szerintük a magyar tárgyalókat, köztük a biztonságpolitikáért felelõs helyettes államtitkárt láthatóan meglepte a NATO-szövetségesek közös fellépése. A magyarok „úgy reagáltak, hogy hacsak nem lesz Kijevben is hasonló fellépés és nyomásgyakorlás az ukrán félre ugyanezektõl az országoktól, akkor a magyar kormány figyelmen kívül fogja hagyni az fellépésüket”.

„Természetesen bármikor tárgyalunk szövetségeseinkkel, amikor ezt fontosnak gondolják, így történt ez az ön által említett alkalommal is. Álláspontunk kezdettõl világos és változatlan: szeretnénk újra támogatni Ukrajna euroatlanti integrációját – a folyamatnak korábban is hangos támogatói voltunk – és ezt azonnal megtesszük, amint az oktatási törvénnyel és a nyelvtörvénnyel kapcsolatos helyzet a kárpátaljai magyarok számára megnyugtatóan rendezõdik” – írta hivatalos válaszában a KKM a Direkt36 megkeresésére.
Kezdik elveszíteni a türelmüket a szövetségeseink

A múlt heti akció megmutatta, hogy egyre nõ a nyomás a NATO-n belül a magyar kormányon az Ukrajnával vállalt konfliktus miatt, és a legbefolyásosabb NATO-szövetségesek kezdik elveszíteni türelmüket, magyarázták magyar és külföldi források.

Egy észt kormányzati tisztviselõ azt mondta, õket is aggasztja a magyar vétó és többször próbálták rábeszélni a magyar felet, hogy közvetlenül az ukránokkal, vagyis ne a NATO-n keresztül próbálják a vitát megoldani. A minisztériumi látogatáskor is ez volt a diplomaták fõ üzenete. Hogy a NATO-szövetségesek közös akcióhoz folyamodtak, azt az idõzítés mellett alapvetõen három ok magyarázza diplomáciai források szerint.

Az egyik ok, hogy a kormány kritikusai szerint az elhúzódó vitában sokkal inkább az orosz agresszióval küzdõ Ukrajna az áldozat, nem pedig a kárpátaljai magyarok. A másik, hogy szerintük a Zelenszkij-adminisztráció hivatalba lépése óta az ukránok nyitottabban állnak az ügyhöz, de a magyarok merev álláspontja és agresszív kommunikációja azt sejteti, Budapest talán nem is akar megegyezni.

Ezzel függ össze a harmadik ok: többen megkérdõjelezik Magyarország kisebbségvédõ szándékát és orosz érdekeket emlegetnek. Több, a Direkt36 által megkérdezett EU-s diplomata az ukrán-kérdést egy problémacsokor részeként említette az orosz hátterû Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre költözésével, a paksi bõvítéssel, vagy éppen a Gazprommal bejelentett hosszú távú gázszerzõdéssel.

Magyar külügyes források is elismerték a Direkt36-nak, hogy az Orbán-kormány oroszbarát híre és rossz megítélése gyengíti diplomáciai pozíciójukat az ukrán-magyar vitában. A források szerint a NATO-s tiltakozók ezért hisznek inkább Kijevnek, mint Budapestnek.

„Nem a NATO a megfelelõ hely két ország vitájának a rendezésére és nem értünk egyet az Ukrajna és NATO közötti magasszintû kapcsolat blokkolásával, amikor ott háború folyik” – reagált az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a múlt heti közös akcióval kapcsolatos kérdésünkre. Szerintük „csak Oroszország jár jól egy gyenge vagy elszigetelt Ukrajnával. Ahogy Pompeo külügyminiszter fogalmazott, nem hagyhatjuk, hogy Oroszország éket verjen barátok közé a NATO-n belül”.

Az eheti brüsszeli NATO-találkozóra érkezõ Kay Bailey Hutchison, az Egyesült Államok NATO-nagykövete a Direkt36 kérdésére egy videós sajtótájékoztatón elmondta: azt akarják, hogy Ukrajna részt vehessen a védelmi miniszteri találkozón, és „nagyon reméljük, Magyarország együtt fog mûködni velünk, hogy ez megtörténhessen”. Hutchison azt mondta, a NATO-n kívül támogatják Magyarországot is a vita megoldásában, de Ukrajnának „pont most nagyon is szüksége van” a NATO segítségére.
„Nem jókedvünkben blokkolunk”

Múlt pénteken, pont a diplomáciai nyomásgyakorlás másnapján tárgyalt és vitt egy új javaslatcsomagot Szijjártó Péter külügyminiszter Kijevbe. Például azt javasolta, hogy – a krími tatárokhoz hasonlóan – kapjon a magyar kisebbség is õshonos státuszt, amivel kikerülnének az új oktatási törvény hatálya alól. Az ukrán oktatási miniszter a javaslatokat elvetette, ám a látogatás végén Szijjártó ennek ellenére is sokkal visszafogottabban nyilatkozott, mint korábban.

„Az ukrán oktatási miniszter ott ült végig a tárgyalásokon, de nem látszott rajta kompromisszumkészség” – mondta a Direkt36-nak egy, a múlt heti kijevi megbeszélések részleteit ismerõ KKM-es forrás. Egy másik magyar tisztviselõ pedig azt emelte ki, hogy bár a Zelenszkij-féle új ukrán vezetés nyitottabb, de ahogy az ukrán külügyi apparátus se változott sokat a Porosenko-idõszakhoz képest, úgy az oktatási sem. Hanna Novoszad, az új oktatási miniszter is magasrangú, a nemzetközi oktatási ügyekért felelõs tisztviselõ volt a vitás ukrán nyelvtörvényt elfogadó és a nemzetépítés programjával kampányoló Porosenko-kormány idején.

Az ukrán oktatási törvény kifogásolt, kisebbségi jogokat érintõ részének (7. paragrafus) orvoslására a Velencei Bizottság ajánlásokat dolgozott ki, melyekrõl az ukrán kormány azt állítja, azokat maradéktalanul betartják, a magyar kormány azonban ezt kétségbe vonja. Egy, a vitát részleteiben ismerõ magyar külügyi forrás szerint két konkrét változtatás történt: a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó rendelkezések alkalmazását az EU-s nyelvek, így a magyar esetében 2023-ig ideiglenesen elhalasztották; emellett – a Velencei Bizottság javaslatára – kiveszik a törvény hatálya alól a magániskolákat.

A magyar kormány azonban úgy látja, hogy lényegi pontokon egyelõre semmi nem változott. Magyar félelmek szerint a törvény hatályba lépésének elhalasztása is csak arra jó, hogy a fenyegetés folyamatosan ott lebegjen a magyar kisebbség feje fölött. „A kisebbségi jogokra máskor érzékeny NATO-s nagykövet barátaink nyílt és leplezetlen diszkriminációhoz asszisztálnak” - mondta csalódottan egy KKM-es tisztviselõ.

A Zelenszkij-kormány tavalyi hivatalba lépése után úgy tûnt, hogy a vita megoldódhat, de aztán év végén újra kiélezõdött a feszültség. Ezt a Direkt36-nak több forrás is ukrajnai okokkal magyarázta. „Sokkal fontosabb ügyek vannak most Kijevben, mint ez. Zelenszkijék most éppen nem tudnak engedményeket tenni a nyelvkérdésben, amíg a szélsõjobb informálisan ennyire erõs, majd csak ha meggyengítették õket” – mondta egy ukrán ügyekkel foglalkozó EU-s tisztviselõ.

Többek közt arra utalt, hogy Pavel Sheremet fehérorosz újságíró meggyilkolása ügyében egy ismert, sõt Porosenko korábbi ukrán elnök által is méltatott nacionalistát vádoltak meg. Az ukrán nyelv- és oktatási törvények iránt is elkötelezett nacionalisták pedig nagyon befolyásosak, az új ukrán kormány egyelõre pedig nem engedheti meg magának, hogy gyengeséget mutasson a nacionalistának fontos nyelvtörvény ügyében. Egy magyar külügyi forrás még azt is hozzátette, hogy érzése szerint az ukrán vezetés az Oroszországgal való, nemrég újrainduló tárgyalásokon is megpróbálhatja a pozíciót javítani az oktatási törvénnyel.

Egyelõre azonban a magyar kormány sem hajlandó engedni a NATO-s vétóból. „Álláspontunkat a szövetségeseink is ismerik, és bízunk benne, számukra is fontos, hogy Ukrajna betartsa az éves NATO-felkészülési tervét, valamint az EU-val kötött társulási megállapodást, mindkét dokumentum egyértelmûen védi a nemzeti közösségek már meglévõ szerzett jogait, így az anyanyelv használatát is” – írta a KKM megkeresésünkre. „Nem jókedvünkbõl blokkoljuk Ukrajna integrációs folyamatait, hanem azért, mert nincs más eszközünk, és a kárpátaljai magyarokat nem áldozzuk fel világpolitikai játszmák oltárán” – írták.

A KKM-es forrás szerint a NATO és a kisebbségi ügyek összekapcsolását helytelenítõ tárgyalópartnereinek a magyar külügy az NSZK példájával is elkezdett visszavágni. 1955-ben ugyanis az NSZK NATO-csatlakozását Dánia is arra használta fel, hogy kikényszerítse a németországi dán kisebbség helyzetének rendezését, ami akkor meg is történt.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Nemzetközi botrány: Orbán az EU jogállamisági biztos kirúgását követeli
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre
Összecserélt üvegek a magyar kórházban: Meghalt egy csurgói nő
Orbán pofon: Brüsszel továbbra is aggódik a magyar jogállamiság miatt
Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének teljes a bizalma Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben, akinek távozását a magyar kormány követeli...
  
Fekete-Győr András: Orbánék félnek tőlünk
Két momentumos politikus ellen is vádat emelt az ügyészség. Fekete-Győr András pártelnököt hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével vádolják. A politikus ma sajtótájékoztató...
  
Dúró Dóra az Indexnek: Futólag olvastam csak a könyvet
Nem olvasta el végig a mesekönyvet, amit ledarált Dúró Dóra. A Mi Hazánk Mozgalom képviselőjét kérdeztük legújabb botránykeltő politikai akciójáról. Dúró Dóra országgyűlési k...
  
Hivatalos: ennyivel emelik az ápolók és egészségügyi szakdolgozók bérét novembertől
Novemberben húsz százalékkal emeli a kormány az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetését, azon az 500 ezer forinton kívül, amit még a nyáron biztosított az egészségügyi do...
  
Elszabadult a pokol: így védte feleségét a kormánybiztos férje
Interneten támadták Czunyiné dr. Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztost, de férje a politikus védelmére kelt, nem is akárhogyan. Csányi Tamás, a Jobbik po...
  
Hoppá, Orbán Viktor tippmixelt: fogadott a Fradira pénzben
Nem hiába, mindenki az esti meccset várja: a Fradi a múltheti döntetlen után ma visszavág a Moldének, reméljük, sikerrel. Orbán Viktor még fogadott is a magyar csapatra! A miniszterelnök...
  
Adószakértő: Varga olyan adót akar elengedni, ami eddig nem létezett
Se a NAV, se a PM nem foglalt állást arról, hogy béren kívüli juttatás-e, ha a munkáltató koronavírustesztet ad a dolgozójának, és ha nem az, akkor nem adóköteles. Varga Mihály viszon...
  
Németh Szilárd személyesen ellenőrizte a hőmérőzést Debrecenben
Az eseményre a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban került sor, hogy jelezzék, milyen fontosak a kadétiskolák. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlament...
  
Nyolcmilliárdért építenek gyárat Üllőn
A beruházás negyede magyar állami támogatásból származik, a gyárban ezer embert alkalmaznak majd, a termelés jövőre indul. Új számítógépgyárat épít Üllőn a Lenovo – jelentette...
  
Kiderült, miért nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a drága lélegeztetőgépek beszerzését
Megszűnt a veszélyhelyzet, ezért aztán a Pénzügyminisztériumnak (PM) nem is kell ellenőriznie semmit – derül ki Tállai András válaszából. A DK-s Sebián-Petrovszki László írásbel...
  
Vidnyánszkyék lecserélik az SZFE kancellárját egy katonatisztre
A 444 több egyetemi forrásból úgy értesült, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szark...
  
Vidnyánszkyék lecserélik az SZFE kancellárját egy katonatisztre
A 444 több egyetemi forrásból úgy értesült, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szark...
  
Ursula von der Leyen erőset üzent Orbánnak
Ursula von der Leyen bizottsági elnök szóvivőin keresztül azt üzente, hogy Vera Jourová továbbra is a teljes bizalmát élvezi. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben követelte Jo...
  
ATV: Téliesíteni kell a kiskunhalasi mobil járványkórházat
Téliesíteni kell a kiskunhalasi mobil járványkórházat, közölte az ATV Híradója az MSZP frakcióvezető-helyettesére hivatkozva. Harangozó Tamás az Országgyűlés honvédelmi és rendész...
  
Budafok-tétényi családsegítő vezetője magának válogatott az adományokból az önkormányzat jelentése szerint
Daróczi Csillát korábban egy kamudoktori miatt küldték el a XXII. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központtól. Február közepén szólította fel lemondásra a XXII. kerületi Család-...
  
Elszabadultak az indulatok Dér Heni oldalán - Hatalmas csalódás vagy
A nagy népszerűségnek örvendő Nyerő páros című műsorban napról napra komolyabb balhék keletkeznek a versenyzők között, ami már a kommentelőket sem kerüli el: most épp Dér Heni az e...
  
Tragédia: 46 éves korában elhunyt a magyar televíziós
Gyászol a televíziós szakma. Szomorú hírt jelentette be a televíziós műsorokat gyártó Show & Game Produkció. 46 éves korában elhunyt szeretett kollégájuk, Várhidy Zsófia. "A gyász...
  
Autóbaleset szenvedett Kunhalmi Ágnes
Autóbalesetet szenvedett Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki egy villamossal ütközött autójával a Parlamentnél. A politikus a Facebook-oldalán írta le, mi történt. Szerencsére senk...
  
Nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a drága lélegeztetőgépek beszerzését, mert már nincs veszélyhelyzet
A Népszava hívja fel a figyelmet a DK-s parlamenti képviselő, Sebián-Petrovszki László kérdésére, és Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár válaszára, a gyanúsan drága l...
  
Müller Cecília: Az a célunk, hogy működjön Magyarország
Nem célozzák a halasztható egészségügyi ellátások felfüggesztését, mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. „Az a célunk, hogy működjön Magyarország, mű...
  
Trump botrány: 21 millió forint fodrászra
A novemberi választáshoz közeledve élesedik az amerikai elnökválasztási kampány, és folyamatosan kerülnek nyilvánosságra új információk a jelöltekről, köztük néhány szó szerint h...
  
Hitelmoratórium és lakáseladási hullám
Átalakulás és kínálatbővülés jöhet a használt lakások piacán egyrészt a járványhatás miatt megtorpanó albérletpiac, másrészt a hitelmoratórium részleges lejárta miatt. Az elmú...
  
Vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt
Augusztusban javultak a munkaerőpiaci adatok, ahogy a gazdaság elkezdett kimászni a járvány első hulláma okozta gödörből. Azonban a második hullám miatt ősszel, sőt 2021 elején várhat...
  
Háború: vádat emeltek Fekete-Győr András és momentumos politikustársa ellen
Vádat emelt az ügyészség mások mellett Fekete-Győr András, a Momentum vezetője, illetve Szarvas Koppány Bendegúz, szintén momentumos politikus ellen. A vád nem csekély: hivatalos személy...
  
Az Orbánról készült szinkronparódiát négy nap alatt félmillióan látták
Az önkormányzati választás óta állítólag pánik van a Fideszben, mert a méréseik szerint nem túl népszerűek a fiatalok körében. Erre egy csomó válasz született a párt részéről. P...
  
Botrány: a gyámhatóság váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevelőszülőkhöz
Krisztina és tízéves lánya, Pálma egy 19 négyzetméteres zugban élt együtt idén januárig, amikor a gyámhatóság egy csütörtöki napon váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevel...
  
Új frontot nyitott Orbán az EU-val vívott háborújában
Kedd reggel hozta nyilvánosságra a magyar kormány Orbán Viktor levelét, amiben Ursula Von Der Leyen bizottsági elnöknek arról írt, hogy Vera Jourová biztosnak távoznia kell hivatalából. A...
  
Tűz volt egy józsefvárosi iskolában
A diákok időben elhagyták az intézményt. Tűz ütött ki Budapesten, a VIII. kerületi Deák Diák Általános Iskola tetőterében, a kazánházban kedd reggel. A négyemeletes épületnek cs...
  
Atlétikai emlékversenyt rendeznek 3,2 milliárdért
Évente 800 millió forinttal támogatja a kormány az emlékverseny megrendezését. A 2006-ban elhunyt ismert sportriporter, volt rövidtávfutó, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori főt...
  
Győzelmet aratott a választáson, pedig két hete meghalt
64 százalékkal nyerte a vasárnapi önkormányzati választást egy romániai falu, Deveselu polgármestere, aki két héttel korábban, szeptember 15-én meghalt koronavírus-fertőzésben. A hivat...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Bement egy tucat diplomata a magyar külügybe. Feszült vita lett belõle Ukrajna miatt
Tucatnyi NATO-tagállam szólította fel a magyar kormányt Budapesten, hogy az ukrán oktatási törvény miatti vitában fejezze be a NATO-Ukrajna bizottság magas szintû találkozóinak blokkolását - értesült a Direkt36. Múlt csütörtökön, február 6-án sétáltak be Budapestre akkreditált magas beosztású diplomaták a magyar külügyminisztériumba, ahol elõre egyeztetett üzenetet adtak át a minisztérium õket fogadó egyik helyettes államtitkárának. Fellépésüket nyomásgyakorlásnak szánták: azt egy nappal Szijjártó Péter külügyminiszter kijevi látogatása és egy héttel a NATO február 12-13-i brüsszeli védelmi miniszteri találkozója elé idõzítették.

A konfliktus oka, hogy az ukrán parlament 2017 õszén elfogadta az ukrán nyelvet az iskolákban elõtérbe helyezõ oktatási törvényt, ami a kritikák szerint elsorvasztaná az ukrajnai kisebbségi oktatást. Bár a törvényt az orosz nyelv visszaszorítására hozták, de az hátrányosan érinti a magyar nyelvû oktatást is. Az Orbán-kormány erre hivatkozva kezdte el a NATO-n belül blokkolni a miniszteri szintû hivatalos egyeztetéseket Ukrajnával. Ezt követõen a magyar-ukrán viszony annyira elmérgesedett és sokszereplõssé vált, hogy még a Donald Trump amerikai elnökkel szembeni alkotmányos vádeljárásban is téma lett (ennek hátterérõl korábban a Direkt36 írt).

A múlt heti tiltakozásban a nagy NATO-tagállamok közül az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Kanada és Spanyolország is részt vett, de csatlakozott például Hollandia, Dánia, Norvégia, Románia és az egyik legkisebb tagállam, Észtország is. A tárgyaláson azonban nem találták meg a közös hangot a magyar kormány képviselõivel, hanem feszült vita alakult ki, amelyrõl négy, az akcióban résztvevõ tagállam képviselõje, illetve magyar külügyi források árultak el részleteket.

Szerintük a magyar tárgyalókat, köztük a biztonságpolitikáért felelõs helyettes államtitkárt láthatóan meglepte a NATO-szövetségesek közös fellépése. A magyarok „úgy reagáltak, hogy hacsak nem lesz Kijevben is hasonló fellépés és nyomásgyakorlás az ukrán félre ugyanezektõl az országoktól, akkor a magyar kormány figyelmen kívül fogja hagyni az fellépésüket”.

„Természetesen bármikor tárgyalunk szövetségeseinkkel, amikor ezt fontosnak gondolják, így történt ez az ön által említett alkalommal is. Álláspontunk kezdettõl világos és változatlan: szeretnénk újra támogatni Ukrajna euroatlanti integrációját – a folyamatnak korábban is hangos támogatói voltunk – és ezt azonnal megtesszük, amint az oktatási törvénnyel és a nyelvtörvénnyel kapcsolatos helyzet a kárpátaljai magyarok számára megnyugtatóan rendezõdik” – írta hivatalos válaszában a KKM a Direkt36 megkeresésére.
Kezdik elveszíteni a türelmüket a szövetségeseink

A múlt heti akció megmutatta, hogy egyre nõ a nyomás a NATO-n belül a magyar kormányon az Ukrajnával vállalt konfliktus miatt, és a legbefolyásosabb NATO-szövetségesek kezdik elveszíteni türelmüket, magyarázták magyar és külföldi források.

Egy észt kormányzati tisztviselõ azt mondta, õket is aggasztja a magyar vétó és többször próbálták rábeszélni a magyar felet, hogy közvetlenül az ukránokkal, vagyis ne a NATO-n keresztül próbálják a vitát megoldani. A minisztériumi látogatáskor is ez volt a diplomaták fõ üzenete. Hogy a NATO-szövetségesek közös akcióhoz folyamodtak, azt az idõzítés mellett alapvetõen három ok magyarázza diplomáciai források szerint.

Az egyik ok, hogy a kormány kritikusai szerint az elhúzódó vitában sokkal inkább az orosz agresszióval küzdõ Ukrajna az áldozat, nem pedig a kárpátaljai magyarok. A másik, hogy szerintük a Zelenszkij-adminisztráció hivatalba lépése óta az ukránok nyitottabban állnak az ügyhöz, de a magyarok merev álláspontja és agresszív kommunikációja azt sejteti, Budapest talán nem is akar megegyezni.

Ezzel függ össze a harmadik ok: többen megkérdõjelezik Magyarország kisebbségvédõ szándékát és orosz érdekeket emlegetnek. Több, a Direkt36 által megkérdezett EU-s diplomata az ukrán-kérdést egy problémacsokor részeként említette az orosz hátterû Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre költözésével, a paksi bõvítéssel, vagy éppen a Gazprommal bejelentett hosszú távú gázszerzõdéssel.

Magyar külügyes források is elismerték a Direkt36-nak, hogy az Orbán-kormány oroszbarát híre és rossz megítélése gyengíti diplomáciai pozíciójukat az ukrán-magyar vitában. A források szerint a NATO-s tiltakozók ezért hisznek inkább Kijevnek, mint Budapestnek.

„Nem a NATO a megfelelõ hely két ország vitájának a rendezésére és nem értünk egyet az Ukrajna és NATO közötti magasszintû kapcsolat blokkolásával, amikor ott háború folyik” – reagált az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a múlt heti közös akcióval kapcsolatos kérdésünkre. Szerintük „csak Oroszország jár jól egy gyenge vagy elszigetelt Ukrajnával. Ahogy Pompeo külügyminiszter fogalmazott, nem hagyhatjuk, hogy Oroszország éket verjen barátok közé a NATO-n belül”.

Az eheti brüsszeli NATO-találkozóra érkezõ Kay Bailey Hutchison, az Egyesült Államok NATO-nagykövete a Direkt36 kérdésére egy videós sajtótájékoztatón elmondta: azt akarják, hogy Ukrajna részt vehessen a védelmi miniszteri találkozón, és „nagyon reméljük, Magyarország együtt fog mûködni velünk, hogy ez megtörténhessen”. Hutchison azt mondta, a NATO-n kívül támogatják Magyarországot is a vita megoldásában, de Ukrajnának „pont most nagyon is szüksége van” a NATO segítségére.
„Nem jókedvünkben blokkolunk”

Múlt pénteken, pont a diplomáciai nyomásgyakorlás másnapján tárgyalt és vitt egy új javaslatcsomagot Szijjártó Péter külügyminiszter Kijevbe. Például azt javasolta, hogy – a krími tatárokhoz hasonlóan – kapjon a magyar kisebbség is õshonos státuszt, amivel kikerülnének az új oktatási törvény hatálya alól. Az ukrán oktatási miniszter a javaslatokat elvetette, ám a látogatás végén Szijjártó ennek ellenére is sokkal visszafogottabban nyilatkozott, mint korábban.

„Az ukrán oktatási miniszter ott ült végig a tárgyalásokon, de nem látszott rajta kompromisszumkészség” – mondta a Direkt36-nak egy, a múlt heti kijevi megbeszélések részleteit ismerõ KKM-es forrás. Egy másik magyar tisztviselõ pedig azt emelte ki, hogy bár a Zelenszkij-féle új ukrán vezetés nyitottabb, de ahogy az ukrán külügyi apparátus se változott sokat a Porosenko-idõszakhoz képest, úgy az oktatási sem. Hanna Novoszad, az új oktatási miniszter is magasrangú, a nemzetközi oktatási ügyekért felelõs tisztviselõ volt a vitás ukrán nyelvtörvényt elfogadó és a nemzetépítés programjával kampányoló Porosenko-kormány idején.

Az ukrán oktatási törvény kifogásolt, kisebbségi jogokat érintõ részének (7. paragrafus) orvoslására a Velencei Bizottság ajánlásokat dolgozott ki, melyekrõl az ukrán kormány azt állítja, azokat maradéktalanul betartják, a magyar kormány azonban ezt kétségbe vonja. Egy, a vitát részleteiben ismerõ magyar külügyi forrás szerint két konkrét változtatás történt: a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó rendelkezések alkalmazását az EU-s nyelvek, így a magyar esetében 2023-ig ideiglenesen elhalasztották; emellett – a Velencei Bizottság javaslatára – kiveszik a törvény hatálya alól a magániskolákat.

A magyar kormány azonban úgy látja, hogy lényegi pontokon egyelõre semmi nem változott. Magyar félelmek szerint a törvény hatályba lépésének elhalasztása is csak arra jó, hogy a fenyegetés folyamatosan ott lebegjen a magyar kisebbség feje fölött. „A kisebbségi jogokra máskor érzékeny NATO-s nagykövet barátaink nyílt és leplezetlen diszkriminációhoz asszisztálnak” - mondta csalódottan egy KKM-es tisztviselõ.

A Zelenszkij-kormány tavalyi hivatalba lépése után úgy tûnt, hogy a vita megoldódhat, de aztán év végén újra kiélezõdött a feszültség. Ezt a Direkt36-nak több forrás is ukrajnai okokkal magyarázta. „Sokkal fontosabb ügyek vannak most Kijevben, mint ez. Zelenszkijék most éppen nem tudnak engedményeket tenni a nyelvkérdésben, amíg a szélsõjobb informálisan ennyire erõs, majd csak ha meggyengítették õket” – mondta egy ukrán ügyekkel foglalkozó EU-s tisztviselõ.

Többek közt arra utalt, hogy Pavel Sheremet fehérorosz újságíró meggyilkolása ügyében egy ismert, sõt Porosenko korábbi ukrán elnök által is méltatott nacionalistát vádoltak meg. Az ukrán nyelv- és oktatási törvények iránt is elkötelezett nacionalisták pedig nagyon befolyásosak, az új ukrán kormány egyelõre pedig nem engedheti meg magának, hogy gyengeséget mutasson a nacionalistának fontos nyelvtörvény ügyében. Egy magyar külügyi forrás még azt is hozzátette, hogy érzése szerint az ukrán vezetés az Oroszországgal való, nemrég újrainduló tárgyalásokon is megpróbálhatja a pozíciót javítani az oktatási törvénnyel.

Egyelõre azonban a magyar kormány sem hajlandó engedni a NATO-s vétóból. „Álláspontunkat a szövetségeseink is ismerik, és bízunk benne, számukra is fontos, hogy Ukrajna betartsa az éves NATO-felkészülési tervét, valamint az EU-val kötött társulási megállapodást, mindkét dokumentum egyértelmûen védi a nemzeti közösségek már meglévõ szerzett jogait, így az anyanyelv használatát is” – írta a KKM megkeresésünkre. „Nem jókedvünkbõl blokkoljuk Ukrajna integrációs folyamatait, hanem azért, mert nincs más eszközünk, és a kárpátaljai magyarokat nem áldozzuk fel világpolitikai játszmák oltárán” – írták.

A KKM-es forrás szerint a NATO és a kisebbségi ügyek összekapcsolását helytelenítõ tárgyalópartnereinek a magyar külügy az NSZK példájával is elkezdett visszavágni. 1955-ben ugyanis az NSZK NATO-csatlakozását Dánia is arra használta fel, hogy kikényszerítse a németországi dán kisebbség helyzetének rendezését, ami akkor meg is történt.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Mi történt? - a kilencedik emeletről zuhant a halálba az egykori NB I-es magyar focista
Nemzetközi botrány: Orbán az EU jogállamisági biztos kirúgását követeli
Áder felesége a címlapokon: Verhetetlen eleganciában a magyar first lady
Nagyon durva győzelmet aratott a Fidesz Kargacon
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre
Összecserélt üvegek a magyar kórházban: Meghalt egy csurgói nő
Tragédia: 46 éves korában elhunyt a magyar televíziós
Orbán interjú: Gönczi Gábor néha inkább lelkes szurkolónak tűnt mint műsorvezetőnek
Vajna Timi célja, hogy amerikai–magyar kettős állampolgár legyen, de most el kell hagynia Magyarországot
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Átverik a nyugdíjasokat - tízmilliós büntetés a hamis leletek miatt
Orbán pálinkázni ment: maszk, távolságtartás, na az nem volt
Az Orbánról készült szinkronparódiát négy nap alatt félmillióan látták
Videó: Megebédelt, majd meglopta a személyzetet egy budapesti étteremben
Bajban a forint, de az igazi csata még csak most jön
Babakocsiba csapódott egy lövedék Egerszólát mellett
Te is tudnál NB I-es csapatot csinálni, ha adnának neked is minden évben három milliárd forint közpénzt. Ez nem művészet.
Müller Cecília: A fodrászatokban ne legyenek kitéve magazinok
Közel félmillió euróért vásárol festményeket a jegybank
Orbán döntött a közmunkásokkal kapcsolatban
Pánik: Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári
Újabb tervekkel állt elő Matolcsy: évi 20 ezerrel több magyar szülessen
Orbán: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét
Botrány: Kiakadtak a sztárok Duró Dórára a könyvdarálós akciója miatt
Közel félmilliárdos bírságot kapott az Ékszer TV
Autóbaleset szenvedett Kunhalmi Ágnes
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Orbán nyert: Nem venné annyira komolyan a jogállamiságot a német kormány az EU-s pénzek kiosztásánál
Háború: vádat emeltek Fekete-Győr András és momentumos politikustársa ellen
Elszabadultak az indulatok Dér Heni oldalán - Hatalmas csalódás vagy
Óriási a botrány - egy szegedi önkormányzati képviselőt vett őrizetbe a rendőrség
Egerszólát: Babakocsiba csapódott egy acélmagvas lövedék
Magyar botrány: Nyomoznak a hatóságok a bedőlt beruházások miatt
Nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a drága lélegeztetőgépek beszerzését, mert már nincs veszélyhelyzet
Meghalt a csurgói asszony, akinek fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét sóoldat helyett
Orbán: sok pénzt hagytunk a budapesti vállalkozóknál, az egész világon nem nagyon látok erre példát
Ekkora hőmérséklettel csütörtöktől hazaküldik a diákokat az iskolákból
Müller Cecília vitaminok szedését, a mozgás lassú, fokozatos bevezetését és pszichés támogatást javasol.
Győzelmet aratott a választáson, pedig két hete meghalt
Elképesztő gyűrűt kapott Hajdú Péter szerelme
Orbánt szerint nem csak Őt sértette meg az EU, hanem Magyarországot és a magyar embereket is
Szijjártó: Marad a határzár
Orbán Viktor Becsehelyre látogatott, csak a polgármesternek elfelejtettek szólni
Új frontot nyitott Orbán az EU-val vívott háborújában
Már több száz büntetőügy van a járványügyi helyzet miatt
Pályázati pénzt bukott egy civil szervezet, mert nem volt hajlandó igazolni, hogy külföldről támogatott-e
Tiborcz cége vette meg az egykori Fonográf-klubot
Vihar előtti csend a kirúgási hullám előtt
Áron alul vitte a belvárosi üzlethelyiséget a fideszes képviselő lánya
Dopeman beleállt Fluor Tomiba
Trump botrány: lebukott pénzügyi trükkök és lehúzások
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Varga Judit tollat ragadott mert az EU Bizottság alelnöke Magyarországot beteg demokráciának nevezte
Az Európai Bizottság alelnöke csúnyát mondott Orbán Viktorról, aztán jött Varga Judit...
Botrány: a gyámhatóság váratlanul elvitte a kislányt Ceglédre, nevelőszülőkhöz
A Fidesz jelöltje győzött Mohácson
Hitelmoratórium és lakáseladási hullám
Trump a lányát akarta megtenni alelnöknek
Maruzsa: 41 ezer digitális hőmérőt osztanak ki és hőkapukat szerelnek fel
Aggódnak a rajongók: jó ideje semmit nem tudni Sas Józsefről
41 millióért jutott belvárosi üzlethelyiséghez a fideszes önkormányzati képviselő lánya
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Orbán: járja a kórházakat, ezért tudja, hogy van mindenhol orvos és nővér, elegendő eszköz is
Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump
Vasvillával kergetett, egy kormánytisztviselőt egy Csongrád megyei férfi - elkapta
Elszabadult a pokol: így védte feleségét a kormánybiztos férje
Orbán: kétharmados alkotmányos forradalommal lehetőséget adtunk magunknak...
Trump botrány: 21 millió forint fodrászra
Budafok-tétényi családsegítő vezetője magának válogatott az adományokból az önkormányzat jelentése szerint
Vadon Jani és Rákóczi Feri is karanténba megy
Szlávik: A betegek beáramlása folyamatos, de a személyzet képes ellátni a feladatát
Dúró Dóra életveszélyes fenyegetéseket kap
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum