thepost / Magyarország / Budapest / 2020.02.29
THE POST
           
29
Elítélték a diákok pénzét elsikkasztó fideszes tanár urat
Ezt olvassák mások:


Bűnös, valóban milliókat sikkasztott el egy V. kerületi iskola alapítványának pénzéből – ismerte el az a tanár, aki a bűncselekmény idején egyben az V. kerületi önkormányzat bizottságának Fidesz–KDNP delegáltja is volt. A rendőrség korábban leállította a nyomozást azzal, hogy nem történt semmi törvénytelen, ehhez képest ott voltunk a tárgyaláson, ahol a gyerekek tanulmányaira, kirándulására szánt pénzt lenyúló tanárt végül jogerősen elítélték. A kiszabott pénzbüntetést részletekben fizetheti ki a pedagógus, aki jelenleg is egy iskolában dolgozik – miközben a megrövidített alapítvány szerint máig nem térítette meg a diákjaiknak okozott teljes kárt.

Még azzal a lehetőséggel sem élt, hogy az „utolsó szó jogán” bármit mondjon, egyből elismerte a V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium egykor „a fideszes tanár úr”-ként emlegetett pedagógusa, hogy bűnös. Méghozzá abban, hogy éveken át dézsmálta az iskolai alapítvány pénzét, összesen 3 millió forintot elsikkasztva abból, amit a szülők, egykori diákok és más támogatók adtak össze a gyerekeknek táborozásra, kirándulásra, tanulmányi jutalmakra. A most már jogerősen elítélt Király András Győzőt azért emlegették így, mert a bűncselekmény idején, 2017-ben – a tanítással párhuzamosan – az V. kerületi önkormányzatban a Fidesz–KDNP által delegált tag volt, ráadásul pont a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságban.

Iskolai forrásaink akkor a tanár fideszes hátterével magyarázták, hogy az ügyet először megpróbálták eltussolni, az összehívott tantestület tagjaival még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak, nehogy kitudódjon.

Mindent tagadott, most mindent inkább beismert

A hvg.hu-nak mégis sikerült feltárni a sikkasztás körülményeit, és most, évekkel később ott voltunk a Pesti Központi Kerületi Bíróságon decemberben tartott előkészítő ülésén is, ami után indult volna az érdemi büntetőeljárás, de mivel a tanár nem fűzött hozzá semmit az ügyész által ismertetett vádhoz – alapból igyekezett keveset beszélni –, helyből lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról és rögtön bűnösnek is vallotta magát, ezért gyorsan véget ért az ülés.

Mindez többszörösen tanulságos volt, hiszen az ügy leleplezésekor még a lapunknak eljuttatott nyilatkozatban egyszerűen valótlannak titulálta a cikkünket. Másrészt azért is sajátos volt végighallgatni a totális beismerést, mert bár nyomozás indult az eltűnt alapítványi pénz miatt, a rendőrség 2017 őszén megszüntette az eljárást arra hivatkozva, hogy

nem történt bűncselekmény, Király nem nyúlta le a milliós összeget, csak hazavitte


Részletekben tüntette el a pénzt, most részletekben fizetve bűnhődhet

A cikksorozatunkat követően végül mégis folytatódott a büntetőeljárás. A decemberi tárgyaláson ismertetett tényállás szerint az iskolások támogatására létrehozott Szemerések a Szemeréért Alapítvány elnökhelyetteseként a tanár magánál tartotta a szervezet bankkártyáját, így a kivonatok, a tanúk elmondása, minden alátámasztotta, hogy ő apasztotta a számlát.

Királyt ezért "nagyobb értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztásban" találták bűnösnek, és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, ami kevesebb a vád által javasolt összegű szankciónál. A bíró ugyanis a törvényi minimumhoz közeli összeget vett alapul, figyelemmel Király „személyi körülményeire”. Ha nem fizetné meg, akkor fogházban letöltendő büntetésre váltják át, ugyanakkor megkönnyítették a tanár dolgát: megengedték a részletfizetést, így 6 hónapra elosztva, 50 ezer forintonként törlesztheti a kirótt összeget.

A bíróságon elhangzott, hogy „mégiscsak 1-5 évig terjedő bűncselekményről” van szó, és súlyosbító körülménynek számított, hogy huzamos időn keresztül dézsmálta a rá bízott pénzt. Viszont enyhítő körülményként figyelembe vették büntetlen előélete mellett azt, hogy Király a kár nagy részét, nagyjából 3 millió forintot magától megtérítette. Arra a részletre már nem tértek ki, hogyan történt a visszafizetés: amikor 2017-ben lapunk tudatta Királlyal, hogy cikket írunk a tudomásunkra jutott sikkasztásról, tőlünk időt kért a nyilatkozatra, de helyette már csak az iskola igazgatója jelentkezett azzal, a tanár váratlanul „visszahozta a pénzt”.

Király ott rögtön tudomásul vette az ítéletet, az ügyész – pár nap gondolkodási idő után – szintén, így az jogerőre emelkedett. Még ott, a tárgyalóteremből kijövet szerettünk volna kérdéseket feltenn

i a frissen elítélt pedagógusnak, de nem kívánt nyilatkozni, majd gyorsan távozott is a bíróságról.

Jelenleg is egy iskolában dolgozik

Miután a történtek kirobbanása táján az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnáziumból szabadságra ment, majd végleg eltűnt, Király egy másik iskolában helyezkedett el, a fenntartó Klebelsberg Központ (akkori lánykori nevén Klik) pedig szabályosan eltitkolta, hol alkalmazzák – közpénzből – a diákok alapítványi pénzét meglovasító kollégát. A most decemberi tárgyalás elején, a személyi körülményeire vonatkozó kérdésekre válaszolva a pedagógus elmondta, hogy jelenleg is tanítóként dolgozik. Megkerestük az utolsó ismert munkahelye alapján illetékes tankerületi központot, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A Szemerések a Szemeréért Alapítvány kuratóriumának egyik jelenlegi tagja névtelenséget kérve felháborítónak nevezte, hogy Király még mindig gyerekekkel, pedagógusként dolgozik, hiszen „most már jogerősen kimondták róla, hogy egy bűnöző”. Főleg azért tartja ezt elfogadhatatlannak, mert szerinte a sikkasztás az iskolájuk életére máig hatással van, „hosszú távon hat a bizalomvesztés”. „Hiába tettük utána rendbe az alapítvány pénzügyeit, a szabályzatot, hogy többé ne történhessen meg hasonló, hiába működik a szervezet azóta teljesen transzparensen, minden költést írásba foglalt döntéshez kötve, a mai napig akadnak olyan pejoratív megnyilatkozások, hogy „na, majd újra ellopják” – magyarázta.

Még mindig tartozik a gyerekek pénzével, de nem adja meg

Ráadásul miután nagyjából 3 millió forintot gyorsan visszafizetett, a felhajtás pedig elült, szerinte Király nem adta meg a többi pénzt, csaknem félmillió forinttal máig adós. Ezt a körülbelül 440 ezer forintos mínuszt még mindig nyögik, hiányzik a pénztárból, miután rajtuk csattant a bankszámláról lenyúlt milliós összeg elmaradt kamata, de még a bankköltség is, amit Király okozott – sorolta. Szerettük volna, ha Király erre is reagál, de ahogy jeleztük, nem akart válaszolni kérdéseinkre.

A perben az alapítvány még fennálló kárát hiába hozta fel az ügyvédjük, a bíróság erre annyit tudott mondani, hogy a szerintük hiányzó részt egy újabb, polgári jogi perben tudják érvényesíteni. Csakhogy ahhoz pont a diákok pénzéből kellene ennek költségére és ügyvédre költeniük, ezért Király megbüntetése ellenére is csalódottak, bár ahogy fogalmazott az alapítványi vezető, „nagy dolog, hogy valószínű a média nyomásának hatására” a 3 milliós részt legalább visszaadta. „A teljes összegre nézve kellett volna felelősségre vonni a tanárt, hiszen a hatóságnál kezdettől fogva, többször jeleztük, hogy a végül vádban megjelenő összegnél nagyobb veszteséget okozott. És még olcsón megúszta, felfüggesztett szabadságvesztést is kaphatott volna” – tette hozzá.

Elmeszelték, majd elhúzódott egy ilyen egyszerű ügy

A büntetőeljárásban a Transparency International Magyarország nyújtott jogi segítséget az iskolai alapítványnak. „Első ránézésre kis súlyú, mondhatni bagatell korrupciónak tűnik ez az ügy, miközben a korrupció minden olyan jellemzőjét magán hordozza, amelyek a nagystílű hatalmi visszaéléseknek is a sajátjai, ezért is tartottuk fontosnak, hogy fellépjünk. A helyi politika világából érkező, akár ejtőernyősnek is tekinthető elkövető elsikkasztja az iskolai alapítvány pénzét, és a rendőrség nem állapítja meg a felelősségét. Ez lehet a nyomozó hatóság elhamarkodott döntése, utalhat azonban arra is, hogy tényleg forró krumpliról volt szó, amit jobb minél hamarabb messzire hajítani. Legrosszabb esetben még az is elképzelhetőnek tűnt, hogy a politika óhajára vagy a politika kedvét keresve szállították a a nyomozásmegszüntető határozatot” – mondta Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója.

Végül a Transparency által benyújtott panasszal egy időben a hatóságok maguktól is léptek és újranyitották a már lezárt aktát, így született több mint két évvel a nyomozás eredeti megszüntetése után ítélet – emlékeztetett Ligeti. Csakhogy „az egyébként örömteli végeredmény ellenére az alapítvány teljes kára nem térült meg, és a hatóságok a túl bonyolultnak nem nevezhető ügyben rekordlassúsággal jártak el”. „Vagyis semmi garancia arra, hogy a jövőben a hasonló esetekben összeszedettebb vagy időszerűbb intézkedésre lehetne számítani, ahogyan arra se, hogy bárki, aki a közöshöz akar nyúlni, ennek az ügynek a hatására rettenne vissza” – tette hozzá.
ha érdekesnek találtad akkor oszd meg és legyél Te is a ThePost.hu csapat tagja!

Ezt olvassák mások:
Euronews : Az utóbbi hónapokban nem javult, hanem egyenesen romlott Magyarországon a jogállamiság helyzete
Ha a Fidesz szerint minden rendben van a jogállamisággal, akkor miért ellenzik, hogy jogállamisági garanciákhoz kössék az EU-s pénzeket?
Japánban is megjelent az új, kínai koronavírus
Trump új ellenségei, a háztartási gépek
Egy 7 éves kislány meghalt, 4 éves testvére pedig eltűnt
A túlsúlyosok aránya jelentősen megemelkedett a fiatalok körében
Az M7-esen utazol? Akkor ezt tudnod kell
Ismét balesetet szenvedett Rékasi Károly
Árva és rászoruló diákokat szállásol el otthonában a volt egyetemi tanár
Koronavírus gyanúja: a háziorvosi rendelőből vittek kórházba egy nőt Gyömrőn
Megszüntették Boldog István bizalmasának letartóztatását
Erdogan már buszokkal szállíttatja a menekülteket a görög határra
A gyógyszerészkamara budapesti szervezete egy kamu lánclevelet küldött ki a koronavírusról
Zaklatásért és bántalmazásért jelentette fel felettesét egy rendőrnő, mire felmentették a munkavégzés alól
Fideszes polgármester: Nem rakom a számba, az nőnek jobban áll
A református egyház szerint a NAT-ot kritizáló tanárok politizálnak és lejáratják az egyházi iskolákat
Történelmi mélypont: 340,6 forinton jár az euró
Lévai Anikó 4 tonna ajándékot vitt az erdélyi és csángó szegényeknek
Alapesetben karantén idejére nem jár díjazás a dolgozóknak
Orbán a koronavírusról: Mi a jobban szervezett országok közé tartozunk
Orbán: Bár a koronavírus minden figyelmet magához vonz, a történelmi kihívás továbbra is a migráció
Hatástalan kézfertőtlenítőt terjesztettek szerte az országban
Ferenc pápa megbetegedett, egy nappal azután, hogy hívők arcát csókolgatta a vatikáni Szent Péter téren
Egymilliárdot pumpáltak át az Orbánék által épített balkáni médiába
Az egykori III/II-es tiszt, Tasnádi László több százmillió foritnyi közpénzből építene balatoni panziót
Beszédet mondott az anti-Greta Thunberg
Batmobillal száguldozott, a rendőrök nem értékelték
Schobert Norbert: Embert még nem hurcoltak meg annyira, mint engem
Kövér László: a demokrácia nem lehet ellentétes a többség akaratával, márpedig úgy látszik, Európában most ez lesz a trend
Ausztráliában leesett a hó, pedig nyár van
Index: Három hete nem kaptak tájékoztatást az orvosok a koronavírusról
Odalépett hozzám Orbán, és azt mondta, nem jól szavaztál
Gyöngyöspata: Nem nyomoz az ügyészség Orbán Viktor ellen
Koronavírus: Bezáratták az egri uszodát
Nem fizetnek kártérítést a bicskei gyermekotthonban zaklatott áldozatoknak
Egyre inkább úgy tűnik, hogy végig fog söpörni a világon a koronavírus
Tarlós István beült a MÁV igazgatóságába
Szabó István nem veszi át az életműdíját a Magyar Filmakadémiától
Európai Bizottság: A magyarországi döntéshozatal az egyik leggyengébb az EU-ban
15 millióval szponzorálta meg Mészáros Lőrinc cégét a Szerencsejáték Zrt.
Ukrajnában él, de magyar nyugdíjat kap - megmagyarázták miért!
Beházasodott a Mészáros családba és lassan meg is van az első milliárdja
Már 11 halottja van Olaszországban a koronavírus-járványnak
Oxford: Orbán Viktor kormánya másfél éve rombolja a tényeken alapuló bizalmat
Kásler: A tiltakozók aránya csekély, szeptembertől jön az új NAT
A külügyminisztérium három év alatt 450 millió forintot adott a zongorista Havasi Balázs cégének
Orbán beváltotta ígéretét: felfüggesztik a börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését
Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus
Az OLAF is vizsgálódni kezdett a magyar egészségügyi gigakartell ügyében
Miközben a gimnazistákat karanténba zárták, a járvány olasz epicentrumából érkező egri vízilabdázók szabadon járkálnak
Koronavírus, nátha vagy influenza? Ezek a jellemző tünetek
Vizsgálatot rendelt el a rendőrség a migránsokból gúnyt űző videó ügyében
Egy ukrán nő nem hajlandó elhagyni Vuhant, mert a kutyáját nem akarják vele együtt evakuálni
Kásler: Tíz százalékkal emelkedik a tanárok bére, PDSZ: Nyomorúságos pótlékkal szúrják ki a tiltakozók szemét
Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt
Tűzoltók és rendőrök lepték el a Király utca környékét
A volt országos tiszti főorvos szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra érjen a koronavírus
Rogánék fotópályázata: a zsűri elnök közel háromszor annyi pénzt kapott, mint az első helyezett
Elkapta a koronavírust az egyik magyar a Diamond Princess hajón
Rosszul lett az Olaszországból nemrég hazatért nő a boltban, a szomszédai ráhívták a rendőrséget
Akár százmillióba is kerülhet a bírák képzésprogramja
Az utógondozása is veszélybe kerülhet a fóti gyermekotthonról rappelő fiúnak
Egy év alatt 8 százalékkal drágult az étkezés
A tapolcai fideszes képviselő a fia barátnőjétől bérelt közpénzen lakást
A Néppárt hirtelen felgyorsítaná a magyar kormány elleni eljárást
Koronavírus: Ausztria nem fogadja az Olaszországból érkező vonatokat
Magyar iskolások érkeznek haza ma este Olaszországból, azonnal karanténba viszik őket
A szabad bíróságokért tüntetnek Budapesten
Koronavírus: két olasz tartomány karantén alatt - senki nem hagyhatja el a területet
Napi 13000 repülő tűnt el az égről
Összeomlás fenyegeti az Antarktisz leghíresebb óriásjégfolyamát
Kövér László 1989: most pedig a Soros alapítvány ösztöndíjából élek
Szijjártó: a magyar fél egyáltalán nem adja könnyen magát az oroszoknak
Elvesztette a drogpert Deutsch Tamás
Törvénybe foglalták: a Budapesten nyíló Türk iroda mentesül minden hatósági eljárás alól
Svájc: Kivonultak a parlament képviselői amikor Kövér László megjelent
Egy fekete kiskutya van a balotaszállási állatkínzónál aki az autója után kötötte az előző kutyáját!
Csúnyán kikapott Farkas Flórián a roma nemzetiségi választásokon
Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel-féle állami divatcég
Megöléssel fenyegette és megkötözte feleségét egy tamási férfi, 17 éves fia is segített neki
Ezt a férfit körözi a rendőrség emberölés miatt
Nagy Feró sanyarú múltjáról beszélt: üldöztetés, könnygáz és verés
Feltörte egy áruház weboldalát és ingyen rendelt cuccokat egy magyar srác
Heteken belül ezrek esnek ki a közfoglalkoztatásból
Tarlós sem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó 20 milliárdról
Egy stadionnyi pénzt, 150 milliárdot terveznek hirdetésekre költeni Rogánék
A pálinkafőzés is bekerült az általános iskolai kerettantervbe
Beszakadt az M1-es sztráda!
Mészárosék birodalmába olvadnak Simicska egykori cégei
Jelentősen drágulhatnak a nyugdíjasotthonok
Adatok és merevlemezek tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint
Orbán sokkal több pénzt akar a közös kasszában látni
Nyelőcsőbe vezetett lélegeztető cső miatt halt meg a beteg
Megbüntették a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiút
Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit
Botrányosabb a mentők kiérkezési ideje, mint gondolná
A közmédiában önvédelmi reflexet emlegetve mentegetik a szélsőjobbos tömegmészárlást
Orbán szerint akkorák a viták, hogy nem lesz megállapodás az uniós költségvetésről
Járási hivatalvezető lett Kövér László felesége
Durván kiosztották Greta Thunberget: Ti vagytok az első generáció, akiknek légkondi kell az osztályterembe
Schobert Norbi interjú: a botrány miatt milliókat vesztett
A település polgármesterét kirángtatták az irodájából, és egy autó mögé kötötték - hazudott a választások előtt
Évente 14 millió Ft-os tandíjért tanult Orbán Ráhel Svájcban
Svájci sajtóban jelent meg Orbán Viktor és a rejtélyes utazásai
Közel 1 millióra emelkedik a képviselők tiszteletdíja
Bruttó 2 millió 672 ezer forintra emelkedik Kövér László házelnök fizetése
Hivatalos választ kapott a család, hogy miért törölték Schobert Norbi lányának profilját
A járásképtelen csivava és a repülni nem tudó galamb a legjobb barátok lettek
Kálmán Olga be szeretne kerülni a DK elnökségébe
Cáfolják a hajdúsámsoni kutyahorrort
Három kamion csapódott egymásba az M1-esen
Gyurcsány vagyonnyilatkozata feltűnést keltett
Megszólalt a várpalotai hintabaleset vádlottja - teljesen tönkrement
Döbbenetes: ezt csinálta három nappal a Hableány-tragédia előtt az ukrán hajóskapitány
Indiai újságokban hirdették közelgő házasságukat Demcsákék
Új gyógyszert talált a mesterséges intelligencia, amivel legyőzhetjük a szuperbaktériumokat
A hazafias vetélkedő mellett karate órákkal nevelné a diákokat Simicskó
Gyönyörű: szarvasvonulás volt Tolnában - Videó
Fordulat: Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita
Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek
Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba
Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést
Traffipaxot jelez a mobil? Van ahol a rendőrök már büntetnek érte
Spa helyett Sparba vitte szerelmét Valentin-napon az év mókamestere
Javul a helyzet, de még mindig 144 napot kell várni egy szívbillentyűműtétre
Félmillió forinttal is drágulhatnak a hitelek a gyenge forint miatt
Meghalt a Gladiátor színésze
Feljelentésként értékelte Polt Péter a 60 milliós kérdést
Megverte, majd a fagyos Dunába lökte menyasszonyát egy fiatal
Saját teherautója ölt meg egy magyar sofőrt Ausztriában
Orosz Bernadett szerint kizárt, hogy ne emlékezzen a verésekre a támadója
Melegszik az idő, 16 fok is lehet hétvégén
Orbán Ráhel volt gimnáziumának tanárai is a Nat ellen
A DK felszólítja Orbánt, hogy szerezzen több pénzt
Váratlan következménye van a koronavírusnak Kínában
Több mint öt éve szökésben van a kínaiaktól több százmilliót rabló Plank Zoltán
Tizennyolc évet kapott a két újszülöttjét megfojtó sárkeresztúri nő
Megmagyarázta Gyárfás, hogy miért nem vállalta négyszer sem a hazugságvizsgálatot
Megxit: Kiderült Harryék utolsó hivatalos királyi programjának időpontja
Havazott a Bükkben
Amerika: Nem támogatjuk sem Sorost, sem Orbánt
Pizsamás, egyedül kóborló kétévest találtak egy budapesti főút mellett
Gázolajjal mérgezték meg a fákat egy balatoni parkban
Nem volt érvényes jegyük, megütötték az ellenőrt
Ezt mondta a szakértő Harry hercegék pénzügyi bukásáról
Saját anyjával és magával is végzett a hanaui tömeggyilkos
Megszólalt Gyurcsány, miután kiderült, hogy a DK-ba igazoltak át polgármesterek
Egy 23 éves magyar teherautósofőr halt meg Ausztriában
Titkosszolgálati jelentés: ezért került tiltólistára a legendás magyar rockzenekar
Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át
A KDNP és a Mi Hazánk egymásra talált a parlamentben, felmondanák az Európai Emberi Jogi Egyezményt
Szó sem volt leleplezésről a Pesti Srácok pedofilügyében, a rendőrség két éve kinyomozta
Az éjszaka folyamán egy rakás Samsung-felhasználó rejtélyes éresítést kapott a telefonjára
Spanyolok vertek meg egy jegyellenőrt a Keleti pályaudvarnál
Gumilövedékkel lőttek rá a brazil szenátorra, aki markolóval ment neki a sztrájkoló katonai rendőröknek
Gyárfás most már azt állítja, nem is voltak versenytársak Fenyővel
A hanaui merénylő úgy gondolta, hogy a titkosszolgálatok olvassák a gondolatait
Kemény buszsáv razzia volt ma reggel a Kőrösi Csoma Sándor úton
Nem zárt be a temesvári Lidl, miután egyik vevőjük meghalt a boltban
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum