thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.20
THE POST
           
20
EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért
Ezt olvassák mások:
Az elmúlt évek ferencvárosi panamáinak egyik főszereplője Rudits Tibor volt, a kéményes, aki kiváló kapcsolatainak köszönhetően szisztematikusan szívta le a kerület forrásait. Százmilliókat zsebelt kéményfelújításokkal, értékes önkormányzati lakásokkal seftelt, benne volt a kerületi útfelújításokban és kátyúzásokban, és az ő autójának rendszámával robbant ki a kerületi VIP parkolási botrány is. A Magyar Narancs közben arról ír, hogy Baranyi Krisztina, polgármester feljelentést tett, ugyanis: „egy EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért, ráadásul üzlethelyiségként, és nem az uniós pályázatban lefektetett célra hasznosítják.”

Ez az ügy is a kéményeshez köthető. Az Info Pont nevű helyről van szó, amit azon a címen, hogy turisztikai központot hoznak létre, EU-s pénzből felújítottak, majd a vagyonkezelő jelképes havidíjért, 30 000 Ft-ért átadta Ruditsék érdekeltségébe, akik kávézóvá és étteremmé alakították, majd rendszeresen privát partikat is tartottak benne. Ez előtt a Csarnok téri hely előtt volt felfestve az a kamu útburkolati jel, ami a KRESZ-ben nem is létezik, és ezen parkoltak szabálytalanul a vállalkozó lekülönbözőbb, kék villogóval is felszerelt gépjárművei.

Ezekkel a megkülönböztető jelzésekkel indul legújabb történetünk, ami talán a korábbiaknál is hajmeresztőbb.

Egy dokumentum szerint a vállalkozó 2017. december 11. óta szerződéses viszonyban áll a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltatóval, tehát a 9. kerületi nagy rendelővel. A megállapodás arról szól, hogy Rudits Tibor „mentőorvosi felszereltségű” járműveivel részt vesz a ferencvárosi sürgősségi betegellátásban, és cserébe semmilyen ellenszolgáltatást nem fogad el.

A szerződés szerint Rudits mentőorvosi gépjárművei két darab megkülönböztető jelzéssel ellátott autó és egy repülőgép. Az egyik egy Land Rover, ami úgy van átalakítva, mintha mentőautó lenne.

A másik egy Mercedes terepjáró, amit szintén személyesen Rudits Tibor használt az elmúlt években, ez volt az az autó, aminek a rendszáma felkerült a VIP parkolási listára, ahol kerületi csókosok autóinak rendszámai szerepeltek, hogy ingyen parkolhassanak Ferencvárosban.

Mindkét jármű rendszeresen felbukkant a IX. kerület fontos helyszínein, a vagyonkezelőnél, a polgármesteri hivatalnál vagy a közterület felügyeletnél.

De a történet legbizarrabb szereplői nem a terepjárók, hanem egy 1979 -es Bulldog 100 SK-61 típusú brit kétüléses kiképző repülőgép, ami a szerződés szerint a kocsikkal együtt részt vett a ferencvárosi sürgősségi ellátásban.

Ez felvet pár kérdést. Az egyik, hogy a ferencvárosi szakrendelőben nincs sürgősségi betegellátás, nem szállíthatnak beteget, sem orvost, sem vért, tehát az ilyen típusú ellátásban Rudits Tibor és gépparkja biztosan nem tud részt venni, de ha lenne is ilyen típusú szolgáltatása a rendelőnek akkor is van egy bökkenő, Ferencvárosban nincs repülőtér, ahol a vállalkozó repülője le- és felszállhatna.

A szerződést a kéményessel Dr. Kovács József főigazgató kötötte, aki 19 éve vezeti a szakszolgálatot. Kérdésünkre elmondta,

„Ha valaki megajánl egy szolgáltatást, amiért nem kér pénzt, viszont hasznos a rendelőnek, akkor azzal szerződést kötök.”

Kovács állítása szerint el tudott volna képzelni olyan helyzetet, amikor a vállalkozó felajánlott járművei hasznosulhattak volna, de elmondása szerint végül az eltelt 21 hónapban, amíg a szerződés érvényben volt, egyszer sem vették igénybe Rudits Tibor szolgáltatását. „Na, de a repülő?” tettük fel a kérdést, amire a főigazgató csak széttárta a kezét. Arra, hogy Kovács miért mehetett bele ebbe a megállapodásba, később visszatérünk.

Ennél is rejtélyesebb epizódja a történetnek, hogy Rudits Tibor repülője 2018. január 8-án 11:51 perckor, tehát 28 nappal a szerződéskötést követően, a Fejér megyei Zichyújfalutól 3,6 kilométerre a szántóföldbe csapódott.

A pilóta, aki nem Rudits Tibor volt, meghalt, a gép pedig megsemmisült. A Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálata arra jutott, hogy a rossz látási viszonyokkal a gép vezetője nem tudott megbirkózni, elvesztette az uralmát a gép felett. A vizsgálat záró jelentéséből kiderül, hogy a balesetet szenvedett légijárműre kötött felelősség- és baleset-biztosítás 2018. január 10- én – a lezuhanás után két nappal lejárt. A tragédiától függetlenül a rendelővel kötött szerződésen nem módosítottak. A repülő papíron továbbra is részt

vett a szakszolgálat munkájában.

Mit kezd Rudits Tibor egy ilyen szerződéssel, hiszen beteget, orvost, eszközt egyetlen alkalommal sem szállított, kivéve mikor a rokonait hozta a szakrendelőbe?

Az Átlátszó 2017-ben járt utána, hogy a vállalkozó, aki kocsijaival rendszeresen és kirívóan szabálytalanul parkol városszerte, hogyan kapott engedélyt kék villogó használatára. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Rudits cége rendezvények egészségügyi biztosításában vehetett részt a járműveivel, a megkülönböztető jelzéseket szigorúan csak ilyen alkalmakkor használhatta volna. A rendőrség azt is elárulta, hogy Rudits szabálytalanságai miatt több bejelentés is érkezett hozzájuk, és miután már a sajtó is felkapta a kék lámpás magánautók ügyét, a BRFK visszavonta a megkülönböztető jelzésekre vonatkozó engedélyt.

Tehát Rudits Tibor cége (Via Alla Felicita Kft.) legkésőbb 2017. december 6-a után már nem használhatta a kék lámpát. A kéményes öt nappal az engedélyének lejárta után, december 11-én aláírta az új egészségügyi ellátással kapcsolatos szerződését a Ferencvárosi Szakszolgálattal, és továbbra is használta a megkülönböztető jelzéseket.

Miért olyan életbevágó Ruditsnak, hogy városban sokfelé, de az elmúlt években leginkább a IX. kerületben grasszáló járművei mentőautóknak látszódjanak?

Egyfelől a vállalkozó már kéményesként is egyfajta életmentő imidzset próbált építeni magának. Amikor 2017-ben még nyilatkozott a 444-nek, olyannak állította be magát, aki az évi 150 milliós, pályáztatás nélkül megítélt kéményes szerződésével ferencvárosi családok százait menti meg a szén-monoxid-mérgezéstől. Amikor Bácskai János egykori polgármesternél érdeklődtünk a kerület nagymenőjéről, azzal kezdte a válaszát, hogy Rudits Tibor „egy valódi életmentő”. A mentőautónak látszó kocsik ezt a kerületi szuperhős képet színezték tovább.

De nyilvánvalóan van ennél praktikusabb funkciója a villogóknak és a mentős matricáknak. Az Átlátszó, amikor Rudits villogói után nyomozott, megszólaltatott egy volt rendőrségi vezetőt, aki ezt mondta: „Egy egyenruhás az ÁNTSZ-engedélyt nem fogja felülbírálni. Ha a járőr észrevesz egy, az utcán szabálytalanul parkoló, megkülönböztető jelzéssel ellátott járművet, figyelmeztetheti, de ez nem nagyon fordul elő….Egyszerűbb elnézni a »kollégák« szabálytalankodásait.” Tehát, akinek a járművén villogó van, az feltételezhetően kiváltságos személy, kvázi kolléga, csókos, akit elkerülnek a hatóságok.

Rudits Tibort miközben a kerület feje életmentőnek szólította, addig mások csak zacskós embernek hívták.

Emlékezetes, hogy nekünk is sikerült rögzítenünk, ahogy a vállalkozó Varga József, a Fidesz egykori kerületi erős emberéhez pár nejlonzacskóval beugrik, majd visszaül a polgármesteri hivatal előtt szabálytalanul parkoló mentősnek matricázott gépjárművébe. Rákérdeztünk ,hogy mit szállított a szatyrokban, érdemes megnézni a felvételt.


De térjünk vissza arra, hogy a szakszolgálat feje miért kötött teljesen használhatatlan szerződést a vállalkozóval. Aki ismeri Rudits Tibor beágyazottságát a kerületben, az egy pillanatig nem csodálkozik ezen. A kéményes valamilyen formában szinte minden fontos kerületi intézményben érdekeltséget szerzett. Többszörösen szerződéses viszonyban állt a kincstárral, a kerületi takarító és karbantartó céggel, a polgármesteri hivatallal, bejárása volt a főtanácsadóhoz, az ő javára szavazott a gazdasági bizottság, de az önkormányzati helyiségekben folyó vendéglátásból is bőven kivette a részét.

Egyszerűen Rudits Tibor az elmúlt 10 évben mindenkivel jóban volt, és nem volt szokás nemet mondani neki a Ferencvárosban.

Már csak azért sem, mert Bácskai János ex-polgármesterrel kiváló baráti a kapcsolata, évek óta egy csapatban vitorláznak.

A Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató KNP Kft. egy önkormányzati cég, a ferencvárosi testületnek tartozik elszámolással, miért pont ők maradtak volna ki Rudits Tibor kerületi érdekszférájából? Miután rákérdeztünk a rendelőnél és a polgármesteri hivatalnál a szerződésre, a szolgálat azonnal felbontotta szerződést, a hivatal pedig azt írta, hogy kivizsgálják az ügyet. Rudits Tibor nem reagált megkeresésünkre.címlapkép: Kiss Bence
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Schobert Norbi nem először mondott botrányosat
Schumacher olasz kezelőorvosa, elkeserítő dolgokat mondott
Lárvák, nyüvek lepték el a beteget Pécsen
Ábel Anita: mi történt Norbi, 20 éve még mást mondtál?
Ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved
Ennyi fizetésemelést akarnak adni a BKV-dolgozóknak
Ezt gondolja Rubint Réka Schobert Norbi botrányos mondatairól
Menet közben szakadt szét az egri busz
Masszőrnek adta ki magát: több mint negyedmillió forintot zsebelt be a csaló
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
Segíts egy megosztással - 12 éves eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán beszéde az EU-ban: azok vádolják Magyarországot akik csak örökül kapták a demokráciát
DEUTSCH TAMÁS: A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet!
Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
Véradási akció - Rendőrök és rendőrségi dolgozók nyújtották a karjukat
Szíriai és egyiptomi határsértőket fogott a rendőrség - átjutottak a határon
Razzia az utakon - 500 járművet ellenőriztek
A tulajdonos engedélye nélkül vágatta ki a fákat - lecsapott rá a rendőrség
Orbán azért nem emel nyugdíjat, mert Gyurcsány elvett egyhavi nyugdíjat
Nyugdíj - Egyre többen tesznek félre nyugdíjas éveikre
Közel egymilliárdot költöttek a hulladékválogatóra, de az üzem még egy percig se működött
Üresen is égeti a pénzt a nagy hulladékválogató
Ez a 84 éves bácsi 8 km-en át vitte kutyáját egy talicskában, hogy az állatorvos kezelhesse
Népszava: Kozmetikázza az Országos Mentőszolgálat a kiérkezési időkről szóló adatokat
Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse
Meghalt az ember, aki kitalálta a Ctrl+C és Ctrl+V parancsokat
Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
Két perc alatt a net sztárja lett a Lady Gaga dalszövegét folytató járókelő
Olyan kevés pénzt kapnak a bírósági dolgozók, hogy inkább árufeltöltőnek állnak
Globális felmelegedés: élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandon
Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja
Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció
Három gyerek égett halálra egy autóban Ausztráliában
Sunyi rezsiemelés a szociális ellátásban: a kormány rájött, hogy vannak 31 napos hónapok
Koronavírus: meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két utasa
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
Ezért küzd a végrehajtókkal Szigeti Ferenc
Megszólalt a Róbert Károly körúton elgázolt nő párja
Sas József : Ez a létező legszörnyűbb betegség
Májusban rendezik az első vidéki Pride felvonulást Magyarországon
Vaddisznó nyársalta fel Ricsit, senki nem segített neki
Esztergom: verte és megöléssel fenyegette élettársát, annak kutyáját pedig a teraszról vágta földhöz egy férfi
Íme Vajna Timi egyetlen bizalmasa
Helyszíni kép a németországi vérengzésről: már 11 halott
Ellentmondásba keveredett a bíróságon Gyárfás Tamás
Hiába az emelés, több ezer forintot buknak havonta a nyugdíjasok
Zamárdi egyik parkjában gázolajat öntöttek több tucat fa tövébe
Karácsony nyárra beach-hangulatot tervez a pesti alsó rakpartra
20 hónap felfüggesztett börtönt kapott egy debreceni villamosvezető, aki tömegszerencsétlenséget okozott
A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa
Lövöldözés volt két németországi sisha bárban, tizenegyen meghaltak, köztük a gyanúsított is
A szolgálaton kívüli rendőrök épp randizgattak, amikor valaki megpróbálta kirabolni az éttermet
Kiposztolta a lakcímét, mielőtt agyonlőtték saját otthonában a híres sztárt
Mégiscsak részt vett a Fidesz pártalapítványa az évértékelő szervezésében
Megszólalt a volt katona, aki Orosz Bernadett állítása szerint majdnem halálra verte őt
A bárányát sétáltatta az erdőben, amikor egy vaddisznó az életére tört
Fenyegette és összeverte a polgármestert egy férfi, mert félreértette a parlamenti közvetítést
Idegen befolyásolási ügy lett abból, hogy a volt ausztrál miniszterelnök felszólalt a budapesti Demográfiai Csúcson
Mészáros és Tiborcz építkezni kezdett a Balatonnál, szeretnének egy kis állami támogatást
Visszahívást jelentett be a SPAR, vigye vissza, ha ilyen terméket vett
Palkovics: 2025-től földgáz alapú lesz a Mátrai Erőmű
Ezért tárgyalt Svédországban a magyar honvédelmi miniszter
Márciustól már irodája sem lesz a Buckingham-palotában Meghannek és Harrynek
289 ezer forint lesz a legalacsonyabb fizetés a Tescónál
GVH: A Telekom 0 forintos telefonreklámjai megtévesztőek voltak
A főváros a kerékbilincselésről: Fürjes és Vitézy téved
Brutális bejelentés: jövőre betiltják Magyarországon a PET-palackokat
Újabb milliós büntetést szabtak ki a Fradira
ENSZ: több százezres menekülthullámra számíthat Európa
Jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon
Kizuhant egy kislány az ötödikről Csehországban, az édesanyja utána ugrott
Kilépés, feljelentés, pénzbüntetés – eldurvult a Jobbik belső konfliktusa
Koronavírus: megvan az első hatékony gyógymód
Felvette a megalázott monori nő, ahogy fojtogatja és levizeli a volt párja
Így néz ki ma egy kérdés a köztévében
Magyar kérésre halasztották el az Orbán-Tusk találkozót
Lázár: A Fidesz vezetői jobban járnak, ha most szembesülnek a problémákkal
Gigabüntetés: Durván átverte a Magyar Telekom a vásárlóit
Drasztikus változásról döntött L.L. Junior kisfia tragédiája után
A Hollywood Hills-i otthonában lelőtték Pop Smoke-ot
Merkel szavai után szinte biztosan kemény csatára számíthat Orbán Brüsszelben
Végre beteljesült a magyarok álma 190 milliárd Ft-ból
Kiderült, miért hallgatott az ügyészség a Kaleta Gábor-féle ügyről!
Novák Katalin: ha a Néppárt nem válaszol Orbán Viktornak, lépünk
Orbán bejelentette, hogy nem hajtja végre a bíróság ítéletét
Habony-közeli üzletasszony vásárolta be magát a Dikh Tv-be
Lázár szembemegy Orbán üzenetével Gyöngyöspata ügyében
Egy év múlva nem lesz olyan magyar Tesco-dolgozó, aki 289 ezernél kevesebbet keres
Másodszor is átépítik a még mindig balesetveszélyes csúszdákat
Vitray Tamás: A sport révén nem lehet politikai vagy gazdasági hatalmat szerezni
Az MNB rászólt a bankokra a lakáshitelek törlesztőit is megdobó BUBOR miatt
Egy nő az erkélyéről, slaggal próbálta eloltani a vadul lángoló Ferrarit
Aki elgázolta a gyermekeim anyját, az segítsen eltemetni
Halott sofőrt találtak egy magyar kamionban Ausztriában
Büntetőeljárásban vizsgálják a győri munkásszállón megölt férfi ügyét
Beszámítható az osztályfőnökét megkéselő győri diák
Átlépte a kétezret a koronavírus halálos áldozatainak száma
Deutsch Tamás támogatná Karácsony Gergely uniós lobbizását
Március 3-án búcsúztatják Wichmann Tamást
Jön az újfajta temetkezés? Elindult a cég, amely emberi komposztálást végez
Korábbi német EU-s biztost nevezett ki Orbán a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökének
Beadták a Lex Dézsit: átírják a törvényt, hogy a győri polgármester orvosként is dolgozhasson
Fizetett a brazil kapus, csak ne kelljen Kisvárdán játszania
Az emberek többsége vegetáriánus lenne, ha mindenkinek magának kellene levágnia az állatot
Agyműtéte alatt végig hegedült a brit művész
A kispesti vagyonkezelő spanyol nyaralója miatt is vizsgálódnak Kispesten
Bemutatták a klímavédelmi akciótervet: sok minden nem derült ki, de lesz egy új hatóság
Orbán attól retteg, hogy a fiatalok már nem tudják értékelni, milyen jól jártak a Fidesszel
Íme az orvosszakértő véleménye a tanárát megkéselő győri diákról
Sérti a GDPR-t, mégsem tiltják be az arcfelismerő rendszereket
Egy repülő gázpalack végzett ezzel az utcán sétáló férfival
Súlyos csapást mért a királynő Meghanékra
Jó hír a nyugdíjasoknak - változás a rezsiutalványok körül
Lázár János durva kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben
Így vesznek végső búcsút a magyar színészóriástól a Farkasréti temetőben
Kiválasztott cégek között dől el, ki építheti az atlétikai stadiont a budapesti világbajnokságra
A fontosabb állami építkezéseknél nem szedhetnének területhasználati díjat az önkormányzatok
Hirtelen elfogatóparancsot adtak ki és börtönbe vitték az Orbánt vendégül látó családfőt
Egy X. kerületi munkásszállón verekedett négy férfi - kés is előkerült
Ausztrália talpra áll: Berobban az űriparba
Top 9 életmódtanács a szívinfarktus és a stroke megelőzéséhez
A tilos jelzés ellenére hajtott át a vasúti átjárón ez a magyar autós
Már Orbán apja is a 100 leggazdagabb között van
Vajna Tímea újra szerelmes! - már korábban is ismerte a férfit
Nem a be-, hanem a kivándorlás az igazi probléma
Novák Katalin: csak a gyermekek születése jelenti a megoldást
Csak 161ezer évig kell dolgoznia, hogy annyi pénze legyen mint Mészárosnak
Előkerült Farkas Flórián
Segíts egy megosztással - megtorpant a gyűjtés az SMA-s Noelnek
Bayer Zsolt volt az, aki megbukott a gimnáziumban, és nem Nagy Blanka
Deutsch: az ukrán kormány korlátozza a kárpátaljai magyarok jogait
Deutsch: Elfogadhatatlan, hogy a Momentum ismét hátba támadta a magyar embereket
Matolcsy szerint az euróval magunkra haragítottuk Amerikát is
Alekosz: adjon lehetőséget arra, hogy a TV2-t mind anyagilag, mind nézettségi szempontokból fölvirágoztathassam
Megvédett egy nyílt utcán ütött lányt, egész banda támadt Rékasi Zsigmondra
Koronavírus: kiürítik a Diamond Princess üdülőhajót
Büfésnek jelentették be a focistát, hogy csalhassanak a tao-pénzekkel
Újra kerékbilincset raknának Budapesten a szabálytalanul parkoló autókra
Milliárdos áfacsalás: bűnbanda ellen javasol vádemelést a NAV
Megöltek egy férfit Zalaegerszegen
Fojtogatta, majd levizelte volt élettársát egy Pest megyei férfi
Erzsébet királynő megtiltotta a királyi jelző használatát is Harry hercegnek és Meghan hercegnének
A Burger King új reklámjában egy penészes Whoppert mutatnak
Bártfai-Mager Andrea férje is a Várban bérel önkormányzati lakást
Gyilkos vírus segíthet az egyik leghalálosabb agydaganat gyógyításában
Telefonos segítséggel vezette le a szülést az apa
Koncentrációs táborba küldik, aki olvas, imádkozik vagy szakállas
Brutálisan lépnek fel a kínai hatóságok a maszk nélküli járókelőkkel szemben
Az egészségügyet látják az ország legnagyobb problémájának a magyarok
Aki ezt tette, és elgázolta a gyermekeim anyját, az segítsen eltemetni
Engedély nélkül vágtak ki fákat a Normafánál
Félt a bűnözőktől: befejezte maratoni vallomását Gyárfás Tamás
Már több, mint kétezer koronavírus-áldozatot elismert Kína
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum