thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.22
THE POST
           
22
Máris komoly perrel indul az évtized
Ez is érdekelhet:
Rendőrségi összesítő: ötvenegy migránssal szemben intézkedtek a rendőrök
Markolójával ment neki egy kukás autónak a feldühödött magyar férfi!
Orosz gyártmányú rakétákkal lőtték le az ukrán utasszállítót az irániak


Harminchárom vádlottal indul kedden a Simonka György békési politikus köré szerveződött céghálózat milliárdos költségvetési pere. Az eljárás középpontjában az agrárcégek állnak, de a bűnténybe belekeveredtek külföldi vállalkozások, és a titkárnőtől kezdve, a felszámolón át sofőr és egyszerű gazdálkodó is érintett.

„Meghülyítette a fiatalokat” – mondta a harminchárom vádlott egyikének édesapja, egy idős férfi, amikor az önkormányzati választások előtt a per főszereplőjének, Simonka Györgynek a falujában, Pusztaottlakán járt a hvg.hu. Az alig négyszáz lelkes faluban az elmúlt évtizedben több tucat céget és civil szervezetet jegyeztek be, amelyek nevét rendszeresen megváltoztatták, és amelyek számos uniós forrásból pénzt hívtak le pályázatokon, de ennek nyomait alig lehet felfedezni a településen.

A kedden kezdődő per fókuszában azok az agrárcégek állnak, amelyek Simonka György érdekeltségébe tartoztak alapításukkor, a Magyar Termés Tész Kft. volt a banánhéj, amely magával rántotta a hálózatot. A vádirat részleteiből, melyet a hvg.hu is megszerzett, kitűnik, hogy nem csak magyar cégeket próbáltak meg behúzni a csalásokba, hanem szlovák és szlovéniai szereplői is voltak az ügynek.

A történet legfőbb pontjai és szereplői:

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen 2019 augusztusában emelt vádat az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt.
Az ügyészség 8,5 év börtönt és 850 millió forintos vagyonelkobzást kért Simonkára (utóbbi összeg miatt tűnhet úgy, hogy valójában őt tartják az egész irányítójának, noha ő a harmadrendű vádlott).
A vád szerint Simonka és 32 társa 1,4 milliárdos költségvetési kárt okozott, egy bonyolult céghálón keresztül uniós és hazai költségvetési pénzekkel éltek vissza.
A vádlottak padján ül Simonka felesége és unokahúga, illetve másik két fideszes országgyűlési képviselőnek, Kerényi János dél-alföldi pártigazgatónak, valamint Varga Gábor országgyűlési képviselőnek a rokonai.
Az ügy főszereplőit magánokirat-hamisítás, vesztegetés, ezekre való felbujtás is terhelheti.
Simonkához egyéb gyanús ügyletek is kötődnek, amelyet azonban nem vizsgált az ügyészség.

A "vagány" csávó

Simonka György 2006-ban lett polgármester a békési Pusztaottlakán, ekkor még dinnyekereskedő vállalkozását is működtette. A Simba Hungary Kft. 2008-ban került be a hírekbe azzal, hogy a cég kapujához vonultak dühös dinnyetermelők, mert Simonka nyomott áron vásárolta fel a dinnyét. Ez egy cseppet sem zavarta Simonkát abban, hogy 2010-es parlamenti képviselővé választása után nekimenjen a multiknak, mert azok túl olcsón árulták a dinnyét. A falu és a képviselő aztán azért került be a sajtóba 2012-ben, mert az akkor LMP-s képviselő, Szabó Rebeka leleplezte, hogy Simonka és felesége magánföldjein dolgoznak a helyi közmunkások. Ettől kezdve figyelt a sajtó kiemelten a békési politikusra és arra, hogy mi is történik a pici faluban. A HVG és a Magyar Narancs is megdöbbent, hogy a zsákfaluban több tucat céget jegyeztek be, hogy felzárkóztató programokra költöttek el százmilliókat úgy, hogy annak alig volt nyoma Pusztaottlakán.

Ebben a pici, békési zsákfaluban 2006 után megszűnt az iskola, az óvoda, igaz, a „főutca” új térköveket kapott, és az orvosi rendelőből is inkubátorház lett. Mindeközben több százmillió forintot költöttek el itt, de nem a központban, hanem az ettől egy kilométerre levő, egykori téesz helyén bejelentett agrárcégeknél. Ez volt a bázisa a Magyar Termés Tész és a Paprikakert Tész Kft.-nek (előbbiben Simonka évekig tag és és ügyvezető is volt, utóbbiban a közös tulajdonú üzletrész tulajdonosa), de ideköltözött a fideszes Kerényi János, dél-alföldi pártigazgató rokonának szövetkezete, a Grand Coop Tész Kft. is, igaz, ez utóbbi már csak meghalni jött ide, 2012 és 2014 között felszámolták a céget.

A Magyar Termés Tész Kft. visszás működését a HVG szúrta ki még 2015-ben. A cég annak ellenére, hogy milliárdos beruházásokra kapott uniós pénzt, óriási veszteséget termelt már 2014-ben. A cég támogatásból jutott hozzá két telephelyh

ez is: egy medgyesbodzási és egy pusztaottlakai telepet vásároltak meg, összesen közel nyolcszázmillió forintból. Ráadásul, az eladó Simonka magáncége, a Simba Hungary Kft. volt mindkét esetben, ahogy a vevő Magyar Termés Tész Kft. menedzsmentjében is ott volt a képviselő. A százmilliós beruházásokra kiírt közbeszerzéseket pedig egy olyan cég nyerte sorra, amely tag is volt egyben a kft.-ben, amely a közbeszerzést kiírta, és az uniós pénzt támogatásként megkapta.

Kiterjesztett kapcsolati háló

A recept jól bevált, mert a Paprikakert Tész Kft. hasonló lendülettel fogott fejlesztésekbe, és hasonló volumenű összegeket költött el beruházásokra, természetesen uniós forrásokból. 2010 és 2015 között lényegében azonos székhellyel működött a két tész, és a telephelyek között is voltak átfedések. Míg a Magyar Termés Tész Kft. több százmilliós közbeszerzésekre saját tagját hívta meg, a fejlesztéseket azzal végeztette el, addig a Paprikakert Tész Kft. nem kispályázott, és külföldi cégeket hajtott fel.

A Paprikakert egy 2012-es, közel félmilliárd forintos közbeszerzésén a szlovéniai Panonmed d.o.o. nyert, cserébe hűtőkamiont, más gépeket, berendezéseket kellett biztosítania a pusztaottlakai cég számára. A közbeszerzésben a kapcsolattartó címe árulkodik a cecei politikushoz, Varga Gáborhoz fűződő kapcsolatról: a képviselő felesége részvételével működő civil szervezet egyik alapítójaként bukkan fel a kapcsolattartóként feltüntetett nő neve. Megszereztük a kezdődő per erre az ügyletre vonatkozó vádiratát, ebből az is kiderül, hogy a nő Varga Gábor rokonának titkárnőjeként dolgozott.

A vádirat szerint az ügylet lebonyolításában szlovák, sőt bolgár cégek is szerepeltek, amelyeket direkt erre a célra alapítottak a Kerényi-rokon soltvadkerti vállalkozó közreműködésével. Rajtuk keresztül szerezték be a valójában az elnyert támogatás töredékébe kerülő eszközöket, ezt ők értékesítették a szlovén cég számára, akik végül megnyerték a tész közbeszerzését. A láncolatban részt vevők, a külföldi cégeket alapítók, a közbeszerzést lebonyolítók, azt elbírálók is a vádlottak között vannak. Az üzleten nyert 250 millió forintos különbözetet egymás között osztották fel: felét a Magyar Termés Tész és a Paprikakert Tész kapta, a maradék százmilliót pedig a saját számlájukra utaltatták.

A fentiek mellett más üzleti kapcsolatokat is ápoltak az iménti vádlottak, megújulóenergia-, illetve más, környezetvédelmi projektekben is utazhattak, az a tárgyalásokon derül ki, hogy ezeket is az agrárcégek bedőlése ránthatta-e be.

A nyomozók szerint Simonka csak a pénzre hajtott

Az adóhatóság 2014-ben, a Központi Nyomozó Ügyészség 2016-tól indított vizsgálatot a két, azóta már felszámolt tész ügyeivel kapcsolatban. A hosszú évekig tartó nyomozás megállapította, Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (tész) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. A termelői szervezetek ugyanis az elismerési tervben szereplő beruházásokhoz, eszközbeszerzésekhez az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint az uniós támogatáson túlmenően a tagállami költségvetésből is támogatásban részesülhettek. A vádirat lényege szerint Simonka 2009 végén határozta el, hogy pénzt szerez mások, illetve azok cégei segítségével.

Módszerük az volt, hogy az uniós, illetve hazai pénzből megvalósított beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel. Az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. A beszerzett eszközök döntően használtak voltak, amelyek csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek.

Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45%-át – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Simonka György mindezidáig tagadta az ellene felhozott vádakat, és ártatlannak tartja magát.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Feltérképezik a műanyagszennyezést a Tisza teljes hosszában
Lezuhant a kollégium 8. emeletéről, meghalt a nyíregyházi diák
Ezeket a papírokat nem kérheti az igazoltató rendőr
Hírhez tartozó kép:
Feltérképezik a műanyagszennyezést a Tisza teljes hosszában
Lezuhant a kollégium 8. emeletéről, meghalt a nyíregyházi diák
Lezuhant a kollégium 8. emeletéről, meghalt a nyíregyházi diák
Ezeket a papírokat nem kérheti az igazoltató rendőr
Rendőrségi összesítő: ötvenegy migránssal szemben intézkedtek a rendőrök
Markolójával ment neki egy kukás autónak a feldühödött magyar férfi!
Orosz gyártmányú rakétákkal lőtték le az ukrán utasszállítót az irániak
Nagyjából olyan drága az élet Budapesten, mint Svájcban
A kormány szerint az atomenergia a nyerő
Koronavírus: már kilenc áldozata van a kínai járványnak
Mivan? Mivan? Mivan? – Karácsony-interjú köztévé módra
Titokzatos milliárdos vigasztalja a gyászoló Vajna Timeát
Újabb migráns alagutat találtak a déli határon
Harry és Meghan figyelmeztette a sajtót, hogy szálljanak le róluk
Megjelent a kínai koronavírus az Egyesült Államokban
Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a katasztrófavédelem
Vasútfejlesztésről és a HÉV-vonalak hosszabbításáról ír Vitézy
Orbán csomag: Így csábítana magához egymillió szavazót a Fidesz 2022-ig
Szép: droggal bukott az x-faktoros
Kemény szavakkal vágott vissza a fitneszguru az őt kritizálóknak
Megszólalt a gyöngyöspatai asszony, aki 25 milliót kapart egy sorsjegyen
A földön alszik, nincs se ágya, se matraca - Meglátogatta örökbefogadott kislányát Rebeka
Összeomlott Győzike: letöltendő börtön várhat Győzikére
Ismét egy futó nőre támadtak Budapesten
Schobert Norbi kiakadt: Ti adjátok a számba ezeket a szavakat meg a kommentelők, én ezeket nem mondtam
Csontokat találtak a Városháza udvarán
A legrosszabbkor támad a rejtélyes új vírus
Tizenöt új Volvót vett a Volánbusz
Megjelent a kínai koronavírus Ausztráliában is
New Yorki egyetem: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést
Schobert Norbert akkor sem hagyná el a feleségét, ha 90 kiló lenne, de sze*x*et nem ígér
Csótányokat és egeret találtak egy pizzériában Budapesten
Akár ötször annyi mikroműanyag is lehet a magyar vizekben, mint eddig gondoltuk
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
Impozánsnak álmodták meg Mészáros ügyvédjének sportakadémiáját
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Katalónia több városát is elöntötte a habzó tenger
Greta Thunberg kiakadt: Ott tartunk, mint 18 hónappal ezelőtt
Üres boltok: bajban a Fény utcai piac
Mészáros közelébe került a Rádió1 és a BestFM
Egy vágóhídhoz ment tiltakozni Joaquin Phoenix
Az UEFA szerint a felcsúti foci egy gazdasági csoda
EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért
Öngyilkos lett a Debreceni Egyetem egyik diákja
Az internet népe azonnal szétszedte Meghan Markle-t, a hétköznapi anyukát
Schobert Norbi nem először mondott botrányosat
Schumacher olasz kezelőorvosa, elkeserítő dolgokat mondott
Masszőrnek adta ki magát: több mint negyedmillió forintot zsebelt be a csaló
Tragédia: meghalt a csecsemő, aki több mint háromezrelékes véralkoholszinttel született
A gyermekeit is bántalmazta az az apa, aki éveken át fogságban tartotta a családját
Politikusok is nekimentek Schobert Norbinak a botrányos mondatai miatt
Orbán Viktor hirtelen Indonéziába utazik
Darabokra szedik Schobert Norbiékat az interneten - Ez a szép,Norbika?
Németh Szilárd: szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a migránsok
Németh Szilárd aggódik: Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Határrendészet: 1 nap alatt 64 migráns elfogásáról számolt be a magyar rendőrség
A nyomozók a lakosság segítségét kérik - loptak majd elsétáltak
A helyszínen elvették a veszélyesen közlekedő buszsofőr jogsiját a magyar rendőrök
2 év alatt 60 százalékkal nőtt az albérletek ára Magyarországon
Elmegyógyintézetbe vitték a férfit, aki meg akarta gyilkolni a szüleit
Dér Heni: Igazat kell adnom Schobert Norbinak
Egy 28 millió forintos elektromos, luxus Audit vett még karácsony előtt Áder János hivatala.
Hivatalos: 3 millió forintot fog keresni Áder János havonta
Megszavazták Áder János 100 százalékos fizetésemelését
Egy 28 millió forintos elektromos luxus Audit kapott Áder
Három kis hatótávolságú rakéta csapódott be hétfő este Bagdadban
Óriási bértárgyalások kezdődnek a Tescónál
Napi 414 forint jut ételre egymillió magyarnak
Nincs mindig meleg víz a Szent János Kórház sztrókcentrumában
Ma kiderül, hogy a győri késelő diák ügye büntetőjogi vagy az egészségügyi kategóriába tartozik
Halálra gázoltak egy kerékpárost Kiskőrösön,a sofőr cserben hagyta majd elhajtott
150 millióba került három budapesti focimeccs rendőrségi biztosítása
Simonka mint áldozat: félelmetes volt a vádlottak padján ülni
Vasárnap kiderül, hogy Borkai Zsolt botránya nélkül mire megy az ellenzék Győrben
A forint megkapta Európa Legrosszabb Devizája címet
Leköpték, megalázták, sárba tiporták a forintot
Több száz fenyegetett állat- és növényfaj élőhelyét érintik az ausztráliai állapotok
Porig égett egy munkásszálló, tizenegyen meghaltak
Még két napot kell várni a napsütésre és a párás, ködös, utálatos idő távozására
Újra akcióban a sziráki áldoktornő, most azt hazudta, ikrei lesznek
Lajcsi fél: nem akarok Gesztesi sorsára jutni
Megalázó: erre kényszerítik a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező autósokat
Levelet írt osztálytársainak és tanárainak a fiatal győri késelő
Rengeteget teszek azért, hogy ne egy 100 kilós férfi lépjen ki meztelenül a zuhanyzóból - Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Fékezés nélkül hajtott neki egy szemből érkező kamionnak a 37 éves Renáta az M2-esen
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Lelőttek egy kutyát egy Baranya megyei település udvarán - hatalmas a közfelháborodás
Kiengedték a Viking Sigyn hajóskapitányát
Gyász: elhunyt Takács Ildikó
Óriási a botrány: Ezt mondta Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zay Péternek
Botrány: ezért bukhatják a súlyemelők az olimpiát
Több nagyvárosban is megjelent a halálos áldozatokat követelő koronavírus
Schobert Norbi: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Gratulálunk: egy kínai vidámparkban azzal szórakoztak, hogy 68 méteres toronyból löktek ki egy malacot
Kamerára vette, ahogy az apja megveri hogy higgyenek neki
Megköszönte, behunyta a szemét, majd meghalt az énekes a koncertje közben
Szörnyű, amikor egy hároméves kislány elmesél egy sztorit magáról és az apukájáról
Átlagosan havi 3,3 milliót keres egy Nb1-es focista
Lemondott a halálos baleset áldozatáról facebookos fotót posztoló fideszes frakcióvezető
Beperli az MTI-t a Helsinki Bizottság
Strasbourghoz fordul Szél Bernadett Paks miatt
Segíts egy megosztással! - pár napja eltűnt kisfiút keres a rendőrség!
Nagy fogás: huszonhét migránst fogott a magyar rendőrség a határrendészeti összesítő szerint
Suzukira vágyott a magyar fiatal, hát ellopta azt
Nem az a férfi gázolt halálra Salgótarjánban egy gyalogost, akit őrizetbe vettek
Ötgyerekes anya halt meg az ütközésben
Meghan Markle apja a monarchia szétzilálásával vádolja a lányát
Magyar győzelem Szlovénia ellen a férfi kézilabda EB-n
Újabb piacon jelent meg Felcsút legokosabb üzletembere, a megállíthatatlan, a milliárdos, az utánozhatatlan Mészáros Lőrinc!!!
Újabb piacon jelent meg felcsút legokosabb üzletembere, a megállíthatatlan, a milliárdos, az utánozhatatlan Mészáros Lőrinc!!!
Visszatartott segélyszállítmányokra bukkantak egy raktárban
-9 fokig is lehűlhet a levegő a héten
9 fokig is lehűlhet a levegő a héten
Kizárnák az olimpiáról a súlyemelést a szövetség doppingbotránya miatt
430 000 000 éves skorpiót találtak
Vészjelzés: Tízezrével hullanak el a madarak
Nagy akció majd mégnagyobb bukás – ezért ne merjen túl olcsó napelemet vásárolni
Illegális szeméthegyeket videóztak le Magyarországon
Igazgató: hazugság, hogy kényszersterilizáltak volna betegeket
Száz ember fagyott halálra január közepéig
Ötszázmilliárd forintra lenne szüksége a magyar egészségügynek
Munkaerőhiány van a papoknál, imádkoznak, hogy változzon a helyzet
Bűnügyi felügyelet alatt tartanák Bróker Marcsit
A fél világ az amerikai űrhaderő egyenruháján röhög
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva