thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.17
THE POST
           
17
Jöhetnek az online fekete dobozos utasszállítók
Ezt olvassák mások:
Ha lezuhan egy repülőgép, kulcsszerep hárul a fekete dobozokon rögzített adatokra, hogy kiderítsék, miért történt a szerencsétlenség. Mégis, hiába ilyen fontosak ezek az adatok, repülés közben nem továbbítják őket, hanem a balesetek helyszínén kell megkeresni a készülékeket, ami nem mindig sikerül. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséget kérdeztük arról, hogy miért nem hozzáférhetőek a fekete dobozok adatai távolról, valamint, hogy mikortól jöhet változás a gyakorlatban.

A repülőgép-katasztrófák rendkívül ritkák. 2019-ben mindösszesen nyolc emberéletet követelő szerencsétlenség történt, melyekben 257-en haltak meg. Egy holland tanácsadó cég elemzése szerint tavaly 5,58 millió járatonként történt egy halálos áldozatokkal járó szerencsétlenség. Ennyi járat körülbelül 50 Ferihegy méretű reptér éves forgalmának felel meg.

Mégis, mivel ha lezuhan egy gép, akkor viszonylag kicsi az esélyünk arra, hogy túléljük, a repülésbe vetett bizalom fontos eleme, hogy a balesetek után nemzetközi szabályok szerint eljárva, pontosan kivizsgálják a balesetek okait, a jelentéseket pedig nyilvánosságra hozzák.

Ebben a folyamatban van kulcsszerepe a fekete dobozoknak. Két szerkezetet nevezünk így, melyek – nevükkel ellentétben – narancssárgák és nem is feltétlenül doboz alakúak. Feladatuk, hogy egy légi baleset után segítsenek tisztázni, mi vezetett a gyakran halálos áldozatokat követelő eseményhez.

Az egyik fekete doboz a repülés főbb adatait rögzíti, a másik pedig a pilótafülkében készít hangfelvételt. Rendkívül ellenálló anyagokból és kialakítással készítik ezeket a készülékeket, ezért extrém körülményeknek is ellen tudnak állni.

Fekete dobozokkal minden polgári és kereskedelmi légi forgalomba állított gép rendelkezik, a szerkezetek általában a farokrészben helyezkednek el, mivel ott a legnagyobb az esélye, hogy átvészelnek egy becsapódást.

Egy dologban azonban még a zsebünkben lévő mobiltelefon is többre képes, mint egy fekete doboz: a szerkezet adattartalmát csak akkor tudják kinyerni, ha magát a dobozt egy baleset után meg is találják, tehát nem szinkronizálja magát a felhőbe vagy egy külső rendszerbe.

Ez pedig gyakran vezethet problémákhoz:

az Air France 2009. június 1-jén szerencsétlenül járt, az Atlanti-óceánba csapódott gépének fekete dobozát például csak másfél évvel később, 2011 februárjában találták meg;
a Malaysian Airlines 370-es járatának fekete doboza – ez az a gép, ami még 2014-ben tűnt el – a mai napig nincs meg;
a január 8-án Iránban lelőtt ukrán gép fekete dobozáról pedig az irániak úgy nyilatkoztak – még mielőtt beismerték volna, hogy valóban lelőtték a gépet –, hogy annak adattartalmát majd ők fogják kinyerni.


Előnyös lenne tehát, ha egy balesetet követően, a fekete dobozok által rögzített repülési adatok és a pilótafülkében rögzített hangfelvétel abban az esetben is elérhetőek lennének, ha magát a fekete dobozt fizikailag nem találják meg, vagy más okok akadályozzák a készülékhez való hozzáférést.
2021-től jöhet a változás

Megkerestük tehát emailen keresztül az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséget (EASA), amely uniós szervezetre központi szerep hárul, hogy az EU-ban biztonságosan folyjon a polgári légi közlekedés. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért nem szinkronizálják a gépek folyamatosan a fekete dobozaik által rögzített adatokat egy külső rendszerrel, valamint, hogy várható-e, hogy a hatóságok ezt a jövőben megköveteljék a légitársaságoktól.

Kezdjük rögtön a jó hírrel. Az EASA tájékoztatása szerint a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) bevezetett egy rendelkezést, amely bizonyos géptípusok esetében 2021. január 1-je után a típusengedély megszerzéséhez megköveteli, hogy rendelkezzenek olyan technológiával, amely biztosítja, hogy a fekete dobozok adataihoz megfelelő időben hozzá lehessen férni.

Ez a szabályozás azokra a gépekre fog vonatkozni, melyek alkalmasak 19 -nél több utas

szállítására, valamint a maximális felszálló tömegük meghaladja a 27 ezer tonnát – ebbe a kategóriába tartoznak az Airbus és a Boeing legnépszerűbb típusai is.

Ez a szabályozás ugyanakkor nem fog vonatkozni a már típusengedéllyel rendelkező gépekre, egyelőre tehát rendkívül hosszúnak tűnik az az idősík, amely alatt majd kikopnak azok a gépek, melyeken még nem követelik meg a fenti feltételnek megfelelő technológiát.

Az EASA azt is leírta a NOIZZ-nak küldött válaszában, hogy az új rendelkezést az EU-s szabályrendszerbe még nem ültették át, valamint, hogy a fenti feltételnek nem csak úgy tud megfelelni egy adott géptípus, ha vezeték nélküli technológia segítségével állandóan menti a fekete dobozok által rögzített adatokat egy külső – tehát nem a gépen található – rendszerbe.
A katonaságnál már működik

Az új feltételnek ugyanis meg fog felelni, ha az adott géptípust olyan fekete dobozokkal szerelik fel, melyek automatikusan leválnak a gépről, ha annak törzse eldeformálódik, vagy ha a repülőgép víz alá merül.

Ez, az angol neve alapján ADFR-nek (automatic deployable flight recorder) rövidített feketedoboz-típus lebegni fog a vízen, egy jeladó segítségével pedig segíteni fogja, hogy rátaláljanak a mentő alakulatok vagy a baleseti nyomozók.

Az ADFR-rel kapcsolatban az EASA válaszában azt is leírta, hogy a technológia katonai környezetben már bizonyított, de polgári használatra még nem engedélyezték. Az ügynökség arra is kitért, hogy bár lehetséges, hogy bizonyos repülőgépgyártók majd bevezetik a vezeték nélküli jeltovábbítással felszerelt fekete dobozokat, de az is lehet, hogy más technológiát dolgoznak ki, hogy megfeleljenek a 2021. január 1-jén életbe lépő változásoknak.

Miért nem továbbítják már most adataikat a fekete dobozok?

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogyha egy okostelefon képes arra, hogy folyamatosan mentse a rajta található adatokat a felhőbe, akkor hogy lehet, hogy a repülőgépek által használt fekete dobozok viszont nem.

Az EASA szerint eddig jelentős technikai akadályok hátráltatták a vezeték nélküli jeltovábbítást a repülők fekete dobozainak esetében. Egyfelől, a lefedettséget és a megfelelő sávszélességet állandóan biztosítani kellett volna a gépeknek, még akkor is, amikor épp távoli területek vagy óceánok fölött repültek.

További problémát jelent, hogy egy baleset esetén a jeltovábbítást a legtovább biztosítani kell, ideális esetben – és az ideális szót furcsa ebben a szövegkörnyezetben használni – a gép teljes megsemmisüléséig. A zavartalan jeltovábbítást pedig rengeteg tényező akadályozhatja, például a gép dőlési szöge, a géptörzs árnyékoló hatása, az antenna vagy az antennák helye, valamint a jelvevő infrastruktúra elhelyezkedése is. Ezen felül pedig szükség lenne még egy tartalék energiaforrásra is a gépen, ami a jeladó rendelkezésére állna, ha a gép motorjai már nem tudnának neki energiát biztosítani.

A fentieken kívül, nem sokkal ezelőttig, az adattovábbítás – ekkora mennyiségben – megfizethetetlen volt, továbbá, az ICAO adatvédelmi szabályaira, valamint azon előírásaira is tekintettel kell lenni, melyek arra vonatkoznak, hogy egy baleset esetén a fekete dobozok adatait hol kell tárolni, és hogy kinek lehet hozzáférése az adatokhoz.
Nem segítene minden esetben

Végezetül pedig, a NOIZZ-nak küldött válaszában az EASA hangsúlyozta, hogy fontos megérteni, hogy egy légi baleset megfelelő kivizsgálásához a repülőgép roncsait mindenképpen meg kell találni, és a repülőgép – vagy a repülő rendszereinek – egyes részeit meg kell vizsgálni, esetleg alapos elemzésnek kell azokat alávetni.

Ennélfogva pedig még ha a fekete dobozok adataihoz vezeték nélküli hálózat segítségével hozzá is lehetne férni, az sem mentesítené az illetékes balesetkivizsgáló-hatóságot azon kötelezettsége alól, hogy hozzáférést szerezzen a baleset helyszínéhez, valamint a repülőgép roncsához.

Forrás: Noizz.hu
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Schobert Norbi Gesztesi Károly féltve őrzött titkáról vallott
Stahl máig neheztel Pálffyra
Hétvégétől már havazhat is
Orbán: Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból
Felülvizsgálatot tart a MÁV
Szakértői vizsgálatok egész sora vár a lúgos orvos áldozatára
8 korallzátonyt építenek terméskőből a Balatonon
Harrach: a KDNP tuti bejutna egyedül is a parlamentbe, ha a Fidesz nélkül indulnának
Paksot semmiképp nem áldozza be a kormány az új klímastratégia vállalásai szerint
Lőtereket építenek a diákoknak az új alaptanterv szellemében
Helyettes államtitkár: Több gyereket akar a kormány!
Kihívták a mentőt egy túlsúlyos beteghez, de nem fért be a járműbe
Igaz, hogy nem koronavírusos egy szatmári férfi, de a családja akkor sem akarja visszafogadni
Jakab Péter: 22 bátor harcos titokban hátamba szúrta a kést
Orbán annyira zöld, hogy tavaly kirúgta az államtitkárt, aki a műanyag zacskók betiltásával kampányolt
Tömegesen főttek meg élve a kagylók
Kivonultak az ellenzékiek az ülésteremből, az Alkotmánybíróságig meg sem állnak
A templomba még elment Orbán, a Parlamentbe már nem
Orbánon keresztül üzent a magyaroknak Trump
Százával tiltakoznak a pszichológusok a nemzeti konzultáció ellen
Örüljenek, amiért ilyen futballszerető miniszterelnökük van
Több mint száz agyonvert kutyát találtak Hajdúsámson mellett
Koronavírus: visszaküldték a kórházba a karanténból megszökött orosz nőt
Milliókat kaphat, aki tervez egy marsi várost
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Káosz: Több millió céget érinthet a koronavírus
Hatalmas sebességgel száguldott bele a körforgalomba ez az autós
Együtt támadják meg az ellenzéki pártok a házszabály korlátozásait az Alkotmánybíróságon
A háború után segített újjáépíteni az országot, most bizonygatnia kell, hogy a Brexit után joga van maradni
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Trump telefonon beszélgetett Orbánnal
Nem sérti a keresztények érzéseit a Jägermeister logójára rajzolt kereszt a svájci bíróság szerint
Jakab Péter kiszivárgott hangfelvétel: Sejtem, kik lesznek azok, akik a hátamba szúrják a kést
A Fidesz leszavazta a családi pótlék és a gyermekvédelmi támogatások emelését
Száguldozó, balesetet okozó motoros ellen emelt vádat az ügyészség
Kárpátaljai fiatalok képzését támogatja a kormány
A szántóföldön át menekült a drogkereskedő a rendőrök elől Rábapatyon
Áprilisban dönthet a Kúria Gyöngyöspata-ügyben
Kitart az MNB amellett, hogy nem kommentálja a forint árfolyamát
Hadházy: Kövér László tehet egy szívességet!
Az Alkotmánybíróságra sem hallgat a parlament plakátügyben
Ingyenautót vagy üzemanyagot kérnek a taxisok, ha olcsóbb tarifát akar Budapest
Átlagosan 637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 2010 óta
Az RTL Klub műsorát többen nézték, mint a TV2 showműsorát
Fegyvert fogott a taxisra egy 16 éves kecskeméti fiú
A sok int*impartner növeli a rák kockázatát
Ezért nem szólalt fel Orbán a parlamentben
Magyar versenyző nyerte a cukrász olimpiát
A zöld Orbán tavaly kirúgta a műanyag zacskók betiltását bejelentő államtitkárt és helyettesét
Franciaországban vasárnap már nyári meleg volt
Meglepetésre nem Orbán felszólalásával kezdődött a Parlament ülésszaka
Németh Zsolt szerint megdöbbentő és sajnálatos a Kaleta-ügy
Rapvideóban osztja a fóti gyermekotthont bezárni készülő kormányt egy ott lakó állami gondozott srác
Még el sem kezdődött a nemzeti konzultáció, a kormány máris felfüggeszti a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Magyarország alig hajtja végre az ellene szóló strasbourgi ítéleteket
Első nekifutásra kiválóan működött az ellenzéki összefogás parlamenti változata
Én is migráns vagyok, mert nem itt születtem. De nézzük a négereket a tévében, és őket nem szeretnénk
Nagyon jól érzik magukat nálunk az indonéz vendégmunkások
Megfeleződött a hazai fecskeállomány 2000 óta, a lakosság segítségét kérik
Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását
2006-ban eltűnt, most ajánlott fel tízmillió forintot a rendőrség a nyomravezetőnek
A szemünk előtt szakad szét az Antarktisz + műholdas videó
Az MTA irodalomtudományi osztálya visszavonatná a Nemzeti Alaptantervet
Igazoltatni akartak egy férfit, két kilónyi drogot rejtegetett
Tűz ütött ki egy budapesti bölcsődében - jelenleg is a helyszínen vannak a tűzoltók
Disznóvágás során szúrta mellbe kedvesét egy férfi Veszprémben
Kézre került a toplistás magyar bűnöző
Frontális ütközés Veszprém megyében, az egyik autó lángol
Beneda Attila: A magyar társadalom túlnyomó többsége támogatja a kormány család- és nemzetpolitikáját
Parragh László: Új befektetőket csalogathat az országba az iparűzési adó átalakítása
Deutsch Tamás: A boszorkányüldözésnek véget kell vetni
Sorra adják el ingatlanjaikat a Matolcsy-alapítványok cégei
Matolcsy elárulta Magyarország erősségeit
Lopás elkövetőjét keresi a rendőrség! - jelentkezzen aki felismeri
Rendőrségi migrációs összefoglaló : Az elmúlt 72 órában 110 illegális migránst tartóztattak fel
Szarvastetem volt az 51 éves férfi csomagtartójában
Szarvastetem volt az 51 éves férfi a csomagtartójában
Rendőrök akadályozták meg a tűz továbbterjedését Szendrőn
Hazánkban ma hatvanötezren vadásznak
Együttl*étre kényszerítette a 17 éves gyakornokot a győri szakács
28 fok volt Franciaországban
Újabb 99 koronavírus-fertőzött a lezárt hajón
Fegyveres rablók vittek el Hongkongban hatszáz guriga vécépapírt
10 évre titkosították a Kaleta-ügyről tett beszámolót
Poénból kicsit átrendezte a forgalmat két férfi Tószegen
Vádat emeltek tizennégy egykori önkormányzati képviselő ellen
Megdőlt a melegrekord: Brutális hőséget hozott a Dennis vihar a franciáknak
Tilla botrány: az RTL Klub műsoráról beszélt élő adásban, aztán próbálta szépíteni
Rasszista bűnöző mondta azt, amit Orbán az évértékelőjében idézett
Egy évig árulta 13 éves lánya testét egy kiskunhalasi férfi 5-15 ezer forintért
Hiller István támogatja, hogy legyen nő társelnöke pártjának, mert ráció mellett szükség van érzelmekre is
Páratlan természeti kincsünk a Tisza-tó
Nagyot üt a gyárbezárás Borsodban
Ceglédi halálos gázolás: az ügyészség nem iparkodik
A természettudományos oktatásra is lecsap a Nat
Csavarokkal teleszurkált virslivel öltek meg egy kutyát Dorogon
Saját kislányát bocsátotta áruba egy kiskunhalasi férfi, 5-15 ezer forintot kért a haverjától alkalmanként
Egy finn erdőben találták meg a 47 éve Amerikában elhagyott gyűrűt
Orbán meg nem értett zseninek gondolja magát, aki még mindig retteg Sorostól
Így rakja össze az agyunk az álmainkat
Alacsony részvétel, nagy ellenzéki győzelem Dunaújvárosban
Szívszorító részletek derültek ki a Budapesten halálra késelt francia fiatalról
Fának csapódott és meghalt egy autó sofőrje Monorierdőn
Németh Kristóf könnyek között vette át Gesztesi szerepét
Mosonmagyaróvár: búcsúlevelet hagyott apa és lánya mielőtt....
Hosszú Katinka dokumentumfilmje: Ez az én filmem, hadd döntsem el, ki kap szerepet benne
Veszprém megye: egy 13 éves lány azt állítja, hogy bántalmazta őt két fiú barátja
Kecskeméti tragédia: Hallottam a szirénát, tudtam, hogy baj van
58 millió emberre terjesztik ki a kínai karantént
Klímaváltozás deLuxe: helikopterrel szállítják a havat egy francia sítelepre
Két repülővel menekítették az amerikaiakat a japán partoknál veszteglő járványhajóról
Az épülő Tesla-gyár miatt 92 hektárnyi erdőt vágnának ki Berlin mellett, de egy német bíróság most közbelépett
Simán nyert az összellenzéki jelölt a dunaújvárosi időközi választáson
Mészáros Lőrinc: én mindig sikeres vállalkozó leszek
Videón a kassai százmilliós ékszerrablás
Orbán: A cigány családok felemelkedése mellett elkötelezte magát a kormány
Kiderült, miért voltak lila foltok Orbán Viktor tenyerén
Orbán bezöldült: a folyóinkat megvédjük külföldről idehozott hulladékoktól
Jön a Zöld Államkötvény: a kormány vállalja hogy a pénzt csak klímabarát programokra fordítja
Orbán: minden újszülött után tíz új fát ültetnek az országban
Koronavírus: Megkezdték az amerikaiak evakuálását az óceánjáróról
Szívecskés folttal a fején született a Valentin-napi borjú
Gyurcsány Ferenc megmutatta, mit csinált Orbán évértékelő beszéde alatt
Életveszélyes áradások kísérik a Dennis vihart Nagy-Britanniában
Kékes-lillás folt volt látható Orbán Viktor mindkét tenyerén az évértékelő beszéd alatt
Segíts egy megosztással! - eltűnt kisfiút keres a rendőrség
Orbán: elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot
Hivatalos: Orbán 1988 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt
Játék közben mellkason lőtte öccsét egy 15 éves lány
Koronavírus: hatvanmillió kínai nem ülhet autóba
Nem tudta, hogy terhes, az út szélén szülte meg gyerekét
Koronavírus: újabb országban halt meg egy ember, aki nem is járt Kínában
Koronavírus: Franciaországban is egyre több a fertőzött
Riasztóan kevesen szavaznak a dunaújvárosi körzetben
Buszokkal takarják a Várkert Bazárt, Orbán évértékelőjének helyszínét
Nem adna már százmilliókat Érd a kézicsapatnak
Három fészekben 51 tojást találtak a majdnem kihalt királyi teknősből
Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron
Orbán Viktor beadta a derekát Varga Mihálynak, de legalább jön a zöld államadósság
A magyarok is Kína miatt fulladnak bele a szemétbe: kivégezték az újrahasznosítás rendszerét
Vörös kód - Tombol a gyilkos Dennis vihar
Kecskeméti tragédia: kislányok haltak meg a balesetben
Fotót közöltek Kobe Bryant és lánya sírhelyéről, itt nyugszanak
Orbán Viktor az évértékelőn: Riadót kell fújnom
Orbán: Nincs olyan, hogy liberális, az a diplomás kommunista
Vasárnaptól kamerákkal számolják a turistákat Velencében
Senki sem tud úgy évet értékelni, mint Orbán Viktor
Bayer Zsolti közérdekből kiváncsi
A Pesti Srácok tüntetést szervez a kibersztálinizmus ellen
Így emlékeznek az autóbalesetben meghalt fiatal rendőrre
Leengedtek a hajóról egy amerikai nőt, aki később koronavírusos tüneteket mutatott
Csúcson vannak az élelmiszerárak, de főleg egy dolog borít ki mindenkit igazán
Adósságcsökkentés kell Magyarország felminősítéséhez
Döbbenetes pusztítás a Balatonnál
Súlyos beteg lettél? Ezeket a támogatásokat igényelheted!
Ezek a tünetek daganatos betegségeket jelezhetnek
Bódi Sylvi üzent a gyűlölködőknek a ferdeszeműzős posztja után
Így szabadították ki a Váci úton villanyoszlopra csavarodott autóból a sérülteket - videó
Kiengedték a Vuhanból hazahozott, karanténban megfigyelt magyarokat
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum