thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.20
THE POST
           
20
Vasárnap kiderül, hogy Borkai Zsolt botránya nélkül mire megy az ellenzék Győrben
Ezt olvassák mások:
Vasárnap kiderül, hogy Borkai Zsolt szexbotránya nélkül mire megy az ellenzék Győrben, mindenesetre érzésre már nem az esélytelenek nyugalmával indulnak. Helyiekkel beszélve úgy tűnik, bárki is jön, az egy nagyon nagy többségben lévő fideszes képviselő-testületet örököl. Orbán Viktor egyelőre nem szállt be Dézsi Csaba András mellett, Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely viszont csütörtökön érkezik Pollreisz Balázst támogatni. Helyszíni riport Győrből, a kampányfinisről.

Mindent belead a Fidesz Győrben: több száz aktivista járja a várost, kis túlzással minden sarkon belefutni egy óriásplakátjukba vagy citylight poszterükbe, miközben az öt nem fideszes induló az önkormányzat által kirakott, 80 darab hirdetőtáblán osztozik. (Őszhöz képest plusz két polgármester-jelölt érkezett: egy mihazánkos és egy független.)

Az egymásra plakátolásban is verseny van az ellenzéki jelöltek között

- mondja a hvg.hu-nak Pollreisz Balázs MSZP-s politikus, összellenzéki polgármester-jelölt. A helyhiányt a városjárás mellett kreatív módszerekkel is próbálják pótolni: hétfőn például Varga László MSZP-s országgyűlési képviselővel állt ki az utcára plakáttal a kézben, és egy kampányautó is járja a várost.

Ez egy nem várt kampány, nagyon szűk a költségvetésünk. A pártok finanszírozzák, de én is beleteszem a megtakarításom

- mondja, de az összeget még nagyságrendileg sem árulja el. A saját esélyeiről, azt állítja, csak megérzései vannak, a fideszes kampányaktivitásból azonban arra következtet, hogy a kormánypárt - velük ellentétben - méréseket is végez és pánikol.

Elcsíptük az összellenzéki jelölt aktivistáinak beszélgetését is:

Tudod, míg az ősszel elzavartak bennünket az emberek, most már megállnak nekünk. Ilyenkor ki tudnám nevetni őket. Most, hogy nyerhetünk, bezzeg nem küldenek el minket a fenébe.

Túlzott kincstári optimizmus?

Pollreisz is bizakodó, szerinte nyerhet az önmagába vetett hit és a megszólított emberek száma alapján. Azt mondja, a mostani kampány nagyon más, mint az októberi volt, ezúttal sokat beszélnek jövőképről, programról, ugyanakkor ez mocskosabb, mint az előző volt, legalábbis számukra: ősszel Borkait, ebben viszont Pollreiszt támadják.

Azért az kérdés, hogy nem túlzás-e Pollreisz és csapata optimizmusa: utoljára 2002-ben választottak meg Győrben baloldali polgármestert, a 2006-ban felbukkant Borkai Zsolt mellett labdába sem rúgtak, és a hvg.hu által megszólított győri polgárokkal beszélgetve most is úgy tűnt, maradhat a Fidesz-többség. A korrupciógyanús ügyek sosem ingatták meg Borkait, egy szexbotrány kellett ahhoz, hogy már csak kisebb különbséggel tudja megverni baloldali ellenfelét, a DK-s Glázer Tímeát, aki most egészségügyi okok miatt nem indult.

A fideszes többség tehát jóformán adott, ahogy a két fideszes alpolgármesteren is csak a közgyűlés változtathatna. Pollreisz azt mondja, nem aggódik amiatt, hogy ez ne lenne működőképes, amennyiben ő lesz a polgármester, ahogy attól sem tart, hogy fél éven belül megbuktatja a Fidesz,

Kincstári optimizmusát azonban az összefogáson belül nem osztja mindenki. Egy - speciel nem győri - ellenzéki politikus azt mondja, nem lát igazán esélyt a győzelemre, ami azért baj, mert ez megtöri az ellenzék lendületét.

Ez a választás most lélektanilag a legfontosabb.

De nem csak az ellenzéknek, hanem a Fidesznek is.

Az őszi önkormányzati választás után mást sem lehetett hallani fideszesektől, mint hogy a Borkai-botrány miatt vesztettek országszerte több helyen, ezt a narratívát a pártelnök Orbán Viktor csak január elején igazította ki, egyben megerősítette azt is: az ő döntése volt, hogy Borkait nem léptették vissza a választás előtt, azzal ugyanis Glázer Tímeából polgármestert csi

náltak volna. Azzal, hogy Orbán végül mindenkit meglepve Borkai korábbi ellenlábasát választotta győri jelöltnek, Borkai botrányba keveredett körének is üzenhetett.


Borkai miatt távozott majd tért vissza

2006 előtt Dézsi Csaba András kardiológus volt a legbefolyásosabb helyi fideszes, aki polgármester-jelöltként is indult, de kikapott a szocialista Balogh Józseftől. Balogh 2006-ban nem indult, Dézsinek meg nem hagyták: korábbi protezsáltja, Szijjártó Péter közbenjárására a Fidesz 2006-ban Borkait indította polgármester-jelöltnek. Egy korábbi beszélgetésben Borkai azt mondta, 2006-ban nem volt nehéz nyerni, az őszödi beszéd után nagyon lejtett a pálya, amire csak rátett egy lapáttal, hogy a regnáló polgármester nem indult el.

Dézsi ekkor került szembe Borkaival, az ellenségeskedés 2008-ra annyira elfajult, hogy Orbán Viktor Kövér László választmányi elnököt küldte rendet tenni (állítólag Borkai a lemondásával fenyegetőzött). Dézsi minden befolyását elvesztette, csak egyéni képviselő maradhatott. Épp ezért lepte meg helybeli forrásainkat, hogy Orbánnak a már súlytalan és marginális Dézsire esett a választása. Lehet, Dézsi sem számított erre: a választás után rögtön felmerült lehetséges jelöltként, de mikor ezzel felhívtuk, legalább annyira nevetett rajta, mint más, hitetlenkedő forrásaink.

Borkai után nyomozzon a rendőrség

A hvg.hu-nak most arról beszélt, nem érez elégtételt, az irigységet és gyűlöletet nem ismeri. "Helyre tettem ezt magamban annak idején. Belekezdtem a szívcentrum építésébe, azzal többet tudtam segíteni a győrieknek." Szerinte amúgy Kövér nem "rendet tett", hanem átvágta a gordiuszi csomót, "de hogy ez jól sikerült vagy nem, mindenki döntse el maga, hiszen most egy időn kívüli polgármester-választás előtt állunk Győrben." Kicsit már úgy láttatják, mint egy polgármestert: miniszterekkel tárgyal, átad, születésnapon köszönt. Ezt a trükköt bevetette már a Fidesz, de Pécsen nem jött be.

Őt nem szexorgiák, hanem luxusautók és drága papagájok miatt találta meg az Ördög ügyvédje névtelen bloggere, amire Dézsi azt mondja, nem érti, 57 évesen miért ekkora szenzáció, hogy van egy 20 éves Jaguárja és egy 10 éves Porschéja.

Becsületes munkával kerestem meg a pénzt, ebben nincs semmi különös.

A szavak szintjén Borkaival és embereivel nem bánik kesztyűs kézzel, úgy beszél, mint egy ellenzéki:

vissza kell szerezni Győr becsületét, rendet kell tenni a fejekben, a fideszes politikusok fejében épp úgy, mint azokéban, akik azt hiszik, kiváltságuk lehet a városban.

Másrészt viszont egyértelművé tette, Borkai után nem fog nyomozni, azt a hatóságokra bízza, az ügyben úgyis folyik már nyomozás. Nem is értette, milyen korrupciógyanús ügyekről és a Győrt behálózó gazdasági-politikai érdekkörről (köznapi nevén polipról) kérdezzük.

Pollreisz Balázs értelemszerűen ennél keményebb fellépést ígér: ha megválasztják, a Transparency International szakmai irányításával átvizsgálják a város összes szerződését - ideértve a cégekét és intézményekét is -, ha találnak korrupcióra utaló jelet, akkor feljelentést tesznek hazai és nemzetközi fórumon. Pollreisz szerint ezt a munkát akkor is el tudja végezni, ha egy fideszes képviselő-testület élén áll. De az eddiginél akkor is keményebb fellépést ígér, ha önkormányzati képviselő marad.

Máshogy fogok dolgozni, mint az előző öt évben. Akkor első ciklusos képviselő voltam, sok mindent elhittem az intézményeknek, hivataloknak, hogy úgy van és kész. De ma már tudom, hogy sok minden nem úgy van, ahogy látszik. Ha képviselőként kell tovább dolgoznom, akkor harciasabb leszek.

Győrben most egy újabb videó borzolja a kedélyeket, amelyen állítólagos szavazatvásárlásról beszélnek állítólagos közmunkások.

ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Több száz fenyegetett állat- és növényfaj élőhelyét érintik az ausztráliai állapotok
Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Nem nehéz belátni, hogy a hálapénz sok esteben nem egyéb, mint korrupció
A BKV vezetése elismerte, hogy a felújított orosz metrókocsik valójában újak
Egy átlagos budapesti 162 órát ült dugóban tavaly
Emberről emberre terjed a járványt okozó vírus Kínában
Három autó és egy kamion rohant egymásba az autópályán, rengeteg a sérült
Porig égett egy munkásszálló, tizenegyen meghaltak
Még két napot kell várni a napsütésre és a párás, ködös, utálatos idő távozására
Hadházy: Csak két vállalható út áll az ellenzék előtt
Népszava: Kozmetikázza az Országos Mentőszolgálat a kiérkezési időkről szóló adatokat
Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse
Meghalt az ember, aki kitalálta a Ctrl+C és Ctrl+V parancsokat
Közel 200 autó ment egymásnak egy balesetben
Akár 3 évet is kaphat a várandós Demeter Márta
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
Két perc alatt a net sztárja lett a Lady Gaga dalszövegét folytató járókelő
Olyan kevés pénzt kapnak a bírósági dolgozók, hogy inkább árufeltöltőnek állnak
Globális felmelegedés: élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandon
Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja
Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció
Három gyerek égett halálra egy autóban Ausztráliában
Sunyi rezsiemelés a szociális ellátásban: a kormány rájött, hogy vannak 31 napos hónapok
Koronavírus: meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két utasa
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
Online kaszinót indítanak Andy Vajna örökösei, az egyetlen riválist felfüggesztették
Érd polgármestere levelet írt Mészárosnak, hogy visszakérje a nála elköltött 35 milliárd egy részét
Vascsövekkel esett a polgármesternek egy férfi - Kisembertől lehet nagy pofont kapni
Megabüntetést kapott a Siemens-cég, heteken belül megbocsátottak neki
Vuhan: már robotok főznek az orvosoknak
Ezért küzd a végrehajtókkal Szigeti Ferenc
Megszólalt a Róbert Károly körúton elgázolt nő párja
Sas József : Ez a létező legszörnyűbb betegség
Májusban rendezik az első vidéki Pride felvonulást Magyarországon
Vaddisznó nyársalta fel Ricsit, senki nem segített neki
Esztergom: verte és megöléssel fenyegette élettársát, annak kutyáját pedig a teraszról vágta földhöz egy férfi
Íme Vajna Timi egyetlen bizalmasa
Helyszíni kép a németországi vérengzésről: már 11 halott
Ellentmondásba keveredett a bíróságon Gyárfás Tamás
Hiába az emelés, több ezer forintot buknak havonta a nyugdíjasok
Zamárdi egyik parkjában gázolajat öntöttek több tucat fa tövébe
Karácsony nyárra beach-hangulatot tervez a pesti alsó rakpartra
Kiposztolta a lakcímét, mielőtt agyonlőtték saját otthonában a híres sztárt
Mégiscsak részt vett a Fidesz pártalapítványa az évértékelő szervezésében
Megszólalt a volt katona, aki Orosz Bernadett állítása szerint majdnem halálra verte őt
A bárányát sétáltatta az erdőben, amikor egy vaddisznó az életére tört
Fenyegette és összeverte a polgármestert egy férfi, mert félreértette a parlamenti közvetítést
Idegen befolyásolási ügy lett abból, hogy a volt ausztrál miniszterelnök felszólalt a budapesti Demográfiai Csúcson
Mészáros és Tiborcz építkezni kezdett a Balatonnál, szeretnének egy kis állami támogatást
Visszahívást jelentett be a SPAR, vigye vissza, ha ilyen terméket vett
Palkovics: 2025-től földgáz alapú lesz a Mátrai Erőmű
Ezért tárgyalt Svédországban a magyar honvédelmi miniszter
Teherán eddig hallgatott arról, hogy koronavírusos megbetegedések vannak az országban
Egy fideszes polgármester száll szembe a kormány adóterveivel
Május 16-án Pécsen lesz az első vidéki Pride-felvonulás
Lázár János Orbán évértékelője helyett kézilabda meccsre ment Csányi Sándorral
Sárvár : Kidobtak egy kutyát a szeméttel együtt
Videón, ahogy egy prérifarkas magával ragad egy kiskutyát a kertből
GVH: A Telekom 0 forintos telefonreklámjai megtévesztőek voltak
A főváros a kerékbilincselésről: Fürjes és Vitézy téved
Brutális bejelentés: jövőre betiltják Magyarországon a PET-palackokat
Újabb milliós büntetést szabtak ki a Fradira
ENSZ: több százezres menekülthullámra számíthat Európa
Jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon
Kizuhant egy kislány az ötödikről Csehországban, az édesanyja utána ugrott
Kilépés, feljelentés, pénzbüntetés – eldurvult a Jobbik belső konfliktusa
Koronavírus: megvan az első hatékony gyógymód
Felvette a megalázott monori nő, ahogy fojtogatja és levizeli a volt párja
A Hollywood Hills-i otthonában lelőtték Pop Smoke-ot
Merkel szavai után szinte biztosan kemény csatára számíthat Orbán Brüsszelben
Végre beteljesült a magyarok álma 190 milliárd Ft-ból
Kiderült, miért hallgatott az ügyészség a Kaleta Gábor-féle ügyről!
Novák Katalin: ha a Néppárt nem válaszol Orbán Viktornak, lépünk
Orbán bejelentette, hogy nem hajtja végre a bíróság ítéletét
Habony-közeli üzletasszony vásárolta be magát a Dikh Tv-be
Lázár szembemegy Orbán üzenetével Gyöngyöspata ügyében
Egy év múlva nem lesz olyan magyar Tesco-dolgozó, aki 289 ezernél kevesebbet keres
Másodszor is átépítik a még mindig balesetveszélyes csúszdákat
Vitray Tamás: A sport révén nem lehet politikai vagy gazdasági hatalmat szerezni
Az MNB rászólt a bankokra a lakáshitelek törlesztőit is megdobó BUBOR miatt
Egy nő az erkélyéről, slaggal próbálta eloltani a vadul lángoló Ferrarit
88 százalékos árcsökkentés az Aldikban, megrohamozták az üzleteket
Határzár miatt jelentősen nő a menetidő Hegyeshalomnál
Karácsony Gergelyt betámadták a kerékbilincselés miatt
Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke kilép a pártból, független parlamenti képviselőként folytatja
Novák Katalin: ha a Néppárt nem lép, megteszi a Fidesz
Aki elgázolta a gyermekeim anyját, az segítsen eltemetni
Halott sofőrt találtak egy magyar kamionban Ausztriában
Büntetőeljárásban vizsgálják a győri munkásszállón megölt férfi ügyét
Beszámítható az osztályfőnökét megkéselő győri diák
Átlépte a kétezret a koronavírus halálos áldozatainak száma
Deutsch Tamás támogatná Karácsony Gergely uniós lobbizását
Március 3-án búcsúztatják Wichmann Tamást
Jön az újfajta temetkezés? Elindult a cég, amely emberi komposztálást végez
Korábbi német EU-s biztost nevezett ki Orbán a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökének
Beadták a Lex Dézsit: átírják a törvényt, hogy a győri polgármester orvosként is dolgozhasson
Szellemhajót sodort a partra a Dennis vihar Írországnál
A lakáshitelek felénél emelkedhet a havi törlesztő
Sérti a GDPR-t, mégsem tiltják be az arcfelismerő rendszereket
Egy repülő gázpalack végzett ezzel az utcán sétáló férfival
Súlyos csapást mért a királynő Meghanékra
Jó hír a nyugdíjasoknak - változás a rezsiutalványok körül
Lázár János durva kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben
Így vesznek végső búcsút a magyar színészóriástól a Farkasréti temetőben
Kiválasztott cégek között dől el, ki építheti az atlétikai stadiont a budapesti világbajnokságra
A fontosabb állami építkezéseknél nem szedhetnének területhasználati díjat az önkormányzatok
Orbán meghívására a várban megalapították a Nemzeti Kulturális Tanácsot
Élő adásban ismerte el a brit belügyminiszter, hogy a kormánya új bevándorlási szabályai szerint ő maga sem lenne az országban
Az Emmi támogatásával hirdettek meg egy evolúciótagadó rajzpályázatot
Az elmúlt száz év egyik legnagyobb forradalma a fociban: megváltoztathatják a lesszabályt
A WHO szerint az Egyesült Államokban és Új-Zélandon is rosszabb gyereknek lenni, mint Magyarországon
Hirtelen elfogatóparancsot adtak ki és börtönbe vitték az Orbánt vendégül látó családfőt
Egy X. kerületi munkásszállón verekedett négy férfi - kés is előkerült
Ausztrália talpra áll: Berobban az űriparba
Top 9 életmódtanács a szívinfarktus és a stroke megelőzéséhez
A tilos jelzés ellenére hajtott át a vasúti átjárón ez a magyar autós
Már Orbán apja is a 100 leggazdagabb között van
Vajna Tímea újra szerelmes! - már korábban is ismerte a férfit
Nem a be-, hanem a kivándorlás az igazi probléma
Novák Katalin: csak a gyermekek születése jelenti a megoldást
Csak 161ezer évig kell dolgoznia, hogy annyi pénze legyen mint Mészárosnak
Előkerült Farkas Flórián
Szabó Zsófi függőségéről vallott: ezért döntött a detox mellett
Megvédett egy nyílt utcán ütött lányt, egész banda támadt Rékasi Zsigmondra
Koronavírus: kiürítik a Diamond Princess üdülőhajót
Büfésnek jelentették be a focistát, hogy csalhassanak a tao-pénzekkel
Újra kerékbilincset raknának Budapesten a szabálytalanul parkoló autókra
Milliárdos áfacsalás: bűnbanda ellen javasol vádemelést a NAV
Megöltek egy férfit Zalaegerszegen
Fojtogatta, majd levizelte volt élettársát egy Pest megyei férfi
Erzsébet királynő megtiltotta a királyi jelző használatát is Harry hercegnek és Meghan hercegnének
A Burger King új reklámjában egy penészes Whoppert mutatnak
Kövér 2 milliós bírságot szabott ki Hadházy Ákosra
Ez a BMW-s nő 110 km/h-val hajtott át a körforgalmon
Drónnal vadásznak az orvhorgászokra a Tiszánál
Állami hitel segíti a világörökségbe belerondító vállalkozást
Borús lesz a szerda, havas eső is eshet
Bártfai-Mager Andrea férje is a Várban bérel önkormányzati lakást
Gyilkos vírus segíthet az egyik leghalálosabb agydaganat gyógyításában
Telefonos segítséggel vezette le a szülést az apa
Koncentrációs táborba küldik, aki olvas, imádkozik vagy szakállas
Brutálisan lépnek fel a kínai hatóságok a maszk nélküli járókelőkkel szemben
Az egészségügyet látják az ország legnagyobb problémájának a magyarok
Aki ezt tette, és elgázolta a gyermekeim anyját, az segítsen eltemetni
Engedély nélkül vágtak ki fákat a Normafánál
Félt a bűnözőktől: befejezte maratoni vallomását Gyárfás Tamás
Már több, mint kétezer koronavírus-áldozatot elismert Kína
Három ország rendőrei kapcsolták le a nőket futtató magyar bűnbandát
Revitalizáció indul a Budai Várban 5,8 milliárd forintért
Hatalmas a torlódás az M0-son - óriási baleset történt
Norbi ebbe belebukhat: lopott képekkel népszerűsíti keto-diétás oldalát a fitneszguru
A VV Fanni-nyomozás hozhat segítséget az eltűnt villanyszerelő ügyében
Megkezdte börtönbüntetését a magyar VV sztár
Óriási baj lehet Demcsák Zsuzsa és párja közt
Egy lánynak próbált segíteni Rékasi Károly fia, ám végül őt vették üldözőbe
Megállt a gyűjtés, pedig egyre égetőbb szüksége lenne a segítségre az SMA-s Noelnek
A szavazó alkotmánybírók fele nem értett egyet a lúgos orvos ügyében hozott döntéssel
Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium is tiltakozik az új NAT ellen
Demeter Szilárd szerint vannak olyanok, akik ugyan magyarul írnak, de nem magyar írók
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum