Csatlakozz hozzánk facebookon
Nagyot blöffölt Orbán a börtönkártérítések felfüggesztésével  Kommunikációs trükknek és egyszerû hisztériakeltésnek tûnik a kormány bejelentése a fogvatartási körülmények miatt megítélt kártérítések kifizetésérõl. A kedd reggel megjelent kormányhatározat ugyanis semmiben nem tér el a jelenlegi gyakorlattól. Ám késõbb a kormány akár drasztikusabb eszközökhöz is folyamodhat.

Abszurd fordulatot hozott a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat, amelynek – az eddigi kormányzati kommunikáció alapján keltett várakozások szerint – fel kellett volna függesztenie a hazai börtönkörülményekért megítélt kártérítések kifizetését. A megjelent szöveg alapján viszont semmi ilyesmi nem történt: a kormány mindössze arra szólította fel az igazságügyi minisztert, hogy „egyes ügyekben a jogszabályok által biztosított legvégsõ idõpontig” ne fizessen. Márpedig ez pontosan így volt eddig is, az állam a határidõ lejárta elõtt fizette ki a kártérítéseket.

Ez alapján pedig

Orbán Viktor bejelentése nem tûnik másnak, mint egy jól felépített kommunikációs blöffnek.

Ezzel többször élt már a miniszterelnök, elég csak a hosszú kommunikációs karriert befutó, de abszolút nem alkalmazott Stop Soros törvénycsomagra – különös tekintettel a nulla forint bevételt hozó bevándorlási különadóra – gondolni, de ugyanúgy blöffölt Orbán a halálbüntetéssel, amelyhez hozzá sem nyúlt, mégis terítéken tartotta és eljátszotta, hogy Brüsszellel harcol az ügyben. Most pedig megtalálta azt a témát – a gyöngyöspatai romák kártérítésével együtt –, amellyel ismét akár hónapokra tematizálhatja a közbeszédet, és megint lesz valami, ami miatt birokra kelhet az uniós bírósággal.

Az egyre szaporodó magyar perek miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2015-ben hozott úgynevezett irányadó ítéletet, amit akkor alkalmaznak, ha valamelyik tagországban rendszerszintû egy probléma. Az ítélet nemcsak azt mondta ki, hogy itthon évtizedek óta nem megfelelõek a börtönkörülmények, hanem arra is felszólította a kormányt, hogy készítsen akciótervet a telítettség csökkentésére, és tegye lehetõvé, hogy a kártérítési ügyeket Magyarországon bírálják el.

A második feltételt teljesítette is a kormány: 2016-ban törvényt hoztak arról, hogy az eljárásokat Magyarországon kell lefolytatni, a kártérítési összeg pedig egy napra 1200-1600 forint közötti összeg lehet.

Tévedés azonban azt hinni, hogy az ítélet szerint „luxuskörülményeket” kell biztosítani a magyar fogvatartottaknak. Kártérítés csak abban az esetben jár, ha a körülmények annyira rosszak, hogy „az azokból eredõ szenvedés és megaláztatás túlmutat a minden szabadságvesztésben szükségszerûen benne foglalt szenvedésen és megaláztatáson”.

Márpedig a mai magyar börtönökben gyakran elõfordul, hogy 30 elítélt él egy 40 négyzetméteres cellában évekig, ami nyilvánvalóan azt sem segíti, hogy szabadulásuk után visszailleszkedjenek a társadalomba.

Két hónap vagy 58 nap?

A most megjelent kormányhatározat azonban éppen ezen nem fog változtatni, a kártérítés, úgy tûnik, továbbra is járni fog. A jelenlegi gyakorlat szerint, ha egy fogvatartottnak a bíróság pénzt ítélt meg, akkor azt továbbítják az Igazságügyi Minisztériumnak, amely a kifizetésekért felel. Az összeg átutalására a tárcának hatvan napja van.

A határozat azt mondja ki, hogy a kifizetéseket a 60. nap végéig függesztik fel, csakhogy eddig is az volt a jellemzõ, hogy az IM az 58-59. napon utalt – mondta el a hvg.hu-nak Cech András ügyvéd. Ez még csak nem is azért volt, mert a minisztérium nem akart volna fizetni, sõt általános vélemény, hogy a minisztérium költségvetési fõosztályán dolgozók korrekten, a jogszabályoknak megfelelõen végzik a munkájukat.

Az utalás esetleges csúszásának sokkal inkább adminisztratív oka van: a minisztériumnak elõször tájékoztatást kell kérnie a végrehajtói kamarától, hogy az érintett fogvatartott ellen van-e folyamatban lévõ végrehajtás gyerektartás miatt. Ha van, akkor ezt az összeget le kell vonni a kártérítésbõl.

Ez a folyamat nagyjából 50 napot vesz igénybe, majd a kártérítés visszakerül a minisztériumba, jellemzõen a lista végére. Arra viszont így is mindig figyelnek, hogy ne csússzanak ki az idõbõl.

Cech András szerint ennél szembetûnõbb a kormányhatározat második fele, amely arra is felkéri Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy „a hatályos szabályozást haladéktalanul vizsgálja felül, és annak eredményérõl tájékoztassa a kormányt”.

„Ez már magában hordozza a változás lehetõségét, de sok mozgásteret nem hagy” – mondta.

A felülvizsgálatot a kormány mindenesetre minden további nélkül megteheti, hiszen a jogerõs strasbourgi ítélet csak általános kötelezettségeket ró a magyar államra: a preventív jogorvoslat létrehozását, azaz a körülmények javítását és a lehetõséget, hogy a fogvatartott panaszt nyújtson be. Valamint azt is, hogy ha azokat nem sikerült orvosolni, kártalanítást kapjon. Innentõl viszont széles mérlegelése van az államnak.

Az 1200-1600 forintos kártérítési összegre Strasbourg korábban rábólintott: noha az fele a korábban megítélt összegeknek, a bíróság úgy tartotta, ez az összeg még arányos, ennyi belefér az állam mérlegelési szabadságába.

Ha a fideszes többség – egy extrém példát nézve – 100-300 forintra csökkenti a kártérítési összeget, akkor újra Strasbourg elé kerülhet az ügy, de így is éveket nyer a kormány.

Nem tudni, hova vezet

Az Európa Tanács miniszteri bizottsága idõrõl idõre elõveszi az ügyeket és ellenõrzi a strasbourgi döntések végrehajtását, a bíróság pedig – ha egy következõ, túlzsúfoltságról szóló panasz elé kerül – megvizsgálja, hogy a sérelem orvoslására szolgáló magyar eljárás hatékony-e, és ha igen, akkor a panaszos élt-e vele. Így tehát a bíróság is értékeli egy következõ ügyben, hogy a bevezetett magyar jogorvoslat megfelel-e a korábbi ítéletben megfogalmazott követelményeknek.

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a hvg.hu-nak azt mondta, az, hogy megvizsgálják az eddigi gyakorlatot, nem is jogellenes, és nem is indokolatlan. A kártalanítást bevezetõ 2016-os törvénymódosítás hatályba lépése óta eltelt három év,

életszerû is megvizsgálni, hogy mûködik a gyakorlatban a rendszer.

A kormányhatározat indoklása viszont – mely szerint „a börtönbiznisz károsítja az államot, károsítja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét” – Kádár szerint az abszurd és bizarr propagandát tükrözi.

„Félõ, hogy ez egy koncepciózus és tendenciózus folyamat kezdete, és az új szabályozással nehezebbé válik majd a jogérvényesítés” – tette hozzá.

Azt egyelõre az érintettek is csak találgatni tudják, hogy pontosan milyen változásokat képzelhetne el a kormány a szabályozásban. Cech András szerint a legkönnyebb és a legcélravezetõbb az lenne, ha a körülményeken javítanának. A Belügyminisztérium és a büntetés-végrehajtás 2015-ben úgy tervezte, hogy 2019-re 140-rõl 100 százalékra csökkentik a börtönök zsúfoltsági mutatóját, ebbõl mostanra 113-t sikerült elérni.

Négy éve arról is szó volt, hogy Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon húznak fel új börtönt, de a közbeszerzéseket többször eredménytelennek minõsítették, mert a kivitelezésre jelentkezõ cégek túl magas árajánlatot tettek. Ózdot, Kunmadarast és Kemecsét aztán tavaly ki is vették a rendeletbõl.

A BVOP azt írta a lapnak, hogy 2020 elsõ negyedévében teszik majd le a csengeri börtön alapkövét, és az év végén átadják a berettyóújfalui börtönkórházat. Az összes többi esetben még mindig zajlik a tervezés.

Cech szerint azonban a 112 százalék csak az országos átlag, ennél sokkal rosszabb mutatók is vannak néhány börtönben. Ráadásul a börtönépítések és -korszerûsítések nemcsak a fogvatartottak körülményein javítanának, hanem a kormány fizetési kötelezettségén is.

„Az elmúlt öt évben már meg lehetett volna oldani, hogy a zsúfoltság ne rendszerszintû, hanem idõszakos jelenség legyen.

Bár a szakértõk egyelõre nem mernek találgatni sem, hogy milyen változásokat hozhat majd a felülvizsgálat, sokan arra tippeltek, hogy a kártalanítási panaszok benyújtását szigorítják majd, és a kifizetett összegeket csökkentik. Más szóval: mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a fogvatartottakat joguk érvényesítésében.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Nagyon durván nekimentek Pataky Attilának a kommentelők
Magyar botrány: Állítólag fizetés helyett fenyegetést kaptak a varrónők
Nemzetközi visszhang: Mészáros Lőrinc 18 milliárdos tengerparti luxushoteljéről ír a horvát sajtó
Bajban a forint, de az igazi csata még csak most jön
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg. A koronavírus-járvány második hulláma, és az erőt...
  
Orbán pálinkázni ment: maszk, távolságtartás, na az nem volt
A maszk és a távolságtartás hiányzott az ünnepségből. Becsehelyen ünnepelte meg Orbán Viktor miniszterelnök a szabad pálinkafőzés 10. születésnapját vasárnap. A Miniszterelnöki K...
  
Te is tudnál NB I-es csapatot csinálni, ha adnának neked is minden évben három milliárd forint közpénzt. Ez nem művészet.
A 24.hu-nak adott interjút a szakember, aki arról beszélt: a magyar labdarúgó-bajnokság tragédiája a Felcsút NB I-es részvétele. „A futballközeg és az abban évtizedek óta jól élő...
  
Videó: Megebédelt, majd meglopta a személyzetet egy budapesti étteremben
A X. kerületi rendőrök keresik a feltételezett elkövetőt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretle...
  
Pánik: Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári
Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári, amikor éles fájdalom hasított a lábába. A lélekjelenlétén múlt csak, hogy nem lett baj. „Megrémültem, amikor először éreztem azt, hogy a...
  
Szlávik: A betegek beáramlása folyamatos, de a személyzet képes ellátni a feladatát
Nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen, a rendszeres maszkhasználattal a betegek meg tudják akadályozni a koronavírus-fertőzés átadását, az egészségesek pedig meg tudják véden...
  
Vadon Jani és Rákóczi Feri is karanténba megy
Pozitív koronavírus-tesztek miatt home office-ban készül a Rádió 1 összes műsora. A Balázsék két műsorvezetője, Rákóczi Feri és Vadon Jani is pozitív eredményt kapott a hétvégén, ...
  
Orbán: kétharmados alkotmányos forradalommal lehetőséget adtunk magunknak...
„Miközben az ország fontos átalakuláson megy keresztül, a tartós dolgok gondolata nem csak Budapesten születik meg, ennek egyik iskolapéldája a szabad pálinkafőzés megteremtésének lehe...
  
Orbán Viktor az ENSZ-nek: Önöknek nemcsak nagyszerű múltja van, de szép jövő előtt is állnak
Orbán Viktor miniszterelnök boldog születésnapot kíván az ENSZ-nek alapítása 75. évfordulójának alkalmából. Orbán Viktor az Európai Tanács elnöke, Charles Michel Twitter-oldalán va...
  
Óriási fogás: 27 millió szájmaszkot és használatra alkalmatlan, orvosi eszközöket foglaltak le
Csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut foglalt le az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol egy nemzetközi művelet során. Köztük 27 millió szájmasz...
  
Rétvári Bence a magyar oktatáspolitikáról dicsekedett DE....
A politikus az OECD nemrég megjelent tanulmányából idézte azt, ami a kormány számára kedvező - arról nem ejtett szót, ami nem. Az OECD államai közül Magyarországon nőttek az egyik le...
  
Kuncze Gábor intenzív osztályra került
Iványi Gábor igehirdetésén derült ki a lelkész szavaiból, hogy kórházban van és az intenzíven ápolják Kuncze Gábor volt belügyminisztert. Iványi úgy tudja, hogy Kuncze a feleségét l...
  
Műtétek maradnak el - Újra beázott a szülészet a magyar Kórházban
Újra beázott a szülészet a budapesti Szent János Kórházban – tudta meg a hvg.hu. A portált egy olvasó tájékoztatta arról, hogy elmarad a napokban tervezett nőgyógyászati beavatkozása...
  
Magyar botrány: Állítólag fizetés helyett fenyegetést kaptak a varrónők
Több volt munkavállalója is azzal vádolja Bíró Lászlót, hogy nem fizette ki őket. Amikor elmaradt bérüket követelték, fenyegetőzni kezdett. A Hír TV szerint korábbi munkavállalói az...
  
Videón a takarító aki elvert egy pécsi diákot
Egy általános iskola előtt történt az eset, amelyről felvétel is készült, amelyet bemutatott az RTL Klub Híradója is. Elbocsátották azt a takarítót, aki csütörtökön megvert egy...
  
Még a horvátok is tátott szájjal nézik Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodáját a tengerparton
Egy 180 szobás szállodát húznak fel az Isztriai-félsziget csücskében. Mészáros Lőrinc 50 millió eurós hotelt épít az Abbázia melletti Ičićiben - írja a 444.hu a horvát Novi list c...
  
Korlátozza az online vásárlásokat a Tesco Magyarországon
Itt a koronavírus-járvány második hulláma, az áruház ismét közölte, hogyan lehet vásárolni tőlük. A fertőzöttek számának emelkedésével a brit Tescókban már felkészültek a p...
  
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Gina Stewart egészen elképesztő formában van: első ránézésre nemhogy nagyszülőnek, de ötvennek sem néz ki. Márpedig ez az igazság, ugyanis az ausztráliai Gold Coaston élő nagyi nemr...
  
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Gina Stewart egészen elképesztő formában van: első ránézésre nemhogy nagyszülőnek, de ötvennek sem néz ki. Márpedig ez az igazság, ugyanis az ausztráliai Gold Coaston élő nagyi nem...
  
Egymillió forintot adományoz Iványiéknak a Mazsihisz
„Van, akinek nem jut hajlék, betevő falat, elemi biztonság, tisztálkodási lehetőség, vagyis az emberi méltóság anyagi minimuma sem. Létezik egy vallási közösség, amely sokak emberi m...
  
A mohácsi ellenzék szerint a fideszes jelölt fotója mellett osztanak ételcsomagokat
Még el sem kezdték gyűjteni az aláírásokat, amikor mindkét fél aggódni kezdett a választás tisztaságáért - írtuk még augusztusban a mohácsi időközi választás előkészületeiről ...
  
Mészáros Lőrinc: focicsapata és a villája mellé egy szállodás céget is beszerzett
50 millió eurós hotelt épít az NK Osijek tulajdonosa, a magyar mágnás Ičićiben - áll a patinás horvát lap, a Novi list cikkének címében. A csodásan hangzó mađarski tajkun kifejezés M...
  
Nemzetközi visszhang: Mészáros Lőrinc 18 milliárdos tengerparti luxushoteljéről ír a horvát sajtó
50 millió eurós hotelt épít az NK Osijek tulajdonosa, a magyar mágnás Ičićiben - áll a patinás horvát lap, a Novi list cikkének címében. A csodásan hangzó mađarski tajkun kifejezés M...
  
Új mobil járványkórház nyílik, Győrben leállhat a betegfelvétel
Pár napja a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház igazgatója beszélt arról, hogy egyre több orvos és ápoló esik ki a rendszerükből, és hamarosan eljöhet a pillanat, amikor már n...
  
Orbán: jelenleg van elegendő ágy, eszköz, lélegeztetőgép és orvos is
A miniszterelnök az operatív törzs szombat reggeli ülése után arra figyelmeztetett, hogy a számok valószínűleg emelkedni fognak. A második hullám nagy lendülettel megindult Magyarorszá...
  
Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra
Az RMDSZ kérte a könnyítést az operatív törzstől. Korlátozások nélkül térhetnek vissza Magyarországra az állandó magyarországi tartózkodási jogosultsággal rendelkező román vagy ...
  
Teljesen szétverték az autót, majd szelfiztek a tetején magyar fiatalok
Először megpróbálták beindítani, de amikor ez nem sikerült, inkább eltolták és felismerhetetlenre törték. Még be sem jelentette kocsija eltűnését a tulajdonos Monoron, amikor rendőr...
  
Ingyen maszkot osztogat a vásárlóknak a Spar
Az üzlet ügyeletes vezetőjétől, a biztonsági őrtől vagy az információs pultoknál lehet elkérni. Ingyen ad maszkot a vásárlóknak a Spar – írta a napi.hu. A koronavírus-járvány ...
  
Müller Cecília arra kérte az időseket, hogy vásároljanak korán
Az országos tisztifőorvos az időseket is arra kérte, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, és vásároljanak korán. Szombaton nem tartott televíziós tájékoztatót az operatív törzs, Müll...
  
A kormány a tervezett pénz dupláját tolta ki határon túlra
Az országgyűlési választás utáni évben csökkent a Bethlen Gábor Alapon keresztül határon túlra juttatott állami támogatások összege, bár még így is 60 milliárd lett. A külügymin...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Nagyot blöffölt Orbán a börtönkártérítések felfüggesztésével


Kommunikációs trükknek és egyszerû hisztériakeltésnek tûnik a kormány bejelentése a fogvatartási körülmények miatt megítélt kártérítések kifizetésérõl. A kedd reggel megjelent kormányhatározat ugyanis semmiben nem tér el a jelenlegi gyakorlattól. Ám késõbb a kormány akár drasztikusabb eszközökhöz is folyamodhat.

Abszurd fordulatot hozott a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat, amelynek – az eddigi kormányzati kommunikáció alapján keltett várakozások szerint – fel kellett volna függesztenie a hazai börtönkörülményekért megítélt kártérítések kifizetését. A megjelent szöveg alapján viszont semmi ilyesmi nem történt: a kormány mindössze arra szólította fel az igazságügyi minisztert, hogy „egyes ügyekben a jogszabályok által biztosított legvégsõ idõpontig” ne fizessen. Márpedig ez pontosan így volt eddig is, az állam a határidõ lejárta elõtt fizette ki a kártérítéseket.

Ez alapján pedig

Orbán Viktor bejelentése nem tûnik másnak, mint egy jól felépített kommunikációs blöffnek.

Ezzel többször élt már a miniszterelnök, elég csak a hosszú kommunikációs karriert befutó, de abszolút nem alkalmazott Stop Soros törvénycsomagra – különös tekintettel a nulla forint bevételt hozó bevándorlási különadóra – gondolni, de ugyanúgy blöffölt Orbán a halálbüntetéssel, amelyhez hozzá sem nyúlt, mégis terítéken tartotta és eljátszotta, hogy Brüsszellel harcol az ügyben. Most pedig megtalálta azt a témát – a gyöngyöspatai romák kártérítésével együtt –, amellyel ismét akár hónapokra tematizálhatja a közbeszédet, és megint lesz valami, ami miatt birokra kelhet az uniós bírósággal.

Az egyre szaporodó magyar perek miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2015-ben hozott úgynevezett irányadó ítéletet, amit akkor alkalmaznak, ha valamelyik tagországban rendszerszintû egy probléma. Az ítélet nemcsak azt mondta ki, hogy itthon évtizedek óta nem megfelelõek a börtönkörülmények, hanem arra is felszólította a kormányt, hogy készítsen akciótervet a telítettség csökkentésére, és tegye lehetõvé, hogy a kártérítési ügyeket Magyarországon bírálják el.

A második feltételt teljesítette is a kormány: 2016-ban törvényt hoztak arról, hogy az eljárásokat Magyarországon kell lefolytatni, a kártérítési összeg pedig egy napra 1200-1600 forint közötti összeg lehet.

Tévedés azonban azt hinni, hogy az ítélet szerint „luxuskörülményeket” kell biztosítani a magyar fogvatartottaknak. Kártérítés csak abban az esetben jár, ha a körülmények annyira rosszak, hogy „az azokból eredõ szenvedés és megaláztatás túlmutat a minden szabadságvesztésben szükségszerûen benne foglalt szenvedésen és megaláztatáson”.

Márpedig a mai magyar börtönökben gyakran elõfordul, hogy 30 elítélt él egy 40 négyzetméteres cellában évekig, ami nyilvánvalóan azt sem segíti, hogy szabadulásuk után visszailleszkedjenek a társadalomba.

Két hónap vagy 58 nap?

A most megjelent kormányhatározat azonban éppen ezen nem fog változtatni, a kártérítés, úgy tûnik, továbbra is járni fog. A jelenlegi gyakorlat szerint, ha egy fogvatartottnak a bíróság pénzt ítélt meg, akkor azt továbbítják az Igazságügyi Minisztériumnak, amely a kifizetésekért felel. Az összeg átutalására a tárcának hatvan napja van.

A határozat azt mondja ki, hogy a kifizetéseket a 60. nap végéig függesztik fel, csakhogy eddig is az volt a jellemzõ, hogy az IM az 58-59. napon utalt – mondta el a hvg.hu-nak Cech András ügyvéd. Ez még csak nem is azért volt, mert a minisztérium nem akart volna fizetni, sõt általános vélemény, hogy a minisztérium költségvetési fõosztályán dolgozók korrekten, a jogszabályoknak megfelelõen végzik a munkájukat.

Az utalás esetleges csúszásának sokkal inkább adminisztratív oka van: a minisztériumnak elõször tájékoztatást kell kérnie a végrehajtói kamarától, hogy az érintett fogvatartott ellen van-e folyamatban lévõ végrehajtás gyerektartás miatt. Ha van, akkor ezt az összeget le kell vonni a kártérítésbõl.

Ez a folyamat nagyjából 50 napot vesz igénybe, majd a kártérítés visszakerül a minisztériumba, jellemzõen a lista végére. Arra viszont így is mindig figyelnek, hogy ne csússzanak ki az idõbõl.

Cech András szerint ennél szembetûnõbb a kormányhatározat második fele, amely arra is felkéri Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy „a hatályos szabályozást haladéktalanul vizsgálja felül, és annak eredményérõl tájékoztassa a kormányt”.

„Ez már magában hordozza a változás lehetõségét, de sok mozgásteret nem hagy” – mondta.

A felülvizsgálatot a kormány mindenesetre minden további nélkül megteheti, hiszen a jogerõs strasbourgi ítélet csak általános kötelezettségeket ró a magyar államra: a preventív jogorvoslat létrehozását, azaz a körülmények javítását és a lehetõséget, hogy a fogvatartott panaszt nyújtson be. Valamint azt is, hogy ha azokat nem sikerült orvosolni, kártalanítást kapjon. Innentõl viszont széles mérlegelése van az államnak.

Az 1200-1600 forintos kártérítési összegre Strasbourg korábban rábólintott: noha az fele a korábban megítélt összegeknek, a bíróság úgy tartotta, ez az összeg még arányos, ennyi belefér az állam mérlegelési szabadságába.

Ha a fideszes többség – egy extrém példát nézve – 100-300 forintra csökkenti a kártérítési összeget, akkor újra Strasbourg elé kerülhet az ügy, de így is éveket nyer a kormány.

Nem tudni, hova vezet

Az Európa Tanács miniszteri bizottsága idõrõl idõre elõveszi az ügyeket és ellenõrzi a strasbourgi döntések végrehajtását, a bíróság pedig – ha egy következõ, túlzsúfoltságról szóló panasz elé kerül – megvizsgálja, hogy a sérelem orvoslására szolgáló magyar eljárás hatékony-e, és ha igen, akkor a panaszos élt-e vele. Így tehát a bíróság is értékeli egy következõ ügyben, hogy a bevezetett magyar jogorvoslat megfelel-e a korábbi ítéletben megfogalmazott követelményeknek.

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a hvg.hu-nak azt mondta, az, hogy megvizsgálják az eddigi gyakorlatot, nem is jogellenes, és nem is indokolatlan. A kártalanítást bevezetõ 2016-os törvénymódosítás hatályba lépése óta eltelt három év,

életszerû is megvizsgálni, hogy mûködik a gyakorlatban a rendszer.

A kormányhatározat indoklása viszont – mely szerint „a börtönbiznisz károsítja az államot, károsítja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét” – Kádár szerint az abszurd és bizarr propagandát tükrözi.

„Félõ, hogy ez egy koncepciózus és tendenciózus folyamat kezdete, és az új szabályozással nehezebbé válik majd a jogérvényesítés” – tette hozzá.

Azt egyelõre az érintettek is csak találgatni tudják, hogy pontosan milyen változásokat képzelhetne el a kormány a szabályozásban. Cech András szerint a legkönnyebb és a legcélravezetõbb az lenne, ha a körülményeken javítanának. A Belügyminisztérium és a büntetés-végrehajtás 2015-ben úgy tervezte, hogy 2019-re 140-rõl 100 százalékra csökkentik a börtönök zsúfoltsági mutatóját, ebbõl mostanra 113-t sikerült elérni.

Négy éve arról is szó volt, hogy Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon húznak fel új börtönt, de a közbeszerzéseket többször eredménytelennek minõsítették, mert a kivitelezésre jelentkezõ cégek túl magas árajánlatot tettek. Ózdot, Kunmadarast és Kemecsét aztán tavaly ki is vették a rendeletbõl.

A BVOP azt írta a lapnak, hogy 2020 elsõ negyedévében teszik majd le a csengeri börtön alapkövét, és az év végén átadják a berettyóújfalui börtönkórházat. Az összes többi esetben még mindig zajlik a tervezés.

Cech szerint azonban a 112 százalék csak az országos átlag, ennél sokkal rosszabb mutatók is vannak néhány börtönben. Ráadásul a börtönépítések és -korszerûsítések nemcsak a fogvatartottak körülményein javítanának, hanem a kormány fizetési kötelezettségén is.

„Az elmúlt öt évben már meg lehetett volna oldani, hogy a zsúfoltság ne rendszerszintû, hanem idõszakos jelenség legyen.

Bár a szakértõk egyelõre nem mernek találgatni sem, hogy milyen változásokat hozhat majd a felülvizsgálat, sokan arra tippeltek, hogy a kártalanítási panaszok benyújtását szigorítják majd, és a kifizetett összegeket csökkentik. Más szóval: mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a fogvatartottakat joguk érvényesítésében.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Nagyon durván nekimentek Pataky Attilának a kommentelők
Egy szemtanú szerint ebédelni ment helikopterrel Szijjártó Péter
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Magyar botrány: Állítólag fizetés helyett fenyegetést kaptak a varrónők
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Orbánt kritizálták nyiltan: lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját
Simply blah, blah, blah - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek
Elképesztő: Csúcsgázsikat osztogatnak az NB II-ben - Dzsudzsák Balázs havi 3,65 millió
Nemzetközi visszhang: Mészáros Lőrinc 18 milliárdos tengerparti luxushoteljéről ír a horvát sajtó
Nagyító alatt az Orbán által vizionált korlátlan kórházi kapacitások
Tragédia: szerelméhez igyekezett a férfi akit halálra gázolt a villamos
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Rengeteg családnak törlesztenie kell januártól
Valami történt: újabb Fideszes polgármester mondott le
Videón a takarító aki elvert egy pécsi diákot
Új mobil járványkórház nyílik, Győrben leállhat a betegfelvétel
Tesco: Óriási változás jön
Pataky Attila: Talán majd odaát megértem, kik és miért szabadították ránk...
Bőkezű a magyar kormány: 16 milliárd ment az erdélyi Alapítványnak
Hadházy Ákos: Egy szemtanú szerint Szijjártó Péter ebédelni is helikopterrel ment
Csúnya tv botrány a kamerák előtt - Nem a s.ggedből rántottál ki
7,3 millió forintot is hazavihet egy másodosztályú focista Magyarországon
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
Három év alatt 380 internáló tábort építettek - durvul a helyzet
Európa lépett: egyre többet tagadják meg Lukasenka elnökségét
Hivatalos: Magyarországon erősödött a korrupció elleni fellépés - állítják az Állami szervek
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Elszabadult a pokol: rendőrökre lőttek a tüntetők Amerikában
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Kuncze Gábor intenzív osztályra került
Teljesen szétverték az autót, majd szelfiztek a tetején magyar fiatalok
Kiderült, hogy mennyiért, és hány darab tesztet vásárolt a magyar kormány
Döntenünk kell Kína és az USA között
Megérkezett Mészáros Lőrinc, és nyereségessé is vált a klub
Még a horvátok is tátott szájjal nézik Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodáját a tengerparton
Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra
Nem kell karanténba vonulniuk az erdélyi magyaroknak, ha szavazás után lépnek be Magyarországra
A kormány a tervezett pénz dupláját tolta ki határon túlra
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Újabb elbocsátások kezdődnek - mutatjuk hol
Orbán turné: beugrott a Szent László Kórházba, hogy ellenőrizze minden rendben van-e
Durva: Mészáros saját magának adta el a biztosítóját
Kerékpárost gázolt egy taxis Budapesten
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Telekom: Példátlan mértékű hackertámadás érte Magyarországot
Orbán pálinkázni ment: maszk, távolságtartás, na az nem volt
2,5 milliárd forintot kap Tihany
Ingyen maszkot osztogat a vásárlóknak a Spar
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be
Blikk: Milliókat is lehet keresni a másodosztályban
Százmilliókat szakértenek maguknak össze a kormánymédia kedvenc elemzői
Durva: 52 ezer álláskereső tűnt el a piacról három hónap alatt
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Videó: Megebédelt, majd meglopta a személyzetet egy budapesti étteremben
Müller Cecília arra kérte az időseket, hogy vásároljanak korán
Megint beázott a Szent János Kórház szülészete
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
Orbán: Néha úgy érzem Brüsszelben, hogy még mindig szabadságharcos vagyok
Kunhalmi elárulta: akár miniszterelnök is lenne
Botrány: hackerek támadtak magyar pénzügyi intézeteket
Kaliforniai erdőtüzek: Több mint 1200 ember halhatott meg
A mohácsi ellenzék szerint a fideszes jelölt fotója mellett osztanak ételcsomagokat
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum