Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Havi 54 ezer forintból élek, hat gyerekem van, nem telik tüzelõre  Bár sokan csak a gyárakat és az autókat okolják a légszennyezésért, vannak olyan területei Magyarországnak, ahol a lakossági fûtés a legnagyobb szennyezõ. Mit tehetnek azok, akik jobb híján használt ruhát és mûanyagot égetnek el, csak hogy ne fagyjon meg az egész család? A Sajó-völgyben jártunk.

Havi 54 ezer forintból élek, hat gyerekem van, ebbõl nemigen telik tüzelõre

– mondja Vadász Iván, aki a Miskolctól északra található Lyukóvölgyben engedte meg, hogy bepillantást nyerhessünk az életébe. Õ is az energiaszegénységgel küzd, ahogyan a környéken oly sokan. Ez azt jelenti, hogy nem képes megfizetni a fûtés vagy az egyéb alapvetõ energiaszolgáltatások olyan szintjét, ami a tisztességes életminõséghez szükséges.

„A máltaiaktól (Magyar Máltai Szeretetszolgálat – a szerk.) kaptunk rossz bútorokat, amit nem tudtak szétosztani, ez még nagyjából egy hétre elég” – mesélte a férfi, hozzátéve, hogy nagy szükségük volt a támogatásra, hiszen az 54 ezer forintos jövedelme miatt kiestek a szociálisan rászorultak körébõl. Amikor pedig arról kérdezzük, hogy mégis mennyi köbméter fára lenne szüksége, hogy a téli szezont ki tudja fûteni, csak legyint, és megjegyzi, hogy azt õ nem tudja, mert akkora mennyiséget még sosem kapott.

A helyzetét tovább nehezíti, hogy a ház, amelyben lakik, finoman szólva sincs szigetelve. Ráadásul az áruházakban megvásárolható legolcsóbb kályhával próbálják befûteni, ami alig 40-50 százalékos hatásfokkal mûködik, hiszen a hõt sem tudja megtartani, így állandóan utána kell pakolni, hogy valamelyest meleg legyen az otthonukban.

Nincs egyedül

A probléma sok ezer családot érint a Sajó-völgyben, éppen ezért indította el hat civil szervezet – a Habitat for Humanity, a Nonprofit Szektor Analízis Egyesület (NOSZA), a Magyar Szegénységellenes Hálózat, az Esély Labor Egyesület, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló) és a Magyar Nõi Érdekérvényesítõ Szövetség (Nõi Érdek) – az úgynevezett Elosztó Projektet, amely az energiaszegénység ellen vette fel a küzdelmet.

Õk vittek minket körbe a környéken decemberben, és tõlük tudtuk meg azt is, hogy a Vadász család lényegében még a kedvezõbb helyzetûek közé tartozik, mert õk fával és nem lignittel, esetleg ruhákkal vagy mûanyag hulladékkal fûtenek.

A probléma gyökere, hogy az utóbbi években feléledtek a környékbeli kisebb zsebbányák, ahonnan nemcsak a lakosság, hanem az önkormányzatok is elõszeretettel vásárolnak lignitet. Sõt, 2011-ben a Mátrai Erõmû is elindított egy programot, melynek keretében házhoz vitték az olcsón kínált lignitet.

Az önkormányzatoknak kényelmesebb ezt adni, mert az erõmû házhoz vitte az árut, míg a favásárlásnál a szállítás is plusz költséget jelentett volna, ráadásul így nagyobb mennyiséget tudnak adni, ami látványosabb is

– magyarázza Kovács Bence, a Magyar Természetvédõk Szövetsége energiaprogramjának munkatársa. A probléma, hogy a lignit – ahogy az az állami Fûts okosan kampány oldalán is szerepel – tüzeléstechnikai tulajdonságai nem jók, nagyon szennyezi a levegõt, ezzel rendkívüli módon rontja a helyi közösségek életminõségét, és "felhasználására a háztartási tüzelõberendezések alkalmatlanok”.

„Míg az erõmûben kéntelenítés után kerül a levegõbe a füst, ez a lakossági kéményeknél nem így van, ott lerakódik és nemcsak az embereket, de a tüzelõberendezéseket is roncsolja” – magyarázza Kovács, aki elmondja azt is, hogy a háztartási célú tüzelõanyagokra jelenleg nincsen semmiféle rendelet vagy norma, így elvileg

bármit elégethetnek a mélyszegénységben élõk.

„A levegõtisztaságért felelõs kormányzati szervek tudomásunk szerint többször kormányülés elé terjesztettek egy javaslatot, melyben pontos értékek alapján meghatároznák, mit lehet lakossági célú tüzelõanyagnak nevezni, ám eddig nem sikerült elérni, hogy a javaslatból rendelet legyen” – mondja Kovács, aki szerint ha valaha lesz ilyen elõírás, akkor abba a lignit biztosan nem fog beférni, hiszen annak égetésekor rákkeltõ, szív- és érrendszeri károsodást, légúti megbetegedéseket okozó, agresszív anyagok sora keletkezik.

Mindezek ellenére a környéken sokan továbbra is lignittel oldják meg a fûtést, aminek az is az oka, hogy a tûzifa ára az elmúlt 5 évben harmadával-negyedével emelkedett, így pont a legszegényebb rétegek esnek el tõle.

Így jutottunk el mára odáig, hogy évente kb. 400 ezer tonna lignitet éget el a lakosság, ami 50-80 ezer család fûtését biztosítja.

„Ez pedig az Európai Bizottság környezetvédelmi fõigazgatósága által ajánlott módszertan szerint számolva kb. 60 milliárd forint kárt okoz az egészség és a környezetkárosítás szempontjából” – mondja F. Nagy Zsuzsanna, az Elosztó Projekt egyik szervezõje, aki hozzáteszi azt is, hogy a fa- és lignitégetés évente 13 ezer ember idõ elõtti halálát okozza Magyarországon, de a gyermekek életesélyeit is 6-8 hónappal csökkentheti.

Ezért is végeztek egy felmérést 2019 szeptemberében, amikor lakossági szénárusító helyekrõl vettek mintákat. Direkt olcsókat választottak, hiszen ezek érhetõek el az energiaszegénységgel leginkább sújtott családok számára. A Bükkábrány–Ózd-vonalon található TÜZÉP-eken a helyben bányászott bükkábrányi, putnoki, felsõnyárádi szeneket, illetve egy kivételt, német brikettet is vásároltak. Ezen felül Sajókápolnáról és Ózdról is beszereztek mintákat, ahol azt az elmúlt évben, szociális tüzelõanyagként, ingyen kapták a lakosok.

A vizsgálatok sok meglepetést nem okoztak: a lakosság számára tüzelõanyagként árusított és osztott lignit háztartási tüzelésre alkalmatlan, ugyanis alacsony a fûtõértéke, magas a hamu- és kéntartalma. A bükkábrányi lignitbrikett hamutartalma például száraz állapotban 40 százalék felettinek bizonyult, de a bükkábrányi és sajókápolnai lignité is 30 százalék fölött volt. Csak összehasonlításként: a kontrollként bevizsgált német barnaszénbrikett hamutartalma mindössze 3,9 százalék volt.

Aggasztóan magas a kéntartalom is (3,29–4,6 százalék) a német termékhez képest, amely csupán 0,36 százalék volt. A vizsgálat szerint széntartalmát tekintve mindössze két minta nevezhetõ megfelelõnek (Ózd és Felsõnyárád), de ezek kéntartalma is elfogadhatatlanul magas volt.

Legalább van mivel fûteni

„Elmegyünk az önkormányzathoz, segítséget kérünk, amit tüzelõutalványban adnak. De azt sem mindig egyszerû megszerezni” – ezt már a farkaslyuki Berki Zoltán mondta, amikor körbevezetett minket a község területén található egykori nyíltszíni bányában. Sokan ugyanis, akik nem tudják a téli tüzelõanyagot megvenni, ide járnak.

A növényt kiszedik, a földet megvágják kapával, így lehet még találni szenet

– magyarázza Berki, aki szerint a környéken sokan bármit elégetnek a régi kályháikban, ám így sem tudják sokszor kifûteni a lakásokat. Az õ unokája is került már kórházba tüdõgyulladás miatt. „A doktor azt mondta, hogy próbáljuk legalább ott fûteni, ahol a kisunoka van. Ez sem könnyû, hiszen az itt elérhetõ jövedelmekbõl nem lehet kettõ helyiséget kifûteni, ráadásul a falak is sokszor nedvesek, salétromosak” – magyarázza.

Szerinte a legnagyobb segítség az lenne, ha az önkormányzatok enyhítenének a tüzelõutalványok átadásának szabályain, például „nem akadnának fenn azon, ha valaki 15-20 forinttal átlépte” a bevételi határt, amíg adható utalvány, de az is sokat segítene szerinte, ha nem mindig az aktuális havi, hanem egész éves bevételt néznék, illetve az is, hogyha a gyerekek után járó támogatásokat nem számolnák a bevételek közé.

Javaslata persze az Elosztó Projektnek is van, szerintük az alábbi lépésekkel lehetne hatékonyan fellépni az energiaszegénység ellen:

Hozzanak létre támogatási alapot a hatékonyabb szigeteléshez és hatékonyabb tüzelõberendezések vásárlása (akár 80 százalékos támogatással).
Vizsgálják felül az önkormányzatok szociális tüzelõanyag támogatási gyakorlatát, a lignitet, a magas kéntartalmú szeneket vegyék ki a támogatható tüzelõanyagok körébõl.
Tiltsák be a lignit tüzelõanyagként való értékesítését.
Ne engedélyezzék újabb szénbányák megnyitását.
Piacfelügyeleti szervként a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat indítson vizsgálatot a lakossági forgalomba hozott szénféleségek ellenõrzése érdekében.
Vizsgálja ki a hatóság a lakossági tüzelésre értékesített ásványi nyersanyagok mennyiségét, fajtáját, a felhasználás, hasznosítás módját.
A fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálja meg a kereskedelmi forgalomban lévõ tüzelõanyagok teljes körét (megfelelõségi tanúsítványok, származási bizonyítványok).
A szénrégiók társadalmilag igazságos gazdasági átmenete, szerkezetváltása érdekében a kormányzat vonja be a kormányzati régiós tervezésbe a szénrégiók lakosait, önkormányzatait.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Rossz hír az utazni készülőknek, nem lesz könnyű hazajönni
Lottómilliomosból lett hajléktalan Zsolt
Botrány: Erdei Zsolt lemondott
Hitelmoratórium: egyre kevesebb ügyfél él vele az OTP-nél
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem ...
  
36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa
A kormány a gazdaságvédelmi programokra szánt pénzből csoportosította át a pénzt a Matthias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető Tihanyi Alapítvány működési kiadásaira. Az MCC alap...
  
Tűzvész a Hajdúságban, 45 tűzoltó küzd a lángokkal
Egy faipari épület gyulladt ki. Kigyulladt egy épület egy faipari telephelyen péntek reggel Hajdúböszörményben, a Kórház téren, a lángokkal jelenleg is nagy erőkkel küzdenek a tűzolt...
  
Közel 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban
A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központban 96 450 forintba kerül elvégezni azt a PCR-tesztet, amelynek a költségét a Nemzeti Népegészségügyi Központ 30 ezer forintra lő...
  
Így néz ki a híres Járványügyi Bevetési Egység
Feladatuk a szuperfertőzők felbukkanása utáni kontaktkutatás és elkülönítés lesz. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, pár órával később be is mutatták a...
  
Elvitte a NAV az egyik legnagyobb magyar élelmiszerlánc tulajdonosát
A NAV nyomozói a napokban őrizetbe vettek egy „közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost” Debrecenben. A hatóság közleménye szerint a vállalkozó egy év a...
  
Kaposvár: Eltörte kiskorú áldozatának orrát egy 32 éves férfi
Súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség azzal a 32 éves férfival szemben, aki az útjában álló kiskorú sértettet többször orron ütötte. A vá...
  
800 millió forintot különítenek el a cigány muzsikusoknak
Budapest — Úgy tűnik, a fesztiválszezon elúszott erre az évre, ezért raktárkoncertekkel segíti a kormány a zenészeket, akik a koronavírus-járvány miatt jó ideje nem jutottak bevételhe...
  
Fluor nem kér a pénzből: zenekaruk többi tagjának adnák a teljes gázsit
Budapest — Úgy tűnik, a fesztiválszezon elúszott erre az évre, ezért raktárkoncertekkel segíti a kormány a zenészeket, akik a koronavírus-járvány miatt jó ideje nem jutottak bevételhe...
  
Orbán: Meg kell akadályozni a migrációt továbbra is
A Kossuth Rádió Jó, reggelt Magyarország! műsorának vendége volt péntek reggel Orbán Viktor, miniszterelnök, aki az ország védekezéséről, a vakcináról, a biztonságos országokról é...
  
Orbán Viktor: a kormány csapatot küld a gócpontokhoz
A Kossuth Rádió Jó, reggelt Magyarország! műsorának vendége volt péntek reggel Orbán Viktor, miniszterelnök, aki az ország védekezéséről, a vakcináról, a biztonságos országokról é...
  
Sok család kerül bajba - Nincs napirenden a bértámogatás meghosszabbítása
De lehet, hogy 2021-ben is élnek majd a fizetési moratóriumok. Augusztus végéig jelentkezhetnek a cégek az állami bértámogatási programra. A támogatás iránt nagy volt az igény, a korona...
  
A kormány elkezdett felkészülni a digitális oktatásra
Tovább fejleszti a kormány a KRÉTA oktatási rendszert a digitális oktatás hatékonyabb támogatása érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. ...
  
Előkerülnek a milliárdok raktárkoncertre és cigányzenére
Megjelent a kormányhatározat, amivel előteremtik a pénzt a raktárkoncertekre és a cigányzene támogatására. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelentette be nemrég, hogy állami tám...
  
Több mint 50 milliós osztalék: ennyit vett ki a cégéből Kocsis Máté és családja
Jól fialt tavaly a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté családi cége. A nyereség mellett azonban még a cég tartalékait is megcsapolták. Rekordösszegű pénzt vett ki Kocsis Máté és csa...
  
Botrány: Erdei Zsolt lemondott
A Magyar Nemzet információi szerint távozott a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) társelnöki pozíciójából Erdei Zsolt. A világbajnok öklözőt 2017. áprilisában választották meg a ...
  
Kiverte a biztosítékot mert rákérdeztek, kényszermunkában gyártottak e maszkokat
Demeter Márta azt akarta megtudni, hogy vettünk-e ujgur kényszermunkásokkal gyártatott maszkokat, kapott egy semmire sem jó választ. Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő tett fe...
  
Rekordosztalékot vett ki cégéből Kocsis Máté és családja
Az Mfor.hu szerint jól fialt tavaly a Fidesz frakcióvezetőjének családi cége. Rekordösszegű pénzt vett ki Kocsis Máté és családja az általuk vezetett Hobby Key Kft.-ből tavaly – min...
  
Újabb botrány van Farkas Flórián körül
Méltatlan a képviseletre, írja a házelnöknek az ORÖ elnökhelyettese. Méltatlan a képviseletre Farkas Flórián országgyűlési képviselő, illetve Farkas Félix roma nemzetiségi szószó...
  
Schobert Norbi megint elmondta a véleményét - szigorításokat javasol
A fitneszguru most a közösségi médiáról osztotta meg gondolatait. Rövid interjút készített a Blikk Schobert Norberttel, aki elárulta: akkor adott gyermekeiknek mobilt, amikor azok betölt...
  
Emberölés miatt nyomoznak a meghalt rab ügyében
Az ügyészség vizsgálja annak a 34 éves férfinek a halálát, aki július 23-án halt meg intézkedés közben a sátoraljaújhelyi börtönben. A BV közleménye szerint „a fogvatartott dühö...
  
15 ezerrel kevesebb kórházi ágyon ápolnak betegeket, mint a járvány előtt
Júniusban elkezdték feltölteni a tavasszal kiürített kórházi ágyakat. A nyár első hónapjában az összes kórházi ágy 53 százalékát használták ki, 12 százalékkal többet, mint máj...
  
Siófok: egy beteg és egy ápoló is elkapta a vírust
„Tegnap a késő esti órákban derült ki, hogy Intézményünk Belgyógyászati Osztályán egy beteg és egy ápoló koronavírus tesztje pozitív lett” - közölte csütörtökön a siófoki k...
  
Orbán: vannak ezek az emberjogi harcosok, akiket én csak libernyákoknak nevezek
"Továbbra is szeretném kérni az ország polgáraitól, hogy segítség a védekezést, (...) de nem lehet az élet minden rezdülését körülárkolni, mindenki mellé rendőrt állítani," mondta...
  
Orbán: Úgy neveltem a lányaimat, hogy a saját lábukon meg tudjanak állni
"Továbbra is szeretném kérni az ország polgáraitól, hogy segítség a védekezést, (...) de nem lehet az élet minden rezdülését körülárkolni, mindenki mellé rendőrt állítani," mondta...
  
Oltás: Gulyás nem árulta el, mely céggel vagy cégekkel szerződtek le
Százmilliószám foglalják le az országok az egyelőre készülő koronavírus elleni oltásokat, a magyar kormány sem akart lemaradni. Ötmillió koronavírus elleni oltásra kötött le kapaci...
  
Botrány: Lemondott Pilismarót képviselő-testülete
A testület a bányanyitás miatt kialakult helyzettel indokolta lemondását. A polgármester már korábban felállt. Rendkívüli ülést tartott és lemondott csütörtökön Pilismarót képvis...
  
Találtak két fertőzöttet a siófoki kórházban
Az intézményben megkezdődött a kontaktkutatás. Két ember koronavírus-tesztje hozott pozitív eredményt a Siófoki Kórház-Rendelőintézet belgyógyászati osztályán: egy ott ápolt beteg...
  
Évi 6,6 millióért kér tanácsot pajtásától Demeter Szilárd
6,6 millió forintot fizet a Petőfi Irodalmi Múzeum a Doutdes Bt.-nek stratégiai „tanácsadó tevékenységért” 2020-ban - derül ki az intézmény honlapján közzétett idei szerződéslist...
  
Magyarország: Éhségsztrájkba kezdtek kiutasított külföldiek
„52 külföldi fogvatartott többsége ma éhségsztrájkba kezdett a nyírbátori idegenrendészeti fogdán” - írja a Magyar Helsinki Bizottság a szervezet Facebook-oldalán. Hozzáteszik: nem ...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Havi 54 ezer forintból élek, hat gyerekem van, nem telik tüzelõre


Bár sokan csak a gyárakat és az autókat okolják a légszennyezésért, vannak olyan területei Magyarországnak, ahol a lakossági fûtés a legnagyobb szennyezõ. Mit tehetnek azok, akik jobb híján használt ruhát és mûanyagot égetnek el, csak hogy ne fagyjon meg az egész család? A Sajó-völgyben jártunk.

Havi 54 ezer forintból élek, hat gyerekem van, ebbõl nemigen telik tüzelõre

– mondja Vadász Iván, aki a Miskolctól északra található Lyukóvölgyben engedte meg, hogy bepillantást nyerhessünk az életébe. Õ is az energiaszegénységgel küzd, ahogyan a környéken oly sokan. Ez azt jelenti, hogy nem képes megfizetni a fûtés vagy az egyéb alapvetõ energiaszolgáltatások olyan szintjét, ami a tisztességes életminõséghez szükséges.

„A máltaiaktól (Magyar Máltai Szeretetszolgálat – a szerk.) kaptunk rossz bútorokat, amit nem tudtak szétosztani, ez még nagyjából egy hétre elég” – mesélte a férfi, hozzátéve, hogy nagy szükségük volt a támogatásra, hiszen az 54 ezer forintos jövedelme miatt kiestek a szociálisan rászorultak körébõl. Amikor pedig arról kérdezzük, hogy mégis mennyi köbméter fára lenne szüksége, hogy a téli szezont ki tudja fûteni, csak legyint, és megjegyzi, hogy azt õ nem tudja, mert akkora mennyiséget még sosem kapott.

A helyzetét tovább nehezíti, hogy a ház, amelyben lakik, finoman szólva sincs szigetelve. Ráadásul az áruházakban megvásárolható legolcsóbb kályhával próbálják befûteni, ami alig 40-50 százalékos hatásfokkal mûködik, hiszen a hõt sem tudja megtartani, így állandóan utána kell pakolni, hogy valamelyest meleg legyen az otthonukban.

Nincs egyedül

A probléma sok ezer családot érint a Sajó-völgyben, éppen ezért indította el hat civil szervezet – a Habitat for Humanity, a Nonprofit Szektor Analízis Egyesület (NOSZA), a Magyar Szegénységellenes Hálózat, az Esély Labor Egyesület, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló) és a Magyar Nõi Érdekérvényesítõ Szövetség (Nõi Érdek) – az úgynevezett Elosztó Projektet, amely az energiaszegénység ellen vette fel a küzdelmet.

Õk vittek minket körbe a környéken decemberben, és tõlük tudtuk meg azt is, hogy a Vadász család lényegében még a kedvezõbb helyzetûek közé tartozik, mert õk fával és nem lignittel, esetleg ruhákkal vagy mûanyag hulladékkal fûtenek.

A probléma gyökere, hogy az utóbbi években feléledtek a környékbeli kisebb zsebbányák, ahonnan nemcsak a lakosság, hanem az önkormányzatok is elõszeretettel vásárolnak lignitet. Sõt, 2011-ben a Mátrai Erõmû is elindított egy programot, melynek keretében házhoz vitték az olcsón kínált lignitet.

Az önkormányzatoknak kényelmesebb ezt adni, mert az erõmû házhoz vitte az árut, míg a favásárlásnál a szállítás is plusz költséget jelentett volna, ráadásul így nagyobb mennyiséget tudnak adni, ami látványosabb is

– magyarázza Kovács Bence, a Magyar Természetvédõk Szövetsége energiaprogramjának munkatársa. A probléma, hogy a lignit – ahogy az az állami Fûts okosan kampány oldalán is szerepel – tüzeléstechnikai tulajdonságai nem jók, nagyon szennyezi a levegõt, ezzel rendkívüli módon rontja a helyi közösségek életminõségét, és "felhasználására a háztartási tüzelõberendezések alkalmatlanok”.

„Míg az erõmûben kéntelenítés után kerül a levegõbe a füst, ez a lakossági kéményeknél nem így van, ott lerakódik és nemcsak az embereket, de a tüzelõberendezéseket is roncsolja” – magyarázza Kovács, aki elmondja azt is, hogy a háztartási célú tüzelõanyagokra jelenleg nincsen semmiféle rendelet vagy norma, így elvileg

bármit elégethetnek a mélyszegénységben élõk.

„A levegõtisztaságért felelõs kormányzati szervek tudomásunk szerint többször kormányülés elé terjesztettek egy javaslatot, melyben pontos értékek alapján meghatároznák, mit lehet lakossági célú tüzelõanyagnak nevezni, ám eddig nem sikerült elérni, hogy a javaslatból rendelet legyen” – mondja Kovács, aki szerint ha valaha lesz ilyen elõírás, akkor abba a lignit biztosan nem fog beférni, hiszen annak égetésekor rákkeltõ, szív- és érrendszeri károsodást, légúti megbetegedéseket okozó, agresszív anyagok sora keletkezik.

Mindezek ellenére a környéken sokan továbbra is lignittel oldják meg a fûtést, aminek az is az oka, hogy a tûzifa ára az elmúlt 5 évben harmadával-negyedével emelkedett, így pont a legszegényebb rétegek esnek el tõle.

Így jutottunk el mára odáig, hogy évente kb. 400 ezer tonna lignitet éget el a lakosság, ami 50-80 ezer család fûtését biztosítja.

„Ez pedig az Európai Bizottság környezetvédelmi fõigazgatósága által ajánlott módszertan szerint számolva kb. 60 milliárd forint kárt okoz az egészség és a környezetkárosítás szempontjából” – mondja F. Nagy Zsuzsanna, az Elosztó Projekt egyik szervezõje, aki hozzáteszi azt is, hogy a fa- és lignitégetés évente 13 ezer ember idõ elõtti halálát okozza Magyarországon, de a gyermekek életesélyeit is 6-8 hónappal csökkentheti.

Ezért is végeztek egy felmérést 2019 szeptemberében, amikor lakossági szénárusító helyekrõl vettek mintákat. Direkt olcsókat választottak, hiszen ezek érhetõek el az energiaszegénységgel leginkább sújtott családok számára. A Bükkábrány–Ózd-vonalon található TÜZÉP-eken a helyben bányászott bükkábrányi, putnoki, felsõnyárádi szeneket, illetve egy kivételt, német brikettet is vásároltak. Ezen felül Sajókápolnáról és Ózdról is beszereztek mintákat, ahol azt az elmúlt évben, szociális tüzelõanyagként, ingyen kapták a lakosok.

A vizsgálatok sok meglepetést nem okoztak: a lakosság számára tüzelõanyagként árusított és osztott lignit háztartási tüzelésre alkalmatlan, ugyanis alacsony a fûtõértéke, magas a hamu- és kéntartalma. A bükkábrányi lignitbrikett hamutartalma például száraz állapotban 40 százalék felettinek bizonyult, de a bükkábrányi és sajókápolnai lignité is 30 százalék fölött volt. Csak összehasonlításként: a kontrollként bevizsgált német barnaszénbrikett hamutartalma mindössze 3,9 százalék volt.

Aggasztóan magas a kéntartalom is (3,29–4,6 százalék) a német termékhez képest, amely csupán 0,36 százalék volt. A vizsgálat szerint széntartalmát tekintve mindössze két minta nevezhetõ megfelelõnek (Ózd és Felsõnyárád), de ezek kéntartalma is elfogadhatatlanul magas volt.

Legalább van mivel fûteni

„Elmegyünk az önkormányzathoz, segítséget kérünk, amit tüzelõutalványban adnak. De azt sem mindig egyszerû megszerezni” – ezt már a farkaslyuki Berki Zoltán mondta, amikor körbevezetett minket a község területén található egykori nyíltszíni bányában. Sokan ugyanis, akik nem tudják a téli tüzelõanyagot megvenni, ide járnak.

A növényt kiszedik, a földet megvágják kapával, így lehet még találni szenet

– magyarázza Berki, aki szerint a környéken sokan bármit elégetnek a régi kályháikban, ám így sem tudják sokszor kifûteni a lakásokat. Az õ unokája is került már kórházba tüdõgyulladás miatt. „A doktor azt mondta, hogy próbáljuk legalább ott fûteni, ahol a kisunoka van. Ez sem könnyû, hiszen az itt elérhetõ jövedelmekbõl nem lehet kettõ helyiséget kifûteni, ráadásul a falak is sokszor nedvesek, salétromosak” – magyarázza.

Szerinte a legnagyobb segítség az lenne, ha az önkormányzatok enyhítenének a tüzelõutalványok átadásának szabályain, például „nem akadnának fenn azon, ha valaki 15-20 forinttal átlépte” a bevételi határt, amíg adható utalvány, de az is sokat segítene szerinte, ha nem mindig az aktuális havi, hanem egész éves bevételt néznék, illetve az is, hogyha a gyerekek után járó támogatásokat nem számolnák a bevételek közé.

Javaslata persze az Elosztó Projektnek is van, szerintük az alábbi lépésekkel lehetne hatékonyan fellépni az energiaszegénység ellen:

Hozzanak létre támogatási alapot a hatékonyabb szigeteléshez és hatékonyabb tüzelõberendezések vásárlása (akár 80 százalékos támogatással).
Vizsgálják felül az önkormányzatok szociális tüzelõanyag támogatási gyakorlatát, a lignitet, a magas kéntartalmú szeneket vegyék ki a támogatható tüzelõanyagok körébõl.
Tiltsák be a lignit tüzelõanyagként való értékesítését.
Ne engedélyezzék újabb szénbányák megnyitását.
Piacfelügyeleti szervként a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat indítson vizsgálatot a lakossági forgalomba hozott szénféleségek ellenõrzése érdekében.
Vizsgálja ki a hatóság a lakossági tüzelésre értékesített ásványi nyersanyagok mennyiségét, fajtáját, a felhasználás, hasznosítás módját.
A fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálja meg a kereskedelmi forgalomban lévõ tüzelõanyagok teljes körét (megfelelõségi tanúsítványok, származási bizonyítványok).
A szénrégiók társadalmilag igazságos gazdasági átmenete, szerkezetváltása érdekében a kormányzat vonja be a kormányzati régiós tervezésbe a szénrégiók lakosait, önkormányzatait.
Hitelmoratórium: egyre kevesebb ügyfél él vele az OTP-nél
36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa
Tűzvész a Hajdúságban, 45 tűzoltó küzd a lángokkal
Közel 100 ezer forintba kerül a PCR-teszt a hódmezővásárhelyi kórházban
Így néz ki a híres Járványügyi Bevetési Egység
Elvitte a NAV az egyik legnagyobb magyar élelmiszerlánc tulajdonosát
Kaposvár: Eltörte kiskorú áldozatának orrát egy 32 éves férfi
800 millió forintot különítenek el a cigány muzsikusoknak
Fluor nem kér a pénzből: zenekaruk többi tagjának adnák a teljes gázsit
Orbán: Meg kell akadályozni a migrációt továbbra is
Orbán Viktor: a kormány csapatot küld a gócpontokhoz
Sok család kerül bajba - Nincs napirenden a bértámogatás meghosszabbítása
A kormány elkezdett felkészülni a digitális oktatásra
Előkerülnek a milliárdok raktárkoncertre és cigányzenére
Több mint 50 milliós osztalék: ennyit vett ki a cégéből Kocsis Máté és családja
Botrány: Erdei Zsolt lemondott
Kiverte a biztosítékot mert rákérdeztek, kényszermunkában gyártottak e maszkokat
Rekordosztalékot vett ki cégéből Kocsis Máté és családja
Újabb botrány van Farkas Flórián körül
Schobert Norbi megint elmondta a véleményét - szigorításokat javasol
Emberölés miatt nyomoznak a meghalt rab ügyében
15 ezerrel kevesebb kórházi ágyon ápolnak betegeket, mint a járvány előtt
Siófok: egy beteg és egy ápoló is elkapta a vírust
Orbán: vannak ezek az emberjogi harcosok, akiket én csak libernyákoknak nevezek
Orbán: Úgy neveltem a lányaimat, hogy a saját lábukon meg tudjanak állni
Oltás: Gulyás nem árulta el, mely céggel vagy cégekkel szerződtek le
Botrány: Lemondott Pilismarót képviselő-testülete
Találtak két fertőzöttet a siófoki kórházban
Évi 6,6 millióért kér tanácsot pajtásától Demeter Szilárd
Magyarország: Éhségsztrájkba kezdtek kiutasított külföldiek
Gulyás: Karácsony Gergely elvesztette a higgadtságát
Müller Cecília a határkerítésnél: illegális migrációról beszélt
Brutálisan összeverte a barátnőjét az erdélyi magyar egyetem egyik tanársegédje
Winkler Róbert: Most már mi is a csicskamédiához tartozunk
Mutatjuk Boldog István törvényjavaslatát
Kiderült miért vittek el bilincsben egy nőt a rendőrök egy budapesti kávézóból
Kigyulladt a brüsszeli World Trade Center
Hányszor 500 ember volt a Bagossy Brothers Company siófoki koncertjén?
Néhány hét múlva kiderül, lesz-e és mennyi nyugdíjkiegészítés
Rossz hír az utazni készülőknek, nem lesz könnyű hazajönni
Meglódultak a számaink: 33 új beteg és egy új áldozat
Nem akárkivel fogott új vállalkozásba Mészáros Lőrinc
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum