thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.25
THE POST
           
25
Eltűnhet a médiaismeret tantárgy a középiskolákból
Ez is érdekelhet:
Durva kritikát kapott Berki: Ha a média nem lenne a hátad mögött lehet már rég egy parlagi senki lennél
Eddig több mint százezren látták a Németh Szilárdról szóló pacal paródiát
A kormány 370 millióval támogatja Németh Szilárd birkózó akadémiáját
Csütörtökön hozott nyilvánosságra a Magyar Nemzet egy hamarosan a kormány elé kerülő előterjesztést a Nemzeti Alaptanterv módosításáról, ami szerint

eltűnhet a mozgókép- és médiaismeret tantárgy a középiskolákból.Az előterjesztésből az derül ki, hogy elosztanák az anyagot több tantárgy között. A lépést azzal indokolják hogy jobb, ha „a tudatos médiahasználattal kapcsolatos kompetenciák fejlesztése” megjelenik minden tantárgyban.

A mozgókép- és médiaismeret tantárgyat 1997 óta tanítják iskolákban, a Nemzeti Alaptantervnek 2000 óta része, és csak szaktanári képesítéssel rendelkező tanárok taníthatják. A tantárgy bevezetését így indokolta az akkori oktatási kormányzat: „Napjainkban értesüléseink túlnyomó részét nem személyesen hozzánk intézett »üzenetekből« merítjük, hanem mesterséges közvetítő rendszerek útján. A tömeges, passzív információfogyasztás az életvitel és a gondolkodás torzulásához vezethet. Ezért az iskolának az új audiovizuális környezetet értő, szelektíven használó fiatalokat kell nevelnie.”

A médiatanárok és a tanagyagot kialakító film- és médiatudománnyal foglalkozó kutatók felháborodtak a kivezetésről szóló hír hallatán. Hartai László, az ELTE Filmtudomány tanszékének alapító oktatója szerint

„retorikai fogás csak, hogy a megszűnő tantárgy tartalma más tárgyakba kerül”,

amit a közvélemény és a szakma megnyugtatására használ az oktatási kormányzat. Szerinte anélkül, hogy biztosítanák a tanárok képzését és továbbképzését (hogy képesek legyenek mozgókép- és médiaértési készségeket fejleszteni), és tananyag- és módszertani fejlesztések hiányában nem beszélhetünk valódi tartalmi integrációról.

„Az oktatást valójában ismerők közül mindenki tudja, hogy ha nincs óra (idő, tanítási felület), ha nincs számon kérhető masszív tartalom és képességfejlesztés, ha nincs tanári szaktudás, akkor az ilyen »átszövő megoldásokra« nem alapozható tanítás.”

Hartai szerint felelőtlenség most megszüntetni a médiaismeret tárgyat, látva

hogyan kommunikál 2020-ban a világ és a gyerekek,
hogy az online tartalmakat nézve az audiovizuális tartalmak (videók) aránya 6 év alatt 30 százalékról 90 százalékra nőtt,
és hogy milyen radikálisan átalakult a közbeszéd az online térben (utalva rá, hogy álhírek árasztanak el minket).

Hartaihoz hasonló véleményen van két, a 444-nek nyilatkozó, de névtelenséget kérő, középiskolában tanító médiatanár is. Elképzelhetetlennek tartják, hogy a nem médiaszakos, egyébként is túlterhelt kollégáik hajlandók lesznek majd médiaismereti elemeket szőni az óráikba.

„És itt fontos hangsúlyozni, hogy a médiaoktatás nem egyenlő az IKT-eszközök (információs és kommunikációs technológiák) beemelésével az órai munkába”

– mondta egyikük.
Bíztak benne, hogy az ifjúságvédelmi szempontok megmentik a tárgyat

A megkérdezett tanárok elmondták, szakmai körökben már egy ideje állandó téma, hogy vajon mikor szántja be a mozgókép- és médiaoktatást az oktatási kormányzat.

„Egy valami miatt reméltük, hogy ez talán nem fog bekövetkezni: az online világ és a közösségi média gyerekekre leselkedő veszélyei miatt kialakult morális pánik miatt, ami a Hoffmann Rózsa-féle oktatási kormányzat idején erősödött meg különösen.”A médiaismeret órán lehetett ugyanis eddig a legkönnyebben olyan tudást adni a diákok kezébe arról, hogyan működik az internetes zaklatás (cyberbullying), vagy hogy hogy mire kell figyelni, amikor információt osztanak meg magukról az interneten

Beszéltünk olyan tanárral, aki szerint az amiatt kell most mégis mennie a mozgókép- és médiaismeret tárgynak, mert a tananyag másik része viszont kifejezetten a tudatos és kritikus médiafogyasztásra (vagy inkább médiahasználatra) tanításról szól.

„Óhatatlanul hozza azokat a kérdéseket, hogy mitől lesz egy médium független vagy elfogult, hogyan lehet felismerni a manipulációt, és egyáltalán, hogyan működnek a médiarendszerek.”

R

22;Ez az a tantárgy, ami, ha komolyan veszik, igazán kritikus gondolkodásra tudja tanítani a gyerekeket, pont ezért nem érdeke a jelenlegi rendszernek, hogy megmaradjon.”Persze, hogy mennyire jelentek meg ezek a sokszor politikaiba hajló kérdések a médiaismeret órákon, az mindig is nagyban függött a tárgyat tanító pedagógustól, és az iskolától. A tantárgynak van egy mozgóképismereti része, ami lényegében filmtörténet és filmelmélet középiskolásoknak. Ha valamelyik tanár el akarta kerülni a társadalmi témákat, erre menekülhetett.
Az óraszámcsökkentési láz áldozata lett?

Hartai László viszont nem gondolja, hogy a mozgókép/média eltüntetése a tantárgyak közül valamiféle felülről jövő, politikai indíttatású megrendelés volna. Szerinte inkább az iskolások óraszámának csökkentésére vonatkozó elvárások áldozatául eshetett a tantárgyuk.

„Ritka erős egyetértés van az érintettek között abban, hogy csökkenteni kell a diákok terhelését, ennek legegyszerűbb módja pedig az óraszámcsökkentés (Ez ugyanis nem érinti a tantárgyak belső követelményrendszerét, témáit, mélységét, amiket erős tantárgyi lobbik óvnak a változástól). Mivel azonban az óraszám áttételesen érinti a finanszírozást és a tanári fizetéseket, bármilyen változás óriási feszültségeket generálhat, ezért ezzel különösen óvatosan kell bánni. Azt hiszem, ez az oka annak, hogy a középiskolai szabályozás most majd 35-ről 34 tanórára csökkenti a maximális heti kötelező óraszámot. Ami persze látszatintézkedés, a terhelést érzékelhetően nem csökkenti, de kommunikálható ekként” – mondta a szakember, aki szerint tehát az óraszámcsökkentés követelményének kipipálásában segíthet „a legkisebb óraszámú tárgyacska, a mozgókép/média kivétele”.

Bizonyára az is belejátszott a választásba – tette hozzá –, hogy „valószínűleg nem érkezett elég sok vagy elég súlyos tiltakozás”, ennek a tárgynak a kivezetése ellen, amikor még zajlott a NAT módosításának előkészítése.
A képzőhelyek lehúzhatják a rolót?

Az mindenesetre nagy kérdés, hogy mi lesz most a mozgókép- és médiaismeret szakos tanárok képzésével, és még inkább: azokkal tanárokkal, akik így kvázi feleslegesen végezték el a szakpárjuknak ezt a részét. Hartai László szerint erről még nem született döntés.

Mint ahogy a NAT minden módosítását, úgy a médiaismeret kivezetését is felmenőrendszerben viszi végbe az oktatási kormányzat, így amíg a mostani kilencedikes évfolyamok eljutnak az érettségiig, marad a tantárgy. Utána azonban akkor sem kell majd ennyi médiatanár, ha az iskoláknak esetleg tagozatos formában marad lehetőségük médiaismeretet oktatni.

Néhány szegedi médiatanár-szakos egyetemista már jelezte szerkesztőségünknek, hogy attól tartanak, „a diplomájuk fele semmit sem fog érni” a jövőben. Szerintük félő, hogy álláskeresésnél is gondot jelent majd, hogy csak egyik szakjuk hasznosítható. A felvételnél ugyanis egyértelműen előnyt élveznek a két (működő) szakos tanárok.

„Akkor most saját pénzből még minimum 4 évet tanuljunk pluszban, hogy legyen még egy szakunk a munkához, így 10-11 év tanulás után is max 150 ezerrel szúrják ki a szemünk?”– tette fel jogosan a kérdést a szegedi diákok témában létrehozott Facebook-oldalán az egyik érintett hallgató.

Hartai László számításai szerint az országban összesen mintegy 1200-1300 szaktanár van, aki tanárképzési- és továbbképzési kurzusokon megszerezte a képesítést a mozgókép- és médiaismeret tantárgy tanítására. „Közigazgatási- és oktatási államtitkárokkal kellett megértetni, hogy ehhez a munkához felkészült emberek kellenek, mert a mozgóképes kommunikációt, a filmnyelvet nem érti és tudja tanítani a rajz-vagy magyartanár, ahogy a kémiaórát se célszerű a tornatanárra bízni.”

„Az, hogy mindezt a fejlesztést kiradírozzák, kukába hajítják, az az ország humán tőkéjének semmibe vétele volna, visszaélés és felelőtlenség a jövővel szemben, továbbá - nem mellékesen - valós érvekkel indokolhatatlan”

– mondta Hartai.

Illusztráció: Kiss Bence
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Közel félmillió magyart érintenek a kivételes nyugdíjszabályok
Hivatalos: egy magyar férfi a korona vírus miatt lezárt egyik városban ragadt
Orbán Ráhel eldobott kakis pelenkája nem váltott ki annyi indulatot mint Schobert Norbi botránya
Hírhez tartozó kép:
Közel félmillió magyart érintenek a kivételes nyugdíjszabályok
Hivatalos: egy magyar férfi a korona vírus miatt lezárt egyik városban ragadt
Hivatalos: egy magyar férfi a korona vírus miatt lezárt egyik városban ragadt
Orbán Ráhel eldobott kakis pelenkája nem váltott ki annyi indulatot mint Schobert Norbi botránya
Durva kritikát kapott Berki: Ha a média nem lenne a hátad mögött lehet már rég egy parlagi senki lennél
Eddig több mint százezren látták a Németh Szilárdról szóló pacal paródiát
A kormány 370 millióval támogatja Németh Szilárd birkózó akadémiáját
A magyar kormány figyelmeztetést adott ki a koronavírus miatt
Schobert Norbi Ausztriából üzent a gyűlölködőknek: az üzenetem miatt soha nem fogok bocsánatot kérni
Németh Szilárd: megerősödött a migrációs nyomás ezért személyesen ellenőrzi a védelmet
Szijjártó: a magyar egy igazi szabadságharcos nép
Soros: A CEU hírnevet szerzett az oktatás szabadságának megvédésével Orbán ellen
Rendőrségi összefoglaló: tizenhárom határsértővel szemben intézkedtek
Koronavírus: Mire számíthatnak a tb-tartozást felhalmozók ha nagy a baj?
Koronavírus: Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki
Négy magyar ragadt Vuhanban a lezárt városban
Ónos eső lepi be az országot
Budapesttel reklámozzák az új orosz villamost
Koronavírus: Ötvenmillióan zárlat alatt
Európa is felkerült a koronavírus térképre
Ausztrál pokol: az elpusztult állatok száma átlépte az egymilliárdot
Teljes az útzár az M3-on
Milliárdos férfi vigasztalja Vajna Timit
Molnár Anikó: Nincs mitől tartanom. Én sosem hazudtam
Tanúként hallgatja meg a bíróság Molnár Anikót a Havas Henrik elleni perben
Gőzölgő trágya borult a szombathelyi körfogalomba
Varga Judit: Sajnos a néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is
Varga Judit: a Fidesznek nem a néppárti tagság a fontos
Ennek nem szabad megtörténnie: 65 millió emberrel végezhet egy koronavírus-járvány
Meghalt az első, betegeket kezelő orvos Kínában
Koronavírus Magyarországon: két gyanús esetet találtak
Závecz: drasztikusan csökken a Fidesz tábora
Schobert Norbert a magyar nemzet tornatanara
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Indoklás nélkül mentette fel a posztjáról a kórházigazgatót Kásler
Hivatalos pofon Orbánnak: Félmillió támogatót veszített a Fidesz
Novák: Heteken belül döntést kell hozni a Fidesz néppárti tagságáról
Már februárban lehet új EU-s költégvetés
Sáskajárás: Nagy a kockázata annak, hogy a szomszédos országokat is letarolják a sáskák
Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást
Egy kis Punto miatt nem közlekedik az 59-es villamos
Ezeket a Kínából érkezett utasokat keresik, hogy megállítsák a gyilkos vírust
Orvosi segélykiáltása a kínai pokolból: Inkább rúgjanak ki, de mi is élni akarunk!
Döntős a budapesti Eb-n, és olimpiai résztvevő a magyar férfi vízilabdaválogatott
Nem is anyakönyvezték és a kötelező védőoltásokat sem kapta meg ez a magyar kisgyerek
Rendőrök segítségével vettek el egy 4,5 hónapos babát egy családtól
Spiegel: Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból
Papagájrajongó fideszes mosná le Győrről a Borkai-foltot
Koronavírus: lezárták a Tiltott Várost Pekingben
Maga szerint ki a fas*zt érdekel Amerikában Ukrajna?
Hatalmas robbanás történt Houstonban
Több mint 100 kilót fogyott a legkövérebb gyerek
Ezért nem cseréli le a Coca-Cola a műanyag palackokat
Újabb drámai részletek derültek ki a németországi étteremben kitört lövöldözésről
Teljesen összeomlott a természet: Megérkeztek az első gólyák Afrikából
Kellemetlen helyzetbe hozták Győrfi Pált és családját: hiába tett panaszt
Koronavírus: elcsigázott orvosok elkeseredett küzdelmet folytatnak az emberek életéért
Betegség gyötri II. Erzsébetet
Aján Tamás határozottan állítja, nem függesztették fel
Kétségbeesett üzenetek a koronavírus miatt lezárt városból - lassan elfogy az élelem
Vasvári Vivien megmutatta az exével kötött 32 milliós kölcsönszerződést
Egy miskolci férfi összevizelt 60 kg kelkáposztát, 50 kg fejeskáposztát, 30 kg sárga burgonyát, 12 kg édesburgonyát és 5 kg céklát
16 percen át volt téma a magyar médiahelyzet az osztrák állami tévében
A közmédiából kilépett Balogh Krisztina is meginterjúvolta Karácsony Gergelyt
ENSZ meghallgatás: Új magyarázattal állt elő a kormány Gyöngyöspata-ügyben
Letartóztatták a külföldi férfit, aki a gyanú szerint bántalmazott egy nőt Budapesten
A Wall Street eredeti farkasa beperli a film producereit
Nem igaz, hogy a miskolci kórház szülészetén soha nem tettek különbséget bőrszín alapján a páciensek között
MÁV: Mindenki nyugodjon meg!
Egy nárcisztikus a lábát is képes eltörni azért, hogy vele foglalkozz
A gödrét kiásták de sose fog megépülni a ferihegyi parkolóház
Kívülről bedeszkázták a CEU laboratóriumának ablakait
Kubatov egy évvel a választások előtt szólt Borkainak, hogy elő fog kerülni egy jachtos videó
Koronavírus: titkolják de nagy a baj, halottak hevernek az utcákon
Erzsébetváros átvállalja a rászorulók tb-tartozását
Kubatov titkos találkozón szólt Borkainak, hogy vannak róla kényes videók
Rubint Réka teljesen belefogyott a stresszbe - elérem a leánykori súlyomat, még Update sem kell hozzá
Pénzbehajtók verték össze Schobert Norbit évekkel ezelőtt
Eltűnt, ismeretlen helyen lévő kislányt keres a rendőrség!
Migrációs összefoglalót közölt a rendőrség: 71 migránst akadályoztak meg abban, hogy Magyarország területére lépjenek
Kijutott a magyar női asztalitenisz csapat az olimpiára
Felírták az RTL munkatársainak a nevét, hogy még véletlenül se engedjék be őket
Négyen rángatták ki a kórházból a férfit, majd lelökték a lépcsőn Budapesten
Agyonlőtte magát egy ember a szerb parlament lépcsőjén
Soros György bejelentette, globális oktatási hálózatot indít
Az emberiség teljesen felkészületlen egy pusztító világjárványra
Sorra zárják le a városokat a járványtól sújtott tartományokban
Idő kérdése, mikor jelenik meg Magyarországon is a halálos koronavírus
Városokat vontak zárlat alá, iskolákat zártak be a koronavírus miatt
Brutális rablás Budapesten: szemüket, szájukat is befogták a nőknek
Egymilliót fizethet Szécsény polgármestere, mert a városban blokkolta az internetet
A fél ország követeli, hogy Norbi kérjen bocsánatot
Soha nem volt még ennyire közel az emberiség, hogy kipusztítsa önmagát
Debrecen örömmel fogadja az új Természettudományi Múzeumot
Bajban a világ autóipara, de Magyarország nem vesz tudomást róla
Trump visszavonta a vizek védelméről szóló rendelkezést
Négyen bántalmaztak egy férfit a kórházban Újbudán
Kiderítettük, hova és mennyiért repült Áder és Pintér
Habony műve a cigányozós-börtönös offenzíva
Tudósok életre keltették egy 3000 éves egyiptomi múmia hangját
Kulka vallomása: Zavarban vagyok attól, hogy néznek
Ezt üzente a győrieknek Karácsony Gergely
Nem kérnek a kanadaiak Harry hercegékből - petíciót indítottak
Jogerősen elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit
Ki fizeti Orbán indonéz repkedését?
Minisztérium: a gyöngyöspatai gyerekek érdeke, hogy ne pénzzel kárpótolják őket
Magyarország az EU második legkorruptabb országa
Buda-Cash botrány: enyhítették a vádlottak büntetését
Koronavírus: Skóciában is kórházba került négy ember
Szaúd-Arábiában és Szingapúrban is megjelent a koronavírus
Steven Mnuchin: Greta Thunberg azután adjon elő Davosban, ha már főiskolán tanult közgazdaságtant
Holtan találták otthonában a korrupciós botrány egyik központi vádlottját
Életét vesztette két nyolcéves diák: balesetet szenvedett egy iskolabusz Németországban
Visszafizeti Trócsányi a kapott milliókat
Elkerülhetetlen a világjárvány
Hamarosan egészségügyi vészhelyzetet hirdethetnek ki a koronavírus miatt
Az újabb Norbi videó még nagyobb port kavart - zsíros hajú kismamákról beszél a fitnesz guru
Gyurcsánynak nem adták ki a lázas gyerek gyógyszereit
Megharapta a kutya a tehenet, a rendőr elektrosokkolta a kutyát, a tehén megrúgta a rendőrt
Lezártak egy 11 milliós várost a koronavírus miatt
Orbán bejelentette: Indonézia és Magyarország ötszázmillió dolláros közös befektetési alapot hoz létre
Karácsony: minden kompromisszumra kész vagyunk, hogy Budapesten maradjon a Természettudományi Múzeum
Visszafizeti a kapott pénzt Trócsányi László
Transparency International: az EU második legkorruptabb állama lett Magyarország
Varga Ivett lett a BKK vezére
Feketébe öltözve tiltakoznak a közművelődési dolgozók a megalázó fizetés ellen
Előre szólt az ellenzék, hogy botrány lesz a rabok kompenzációjából
Lokál: A köztévés interjúban Karácsony testbeszédén látszott, hogy nincs a helyzet magaslatán
Történelmi mélyponton a forint
Karácsony megakadályozná, hogy Debrecenbe vigyék a Természettudományi Múzeumot
Megúszhatnák a büntetést a török gyerek*mo*lesztálók
Hamis forgalmival közlekedő BMW-t kapcsoltak le a rendőrök
A rendőrség a lakosság segítségét kéri - a képen látható srác rongálta meg a sorompót Debrecenben
Látogatási tilalom: Egyre több a megbetegedés az országban
A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
Most kiderül valóban a tudomása nélkül tettek-e meddővé egy nőt a miskolci kórházban
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva