Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Karácsony: Az EU szövetségét könnyebb lehet megszerezni, mint a kormányét  Közvetlenül elérhetõ uniós forrásokért és több pénzért lobbiztak Brüsszelben a Visegrádi Négyek fõpolgármesterei. A kezdeményezéshez már 11 másik nagyváros, köztük Berlin és Bécs polgármesterei is csatlakoztak. A kérdés csak az, sikerül-e ellenszélben elérni a céljaikat.

Az európai nagyvárosoknak kormányoktól független uniós forrásokra van szükségük – röviden összefoglalva ezzel az üzenettel érkezett Brüsszelbe szerdán a budapesti, a prágai és a varsói polgármester a Régiók Európai Bizottságának ülésére (pozsonyi kollégájuk is jött volna, de õ végül betegség miatt otthon maradt).

Az, hogy ezeket a pénzeket milyen forrásokból lehetne elõteremteni és hogyan lobbiznának érte a nemzeti kormányokkal szemben, már nehezebb kérdés, ötletek mindenesetre vannak. És nemcsak ötletek, hanem szövetségesek is:

a V4-es polgármesterek lobbijához 11 másik európai nagyváros vezetõje, köztük a berlini, a bécsi és a hágai polgármester is csatlakozott.

Karácsony Gergely és két kollégája, Zdenìk Høib prágai és Rafa³ Trzaskowski varsói fõpolgármester azt is igyekezett hangsúlyozni az EU 2020 utáni költségvetésérõl szóló csúcs elõtt egy héttel szervezett találkozón: még egyáltalán nincs késõ, hogy sikerüljön elérni a céljaikat.

Ezek a varsói polgármester szerint röviden összefoglalva a következõk:

Garantálni, hogy az országoknak felajánlott kohéziós alapokból a városok által felhasználható összeget a tagállami hatóságok objektív, ne pedig politikai alapon osszák szét.
A városoknak forrásokat juttató, jelenleg is futó programok kibõvítése. (A városfejlesztésre mindössze néhány százmillió euró elkülönítését tervezik a 2021-2027-es idõszakra az ezermilliárd eurós keretösszegbõl.)
Az abszolút prioritásnak számító, az EU karbonsemlegességének elérését célzó Zöld megállapodás (Green deal) pontosítása, hogy a városoknak is juttassanak belõle közvetlen forrásokat.

„A Visegrádi Négyek sokszor megvétózzák az uniós döntéseket, mi viszont konstruktív ötletekkel akarunk elõállni” – hangsúlyozta Rafa³ Trzaskowski.

A klímaváltozás a kulcs

Az összefogás azért is példaértékû, mert a V4-es fõpolgármesterek még csak decemberben hozták létre a „Szabad Városok Szövetségét”, de a lobbizáshoz februárra már 11 másik város támogatását sikerült megszerezniük, délután pedig Frans Timmermans bizottsági alelnökkel, a Zöld megállapodásért felelõs európai biztossal is találkoznak.


Az immár 15 tagúra bõvült polgármesteri Ursula von der Leyennek is levelet írt, melyben leginkább a Zöld megállapodással érvelnek amellett, miért van több forrásra szükségük. Az ambiciózus programot decemberben mutatta be az Európai Bizottság elnöke: eszerint 2030-ra megfeleznék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, 2050-re pedig karbonsemlegessé tennék a kontinenst. Ami még fontosabb: az Európai Unió ennek érdekében többek között 100 milliárd eurónyi (33 ezer milliárd forint) beruházást generálna. Ennek egy része pedig az uniós nagyvárosoknak is jól jönne, még ha egyelõre nem is teljesen világos, hogyan juthatnának hozzá.

„Rengeteg példa volt rá az elmúlt idõszakból, hogy a helyi önkormányzatok a klímaváltozás elleni harc élére álltak. Ennek egyik oka, hogy gyorsabban tudnak reagálni, és kevésbé kötik meg a kezüket az energiaipari szereplõk, mint a nemzeti kormányokét” – szól az egyik érvük.

Az aláírók szerint Európa nagyvárosai kulcsfontosságú szerepet játszanak a klímaváltozás elleni összeurópai harcban, és ennek megfelelõen kell nekik felhatalmazást adni. A nagyobb beleszólás mellett pedig azt is el akarják érni, hogy több pénzt kapjanak városi projektekre a kohéziós alapokból.

„Tekintettel a költségvetési tárgyalásokra, arra kérjük az európai intézményeket, hogy vegyék figyelembe a városok és urbánus területek központi szerepét a zöldpolitikai stratégiák végrehajtásában és osszon ki közvetlen, városokra szabott uniós forrásokat ezek megvalósításához” – zárul a levél.

Jól hangzik, de mibõl?

Az hogy ez mennyi pénzt jelentene, és pontosan mennyi juthatna belõle a városoknak, a sajtótájékoztatón sem derült ki, de ez nem is csoda, hiszen errõl az Európai Bizottságban sincs megállapodás. Ám ahogy arra Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetõje is utalt már a hvg.hu-nak adott interjúban: a 2020 utáni uniós költségvetés alapvetõ keretei megvannak, a szabályokat pedig nem lehet radikálisan újraírni. Kétséges az is, hogy Zöld megállapodáson belüli, a fosszilis energiahordozókról való átállás segítésére szánt méltányos átállás alapból jutna-e egy fejlett nagyvárosnak.

A városvezetõk ezért is hangsúlyozták, hogy igyekeznek forrásokat is találni, amelyek nagyobb, rendszerszintû átalakítások nélkül elérhetõek a települések számára. A Zöld megállapodáson belül például ilyen lehet a fûtéskorszerûsítés, vagy éppen a zöldterületek növelésére szánt támogatások. Karácsony Gergely a budapesti levegõminõség és a lakhatási feltételek javítását tûzte ki célul, a prágai fõpolgármester pedig az innovációs fejlesztések fontosságáról beszélt.

És miközben többször is elhangzott, hogy semmiképpen nem más, jellemzõen kevésbé fejlett vidéki régióktól akarják elvenni a forrásokat, egy tényt sem a varsói, sem a prágai, sem pedig a budapesti fõpolgármester nem tagadott:

nemzeti szinten saját kormányukkal kell megküzdeniük a pénzekért.

„Mi a városunkat és régiónkat képviseljük, de a demokráciák válságával is szembe kell néznünk. A V4-ek fõpolgármesterei többek között azért kötöttek szövetséget, hogy világossá tegyék, a visegrádi régió nem azonos a visegrádi kormányok politikájával” – emelte ki Karácsony Gergely.

A budapesti fõpolgármester szerint a klímaválság és a jogállamiság körül kialakult viták is arra kényszerítették õket, hogy új módszerekhez forduljanak. Brüsszelhez pedig most azért fordultak, hogy ne csak panaszkodjanak, hanem pozitív válaszokat is adjanak a felvetésekre.

„A városok lehetnek az Európai Unió legfontosabb szövetségesei, amikor ezekkel a válságokkal néz szembe” – mondta Karácsony.

Élet-halál kérdés

Karácsony szerint a városok közvetlen finanszírozása az egész magyarság számára elõnyös lehet, a magyar kormány azonban inkább ellenséges felvetésként látja a kezdeményezést, a kohéziós pénzek elosztásánál is komoly vitáik vannak. A fõpolgármester szerint az Orbán-kormány szélsõségesen centralizálná a forrásokat, a kiemelt területek között pedig olyanok vannak, ahol komoly befektetései vannak a kormányhoz közeli vállalkozóknak.

„Budapest és Magyarország esetében élet-halál kérdés, hogy legalább a partnerségi alapelvet komolyan vetesse az Európai Unió a tagállamokkal” – mondta Karácsony. A fõpolgármester kiemelte, hogy Budapest az ország GDP-jének 40 százalékát termeli meg, de csak 1,8 százalékát kapja meg az adóknak. Ezért saját forrásból biztosan nem tudja elérni a céljait.

„Az Európai Unió szövetségét lehet, hogy könnyebb megszerezni, mint a kormányét” – mondta.

A kérdésre, nincs-e ehhez már túl késõ, Karácsony azt mondta, hogy lehet, de ezt már 10 éve meg kellett volna tennie az EU-nak.

„Néhány ajtó még nyitva van, és mi azért vagyunk most itt, hogy oda betegyük a lábunkat, mielõtt bezáródnak. Lehet úgy alakítani a Zöld megállapodást, hogy közvetlen forrásokat találjunk, amihez kell bátorság, de az Európai Unió egy olyan projekt, amit a bátorságra alapulva jött létre” – mondta.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Botrány: Erdei Zsolt lemondott
Orbán Viktor: a kormány csapatot küld a gócpontokhoz
Három helyen eltört a brutálisan összevert magyar focista arccsontja
Brüsszel fizette a határzárnál szolgáló rendőrök bérét
A Népszava végre megtudta, hogy mire költötte a kormány az Európa Uniótól határvédelemre kapott 20 millió eurót. Eddig sem a kormány, sem a rendőrség, sem a honvédség nem számolt be ...
  
Egy mecseknádasdi család lett vírusos - szigorú intézkedések
Azonnal reagált a polgármester, miután kiderült, hogy a Baranya megyei Mecseknádasdon elkapta a koronavírust egy ötfős család, számolt be az ATV Híradója. Bár horvátországi nyaralást k...
  
Orbán: az operatív törzs folyamatosan dolgozik
A miniszterelnök a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében azt kérte, hogy betegen - köhögve, vagy lázasan - senki ne menjen emberek közé. Önkéntes részvétel nélkül semm...
  
130 milliárdos extra támogatást is kaphatnak a nyugdíjasok jövőre
A nyugdíjasok az elmúlt négy évben 220 milliárd forint extra kifizetést kaptak, jövőre pedig megindul a 13. havi nyugdíj lépcsőzetes visszaállítása - mondta Tállai András, a Pénzügym...
  
Gyászol Németh Szilárd - Nyugodj békében! Isten veled!
Közösségi oldalán búcsúzott a politikus a csepeli Eötvös József Általános Iskola igazgatónőjétől. "Nyugodj békében! Isten veled, Kati!" - ezt írta Németh Szilárd a fotó mellé, a...
  
Három helyen eltört a brutálisan összevert magyar focista arccsontja
Budapest – Kiderült, hogy súlyos sérüléseket szenvedett szenvedett Busai Attila (31), a Ferencváros korábbi labdarúgója abban a verekedésben, amely szerdán este zajlott le egy budapesti s...
  
Botrány: bejrúti tisztségviselőket vettek őrizetbe
Őrizetbe vették a bejrúti kikötő vezető tisztségviselőit, köztük Badri Dahirt, a vámhatóság vezetőjét, az elődjét Safik Mirhit és Hasszán Kuraitimot, a kikötő igazgatóját – k...
  
Tállai államtitkár ígéretmilliárdokkal kápráztatta a nyugdíjasokat
Erzsébet-utalvány, rezsiutalvány, nyugdíjprémium, 53. heti nyugdíj – sorolta Tállai András a nyugdíjasok milliárdjait. Arról nem beszélt, hogy a nyugdíjak mennyire leszakadtak a fizet...
  
Emmi nyereményakció: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek a pedagógusok
Az új NAT-hoz és kerettantervekhez igazított tanmenetekkel lehet pályázni a minisztériumnál. Nem akármilyen nyereményért. Szeptembertől az 1., 5., és 9. évfolyamin az új Nemzeti alapta...
  
Új diákhitelt vezetnek be Magyarországon - pénzeső a fiataloknak
A Diákhitel1, a Diákhitel2, a Nyelvtanulási Diákhitel és a Diákhitel Plusz után érkezik a következő konstrukció. „A felnőttképzés és a szakképzés megújításának újabb lépése...
  
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás a Club Aliga fejlesztése
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a kormány a Club Aliga felújítását, írja a Magyar Nemzet. A korábban Tiborcz István és Mészáros Lőrinc ér...
  
Váratlan - mutatjuk ki indul az elhunyt fideszes körzetében
"A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. választókerületében Koncz Ferenc tragikus halála miatt kiírt időközi választáson a Fidesz-KDNP helyi szervezetének döntése alapján a pártszövetség K...
  
Rekordévet zárt Orbán Viktor apukája - elképesztő számok
Történetének legnagyobb árbevételét produkálta Orbán Viktor édesapjának cége, a Nehéz Kő Kft., írja az mfor.hu. Mintegy 600 millióval túlszárnyalva a tavalyi évet, 2,9 milliárd fori...
  
Tüntetés kezdődött Budapesten az 500 fő feletti rendezvényekért - váratlan
Tüntetés kezdődött pénteken délután három órakor a Nyugati térnél. Az eseményt a Facebookon szervezték, nem is demonstrációként, hanem zenés-táncos felvonulásként megnevezve. A fe...
  
Porig égett egy busz Szegeden
Kigyulladt egy autóbusz Szegeden, a Fő fasoron, a Töltés utcánál. A jármű hátsó részén, a motortérnél keletkezett tüzet a város tűzoltói két vízsugárral oltották el, tájékoztat...
  
Baleset az M7-esen, két-három kilométeres a dugó
Két-három kilométeres a dugó. A M7-es autópálya 19-es kilométerének közelében két gépkocsi ütközött össze, amelyek a külső sáv egy részét elfoglalják, közölte az Útinform p...
  
Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt
Potocskáné Kőrösi Anita Siófokon tiltakozik egy apartmanház építése ellen, mindezt élőben közvetíti. Potocskáné Kőrösi Anita, Facebook-videójában jelentette be, hogy éhségsztrá...
  
Interjút adott a férj, akinek feleségére esett egy férfi
Elmondta, mi is történt pontosan. Bronz Gábor jelen volt, amikor gyermekeit sétára vivő feleségére, Erzsébetre rázuhan egy öngyilkosságot elkövető férfi a XI. kerületi otthonuk ép...
  
Mészáros Lőrinc méregdrágán építi meg a győri élményparkot - kiderült miért
Az előzetes becslés és a megvalósíthatósági tanulmány között két év telt el, ráadásul csak Mészáros Lőrinc pályázott. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője próbált...
  
Erdei Zsolt elárulta miért mondott le
Budapest — Bár úgy érzi, alakulhatott volna másképp is bokszszövetségi (MÖSZ) szerepvállalása, a korábbi profi világbajnok Erdei Zsolt (46) a csütörtöki elnökségi ülésen lemondott...
  
Szlávik János: ekkor várhatóak újabb szigorítások
Szlávik János szerint a koronavírus elleni intézkedésekben az iskolakezdésig nem várhatók újabb szigorítások, csak abban az esetben, ha jelentős gócok alakulnak ki. A Dél-Pesti Centrumk...
  
200 emberrel a fedélzetén szakadt ketté és zuhant le egy utasszállító
Túlfutott a leszállópályán és kettészakadt egy utasszállító Indiában, 200 utassal a fedélzetén. Az eddig ismert információk szerint az indiai Calicut Nemzetközi Repülőtéren túlfut...
  
Még mindig nem megy a kérdések megválaszolása
Nem megy a kérdések megválaszolása sem Rétvári Bencének, sem Schanda Tamás államtitkárnak. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője először Varga Mihály pénzügyminis...
  
A kormányzati csatorna bekerül az alapcsomagba
A kormányzati csatorna a legtöbb szolgáltatónál elérhető lesz, de az interneten is lehet nézni. Szeptemberben indul a Pesti Srácok és Vaszily Miklós közös tévéje, a Pesti TV, a részl...
  
Magyarország: 39 milliárd egyházi épületek felújítására
88,5 milliárdot kap Veszprém a kormánytól a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa évadra - olvasható a programot lebonyolító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. csütörtöki közleményében. „Az...
  
Indiában kétmillió fölé emelkedett a fertőzöttek száma
886 halálesetet és 62538 új fertőzöttet regisztráltak 24 óra alatt Indiában, ahol így a járvány kezdete óta már kétmillió fölé nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A hivatalos ...
  
80 ezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt
Az UNICEF becslései szerint mintegy 80 ezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt, nekik és családjuknak azonnali segítségre van szükségük – olvasható a szervezet közlem...
  
Hitelmoratórium: egyre kevesebb ügyfél él vele az OTP-nél
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem ...
  
36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa
A kormány a gazdaságvédelmi programokra szánt pénzből csoportosította át a pénzt a Matthias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető Tihanyi Alapítvány működési kiadásaira. Az MCC alap...
  
Tűzvész a Hajdúságban, 45 tűzoltó küzd a lángokkal
Egy faipari épület gyulladt ki. Kigyulladt egy épület egy faipari telephelyen péntek reggel Hajdúböszörményben, a Kórház téren, a lángokkal jelenleg is nagy erőkkel küzdenek a tűzolt...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Karácsony: Az EU szövetségét könnyebb lehet megszerezni, mint a kormányét


Közvetlenül elérhetõ uniós forrásokért és több pénzért lobbiztak Brüsszelben a Visegrádi Négyek fõpolgármesterei. A kezdeményezéshez már 11 másik nagyváros, köztük Berlin és Bécs polgármesterei is csatlakoztak. A kérdés csak az, sikerül-e ellenszélben elérni a céljaikat.

Az európai nagyvárosoknak kormányoktól független uniós forrásokra van szükségük – röviden összefoglalva ezzel az üzenettel érkezett Brüsszelbe szerdán a budapesti, a prágai és a varsói polgármester a Régiók Európai Bizottságának ülésére (pozsonyi kollégájuk is jött volna, de õ végül betegség miatt otthon maradt).

Az, hogy ezeket a pénzeket milyen forrásokból lehetne elõteremteni és hogyan lobbiznának érte a nemzeti kormányokkal szemben, már nehezebb kérdés, ötletek mindenesetre vannak. És nemcsak ötletek, hanem szövetségesek is:

a V4-es polgármesterek lobbijához 11 másik európai nagyváros vezetõje, köztük a berlini, a bécsi és a hágai polgármester is csatlakozott.

Karácsony Gergely és két kollégája, Zdenìk Høib prágai és Rafa³ Trzaskowski varsói fõpolgármester azt is igyekezett hangsúlyozni az EU 2020 utáni költségvetésérõl szóló csúcs elõtt egy héttel szervezett találkozón: még egyáltalán nincs késõ, hogy sikerüljön elérni a céljaikat.

Ezek a varsói polgármester szerint röviden összefoglalva a következõk:

Garantálni, hogy az országoknak felajánlott kohéziós alapokból a városok által felhasználható összeget a tagállami hatóságok objektív, ne pedig politikai alapon osszák szét.
A városoknak forrásokat juttató, jelenleg is futó programok kibõvítése. (A városfejlesztésre mindössze néhány százmillió euró elkülönítését tervezik a 2021-2027-es idõszakra az ezermilliárd eurós keretösszegbõl.)
Az abszolút prioritásnak számító, az EU karbonsemlegességének elérését célzó Zöld megállapodás (Green deal) pontosítása, hogy a városoknak is juttassanak belõle közvetlen forrásokat.

„A Visegrádi Négyek sokszor megvétózzák az uniós döntéseket, mi viszont konstruktív ötletekkel akarunk elõállni” – hangsúlyozta Rafa³ Trzaskowski.

A klímaváltozás a kulcs

Az összefogás azért is példaértékû, mert a V4-es fõpolgármesterek még csak decemberben hozták létre a „Szabad Városok Szövetségét”, de a lobbizáshoz februárra már 11 másik város támogatását sikerült megszerezniük, délután pedig Frans Timmermans bizottsági alelnökkel, a Zöld megállapodásért felelõs európai biztossal is találkoznak.


Az immár 15 tagúra bõvült polgármesteri Ursula von der Leyennek is levelet írt, melyben leginkább a Zöld megállapodással érvelnek amellett, miért van több forrásra szükségük. Az ambiciózus programot decemberben mutatta be az Európai Bizottság elnöke: eszerint 2030-ra megfeleznék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, 2050-re pedig karbonsemlegessé tennék a kontinenst. Ami még fontosabb: az Európai Unió ennek érdekében többek között 100 milliárd eurónyi (33 ezer milliárd forint) beruházást generálna. Ennek egy része pedig az uniós nagyvárosoknak is jól jönne, még ha egyelõre nem is teljesen világos, hogyan juthatnának hozzá.

„Rengeteg példa volt rá az elmúlt idõszakból, hogy a helyi önkormányzatok a klímaváltozás elleni harc élére álltak. Ennek egyik oka, hogy gyorsabban tudnak reagálni, és kevésbé kötik meg a kezüket az energiaipari szereplõk, mint a nemzeti kormányokét” – szól az egyik érvük.

Az aláírók szerint Európa nagyvárosai kulcsfontosságú szerepet játszanak a klímaváltozás elleni összeurópai harcban, és ennek megfelelõen kell nekik felhatalmazást adni. A nagyobb beleszólás mellett pedig azt is el akarják érni, hogy több pénzt kapjanak városi projektekre a kohéziós alapokból.

„Tekintettel a költségvetési tárgyalásokra, arra kérjük az európai intézményeket, hogy vegyék figyelembe a városok és urbánus területek központi szerepét a zöldpolitikai stratégiák végrehajtásában és osszon ki közvetlen, városokra szabott uniós forrásokat ezek megvalósításához” – zárul a levél.

Jól hangzik, de mibõl?

Az hogy ez mennyi pénzt jelentene, és pontosan mennyi juthatna belõle a városoknak, a sajtótájékoztatón sem derült ki, de ez nem is csoda, hiszen errõl az Európai Bizottságban sincs megállapodás. Ám ahogy arra Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetõje is utalt már a hvg.hu-nak adott interjúban: a 2020 utáni uniós költségvetés alapvetõ keretei megvannak, a szabályokat pedig nem lehet radikálisan újraírni. Kétséges az is, hogy Zöld megállapodáson belüli, a fosszilis energiahordozókról való átállás segítésére szánt méltányos átállás alapból jutna-e egy fejlett nagyvárosnak.

A városvezetõk ezért is hangsúlyozták, hogy igyekeznek forrásokat is találni, amelyek nagyobb, rendszerszintû átalakítások nélkül elérhetõek a települések számára. A Zöld megállapodáson belül például ilyen lehet a fûtéskorszerûsítés, vagy éppen a zöldterületek növelésére szánt támogatások. Karácsony Gergely a budapesti levegõminõség és a lakhatási feltételek javítását tûzte ki célul, a prágai fõpolgármester pedig az innovációs fejlesztések fontosságáról beszélt.

És miközben többször is elhangzott, hogy semmiképpen nem más, jellemzõen kevésbé fejlett vidéki régióktól akarják elvenni a forrásokat, egy tényt sem a varsói, sem a prágai, sem pedig a budapesti fõpolgármester nem tagadott:

nemzeti szinten saját kormányukkal kell megküzdeniük a pénzekért.

„Mi a városunkat és régiónkat képviseljük, de a demokráciák válságával is szembe kell néznünk. A V4-ek fõpolgármesterei többek között azért kötöttek szövetséget, hogy világossá tegyék, a visegrádi régió nem azonos a visegrádi kormányok politikájával” – emelte ki Karácsony Gergely.

A budapesti fõpolgármester szerint a klímaválság és a jogállamiság körül kialakult viták is arra kényszerítették õket, hogy új módszerekhez forduljanak. Brüsszelhez pedig most azért fordultak, hogy ne csak panaszkodjanak, hanem pozitív válaszokat is adjanak a felvetésekre.

„A városok lehetnek az Európai Unió legfontosabb szövetségesei, amikor ezekkel a válságokkal néz szembe” – mondta Karácsony.

Élet-halál kérdés

Karácsony szerint a városok közvetlen finanszírozása az egész magyarság számára elõnyös lehet, a magyar kormány azonban inkább ellenséges felvetésként látja a kezdeményezést, a kohéziós pénzek elosztásánál is komoly vitáik vannak. A fõpolgármester szerint az Orbán-kormány szélsõségesen centralizálná a forrásokat, a kiemelt területek között pedig olyanok vannak, ahol komoly befektetései vannak a kormányhoz közeli vállalkozóknak.

„Budapest és Magyarország esetében élet-halál kérdés, hogy legalább a partnerségi alapelvet komolyan vetesse az Európai Unió a tagállamokkal” – mondta Karácsony. A fõpolgármester kiemelte, hogy Budapest az ország GDP-jének 40 százalékát termeli meg, de csak 1,8 százalékát kapja meg az adóknak. Ezért saját forrásból biztosan nem tudja elérni a céljait.

„Az Európai Unió szövetségét lehet, hogy könnyebb megszerezni, mint a kormányét” – mondta.

A kérdésre, nincs-e ehhez már túl késõ, Karácsony azt mondta, hogy lehet, de ezt már 10 éve meg kellett volna tennie az EU-nak.

„Néhány ajtó még nyitva van, és mi azért vagyunk most itt, hogy oda betegyük a lábunkat, mielõtt bezáródnak. Lehet úgy alakítani a Zöld megállapodást, hogy közvetlen forrásokat találjunk, amihez kell bátorság, de az Európai Unió egy olyan projekt, amit a bátorságra alapulva jött létre” – mondta.
Brüsszel fizette a határzárnál szolgáló rendőrök bérét
Egy mecseknádasdi család lett vírusos - szigorú intézkedések
Orbán: az operatív törzs folyamatosan dolgozik
130 milliárdos extra támogatást is kaphatnak a nyugdíjasok jövőre
Gyászol Németh Szilárd - Nyugodj békében! Isten veled!
Három helyen eltört a brutálisan összevert magyar focista arccsontja
Botrány: bejrúti tisztségviselőket vettek őrizetbe
Tállai államtitkár ígéretmilliárdokkal kápráztatta a nyugdíjasokat
Emmi nyereményakció: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek a pedagógusok
Új diákhitelt vezetnek be Magyarországon - pénzeső a fiataloknak
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás a Club Aliga fejlesztése
Váratlan - mutatjuk ki indul az elhunyt fideszes körzetében
Rekordévet zárt Orbán Viktor apukája - elképesztő számok
Tüntetés kezdődött Budapesten az 500 fő feletti rendezvényekért - váratlan
Porig égett egy busz Szegeden
Baleset az M7-esen, két-három kilométeres a dugó
Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt
Interjút adott a férj, akinek feleségére esett egy férfi
Mészáros Lőrinc méregdrágán építi meg a győri élményparkot - kiderült miért
Erdei Zsolt elárulta miért mondott le
Szlávik János: ekkor várhatóak újabb szigorítások
200 emberrel a fedélzetén szakadt ketté és zuhant le egy utasszállító
Még mindig nem megy a kérdések megválaszolása
A kormányzati csatorna bekerül az alapcsomagba
Magyarország: 39 milliárd egyházi épületek felújítására
Indiában kétmillió fölé emelkedett a fertőzöttek száma
80 ezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt
Hitelmoratórium: egyre kevesebb ügyfél él vele az OTP-nél
36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa
Tűzvész a Hajdúságban, 45 tűzoltó küzd a lángokkal
Közel 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban
Így néz ki a híres Járványügyi Bevetési Egység
Elvitte a NAV az egyik legnagyobb magyar élelmiszerlánc tulajdonosát
Kaposvár: Eltörte kiskorú áldozatának orrát egy 32 éves férfi
800 millió forintot különítenek el a cigány muzsikusoknak
Fluor nem kér a pénzből: zenekaruk többi tagjának adnák a teljes gázsit
Orbán: Meg kell akadályozni a migrációt továbbra is
Orbán Viktor: a kormány csapatot küld a gócpontokhoz
Sok család kerül bajba - Nincs napirenden a bértámogatás meghosszabbítása
A kormány elkezdett felkészülni a digitális oktatásra
Előkerülnek a milliárdok raktárkoncertre és cigányzenére
Több mint 50 milliós osztalék: ennyit vett ki a cégéből Kocsis Máté és családja
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum