Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Máris komoly perrel indul az évtized  Harminchárom vádlottal indul kedden a Simonka György békési politikus köré szervezõdött céghálózat milliárdos költségvetési pere. Az eljárás középpontjában az agrárcégek állnak, de a bûnténybe belekeveredtek külföldi vállalkozások, és a titkárnõtõl kezdve, a felszámolón át sofõr és egyszerû gazdálkodó is érintett.

„Meghülyítette a fiatalokat” – mondta a harminchárom vádlott egyikének édesapja, egy idõs férfi, amikor az önkormányzati választások elõtt a per fõszereplõjének, Simonka Györgynek a falujában, Pusztaottlakán járt a hvg.hu. Az alig négyszáz lelkes faluban az elmúlt évtizedben több tucat céget és civil szervezetet jegyeztek be, amelyek nevét rendszeresen megváltoztatták, és amelyek számos uniós forrásból pénzt hívtak le pályázatokon, de ennek nyomait alig lehet felfedezni a településen.

A kedden kezdõdõ per fókuszában azok az agrárcégek állnak, amelyek Simonka György érdekeltségébe tartoztak alapításukkor, a Magyar Termés Tész Kft. volt a banánhéj, amely magával rántotta a hálózatot. A vádirat részleteibõl, melyet a hvg.hu is megszerzett, kitûnik, hogy nem csak magyar cégeket próbáltak meg behúzni a csalásokba, hanem szlovák és szlovéniai szereplõi is voltak az ügynek.

A történet legfõbb pontjai és szereplõi:

Simonka György fideszes országgyûlési képviselõ ellen 2019 augusztusában emelt vádat az ügyészség bûnszervezetben elkövetett, különösen jelentõs vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bûncselekmények gyanúja miatt.
Az ügyészség 8,5 év börtönt és 850 millió forintos vagyonelkobzást kért Simonkára (utóbbi összeg miatt tûnhet úgy, hogy valójában õt tartják az egész irányítójának, noha õ a harmadrendû vádlott).
A vád szerint Simonka és 32 társa 1,4 milliárdos költségvetési kárt okozott, egy bonyolult céghálón keresztül uniós és hazai költségvetési pénzekkel éltek vissza.
A vádlottak padján ül Simonka felesége és unokahúga, illetve másik két fideszes országgyûlési képviselõnek, Kerényi János dél-alföldi pártigazgatónak, valamint Varga Gábor országgyûlési képviselõnek a rokonai.
Az ügy fõszereplõit magánokirat-hamisítás, vesztegetés, ezekre való felbujtás is terhelheti.
Simonkához egyéb gyanús ügyletek is kötõdnek, amelyet azonban nem vizsgált az ügyészség.

A "vagány" csávó

Simonka György 2006-ban lett polgármester a békési Pusztaottlakán, ekkor még dinnyekereskedõ vállalkozását is mûködtette. A Simba Hungary Kft. 2008-ban került be a hírekbe azzal, hogy a cég kapujához vonultak dühös dinnyetermelõk, mert Simonka nyomott áron vásárolta fel a dinnyét. Ez egy cseppet sem zavarta Simonkát abban, hogy 2010-es parlamenti képviselõvé választása után nekimenjen a multiknak, mert azok túl olcsón árulták a dinnyét. A falu és a képviselõ aztán azért került be a sajtóba 2012-ben, mert az akkor LMP-s képviselõ, Szabó Rebeka leleplezte, hogy Simonka és felesége magánföldjein dolgoznak a helyi közmunkások. Ettõl kezdve figyelt a sajtó kiemelten a békési politikusra és arra, hogy mi is történik a pici faluban. A HVG és a Magyar Narancs is megdöbbent, hogy a zsákfaluban több tucat céget jegyeztek be, hogy felzárkóztató programokra költöttek el százmilliókat úgy, hogy annak alig volt nyoma Pusztaottlakán.

Ebben a pici, békési zsákfaluban 2006 után megszûnt az iskola, az óvoda, igaz, a „fõutca” új térköveket kapott, és az orvosi rendelõbõl is inkubátorház lett. Mindeközben több százmillió forintot költöttek el itt, de nem a központban, hanem az ettõl egy kilométerre levõ, egykori téesz helyén bejelentett agrárcégeknél. Ez volt a bázisa a Magyar Termés Tész és a Paprikakert Tész Kft.-nek (elõbbiben Simonka évekig tag és és ügyvezetõ is volt, utóbbiban a közös tulajdonú üzletrész tulajdonosa), de ideköltözött a fideszes Kerényi János, dél-alföldi pártigazgató rokonának szövetkezete, a Grand Coop Tész Kft. is, igaz, ez utóbbi már csak meghalni jött ide, 2012 és 2014 között felszámolták a céget.

A Magyar Termés Tész Kft. visszás mûködését a HVG szúrta ki még 2015-ben. A cég annak ellenére, hogy milliárdos beruházásokra kapott uniós pénzt, óriási veszteséget termelt már 2014-ben. A cég támogatásból jutott hozzá két telephelyhez is: egy medgyesbodzási és egy pusztaottlakai telepet vásároltak meg, összesen közel nyolcszázmillió forintból. Ráadásul, az eladó Simonka magáncége, a Simba Hungary Kft. volt mindkét esetben, ahogy a vevõ Magyar Termés Tész Kft. menedzsmentjében is ott volt a képviselõ. A százmilliós beruházásokra kiírt közbeszerzéseket pedig egy olyan cég nyerte sorra, amely tag is volt egyben a kft.-ben, amely a közbeszerzést kiírta, és az uniós pénzt támogatásként megkapta.

Kiterjesztett kapcsolati háló

A recept jól bevált, mert a Paprikakert Tész Kft. hasonló lendülettel fogott fejlesztésekbe, és hasonló volumenû összegeket költött el beruházásokra, természetesen uniós forrásokból. 2010 és 2015 között lényegében azonos székhellyel mûködött a két tész, és a telephelyek között is voltak átfedések. Míg a Magyar Termés Tész Kft. több százmilliós közbeszerzésekre saját tagját hívta meg, a fejlesztéseket azzal végeztette el, addig a Paprikakert Tész Kft. nem kispályázott, és külföldi cégeket hajtott fel.

A Paprikakert egy 2012-es, közel félmilliárd forintos közbeszerzésén a szlovéniai Panonmed d.o.o. nyert, cserébe hûtõkamiont, más gépeket, berendezéseket kellett biztosítania a pusztaottlakai cég számára. A közbeszerzésben a kapcsolattartó címe árulkodik a cecei politikushoz, Varga Gáborhoz fûzõdõ kapcsolatról: a képviselõ felesége részvételével mûködõ civil szervezet egyik alapítójaként bukkan fel a kapcsolattartóként feltüntetett nõ neve. Megszereztük a kezdõdõ per erre az ügyletre vonatkozó vádiratát, ebbõl az is kiderül, hogy a nõ Varga Gábor rokonának titkárnõjeként dolgozott.

A vádirat szerint az ügylet lebonyolításában szlovák, sõt bolgár cégek is szerepeltek, amelyeket direkt erre a célra alapítottak a Kerényi-rokon soltvadkerti vállalkozó közremûködésével. Rajtuk keresztül szerezték be a valójában az elnyert támogatás töredékébe kerülõ eszközöket, ezt õk értékesítették a szlovén cég számára, akik végül megnyerték a tész közbeszerzését. A láncolatban részt vevõk, a külföldi cégeket alapítók, a közbeszerzést lebonyolítók, azt elbírálók is a vádlottak között vannak. Az üzleten nyert 250 millió forintos különbözetet egymás között osztották fel: felét a Magyar Termés Tész és a Paprikakert Tész kapta, a maradék százmilliót pedig a saját számlájukra utaltatták.

A fentiek mellett más üzleti kapcsolatokat is ápoltak az iménti vádlottak, megújulóenergia-, illetve más, környezetvédelmi projektekben is utazhattak, az a tárgyalásokon derül ki, hogy ezeket is az agrárcégek bedõlése ránthatta-e be.

A nyomozók szerint Simonka csak a pénzre hajtott

Az adóhatóság 2014-ben, a Központi Nyomozó Ügyészség 2016-tól indított vizsgálatot a két, azóta már felszámolt tész ügyeivel kapcsolatban. A hosszú évekig tartó nyomozás megállapította, Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelõi csoportok és termelõi szervezetek (tész) által igénybe vehetõ, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésbõl származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. A termelõi szervezetek ugyanis az elismerési tervben szereplõ beruházásokhoz, eszközbeszerzésekhez az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból, valamint az uniós támogatáson túlmenõen a tagállami költségvetésbõl is támogatásban részesülhettek. A vádirat lényege szerint Simonka 2009 végén határozta el, hogy pénzt szerez mások, illetve azok cégei segítségével.

Módszerük az volt, hogy az uniós, illetve hazai pénzbõl megvalósított beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegû támogatásokat vegyenek fel. Az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. A beszerzett eszközök döntõen használtak voltak, amelyek csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek.

Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselõi a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45%-át – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Simonka György mindezidáig tagadta az ellene felhozott vádakat, és ártatlannak tartja magát.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Bekövetkezett amitől féltek - Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet
Hallgat a magyar kormány Lukasenka véres újraválasztásáról
Miközben az Európai Unió több politikusa is megkérdőjelezi a fehérorosz elnökválasztás tisztaságát (amit hivatalosan 80 százalékos eredménnyel az országot 26 éve irányító diktátor...
  
Szijjártó párbeszéden alapuló EU-s döntéseket szeretne
Míg több uniós állam kormánya is keményen ítélte el a belorusz elnökválasztást és az azt követő fejleményeket, mielőbbi határozott fellépését sürgetve, addig a magyar kormány né...
  
Háború: Hódi Pamela újra nekiment Berki Krisztiánnak
Berki Krisztián folyamatosan posztol képeket lányáról, annak ellenére, hogy exfelesége teljesen máshogy vélekedik erről a témáról Hódi Pamela már korábban elmondta, mennyire félti ki...
  
Megsérülhetett egy észak-koreai nukleáris létesítmény
A nagy esőzések során sérülhetett meg a nukleáris épület. Egy műholdkép alapján azt lehet látni, hogy megsérülhetett Észak-Koreában egy nukleáris létesítmény. Az áradó Kuryong-f...
  
Letartóztatták a püspököt, mert fertőtlenítőszer ivására buzdította az embereket
A 62 éves férfinek még Donald Trumpot is sikerült meggyőznie arról, hogy az általa ajánlott gyógymód hatásos lehet. A fiaival együtt letartóztatták Mark Grenon önjelölt püspököt. A...
  
Bukhatod a táppénzt, ha házi karanténba kerülsz külföldi utazás miatt
Új rendelet jelent meg a sárga- és piros listás országok kapcsán a Magyar Közlönyben. „Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott ne...
  
Leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
A blokk biztonsága nincs veszélyeztetve a szakemberek szerint. A Paksi Atomerőmű 4. blokkját 2020. augusztus 13-án 3 óra 45 perckor automatikus védelmi jel leállította - közölte az Orszá...
  
Mészáros Lőrincék félmilliárdos gyümölcsöse a megszólalásig hasonlít egy medencés nyaralóhoz
Mészáros Lőrinc egykori gázszerelő, egykori felcsúti polgármester, sikeres vállalkozó, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, vásárolt a feleségével egy ingatlant Tihany újgazdag körö...
  
Magyarország eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését köti meg az Egyesült Államokkal
A kormány elköteleződött amellett, hogy amerikai levegő-levegő rakétákkal szerelt norvég légvédelmi rendszert szerez be. Épp akkor, amikor az amerikai külügyminiszter látványosan mell...
  
Pápai fertőzés - a Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal
Szerda délelőtt már 43 fertőzöttről tudtak, és több mint 170 embert helyeztek karantén alá Pápán, ahol a fertőzéseket egy helyi vallási közösség tagjaihoz vezetik vissza. A Hit Gyül...
  
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
Már 51 fiatal kereszténydemokrata politikus támogatja az EPP ifjúsági szervezetének a közleményét, ami elítéli a fehérorosz erőszakot, a Fidelitas és az IKSZ viszont nem írta alá. Az...
  
A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar
"Felkopott volna az állunk, ha engem is kirúgtak volna" – mondta az érintett barátnője. A 24.hu ismerteti egy budapesti pék kálváriáját, aki április 17-én elveszítette az állását, ...
  
Németország bajban: Három hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött
Világszerte nem lassul a koronavírus-járvány terjedése, szerda estére az igazolt fertőzöttek száma megközelítette a 20,4 milliót, a haláleseteké meghaladta 743 ezret, a gyógyultaké ped...
  
Megerősítették egy előállított tüntető halálát Fehéroroszországban
A fehérorosz hatóságok megerősítették szerdán egy tüntető halálát, akit az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni demonstráción állítottak elő. Ő a második elismert ha...
  
Ócsai devizahiteles telep: háromszoros lakbéremeléstől rettegnek
2019. január 1. óta az önkormányzat az új gazda az ócsai devizahiteles lakótelepen, amit az állam építtetett, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitel-károsultakat. A...
  
Alakul a lista, kiket támogat a kormány
Határozottan kezd körvonalazódni, hogy kik azok a zenekarok, akik az elmaradt fesztiválok helyett raktárkoncerteket adhatnak. Lobenwein Norbert, a VOLT és a Strand Fesztivál főszervezője sze...
  
Friderikusz Sándor kiakadt és perel
Az elmúlt napokban cikkek jelentek meg több lapban is Friderikusz Sándorról, egyebek mellett arról, hogy eladja itthoni ingatlanait, mert New Yorkba költözik, de volt olyan is, ahol azt írták...
  
Milliárdosok borászatát is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel k...
  
Magyarország egymilliárd dollárért vesz rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter é...
  
Orbán döntött: egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter é...
  
525 millióért vettek Mészáros Lőrincék medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban
Vélhetően nincs még egy olyan nemzeti park a világon, melynek területén annyi luxusnyaralónak látszó gazdasági épület lenne, mint Tihany egyik páratlan panorámát kínáló területén, ...
  
Kezdeményezték a megvádolt Simonka György kizárását a pártból
A Magyar Narancs információi szerint Simonka György parlamenti képviselő pártbeli kizárását kezdeményezte Ruck Márton medgyesegyházi fideszes csoportelnök, mert szerinte árt a Fidesz jó...
  
Hatósági házi karanténba került az újfehértói polgármester
Néhány napja hatósági házi karanténba került egy újfehértói önkormányzati helyiségben rendezett magánrendezvény összes résztvevője, miután az eseményen részt vett egy igazolt koro...
  
Csak negatív PCR-teszttel kezdhetik meg a tanévet a Semmelweis Egyetem elsőévesei
Vegyes tervekkel készülnek a nagy magyarországi egyetemek az ősszel kezdődő tanévre: a Semmelweis Egyetem például negatív PCR-tesztet kér minden elsőévestől, az ELTE pedig hibrid oktatá...
  
Breaking - Négy Fradi-pólós vírustesztje pozitív lett
A címvédő FTC-Telekom Waterpolo együttesénél a szerda reggeli koronavírus-tesztelés során négy játékos pozitív mintát produkált, ezért a Magyar Vízilabda Szövetség úgy döntött, h...
  
Vonatgázolás! - Sürgősen vérre van szüksége a biciklis fiúnak
Sürgősen vérre van szüksége annak a fiatalnak, akit a balatonszemesi átjáróban gázolt el egy vonat. Intenzív osztályon ápolják az a fiatal fiút, akit 3 hete gázolt el a Keszthelyről a...
  
Megszólalt Ördög Nóra: mindenki támadja őket
Ördög Nóráék balatonakarattyai kisboltja hatalmas forgalmat bonyolít. A kicsi utca, ahol a bolt található most tele van parkoló autóval. A környék lakói nyílt levelet írtak, amely utá...
  
Tragédia: 60 fokos autóban hagyták a 3 éves gyereküket
A szörnyű tragédia körülményei egyelőre tisztázatlanok, ugyanis a szülők igen ellentmondásos történetet adtak elő a rendőröknek hároméves kisfiuk kínkeserves haláláról. A 21 év...
  
170 milliós beszerzés egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia
A jegybank forintcímletekben ki sem fejezhető összeget spórolt a magyar adófizetőknek. A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre festményt szerez be a j...
  
Fejenként 150 ezer forintos gyorssegély - mutatjuk kik kaphatják meg
A programot a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) gondozza. Egy, az iparágra szakosodott álláskereső oldalt is létrehoztak. A koronavírus-járvány miatt állás...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Máris komoly perrel indul az évtized


Harminchárom vádlottal indul kedden a Simonka György békési politikus köré szervezõdött céghálózat milliárdos költségvetési pere. Az eljárás középpontjában az agrárcégek állnak, de a bûnténybe belekeveredtek külföldi vállalkozások, és a titkárnõtõl kezdve, a felszámolón át sofõr és egyszerû gazdálkodó is érintett.

„Meghülyítette a fiatalokat” – mondta a harminchárom vádlott egyikének édesapja, egy idõs férfi, amikor az önkormányzati választások elõtt a per fõszereplõjének, Simonka Györgynek a falujában, Pusztaottlakán járt a hvg.hu. Az alig négyszáz lelkes faluban az elmúlt évtizedben több tucat céget és civil szervezetet jegyeztek be, amelyek nevét rendszeresen megváltoztatták, és amelyek számos uniós forrásból pénzt hívtak le pályázatokon, de ennek nyomait alig lehet felfedezni a településen.

A kedden kezdõdõ per fókuszában azok az agrárcégek állnak, amelyek Simonka György érdekeltségébe tartoztak alapításukkor, a Magyar Termés Tész Kft. volt a banánhéj, amely magával rántotta a hálózatot. A vádirat részleteibõl, melyet a hvg.hu is megszerzett, kitûnik, hogy nem csak magyar cégeket próbáltak meg behúzni a csalásokba, hanem szlovák és szlovéniai szereplõi is voltak az ügynek.

A történet legfõbb pontjai és szereplõi:

Simonka György fideszes országgyûlési képviselõ ellen 2019 augusztusában emelt vádat az ügyészség bûnszervezetben elkövetett, különösen jelentõs vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bûncselekmények gyanúja miatt.
Az ügyészség 8,5 év börtönt és 850 millió forintos vagyonelkobzást kért Simonkára (utóbbi összeg miatt tûnhet úgy, hogy valójában õt tartják az egész irányítójának, noha õ a harmadrendû vádlott).
A vád szerint Simonka és 32 társa 1,4 milliárdos költségvetési kárt okozott, egy bonyolult céghálón keresztül uniós és hazai költségvetési pénzekkel éltek vissza.
A vádlottak padján ül Simonka felesége és unokahúga, illetve másik két fideszes országgyûlési képviselõnek, Kerényi János dél-alföldi pártigazgatónak, valamint Varga Gábor országgyûlési képviselõnek a rokonai.
Az ügy fõszereplõit magánokirat-hamisítás, vesztegetés, ezekre való felbujtás is terhelheti.
Simonkához egyéb gyanús ügyletek is kötõdnek, amelyet azonban nem vizsgált az ügyészség.

A "vagány" csávó

Simonka György 2006-ban lett polgármester a békési Pusztaottlakán, ekkor még dinnyekereskedõ vállalkozását is mûködtette. A Simba Hungary Kft. 2008-ban került be a hírekbe azzal, hogy a cég kapujához vonultak dühös dinnyetermelõk, mert Simonka nyomott áron vásárolta fel a dinnyét. Ez egy cseppet sem zavarta Simonkát abban, hogy 2010-es parlamenti képviselõvé választása után nekimenjen a multiknak, mert azok túl olcsón árulták a dinnyét. A falu és a képviselõ aztán azért került be a sajtóba 2012-ben, mert az akkor LMP-s képviselõ, Szabó Rebeka leleplezte, hogy Simonka és felesége magánföldjein dolgoznak a helyi közmunkások. Ettõl kezdve figyelt a sajtó kiemelten a békési politikusra és arra, hogy mi is történik a pici faluban. A HVG és a Magyar Narancs is megdöbbent, hogy a zsákfaluban több tucat céget jegyeztek be, hogy felzárkóztató programokra költöttek el százmilliókat úgy, hogy annak alig volt nyoma Pusztaottlakán.

Ebben a pici, békési zsákfaluban 2006 után megszûnt az iskola, az óvoda, igaz, a „fõutca” új térköveket kapott, és az orvosi rendelõbõl is inkubátorház lett. Mindeközben több százmillió forintot költöttek el itt, de nem a központban, hanem az ettõl egy kilométerre levõ, egykori téesz helyén bejelentett agrárcégeknél. Ez volt a bázisa a Magyar Termés Tész és a Paprikakert Tész Kft.-nek (elõbbiben Simonka évekig tag és és ügyvezetõ is volt, utóbbiban a közös tulajdonú üzletrész tulajdonosa), de ideköltözött a fideszes Kerényi János, dél-alföldi pártigazgató rokonának szövetkezete, a Grand Coop Tész Kft. is, igaz, ez utóbbi már csak meghalni jött ide, 2012 és 2014 között felszámolták a céget.

A Magyar Termés Tész Kft. visszás mûködését a HVG szúrta ki még 2015-ben. A cég annak ellenére, hogy milliárdos beruházásokra kapott uniós pénzt, óriási veszteséget termelt már 2014-ben. A cég támogatásból jutott hozzá két telephelyhez is: egy medgyesbodzási és egy pusztaottlakai telepet vásároltak meg, összesen közel nyolcszázmillió forintból. Ráadásul, az eladó Simonka magáncége, a Simba Hungary Kft. volt mindkét esetben, ahogy a vevõ Magyar Termés Tész Kft. menedzsmentjében is ott volt a képviselõ. A százmilliós beruházásokra kiírt közbeszerzéseket pedig egy olyan cég nyerte sorra, amely tag is volt egyben a kft.-ben, amely a közbeszerzést kiírta, és az uniós pénzt támogatásként megkapta.

Kiterjesztett kapcsolati háló

A recept jól bevált, mert a Paprikakert Tész Kft. hasonló lendülettel fogott fejlesztésekbe, és hasonló volumenû összegeket költött el beruházásokra, természetesen uniós forrásokból. 2010 és 2015 között lényegében azonos székhellyel mûködött a két tész, és a telephelyek között is voltak átfedések. Míg a Magyar Termés Tész Kft. több százmilliós közbeszerzésekre saját tagját hívta meg, a fejlesztéseket azzal végeztette el, addig a Paprikakert Tész Kft. nem kispályázott, és külföldi cégeket hajtott fel.

A Paprikakert egy 2012-es, közel félmilliárd forintos közbeszerzésén a szlovéniai Panonmed d.o.o. nyert, cserébe hûtõkamiont, más gépeket, berendezéseket kellett biztosítania a pusztaottlakai cég számára. A közbeszerzésben a kapcsolattartó címe árulkodik a cecei politikushoz, Varga Gáborhoz fûzõdõ kapcsolatról: a képviselõ felesége részvételével mûködõ civil szervezet egyik alapítójaként bukkan fel a kapcsolattartóként feltüntetett nõ neve. Megszereztük a kezdõdõ per erre az ügyletre vonatkozó vádiratát, ebbõl az is kiderül, hogy a nõ Varga Gábor rokonának titkárnõjeként dolgozott.

A vádirat szerint az ügylet lebonyolításában szlovák, sõt bolgár cégek is szerepeltek, amelyeket direkt erre a célra alapítottak a Kerényi-rokon soltvadkerti vállalkozó közremûködésével. Rajtuk keresztül szerezték be a valójában az elnyert támogatás töredékébe kerülõ eszközöket, ezt õk értékesítették a szlovén cég számára, akik végül megnyerték a tész közbeszerzését. A láncolatban részt vevõk, a külföldi cégeket alapítók, a közbeszerzést lebonyolítók, azt elbírálók is a vádlottak között vannak. Az üzleten nyert 250 millió forintos különbözetet egymás között osztották fel: felét a Magyar Termés Tész és a Paprikakert Tész kapta, a maradék százmilliót pedig a saját számlájukra utaltatták.

A fentiek mellett más üzleti kapcsolatokat is ápoltak az iménti vádlottak, megújulóenergia-, illetve más, környezetvédelmi projektekben is utazhattak, az a tárgyalásokon derül ki, hogy ezeket is az agrárcégek bedõlése ránthatta-e be.

A nyomozók szerint Simonka csak a pénzre hajtott

Az adóhatóság 2014-ben, a Központi Nyomozó Ügyészség 2016-tól indított vizsgálatot a két, azóta már felszámolt tész ügyeivel kapcsolatban. A hosszú évekig tartó nyomozás megállapította, Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelõi csoportok és termelõi szervezetek (tész) által igénybe vehetõ, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésbõl származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. A termelõi szervezetek ugyanis az elismerési tervben szereplõ beruházásokhoz, eszközbeszerzésekhez az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból, valamint az uniós támogatáson túlmenõen a tagállami költségvetésbõl is támogatásban részesülhettek. A vádirat lényege szerint Simonka 2009 végén határozta el, hogy pénzt szerez mások, illetve azok cégei segítségével.

Módszerük az volt, hogy az uniós, illetve hazai pénzbõl megvalósított beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegû támogatásokat vegyenek fel. Az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. A beszerzett eszközök döntõen használtak voltak, amelyek csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek.

Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselõi a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45%-át – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Simonka György mindezidáig tagadta az ellene felhozott vádakat, és ártatlannak tartja magát.
Hallgat a magyar kormány Lukasenka véres újraválasztásáról
Szijjártó párbeszéden alapuló EU-s döntéseket szeretne
Háború: Hódi Pamela újra nekiment Berki Krisztiánnak
Megsérülhetett egy észak-koreai nukleáris létesítmény
Letartóztatták a püspököt, mert fertőtlenítőszer ivására buzdította az embereket
Bukhatod a táppénzt, ha házi karanténba kerülsz külföldi utazás miatt
Leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
Mészáros Lőrincék félmilliárdos gyümölcsöse a megszólalásig hasonlít egy medencés nyaralóhoz
Magyarország eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését köti meg az Egyesült Államokkal
Pápai fertőzés - a Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar
Németország bajban: Három hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött
Megerősítették egy előállított tüntető halálát Fehéroroszországban
Ócsai devizahiteles telep: háromszoros lakbéremeléstől rettegnek
Alakul a lista, kiket támogat a kormány
Friderikusz Sándor kiakadt és perel
Milliárdosok borászatát is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Magyarország egymilliárd dollárért vesz rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Orbán döntött: egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól
525 millióért vettek Mészáros Lőrincék medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban
Kezdeményezték a megvádolt Simonka György kizárását a pártból
Hatósági házi karanténba került az újfehértói polgármester
Csak negatív PCR-teszttel kezdhetik meg a tanévet a Semmelweis Egyetem elsőévesei
Breaking - Négy Fradi-pólós vírustesztje pozitív lett
Vonatgázolás! - Sürgősen vérre van szüksége a biciklis fiúnak
Megszólalt Ördög Nóra: mindenki támadja őket
Tragédia: 60 fokos autóban hagyták a 3 éves gyereküket
170 milliós beszerzés egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia
Fejenként 150 ezer forintos gyorssegély - mutatjuk kik kaphatják meg
Vidnyánszky megszerezte az irányítást az SZFE fölött
Lezárták a szentendrei belváros egy részét - sehol a felújításra ígért állami forrás
Nem jönnek a kormány által megígért milliárdok
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum