thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.20
THE POST
           
20
Szörnyű, amikor egy hároméves kislány elmesél egy sztorit magáról és az apukájáról
Ezt olvassák mások:

Az utóbbi hónapokban egyre nagyobb figyelem irányult a bántalmazott nőkre és arra, hogy a hatóságok, az igazságszolgáltatás gyakran mennyire elfogult az elkövetőkkel szemben, akik simán megúsznak egy-egy brutális bűncselekményt. De a gyerekeket ért szexuális bántalmazások esetében is ritkán születik elmarasztaló ítélet .
Rengeteg kiskorú gyerek esik abúzus áldozatává, minden héten érkezik egy új eset Kugler Gyöngyi, klinikai szakpszichológus és igazságügyi szakértő rendelőjébe, ami tele van játékokkal, gyerekrajzokkal.
Egy hároméves gyerek csak nagyon nehezen tudja elmesélni, hogy mi történt vele, hiszen még a szexualitásra sincsenek szavai, ezért a pszichológus játékkal próbálja előhívni a borzalmas emlékeket. Ez azonban legtöbbször nem elég bizonyíték a bíróságon, hiába állítja a pszichológus, a szakértő és néha még a bíró is, hogy egyértelműen abúzus történt, az esetek legnagyobb része bizonyíték hiányában ítélet nélkül zárul.
Interjú Kugler Gyöngyivel.

Ön miért szakosodott pszichológusként bántalmazott, abuzált gyerekekre?

Én klinikai szakpszichológus vagyok, de hivatalosan nem szakosodtam, mert sajnos nincs ilyen szak, ami nagyon nagy baj. Sehol nem tanítják az abuzált, bántalmazott gyerekek kezelését. Úgy lettem a specialistája, hogy jöttek ilyen esetek. A Pest Megyei Rendőrfőkapitányságnál kezdtem a karrieremet, ott már jöttek sorban a bántalmazott gyerekek, köztük sok szexuális bántalmazás. Hihetetlen, szörnyű élmény volt, amikor a hároméves, tündibündi kislány elmondta, hogy neki nyalogatnia kellett az apukája fütyijét. Az apukája azt mondta neki, hogy nyalogassa, mert finom, mint a banán. Ez rám nagy hatást tett már ott a rendőrségen is, és valahogy utána megtaláltak ezek az esetek, én pedig nem szaladtam el előlük. Magánrendelésen és a Budapesti Áldozatsegítő Központ munkatársaként is foglalkozom ilyen ügyekkel.

Jellemzően kik az áldozatok és kik az elkövetők a szexuális jellegű gyermekbántalmazásban?

Az áldozatok között a praxisomban két korosztály van: vannak az óvodások, ilyen nagyon sok van sajnos, és vannak a kiskamaszok. Az ismertebb téma, hogy a kamaszlányok veszélyeztetettek, nem csak idegenek, hanem családtagok által is, de az óvodásokról eddig ezt nem lehetett tudni, mert nem nagyon lehetett róla beszélni, most viszont már eleve több szó esik erről a témáról, mint tíz évvel ezelőtt. Három-négy-öt éves gyerekek szenvednek el szexuális traumákat, 99 százalékban az édesapa, nevelőapa vagy a nagyapa által. Az áldozatok között sokkal kevesebb fiú van, de azért van, hozzám olyan esetek kerültek, ahol a nagyobb unokatestvér, a nagybácsi vagy az anyuka az apukával együtt volt az elkövető. Viszont azt kell sajnos mondjam, hogy minden héten érkezik ilyen eset, a novemberem csak ezzel telt.

Hogy kerülnek Önhöz a gyerekek, mi a feladata velük?

Egyrészt a rendőrség is küld hozzám ügyeket, másrészt magán szakértőként is fordulnak hozzám szülők, akik olyan helyzetbe kerülnek, hogy miután a gyerek elmondta, hogy mi történt, elrohantak a gyermekjóléti szolgálathoz vagy a gyámhivatalhoz, ahol azt mondták nekik, hogy hozzanak bizonyítékot, ekkor vizsgálom meg őket én. A vizsgálatnak az a célja, hogy kiderítse, mi történt, később a terápiának pedig az, hogy feldolgozzuk a traumát.

Gondolom, nem egyszerű egy óvodáskorút megkérdezni arról, hogy hogyan bántalmazták.

Így van, nagyon nehéz egy ilyen pici gyereket megvizsgálni. Egyrészt már az egy probléma, hogy 3-5 éves korú gyerek annyit tud elmondani, hogy ki és mit csinált. Azt, hogy hogyan és milyen sorrendben, már nem. Másrészt egy vadidegen embernek elmondani, hogy mit csináltak velem, akármilyen kedves is vagyok, bizony nem könnyű. Számos kerülőutat kell tenni, hogy megtudjam mi történt, másról beszélünk, játszunk és közben, mintha mi sem történt volna, rákérdezek. Szintén nehezíti a feltárást, hogy a beszámolók nagyon töredékesek. Mozaikokból tudom összerakni a sztorit, abból, amit elmond, amit játszik vagy megmutat, mert egy óvodás nem tud egy narratívát összerakni. Olyan is van, hogy először azt mondja, hogy nem történt semmi, nem csinált semmit apa, de akkor ha rákérdezek kiderül, hogy hát igen, belemászott a puncimba vagy megcsiklandozta. Én előre tudom már az anyukától, hogy mit mondott el neki a gyerek, és nagyon óvatosan próbálom feltárni. Nem szabad szuggesztív kérdést feltenni, hogy megfogtad a… vagy nyalogattad a …? Inkább olyanokat kérdezek, hogy: mi történt, mit játszottatok, mit csinált apa?

Általában hogyan történik egy ilyen bántalmazás?

Az óvodások kapcsán rendszerint egy elszigetelt helyzetben történik az abúzus, mondjuk kapcsolattartáskor, ha elváltak a szülők és nincs ott senki. A szexuális bántalmazás általában a szeretetnek vagy a játéknak a köntösébe van burkolva. Például az apa azt mondja: gyere, játszunk egy érdekeset, például, hogy kinyílik a virág, becsukódik a virág, játsszál vele. A kamasz lányoknál sem úgy történik az erőszak, hogy az apa ráugrik és letépi a ruháját, hanem beédesgeti ebbe a helyzetbe, hogy: jaj, de szép vagy, tetszel nekem. Minél fiatalabb korban történik ez, annál valószínűbb, hogy a gyerek nem tud védekezni, hiszen az édesapja az, akire ő felnéz, akitől az élete függ. Néha pedig, de nem mindig, elhangzik fenyegetés is vagy titoktartási kötelezettség, hogy ha elmondod anyának, akkor én kerülök börtönbe, szétesik a család vagy valaki meg fog halni. Ez minden szexuális traumánál nehezíti azt, hogy elmesélje az áldozat, hogy mi történt. A gyerekek is félnek attól, hogy mi lesz a következmény, hiszen az apukája eddig nagyon szerette és aranyos volt vele

A gyerekek mennyiben élik meg másképp a szexuális bántalmazást, mint a felnőttek? Tudják egyáltalán, hogy mi történik velük?

A gyerekek nem tudják, hogy mi történik velük, csak érzik, hogy valami rossz, hogy ott valami megváltozott. Minden gyerek egyértelműen kimondja, hogy rosszul érezték magukat, nekik is van egyfajta beszennyezettség érzetük, de ennél többet nem tudnak róla mondani. Egy gyerek például azt mondta az anyukának, hogy nem is az apukája volt, aki ezt csinálta, hanem egy szörny. Megkérdeztem, hogy milyen apuka volt az, aki ezt csinálta, és akkor mondta, hogy az egy másik apuka, egy rossz apuka. Fel se tudta fogni, hogy az a saját apja tette.

Milyen módszerei, eszközei vannak arra, hogy egy nagyon pici gyereknél feltárja, mi történt?

Nagyon sokat rajzolunk, az nagyon beszédes, amikor a gyerek nemi szervet rajzol valamelyik családtagnak. Például most van egy 3,5 éves kislány, aki tüskéket rajzolt a virágra. Egy óvodáskorú gyerek nem rajzol tüskéket. Vagy amikor mesét kellett mondania egy képről, amin egy fészekből kiesett fióka volt, és megkérdeztem, hogy ki védi meg a fiókát, akkor azt mondta, hogy az anyamadár, mert neki nagy szárnyai vannak. Ebből és sok más apróságból arra következtettem, hogy nagyon erős védelmi igénye van. De van egy játékom is, az a neve, hogy Világjáték. Egy nagy kék táblára homokot szórunk, amihez van rengeteg kis bábum, minden, ami egy élet rekonstruálásához kell, állatok, tárgyak, emberek. A gyereknek fel kell építenie a saját világát. Ez a kislány rögtön megtalálta a kígyót, ami köztudottan a gyerekeknél és felnőtteknél is a szexualitás szimbóluma. Elkezdett játszani vele, sziszeget és tekergőzött. Aztán fogta az óriást és ütötte vele a kígyót. Ekkor mondtam, hogy jaj, de jó, meghalt a kígyó, eltemetjük és belerakjuk a koporsóba. Erre ő azt mondta, hogy de még él, és újra és újra lejátszotta ezt.

Egy háromévesnek egyáltalán vannak szavai arra, hogy elmondja mit csináltak vele?

A saját szókészletüknek megfelelő szavakat használnak, hogy kuki meg fütyi, de volt egy kislány, aki azt mondta, hogy apa puncija. De nagyrészt egy óvodáskorú gyerek emlékanyaga érzékszervi mozgásos sémákon tárolódik, tehát mozgással idézi fel a legkönnyebben, hogy mi történt. Volt egy kislány, aki meg is mutatta az anyukája ujján, hogy mit kellett csinálni. Nekem ezt nem volt hajlandó, ezért elővettem kis sodrófát és azon megmutatta, hogy hogyan kellett mozgatnia a kezét. Egy ilyen korú gyereknek semennyi ismerete nincs a szexualitással kapcsolatban, ezért ha egy ilyen mozgást fel tud idézni, akkor nagyon egyértelműen abúzus történt. Az is például nagyon érdekes, hogy amikor megkérdezem, hogy milyen színű volt az, ami kijött a kukiból, akkor olyanokat mondanak a gyerekek, de tényleg már sorozatban, hogy kék

meg piros azért, hogy megkülönböztessék a pisitől. Ebbe az ügyészek aztán nagyon bele tudnak kötni.

Belekötnek?

Igen, mert még ha fel is jelenti az a szülő, akinek elmondta a gyerek, hogy mi történt, nálunk Magyarországon abszolút nem hisznek ennek a korosztálynak. Van egy téveszme, hogy a gyerek az abúzust kitalálta, álmodta, hazudik, konfabulál. Rengeteg szóval ezt leírják, és itt meg is akad a nyomozás, mert nincsenek bizonyítékok, fizikai sérülés nincs, tanú nincs, videofelvétel nincs. Valahogy ezért ezek a nyomozások mind leállnak. Amelyik pedig nagy szerencsével eljut az igazságszolgáltatástól a vádemelésig, ott sokszor ismét a bizonyítékok hiánya miatt olyan ítélet születik, hogy érte a gyereket trauma, de nem bizonyítható, hogy ki által.

Ezt úgy értsem, hogy hiába látja egyértelműen a gyerek elmondásaiból, hogy abuzálták, mégsem ítélik el a vádlottat?

Szinte csak ilyenek vannak. Ritka kivétel, nagyon ritka kivétel, amikor valakit elítélnek gyerekek abuzálása miatt, pedig ahogy mondtam, minden héten bejön egy ilyen eset. Volt egy olyan most, hogy majdnem született ítélet, csak a kirendelt szakértő kibújt alóla, pedig ketten állítottuk, hogy az apuka által traumatizált a gyerek. A tárgyalás végén azt mondta a bíró a vádlottnak, hogy én biztos vagyok benne, hogy maga ezt elkövette, csak nem tudom bebizonyítani. Az apuka pedig bizonyíték hiányában felmentve, él és virul és láthatási jogot akar. Nagyon rosszul állunk Magyarországon ebben, nyugaton ez jobban működik, mert elhiszik azt, hogy a gyerek ilyet nem talál ki, mert nem találhat ki. Ha felmerül egy ilyen gyanú, akkor rögtön őrizetbe veszik az elkövetőt és kihallgatják, itthon erre a legtöbb esetben nem kerül sor, mi csak a sértettet vizsgáljuk. Kihallgatják az anyát többször, keresik az ellentmondásokat, rejtett motivációkat és a gyereknek meg nem hisznek.

Miért van ez?

Mert a rendőrök azt várják, hogy valaki lineáris sorrendben elmesélje, hogy mi történt. Erre egy gyerek képtelen, hiszen nem tud arról beszámolni, hogy hány évvel ezelőtt történt, melyik nap és hogyan. Most Ön el tudná mondani szépen egymás után, hogy mit csinált tegnap, a rendőrök ugyanezt várják el egy bántalmazott gyerektől. Láttam már olyat egy 14 éves lány kihallgatásán, akinek gyereke is lett az apukájától, hogy megkérdezték tőle, melyik kezével húzta le a cipzárt a sliccéről, hogy amikor ráfeküdt, akkor hol tartotta a kezét. Valami őrület volt, és a rendőrök ezt tanulják, nem kapnak semmiféle képzést. Van ugyan ifjúsági osztály, de óvodásokra ők sincsenek kiképezve, erre egy külön képzést kellene tartani.

De az anyának sem hisznek?

Nem, azt gyanítják, hogy az anya csak kitalálta és betanította a gyereknek, mert mondjuk válnak és így akarja megszerezni a felügyeleti jogot.

És ilyenek tényleg vannak?

A húszéves praxisomban körülbelül kettő ilyen volt, de mindkettőnél elég hamar kiderült, hogy nem áll meg a történet.

Szóval az óvodáskorúak bántalmazásnál azért nem hisznek a gyereknek, mert nem tudja lineárisan elmesélni a történéseket, de mi van a kiskamaszoknál?

Az igazságszolgáltatás ott se működik, például van egy ügy, ami két éve történt és a nyomozás semmit nem haladt előre. Már 16 éves a lány, terápiára jár rendszeresen hozzám, és a nyomozónak másfél-két órán át meséltem, hogy én mit tudtam meg, mire azt mondta, hogy de az apuka átment a poligráfon. Mondtam neki, hogy de nagyon jól tudjuk, hogy a pszichopaták átmennek a poligráfon. Erre annyit mondott, hogy ja, ő nem tudja, neki ez az első ügye. Az apuka él és virul, és ebben a tudatban él a lány, pedig ez egy nagyon durva megerőszakolós ügy volt. Ez milyen érzés egy 16 éves lánynak, hogy két éve történt és még azt se tudjuk, hogy el fogják-e ítélni az apát? A szakértőkkel is az a baj, hogy nem értenek hozzá és nem merik vállalni, mert nagyon nagy felelősség azt leírni, hogy valószínűsíthetően szexuális bántalmazás érte a gyereket, amiért 5-től 15 évig tartó börtön is járhat. Azt látom, hogy sokan inkább kibújnak, én ebben bátor vagyok, de koppintgatnak is a fejemre, néha még a bíró is, de ez ezzel jár.

De kamaszoknál nem bizonyítható jobban a szexuális erőszak, nincs több testi sérülés, ami bizonyíték lehetne?

Nem feltétlen, mert ha az apa fokozatosan csinálja, akkor a szűzhártya van annyira rugalmas, hogy durva roncsolás nem történik. Volt egy ilyen kislány, akit 9 és 10 éves kora között erőszakolt meg az apja, már 6 éve folyik az ügy, most már pótmagánvádban.

Egyébként Ön egy feltáró vizsgálattal mennyi idő alatt tudja kideríteni egy óvodás korúnál, hogy történt-e bűncselekmény?

Általában 4-5 alkalom, mire összeáll a kép, azoknál a gyerekeknél, akik még rajzolni se tudnak, csak játszanak, még több idő. Az igazságügyi szakértőknél viszont az a protokoll, hogy egy gyereket 45 percig vizsgálnak. Az a 45 perc semmi, főleg úgy, hogy a hely meg a stílus sem olyan, hogy a gyerek megnyíljon. Készül egy módszertani levél, ahol szakértők megvitatták, hogy hogyan legyen egy kisgyermek vizsgálata, felvetettem, hogy emeljék a vizsgálatot 3-4 alkalomra és úgy leszavaztak, kifütyültek, hogy nem igaz.

Ön szerint nem is nagyon várható javulás ezen a területen?

Azt mondanám, hogy nagyon pici előremozdulások vannak. Egy Kempe nevű angol férfi írt egy cikket a 70-es években arról, hogy egy országnak a szellemi szintjét mennyire jellemzi az, hogy hogyan viszonyul az ilyen ügyekhez. Az ő besorolása szerint a 6., tehát majdnem a legrosszabb helyen állunk, mert talán már érzékeljük, hogy létezhet gyermekabúzus, de még nem tartjuk súlyos problémának, nem akarunk programokat kidolgozni.

Még csak kezdeményezés sincs egy jobb rendszerre?

De. Van egy nagyon jó izlandi kezdeményezés, a Barnahus intézmény. Ez egy olyan épületkomplexum, ahol az abuzált gyerekeket kihallgatja egy hozzáértő kérdező. A szobába kamerák vannak elhelyezve, aminek a felvételeit a szomszéd szobában ülve nézik az ügyben illetékes ügyészek, rendőrök. Ők akár súghatnak is a pszichológus fülébe egy fülhallgatón keresztül, hogy mit kérdezzen. A felvételbe később bele is lehet nagyítani, megnézni közelebbről a gyerek arcát, ugyanis a testbeszéd a gyerekeknél nagyon fontos, ha például megmerevednek egy kérdésre. A felvételeket szakemberekkel tanulmányoztatják és a bíróságon ez a felvétel szolgál bizonyíték gyanánt. Nálunk is van ilyen ház Szombathelyen, Budapesten pedig most épül.

Fel lehet azt valaha dolgozni, ha valakit gyerekként ért abúzus?

Igazából nem lehet teljesen feldolgozni soha. Egy ilyen sérülést felnőtteknél sem lehet feldolgozni, de elmondhatóvá kell, hogy váljon és beleilleszthetővé a saját életnarratívájába. Sokszor amikor megtörténik az abúzus, a lélek minden úton törekszik rá, hogy elfelejtse, lenyomja és akkor felnőtt korban esetleg egyszer csak előjön. Nem az a cél, hogy nem megtörténtté tegyük, hanem hogy elgyászoljuk azt a korszakot, azt a kislányt, akivel ez történt. A terápián is azt szoktam mondani a gyereknek, hogy ő erről nem tehet, ő ettől még egy jó gyerek, és azt is elmondom, hogy ez rossz és ezért büntetés jár, aztán persze szegény gyerek megéli azt, hogy az elkövetőt nem büntetik meg. Van egy hétéves gyerek, aki már 3 éve jár hozzám és azért nem tud meggyógyulni, mert az apuka minden áron kapcsolattartást akar. Most felügyeletet szavaztak meg neki, de arra se megy be a gyerek, ordít, sikít, napokra kiborul. Nem tud meggyógyulni, alig beszél, súlyos lemaradásai vannak lelkileg. Ha nem bizonyítják be, hogy ki az elkövető, akkor nagyon erős jogaik vannak a különélő szülőknek, ez is egy probléma.

Ezek az apák tovább harcolnak a gyerekért?

Mi az, hogy! Még egy egyesületet is létrehoztak, ahol ezek az apák tömörülnek, ezek az apák védik a jogaikat, és támadják a pszichológusokat, szakértőket, konferenciákat szerveznek maguknak. Az egyiken én is ott voltam és oda is jött hozzám egy apuka, hogy: tudja maga, hogy mit írt az én gyerekemről? De nem szabad félni ezektől, mert az megbénítja az embert. Létrehoztam egy anyacsoportot olyan anyukáknak, akiknek abuzálták a gyerekét. Az anyukák pedig maguk között megalakították az Anyák a gyermekekért elnevezésű csoportot, ahol nagyon jó volt látni, hogy a csoportnak köszönhetően az anyák megerősödtek, bátrabbak lettek és félretették a paranoid gondolataikat, hogy úgysem fog történni semmi akkor sem, ha kiállnak a gyerekükért.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Beperli az MTI-t a Helsinki Bizottság
Strasbourghoz fordul Szél Bernadett Paks miatt
A körözést a rendőrség megszüntette! - Köszönjük az eddigi megosztásokat! - Segíts egy megosztással! - pár napja eltűnt kisfiút keres a rendőrség!
Nagy fogás: huszonhét migránst fogott a magyar rendőrség a határrendészeti összesítő szerint
Újabb horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök
Akinek kivándorolt a gyereke, az valamit elrontott
Nem az a férfi gázolt halálra Salgótarjánban egy gyalogost, akit őrizetbe vettek
Ötgyerekes anya halt meg az ütközésben
Meghan Markle apja a monarchia szétzilálásával vádolja a lányát
Nem kívánok válaszolni.. nem kívánok válaszolni..Súgta meg illetődve Farkas Flórián
Koplárovics: Gyárban dolgozom, 6-tól 2-ig nyomom a melót - 18 éves Koplárovics legendás gólja
Szörnyen lestrapáltan néz ki Schobert Norbi a legújabb videójában a kommentelők szerint
Schobert Norbi: A szénhidrát számodra halálos méreg ha: túlsúlyod van, hájas vagy.....
Véradási akció - Rendőrök és rendőrségi dolgozók nyújtották a karjukat
Szíriai és egyiptomi határsértőket fogott a rendőrség - átjutottak a határon
Razzia az utakon - 500 járművet ellenőriztek
A tulajdonos engedélye nélkül vágatta ki a fákat - lecsapott rá a rendőrség
Orbán azért nem emel nyugdíjat, mert Gyurcsány elvett egyhavi nyugdíjat
Nyugdíj - Egyre többen tesznek félre nyugdíjas éveikre
Közel egymilliárdot költöttek a hulladékválogatóra, de az üzem még egy percig se működött
Üresen is égeti a pénzt a nagy hulladékválogató
Ez a 84 éves bácsi 8 km-en át vitte kutyáját egy talicskában, hogy az állatorvos kezelhesse
Palkovics: Nem lesz önálló környezetvédelmi vagy klímaügyi minisztérium
Hadházy: Csak két vállalható út áll az ellenzék előtt
Népszava: Kozmetikázza az Országos Mentőszolgálat a kiérkezési időkről szóló adatokat
Nagy gond van a Windows 10 legutolsó frissítésével, ne telepítse
Meghalt az ember, aki kitalálta a Ctrl+C és Ctrl+V parancsokat
Pusztulni kezdett egy park a Balaton mellett, mert gázolajat engedtek rá
Két perc alatt a net sztárja lett a Lady Gaga dalszövegét folytató járókelő
Olyan kevés pénzt kapnak a bírósági dolgozók, hogy inkább árufeltöltőnek állnak
Globális felmelegedés: élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandon
Beomolhat a világ egyik legnagyobb vulkánja
Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció
Három gyerek égett halálra egy autóban Ausztráliában
Sunyi rezsiemelés a szociális ellátásban: a kormány rájött, hogy vannak 31 napos hónapok
Koronavírus: meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két utasa
Egy győri panellakást adott cserébe a Várnegyedben található lakásáért Palkovics László
Online kaszinót indítanak Andy Vajna örökösei, az egyetlen riválist felfüggesztették
Érd polgármestere levelet írt Mészárosnak, hogy visszakérje a nála elköltött 35 milliárd egy részét
Mától vény nélkül kapható az Algopyrin
Ha fura értesítést kapott a Samsung telefonján, akkor nem önnél van a hiba
Vascsövekkel esett a polgármesternek egy férfi - Kisembertől lehet nagy pofont kapni
Esztergom: verte és megöléssel fenyegette élettársát, annak kutyáját pedig a teraszról vágta földhöz egy férfi
Íme Vajna Timi egyetlen bizalmasa
Helyszíni kép a németországi vérengzésről: már 11 halott
Ellentmondásba keveredett a bíróságon Gyárfás Tamás
Hiába az emelés, több ezer forintot buknak havonta a nyugdíjasok
Zamárdi egyik parkjában gázolajat öntöttek több tucat fa tövébe
Karácsony nyárra beach-hangulatot tervez a pesti alsó rakpartra
20 hónap felfüggesztett börtönt kapott egy debreceni villamosvezető, aki tömegszerencsétlenséget okozott
A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa
Lövöldözés volt két németországi sisha bárban, tizenegyen meghaltak, köztük a gyanúsított is
A szolgálaton kívüli rendőrök épp randizgattak, amikor valaki megpróbálta kirabolni az éttermet
Ma tárgyalják, hogy kapjanak-e kártérítést a rabok a börtönök túlzsúfoltsága miatt
Online kaszinót indított az egykori Vajna-birodalom, másnap felfüggesztették a riválist
Népszava: nem annyi idő alatt érnek ki a mentők, mint amennyinek mondják
Kiposztolta a lakcímét, mielőtt agyonlőtték saját otthonában a híres sztárt
Mégiscsak részt vett a Fidesz pártalapítványa az évértékelő szervezésében
Idegen befolyásolási ügy lett abból, hogy a volt ausztrál miniszterelnök felszólalt a budapesti Demográfiai Csúcson
Mészáros és Tiborcz építkezni kezdett a Balatonnál, szeretnének egy kis állami támogatást
Visszahívást jelentett be a SPAR, vigye vissza, ha ilyen terméket vett
Palkovics: 2025-től földgáz alapú lesz a Mátrai Erőmű
Ezért tárgyalt Svédországban a magyar honvédelmi miniszter
Teherán eddig hallgatott arról, hogy koronavírusos megbetegedések vannak az országban
Egy fideszes polgármester száll szembe a kormány adóterveivel
Május 16-án Pécsen lesz az első vidéki Pride-felvonulás
Lázár János Orbán évértékelője helyett kézilabda meccsre ment Csányi Sándorral
Sárvár : Kidobtak egy kutyát a szeméttel együtt
Újabb milliós büntetést szabtak ki a Fradira
ENSZ: több százezres menekülthullámra számíthat Európa
Jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon
Kizuhant egy kislány az ötödikről Csehországban, az édesanyja utána ugrott
Kilépés, feljelentés, pénzbüntetés – eldurvult a Jobbik belső konfliktusa
Koronavírus: megvan az első hatékony gyógymód
Felvette a megalázott monori nő, ahogy fojtogatja és levizeli a volt párja
Így néz ki ma egy kérdés a köztévében
Magyar kérésre halasztották el az Orbán-Tusk találkozót
Lázár: A Fidesz vezetői jobban járnak, ha most szembesülnek a problémákkal
Pataky Attila: Mátyás király óta sok a nehézség, ebből kiszabadulni látszunk
A menyasszonyát is rendszeresen bántalmazta az erdőkertesi rendőrkéselő
Gigabüntetés: Durván átverte a Magyar Telekom a vásárlóit
Drasztikus változásról döntött L.L. Junior kisfia tragédiája után
A Hollywood Hills-i otthonában lelőtték Pop Smoke-ot
Kiderült, miért hallgatott az ügyészség a Kaleta Gábor-féle ügyről!
Novák Katalin: ha a Néppárt nem válaszol Orbán Viktornak, lépünk
Orbán bejelentette, hogy nem hajtja végre a bíróság ítéletét
Habony-közeli üzletasszony vásárolta be magát a Dikh Tv-be
Lázár szembemegy Orbán üzenetével Gyöngyöspata ügyében
Egy év múlva nem lesz olyan magyar Tesco-dolgozó, aki 289 ezernél kevesebbet keres
Másodszor is átépítik a még mindig balesetveszélyes csúszdákat
Vitray Tamás: A sport révén nem lehet politikai vagy gazdasági hatalmat szerezni
Az MNB rászólt a bankokra a lakáshitelek törlesztőit is megdobó BUBOR miatt
Egy nő az erkélyéről, slaggal próbálta eloltani a vadul lángoló Ferrarit
88 százalékos árcsökkentés az Aldikban, megrohamozták az üzleteket
Határzár miatt jelentősen nő a menetidő Hegyeshalomnál
Egy repülő utasai az egész testüket bezacskózva védekeztek a koronavírus ellen
Jól járnak majd a tanulók az ötéves technikusképzéssel
Karácsony Gergelyt betámadták a kerékbilincselés miatt
Deutsch Tamás támogatná Karácsony Gergely uniós lobbizását
Március 3-án búcsúztatják Wichmann Tamást
Jön az újfajta temetkezés? Elindult a cég, amely emberi komposztálást végez
Korábbi német EU-s biztost nevezett ki Orbán a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökének
Beadták a Lex Dézsit: átírják a törvényt, hogy a győri polgármester orvosként is dolgozhasson
Szellemhajót sodort a partra a Dennis vihar Írországnál
A lakáshitelek felénél emelkedhet a havi törlesztő
Fizetett a brazil kapus, csak ne kelljen Kisvárdán játszania
Az emberek többsége vegetáriánus lenne, ha mindenkinek magának kellene levágnia az állatot
Agyműtéte alatt végig hegedült a brit művész
Orbán attól retteg, hogy a fiatalok már nem tudják értékelni, milyen jól jártak a Fidesszel
Íme az orvosszakértő véleménye a tanárát megkéselő győri diákról
Sérti a GDPR-t, mégsem tiltják be az arcfelismerő rendszereket
Egy repülő gázpalack végzett ezzel az utcán sétáló férfival
Súlyos csapást mért a királynő Meghanékra
Jó hír a nyugdíjasoknak - változás a rezsiutalványok körül
Lázár János durva kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben
Így vesznek végső búcsút a magyar színészóriástól a Farkasréti temetőben
Kiválasztott cégek között dől el, ki építheti az atlétikai stadiont a budapesti világbajnokságra
A fontosabb állami építkezéseknél nem szedhetnének területhasználati díjat az önkormányzatok
Orbán meghívására a várban megalapították a Nemzeti Kulturális Tanácsot
Élő adásban ismerte el a brit belügyminiszter, hogy a kormánya új bevándorlási szabályai szerint ő maga sem lenne az országban
Elfogatóparancsot adtak ki ellene, majd börtönbe vitték a férfit, aki 2014-ben otthonában látta vendégül Orbán Viktort
Előkerült videó: otthonában fogadta Orbán Viktort 2014-ben az a férfi aki ellen elfogatóparancs van
Az Emmi támogatásával hirdettek meg egy evolúciótagadó rajzpályázatot
Már Orbán apja is a 100 leggazdagabb között van
Vajna Tímea újra szerelmes! - már korábban is ismerte a férfit
Nem a be-, hanem a kivándorlás az igazi probléma
Novák Katalin: csak a gyermekek születése jelenti a megoldást
Csak 161ezer évig kell dolgoznia, hogy annyi pénze legyen mint Mészárosnak
Előkerült Farkas Flórián
Szabó Zsófi függőségéről vallott: ezért döntött a detox mellett
Bizonyítási kísérlet miatt zártak le rendőrök és locsoltak tűzoltók egy utcaszakaszt
Segíts egy megosztással - megtorpant a gyűjtés az SMA-s Noelnek
Bayer Zsolt volt az, aki megbukott a gimnáziumban, és nem Nagy Blanka
Deutsch: az ukrán kormány korlátozza a kárpátaljai magyarok jogait
Alekosz: adjon lehetőséget arra, hogy a TV2-t mind anyagilag, mind nézettségi szempontokból fölvirágoztathassam
Megvédett egy nyílt utcán ütött lányt, egész banda támadt Rékasi Zsigmondra
Koronavírus: kiürítik a Diamond Princess üdülőhajót
Büfésnek jelentették be a focistát, hogy csalhassanak a tao-pénzekkel
Újra kerékbilincset raknának Budapesten a szabálytalanul parkoló autókra
Milliárdos áfacsalás: bűnbanda ellen javasol vádemelést a NAV
Megöltek egy férfit Zalaegerszegen
Fojtogatta, majd levizelte volt élettársát egy Pest megyei férfi
Erzsébet királynő megtiltotta a királyi jelző használatát is Harry hercegnek és Meghan hercegnének
A Burger King új reklámjában egy penészes Whoppert mutatnak
Kövér 2 milliós bírságot szabott ki Hadházy Ákosra
Ez a BMW-s nő 110 km/h-val hajtott át a körforgalmon
Országosan 10,88 perc alatt érnek ki a mentők a sürgős esetekhez
A magyarok az EU-t szeretik, a menekülteket nem
Drónnal vadásznak az orvhorgászokra a Tiszánál
Az egészségügyet látják az ország legnagyobb problémájának a magyarok
Aki ezt tette, és elgázolta a gyermekeim anyját, az segítsen eltemetni
Engedély nélkül vágtak ki fákat a Normafánál
Félt a bűnözőktől: befejezte maratoni vallomását Gyárfás Tamás
Már több, mint kétezer koronavírus-áldozatot elismert Kína
Három ország rendőrei kapcsolták le a nőket futtató magyar bűnbandát
Revitalizáció indul a Budai Várban 5,8 milliárd forintért
Márciustól erősebb fegyvert kapnak a kezükbe a szülők, akiket elszakítottak gyereküktől
Két hónappal tovább érvényesek a rezsiutalványok
Népszava: Kövér László nem engedné, hogy a Parlament előtt menjen el a Giro
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum