thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.28
THE POST
           
28
A néppárti frakció 80 százaléka kész kitenni a Fideszt
Ezt olvassák mások:


Már az Európai Néppárt belső egységét veszélyezteti a magyar kormánypárt kizárása körül kialakult vita, éppen ezért egyre több képviselő szabadulna Orbán Viktortól – értesült a hvg.hu. A Fidesz maradása mellett érvelők sem maradéktalanul elégedettek, a francia delegáció szerint a bölcsek tanácsának jelentéséből okulnia kell mindkét félnek, és megoldást kell találni a nézeteltérésekre. Az EPP vezetése azonban még mindig nem döntötte el, szavaznak-e a februári választmányon a Fidesz sorsáról.

„Egy centire voltunk attól, hogy kilépjünk a Néppártból” – üzente saját pártcsaládjának Orbán Viktor a múlt héten, miután az Európai Parlament, köztük a néppárti többség elfogadta a magyar és a lengyel jogállamiság romlásáról szóló legfrissebb határozatot. A kormányfő saját szavai szerint végül azért maradt, mert három fontos ország – a spanyolok, a franciák és az olaszok – kiállt Magyarország mellett. A hvg.hu információi szerint azonban

a néppárti EP-képviselők több mint 70 százaléka szívesebben látná a magyar kormánypártot az ajtón kívül.

A Fidesz miatti megosztottság ugyanis már az Európai Parlament legnagyobb frakciójának belső ügyeit veszélyezteti.

Úgy tudjuk, a nézetkülönbségek a múlt héten, az EP szavazása előtt tartott frakcióülésen csúcsosodtak ki, ahol arról kellett dönteni, hogy a néppárti képviselők megszavazzák-e az állásfoglalást, mely szerint Magyarországon tovább romlott a jogállamiság.

„Az ilyen forró témákról mindig nagy viták szoktak kialakulni, nem volt ez máshogy most sem. A Fidesz EP-képviselői többször is felszólaltak az ülés alatt, de végül leszavazta őket a többség” – számolt be a hvg.hu-nak a történtekről Petri Sarvamaa, a finn Nemzeti Koalíció (Kansallinen Kokoomus) képviselője. Az északi párt volt egyébként az első EPP-tag, mely a Fidesz kizárását kezdeményezte tavaly Joseph Daul pártelnöknél.

A fideszes képviselők próbálkozásai ellenére végül úgy döntöttek, megszavazzák a határozatot, sőt arról is, hogy frakciófegyelmet kérnek a szavazásnál. Ezt ugyan nem mindenki tartotta be, de a többség így is jelentős volt: a néppárti képviselők 63 százaléka nyomta meg az igen gombot, többen pedig tartózkodtak.

A számok a magyar kormánnyal szemben növekvő elégedetlenséget is jelzik: a Sargentini-jelentés elfogadásakor a néppárti képviselőknek még csak 58 százaléka ment szembe a magyar kormánypárttal, a hetes cikkely szerinti eljárás elindítását (azaz a jelentés elkészítését) 2017-ben pedig még kevesebben, mindössze 34 százalékuk támogatta – mutatott rá a Political Capital elemzése. Az sem mellékes fordulat, hogy míg Manfred Weber frakcióvezető korábban mindenkinek saját lelkiismeretére bízta, hogyan szavaz, a múlt heti határozat elfogadásánál már szigorúbb volt a frakció.

Törésvonalak

Petri Sarvamaa szerint az események azt bizonyítják, hogy a néppárton belül sem hajlandók kompromisszumot kötni a demokrácia, a jogállamiság, a sajtószabadság, vagy éppen a tudományos élet és a kisebbségek ügyében.

„A határozat elfogadásából kiindulva a frakció 75-80 százaléka kész kitenni a Fideszt. Orbán Viktor kijelentéseivel csak fokozza a bajt, a párt viselkedése pedig semmit nem javult a felfüggesztésük óta” – mondta a finn EP-képviselő, aki szerint a magyar kormánypártnak nem is áll érdekében a változás.

Arra, hogy mikor hozhatja meg az EPP a végső döntést, a politikus egyszerű választ adott:

„minél előbb, annál jobb”.

Bár a Fideszről nem a frakció tagjai, hanem a Néppárt küldöttjei döntenek majd, akik között nem csak európai parlamenti képviselők vannak, fontos fokmérő, hogy az Európai Parlamenten belül milyen a hangulat. Ugyanígy azt sem szabad elfelejteni, hogy a magyar kormánypártnak maradtak fontos szövetségesei, hiszen a határozati javaslat ellen szavaztak az olasz a francia és a spanyol néppárti képviselők. A német konzervatívok viszont megosztottak voltak a kérdésben: míg a C

SU képviselőinek többsége a Fidesz ellen voksolt, a CDU tagjai már megengedőbbek voltak.

A Fidesz mellett korábban többször is kiálló François-Xavier Bellamy szerint a francia néppárti delegáció azért szavazott a határozat ellen, mert ez két különböző országot vesz egy kalap alá.

„A jogállamiság kérdése nagyon fontos, de nem lehet hozzávetőlegesen és politikai manőverek érdekei szerint megközelíteni” – mondta.

A Republikánus Párt EP-képviselője a hvg.hu-nak is úgy fogalmazott, mindenképpen szeretné, ha a Fidesz az Európai Néppártban maradnia, és jó lenne, ha a bölcsek jelentését is nyilvánosságra hoznák.

„Ez alapján meg lehetne érteni, honnan erednek a nehézségek, és meg is lehetne őket oldani. Azzal nem fogjuk Európa egységét erősíteni, ha növeljük a törésvonalakat a Néppárton belül” – tette hozzá Bellamy.

A Fidesz kérdésében az egyik legfontosabb néppárti delegáció tagjai, a németek sem egységesek.

Sven Simon, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) EP-képviselője is arról beszélt lapunknak, hogy nem lenne szabad ennyire átpolitizálni a kérdést. A politikus – aki egyébként tartózkodott a múlt heti szavazáson – ugyanis nincs arról meggyőződve, hogy a Fidesz kizárása a Néppártból megoldaná a problémákat.

„Akár az EPP-n belül, akár kívül vannak, Magyarország akkor is Közép-Európa szívében fekszik. Ezért korrekt eljárásra van szükség, a kizárást pedig utolsó lehetőségként szabad kezelni, ha már minden más megoldás csődöt mondott. Szerintem viszont jelenleg nem tartunk itt” – mondta.

Simon úgy látja, a német delegáció ugyanúgy megosztott a magyar kormánypárt kérdésében, mint az EPP egésze. Sok CDU-tag például szintén tartózkodott a szavazáson – emlékeztetett.*

Nem húzhatják tovább

Úgy tűnik, lassan a Néppárt vezetésének is kezd elege lenni a huzavonából, Donald Tusk pártelnök hétfőn jelentette be, hogy végre valahára elkészült a néppárti bölcsek jelentése. A politikus, valamint a három bölcs – Herman Van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel – személyesen is találkozott Brüsszelben. Tusk azt ígérte, hogy hamarosan tárgyal az érintett pártok vezetőivel, így Orbán Viktorral is, ezután értékeli a jelentést, amit a február 3-án kezdődő néppárti választmányon mutat be.

Az viszont nem derült ki, hogy ugyanezen a választmányon már döntenek-e a Fidesz sorsáról. Információink szerint sok múlik azon, milyen eredményekkel zárulnak majd a tárgyalások Orbán és Tusk között, a magyar kormányfő pedig a tervek szerint Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a német CDU vezetőjével is találkozik. Ehhez azonban még idő kell, a hvg.hu-nak legalábbis korábban több forrás is egybehangzóan állította:

kizártnak tartják, hogy az Európai Néppárt február 3-án kezdődő választmányi ülésén döntsenek a Fidesz sorsáról.

Ezt a teóriát erősítette meg Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője is, aki lapunknak a múlt héten azt mondta: „a következő hetekben biztosan sor kerül ezekre a találkozókra, de mivel minden érintett fél naptára zsúfolt, nehéz időpontokat egyeztetni”.

Szerettük volna megkérdezni a Néppártot is, hogy mikor kerülhet sor az Orbán–Tusk találkozóra, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Az biztos, hogy akármikor hozzák meg a döntést, Orbán Viktor nem lesz ott, hiszen a felfüggesztés miatt nem vehet részt a választmányi üléseken. A magyar kormányfő a februári időpontra már talált is magának programot, Rómában mond beszédet az Isten, becsület, haza: nemzeti konzervativizmus című konferencián.

Az eseményen felszólal Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga elnöke is – márpedig korábban felröppentek olyan hírek, hogy Orbán őket is bevenné az új európai kereszténydemokrata mozgalmába, amit a Néppárt ellenében hozna létre. Már persze csak akkor, ha - önként vagy kényszer hatására - de el kell hagynia az EPP-t.

ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
Impozánsnak álmodták meg Mészáros ügyvédjének sportakadémiáját
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Katalónia több városát is elöntötte a habzó tenger
110 milliárd forint körül kell fizetnie a magyar államnak a letelepedési kötvények után
A legnagyobb olajcégek rengeteg műanyagot készülnek a világra szabadítani
A vízügy simán hagyott volna több száz halat kínok között elpusztulni
Greta Thunberg kiakadt: Ott tartunk, mint 18 hónappal ezelőtt
Koronavírus gyanúja: a háziorvosi rendelőből vittek kórházba egy nőt Gyömrőn
Megszüntették Boldog István bizalmasának letartóztatását
Erdogan már buszokkal szállíttatja a menekülteket a görög határra
A gyógyszerészkamara budapesti szervezete egy kamu lánclevelet küldött ki a koronavírusról
Zaklatásért és bántalmazásért jelentette fel felettesét egy rendőrnő, mire felmentették a munkavégzés alól
Fideszes polgármester: Nem rakom a számba, az nőnek jobban áll
A református egyház szerint a NAT-ot kritizáló tanárok politizálnak és lejáratják az egyházi iskolákat
Történelmi mélypont: 340,6 forinton jár az euró
Lévai Anikó 4 tonna ajándékot vitt az erdélyi és csángó szegényeknek
Alapesetben karantén idejére nem jár díjazás a dolgozóknak
Orbán a koronavírusról: Mi a jobban szervezett országok közé tartozunk
Orbán: Bár a koronavírus minden figyelmet magához vonz, a történelmi kihívás továbbra is a migráció
Hatástalan kézfertőtlenítőt terjesztettek szerte az országban
Ferenc pápa megbetegedett, egy nappal azután, hogy hívők arcát csókolgatta a vatikáni Szent Péter téren
Egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába
Az egykori III/II-es tiszt, Tasnádi László több százmillió foritnyi közpénzből építene balatoni panziót
Beszédet mondott az anti-Greta Thunberg
Batmobillal száguldozott, a rendőrök nem értékelték
Schobert Norbert: Embert még nem hurcoltak meg annyira, mint engem
Kövér László: a demokrácia nem lehet ellentétes a többség akaratával, márpedig úgy látszik, Európában most ez lesz a trend
Ausztráliában leesett a hó, pedig nyár van
Index: Három hete nem kaptak tájékoztatást az orvosok a koronavírusról
Odalépett hozzám Orbán, és azt mondta, nem jól szavaztál
Gyöngyöspata: Nem nyomoz az ügyészség Orbán Viktor ellen
Koronavírus: Bezáratták az egri uszodát
Nem fizetnek kártérítést a bicskei gyermekotthonban zaklatott áldozatoknak
Egyre inkább úgy tűnik, hogy végig fog söpörni a világon a koronavírus
Tarlós István beült a MÁV igazgatóságába
Szabó István nem veszi át az életműdíját a Magyar Filmakadémiától
Európai Bizottság: A magyarországi döntéshozatal az egyik leggyengébb az EU-ban
15 millióval szponzorálta meg Mészáros Lőrinc cégét a Szerencsejáték Zrt.
Ukrajnában él, de magyar nyugdíjat kap - megmagyarázták miért!
Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdja
Már 11 halottja van Olaszországban a koronavírus-járványnak
Oxford: Orbán Viktor kormánya másfél éve rombolja a tényeken alapuló bizalmat
Kásler: A tiltakozók aránya csekély, szeptembertől jön az új NAT
A külügyminisztérium három év alatt 450 millió forintot adott a zongorista Havasi Balázs cégének
Orbán beváltotta ígéretét: felfüggesztik a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus
Az OLAF is vizsgálódni kezdett a magyar egészségügyi gigakartell ügyében
Miközben a gimnazistákat karanténba zárták, a járvány olasz epicentrumából érkező egri vízilabdázók szabadon járkálnak
Koronavírus, nátha vagy influenza? Ezek a jellemző tünetek
Vizsgálatot rendelt el a rendőrség a migránsokból gúnyt űző videó ügyében
Egy ukrán nő nem hajlandó elhagyni Vuhant, mert a kutyáját nem akarják vele együtt evakuálni
Kásler: Tíz százalékkal emelkedik a tanárok bére, PDSZ: Nyomorúságos pótlékkal szúrják ki a tiltakozók szemét
Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt
Tűzoltók és rendőrök lepték el a Király utca környékét
A volt országos tiszti főorvos szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus
Rogánék fotópályázata: a zsűri elnök közel háromszor annyi pénzt kapott, mint az első helyezett
Elkapta a koronavírust az egyik magyar a Diamond Princess hajón
Rosszul lett az Olaszországból nemrég hazatért nő a boltban, a szomszédai ráhívták a rendőrséget
Akár százmillióba is kerülhet a bírák képzésprogramja
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Egy stadionnyi pénzt, 150 milliárdot terveznek hirdetésekre költeni Rogánék
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe
Beszakadt az M1-es sztráda!
Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei
Jelentősen drágulhatnak a nyugdíjasotthonok
Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Durván kiosztották Greta Thunberget: Ti vagytok az első generáció, akiknek légkondi kell az osztályterembe
Schobert Norbi interjú: a botrány miatt milliókat vesztett
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Indiai újságokban hirdették közelgő házasságukat Demcsákék
Új gyógyszert talált a mesterséges intelligencia, amivel legyőzhetjük a szuperbaktériumokat
A hazafias vetélkedő mellett karate órákkal nevelné a diákokat Simicskó
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Pizsamás, egyedül kóborló kétévest találtak egy budapesti főút mellett
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Ezt mondta a szakértő Harry hercegék pénzügyi bukásáról
Saját anyjával és magával is végzett a hanaui tömeggyilkos
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum