thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.29
THE POST
           
29
Tehetetlenek a gyermekotthonok dolgozói a gyerekek közötti erőszakkal szemben
Ezt olvassák mások:
Az elmúlt egy hónapban két olyan bántalmazásos eset híre is bejárta a sajtót, ami gyermekotthonokban történt, az ott lakó állami gondozott gyerekek között.

Az első még szilveszter előtt történt: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) esztergomi, lányok elhelyezésére szolgáló speciális gyermekotthonában egy 13 éves lány késsel támadt egy társára, a hátán súlyosan megsebesítette.

Aztán január 10-én egy videó kezdett terjedni az interneten, amin egy kamaszfiú durván megveri kegyelemért könyörgő társát. Hamar kiderült: a felvétel a kaposvári Zita Gyermekotthonban készült.

Az esztergomihoz hasonlóan ez is egy speciális gyermekotthon (csak fiúknak), ahol 12 évesnél idősebb,

súlyos személyiségfejlődési zavarokkal küzdő, vagy pszichotikus tüneteket mutató állami gondozott fiatalok élnek.

Az említett esetek elkövetőit mindkét esetben szinte azonnal őrizetbe vette a rendőrség, a bíróság pedig előzetes letartóztatásukról döntött, amit, mivel kiskorúak, javítóintézetben kell tölteniük. A videóra vett verés estében a videót készítő 17 éves fiút is gyanúsítottként hallgatták ki, mert az esetet rögzítő felvételen jól hallható, hogy a bántalmazás folytatására tüzeli az elkövetőt.

A rákospalotai javítóintézetbe akart kerülni a testvéréhez, ezért késelt

A két ügyben megpróbáltuk megszólaltatni az említett otthonok vezetőit, de a gyermekvédelemben is szigorú szabályai vannak a sajtóval való kapcsolattartásnak, az intézményvezetők csak a fenntartó, a minisztérium engedélyével nyilatkozhatnak. Így falakba ütköztünk: a történtek hátteréről hivatalos forrásból nem tudtunk meg semmit.

Az esztergomi eset kapcsán azonban sikerült beszélnünk egy az otthon működésére rálátó gyermekvédelmi dolgozóval, aki a bentlakó gyerekektől tudott meg részleteket a késelésről.

Az elmondásuk alapján az otthon konyhájában, közös vacsorakészítés közben történt az eset. Az azt elkövető lány egyszer csak kikapta társa kezéből a konyhakést, amit szendvicskenésre használt, és a hozzá legközelebb lévő társát szúrta meg vele, a hátán. A gyerekek azt mondták, teljesen váratlanul érte őket az eset.

Az elkövető lánynak ugyanis nem is volt semmilyen komolyabb konfliktusa a másik lánnyal, akire rátámadt.

Ebben az esetben azonban mindez nem is számít, gyakorlatilag bárki mást megkéselhetett volna az elkövető lány, magyarázta forrásunk,

„neki mindegy volt, csak leszúrjon valakit.”

Az elkövető 13 éves kamaszlány ugyanis már egy ideje hangoztatta, hogy nem szeretne az esztergomi otthonban maradni, Rákospalotára szeretne kerülni idősebb testvéréhez. Akiről viszont tudta, hogy késelés miatt került a javítóintézetbe.

„Így jöhetett az ötlete, hogy ha ő is ugyanezt teszi, a testvére után mehet”

- tette hozzá a gyermekvédelmi dolgozó, aki a gyerekektől úgy tudja, az áldozat - bár a tüdejét megsebesítette a támadás - már jobban van, visszatérhetett az intézménybe.

A tettes (aki egy tavaly márciusi rablási kísérlet után került az otthonba) tényleg átkerült a rákospalotai javítóintézetbe, a már említett előzetes letartóztatás miatt.
Egy „tűzfészekben” élnek gyerekek, és dolgoznak nevelők

A kaposvári esetről egyelőre nem sikerült további részleteket megtudnunk, de az esztergomi esetről beszélő forrásunk és egy másik, a gyermekvédelemben pszichológusként dolgozó, de névtelenséget kérő szakember a 444-nek azt mondta,

az ilyen kortárs bántalmazásos-zaklatásos esetek szinte mindennaposak a gyermekotthonokban.Főleg a legsúlyosabb gyerekeket elhelyező speciális otthonokban súlyos a helyzet, ahol a rendszer más intézményeiből kezelhetetlenségük miatt átszállított gyerekek élnek együtt.

„Most nevetnem kellene, de inkább kínomban” - szakadt ki gyermekotthoni pszichológus interjúalanyunkból az első reakció, amikor arról kérdeztük, mit lát, próbálják-e a gyermekotthonok kezelni vala

hogy a falaik között megjelenő kortárs erőszakot.

Szerinte szinte semmilyen intézményes erőfeszítés nincs az erőszak-mentesítésre (az intézményekben, ahol ő dolgozik, egyedül a dolgozóknak szóló erőszakmentes kommunikáció tréningről hallott), és ez legfőképp azért van, mert az egész intézményben óriási hiány van pszichológusokból és mentálhigiénés szakemberekből, akik a gyerekekkel érdemben foglalkozni tudnának.

Ő maga is „nagyon kevés óraszámban” dolgozik gyermekotthonokban ahhoz, hogy a munkájának látható hatása legyen. A megyében, amit ellát, ő az egyetlen intézményekbe járó pszichológus.

Időnként ugyan pályázati forrásból szerveznek az otthonokban mentálhigiénés foglalkozásokat (például művészetterápiát) a gyerekeknek, de a pszichológus szerint

ezek leginkább hasznos időtöltésekkel mennek el,

nem is feltétlenül erőszak-csökkentés fókuszúak, nem rendszeresek, és nem is nagyon kapcsolódnak össze egymással. A pályázati finanszírozással pedig az a baj, hogy teljesen tervezhetetlen, nem lehet igazán építeni rá. (Hozzátette: csak a saját, megyéjéről tud beszélni, az országos helyzetre nincs igazán rálátása.)
Ebben a rendszerben lehetetlen, hogy a nevelők útmutató családfők legyenek

A pszichológusok mellett az otthonokban dolgozó nevelők is foglalkozhatnának a gyerekek lelkivilágával, és lehetne szerepük az erőszakmentességre nevelésben is.

A gyermekvédelmi intézményrendszer létrehozói eredetileg a gyermekotthonokban egyfajta családfő-szerepet szántak a nevelőknek, ez a modell azonban mára teljesen szétesett.

Ez derült ki egy korábbi, még az Abcúgra írt riportom során is, ahol két a gyermekvédelemben is dolgozó pszichológus, Krekó Kata és Tóth Mariann azt mondták: a nevelők

„kevés számuk és túlterheltségük miatt nem tudják a szerető, útmutató szülő szerepét betölteni a gyerekek számára. A főzéssel, mosással, takarítással, a gyerekek öltöztetésével, iskolába küldésével, lefektetésével elmegy minden idejük, de akár az is előfordulhat, hogy nem is szeretnének bevonódni a gyerekek érzelmi életébe”.

Így nagyon gyakori, hogy sokszor kicsi gyerekkoruktól állami gondozásban nevelkedő gyerekek életéből teljesen hiányzik „az a fajta szeretet, az az elfogadás, és az a támogató útmutatás, amit egy szülőszerepet vállaló felnőtt nő tudna megadni nekik”.

Így az egyébként is terhelt családi háttérből érkező, nem ritkán bántalmazó környezetben nevelkedett gyerekek egyedül maradnak egy olyan kortárs környezetben, ahol „mindennaposak a hatalmi harcok”, és „senki nem akar «csicska» lenni a saját csoportjában”. Ebben a helyzetben kódolva van a kortárs bullying.

A problémára megoldás lenne, ha már a gyermekvédelmi szakellátásba kerülésétől kezdve sokkal több gyerek kerülhetne családba, nevelőszülőkhöz. De a rendszerben egyszerűen nem dolgozik elég nevelőszülő ehhez, a legutóbbi adatok szerint több ezer nevelőszülő kellene még csak ahhoz, hogy a 12 éven aluli gyerekek mindegyike családokban nevelkedjen. (Ez törvényi elvárás lenne, aminek az ellátórendszer továbbra sem tud megfelelni.)

Akik a probléma kapcsán „rendszer-bántalmazásról” beszélnek, azok azt állítják: a gyermekvédelemben, gyermekotthonokban eltöltött idő megnyomorítja, és az élet szinte minden területén hátrányba hozza az állami gondozott gyerekeket.

Hogy miről beszélnek, az jól látszik, ha megnézzük, mi történik a gyermekvédelemből 18 éves korukban - vagy az utógondozásban részt vevők esetében kicsit később - kikerülő fiatalokkal. Sokan közülük már fiatalon a hajléktalanság szélére sodródnak, de a szexuális kizsákmányolás áldozatául eső lányok között is nagyon nagy arányban találkozni gyermekotthonban nevelkedett fiatalokkal.

A gyermekotthonokba begyűrűző erőszakspirál csak egy szelete a problémának.A címlapi kép Urbán Tamás 1975-ös fotója az Aszódi Fiúnevelő Intézetből, a Fortepan archívumából.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Természetben kárpótolnák a gyöngyöspatai romákat Orbánék
Majomhangot utánozva gyalázták a Siófok színes bőrű játékosát
Ez a szibériai cica kapott négy titániummancsot
Primitív, bunkó, felháborító - Megbüntette a Médiatanács az M1 híradóját
Egy brazil bíróság lezáratta az összes stadiont
Novák Katalin: Akik EPP-s létükre ellenünk szavaztak, azok ismét azt bizonyították, hogy számukra a szövetségünk mit sem ér
A BMW 493 százalékkal növelte 7 üléses modelljének eladásait a nagycsaládosok támogatása miatt
Svédország: 60 százalékkal nőtt a robbantások száma
Mindennap külön megáll a buszvezető az éhes kutya kedvéért
Nem csoda, hogy titkolták a Szeviép-listát, Lázár kamuzott
Lázár János már 1995-től a politikában dolgozott, a civil életben egy napot sem
Egy átlagos NB I-es játékos is kétmillió forint felett keres havonta
Nyugdíjpénztár botrány: Az MNB mostantól jobban belenézhet a tárcákba
Schmidt Mária: szabadok vagyunk és függetlenek - magyarként meg kell őriznünk a kultúránkat
Schmidt Mária: az Európai Unió egy fontos intézmény lenne, ha meg tudna változni
Deutsch Tamás: Az nem járja, hogy büntessék a szegényebb uniós országokat
Tüntetést szerveznek a NAT ellen március 15-ére
Egymásnak estek az oroszok és a törökök Szíriában - Menekültek indultak Európa felé
Felvásároljuk az élelmiszert, de a tisztálkodó szereket nem
Orbán: döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét
Különleges védőfelszerelést írtak elő a háziorvosoknak, de nem lehet kapni
Orbán Viktor a kenyai érsekkel tárgyalt - Magyarország segítséget nyújt
Koronavírus gyanúja: a háziorvosi rendelőből vittek kórházba egy nőt Gyömrőn
Megszüntették Boldog István bizalmasának letartóztatását
Erdogan már buszokkal szállíttatja a menekülteket a görög határra
A gyógyszerészkamara budapesti szervezete egy kamu lánclevelet küldött ki a koronavírusról
Zaklatásért és bántalmazásért jelentette fel felettesét egy rendőrnő, mire felmentették a munkavégzés alól
Történelmi mélypont: 340,6 forinton jár az euró
Lévai Anikó 4 tonna ajándékot vitt az erdélyi és csángó szegényeknek
Alapesetben karantén idejére nem jár díjazás a dolgozóknak
Orbán a koronavírusról: Mi a jobban szervezett országok közé tartozunk
Orbán: Bár a koronavírus minden figyelmet magához vonz, a történelmi kihívás továbbra is a migráció
Hatástalan kézfertőtlenítőt terjesztettek szerte az országban
Ferenc pápa megbetegedett, egy nappal azután, hogy hívők arcát csókolgatta a vatikáni Szent Péter téren
Egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába
Az egykori III/II-es tiszt, Tasnádi László több százmillió foritnyi közpénzből építene balatoni panziót
Beszédet mondott az anti-Greta Thunberg
Batmobillal száguldozott, a rendőrök nem értékelték
Kövér: Vége lehet az EU-nak
Most jött haza Olaszországból? Ha nincs láza, ne próbálkozzon a magyar egészségügyben
Schobert Norbert: Embert még nem hurcoltak meg annyira, mint engem
Kövér László: a demokrácia nem lehet ellentétes a többség akaratával, márpedig úgy látszik, Európában most ez lesz a trend
Tarlós István beült a MÁV igazgatóságába
Szabó István nem veszi át az életműdíját a Magyar Filmakadémiától
Európai Bizottság: A magyarországi döntéshozatal az egyik leggyengébb az EU-ban
15 millióval szponzorálta meg Mészáros Lőrinc cégét a Szerencsejáték Zrt.
Ukrajnában él, de magyar nyugdíjat kap - megmagyarázták miért!
Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdja
250 milliós osztalékot fialt Mészáros vejének cége
Trócsányi szerint kifulladt a Magyarország elleni uniós eljárás
A magyar háziorvosok tudják mit kell csinálni koronavírus esetén
Ötvenmilliárdnál is többe fájhat Semjén álma
Tiborczék bagóért megvették, a jó ismerősök meg közpénzzel újíthatják fel a bodajki kastélyt
Egyedi döntésekre hivatkozva oszt több százmilliós támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség
Ha májusig nem csillapodik a járvány, akár az olimpia is elmaradhat
Már 11 halottja van Olaszországban a koronavírus-járványnak
Oxford: Orbán Viktor kormánya másfél éve rombolja a tényeken alapuló bizalmat
Kásler: A tiltakozók aránya csekély, szeptembertől jön az új NAT
Az OLAF is vizsgálódni kezdett a magyar egészségügyi gigakartell ügyében
Miközben a gimnazistákat karanténba zárták, a járvány olasz epicentrumából érkező egri vízilabdázók szabadon járkálnak
Koronavírus, nátha vagy influenza? Ezek a jellemző tünetek
Vizsgálatot rendelt el a rendőrség a migránsokból gúnyt űző videó ügyében
Egy ukrán nő nem hajlandó elhagyni Vuhant, mert a kutyáját nem akarják vele együtt evakuálni
Kásler: Tíz százalékkal emelkedik a tanárok bére, PDSZ: Nyomorúságos pótlékkal szúrják ki a tiltakozók szemét
Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt
Tűzoltók és rendőrök lepték el a Király utca környékét
A volt országos tiszti főorvos szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus
Rogánék fotópályázata: a zsűri elnök közel háromszor annyi pénzt kapott, mint az első helyezett
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Karantén a Szent László Kórházban: Olaszországból hazatérő középiskolást és a kísérőiket zártak be
Svédország követeli Orbánék kizárását!
Tízmilliárdos EU-s büntetést terhel az adófizetőkre a kormány
2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól
Kormányszóvivő: a Mátrai Erőmű folyamatosan áll át egy minél környezetkímélőbb modellre
Segíts egy megosztással - hetven kemoterápiás kezelésen van túl az agydaganattal küzdő Reni
Tűvel átszúrt szalonnadarabokat szórtak szét a vakvezető kutyáknak Szolnokon
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon
Újabb migráns-alagutat találtak a rendőrök
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Novák: az egyedülálló anyáknak nincs joguk gyermeket vállalni
Megrázó interjút adott három nappal a halála előtt az Orbán vagyona után nyomozó újságíró
Hivatalos: Nem csak Orbán Viktort és Polt Pétert, hanem hozzátartozóikat is védheti a TEK
Orbán átvilágítását kérték a parlamentben, majd hirtelen elnémultak a mikrofonok
Nylívánosságra hozták a Fidesz listát: van aki még egy percet sem dolgozott életében
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Durván kiosztották Greta Thunberget: Ti vagytok az első generáció, akiknek légkondi kell az osztályterembe
Schobert Norbi interjú: a botrány miatt milliókat vesztett
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Havas eső zavarhatja meg a tavaszias időt
Vagyonnyilatkozat eljárást kezdeményeznek Gyurcsány ellen
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában
Demeter Szilárd: Bánt, hogy náciznak, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik
Egy nap alatt összedobták Hadházy Ákos kétmillió forintos bírságát
Az olasz legfelsőbb bíróság szerint Carola Rackete a kötelességét teljesítette, amikor kikötött a menekülteket szállító hajóval Olaszországban
Dél-korea: Vészhelyzetről beszél a miniszterelnök miután már ott is terjedni kezdett a koronavírus
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Négy évet kapott a 19 éves gyúrói fiú, aki meg akarta öletni a szüleit
Nem engedte be a liftbe a mentőket egy nő, mert fertőzőnek hitte az oxigénmaszkos beteget
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Ezt mondta a szakértő Harry hercegék pénzügyi bukásáról
Saját anyjával és magával is végzett a hanaui tömeggyilkos
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Hvg: Palkovics egy győri panellakást adott egy budavári ingatlanért cserébe
Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: Újra naggyá teszik Magyarországot
Terrorakcióként kezelik a németországi lövöldözést
Újra recept nélkül lehet Algopyrinhez jutni
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum