thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.23
THE POST
           
23
490 millió forintot kapott az Erzsébet-programból a Mészáros Lőrinchez, illetve Tiborcz Istvánhoz köthető hotel
Ez is érdekelhet:
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában


490 millió forintot kapott az Erzsébet-programból az a két, Mészáros Lőrinchez, illetve Tiborcz Istvánhoz köthető hotel, amely kizárólag a programban részt vevők számára nyitott ki tavaly nyáron – tudta meg a hvg.hu. Erre a két szállóra rengeteg panasz érkezett, ezután próbáltuk megtudni, mekkora összeghez jutottak a működtetők. Elsőre nem adták ki az adatokat, azokat végül azután küldték el, hogy az adatvédelmi hatósághoz fordultunk.

A legendás balatonvilágosi Club Aliga mások mellett Kádár János kedvelt üdülőhelye volt. Majdnem 50 hektáros területén számos villa található, ezek jó részét mára megette, de legalábbis alaposan megrágta az idő. Az ingatlant az Appenin Nyrt. (amiben immár Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is érdekelt ) 2018 nyarán szerezte meg, azóta a területen semmi sem változott, nyáron legalábbis nem volt nyoma semmilyen újításnak.

Lapunk augusztusban ment el a Club Aligába, miután kiderült, hogy ők is részt vesznek az Erzsébet-programban, melynek lényege, hogy rászorulók (alacsony jövedelemmel rendelkező nagycsaládosok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők) kedvezményesen nyaralhatnak kijelölt szálláshelyeken. A rendszer úgy néz ki, hogy a rászorulók a pihenés teljes árának csak kis hányadát fizetik ki – jellemzően nagyjából 20 ezer forintot az egész családra –, a maradékot az állam teszi hozzá, az Erzsébet-utalványok forgalmazásának pénzügyi eredményéből.

“Ennyire rosszra nem számítottunk”

A Club Aliga idén csatlakozott először, két szállodai épülettel és öt villaépülettel, melyeket a szintén Mészáros Lőrinchez köthető Hunguest Hotels üzemeltetett. A részvételből rögtön botrány lett, miután a 24.hu-nak Erzsébet-programosok panaszkodtak az áldatlan állapotokról. A hvg.hu-hoz szintén érkezett panaszos levél, egyik olvasónk például ezt írta:

"Körülbelül január-február környékén pályázni lehetett nagycsaládosoknak 210.000 forintnyi Erzsébet utalvány értékében nyaralásra. Úgy zajlottak a dolgok, hogy ha sikeresen lefoglaltuk abból a 2 választási lehetőségből az egyiket, az állam x nap múlva küld 210.000 forintnyi utalványt, amellyel majd a szállást kell kifizetni. Tudtuk, hogy nem lesz pompás az a hely, ahol el leszünk szállásolva, de azért ennyire rosszra sem számítottunk. A hely bababarátnak van titulálva, ennek ellenére a konnektorok nagyon hanyagul voltak beszerelve, nálunk konkrétan kiesett a falból, vezetékestül, mindenestül. A nyílászárók elavultak voltak, mindent elleptek a bogarak, a tisztaság nagyon hanyag volt. Napi 3-szori étkezést kaptunk. A reggeli az viszonylag jó volt mindhárom napon, az ebéd és a vacsora viszont borzalmas volt. És akkor még nem is írtam arról, hogy az evőeszközök, a tányérok, a poharak nagyon hanyagul voltak takarítva – jóformán sehogy. Mindez került 210.000 forintnyi utalványba.

A kritikák egy részéről egyébként a helyszínen is meggyőződtünk, az egyik nyaraló ugyanis megmutatta nekünk a szállását, ami papíron egy villaépület volt, a valóságban viszont egy lepusztult apartman-féleséget takart.

“Nézzétek meg ezt, hát én ide be nem pakolok semmit” – mutatta a hűtőt az olvasó, aki szerint bár 4 éjszakát ki lehet itt bírni, és a 20 ezer forint se sok, amit ők a szobáért és az ellátásért kifizettek, “de hogy ezért az állam százezreket adott”, azt túlzásnak tartotta. Elmondta azt is, hogy a program keretében korábban voltak Hajdúszoboszlón is, az a szállás viszont teljesen más volt.

Olvasónk azzal zárta levelét: "Meg merném kockáztatni azt is, – mivel elég szocializmus feeling uralkodott az egész épületben –, hogy ez a szálloda ki sem volt nyitva már egy jó ideje, csak kinyittatták velük a "nagyok", mondván 'ezeknek a csóróknak jó lesz ez is'. "

Mint kiderült, nem is tévedett nagyot. Augusztusban felhívtuk a Club Aligát, hogy megtudjuk, egy nem Erzsébet-programosnak mennyibe kerülne a nyaralás, de kiderült, esélyünk sincs bejutni. Az alábbi beszélgetés zajlott le:

Szállást szeretnék foglalni, jó napot kívánok.
Ide nem lehet szállást foglalni a Club Aligába, mert teljes egészében az Erzsébet-program használja a szálláshelyeket.
Privátban nem lehet? Csak az Erzsébet-programosok vannak ott, a szezon végéig?
Az egész szezon végéig, tehát ebben az évben egyáltalán nem volt lehetőség szálláshelyet foglalni.
Tehát csak az Erzsébet-programosok miatt nyitottak ki?
Így van, így van. Hogy jövőre hogy lesz, még nem tudjuk, majd tél felé kellene érdeklődni.

Cikkünk megjelenése előtt próbáltuk hívni a Club Aligát, hogy rákérdezzünk a fejleményekre, de a szám nem volt elérhető.

A Hullám is csak az Erzsébet-programosokat fogadta

Következő állomásunk Keszthely volt, a város, ahol az országban talán a legmagasabb az egy négyzetméterre jutó oligarcha-bizniszek száma. NER-közelben van itt a Hullám Hotel, a Balaton Szálló, a Hotel Helikon és a yachtkikötő is, valamennyi közvetlenül a parton fekszik. Keszthelyen a Hullám Hotelben szállásolták el az Erzsébet-programosokat, amit Tiborcz István érdekkörébe szokás sorolni, bár papíron már nem tulajdonos. Az üzemeltető itt is a Mészáros-féle Hunguest Hotels volt.

Miután telefonon rákérdeztünk, hogy ide lehet-e szállást foglalni privátban, azt közölték, “olyan lehetőség nincsen sajnos, a Hullám Hotel csak az Erzsébet-programos nagycsaládosok részére van fenntartva, úgyhogy

a Hullám Hotelbe csak nyert pályázók tudnak menni, külön foglalásokat oda nem intéznek”. (Ezek után több balatoni Erzsébet-programos szállást végighívtunk, ott nem csak a programban részt vevőket fogadják.)

A Hullám Hotel felől is azért érdeklődtünk, mert akárcsak a Club Aligára, erre a szállásra is érkeztek panaszok. A 24.hu-nak például így jellemezték:

“Gusztustalan, ócska, régi berendezés, koszos, dohszagú, több évtizedes a padlószőnyeg, szúnyogháló nélküli, alacsony ablakok”

Egy Erzsébet-programos lapunknak finomabban fogalmazott, mint mondta, "a szálloda megmaradt abban a korban, amikor volt, régi, tehát teljes felújítást igényelne, meg kicsit modernizálni, de tisztaság van, és a személyzet nagyon kedves”.

Mindezek után kerestük meg az Erzsébet-program sajtóosztályát. Azt szerettük volna megtudni, mennyi pénzt kaptak a szállásokért Mészáros Lőrincék. Érdemben akkor nem válaszoltak, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, ezután jött meg a pontos adatokat tartalmazó levél a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány sajtóosztályától.

Majdnem félmilliárd forint

Eszerint a Club Aligában és a Hullám Hotelben tavaly összesen 490,83 millió forint értékben foglaltak 3 vagy 4 éjszakás pihenést a szociális üdültetésen nyertes pályázók: előbbiben 8,9 ezer fő 386,1 millió forint értékben, utóbbiban pedig 2,4 ezer fő 104,73 millió forint értékben. A részletes adatok szerint egy személy átlagosan 43 ezer forintba került, ami egy 5 fős család esetében 216 ezer forintot jelent. Ennek egy kis részét állták a családok, a többi állami támogatás volt.

Ez nem tűnik magas összegnek, ám az is tény, hogy a Balaton környékén ennél olcsóbban is lehet színvonalasabb szállásokat foglalni, igaz, ellátás nélkül. Balatonkenesén például a booking.com-on 9,6 értékelést kapó apartman 3 éjszakára 3 felnőttnek és két gyereknek 125 ezer forintba kerül, augusztus elején. Keszthelyen találtunk 104 ezer forintért apartmant, 9,2-es értékelésűt, ahogy 98 ezer forintért is, 8,5-ös értékelésűt.

Szállás tehát lenne, akár olcsóbban is, a hoteleket üzemeltető Hunguest Hotels szerint viszont a helyzet nem ennyire fekete-fehér, sőt. Szintén még augusztusban azt közölték, ha ők nem lennének, az Erzsébet-programosok nem tudnának hol nyaralni.

"Társaságunk évtizedes tapasztalatai alapján döntött úgy, hogy besorolás nélküli szálláskínálattal üzemeltetőként részt vesz az Erzsébet-programban. Ha ezek a szálláshelyek nem fogadnának vendégeket, a rászorulók a nyári főszezonban nem tudnának közvetlen vízparti szálláshelyeken kedvezményes formában üdülni. Ennek oka az, hogy a balatoni térségben a szállodatulajdonosok, illetve üzemeltetők, jellemzően az adójogszabályok gyakori megkerülése mellett, akár ellátás nélkül is jóval magasabb díjért tudják kiadni szobáikat, mint amekkora térítésre az Erzsébet-programból számíthatnak, illetve nem képesek, vagy hajlandók ilyen volumenben a turnusok kiszolgálására” - közölték.Úgy tudjuk, ilyen, hogy besorolás nélküli szálláshely nincs, csak "kategória nélküli" létezik. Ez azt jelenti, hogy a Hotelstars rendszerében nem minősítették, ám ez nem feltétlenül jelent automatikusan rossz minőséget.

A Hunguest Hotels azt elismerte, hogy a két általunk említett hotel, mondjuk úgy, nem tökéletes. Mint írták, “tényszerűen igaz, hogy mindkét szálláshely felújítás előtt áll”, ám szerintük “ennek ellenére a Club Aliga és a Hullám is alkalmas a vendégek kiszolgálására: a szobák jól felszereltek, tiszták, és természetesen minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkeznek.” Egyben hozzátették, a Hullám Hotelben a panaszkönyve senki sem írt be, a vendégkönyvben viszont sok pozitív bejegyzés olvasható. Problémával hivatalos úton csupán egy család fordult a hotel vezetéséhez, "melyet kollégáink a helyszínen megnyugtató módon orvosoltak."

Ez még augusztusban volt, azóta viszont kiderült, hogy több család is kárpótlást kapott, miután írásban tettek panaszt. Ők a 24.hu információi szerint szeptemberben a Hunguest Hotels projektigazgatójától kaptak levelet, melyben felajánlottak nekik egy másik, ingyenes üdülést.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványtól megkérdeztük, hogy milyen módon választották be a Hungest szállodáit a programba, de érdemben nem válaszoltak. Annyit írtak, "a program szálláshelyeinek kiválasztásánál minden esetben fontos szempont az elhelyezkedés, a szabad kapacitás, a szobák ágyszáma és a kapcsolódó szolgáltatások."

A Hullám Hotel kikerült a szálláshelyek közül, a Club Aliga még mindig ott van

A Balatonnál egyébként az Erzsébet-program keretében a mostani adatok alapján 7 szálláshely érhető el: Balatonmáriafürdő, Zamárdi, Balatonszárszó, Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonalmádi és Balatonaliga. A Hullám Hotel nincs a felsoroltak között.

Feltűnő az is, hogy általában véve, a szállások közül több a Hunguest Hotels lánchoz tartozik, ilyen például a Hunguest Hotel BAL (Balatonalmádi), vagy éppen a Hunguest Hotel Béke (Hajdúszoboszló). Tavaly számításaink szerint a Hunguest Hotel 15 hotellel vett részt a programban (összesen 55 szálláshelyből), idén 13 az övék a 43-ból.

Az Erzsébet-program sajtóosztályán azt is megkérdeztük, mennyi pénzben részesültek tavaly a Hunguest Hotels további szállodái, illetve a többi szálláshely, erre a kérdésünkre viszont nem válaszoltak.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
Hírhez tartozó kép:
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában
Bárdosi Sándor felesége is beleállt Schobert Norbiba
Mosóport evett, majd szomjan halt egy hároméves kislány
Betelt a pohár: Rubint Rékának elege lett
Dér Henit betámadták, mert megvédte Norbit
Így gyilkolhatták meg a Baranyai településen a törpespicc kutyát
Esélye sem volt a szomáliai férfi ellen: budapesti horror
Elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára
Csányi gépével repült Orbán Viktor
Az EU negyedik legkevésbé demokratikus állama Magyarország
A nemzetiségi ombudsman vizsgálja a gyöngyöspatai eseményeket
Egy román súlyemelőjének pozitív lett a doppingtesztje
Karácsony az M1-es interjú után hajléktalanszállókat nézett meg
Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét
Szijjártó: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
Évekre börtönbe megy a rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól
A Coca-Cola a világ egyik legnagyobb műanyagszennyezője
Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben
Az egész országban el kell zárni a baromfikat
Légzsákproblémák: 6 millió autót hívnak vissza
A kormány lakáspolitikája hivatalosan is megbukott
Egy szomáliai férfi erő*sz*akolhatott meg egy egyetemistát Budapesten
Lezuhant a kollégium 8. emeletéről, meghalt a nyíregyházi diák
Ezeket a papírokat nem kérheti az igazoltató rendőr
Rendőrségi összesítő: ötvenegy migránssal szemben intézkedtek a rendőrök
Markolójával ment neki egy kukás autónak a feldühödött magyar férfi!
Orosz gyártmányú rakétákkal lőtték le az ukrán utasszállítót az irániak
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Újabb migráns alagutat találtak a déli határon
Szijjártó Péter: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
A Coca-Cola nem mond le az egyszer használatos műanyagpalackról
Harry és Meghan figyelmeztette a sajtót, hogy szálljanak le róluk
Megjelent a kínai koronavírus az Egyesült Államokban
Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a katasztrófavédelem
Kemény szavakkal vágott vissza a fitneszguru az őt kritizálóknak
Megszólalt a gyöngyöspatai asszony, aki 25 milliót kapart egy sorsjegyen
A földön alszik, nincs se ágya, se matraca - Meglátogatta örökbefogadott kislányát Rebeka
Összeomlott Győzike: letöltendő börtön várhat Győzikére
Ismét egy futó nőre támadtak Budapesten
Schobert Norbi kiakadt: Ti adjátok a számba ezeket a szavakat meg a kommentelők, én ezeket nem mondtam
Csontokat találtak a Városháza udvarán
A legrosszabbkor támad a rejtélyes új vírus
Tizenöt új Volvót vett a Volánbusz
Hamis koncertjegyek lepték el Budapestet
New Yorki egyetem: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést
Schobert Norbert akkor sem hagyná el a feleségét, ha 90 kiló lenne, de sze*x*et nem ígér
Csótányokat és egeret találtak egy pizzériában Budapesten
Akár ötször annyi mikroműanyag is lehet a magyar vizekben, mint eddig gondoltuk
Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán
Hetekig üresen állt több kórterem is egy fővárosi kórházban az orvoshiány miatt
A néppárti frakció 80 százaléka kész kitenni a Fideszt
Újabb pofon: Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei
OLAF vizsgálat: Elméletileg 466 millió forintért vettek orvosi eszközöket, gyakorlatilag 101 milliót költöttek rájuk
Közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
Impozánsnak álmodták meg Mészáros ügyvédjének sportakadémiáját
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Katalónia több városát is elöntötte a habzó tenger
A vízügy simán hagyott volna több száz halat kínok között elpusztulni
Greta Thunberg kiakadt: Ott tartunk, mint 18 hónappal ezelőtt
Üres boltok: bajban a Fény utcai piac
Mészáros közelébe került a Rádió1 és a BestFM
Egy vágóhídhoz ment tiltakozni Joaquin Phoenix
Az UEFA szerint a felcsúti foci egy gazdasági csoda
EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért
Öngyilkos lett a Debreceni Egyetem egyik diákja
Az internet népe azonnal szétszedte Meghan Markle-t, a hétköznapi anyukát
Schobert Norbi nem először mondott botrányosat
Schumacher olasz kezelőorvosa, elkeserítő dolgokat mondott
Lárvák, nyüvek lepték el a beteget Pécsen
Ábel Anita: mi történt Norbi, 20 éve még mást mondtál?
A legrosszabb jön megint: figyelmeztetést adott ki az OMSZ
Ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved
Orbán Viktor hirtelen Indonéziába utazik
Darabokra szedik Schobert Norbiékat az interneten - Ez a szép,Norbika?
Németh Szilárd: szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a migránsok
Németh Szilárd aggódik: Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Határrendészet: 1 nap alatt 64 migráns elfogásáról számolt be a magyar rendőrség
A nyomozók a lakosság segítségét kérik - loptak majd elsétáltak
A helyszínen elvették a veszélyesen közlekedő buszsofőr jogsiját a magyar rendőrök
2 év alatt 60 százalékkal nőtt az albérletek ára Magyarországon
Elmegyógyintézetbe vitték a férfit, aki meg akarta gyilkolni a szüleit
Dér Heni: Igazat kell adnom Schobert Norbinak
Hálapénzt adni és kapni nem tisztességes, hihetetlen torzításokat, illetve károkat okoz
Hivatalos: 3 millió forintot fog keresni Áder János havonta
Megszavazták Áder János 100 százalékos fizetésemelését
Egy 28 millió forintos elektromos luxus Audit kapott Áder
Három kis hatótávolságú rakéta csapódott be hétfő este Bagdadban
Óriási bértárgyalások kezdődnek a Tescónál
Napi 414 forint jut ételre egymillió magyarnak
Nincs mindig meleg víz a Szent János Kórház sztrókcentrumában
Ma kiderül, hogy a győri késelő diák ügye büntetőjogi vagy az egészségügyi kategóriába tartozik
Halálra gázoltak egy kerékpárost Kiskőrösön,a sofőr cserben hagyta majd elhajtott
150 millióba került három budapesti focimeccs rendőrségi biztosítása
Simonka mint áldozat: félelmetes volt a vádlottak padján ülni
Vasárnap kiderül, hogy Borkai Zsolt botránya nélkül mire megy az ellenzék Győrben
A forint megkapta Európa Legrosszabb Devizája címet
Leköpték, megalázták, sárba tiporták a forintot
Három autó és egy kamion rohant egymásba az autópályán, rengeteg a sérült
Porig égett egy munkásszálló, tizenegyen meghaltak
Még két napot kell várni a napsütésre és a párás, ködös, utálatos idő távozására
Újra akcióban a sziráki áldoktornő, most azt hazudta, ikrei lesznek
Lajcsi fél: nem akarok Gesztesi sorsára jutni
Megalázó: erre kényszerítik a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező autósokat
Levelet írt osztálytársainak és tanárainak a fiatal győri késelő
Rengeteget teszek azért, hogy ne egy 100 kilós férfi lépjen ki meztelenül a zuhanyzóból - Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Fékezés nélkül hajtott neki egy szemből érkező kamionnak a 37 éves Renáta az M2-esen
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Lelőttek egy kutyát egy Baranya megyei település udvarán - hatalmas a közfelháborodás
Kiengedték a Viking Sigyn hajóskapitányát
Gyász: elhunyt Takács Ildikó
Óriási a botrány: Ezt mondta Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zay Péternek
Botrány: ezért bukhatják a súlyemelők az olimpiát
Több nagyvárosban is megjelent a halálos áldozatokat követelő koronavírus
Schobert Norbi: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Gratulálunk: egy kínai vidámparkban azzal szórakoztak, hogy 68 méteres toronyból löktek ki egy malacot
Kamerára vette, ahogy az apja megveri hogy higgyenek neki
Megköszönte, behunyta a szemét, majd meghalt az énekes a koncertje közben
Szörnyű, amikor egy hároméves kislány elmesél egy sztorit magáról és az apukájáról
Átlagosan havi 3,3 milliót keres egy Nb1-es focista
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva