Csatlakozz hozzánk facebookon
Mégsem baleset volt? - Videó a Balogunyomnál történt halálos eset helyszínérõl  

A 86-os fõúton hajtott Volvo kamion elejének egy Mazda személyautó, ami hirtelen tért át a nyílegyenes úton a szemközti sávba. A kamion sofõrjének már csak arra volt ideje, hogy jobbra kormányozza a szerelvényt, de a teherszállító így is ütközött a Mazdával.

A halálos kimenetelû esetrõl már részletesen beszámoltunk , azonban megdöbbenésünkre több olvasónk is megkereste szerkesztõségünket és elgondolkodtató részleteket osztottak meg velünk.

Sokat gondolkodtunk rajta, hogy ezekbõl egy minimális információt megosszunk-e olvasóinkkal, végül amellett döntöttünk, hogy igen. Az évtizedes hallgatás ugyanis semmit nem oldott még meg.

Fontos! A Mazda vezetõje azonnal életét vesztette a délelõtti eset során, így nincs lehetõsége reagálni az alább megjelent dolgokra. Kérjük ennek megfelelõen nem tényként, hanem egy lehetséges forgatókönyvként felfogni a leírtakat. Mivel egymástól függetlenül több olvasónk is hasonló dolgokról számolt be (és korábbi, hasonló esetek kapcsán már mi is hallgattunk el ilyesmit), ezért megtörjük a hallgatást, hátha ezzel sikerül életeket megmenteni.


Talán már olvasóink is találkoztak olyan fordulattal egy „baleseti” beszámolóban, hogy a jármû „eddig tisztázatlan okból hirtelen áttért a szemközti sávba”, vagy „a jármû megállt a fénysorompó piros jelzésénél, majd elindult és pont az érkezõ mozdony elé került”.
Nem egy ilyen esetrõl derült ki, hogy a sofõr búcsú üzenetet hagyott, vagy az eset elõtt összeveszett valakivel és hirtelen felindulásból ártott magának. Nem egy ilyen esetben ráadásul nem halt meg, hanem súlyos, maradandó sérülést szenvedett az önmagának ártani akaró vezetõ.

Öngyilkosságról beszélt az ismerõseinek

A mai, konkrét esettel kapcsolatban nincs olyan információnk, hogy a sofõr búcsú üzenetet hagyott volna, viszont többen is jelezték, hogy az elmúlt két hónapban többször beszélt az öngyilkosságról. Emiatt ismerõsei kérték, hogy forduljon orvoshoz.

„Olyan természetességgel mondta, hogy neki már nincs teendõje ezen a földön, hogy elõször nem is vettem komolyan. Mindannyian beszélünk hülyeségeket néha. De aztán többször is elõhozta néhány nap múlva. Akkor már mondtam, hogy ne csináld, mert megijesztesz” – emlékezett vissza olvasónk a decemberi esetre. „A. mondta, hogy teljesen komolyan beszél. Kértem, hogy menjen el orvoshoz, vagy keressen fel szakembert, mert ezt nem csinálhatja sem magával, sem az ismerõseivel. Most nekem is hatalmas lelkiismeret-furdalásom van. De mit kellett volna tennem? Lekötözni, ráhívni a mentõket? Teljesen magánál volt, az õrület semmi jelét nem mutatta. Mit tudtak volna kezdeni vele? Felnõtt nõ...”

Hasonló esetrõl számolt be egy másik olvasónk is, akinek már idén januárban említette meg a ma elhunyt sofõr, hogy végez magával. Olvasónk nem tudta eldönteni, hogy viccel, vagy komolyan beszél?

„Igazából zavarba jöttem, mert különösebb elõzmény nélkül mondta, nem kapcsolódott semmihez. Meg is kérdeztem, hogy ez most mi? Nevetve mondta, hogy felejtsem el, csak mond ezt-azt. Amikor meghallottam délelõtt, hogy Mazda ütközött kamionnal, akkor rossz elõérzetem volt. Beigazolódott...”

A fentiek nem bizonyítják, hogy a Balogunyom és Szombathely közötti eset öngyilkosság volt, de ha tényként elfogadjuk az olvasóink által elmondottakat, akkor komoly valószínûsége van annak, hogy szándékos cselekedet vezetett a halálos ütközéshez.
De mi köze mások lelki problémájához a kamionsofõrnek, vagy a mozdonyvezetõnek?

A munkájukat a közutakon, vagy vasúton végzõ vezetõk bármikor szenvedhetnek balesetet, amit igyekeznek elkerülni. A legtöbben a családjuktól indulnak el és oda is szeretnének hazaérni munka után. Ha balesetveszélyes helyzetbe kerülnek, azt igyekeznek megoldani és a legtöbbször sikerrel is járnak. De ha valaki szándékosan, elkerülhetetlenül hajt eléjük, vagy bele a jármûvükbe, azzal nem tudnak mit kezdeni. Ahogyan az éjszakánként visszatérõ rémálmokkal sem. Korábban beszéltünk olyan mozdonyvezetõvel, aki vészfékezés és kürtölés közben belenézett annak a szemébe, akinek ezután levitte az ütközõ a fejét. Az az utolsó pillanat beleégett a mozdonyvezetõ agyába.

Szombathely közelében történt az az öngyilkosság is, ahol a vétlen kamion az ütközés után árokba csapódott, a többgyermekes sofõr kizuhant a fülkébõl, ami ezután pár centire a fejétõl fúródott be a földbe. A kamionsofõr túlélte az esetet, de ez csak néhány centiméteren múlt. Mindez azért, mert valaki úgy döntött, eldobja az életét.

És ne feledkezzünk el azokról sem, akik több órát várakoztak ma a 2x1 sávos, rendkívül forgalmas úton, mert nem sokkal az ütközés után hajtottak az adott szakaszon, még az út lezárása elõtt, kamionnal pedig szinte képtelenség megfordulni a 86-os út ezen szakaszán.

Mi a teendõ, ha ismerõsünk öngyilkosságot emleget?

A legpontosabb válasz: Fogalmunk sincs. Nincs konkrét megoldás ilyen esetekre, hiszen felnõtt emberekrõl van szó. Ahogyan azt olvasónk is elmondta, próbálta kérlelni ismerõsét, hogy kérjen segítséget, forduljon orvoshoz, de kérése süket fülekre talált. A lelki segély telefonszámát megosztjuk öngyilkossággal foglalkozó cikkeink alatt és bízunk benne, hogy talán van, aki valóban fel is hívja, de úgy sejtjük, hogy többen vannak, akik ezt felesleges körnek ítélik meg.

Amit mi javaslunk: szánjanak több idõt a szuicid gondolatokat ápoló ismerõsre, beszélgessenek vele, próbálják átbeszélni, mi nyomasztja. Próbáljanak lehetséges megoldásokat felvázolni, ajánlják fel, hogy máskor is beszélhetnek. Ha ez nem megy, diszkréten beszéljenek a legközelebbi hozzátartozójával. De mi is örömmel fogadjuk a tanácsokat ezzel kapcsolatban. Ha pedig ezt nyilvánosan írják meg nekünk olvasóink, az másoknak is segíthet.


Elhajtottak a roncsok mellett

A mai eset kapcsán szomorúan tapasztaltuk, hogy sok gépjármûvezetõ elhajtott a másodpercekkel korábban bekövetkezett baleset roncsai mellett, miközben a Mazda vezetõje a fõútról is jól láthatóan bent volt még a roncsban. Volt, aki videózott is, ezt pedig megosztotta az Interneten. Ezt úgy hívják: segítségnyújtás elmulasztása.

Többen kérdezték, hogy ugyan mit segíthetnének egy halottnak? Nos, neki semmit, de az autóból nem lehet megállapítani, hányan vannak az autóban (lehet bent pl. gyermek is). De még a nem halálos baleseteknél is nagy segítség lehet egy olyan ember, aki nincs az eset hatása alatt. Sokszor elõfordul, hogy az ütközõ jármûvekben a telefon eltûnik valahol a roncsban, kirepül az ablakon, vagy kiesik az akkumulátora. Egy súlyos baleset után nem meglepõ, ha egy érintett nem tudja visszakapcsolni a telefont, vagy nem emlékszik a segélyhívó számára.

Azt csak önámításnak, alibinek tartjuk, amikor valaki arra hivatkozik, hogy nem akart elkésni, nem akar tanúskodni, viszolyog a vértõl stb. De vajon hasonlóan elnézõ lenne másokkal, ha a saját gyereke, felesége, édesanyja ülne beszorulva egy roncsba, míg mások elhajtanak mellette, hasonló indokokat felhozva mentségül?

Mit tehet, aki fél a roncsoktól, a sérülések látványától, de olyan baleseti helyszínre ér, ajol még nincs mentõ, rendõr, tûzoltó, más segítõ??

Álljon félre biztonságos helyre, vegye magához a mobiltelefonját
Körültekintõen szálljon ki és menjen a helyszínre
Közben mérje fel, hány jármû ütközött, hány sérült, esetleg halott lehet?
Ha van kitõl, akkor kérdezze meg, hívtak-e már segítséget? Ha nem, vagy nem kap egyértelmû választ, akkor tárcsázza a 112-t
Válaszoljon a kérdésekre. Ha valamit nem tud, mondja azt, hogy „Nem tudom!” (pl. a kilométerszelvényre vonatkozó kérdésre)
A lehetõ legpontosabban írja le, hol történt a baleset. Pl. 86-os fõúton, X. települést elhagyva, egy vasúti átjáró közelében
Mondja el, hány sérültet lát és közülük van-e eszméletlen, jármûbe beszorult ember stb.
A segélyhívóközpontból kapcsolják majd a mentõket, akiknek plusz kérdései is lehetnek. Fontos, hogy ezekre próbáljon a legpontosabban válaszolni.

Fontos! Nem kell attól félnie, hogy elront valamit! Ha már az elõzõeket megtette, akkor Ön rengeteget segített abban, hogy a megfelelõ segítség induljon a helyszínre. Ha ezen kívül még a sérülések ellátásában is segít a mentõk kiérkezéséig, az már csak hab a tortán.

Azt gondoljuk, hogy nincs olyan munkahely, vagy esemény, ahol egy ilyen segítségnyújtás miatti késésért elmarasztalnák. Sõt! És nem utolsósorban bárki kerülhet a sérülti oldalra, aki részt vesz a közlekedésben. Érdemes belegondolni, hogy egy roncsba beszorulva milyen érzés lehet látni a helyszín mellett elhajtó autókat, amibõl lelkesen kameráznak az utasok, miközben senki nem tárcsázza a segélyhívót?

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán levelétől hangos a magyar sajtó
Elképesztő katonai eszközöket vásárol Magyarország
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Az önkormányzatok forrásait a járványra hivatkozva csökkentik, a többletkiadások jelentős része mégsem a válságkezeléshez kapcsolódik. A kormány a parlament által elfogadott költs...
  
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Az új eljárásrend értelmében hétfőtől a háziorvos is karanténba küldheti a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseket. Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke e...
  
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Bármilyen furcsán is hangzik, csak maszk nélkül lehet belépni abba a pécsi pénzintézetbe, amelyet korábban kétszer is kiraboltak. A bankban biztonsági okokból mindenkit lefényképeznek, ...
  
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Teljesen új átverésre hívta fel a figyelmet a napokban a fogyasztóvédelmi hatóság. Az elsősorban egészségmegőrzőnek mondott étrend-kiegészítőket telefonon kínálják a cégek, és c...
  
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Budapest – A felesége szerint az Edda Művek vezetője már túl van a nehezén. – Attila sokkal jobban van, már el is hagyhatta a kórházat. Túl van a nehezén, itthon lábadozik – árulta...
  
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Balatonakarattya — Továbbra is zúgolódnak a helyiek Ördög Nóra (38) és Nánási Pál (46) balatoni kisboltja miatt. A műsorvezető és fotóművész párjának üzlete rövid idő alatt nag...
  
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Egy augusztus végi rendezvényen dicsérte „Európa legjobbjaként” a magyar vadászati törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, de a KDNP politikusa már akkor figyelmeztetett, hogy B...
  
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált. Jakab Péter arról beszélt...
  
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált. Jakab Péter arról beszélt...
  
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Anarchista városnak titulált három amerikai nagyvárost Donald Trump kormánya, amelyektől megvonna minden szövetségi támogatást - írja a BBC. New York, Portland és Seattle azért nem érdem...
  
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztés...
  
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Hétfő este az ATV-n rákérdeztek a Külügyminisztérium államtitkáránál arra a levélre, ami szerint a külügy magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatokat, mert a szakmai p...
  
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Sajtótájékoztatót tartott a Debreceni VSC csapata, ahol ugyan nem Dzsudzsák Balázs várva várt szerződtetését jelentették be, de mint kiderült, jó eséllyel hamarosan erre is sor kerülhe...
  
Tesco: Óriási változás jön
A koronavírus járvány elején hatalmasat pörgött a különböző termékek házhoz szállítása. Volt időszak, mikor a nagyobb áruházaknál úgy kellett vadászni kiszállítási időpontokra...
  
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Új eljárásrendet (.pdf) adott ki 2020. szeptember 21.-én a koronavírusjárvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter. Az új ...
  
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház (DPC) sátorrendszerét, amiben a koronavírus-fertőzöttek előzetes szűrését végzik - írja az MTI. Ez az a sátorkomplexum, amelyet még ...
  
Döntenünk kell Kína és az USA között
Másfél év előkészítő munka után múlt héten kezdett működni az Egyensúly Intézet nevű, magát agytrösztként meghatározó kutatóközpont. Az alapítók a napi politikától független...
  
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indult a parlamenti őszi időszaka. A maszkot viselő képviselőknek Orbán Viktor a koronavírus járvány második hullámáról is beszélt, ...
  
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Hétfőn öt hónapos mélypontra került a forint árfolyama az euróval szemben, a délelőtti órákban az euró árfolyama 363 forint fölé emelkedett, onnan valamennyit visszaesett, délután vi...
  
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
A kormány szeptemberben bevezetett utazási korlátozásai miatt várhatóan a 17 évvel ezelőtti szintre esik majd idén a Liszt Ferenc repülőtér forgalma, így a repteret üzemeltető Budapest ...
  
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
A kormány még hétfőn beterjesztheti a parlament elé a hitelfizetési moratórium fél éves meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet kedden már meg is szavazhatnak a képvise...
  
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
A 2020-27-es uniós költségvetésről folytatott tárgyalás eredményeiről, a járvány elleni védekezésről és a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről beszélt a parlament őszi ülés...
  
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Több kérdést is feltett írásban Szabó Tímea országgyűlési képviselő Kásler Miklós miniszternek a koronavírus tesztekről. Ezekben lényegében arra volt kiváncsi a PM-es politikus, hog...
  
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Megszólalt a tiltott pornográf felvételek miatt gyanúsított volt fideszes politikus, Fohsz Tivadar. A XVII. kerület volt alpolgármesterét nevelt lánya azután jelentette fel, hogy állítóla...
  
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
A szokásos békés vasárnapi felvonulást ma is megtartották Minszkben. Az Igazságosság menete felvonulást egész Fehéroroszországban minden vasárnap megrendezik. A Tjournal cikke szerint ma...
  
Benzinkútnak hajtott egy nő Eperjesen
Az végül nem derült ki, hogy működött-e a lámpa. Nem mindennapi baleset történt a hétvégén Eperjesen – írja parameter.sk. Egy benzinkútnál leállított autó sofőrje égőket cser...
  
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
A koronavírus-járvány miatt elmaradó felszólalások helyett egy esszét írt a miniszterelnök, amiben főként azt magyarázta, mi a baj a liberálisokkal, négyszer is libernyáknak nevezve ők...
  
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Királylányként, hófehér ruhában és koronával a fején helyezik majd végső nyugalomra a Szegeden tragikusan elgázolt kis Kiarát. A hatéves kislány épp az óvodából tartott haza édesa...
  
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Budapest — Alig két hete robbantott botrányt a hvg.hu, amikor megírták, hogy Fohsz Tivadar ellen tiltott pornográf felvételek miatt nyomoznak. A videókkal a cikk szerint a volt politikus nev...
  
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Budapest — Csaknem 700 ezer forintos vízszámlát követel a Díjbeszedő Holding Zrt. egy budapesti asszonytól tizedik emeleti kőbányai panellakása után. Egy 617 ezres számlára még jött n...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Mégsem baleset volt? - Videó a Balogunyomnál történt halálos eset helyszínérõl
A 86-os fõúton hajtott Volvo kamion elejének egy Mazda személyautó, ami hirtelen tért át a nyílegyenes úton a szemközti sávba. A kamion sofõrjének már csak arra volt ideje, hogy jobbra kormányozza a szerelvényt, de a teherszállító így is ütközött a Mazdával.

A halálos kimenetelû esetrõl már részletesen beszámoltunk , azonban megdöbbenésünkre több olvasónk is megkereste szerkesztõségünket és elgondolkodtató részleteket osztottak meg velünk.

Sokat gondolkodtunk rajta, hogy ezekbõl egy minimális információt megosszunk-e olvasóinkkal, végül amellett döntöttünk, hogy igen. Az évtizedes hallgatás ugyanis semmit nem oldott még meg.

Fontos! A Mazda vezetõje azonnal életét vesztette a délelõtti eset során, így nincs lehetõsége reagálni az alább megjelent dolgokra. Kérjük ennek megfelelõen nem tényként, hanem egy lehetséges forgatókönyvként felfogni a leírtakat. Mivel egymástól függetlenül több olvasónk is hasonló dolgokról számolt be (és korábbi, hasonló esetek kapcsán már mi is hallgattunk el ilyesmit), ezért megtörjük a hallgatást, hátha ezzel sikerül életeket megmenteni.


Talán már olvasóink is találkoztak olyan fordulattal egy „baleseti” beszámolóban, hogy a jármû „eddig tisztázatlan okból hirtelen áttért a szemközti sávba”, vagy „a jármû megállt a fénysorompó piros jelzésénél, majd elindult és pont az érkezõ mozdony elé került”.
Nem egy ilyen esetrõl derült ki, hogy a sofõr búcsú üzenetet hagyott, vagy az eset elõtt összeveszett valakivel és hirtelen felindulásból ártott magának. Nem egy ilyen esetben ráadásul nem halt meg, hanem súlyos, maradandó sérülést szenvedett az önmagának ártani akaró vezetõ.

Öngyilkosságról beszélt az ismerõseinek

A mai, konkrét esettel kapcsolatban nincs olyan információnk, hogy a sofõr búcsú üzenetet hagyott volna, viszont többen is jelezték, hogy az elmúlt két hónapban többször beszélt az öngyilkosságról. Emiatt ismerõsei kérték, hogy forduljon orvoshoz.

„Olyan természetességgel mondta, hogy neki már nincs teendõje ezen a földön, hogy elõször nem is vettem komolyan. Mindannyian beszélünk hülyeségeket néha. De aztán többször is elõhozta néhány nap múlva. Akkor már mondtam, hogy ne csináld, mert megijesztesz” – emlékezett vissza olvasónk a decemberi esetre. „A. mondta, hogy teljesen komolyan beszél. Kértem, hogy menjen el orvoshoz, vagy keressen fel szakembert, mert ezt nem csinálhatja sem magával, sem az ismerõseivel. Most nekem is hatalmas lelkiismeret-furdalásom van. De mit kellett volna tennem? Lekötözni, ráhívni a mentõket? Teljesen magánál volt, az õrület semmi jelét nem mutatta. Mit tudtak volna kezdeni vele? Felnõtt nõ...”

Hasonló esetrõl számolt be egy másik olvasónk is, akinek már idén januárban említette meg a ma elhunyt sofõr, hogy végez magával. Olvasónk nem tudta eldönteni, hogy viccel, vagy komolyan beszél?

„Igazából zavarba jöttem, mert különösebb elõzmény nélkül mondta, nem kapcsolódott semmihez. Meg is kérdeztem, hogy ez most mi? Nevetve mondta, hogy felejtsem el, csak mond ezt-azt. Amikor meghallottam délelõtt, hogy Mazda ütközött kamionnal, akkor rossz elõérzetem volt. Beigazolódott...”

A fentiek nem bizonyítják, hogy a Balogunyom és Szombathely közötti eset öngyilkosság volt, de ha tényként elfogadjuk az olvasóink által elmondottakat, akkor komoly valószínûsége van annak, hogy szándékos cselekedet vezetett a halálos ütközéshez.
De mi köze mások lelki problémájához a kamionsofõrnek, vagy a mozdonyvezetõnek?

A munkájukat a közutakon, vagy vasúton végzõ vezetõk bármikor szenvedhetnek balesetet, amit igyekeznek elkerülni. A legtöbben a családjuktól indulnak el és oda is szeretnének hazaérni munka után. Ha balesetveszélyes helyzetbe kerülnek, azt igyekeznek megoldani és a legtöbbször sikerrel is járnak. De ha valaki szándékosan, elkerülhetetlenül hajt eléjük, vagy bele a jármûvükbe, azzal nem tudnak mit kezdeni. Ahogyan az éjszakánként visszatérõ rémálmokkal sem. Korábban beszéltünk olyan mozdonyvezetõvel, aki vészfékezés és kürtölés közben belenézett annak a szemébe, akinek ezután levitte az ütközõ a fejét. Az az utolsó pillanat beleégett a mozdonyvezetõ agyába.

Szombathely közelében történt az az öngyilkosság is, ahol a vétlen kamion az ütközés után árokba csapódott, a többgyermekes sofõr kizuhant a fülkébõl, ami ezután pár centire a fejétõl fúródott be a földbe. A kamionsofõr túlélte az esetet, de ez csak néhány centiméteren múlt. Mindez azért, mert valaki úgy döntött, eldobja az életét.

És ne feledkezzünk el azokról sem, akik több órát várakoztak ma a 2x1 sávos, rendkívül forgalmas úton, mert nem sokkal az ütközés után hajtottak az adott szakaszon, még az út lezárása elõtt, kamionnal pedig szinte képtelenség megfordulni a 86-os út ezen szakaszán.

Mi a teendõ, ha ismerõsünk öngyilkosságot emleget?

A legpontosabb válasz: Fogalmunk sincs. Nincs konkrét megoldás ilyen esetekre, hiszen felnõtt emberekrõl van szó. Ahogyan azt olvasónk is elmondta, próbálta kérlelni ismerõsét, hogy kérjen segítséget, forduljon orvoshoz, de kérése süket fülekre talált. A lelki segély telefonszámát megosztjuk öngyilkossággal foglalkozó cikkeink alatt és bízunk benne, hogy talán van, aki valóban fel is hívja, de úgy sejtjük, hogy többen vannak, akik ezt felesleges körnek ítélik meg.

Amit mi javaslunk: szánjanak több idõt a szuicid gondolatokat ápoló ismerõsre, beszélgessenek vele, próbálják átbeszélni, mi nyomasztja. Próbáljanak lehetséges megoldásokat felvázolni, ajánlják fel, hogy máskor is beszélhetnek. Ha ez nem megy, diszkréten beszéljenek a legközelebbi hozzátartozójával. De mi is örömmel fogadjuk a tanácsokat ezzel kapcsolatban. Ha pedig ezt nyilvánosan írják meg nekünk olvasóink, az másoknak is segíthet.


Elhajtottak a roncsok mellett

A mai eset kapcsán szomorúan tapasztaltuk, hogy sok gépjármûvezetõ elhajtott a másodpercekkel korábban bekövetkezett baleset roncsai mellett, miközben a Mazda vezetõje a fõútról is jól láthatóan bent volt még a roncsban. Volt, aki videózott is, ezt pedig megosztotta az Interneten. Ezt úgy hívják: segítségnyújtás elmulasztása.

Többen kérdezték, hogy ugyan mit segíthetnének egy halottnak? Nos, neki semmit, de az autóból nem lehet megállapítani, hányan vannak az autóban (lehet bent pl. gyermek is). De még a nem halálos baleseteknél is nagy segítség lehet egy olyan ember, aki nincs az eset hatása alatt. Sokszor elõfordul, hogy az ütközõ jármûvekben a telefon eltûnik valahol a roncsban, kirepül az ablakon, vagy kiesik az akkumulátora. Egy súlyos baleset után nem meglepõ, ha egy érintett nem tudja visszakapcsolni a telefont, vagy nem emlékszik a segélyhívó számára.

Azt csak önámításnak, alibinek tartjuk, amikor valaki arra hivatkozik, hogy nem akart elkésni, nem akar tanúskodni, viszolyog a vértõl stb. De vajon hasonlóan elnézõ lenne másokkal, ha a saját gyereke, felesége, édesanyja ülne beszorulva egy roncsba, míg mások elhajtanak mellette, hasonló indokokat felhozva mentségül?

Mit tehet, aki fél a roncsoktól, a sérülések látványától, de olyan baleseti helyszínre ér, ajol még nincs mentõ, rendõr, tûzoltó, más segítõ??

Álljon félre biztonságos helyre, vegye magához a mobiltelefonját
Körültekintõen szálljon ki és menjen a helyszínre
Közben mérje fel, hány jármû ütközött, hány sérült, esetleg halott lehet?
Ha van kitõl, akkor kérdezze meg, hívtak-e már segítséget? Ha nem, vagy nem kap egyértelmû választ, akkor tárcsázza a 112-t
Válaszoljon a kérdésekre. Ha valamit nem tud, mondja azt, hogy „Nem tudom!” (pl. a kilométerszelvényre vonatkozó kérdésre)
A lehetõ legpontosabban írja le, hol történt a baleset. Pl. 86-os fõúton, X. települést elhagyva, egy vasúti átjáró közelében
Mondja el, hány sérültet lát és közülük van-e eszméletlen, jármûbe beszorult ember stb.
A segélyhívóközpontból kapcsolják majd a mentõket, akiknek plusz kérdései is lehetnek. Fontos, hogy ezekre próbáljon a legpontosabban válaszolni.

Fontos! Nem kell attól félnie, hogy elront valamit! Ha már az elõzõeket megtette, akkor Ön rengeteget segített abban, hogy a megfelelõ segítség induljon a helyszínre. Ha ezen kívül még a sérülések ellátásában is segít a mentõk kiérkezéséig, az már csak hab a tortán.

Azt gondoljuk, hogy nincs olyan munkahely, vagy esemény, ahol egy ilyen segítségnyújtás miatti késésért elmarasztalnák. Sõt! És nem utolsósorban bárki kerülhet a sérülti oldalra, aki részt vesz a közlekedésben. Érdemes belegondolni, hogy egy roncsba beszorulva milyen érzés lehet látni a helyszín mellett elhajtó autókat, amibõl lelkesen kameráznak az utasok, miközben senki nem tárcsázza a segélyhívót?

Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Ami Minszkben történik arra már nincsenek szavak
Orbán levelétől hangos a magyar sajtó
Fotón az ismeretlen nő, aki a rendőrökre támadt Bíró Ica botrányos kilakoltatásán
Elképesztő katonai eszközöket vásárol Magyarország
Videó: senki sem ismerte az önkormányzati törvényt, csak egy bekiabáló 16 éves diák
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Újabb botrány: Luxusszálló ellen tüntetnek
Óriási botrány: játékhajót és helikoptert vittek Szijjártó Péternek ajándékba
Bukás? - a magyar másodosztályban folytathatja Dzsudzsák
Gárpár Bea kétségbeesett: Nem élném túl, ha Győzőt börtönre ítélnék
Ment a felvétel amikor Orbán elment a kórházba, majd a szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szakemberek is kellenek
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
Nemzetközi botrány: magyar bank mögé bújt egy gyanús ügyleteket bonyolító offshore cég
Óriási fogás: hat szírt találtak Fejér megyében
Szuperkupa botrány Budapesten: majdnem az összes jegyet visszamondta a Sevilla
Szijjártó szerint szégyen lenne, ha nem Trump kapná a Nobel-békedíjat
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Orbán már úgy emlékszik, hogy 2010-ben is Soros ellen harcolt
Svájc: Michael Schumacher már soha nem fog felépülni
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Matolcsyék döntik el a jövő héten, hogy mi lesz a forint sorsa
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
Tesco: Óriási változás jön
Hat hónappal meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de nem mindenkinek
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Óriási botrány: Döbbenetes képeket osztott meg az orvosi kamara, lepusztult állapotok
Kiborultak Majkáék: Azonnal rohant az orvos a TV2 stúdiójába
Hadüzenet: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól
Müller Cecília: Két kórház területén is lesznek katonai kórházrészlegek
Maszk botrány: a biztonsági őrt is megütötte egy férfi a kórházban
Népszava: Elkezdték átvezényelni az egészségügyi dolgozókat
Elemzők szerint ellenzéki együttműködéssel verhető a Fidesz 22-ben
Nyilatkozott a magyar űrkutatásért felelős miniszteri biztos
10 napra rövidül a hatósági karantén ideje Magyarországon
Balatonlellén is közpénz-milliárdból épül új szálloda
Hihetetlen: 53 embernek volt négyese az ötös lottón
Döntöttek az idei béremelésekről
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Novák Katalin: Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készülök
Óriási botrány: Döbbenetes képeket osztott meg az orvosi kamara, lepusztult állapotok
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
Újra Fideszes lett Izsák polgármestere - még mindig büntetőeljárás folyik ellene
Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart
Orbán Viktor: segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok legyenek
Újabb milliárdokkal stafíroznának ki Orbán Viktorék az alapítványokat
Mutatjuk hány ember kell egy bicikliút átadásához Magyarországon
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás és ezen a válás sem változtat
Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Elárulták hányszor intézkedtek az iskolaőrök a tanév kezdete óta
Visszatér Müller Cecília és az operatív törzs
Éjjel-nappali őrség alakult, hogy ne szereljék le a gázórát
Egy férfi felmászott a Szabadság hídra: mutatjuk mi történt
Javaslat: ne indulhasson közbeszerzésen, aki nagy értékű ajándékot adott kormánytagnak
Ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet
Botrány: katonai szállítógépeket vásárolhat Magyarország
Rengeteg kérdés merül fel az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán
Mindenkit kiakadt: buldózerekkel mentek neki a Négyszögletű Kerek Erdőnek
Digi botrány: szerintük ellehetetlenítik indulásukat az új frekvenciapályázaton
Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja, DE.....
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
Szégyenlista: Magyarország az európai tesztelési rangsor legvégén van
Videó: így vittek játékhajót és helikoptert Szijjártó Péternek ajándékba
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Müller Cecília: nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani
Óriási a botrány: Kilakoltatna az önkormányzat egy nagymamát és az unokáját
Hétfőtől újabb helyeken lesz kötelező a maszkviselés
Müller Cecília visszatért: fontos, hogy a kézmosásra is figyeljünk oda
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum