thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.22
THE POST
           
22
Mégsem baleset volt? - Videó a Balogunyomnál történt halálos eset helyszínéről
Ezt olvassák mások:
A 86-os főúton hajtott Volvo kamion elejének egy Mazda személyautó, ami hirtelen tért át a nyílegyenes úton a szemközti sávba. A kamion sofőrjének már csak arra volt ideje, hogy jobbra kormányozza a szerelvényt, de a teherszállító így is ütközött a Mazdával.

A halálos kimenetelű esetről már részletesen beszámoltunk , azonban megdöbbenésünkre több olvasónk is megkereste szerkesztőségünket és elgondolkodtató részleteket osztottak meg velünk.

Sokat gondolkodtunk rajta, hogy ezekből egy minimális információt megosszunk-e olvasóinkkal, végül amellett döntöttünk, hogy igen. Az évtizedes hallgatás ugyanis semmit nem oldott még meg.

Fontos! A Mazda vezetője azonnal életét vesztette a délelőtti eset során, így nincs lehetősége reagálni az alább megjelent dolgokra. Kérjük ennek megfelelően nem tényként, hanem egy lehetséges forgatókönyvként felfogni a leírtakat. Mivel egymástól függetlenül több olvasónk is hasonló dolgokról számolt be (és korábbi, hasonló esetek kapcsán már mi is hallgattunk el ilyesmit), ezért megtörjük a hallgatást, hátha ezzel sikerül életeket megmenteni.


Talán már olvasóink is találkoztak olyan fordulattal egy „baleseti” beszámolóban, hogy a jármű „eddig tisztázatlan okból hirtelen áttért a szemközti sávba”, vagy „a jármű megállt a fénysorompó piros jelzésénél, majd elindult és pont az érkező mozdony elé került”.
Nem egy ilyen esetről derült ki, hogy a sofőr búcsú üzenetet hagyott, vagy az eset előtt összeveszett valakivel és hirtelen felindulásból ártott magának. Nem egy ilyen esetben ráadásul nem halt meg, hanem súlyos, maradandó sérülést szenvedett az önmagának ártani akaró vezető.

Öngyilkosságról beszélt az ismerőseinek

A mai, konkrét esettel kapcsolatban nincs olyan információnk, hogy a sofőr búcsú üzenetet hagyott volna, viszont többen is jelezték, hogy az elmúlt két hónapban többször beszélt az öngyilkosságról. Emiatt ismerősei kérték, hogy forduljon orvoshoz.

„Olyan természetességgel mondta, hogy neki már nincs teendője ezen a földön, hogy először nem is vettem komolyan. Mindannyian beszélünk hülyeségeket néha. De aztán többször is előhozta néhány nap múlva. Akkor már mondtam, hogy ne csináld, mert megijesztesz” – emlékezett vissza olvasónk a decemberi esetre. „A. mondta, hogy teljesen komolyan beszél. Kértem, hogy menjen el orvoshoz, vagy keressen fel szakembert, mert ezt nem csinálhatja sem magával, sem az ismerőseivel. Most nekem is hatalmas lelkiismeret-furdalásom van. De mit kellett volna tennem? Lekötözni, ráhívni a mentőket? Teljesen magánál volt, az őrület semmi jelét nem mutatta. Mit tudtak volna kezdeni vele? Felnőtt nő...”

Hasonló esetről számolt be egy másik olvasónk is, akinek már idén januárban említette meg a ma elhunyt sofőr, hogy végez magával. Olvasónk nem tudta eldönteni, hogy viccel, vagy komolyan beszél?

„Igazából zavarba jöttem, mert különösebb előzmény nélkül mondta, nem kapcsolódott semmihez. Meg is kérdeztem, hogy ez most mi? Nevetve mondta, hogy felejtsem el, csak mond ezt-azt. Amikor meghallottam délelőtt, hogy Mazda ütközött kamionnal, akkor rossz előérzetem volt. Beigazolódott...”

A fentiek nem bizonyítják, hogy a Balogunyom és Szombathely közötti eset öngyilkosság volt, de ha tényként elfogadjuk az olvasóink által elmondottakat, akkor komoly valószínűsége van annak, hogy szándékos cselekedet vezetett a halálos ütközéshez.
De mi köze mások lelki problémájához a kamionsofőrnek, vagy a mozdonyvezetőnek?

A munkájukat a közutakon, vagy vasúton végző vezetők bármikor szenvedhetnek balesetet, amit igyekeznek elkerülni. A legtöbben a családjuktól indulnak el és oda is szeretnének hazaérni munka után. Ha balesetveszélyes helyzetbe kerülnek, azt igyekeznek megoldani és a legtöbbször sikerrel is járnak. De ha valaki szándékosan, elkerülhetetlenül hajt eléjük, vagy bele a járművükbe, azzal nem tudnak mit kezdeni. Ahogyan az éjszakánként visszatérő rémálmokkal sem. Korábban beszéltünk olyan mozdonyvezetővel, aki vészfékezés és kürtölés közben belenézett annak a szemébe, akinek ezután levitte az ütköző a fejét. Az az utolsó pillanat beleégett a mozdonyvezető agyába.

Szombathely közelében történt az az öngyilkosság is, ahol a vétlen kamion az ütközés után árokba csapódott, a többgyermekes sofőr kizuhant a fülkéből, ami ezután pár centire a fejétől fúródott be a földbe. A kamionsofőr túlélte az esetet, de

ez csak néhány centiméteren múlt. Mindez azért, mert valaki úgy döntött, eldobja az életét.

És ne feledkezzünk el azokról sem, akik több órát várakoztak ma a 2x1 sávos, rendkívül forgalmas úton, mert nem sokkal az ütközés után hajtottak az adott szakaszon, még az út lezárása előtt, kamionnal pedig szinte képtelenség megfordulni a 86-os út ezen szakaszán.

Mi a teendő, ha ismerősünk öngyilkosságot emleget?

A legpontosabb válasz: Fogalmunk sincs. Nincs konkrét megoldás ilyen esetekre, hiszen felnőtt emberekről van szó. Ahogyan azt olvasónk is elmondta, próbálta kérlelni ismerősét, hogy kérjen segítséget, forduljon orvoshoz, de kérése süket fülekre talált. A lelki segély telefonszámát megosztjuk öngyilkossággal foglalkozó cikkeink alatt és bízunk benne, hogy talán van, aki valóban fel is hívja, de úgy sejtjük, hogy többen vannak, akik ezt felesleges körnek ítélik meg.

Amit mi javaslunk: szánjanak több időt a szuicid gondolatokat ápoló ismerősre, beszélgessenek vele, próbálják átbeszélni, mi nyomasztja. Próbáljanak lehetséges megoldásokat felvázolni, ajánlják fel, hogy máskor is beszélhetnek. Ha ez nem megy, diszkréten beszéljenek a legközelebbi hozzátartozójával. De mi is örömmel fogadjuk a tanácsokat ezzel kapcsolatban. Ha pedig ezt nyilvánosan írják meg nekünk olvasóink, az másoknak is segíthet.


Elhajtottak a roncsok mellett

A mai eset kapcsán szomorúan tapasztaltuk, hogy sok gépjárművezető elhajtott a másodpercekkel korábban bekövetkezett baleset roncsai mellett, miközben a Mazda vezetője a főútról is jól láthatóan bent volt még a roncsban. Volt, aki videózott is, ezt pedig megosztotta az Interneten. Ezt úgy hívják: segítségnyújtás elmulasztása.

Többen kérdezték, hogy ugyan mit segíthetnének egy halottnak? Nos, neki semmit, de az autóból nem lehet megállapítani, hányan vannak az autóban (lehet bent pl. gyermek is). De még a nem halálos baleseteknél is nagy segítség lehet egy olyan ember, aki nincs az eset hatása alatt. Sokszor előfordul, hogy az ütköző járművekben a telefon eltűnik valahol a roncsban, kirepül az ablakon, vagy kiesik az akkumulátora. Egy súlyos baleset után nem meglepő, ha egy érintett nem tudja visszakapcsolni a telefont, vagy nem emlékszik a segélyhívó számára.

Azt csak önámításnak, alibinek tartjuk, amikor valaki arra hivatkozik, hogy nem akart elkésni, nem akar tanúskodni, viszolyog a vértől stb. De vajon hasonlóan elnéző lenne másokkal, ha a saját gyereke, felesége, édesanyja ülne beszorulva egy roncsba, míg mások elhajtanak mellette, hasonló indokokat felhozva mentségül?

Mit tehet, aki fél a roncsoktól, a sérülések látványától, de olyan baleseti helyszínre ér, ajol még nincs mentő, rendőr, tűzoltó, más segítő??

Álljon félre biztonságos helyre, vegye magához a mobiltelefonját
Körültekintően szálljon ki és menjen a helyszínre
Közben mérje fel, hány jármű ütközött, hány sérült, esetleg halott lehet?
Ha van kitől, akkor kérdezze meg, hívtak-e már segítséget? Ha nem, vagy nem kap egyértelmű választ, akkor tárcsázza a 112-t
Válaszoljon a kérdésekre. Ha valamit nem tud, mondja azt, hogy „Nem tudom!” (pl. a kilométerszelvényre vonatkozó kérdésre)
A lehető legpontosabban írja le, hol történt a baleset. Pl. 86-os főúton, X. települést elhagyva, egy vasúti átjáró közelében
Mondja el, hány sérültet lát és közülük van-e eszméletlen, járműbe beszorult ember stb.
A segélyhívóközpontból kapcsolják majd a mentőket, akiknek plusz kérdései is lehetnek. Fontos, hogy ezekre próbáljon a legpontosabban válaszolni.

Fontos! Nem kell attól félnie, hogy elront valamit! Ha már az előzőeket megtette, akkor Ön rengeteget segített abban, hogy a megfelelő segítség induljon a helyszínre. Ha ezen kívül még a sérülések ellátásában is segít a mentők kiérkezéséig, az már csak hab a tortán.

Azt gondoljuk, hogy nincs olyan munkahely, vagy esemény, ahol egy ilyen segítségnyújtás miatti késésért elmarasztalnák. Sőt! És nem utolsósorban bárki kerülhet a sérülti oldalra, aki részt vesz a közlekedésben. Érdemes belegondolni, hogy egy roncsba beszorulva milyen érzés lehet látni a helyszín mellett elhajtó autókat, amiből lelkesen kameráznak az utasok, miközben senki nem tárcsázza a segélyhívót?

ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Túl lassan érkezett a segítség, ezért egyre többen és egyre ingerültebben hívták újra a 112-t
Akár 40 ezer is lehet a lappangó koronavírusos fertőzöttek száma
Egyre kevesebb a háziorvosi praxis
A szülők nem tudják mit csináljanak a döcögve induló kormány oktatási reformjával
Nyomoznak a szülők ellen, akik nem anyakönyvezték újszülött gyermeküket
Válaszra sem méltatta az igazgatókat az Emmi, amikor a NAT-ról érdeklődtek
Riporterek Határok Nélkül: Kovács Zoltán gúnyt űz a magyarokból
Trump nyíltan hazudott egy óriásit
Magyarországot az auschwitzi megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök és feleségével képviselte
Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei
Jelentősen drágulhatnak a nyugdíjasotthonok
Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Kiakadtak a magyar focisták amiért nyilvánosságra hozták a fizetésüket
Nyugdíjpénztár botrány: továbbra is rejtély, hogy hova tűnt 3000 milliárd
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Titkosszolgálat: az oroszok Trump érdekében készülnek beavatkozni az elnökválasztáson
Nőgyűlölő volt és zavaros összeesküvés-elméleteket terjesztett a hanaui merénylő
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Hvg: Palkovics egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe
Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: Újra naggyá teszik Magyarországot
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
Majdnem harminc tantestület állt ki eddig a Nemzeti alaptanterv ellen
Kenőpénz kifizetésével vádolták meg a PSG katari elnökét
150 milliárd (!) forintot költhet propagandára a kormány
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
Véradási akció - Rendőrök és rendőrségi dolgozók nyújtották a karjukat
Szíriai és egyiptomi határsértőket fogott a rendőrség - átjutottak a határon
Razzia az utakon - 500 járművet ellenőriztek
A tulajdonos engedélye nélkül vágatta ki a fákat - lecsapott rá a rendőrség
Orbán azért nem emel nyugdíjat, mert Gyurcsány elvett egyhavi nyugdíjat
Nyugdíj - Egyre többen tesznek félre nyugdíjas éveikre
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
Online kaszinót indítanak Andy Vajna örökösei, az egyetlen riválist felfüggesztették
Érd polgármestere levelet írt Mészárosnak, hogy visszakérje a nála elköltött 35 milliárd egy részét
Mától vény nélkül kapható az Algopyrin
Ha fura értesítést kapott a Samsung telefonján, akkor nem önnél van a hiba
Vascsövekkel esett a polgármesternek egy férfi - Kisembertől lehet nagy pofont kapni
Megabüntetést kapott a Siemens-cég, heteken belül megbocsátottak neki
Vuhan: már robotok főznek az orvosoknak
Ezért küzd a végrehajtókkal Szigeti Ferenc
Megszólalt a Róbert Károly körúton elgázolt nő párja
Sas József : Ez a létező legszörnyűbb betegség
Májusban rendezik az első vidéki Pride felvonulást Magyarországon
Vaddisznó nyársalta fel Ricsit, senki nem segített neki
Esztergom: verte és megöléssel fenyegette élettársát, annak kutyáját pedig a teraszról vágta földhöz egy férfi
Íme Vajna Timi egyetlen bizalmasa
Lövöldözés volt két németországi sisha bárban, tizenegyen meghaltak, köztük a gyanúsított is
A szolgálaton kívüli rendőrök épp randizgattak, amikor valaki megpróbálta kirabolni az éttermet
Ma tárgyalják, hogy kapjanak-e kártérítést a rabok a börtönök túlzsúfoltsága miatt
Online kaszinót indított az egykori Vajna-birodalom, másnap felfüggesztették a riválist
Népszava: nem annyi idő alatt érnek ki a mentők, mint amennyinek mondják
Kiposztolta a lakcímét, mielőtt agyonlőtték saját otthonában a híres sztárt
Mégiscsak részt vett a Fidesz pártalapítványa az évértékelő szervezésében
Megszólalt a volt katona, aki Orosz Bernadett állítása szerint majdnem halálra verte őt
A bárányát sétáltatta az erdőben, amikor egy vaddisznó az életére tört
Fenyegette és összeverte a polgármestert egy férfi, mert félreértette a parlamenti közvetítést
Idegen befolyásolási ügy lett abból, hogy a volt ausztrál miniszterelnök felszólalt a budapesti Demográfiai Csúcson
Palkovics: 2025-től földgáz alapú lesz a Mátrai Erőmű
Ezért tárgyalt Svédországban a magyar honvédelmi miniszter
Teherán eddig hallgatott arról, hogy koronavírusos megbetegedések vannak az országban
Egy fideszes polgármester száll szembe a kormány adóterveivel
Május 16-án Pécsen lesz az első vidéki Pride-felvonulás
Lázár János Orbán évértékelője helyett kézilabda meccsre ment Csányi Sándorral
Sárvár : Kidobtak egy kutyát a szeméttel együtt
Videón, ahogy egy prérifarkas magával ragad egy kiskutyát a kertből
Normafa: Megszólalt a XII. kerületi önkormányzata a fakivágásokkal kapcsolatban
Márciustól már irodája sem lesz a Buckingham-palotában Meghannek és Harrynek
289 ezer forint lesz a legalacsonyabb fizetés a Tescónál
GVH: A Telekom 0 forintos telefonreklámjai megtévesztőek voltak
A főváros a kerékbilincselésről: Fürjes és Vitézy téved
Brutális bejelentés: jövőre betiltják Magyarországon a PET-palackokat
Újabb milliós büntetést szabtak ki a Fradira
Magyar kérésre halasztották el az Orbán-Tusk találkozót
Lázár: A Fidesz vezetői jobban járnak, ha most szembesülnek a problémákkal
Pataky Attila: Mátyás király óta sok a nehézség, ebből kiszabadulni látszunk
A menyasszonyát is rendszeresen bántalmazta az erdőkertesi rendőrkéselő
Gigabüntetés: Durván átverte a Magyar Telekom a vásárlóit
Drasztikus változásról döntött L.L. Junior kisfia tragédiája után
A Hollywood Hills-i otthonában lelőtték Pop Smoke-ot
Merkel szavai után szinte biztosan kemény csatára számíthat Orbán Brüsszelben
Végre beteljesült a magyarok álma 190 milliárd Ft-ból
Kiderült, miért hallgatott az ügyészség a Kaleta Gábor-féle ügyről!
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum