thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.18
THE POST
           
18
Karácsony: Az EU szövetségét könnyebb lehet megszerezni, mint a kormányét
Ezt olvassák mások:


Közvetlenül elérhető uniós forrásokért és több pénzért lobbiztak Brüsszelben a Visegrádi Négyek főpolgármesterei. A kezdeményezéshez már 11 másik nagyváros, köztük Berlin és Bécs polgármesterei is csatlakoztak. A kérdés csak az, sikerül-e ellenszélben elérni a céljaikat.

Az európai nagyvárosoknak kormányoktól független uniós forrásokra van szükségük – röviden összefoglalva ezzel az üzenettel érkezett Brüsszelbe szerdán a budapesti, a prágai és a varsói polgármester a Régiók Európai Bizottságának ülésére (pozsonyi kollégájuk is jött volna, de ő végül betegség miatt otthon maradt).

Az, hogy ezeket a pénzeket milyen forrásokból lehetne előteremteni és hogyan lobbiznának érte a nemzeti kormányokkal szemben, már nehezebb kérdés, ötletek mindenesetre vannak. És nemcsak ötletek, hanem szövetségesek is:

a V4-es polgármesterek lobbijához 11 másik európai nagyváros vezetője, köztük a berlini, a bécsi és a hágai polgármester is csatlakozott.

Karácsony Gergely és két kollégája, Zdeněk Hřib prágai és Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester azt is igyekezett hangsúlyozni az EU 2020 utáni költségvetéséről szóló csúcs előtt egy héttel szervezett találkozón: még egyáltalán nincs késő, hogy sikerüljön elérni a céljaikat.

Ezek a varsói polgármester szerint röviden összefoglalva a következők:

Garantálni, hogy az országoknak felajánlott kohéziós alapokból a városok által felhasználható összeget a tagállami hatóságok objektív, ne pedig politikai alapon osszák szét.
A városoknak forrásokat juttató, jelenleg is futó programok kibővítése. (A városfejlesztésre mindössze néhány százmillió euró elkülönítését tervezik a 2021-2027-es időszakra az ezermilliárd eurós keretösszegből.)
Az abszolút prioritásnak számító, az EU karbonsemlegességének elérését célzó Zöld megállapodás (Green deal) pontosítása, hogy a városoknak is juttassanak belőle közvetlen forrásokat.

„A Visegrádi Négyek sokszor megvétózzák az uniós döntéseket, mi viszont konstruktív ötletekkel akarunk előállni” – hangsúlyozta Rafał Trzaskowski.

A klímaváltozás a kulcs

Az összefogás azért is példaértékű, mert a V4-es főpolgármesterek még csak decemberben hozták létre a „Szabad Városok Szövetségét”, de a lobbizáshoz februárra már 11 másik város támogatását sikerült megszerezniük, délután pedig Frans Timmermans bizottsági alelnökkel, a Zöld megállapodásért felelős európai biztossal is találkoznak.


Az immár 15 tagúra bővült polgármesteri Ursula von der Leyennek is levelet írt, melyben leginkább a Zöld megállapodással érvelnek amellett, miért van több forrásra szükségük. Az ambiciózus programot decemberben mutatta be az Európai Bizottság elnöke: eszerint 2030-ra megfeleznék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, 2050-re pedig karbonsemlegessé tennék a kontinenst. Ami még fontosabb: az Európai Unió ennek érdekében többek között 100 milliárd eurónyi (33 ezer milliárd forint) beruházást generálna. Ennek egy része pedig az uniós nagyvárosoknak is jól jönne, még ha egyelőre nem is teljesen világos, hogyan juthatnának hozzá.

„Rengeteg példa volt rá az elmúlt időszakból, hogy a helyi önkormányzatok a klímaváltozás elleni harc élére álltak. Ennek egyik oka, hogy gyorsabban tudnak reagálni, és kevésbé kötik meg a kezüket az energiaipari szereplők, mint a nemzeti kormányokét” – szól az egyik érvük.

Az aláírók szerint Európa nagyvárosai kulcsfontosságú szerepet játszanak a klímaváltozás elleni összeurópai harcban, és ennek megfelelően kell nekik felhatalmazást adni. A nagyobb beleszólás mellett pedig azt is el akarják érni, hogy több pénzt kapjanak városi projektekre a kohéziós alapokból.

„Tekintettel a költségvetési tárgyalásokra, arra kérj

ük az európai intézményeket, hogy vegyék figyelembe a városok és urbánus területek központi szerepét a zöldpolitikai stratégiák végrehajtásában és osszon ki közvetlen, városokra szabott uniós forrásokat ezek megvalósításához” – zárul a levél.

Jól hangzik, de miből?

Az hogy ez mennyi pénzt jelentene, és pontosan mennyi juthatna belőle a városoknak, a sajtótájékoztatón sem derült ki, de ez nem is csoda, hiszen erről az Európai Bizottságban sincs megállapodás. Ám ahogy arra Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője is utalt már a hvg.hu-nak adott interjúban: a 2020 utáni uniós költségvetés alapvető keretei megvannak, a szabályokat pedig nem lehet radikálisan újraírni. Kétséges az is, hogy Zöld megállapodáson belüli, a fosszilis energiahordozókról való átállás segítésére szánt méltányos átállás alapból jutna-e egy fejlett nagyvárosnak.

A városvezetők ezért is hangsúlyozták, hogy igyekeznek forrásokat is találni, amelyek nagyobb, rendszerszintű átalakítások nélkül elérhetőek a települések számára. A Zöld megállapodáson belül például ilyen lehet a fűtéskorszerűsítés, vagy éppen a zöldterületek növelésére szánt támogatások. Karácsony Gergely a budapesti levegőminőség és a lakhatási feltételek javítását tűzte ki célul, a prágai főpolgármester pedig az innovációs fejlesztések fontosságáról beszélt.

És miközben többször is elhangzott, hogy semmiképpen nem más, jellemzően kevésbé fejlett vidéki régióktól akarják elvenni a forrásokat, egy tényt sem a varsói, sem a prágai, sem pedig a budapesti főpolgármester nem tagadott:

nemzeti szinten saját kormányukkal kell megküzdeniük a pénzekért.

„Mi a városunkat és régiónkat képviseljük, de a demokráciák válságával is szembe kell néznünk. A V4-ek főpolgármesterei többek között azért kötöttek szövetséget, hogy világossá tegyék, a visegrádi régió nem azonos a visegrádi kormányok politikájával” – emelte ki Karácsony Gergely.

A budapesti főpolgármester szerint a klímaválság és a jogállamiság körül kialakult viták is arra kényszerítették őket, hogy új módszerekhez forduljanak. Brüsszelhez pedig most azért fordultak, hogy ne csak panaszkodjanak, hanem pozitív válaszokat is adjanak a felvetésekre.

„A városok lehetnek az Európai Unió legfontosabb szövetségesei, amikor ezekkel a válságokkal néz szembe” – mondta Karácsony.

Élet-halál kérdés

Karácsony szerint a városok közvetlen finanszírozása az egész magyarság számára előnyös lehet, a magyar kormány azonban inkább ellenséges felvetésként látja a kezdeményezést, a kohéziós pénzek elosztásánál is komoly vitáik vannak. A főpolgármester szerint az Orbán-kormány szélsőségesen centralizálná a forrásokat, a kiemelt területek között pedig olyanok vannak, ahol komoly befektetései vannak a kormányhoz közeli vállalkozóknak.

„Budapest és Magyarország esetében élet-halál kérdés, hogy legalább a partnerségi alapelvet komolyan vetesse az Európai Unió a tagállamokkal” – mondta Karácsony. A főpolgármester kiemelte, hogy Budapest az ország GDP-jének 40 százalékát termeli meg, de csak 1,8 százalékát kapja meg az adóknak. Ezért saját forrásból biztosan nem tudja elérni a céljait.

„Az Európai Unió szövetségét lehet, hogy könnyebb megszerezni, mint a kormányét” – mondta.

A kérdésre, nincs-e ehhez már túl késő, Karácsony azt mondta, hogy lehet, de ezt már 10 éve meg kellett volna tennie az EU-nak.

„Néhány ajtó még nyitva van, és mi azért vagyunk most itt, hogy oda betegyük a lábunkat, mielőtt bezáródnak. Lehet úgy alakítani a Zöld megállapodást, hogy közvetlen forrásokat találjunk, amihez kell bátorság, de az Európai Unió egy olyan projekt, amit a bátorságra alapulva jött létre” – mondta.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Közpénzen, milliárdokért szervezne a kormány tudatformáló táborokat fiataloknak
Egy jelentés szerint az oroszok idén is beavatkozhatnak az amerikai elnökválasztásba
Máris lehűtötte a különleges elbírálást remélő briteket az EU Brexit-tárgyalója
Dührohamot kapott, majd betörte a 4-6-os villamos üvegét egy agresszív figura
Felismeri valaki? Zsarolás miatt keresi a rendőrség ezt a férfit
Halálra éhezteti magát egy beteg férfi, mert nem hagyják meghalni
Figyelem: csalók próbálják kihasználni a járványpánikot: így verik át az embereket
Itt a Sziget 2020 első nyolcvan fellépője
Viharos szél és hó is jön
Lőtereket építenek a diákoknak az új alaptanterv szellemében
Helyettes államtitkár: Több gyereket akar a kormány!
Kihívták a mentőt egy túlsúlyos beteghez, de nem fért be a járműbe
Igaz, hogy nem koronavírusos egy szatmári férfi, de a családja akkor sem akarja visszafogadni
Jakab Péter: 22 bátor harcos titokban hátamba szúrta a kést
Orbán annyira zöld, hogy tavaly kirúgta az államtitkárt, aki a műanyag zacskók betiltásával kampányolt
Tömegesen főttek meg élve a kagylók
Kivonultak az ellenzékiek az ülésteremből, az Alkotmánybíróságig meg sem állnak
A templomba még elment Orbán, a Parlamentbe már nem
Orbánon keresztül üzent a magyaroknak Trump
Százával tiltakoznak a pszichológusok a nemzeti konzultáció ellen
Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van
Több mint száz agyonvert kutyát találtak Hajdúsámson mellett
Koronavírus: visszaküldték a kórházba a karanténból megszökött orosz nőt
Milliókat kaphat, aki tervez egy marsi várost
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Hatalmas sebességgel száguldott bele a körforgalomba ez az autós
Együtt támadják meg az ellenzéki pártok a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon
A háború után segített újjáépíteni az országot, most bizonygatnia kell, hogy a Brexit után joga van maradni
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Trump telefonon beszélgetett Orbánnal
Nem sérti a keresztények érzéseit a Jägermeister logójára rajzolt kereszt a svájci bíróság szerint
Jakab Péter kiszivárgott hangfelvétel: Sejtem, kik lesznek azok, akik a hátamba szúrják a kést
A Fidesz leszavazta a családi pótlék és a gyermekvédelmi támogatások emelését
Száguldozó, balesetet okozó motoros ellen emelt vádat az ügyészség
Kárpátaljai fiatalok képzését támogatja a kormány
A szántóföldön át menekült a drogkereskedő a rendőrök elől Rábapatyon
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Kitart az MNB amellett, hogy nem kommentálja a forint árfolyamát
Hadházy: Kövér László tehet egy szívességet!
Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben
Ingyenautót vagy üzemanyagot kérnek a taxisok, ha olcsóbb tarifát akar Budapest
Átlagosan 637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 2010 óta
Az RTL Klub műsorát többen nézték, mint a TV2 showműsorát
Fegyvert fogott a taxisra egy 16 éves kecskeméti fiú
A sok int*impartner növeli a rák kockázatát
Ezért nem szólalt fel Orbán a parlamentben
Magyar versenyző nyerte a cukrász olimpiát
A zöld Orbán tavaly kirúgta a műanyag zacskók betiltását bejelentő államtitkárt és helyettesét
Franciaországban vasárnap már nyári meleg volt
Meglepetésre nem Orbán felszólalásával kezdődött a Parlament ülésszaka
Németh Zsolt szerint megdöbbentő és sajnálatos a Kaleta-ügy
Rapvideóban osztja a fóti gyermekotthont bezárni készülő kormányt egy ott lakó állami gondozott srác
Még el sem kezdődött a nemzeti konzultáció, a kormány máris felfüggeszti a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Magyarország alig hajtja végre az ellene szóló strasbourgi ítéleteket
Első nekifutásra kiválóan működött az ellenzéki összefogás parlamenti változata
Én is migráns vagyok, mert nem itt születtem. De nézzük a négereket a tévében, és őket nem szeretnénk
Nagyon jól érzik magukat nálunk az indonéz vendégmunkások
Megfeleződött a hazai fecskeállomány 2000 óta, a lakosság segítségét kérik
Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását
2006-ban eltűnt, most ajánlott fel tízmillió forintot a rendőrség a nyomravezetőnek
A szemünk előtt szakad szét az Antarktisz + műholdas videó
Az MTA irodalomtudományi osztálya visszavonatná a Nemzeti Alaptantervet
Igazoltatni akartak egy férfit, két kilónyi drogot rejtegetett
Tűz ütött ki egy budapesti bölcsődében - jelenleg is a helyszínen vannak a tűzoltók
Disznóvágás során szúrta mellbe kedvesét egy férfi Veszprémben
Kézre került a toplistás magyar bűnöző
Frontális ütközés Veszprém megyében, az egyik autó lángol
Beneda Attila: A magyar társadalom túlnyomó többsége támogatja a kormány család- és nemzetpolitikáját
Parragh László: Új befektetőket csalogathat az országba az iparűzési adó átalakítása
Deutsch Tamás: A boszorkányüldözésnek véget kell vetni
Sorra adják el ingatlanjaikat a Matolcsy-alapítványok cégei
Matolcsy elárulta Magyarország erősségeit
Lopás elkövetőjét keresi a rendőrség! - jelentkezzen aki felismeri
Rendőrségi migrációs összefoglaló : Az elmúlt 72 órában 110 illegális migránst tartóztattak fel
Szarvastetem volt az 51 éves férfi csomagtartójában
Szarvastetem volt az 51 éves férfi a csomagtartójában
Rendőrök akadályozták meg a tűz továbbterjedését Szendrőn
Hazánkban ma hatvanötezren vadásznak
Együttl*étre kényszerítette a 17 éves gyakornokot a győri szakács
28 fok volt Franciaországban
Újabb 99 koronavírus-fertőzött a lezárt hajón
Fegyveres rablók vittek el Hongkongban hatszáz guriga vécépapírt
10 évre titkosították a Kaleta-ügyről tett beszámolót
Poénból kicsit átrendezte a forgalmat két férfi Tószegen
Vádat emeltek tizennégy egykori önkormányzati képviselő ellen
Megdőlt a melegrekord: Brutális hőséget hozott a Dennis vihar a franciáknak
Tilla botrány: az RTL Klub műsoráról beszélt élő adásban, aztán próbálta szépíteni
Rasszista bűnöző mondta azt, amit Orbán az évértékelőjében idézett
Egy évig árulta 13 éves lánya testét egy kiskunhalasi férfi 5-15 ezer forintért
Hiller István támogatja, hogy legyen nő társelnöke pártjának, mert ráció mellett szükség van érzelmekre is
Páratlan természeti kincsünk a Tisza-tó
Nagyot üt a gyárbezárás Borsodban
Ceglédi halálos gázolás: az ügyészség nem iparkodik
A természettudományos oktatásra is lecsap a Nat
Csavarokkal teleszurkált virslivel öltek meg egy kutyát Dorogon
Saját kislányát bocsátotta áruba egy kiskunhalasi férfi, 5-15 ezer forintot kért a haverjától alkalmanként
Egy finn erdőben találták meg a 47 éve Amerikában elhagyott gyűrűt
Orbán meg nem értett zseninek gondolja magát, aki még mindig retteg Sorostól
Így rakja össze az agyunk az álmainkat
Alacsony részvétel, nagy ellenzéki győzelem Dunaújvárosban
Szívszorító részletek derültek ki a Budapesten halálra késelt francia fiatalról
Fának csapódott és meghalt egy autó sofőrje Monorierdőn
Németh Kristóf könnyek között vette át Gesztesi szerepét
Mosonmagyaróvár: búcsúlevelet hagyott apa és lánya mielőtt....
Hosszú Katinka dokumentumfilmje: Ez az én filmem, hadd döntsem el, ki kap szerepet benne
Veszprém megye: egy 13 éves lány azt állítja, hogy bántalmazta őt két fiú barátja
Kecskeméti tragédia: Hallottam a szirénát, tudtam, hogy baj van
58 millió emberre terjesztik ki a kínai karantént
Klímaváltozás deLuxe: helikopterrel szállítják a havat egy francia sítelepre
Két repülővel menekítették az amerikaiakat a japán partoknál veszteglő járványhajóról
Az épülő Tesla-gyár miatt 92 hektárnyi erdőt vágnának ki Berlin mellett, de egy német bíróság most közbelépett
Simán nyert az összellenzéki jelölt a dunaújvárosi időközi választáson
Mészáros Lőrinc: én mindig sikeres vállalkozó leszek
Videón a kassai százmilliós ékszerrablás
Orbán: A cigány családok felemelkedése mellett elkötelezte magát a kormány
Kiderült, miért voltak lila foltok Orbán Viktor tenyerén
Orbán bezöldült: a folyóinkat megvédjük külföldről idehozott hulladékoktól
Jön a Zöld Államkötvény: a kormány vállalja hogy a pénzt csak klímabarát programokra fordítja
Orbán: minden újszülött után tíz új fát ültetnek az országban
Koronavírus: Megkezdték az amerikaiak evakuálását az óceánjáróról
Szívecskés folttal a fején született a Valentin-napi borjú
Gyurcsány Ferenc megmutatta, mit csinált Orbán évértékelő beszéde alatt
Életveszélyes áradások kísérik a Dennis vihart Nagy-Britanniában
Kékes-lillás folt volt látható Orbán Viktor mindkét tenyerén az évértékelő beszéd alatt
Segíts egy megosztással! - eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán: elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot
Hivatalos: Orbán 1988 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt
Játék közben mellkason lőtte öccsét egy 15 éves lány
Koronavírus: hatvanmillió kínai nem ülhet autóba
Nem tudta, hogy terhes, az út szélén szülte meg gyerekét
Koronavírus: újabb országban halt meg egy ember, aki nem is járt Kínában
Koronavírus: Franciaországban is egyre több a fertőzött
Riasztóan kevesen szavaznak a dunaújvárosi körzetben
Buszokkal takarják a Várkert Bazárt, Orbán évértékelőjének helyszínét
Nem adna már százmilliókat Érd a kézicsapatnak
Három fészekben 51 tojást találtak a majdnem kihalt királyi teknősből
Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron
Orbán Viktor beadta a derekát Varga Mihálynak, de legalább jön a zöld államadósság
A magyarok is Kína miatt fulladnak bele a szemétbe: kivégezték az újrahasznosítás rendszerét
Vörös kód - Tombol a gyilkos Dennis vihar
Kecskeméti tragédia: kislányok haltak meg a balesetben
Fotót közöltek Kobe Bryant és lánya sírhelyéről, itt nyugszanak
Orbán Viktor az évértékelőn: Riadót kell fújnom
Orbán: Nincs olyan, hogy liberális, az a diplomás kommunista
Vasárnaptól kamerákkal számolják a turistákat Velencében
Senki sem tud úgy évet értékelni, mint Orbán Viktor
Bayer Zsolti közérdekből kiváncsi
A Pesti Srácok tüntetést szervez a kibersztálinizmus ellen
Így emlékeznek az autóbalesetben meghalt fiatal rendőrre
Leengedtek a hajóról egy amerikai nőt, aki később koronavírusos tüneteket mutatott
Csúcson vannak az élelmiszerárak, de főleg egy dolog borít ki mindenkit igazán
Adósságcsökkentés kell Magyarország felminősítéséhez
Döbbenetes pusztítás a Balatonnál
Súlyos beteg lettél? Ezeket a támogatásokat igényelheted!
Ezek a tünetek daganatos betegségeket jelezhetnek
Bódi Sylvi üzent a gyűlölködőknek a ferdeszeműzős posztja után
Így szabadították ki a Váci úton villanyoszlopra csavarodott autóból a sérülteket - videó
Kiengedték a Vuhanból hazahozott, karanténban megfigyelt magyarokat
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum