Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Egy tízmilliárdos termékvisszahívás okozhatta az ózdi gyárbezárást  A kormány nem siet egyeztetni az önkormányzattal az ezer ember elbocsátásával járó gyárbezárás kapcsán, pedig az országos átlaggal ellentétben Borsodban nagyon rossz a munkaerõpiaci helyzet. Az üzem eladását a kereslet csökkenésével magyarázta a tulajdonos. Az ABB bezárásra ítélt ózdi gyáránál jártunk.

Bezárja ózdi, fõként elektromos kismegszakítókat, áram-védõkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyártó üzemét a multinacionális ABB-csoport – jelentette be a cég február 11-én, kedden. 2020 végén áll le véglegesen az ózdi üzem, a bezárás nagyjából ezer munkahelyet érint.
Borsodban pocsék a helyzet

Ezer munkahely nemzetgazdasági szinten nem sok, különösen az egyre súlyosabb munkaerõhiány mellett – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Ózd városában és térségében azonban nagyon is az. Az ország északkeleti részében ugyanis sokkal rosszabb a munkaerõpiaci helyzet, mint más területeken, illetve országos átlagban.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2019 decemberében az egész ózdi járásban 3848 nyilvántartott álláskeresõ volt, vagyis ha ezer ember utcára kerül, az álláskeresõk száma negyedével nõ. Az egész megyében 34 ezer álláskeresõ volt az év végén, miközben kevesebb mint 160 ezren dolgoztak. A munkanélküliség eközben jóval magasabb az országos átlagnál, a foglalkoztatottság pedig alacsonyabb – vagyis a megyében nem jellemzõ a munkaerõhiány. A gyár hvg.hu által megkérdezett dolgozói is tanácstalanok – derül ki a helyszínen készített videónkból.

A fideszes képviselõ az önkormányzatot hibáztatta

A cég vezetése 20-30 perccel a hivatalos bejelentés elõtt jelezte az önkormányzat felé, hogy a gyár bezárására készül. Az önkormányzat azt kérte a cégtõl, hogy a jövõben tartsanak rendszeres kapcsolatot, a bejelentés óta már kétszer egyeztettek – mondta el a hvg.hu-nak Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere.

Bár Riz Gábor, a térség fideszes országgyûlési képviselõje egy Facebook-bejegyzésben ennek ellenkezõjét állította, Janiczak szerint az önkormányzatnak jó kapcsolata volt az ABB-vel, a cég vezetõi is csodálkozva látták Riz bejegyzését – mondta a polgármester. Riz többek közt azt állította, hogy az önkormányzat „nem tudta segíteni az itt dolgozó mérnökök lakhatását”. Ugyanakkor a polgármester szerint az ABB sosem kért ilyen segítséget, de ha kért volna, akkor megkapja – ahogy például két, a városba érkezett orvosnak is adtak ki önkormányzati lakást. A polgármester politikai támadásnak értékeli a képviselõ bejegyzését, akit megkért rá, hogy a jövõben tartózkodjon az ilyenektõl, inkább közösen keressenek megoldást a kialakult helyzetre.
Segítséget ígért a kormány, de nem az önkormányzatnak

A kormány egyelõre nem vette fel a kapcsolatot az önkormányzattal, Janiczak személyes találkozóra vonatkozó kérését Riz Gábor egyéb elfoglaltságaira hivatkozva visszautasította. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem sokkal késõbb bejelentette, hogy Palkovics László miniszter február 14-én, pénteken a városba utazik, ahol a térség országgyûlési képviselõjével, majd egy azt követõ következõ körben az ózdi önkormányzati vezetõkkel és az érintett cég beszállítóival tárgyal a kialakult helyzet rendezésének lehetõségeirõl. Az ABB a pénteki találkozón nem vesz részt, de a cég jelezte: kész együttmûködni a munkaügyi hivatallal, hogy segítse dolgozói elhelyezkedését, vagy támogassa átképzésüket, saját vállalkozásuk indítását.

Az ABB szerint már a megyében mûködõ több nagy foglalkoztató jelezte, hogy náluk lenne kereslet a felszabaduló munkaerõre. A polgármester szerint azonban a város számára nem megoldás, ha az ózdiaknak távolabbi területekre kellene ingázniuk, a közlekedés a megyében ugyanis enyhén szólva nem ideális. Mindenesetre azt kérte az ABB-tõl, hogy jelezze az érdeklõdõknek: egyeztessenek a városvezetéssel. A legjobb megoldás az lenne, ha új nagy foglalkoztató venné át az ABB helyét Ózdon. A cég kivonulása nagyon jó lehetõséget kínál, az ABB ugyanis a polgármester szerint egy kész üzemcsarnokot kínál eladásra. Ráadásul helyben van több mint ezer fõ gyakorlott, dolgozni tudó és akaró munkavállaló, ami a jelenlegi munkaerõhiányos környezetben nagyon fontos szempont. Ugyanakkor az önkormányzat mozgástere önmagában elég szûk – véli Janiczak – az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nagy multik a kormány támogatása nélkül nem nagyon mozdulnak. Ezért is nagyon fontos lenne, hogy a kormány együttmûködjön az önkormányzattal.
Van a háttérben egy nagyon nagy termékvisszahívás

Az ABB a gyár termékei iránti kereslet csökkenésével indokolta az üzem bezárását – indokként 2 százalékos visszaesésrõl számolt be a cégvezetés. Szilvási Krisztina, a társaság kommunikációs vezetõje a hvg.hu érdeklõdésére azt közölte: a piaci folyamatok értékelése után, a vevõi preferenciák változására válaszul született az a döntés, hogy az Ózdon elõállított termékeket az ABB fokozatosan saját termékeire cseréli. A gyár megmaradó termékei iránt viszont a kereslet visszaesésével számolnak, így a gyártási volumen hamarosan elér egy olyan szintet, ahol már nem lehet gazdaságosan folytatni a gyártást ekkora üzemméretben.

Ehhez érdemes megjegyezni, hogy a cégcsoport más üzemekben is gyárt megszakítókat, illetve ahogy a gyárat üzemeltetõ magyar leánycég, az Industrial C&S Hungary Kft. beszámolójából is kiderül, az ózdi termékeiket elsõsorban a csoport más vállalatainak adják el. Más szóval a „keresletcsökkenés” mögé valójában a vállalatcsoporton belüli átszervezést, racionalizálást és a fölösleges részek levágását kell érteni. Ezt támasztja alá, hogy az ABB kommunikációs vezetõje szerint a megmaradó gyártósorokat a csoport „más, európai üzemeibe telepíti át, ahol megfelelõ termelési kapacitás áll rendelkezésre”. Ezek helyét a piaci versenytársakra tekintettel nem árulta el.

Az ózdi gyár felszámolása és eladása mögötti döntés szempontjából nem mellékes körülmény, hogy az Industrial C&S Hungary 13 milliárd forintos veszteséggel zárta 2018-at 54 milliárdos árbevétel mellett (2019-es számaikat még nem hozták nyilvánosságra). A cég beszámolójának tanúsága szerint az üzleti évük koránt sem lett volna ennyire csapnivaló, ha nem különítenek el céltartalékként 11,2 milliárd forintot a fõként francia piacra gyártott „Disb termék visszahívásához kötõdõen”. Nagy valószínûséggel ennek azokhoz a hibás lakossági kismegszakítókhoz van köze, amelyekbõl több százezer darabot kellett visszahívnia és kicserélnie a francia Enedis áramszolgáltatónak. A helyi sajtó szerint a hibás megszakítókat 2017 májusa és 2019 áprilisa között gyártotta a General Electric, az ABB, a Hager és az Eaton.

A megszakító fontos eszköz, ha rövidzárlat vagy túláram keletkezik, ez választja le a lakást (vagy egy részét) a hálózatról, ezzel megakadályozza többek közt, hogy tûz üssön ki.

Egyszóval az ABB-nek itt van egy komoly termékvisszahívással terhelt leányvállalata, amely olyan (ráadásul régebbi típusú) termékeket állít elõ, amiket más üzemeiben is gyárt – az ózdi telep eladása így nem tûnik irracionális döntésnek. Különösen, hogy a világgazdasági növekedés lassul, a kilátások nem kedvezõek. A teljes ABB-csoport nem zárt különösebben jó évet 2019-ben, a rendelésállománya gyakorlatilag stagnált, a bevételek szintén (mindkettõ egy százalékkal nõtt), a mûködési nyeresége csökkent.
A General Electric adta el az ABB-nek

Az ózdi gyár 2018 elejéig a General Electric (GE) globális Industrial Solutions (IS) üzletágának része volt, amelyet az ABB úgy, ahogy volt felvásárolt 2,6 milliárd dollárért (2020 eleji árfolyamon 811 milliárd forintért). Az üzlet Magyarországon úgy zajlott, hogy a GE magyar leánya 2017 közepén létrehozta az Industrial C&S Hungaryt, átadta neki a hazai IS-üzletágat, majd eladta az ABB magyarországi leányának.

2018-as beszámolójában az Industrial C&S Hungary az ózdi gyártelepet 1,56 milliárd forintos értéken könyvelte el, az ózdi gépeket pedig 6,1 milliárd forinton.

Az IS-üzletág Magyarországon 1998-ban jelent meg Borsod-Abaúj-Zemplén megye elsõ nemzetközi beruházójaként, amelynek keretében a GE Ózdon egy 30 millió dolláros zöldmezõs beruházással összeszerelõ üzemet és magyarországi értékesítési szervezetet hozott létre. Az 1999-ben indult üzem fõ termékei kisfeszültségû alkatrészek és érintésvédelmi kapcsolók lakossági, kereskedelmi és ipari használatra. Magyarországon egyre hangsúlyosabb szerepet kapott az üzletág logisztikai és raktározási területe is, így 2013 elsõ negyedévtõl az üzletág egy nagykanizsai disztribúciós részleggel bõvült, majd többlépcsõs fejlesztés keretében 2015 folyamán (a nagykanizsai raktárat átadták a Lighting üzletágnak) Gyálon került kialakításra az európai disztribúciós központ. Budapesten mûködik emellett az üzletág regionális adminisztrációs központja.

Az ABB bejelentése szerint az ózdi gyár leállítása és eladása nem befolyásolja a vállalkozás egyéb magyarországi befektetéseit. A cég Budapesten rendelkezik központi irodával, Gyõrben robotika szervizirodával, Fóton raktárhelységgel és szervizmûhellyel, Gyálon logisztikai központtal, Kecskeméten és Ózdon pedig gyárral. Szilvási Krisztina kiemelte: a cég elkötelezett, hogy segítse dolgozói elhelyezkedését az ABB más magyarországi telephelyein vagy a térség más vállalatainál.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Botrány: Erdei Zsolt lemondott
Orbán Viktor: a kormány csapatot küld a gócpontokhoz
Három helyen eltört a brutálisan összevert magyar focista arccsontja
Brüsszel fizette a határzárnál szolgáló rendőrök bérét
A Népszava végre megtudta, hogy mire költötte a kormány az Európa Uniótól határvédelemre kapott 20 millió eurót. Eddig sem a kormány, sem a rendőrség, sem a honvédség nem számolt be ...
  
Egy mecseknádasdi család lett vírusos - szigorú intézkedések
Azonnal reagált a polgármester, miután kiderült, hogy a Baranya megyei Mecseknádasdon elkapta a koronavírust egy ötfős család, számolt be az ATV Híradója. Bár horvátországi nyaralást k...
  
Orbán: az operatív törzs folyamatosan dolgozik
A miniszterelnök a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében azt kérte, hogy betegen - köhögve, vagy lázasan - senki ne menjen emberek közé. Önkéntes részvétel nélkül semm...
  
130 milliárdos extra támogatást is kaphatnak a nyugdíjasok jövőre
A nyugdíjasok az elmúlt négy évben 220 milliárd forint extra kifizetést kaptak, jövőre pedig megindul a 13. havi nyugdíj lépcsőzetes visszaállítása - mondta Tállai András, a Pénzügym...
  
Gyászol Németh Szilárd - Nyugodj békében! Isten veled!
Közösségi oldalán búcsúzott a politikus a csepeli Eötvös József Általános Iskola igazgatónőjétől. "Nyugodj békében! Isten veled, Kati!" - ezt írta Németh Szilárd a fotó mellé, a...
  
Három helyen eltört a brutálisan összevert magyar focista arccsontja
Budapest – Kiderült, hogy súlyos sérüléseket szenvedett szenvedett Busai Attila (31), a Ferencváros korábbi labdarúgója abban a verekedésben, amely szerdán este zajlott le egy budapesti s...
  
Botrány: bejrúti tisztségviselőket vettek őrizetbe
Őrizetbe vették a bejrúti kikötő vezető tisztségviselőit, köztük Badri Dahirt, a vámhatóság vezetőjét, az elődjét Safik Mirhit és Hasszán Kuraitimot, a kikötő igazgatóját – k...
  
Tállai államtitkár ígéretmilliárdokkal kápráztatta a nyugdíjasokat
Erzsébet-utalvány, rezsiutalvány, nyugdíjprémium, 53. heti nyugdíj – sorolta Tállai András a nyugdíjasok milliárdjait. Arról nem beszélt, hogy a nyugdíjak mennyire leszakadtak a fizet...
  
Emmi nyereményakció: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek a pedagógusok
Az új NAT-hoz és kerettantervekhez igazított tanmenetekkel lehet pályázni a minisztériumnál. Nem akármilyen nyereményért. Szeptembertől az 1., 5., és 9. évfolyamin az új Nemzeti alapta...
  
Új diákhitelt vezetnek be Magyarországon - pénzeső a fiataloknak
A Diákhitel1, a Diákhitel2, a Nyelvtanulási Diákhitel és a Diákhitel Plusz után érkezik a következő konstrukció. „A felnőttképzés és a szakképzés megújításának újabb lépése...
  
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás a Club Aliga fejlesztése
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a kormány a Club Aliga felújítását, írja a Magyar Nemzet. A korábban Tiborcz István és Mészáros Lőrinc ér...
  
Váratlan - mutatjuk ki indul az elhunyt fideszes körzetében
"A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. választókerületében Koncz Ferenc tragikus halála miatt kiírt időközi választáson a Fidesz-KDNP helyi szervezetének döntése alapján a pártszövetség K...
  
Rekordévet zárt Orbán Viktor apukája - elképesztő számok
Történetének legnagyobb árbevételét produkálta Orbán Viktor édesapjának cége, a Nehéz Kő Kft., írja az mfor.hu. Mintegy 600 millióval túlszárnyalva a tavalyi évet, 2,9 milliárd fori...
  
Tüntetés kezdődött Budapesten az 500 fő feletti rendezvényekért - váratlan
Tüntetés kezdődött pénteken délután három órakor a Nyugati térnél. Az eseményt a Facebookon szervezték, nem is demonstrációként, hanem zenés-táncos felvonulásként megnevezve. A fe...
  
Porig égett egy busz Szegeden
Kigyulladt egy autóbusz Szegeden, a Fő fasoron, a Töltés utcánál. A jármű hátsó részén, a motortérnél keletkezett tüzet a város tűzoltói két vízsugárral oltották el, tájékoztat...
  
Baleset az M7-esen, két-három kilométeres a dugó
Két-három kilométeres a dugó. A M7-es autópálya 19-es kilométerének közelében két gépkocsi ütközött össze, amelyek a külső sáv egy részét elfoglalják, közölte az Útinform p...
  
Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt
Potocskáné Kőrösi Anita Siófokon tiltakozik egy apartmanház építése ellen, mindezt élőben közvetíti. Potocskáné Kőrösi Anita, Facebook-videójában jelentette be, hogy éhségsztrá...
  
Interjút adott a férj, akinek feleségére esett egy férfi
Elmondta, mi is történt pontosan. Bronz Gábor jelen volt, amikor gyermekeit sétára vivő feleségére, Erzsébetre rázuhan egy öngyilkosságot elkövető férfi a XI. kerületi otthonuk ép...
  
Mészáros Lőrinc méregdrágán építi meg a győri élményparkot - kiderült miért
Az előzetes becslés és a megvalósíthatósági tanulmány között két év telt el, ráadásul csak Mészáros Lőrinc pályázott. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője próbált...
  
Erdei Zsolt elárulta miért mondott le
Budapest — Bár úgy érzi, alakulhatott volna másképp is bokszszövetségi (MÖSZ) szerepvállalása, a korábbi profi világbajnok Erdei Zsolt (46) a csütörtöki elnökségi ülésen lemondott...
  
Szlávik János: ekkor várhatóak újabb szigorítások
Szlávik János szerint a koronavírus elleni intézkedésekben az iskolakezdésig nem várhatók újabb szigorítások, csak abban az esetben, ha jelentős gócok alakulnak ki. A Dél-Pesti Centrumk...
  
200 emberrel a fedélzetén szakadt ketté és zuhant le egy utasszállító
Túlfutott a leszállópályán és kettészakadt egy utasszállító Indiában, 200 utassal a fedélzetén. Az eddig ismert információk szerint az indiai Calicut Nemzetközi Repülőtéren túlfut...
  
Még mindig nem megy a kérdések megválaszolása
Nem megy a kérdések megválaszolása sem Rétvári Bencének, sem Schanda Tamás államtitkárnak. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője először Varga Mihály pénzügyminis...
  
A kormányzati csatorna bekerül az alapcsomagba
A kormányzati csatorna a legtöbb szolgáltatónál elérhető lesz, de az interneten is lehet nézni. Szeptemberben indul a Pesti Srácok és Vaszily Miklós közös tévéje, a Pesti TV, a részl...
  
Magyarország: 39 milliárd egyházi épületek felújítására
88,5 milliárdot kap Veszprém a kormánytól a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa évadra - olvasható a programot lebonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. csütörtöki közleményében. „Az...
  
Indiában kétmillió fölé emelkedett a fertőzöttek száma
886 halálesetet és 62538 új fertőzöttet regisztráltak 24 óra alatt Indiában, ahol így a járvány kezdete óta már kétmillió fölé nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A hivatalos ...
  
80 ezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt
Az UNICEF becslései szerint mintegy 80 ezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt, nekik és családjuknak azonnali segítségre van szükségük – olvasható a szervezet közlem...
  
Hitelmoratórium: egyre kevesebb ügyfél él vele az OTP-nél
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem ...
  
36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa
A kormány a gazdaságvédelmi programokra szánt pénzből csoportosította át a pénzt a Matthias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető Tihanyi Alapítvány működési kiadásaira. Az MCC alap...
  
Tűzvész a Hajdúságban, 45 tűzoltó küzd a lángokkal
Egy faipari épület gyulladt ki. Kigyulladt egy épület egy faipari telephelyen péntek reggel Hajdúböszörményben, a Kórház téren, a lángokkal jelenleg is nagy erőkkel küzdenek a tűzolt...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Egy tízmilliárdos termékvisszahívás okozhatta az ózdi gyárbezárást


A kormány nem siet egyeztetni az önkormányzattal az ezer ember elbocsátásával járó gyárbezárás kapcsán, pedig az országos átlaggal ellentétben Borsodban nagyon rossz a munkaerõpiaci helyzet. Az üzem eladását a kereslet csökkenésével magyarázta a tulajdonos. Az ABB bezárásra ítélt ózdi gyáránál jártunk.

Bezárja ózdi, fõként elektromos kismegszakítókat, áram-védõkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyártó üzemét a multinacionális ABB-csoport – jelentette be a cég február 11-én, kedden. 2020 végén áll le véglegesen az ózdi üzem, a bezárás nagyjából ezer munkahelyet érint.
Borsodban pocsék a helyzet

Ezer munkahely nemzetgazdasági szinten nem sok, különösen az egyre súlyosabb munkaerõhiány mellett – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Ózd városában és térségében azonban nagyon is az. Az ország északkeleti részében ugyanis sokkal rosszabb a munkaerõpiaci helyzet, mint más területeken, illetve országos átlagban.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2019 decemberében az egész ózdi járásban 3848 nyilvántartott álláskeresõ volt, vagyis ha ezer ember utcára kerül, az álláskeresõk száma negyedével nõ. Az egész megyében 34 ezer álláskeresõ volt az év végén, miközben kevesebb mint 160 ezren dolgoztak. A munkanélküliség eközben jóval magasabb az országos átlagnál, a foglalkoztatottság pedig alacsonyabb – vagyis a megyében nem jellemzõ a munkaerõhiány. A gyár hvg.hu által megkérdezett dolgozói is tanácstalanok – derül ki a helyszínen készített videónkból.

A fideszes képviselõ az önkormányzatot hibáztatta

A cég vezetése 20-30 perccel a hivatalos bejelentés elõtt jelezte az önkormányzat felé, hogy a gyár bezárására készül. Az önkormányzat azt kérte a cégtõl, hogy a jövõben tartsanak rendszeres kapcsolatot, a bejelentés óta már kétszer egyeztettek – mondta el a hvg.hu-nak Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere.

Bár Riz Gábor, a térség fideszes országgyûlési képviselõje egy Facebook-bejegyzésben ennek ellenkezõjét állította, Janiczak szerint az önkormányzatnak jó kapcsolata volt az ABB-vel, a cég vezetõi is csodálkozva látták Riz bejegyzését – mondta a polgármester. Riz többek közt azt állította, hogy az önkormányzat „nem tudta segíteni az itt dolgozó mérnökök lakhatását”. Ugyanakkor a polgármester szerint az ABB sosem kért ilyen segítséget, de ha kért volna, akkor megkapja – ahogy például két, a városba érkezett orvosnak is adtak ki önkormányzati lakást. A polgármester politikai támadásnak értékeli a képviselõ bejegyzését, akit megkért rá, hogy a jövõben tartózkodjon az ilyenektõl, inkább közösen keressenek megoldást a kialakult helyzetre.
Segítséget ígért a kormány, de nem az önkormányzatnak

A kormány egyelõre nem vette fel a kapcsolatot az önkormányzattal, Janiczak személyes találkozóra vonatkozó kérését Riz Gábor egyéb elfoglaltságaira hivatkozva visszautasította. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem sokkal késõbb bejelentette, hogy Palkovics László miniszter február 14-én, pénteken a városba utazik, ahol a térség országgyûlési képviselõjével, majd egy azt követõ következõ körben az ózdi önkormányzati vezetõkkel és az érintett cég beszállítóival tárgyal a kialakult helyzet rendezésének lehetõségeirõl. Az ABB a pénteki találkozón nem vesz részt, de a cég jelezte: kész együttmûködni a munkaügyi hivatallal, hogy segítse dolgozói elhelyezkedését, vagy támogassa átképzésüket, saját vállalkozásuk indítását.

Az ABB szerint már a megyében mûködõ több nagy foglalkoztató jelezte, hogy náluk lenne kereslet a felszabaduló munkaerõre. A polgármester szerint azonban a város számára nem megoldás, ha az ózdiaknak távolabbi területekre kellene ingázniuk, a közlekedés a megyében ugyanis enyhén szólva nem ideális. Mindenesetre azt kérte az ABB-tõl, hogy jelezze az érdeklõdõknek: egyeztessenek a városvezetéssel. A legjobb megoldás az lenne, ha új nagy foglalkoztató venné át az ABB helyét Ózdon. A cég kivonulása nagyon jó lehetõséget kínál, az ABB ugyanis a polgármester szerint egy kész üzemcsarnokot kínál eladásra. Ráadásul helyben van több mint ezer fõ gyakorlott, dolgozni tudó és akaró munkavállaló, ami a jelenlegi munkaerõhiányos környezetben nagyon fontos szempont. Ugyanakkor az önkormányzat mozgástere önmagában elég szûk – véli Janiczak – az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nagy multik a kormány támogatása nélkül nem nagyon mozdulnak. Ezért is nagyon fontos lenne, hogy a kormány együttmûködjön az önkormányzattal.
Van a háttérben egy nagyon nagy termékvisszahívás

Az ABB a gyár termékei iránti kereslet csökkenésével indokolta az üzem bezárását – indokként 2 százalékos visszaesésrõl számolt be a cégvezetés. Szilvási Krisztina, a társaság kommunikációs vezetõje a hvg.hu érdeklõdésére azt közölte: a piaci folyamatok értékelése után, a vevõi preferenciák változására válaszul született az a döntés, hogy az Ózdon elõállított termékeket az ABB fokozatosan saját termékeire cseréli. A gyár megmaradó termékei iránt viszont a kereslet visszaesésével számolnak, így a gyártási volumen hamarosan elér egy olyan szintet, ahol már nem lehet gazdaságosan folytatni a gyártást ekkora üzemméretben.

Ehhez érdemes megjegyezni, hogy a cégcsoport más üzemekben is gyárt megszakítókat, illetve ahogy a gyárat üzemeltetõ magyar leánycég, az Industrial C&S Hungary Kft. beszámolójából is kiderül, az ózdi termékeiket elsõsorban a csoport más vállalatainak adják el. Más szóval a „keresletcsökkenés” mögé valójában a vállalatcsoporton belüli átszervezést, racionalizálást és a fölösleges részek levágását kell érteni. Ezt támasztja alá, hogy az ABB kommunikációs vezetõje szerint a megmaradó gyártósorokat a csoport „más, európai üzemeibe telepíti át, ahol megfelelõ termelési kapacitás áll rendelkezésre”. Ezek helyét a piaci versenytársakra tekintettel nem árulta el.

Az ózdi gyár felszámolása és eladása mögötti döntés szempontjából nem mellékes körülmény, hogy az Industrial C&S Hungary 13 milliárd forintos veszteséggel zárta 2018-at 54 milliárdos árbevétel mellett (2019-es számaikat még nem hozták nyilvánosságra). A cég beszámolójának tanúsága szerint az üzleti évük koránt sem lett volna ennyire csapnivaló, ha nem különítenek el céltartalékként 11,2 milliárd forintot a fõként francia piacra gyártott „Disb termék visszahívásához kötõdõen”. Nagy valószínûséggel ennek azokhoz a hibás lakossági kismegszakítókhoz van köze, amelyekbõl több százezer darabot kellett visszahívnia és kicserélnie a francia Enedis áramszolgáltatónak. A helyi sajtó szerint a hibás megszakítókat 2017 májusa és 2019 áprilisa között gyártotta a General Electric, az ABB, a Hager és az Eaton.

A megszakító fontos eszköz, ha rövidzárlat vagy túláram keletkezik, ez választja le a lakást (vagy egy részét) a hálózatról, ezzel megakadályozza többek közt, hogy tûz üssön ki.

Egyszóval az ABB-nek itt van egy komoly termékvisszahívással terhelt leányvállalata, amely olyan (ráadásul régebbi típusú) termékeket állít elõ, amiket más üzemeiben is gyárt – az ózdi telep eladása így nem tûnik irracionális döntésnek. Különösen, hogy a világgazdasági növekedés lassul, a kilátások nem kedvezõek. A teljes ABB-csoport nem zárt különösebben jó évet 2019-ben, a rendelésállománya gyakorlatilag stagnált, a bevételek szintén (mindkettõ egy százalékkal nõtt), a mûködési nyeresége csökkent.
A General Electric adta el az ABB-nek

Az ózdi gyár 2018 elejéig a General Electric (GE) globális Industrial Solutions (IS) üzletágának része volt, amelyet az ABB úgy, ahogy volt felvásárolt 2,6 milliárd dollárért (2020 eleji árfolyamon 811 milliárd forintért). Az üzlet Magyarországon úgy zajlott, hogy a GE magyar leánya 2017 közepén létrehozta az Industrial C&S Hungaryt, átadta neki a hazai IS-üzletágat, majd eladta az ABB magyarországi leányának.

2018-as beszámolójában az Industrial C&S Hungary az ózdi gyártelepet 1,56 milliárd forintos értéken könyvelte el, az ózdi gépeket pedig 6,1 milliárd forinton.

Az IS-üzletág Magyarországon 1998-ban jelent meg Borsod-Abaúj-Zemplén megye elsõ nemzetközi beruházójaként, amelynek keretében a GE Ózdon egy 30 millió dolláros zöldmezõs beruházással összeszerelõ üzemet és magyarországi értékesítési szervezetet hozott létre. Az 1999-ben indult üzem fõ termékei kisfeszültségû alkatrészek és érintésvédelmi kapcsolók lakossági, kereskedelmi és ipari használatra. Magyarországon egyre hangsúlyosabb szerepet kapott az üzletág logisztikai és raktározási területe is, így 2013 elsõ negyedévtõl az üzletág egy nagykanizsai disztribúciós részleggel bõvült, majd többlépcsõs fejlesztés keretében 2015 folyamán (a nagykanizsai raktárat átadták a Lighting üzletágnak) Gyálon került kialakításra az európai disztribúciós központ. Budapesten mûködik emellett az üzletág regionális adminisztrációs központja.

Az ABB bejelentése szerint az ózdi gyár leállítása és eladása nem befolyásolja a vállalkozás egyéb magyarországi befektetéseit. A cég Budapesten rendelkezik központi irodával, Gyõrben robotika szervizirodával, Fóton raktárhelységgel és szervizmûhellyel, Gyálon logisztikai központtal, Kecskeméten és Ózdon pedig gyárral. Szilvási Krisztina kiemelte: a cég elkötelezett, hogy segítse dolgozói elhelyezkedését az ABB más magyarországi telephelyein vagy a térség más vállalatainál.
Brüsszel fizette a határzárnál szolgáló rendőrök bérét
Egy mecseknádasdi család lett vírusos - szigorú intézkedések
Orbán: az operatív törzs folyamatosan dolgozik
130 milliárdos extra támogatást is kaphatnak a nyugdíjasok jövőre
Gyászol Németh Szilárd - Nyugodj békében! Isten veled!
Három helyen eltört a brutálisan összevert magyar focista arccsontja
Botrány: bejrúti tisztségviselőket vettek őrizetbe
Tállai államtitkár ígéretmilliárdokkal kápráztatta a nyugdíjasokat
Emmi nyereményakció: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek a pedagógusok
Új diákhitelt vezetnek be Magyarországon - pénzeső a fiataloknak
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás a Club Aliga fejlesztése
Váratlan - mutatjuk ki indul az elhunyt fideszes körzetében
Rekordévet zárt Orbán Viktor apukája - elképesztő számok
Tüntetés kezdődött Budapesten az 500 fő feletti rendezvényekért - váratlan
Porig égett egy busz Szegeden
Baleset az M7-esen, két-három kilométeres a dugó
Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt
Interjút adott a férj, akinek feleségére esett egy férfi
Mészáros Lőrinc méregdrágán építi meg a győri élményparkot - kiderült miért
Erdei Zsolt elárulta miért mondott le
Szlávik János: ekkor várhatóak újabb szigorítások
200 emberrel a fedélzetén szakadt ketté és zuhant le egy utasszállító
Még mindig nem megy a kérdések megválaszolása
A kormányzati csatorna bekerül az alapcsomagba
Magyarország: 39 milliárd egyházi épületek felújítására
Indiában kétmillió fölé emelkedett a fertőzöttek száma
80 ezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt
Hitelmoratórium: egyre kevesebb ügyfél él vele az OTP-nél
36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa
Tűzvész a Hajdúságban, 45 tűzoltó küzd a lángokkal
Közel 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban
Így néz ki a híres Járványügyi Bevetési Egység
Elvitte a NAV az egyik legnagyobb magyar élelmiszerlánc tulajdonosát
Kaposvár: Eltörte kiskorú áldozatának orrát egy 32 éves férfi
800 millió forintot különítenek el a cigány muzsikusoknak
Fluor nem kér a pénzből: zenekaruk többi tagjának adnák a teljes gázsit
Orbán: Meg kell akadályozni a migrációt továbbra is
Orbán Viktor: a kormány csapatot küld a gócpontokhoz
Sok család kerül bajba - Nincs napirenden a bértámogatás meghosszabbítása
A kormány elkezdett felkészülni a digitális oktatásra
Előkerülnek a milliárdok raktárkoncertre és cigányzenére
Több mint 50 milliós osztalék: ennyit vett ki a cégéből Kocsis Máté és családja
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum