Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Az ápoló az orrom elõtt rázta egy dobozban a magzatom  

,,Egy örökkévalóság volt, mire beértünk a mûtõbe. Nagyon fájt mindenem. Még bent volt a méhlepény, szülési görcseim voltak. A baba egy papírzacskóban a lábam közt. Amint a gurulós ágyról átmásztam a mûtõasztalra, az ápoló aki betolt, sarkon fordult, hogy kimegy. Aztán visszalépett, és azt mondta: „hopp, ezt itt ne hagyjam, mert le kell adnom”. A babámról volt szó”

- így hangzik az egyik névtelen történet arról, hogy sokszor a kórházban mennyire nem helyénvaló, a traumának megfelelõ szavakat használnak az egészségügyi dolgozók.

Egy vetélés általában nagyon megviseli a nõket, ezért különösen fontos lenne, hogy megfelelõ, együttérzõ bánásmódot kapjanak a kórház dolgozóitól és környezetüktõl. Ehhez képest sokszor megjegyzéseket tesznek, nem megfelelõ kifejezéseket használnak, boldog kismamák és frissen szült anyukák mellé fektetik a babájukat elvesztõ nõket, nem kapnak részletes tájékoztatást arról, hogy mi fog történni velük és a magzattal. A probléma pedig elég sok nõt érint, a nemzetközi statisztikák szerint ugyanis minden negyedik terhesség vetéléssel végzõdik.

Levendula Lilla, a várandósságokhoz kapcsolódó veszteségeket kísérõ gyászra szakosodott tanácsadóként és egy Facebook csoport adminisztrátoraként rengeteg vetélés történetével találkozik, amelyekhez gyakran kapcsolódnak negatív tapasztalatok. Most kampányt indított, hogy felhívja a kórházi dolgozók figyelmét arra, hogy mit élnek át ezek a nõk, és hogy sokszor már a helyes szóhasználat is sokat segítene.
Fél lábbal toltak alám egy fém vödröt

A gyászoló pár fájdalmának mértékét nem a várandósság elõrehaladottsága határozza meg, hanem az, hogy mit jelentett nekik a terhesség. A koraterhességek elvesztése is különbözõ módokon érheti az elvetélt nõket, de a tervezett gyerekvállalást azért valamiféle várakozást elõzi meg, ezért az elvesztésüket is sokan úgy élik meg, mintha már egy megszületett gyerekük halt volna meg.

,,Egy nõt nagyon sokféleképpen érhet az, hogy elvesztette a kisbabáját, ezért a kórházi dolgozóktól többek között a nyitottság az, amire nagyon nagy szükség van. Mintha lenne az a tévhit a szülészeten, hogy ha valami gyorsan megvan, akkor az jó, a vetélésen is csak túl akarnak esni, de egy terhes nõnek ez nem megy ilyen gyorsan. Sokan addigra átálltak egy másik vágányra, hogy anyák lesznek, ezt nem lehet gyorsan kikapcsolni. Lehet, hogy az a baba még csak szedercsíra volt, de ahhoz is fûzõdhettek már álmok és vágyak”- magyarázza Roszik Linda klinikai szakpszichológus és a Másállapotot a szülészetben! mozgalom aktivistája.

A Levendula Lillához beérkezõ névtelen történetekbõl, és az általunk megkérdezett nõk beszámolóiból is az az elsõdleges tapasztalat, hogy amit leginkább hiányolnak az ellátásból az az emberség, noha megértik, hogy a kórházi dolgozók nagyon leterheltek. Sokszor rájuk förmednek, hogy ne sírjanak, majd lesz másik, de vannak, akik ennél sokkal durvább megjegyzéseket tesznek. Ezek a tettek és megnyilvánulások egyik egészségügyi területrõl sem hangozhatnak újnak, a különbség az, hogy itt síró, sokszor sokkos állapotban lévõ, gyászoló nõkrõl beszélünk.

Egy neve elhallgatását kérõ alanyunk három vetélésen átesett és mindegyikrõl szinte csak rossz emléke van. Az elsõ egy balatoni nyaraláson történt, ahol miután vérezni kezdett, egy helyi nõgyógyászatra siettek, ahol kint állt a sor. Az orvos elküldte arra hivatkozva, hogy nincs bejelentkezve, hiába állt ott a nõ zokogva. A második vetélése már a tatabányai kórházban történt, ahol a nõ elmesélte az elõzõ vetélése történetét, miközben az orvos perceken keresztül szó nélkül vizsgálta.

,,Elmondtam neki, hogy az elõzõ vetélésemnél csak üres petezsák volt, mire faarccal annyit közölt, hogy hát, ez a petezsák már nem üres, de szívhang az nincs” - mondja.

A nõ a saját budapesti orvosát szerette volna, ezért férjével együtt elindultak autóval a fõvárosba, de hamar kiderült, hogy nincs olyan állapotban, hogy eljussanak odáig. Visszamentek a tatabányai kórházba az orvoshoz, aki kiabálni kezdett a nõvel, hogy ,,minek jött vissza, ide nem lehet csak úgy visszajönni”. Aztán meglátta a vértócsát a nõ lába alatt, és felvette az osztályra. A nõvel az ápolók sem voltak túl kedvesek, mivel folyamatosan szülési fájdalmai voltak, hangosan kiabált, amiért az egyik ápoló többször is ráförmedt, hogy maradjon csendben, viselje már kicsit jobban.

A harmadik vetélése is nagyon megviselte a nõt, az egészségügyi dolgozók pedig ott sem tanúsítottak kellõ együttérzést.

,,A legbunkóbb a beteghordó fiú volt, aki amikor jött értem, hogy a mûtõbe toljon, odaszólt nekem fapofával, hogy: gyorsan posztolja ki a Facebookra, hogy itt van, aztán jöjjön. Amikor meg megérkeztem a mûtõbe, akkor a mûtõs fiúk viccelõdését kellett arról hallgatnom, hogy ide hozzájuk mindenki bugyiban érkezik”- meséli.

Krisztina is a beteghordóra panaszkodott, aki szerinte embertelenül viszonyult a helyzethez.

,,Felfektetett a mûtõasztalra, ahonnan a padlóra csöpögött a vérem, majd õ miközben a kollégájával beszélgetett, fél lábbal alám tolt egy fém vödröt. Semmi emberség, semmi empátia nem volt benne. Én elhiszem, hogy õ már négyezer ilyet látott, de nekem a babám halt meg” - mondja.

Egy névtelen történet pedig arról számol be, hogy egy nõ már otthon elvetélt, és a magzatát egy dobozba helyezve érkezett a kórházba.

,,Az ápolónõ megkérdezte, hogy mi van a kezemben. Mondtam, hogy behoztam a gyermekem magammal. Betette egy kis csavaros tetejû dobozkába, és az orrom elõtt rázta, miközben azt mondta a másik ápolónak: ,,ezt az izét meg vigyék szövettanra.” Ekkor már csak sírni tudtam. A másik ápoló szólt rá, hogy ,,akarod mondani, magzatot”

- írja.

Roszik Linda úgy látja, hogy az egészségügyi ellátás rendszerszinten teljesen vak arra, hogy egy kisbaba elvesztése mennyire mélyen érinthet egy nõt. Egységes iránymutatás híján teljesen esetleges, hogy egy vetélõ nõ milyen bánásmódban részesül az õt éppen ellátó szakszemélyzettõl.
.

Vannak történetek csodás orvosokról, ápolókról, akik empátiával, támogató gesztusokkal fordulnak egy gyászoló anyához. Mégis, tapasztalataink szerint, a szakemberek nincsenek megfelelõen felkészítve arra, hogy a halállal kapcsolatban milyen szavakat lehet használni
Úgy mentem a mûtéthez szükséges vérvételre, hogy azt hittem, még él a babám

A másik nagy probléma, amirõl nõk beszámoltak, hogy a kórházi dolgozók nem tájékoztatják õket arról, hogy mi fog történni. Ez annyira a végletekig is elmehet, hogy azt is elfelejtik közölni, hogy a magzat már nem él.

Kutiné Hajdú Emese egy vetélése után, amikor újra teherbe esett és elkezdett vérezni, azonnal felkereste az orvosát, aki megnyugtatta, hogy nincs semmi komoly baj, de két nappal késõbbre berendelte vérvételre. Emese el is ment a vérvételre, de nem a saját orvosa fogadta, mert õ lebetegedett.

,,Kilencre mentem vérvételre, de tizenegyig vártam orvosra, aki aztán közölte, hogy azért kell a vérvétel, mert péntekre ki vagyok írva mûtétre, mivel a babának nincs szívhangja. A saját orvosom írta ki a mûtét idõpontját, tehát õ napokkal ezelõtt tudta, hogy elment a baba, de nem mondta meg, én pedig úgy mentem a vérvételre, hogy azt hittem, ez csak egy rutin hormonvizsgálat lesz”

- magyarázza Emese.

Emese késõbb felhívta az orvosát, hogy számon kérje, miért nem szólt, de a férfi csak hebegett-habogott, és még õ volt felháborodva, amiért a betegszabadsága alatt zaklatják.

Levendula Lilla szerint sokszor a vérzõ nõket csak ide-oda küldözgetik a kórházon belül anélkül, hogy tájékoztatnák õket, mi fog velük történni. Elõfordult már, hogy az utolsó vizsgálatra érve a kismama a kezében vitte frissen elvetélt magzatát.

Roszik Linda és Levendula Lilla is úgy látja, hogy az ellátás sokszor sérti az alapvetõ önrendelkezési jogot, amikor a nõk nem kapnak megfelelõ szintû tájékoztatást a különbözõ ellátási formákról, és ezzel elesnek a valódi döntés lehetõségétõl. Egy korai vetélés esetén az esetek többségében "felajánlott" mûtéti megoldás csak egy a lehetséges megoldások közül. Egyre többen választják a "természetes vetélést", amikor megvárják, hogy a testük a saját ritmusában tegye a dolgát, de más országokban a gyógyszeres vetélésindítás is egy lehetõség. Levendula Lilla szerint gyakran nem hívják fel a figyelmet a különbözõ beavatkozások veszélyeire, de ha épp akkor el is mondják, a sokktól a kismama fel sem tudja dolgozni a kapott információt.

Arról sem tájékoztatják a nõket, hogy mi történik a magzattal, miután eltávolították õket, pedig a gyászfolyamatot könnyítené meg, ha elbúcsúzhatnának, vagy legalább valami információt kaphatnának a nemérõl és a súlyáról. Egy nõ arról számolt be, hogy az egyik szülésznõ kiderítette neki, amit tudni szeretett volna a babáról, ez pedig sokkal könnyebbé tette a traumát.

,,Számos olyan tényezõ van, ami a veszteségek megélését nehezíti: sokan szeretnének elbúcsúzni a babájuktól, de nem mindenhol kapják meg erre a lehetõséget. Azzal sincsenek sokan tisztában, hogy a 20 hetesnél fiatalabb magzatot is eltemethetik, a testét kikérhetik a kórházból” - magyarázza Levendula Lilla.Egy névtelen történetben viszont arról számolt be egy nõ, hogy a szövettani vizsgálat után hiába szerette volna kikérni a magzatát, hogy eltemethesse, a kórházban nem tudták megmondani, hogy hol van, "valahova elkeverték".
Minek csináltatja fel magát, ha aztán meg elveteti?

Sokszor a régóta várt gyermeküket elvesztõ anyáknak azzal is szembesülniük kell, hogy a kórház dolgozói elítélik õket, mert azt gondolják, hogy abortuszra érkeztek a mûtõbe.

Az egyik névtelen történetben az orvos nem nézett bele a kaparásra érkezõ nõ kartonjába, ezért a következõ találta mondani: ,,Azt nem értem, minek csináltatja fel magát, ha aztán meg elveteti?!”

Kutiné Hajdú Emese is arról számolt be, hogy amikor már tudta, hogy elvetélt, akkor az ultrahangon megkérdezte tõle az orvos, hogy ,,tán nem szeretnénk ezt a gyereket?”.

Pedig Roszik Linda szerint semmilyen körülmények között nem megengedhetõ, hogy egy kórházi dolgozó megjegyzéseket tegyen egy páciensre, akkor se, ha az abortusz személyes meggyõzõdésével ellentétes.

Ráadásul az elvetélt nõket sokszor helyhiány miatt abortuszra várók, rosszabb esetben, de egyáltalán nem ritkán szülés elõtt álló kismamák vagy friss anyukák, síró csecsemõk mellé fektetik be.

,,A szülõ kismamáktól egy kétszárnyú üvegajtó választott el, ami tárva-nyitva volt, csak a függöny volt elhúzva. Mindent hallottam: vajúdást, boldog apuka sírását, babasírást, borzalmas volt”

- szól az egyik beszámoló.

Levendula Lilla, tisztában van azzal, hogy nem várható el a kórházaktól, hogy új kórtermeket húzzanak fel az elvetélt nõk kedvéért, de ha van mód rá, akkor mégis igyekezzenek a lehetõ legtávolabb fektetni õket a kismamáktól, a kedvesség pedig ingyen van. Erre épül fel az a többlépcsõs kampánya is, amit nõgyógyászokkal és orvosokkal karöltve indított, amelyben elsõ körben az egészségügyben dolgozókat szeretné érzékenyíteni. A kampány elsõsorban a Facebookon fut majd, ahol olyan nõk történeteit osztja meg, akiknek pozitív vagy negatív élményeik vannak a vetélésükrõl.

,,Nagyon fontosnak tartom bemutatni azt, hogy vannak kórházak, ahol a helyzet súlyához méltón tudják kezelni ezt az érzelmileg nagyon megterhelõ helyzetet, és vannak olyanok, ahol ebben hibáznak. Sokszor probléma az, hogy az egészségügyi személyzet elbagatellizálja a várandósság megszakadását, ez pedig nagymértékben megnehezíti a babájukat elvesztõ anyák gyászának feldolgozását” - mondja, és leszögezi, hogy ez nem egy lejárató kampány.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Gyakorlatilag beismerte, hogy megvezették Orbán Viktort
Hárman vakultak meg a budaörsi horrorklinikán
Szijjártó botrány: 154 milliót utazgatott el eddig idén
Vizsgálat indult: Mészáros Lőrinc helyett egy spanyol cég szerzi meg az E.On cégét
Az Opus végül elállt az ügylettől, így külföldi befektetőkhöz kerül az EKER. A Gazdasági Versenyhivatal honlapja szerint tegnap benyújtották a magyar energiapiac egy fontos szereplőjé...
  
Olyan képet posztolt Kiszel Tünde.. a rajongók imádják
Egy vadító fekete-fehér képpel mondott köszönetet követőinek Kiszel Tünde az Instagramon. Igazán dögös fotót tett közzé az Instagram-oldalán Kiszel Tünde! A naptárdíva egy régi, f...
  
Tóth Gabi Müller Cecíliával fotózkodott - már ezért megérte bejönni reggel a Mokkába
Müller Cecíliával, az országos tiszti főorvossal fotózkodott az aranytorkú énekesnő! Felrobbantotta az Instagramot legújabb posztjával Tóth Gabi! Az énekesnő nem mással, mint az orszá...
  
Botrány: Zaklatásért jelentették fel Gáspár Beát
Nem csitulnak a kedélyek a Gáspár család körül. A házaspárnak tavaly novemberben volt autóbalesete, amikor egy másik sofőr a forgalommal szemben haladt feléjük a 21-es főúton, majd fro...
  
Segédmunkás lett a magyar sztár: Nem tehetem meg, hogy várjak a csodára
Kökény Attila a karantén alatt sem bízta a véletlenre családi bevételüket: anyagi biztonságuk megtartása érdekében segédmunkásnak állt a fiával és a vejével együtt. Kökény Attila...
  
Zavarta a sírás, rendszeresen megverte a másfél éves gyermeket
Letartóztattak egy 32 éves férfit, aki a másfél éves nevelt gyermekét hónapokon át rendszeresen ütötte-verte, közölte a Somogy megyei főügyészség. A neten ismerkedett meg a gyermek an...
  
ITM: Közel 25 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat me...
  
Karanténból szabadult a család amikor az ablakból kiugró férfi rázuhant az édesanyára
A négyfős család a tragédia napján szabadult a karanténból egy erdélyi út után. „Jézus a halála után harmadnapra támadt fel. Nekem is ennyi időm volt arra, hogy sokkos állapotban l...
  
Botrány: visszadobták a Lánchíd-tendert
A fővárosi Fidesz szerint tartalmi hibák vannak a dokumentumban, amelyet ezért módosítania kell a BKK-nak. Tartalmi hibák miatt a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a Lánchíd felújítá...
  
Áll a bál az iskolarendőrség körül
A szakszervezet szerint félő, hogy nem lesz elég jelentkező a feladatra. Attól tartanak a hivatásos rendőrök, hogy iskolaőrnek vezénylik át őket – erről a Független Rendőr Szakszerv...
  
Vírushelyzet: több mint húszezer szurkolóval indult az NB II.
Bár értelmes magyarázatot nem adott rá, a kormány nem változtatott az intézkedésén: korlátozás nélkül lehet látogatni a focimeccseket Magyarországon. Gulyás Gergely korábban az...
  
Botrány: Mégis elmarad az Apostol koncertje
A hvg.hu ír róla, hogy lefújták az Apostol együttes 50. születésnapi koncertjét az Arénában. Az esemény eredetileg májusban lett volna, de a járvány miatt augusztusra halasztották, és ...
  
200 millió eurónyi fejlesztési pénzre mondott nemet a magyar kormány - az ok érthetetlen
A Népszava ír arról, hogy a magyar kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014-2020 közötti költségvetési időszakra az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izland, Liec...
  
Magyarország: Elhunyt egy 77 éves, krónikus beteg
Kilenccel, 4553-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu. Elhunyt egy 77 éves, krónikus beteg, ezzel 598-ra nőtt a magyar ál...
  
Egymilliárdot kerestek Tiborczék de hogy mivel.....!!!
Egyetlen sor téglát sem kellett leraknia Tiborcz István cégének, mégis milliárdos hasznot hozott számukra egy visegrádi, máig befejezetlen hotel-beruházás két év alatt. Az építési pr...
  
Nem akarod látni hányan adtak át egy felújított horgászlakot
Kistolmácson megújult a Zalaerdő erdei- és horgászlaka A negylábú faoszlopokra kifeszített nemzeti szín szalagot öten vágták át az átadási ünnepség keretében. Név szerint (b-j): ...
  
3 milliárd forintért hordhatja a földet a Mészáros család
A Fejér-B.Á.L. Zrt. ajánlata volt a legkedvezőbb a feladatra. Mészáros Lőrinc gyerekeinek építőipari cége újabb munkát nyert el a Tatabányán épülő kézilabda-csarnok körül, derül...
  
Nagy Alekosz: Ha valaki sztáralkat, akkor is a köztudatban marad, ha nem erőlködik
Alekosz most őszintén mesélt arról, hogyan élte meg a ValóVilágot. Miért népszerű a ValóVilág? – Ez a valóságshow a magyar emberekre lett szabva. A legfőbb ismertető jegyeink talá...
  
Majka és Balázs élő adásban esett egymásnak
Ma reggel a Rádió 1 Balázsék című műsorának vendége volt Majoros Péter, alias Majka és az Apostol ülős arénakoncertjének apropóján beszélgettek a könnyűzene helyzetéről, állami ...
  
Gyurcsány Ferenc gyászol
Tragédia érte a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét: két hónappal ezelőtt, 86 évesen elhunyt Katus néni, Gyurcsány Ferenc (59) édesanyja. Az idős asszony évek óta Alzheimer-kórral küz...
  
Újabb magyar idősotthonban jelent meg a vírus
Jelenleg látogatási és felvételi tilalom van a Teveli úti intézményben. Folyamatosan tesztelik a pápai Teveli úti idősotthon lakóit és dolgozóit, mivel az otthon egyik alkalmazottjána...
  
Családi rendezvény volt: 36 fertőzött, 127 ember karanténban
Az ország másik felére is eljutott a koronavírus egy júliusi, Győr-Moson-Sopron megyei, zártkörű családi rendezvényről, számolt be az állami tévé a Nemzeti Népegészségügyi Központ...
  
Rotyis Bálint: A nemzeti konzultáció Európában egyedülálló ....
Az ellenzék csak próbálkozik, de nem tud hatékonyan fellépni a nemzeti konzultációval szemben – mondta Rotyis Bálint, a Médianéző Központ elemzője az M1-en. Rotyis Bálint azt mondta, ...
  
Súlyos beteg XVI. Benedek
Súlyosan megbetegedett XVI. Benedek miután meglátogatta haldokló bátyját, közölte életrajzírója, Peter Seewald. A 93 éves Joseph Ratzinger övsömörben szenved, erős fájdalmai vannak, h...
  
Balesetezett a honvédelmi minisztert szállító autó
Hétfő délelőtt egy teher- és egy haszongépjármű, valamint egy személygépkocsi balesetezett eddig tisztázatlan körülmények között az M7-es autópályán Siófok mellett. A Somogy Megyei...
  
Hivatalos: tarthatnak gólyatáborokat az egyetemek
Mivel a jogszabályok nem térnek ki a gólyatáborok szervezésére, ezért az intézmények saját hatáskörben dönthetnek annak megtartásáról, válaszolta a Belügyminisztérium az ATV Hírad...
  
Bajban Rogán-Gaál Cecília pénztárcája: Idén nem lesz Magyarország Szépe
Miután a nemzetközi járványhelyzet miatt a Miss World jogtulajdonosa 2021-re halasztotta a verseny döntőjét, elmarad a Magyarország Szépe is, olvasható az esemény Facebook-oldalán. A Miss ...
  
Víruspánik tört ki a szegedi vonatpótló buszon
Három ember szállt fel Hódmezővásárhelyen az egyik, Szegedre tartó vonatpótló buszra, akikről kiderült, hogy hatósági karanténban kellene lenniük. A járművet azonnal körülvették a ...
  
Hárman vakultak meg a budaörsi horrorklinikán
Három ember végleg elveszítette a látását azok közül, akiknek a szürkehályog-műtétjét a Budaörsi Egészségügyi Központban végezték el – tudta meg a Ripost. Mint arról korábban b...
  
Magyarország kamat nélkül hitelt ad Kenyának
Az erről szóló megállapodás a csütörtök éjszakai Magyar Közlönyben jelent meg. Már megszületett a két ország közti szerződés a kötött segélyhitelről, a nulla százalékos kamatt...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Az ápoló az orrom elõtt rázta egy dobozban a magzatom
,,Egy örökkévalóság volt, mire beértünk a mûtõbe. Nagyon fájt mindenem. Még bent volt a méhlepény, szülési görcseim voltak. A baba egy papírzacskóban a lábam közt. Amint a gurulós ágyról átmásztam a mûtõasztalra, az ápoló aki betolt, sarkon fordult, hogy kimegy. Aztán visszalépett, és azt mondta: „hopp, ezt itt ne hagyjam, mert le kell adnom”. A babámról volt szó”

- így hangzik az egyik névtelen történet arról, hogy sokszor a kórházban mennyire nem helyénvaló, a traumának megfelelõ szavakat használnak az egészségügyi dolgozók.

Egy vetélés általában nagyon megviseli a nõket, ezért különösen fontos lenne, hogy megfelelõ, együttérzõ bánásmódot kapjanak a kórház dolgozóitól és környezetüktõl. Ehhez képest sokszor megjegyzéseket tesznek, nem megfelelõ kifejezéseket használnak, boldog kismamák és frissen szült anyukák mellé fektetik a babájukat elvesztõ nõket, nem kapnak részletes tájékoztatást arról, hogy mi fog történni velük és a magzattal. A probléma pedig elég sok nõt érint, a nemzetközi statisztikák szerint ugyanis minden negyedik terhesség vetéléssel végzõdik.

Levendula Lilla, a várandósságokhoz kapcsolódó veszteségeket kísérõ gyászra szakosodott tanácsadóként és egy Facebook csoport adminisztrátoraként rengeteg vetélés történetével találkozik, amelyekhez gyakran kapcsolódnak negatív tapasztalatok. Most kampányt indított, hogy felhívja a kórházi dolgozók figyelmét arra, hogy mit élnek át ezek a nõk, és hogy sokszor már a helyes szóhasználat is sokat segítene.
Fél lábbal toltak alám egy fém vödröt

A gyászoló pár fájdalmának mértékét nem a várandósság elõrehaladottsága határozza meg, hanem az, hogy mit jelentett nekik a terhesség. A koraterhességek elvesztése is különbözõ módokon érheti az elvetélt nõket, de a tervezett gyerekvállalást azért valamiféle várakozást elõzi meg, ezért az elvesztésüket is sokan úgy élik meg, mintha már egy megszületett gyerekük halt volna meg.

,,Egy nõt nagyon sokféleképpen érhet az, hogy elvesztette a kisbabáját, ezért a kórházi dolgozóktól többek között a nyitottság az, amire nagyon nagy szükség van. Mintha lenne az a tévhit a szülészeten, hogy ha valami gyorsan megvan, akkor az jó, a vetélésen is csak túl akarnak esni, de egy terhes nõnek ez nem megy ilyen gyorsan. Sokan addigra átálltak egy másik vágányra, hogy anyák lesznek, ezt nem lehet gyorsan kikapcsolni. Lehet, hogy az a baba még csak szedercsíra volt, de ahhoz is fûzõdhettek már álmok és vágyak”- magyarázza Roszik Linda klinikai szakpszichológus és a Másállapotot a szülészetben! mozgalom aktivistája.

A Levendula Lillához beérkezõ névtelen történetekbõl, és az általunk megkérdezett nõk beszámolóiból is az az elsõdleges tapasztalat, hogy amit leginkább hiányolnak az ellátásból az az emberség, noha megértik, hogy a kórházi dolgozók nagyon leterheltek. Sokszor rájuk förmednek, hogy ne sírjanak, majd lesz másik, de vannak, akik ennél sokkal durvább megjegyzéseket tesznek. Ezek a tettek és megnyilvánulások egyik egészségügyi területrõl sem hangozhatnak újnak, a különbség az, hogy itt síró, sokszor sokkos állapotban lévõ, gyászoló nõkrõl beszélünk.

Egy neve elhallgatását kérõ alanyunk három vetélésen átesett és mindegyikrõl szinte csak rossz emléke van. Az elsõ egy balatoni nyaraláson történt, ahol miután vérezni kezdett, egy helyi nõgyógyászatra siettek, ahol kint állt a sor. Az orvos elküldte arra hivatkozva, hogy nincs bejelentkezve, hiába állt ott a nõ zokogva. A második vetélése már a tatabányai kórházban történt, ahol a nõ elmesélte az elõzõ vetélése történetét, miközben az orvos perceken keresztül szó nélkül vizsgálta.

,,Elmondtam neki, hogy az elõzõ vetélésemnél csak üres petezsák volt, mire faarccal annyit közölt, hogy hát, ez a petezsák már nem üres, de szívhang az nincs” - mondja.

A nõ a saját budapesti orvosát szerette volna, ezért férjével együtt elindultak autóval a fõvárosba, de hamar kiderült, hogy nincs olyan állapotban, hogy eljussanak odáig. Visszamentek a tatabányai kórházba az orvoshoz, aki kiabálni kezdett a nõvel, hogy ,,minek jött vissza, ide nem lehet csak úgy visszajönni”. Aztán meglátta a vértócsát a nõ lába alatt, és felvette az osztályra. A nõvel az ápolók sem voltak túl kedvesek, mivel folyamatosan szülési fájdalmai voltak, hangosan kiabált, amiért az egyik ápoló többször is ráförmedt, hogy maradjon csendben, viselje már kicsit jobban.

A harmadik vetélése is nagyon megviselte a nõt, az egészségügyi dolgozók pedig ott sem tanúsítottak kellõ együttérzést.

,,A legbunkóbb a beteghordó fiú volt, aki amikor jött értem, hogy a mûtõbe toljon, odaszólt nekem fapofával, hogy: gyorsan posztolja ki a Facebookra, hogy itt van, aztán jöjjön. Amikor meg megérkeztem a mûtõbe, akkor a mûtõs fiúk viccelõdését kellett arról hallgatnom, hogy ide hozzájuk mindenki bugyiban érkezik”- meséli.

Krisztina is a beteghordóra panaszkodott, aki szerinte embertelenül viszonyult a helyzethez.

,,Felfektetett a mûtõasztalra, ahonnan a padlóra csöpögött a vérem, majd õ miközben a kollégájával beszélgetett, fél lábbal alám tolt egy fém vödröt. Semmi emberség, semmi empátia nem volt benne. Én elhiszem, hogy õ már négyezer ilyet látott, de nekem a babám halt meg” - mondja.

Egy névtelen történet pedig arról számol be, hogy egy nõ már otthon elvetélt, és a magzatát egy dobozba helyezve érkezett a kórházba.

,,Az ápolónõ megkérdezte, hogy mi van a kezemben. Mondtam, hogy behoztam a gyermekem magammal. Betette egy kis csavaros tetejû dobozkába, és az orrom elõtt rázta, miközben azt mondta a másik ápolónak: ,,ezt az izét meg vigyék szövettanra.” Ekkor már csak sírni tudtam. A másik ápoló szólt rá, hogy ,,akarod mondani, magzatot”

- írja.

Roszik Linda úgy látja, hogy az egészségügyi ellátás rendszerszinten teljesen vak arra, hogy egy kisbaba elvesztése mennyire mélyen érinthet egy nõt. Egységes iránymutatás híján teljesen esetleges, hogy egy vetélõ nõ milyen bánásmódban részesül az õt éppen ellátó szakszemélyzettõl.
.

Vannak történetek csodás orvosokról, ápolókról, akik empátiával, támogató gesztusokkal fordulnak egy gyászoló anyához. Mégis, tapasztalataink szerint, a szakemberek nincsenek megfelelõen felkészítve arra, hogy a halállal kapcsolatban milyen szavakat lehet használni
Úgy mentem a mûtéthez szükséges vérvételre, hogy azt hittem, még él a babám

A másik nagy probléma, amirõl nõk beszámoltak, hogy a kórházi dolgozók nem tájékoztatják õket arról, hogy mi fog történni. Ez annyira a végletekig is elmehet, hogy azt is elfelejtik közölni, hogy a magzat már nem él.

Kutiné Hajdú Emese egy vetélése után, amikor újra teherbe esett és elkezdett vérezni, azonnal felkereste az orvosát, aki megnyugtatta, hogy nincs semmi komoly baj, de két nappal késõbbre berendelte vérvételre. Emese el is ment a vérvételre, de nem a saját orvosa fogadta, mert õ lebetegedett.

,,Kilencre mentem vérvételre, de tizenegyig vártam orvosra, aki aztán közölte, hogy azért kell a vérvétel, mert péntekre ki vagyok írva mûtétre, mivel a babának nincs szívhangja. A saját orvosom írta ki a mûtét idõpontját, tehát õ napokkal ezelõtt tudta, hogy elment a baba, de nem mondta meg, én pedig úgy mentem a vérvételre, hogy azt hittem, ez csak egy rutin hormonvizsgálat lesz”

- magyarázza Emese.

Emese késõbb felhívta az orvosát, hogy számon kérje, miért nem szólt, de a férfi csak hebegett-habogott, és még õ volt felháborodva, amiért a betegszabadsága alatt zaklatják.

Levendula Lilla szerint sokszor a vérzõ nõket csak ide-oda küldözgetik a kórházon belül anélkül, hogy tájékoztatnák õket, mi fog velük történni. Elõfordult már, hogy az utolsó vizsgálatra érve a kismama a kezében vitte frissen elvetélt magzatát.

Roszik Linda és Levendula Lilla is úgy látja, hogy az ellátás sokszor sérti az alapvetõ önrendelkezési jogot, amikor a nõk nem kapnak megfelelõ szintû tájékoztatást a különbözõ ellátási formákról, és ezzel elesnek a valódi döntés lehetõségétõl. Egy korai vetélés esetén az esetek többségében "felajánlott" mûtéti megoldás csak egy a lehetséges megoldások közül. Egyre többen választják a "természetes vetélést", amikor megvárják, hogy a testük a saját ritmusában tegye a dolgát, de más országokban a gyógyszeres vetélésindítás is egy lehetõség. Levendula Lilla szerint gyakran nem hívják fel a figyelmet a különbözõ beavatkozások veszélyeire, de ha épp akkor el is mondják, a sokktól a kismama fel sem tudja dolgozni a kapott információt.

Arról sem tájékoztatják a nõket, hogy mi történik a magzattal, miután eltávolították õket, pedig a gyászfolyamatot könnyítené meg, ha elbúcsúzhatnának, vagy legalább valami információt kaphatnának a nemérõl és a súlyáról. Egy nõ arról számolt be, hogy az egyik szülésznõ kiderítette neki, amit tudni szeretett volna a babáról, ez pedig sokkal könnyebbé tette a traumát.

,,Számos olyan tényezõ van, ami a veszteségek megélését nehezíti: sokan szeretnének elbúcsúzni a babájuktól, de nem mindenhol kapják meg erre a lehetõséget. Azzal sincsenek sokan tisztában, hogy a 20 hetesnél fiatalabb magzatot is eltemethetik, a testét kikérhetik a kórházból” - magyarázza Levendula Lilla.Egy névtelen történetben viszont arról számolt be egy nõ, hogy a szövettani vizsgálat után hiába szerette volna kikérni a magzatát, hogy eltemethesse, a kórházban nem tudták megmondani, hogy hol van, "valahova elkeverték".
Minek csináltatja fel magát, ha aztán meg elveteti?

Sokszor a régóta várt gyermeküket elvesztõ anyáknak azzal is szembesülniük kell, hogy a kórház dolgozói elítélik õket, mert azt gondolják, hogy abortuszra érkeztek a mûtõbe.

Az egyik névtelen történetben az orvos nem nézett bele a kaparásra érkezõ nõ kartonjába, ezért a következõ találta mondani: ,,Azt nem értem, minek csináltatja fel magát, ha aztán meg elveteti?!”

Kutiné Hajdú Emese is arról számolt be, hogy amikor már tudta, hogy elvetélt, akkor az ultrahangon megkérdezte tõle az orvos, hogy ,,tán nem szeretnénk ezt a gyereket?”.

Pedig Roszik Linda szerint semmilyen körülmények között nem megengedhetõ, hogy egy kórházi dolgozó megjegyzéseket tegyen egy páciensre, akkor se, ha az abortusz személyes meggyõzõdésével ellentétes.

Ráadásul az elvetélt nõket sokszor helyhiány miatt abortuszra várók, rosszabb esetben, de egyáltalán nem ritkán szülés elõtt álló kismamák vagy friss anyukák, síró csecsemõk mellé fektetik be.

,,A szülõ kismamáktól egy kétszárnyú üvegajtó választott el, ami tárva-nyitva volt, csak a függöny volt elhúzva. Mindent hallottam: vajúdást, boldog apuka sírását, babasírást, borzalmas volt”

- szól az egyik beszámoló.

Levendula Lilla, tisztában van azzal, hogy nem várható el a kórházaktól, hogy új kórtermeket húzzanak fel az elvetélt nõk kedvéért, de ha van mód rá, akkor mégis igyekezzenek a lehetõ legtávolabb fektetni õket a kismamáktól, a kedvesség pedig ingyen van. Erre épül fel az a többlépcsõs kampánya is, amit nõgyógyászokkal és orvosokkal karöltve indított, amelyben elsõ körben az egészségügyben dolgozókat szeretné érzékenyíteni. A kampány elsõsorban a Facebookon fut majd, ahol olyan nõk történeteit osztja meg, akiknek pozitív vagy negatív élményeik vannak a vetélésükrõl.

,,Nagyon fontosnak tartom bemutatni azt, hogy vannak kórházak, ahol a helyzet súlyához méltón tudják kezelni ezt az érzelmileg nagyon megterhelõ helyzetet, és vannak olyanok, ahol ebben hibáznak. Sokszor probléma az, hogy az egészségügyi személyzet elbagatellizálja a várandósság megszakadását, ez pedig nagymértékben megnehezíti a babájukat elvesztõ anyák gyászának feldolgozását” - mondja, és leszögezi, hogy ez nem egy lejárató kampány.
Vizsgálat indult: Mészáros Lőrinc helyett egy spanyol cég szerzi meg az E.On cégét
Olyan képet posztolt Kiszel Tünde.. a rajongók imádják
Tóth Gabi Müller Cecíliával fotózkodott - már ezért megérte bejönni reggel a Mokkába
Botrány: Zaklatásért jelentették fel Gáspár Beát
Segédmunkás lett a magyar sztár: Nem tehetem meg, hogy várjak a csodára
Zavarta a sírás, rendszeresen megverte a másfél éves gyermeket
ITM: Közel 25 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma
Karanténból szabadult a család amikor az ablakból kiugró férfi rázuhant az édesanyára
Botrány: visszadobták a Lánchíd-tendert
Áll a bál az iskolarendőrség körül
Vírushelyzet: több mint húszezer szurkolóval indult az NB II.
Botrány: Mégis elmarad az Apostol koncertje
200 millió eurónyi fejlesztési pénzre mondott nemet a magyar kormány - az ok érthetetlen
Magyarország: Elhunyt egy 77 éves, krónikus beteg
Egymilliárdot kerestek Tiborczék de hogy mivel.....!!!
Nem akarod látni hányan adtak át egy felújított horgászlakot
3 milliárd forintért hordhatja a földet a Mészáros család
Nagy Alekosz: Ha valaki sztáralkat, akkor is a köztudatban marad, ha nem erőlködik
Majka és Balázs élő adásban esett egymásnak
Gyurcsány Ferenc gyászol
Újabb magyar idősotthonban jelent meg a vírus
Családi rendezvény volt: 36 fertőzött, 127 ember karanténban
Rotyis Bálint: A nemzeti konzultáció Európában egyedülálló ....
Súlyos beteg XVI. Benedek
Balesetezett a honvédelmi minisztert szállító autó
Hivatalos: tarthatnak gólyatáborokat az egyetemek
Bajban Rogán-Gaál Cecília pénztárcája: Idén nem lesz Magyarország Szépe
Víruspánik tört ki a szegedi vonatpótló buszon
Hárman vakultak meg a budaörsi horrorklinikán
Magyarország kamat nélkül hitelt ad Kenyának
Migránsokat fogott a magyar rendőrség
Szívszorító részletek a babakocsis tragédiáról
Szlávik főorvos szerint sokkal több a napi fertőzött, mint amennyit közzétesznek
Egy magyar kisnyugdíjas százmilliós követelése döntheti be az újpesti fociklubot
Meglepő bejelentést tett a győri Audi – 6 milliárd euróról van szó
Csak annyira futja a nyugdíjból idén, mint 2010-ben
Orbán Viktor nem ért egyet Matolcsy Györggyel - színjáték vagy botrány?
Ukrajna a vörös zónába sorolta Magyarországot
Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a Balaton-partot
Kalifornia lángol: ezreket kellett evakuálni
A magyarok közel kétharmada még mindig uniópárti
Magyar polgármester: Bizonyos vállalkozókkal szemben védtelenek vagyunk
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum