thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.20
THE POST
           
20
Az ápoló az orrom előtt rázta egy dobozban a magzatom
Ez is érdekelhet:
Krausz Gábor Schobertről: Szégyen, hogy 2020-ban egyáltalán van olyan lény, aki így gondolkozik
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
,,Egy örökkévalóság volt, mire beértünk a műtőbe. Nagyon fájt mindenem. Még bent volt a méhlepény, szülési görcseim voltak. A baba egy papírzacskóban a lábam közt. Amint a gurulós ágyról átmásztam a műtőasztalra, az ápoló aki betolt, sarkon fordult, hogy kimegy. Aztán visszalépett, és azt mondta: „hopp, ezt itt ne hagyjam, mert le kell adnom”. A babámról volt szó”

- így hangzik az egyik névtelen történet arról, hogy sokszor a kórházban mennyire nem helyénvaló, a traumának megfelelő szavakat használnak az egészségügyi dolgozók.

Egy vetélés általában nagyon megviseli a nőket, ezért különösen fontos lenne, hogy megfelelő, együttérző bánásmódot kapjanak a kórház dolgozóitól és környezetüktől. Ehhez képest sokszor megjegyzéseket tesznek, nem megfelelő kifejezéseket használnak, boldog kismamák és frissen szült anyukák mellé fektetik a babájukat elvesztő nőket, nem kapnak részletes tájékoztatást arról, hogy mi fog történni velük és a magzattal. A probléma pedig elég sok nőt érint, a nemzetközi statisztikák szerint ugyanis minden negyedik terhesség vetéléssel végződik.

Levendula Lilla, a várandósságokhoz kapcsolódó veszteségeket kísérő gyászra szakosodott tanácsadóként és egy Facebook csoport adminisztrátoraként rengeteg vetélés történetével találkozik, amelyekhez gyakran kapcsolódnak negatív tapasztalatok. Most kampányt indított, hogy felhívja a kórházi dolgozók figyelmét arra, hogy mit élnek át ezek a nők, és hogy sokszor már a helyes szóhasználat is sokat segítene.
Fél lábbal toltak alám egy fém vödröt

A gyászoló pár fájdalmának mértékét nem a várandósság előrehaladottsága határozza meg, hanem az, hogy mit jelentett nekik a terhesség. A koraterhességek elvesztése is különböző módokon érheti az elvetélt nőket, de a tervezett gyerekvállalást azért valamiféle várakozást előzi meg, ezért az elvesztésüket is sokan úgy élik meg, mintha már egy megszületett gyerekük halt volna meg.

,,Egy nőt nagyon sokféleképpen érhet az, hogy elvesztette a kisbabáját, ezért a kórházi dolgozóktól többek között a nyitottság az, amire nagyon nagy szükség van. Mintha lenne az a tévhit a szülészeten, hogy ha valami gyorsan megvan, akkor az jó, a vetélésen is csak túl akarnak esni, de egy terhes nőnek ez nem megy ilyen gyorsan. Sokan addigra átálltak egy másik vágányra, hogy anyák lesznek, ezt nem lehet gyorsan kikapcsolni. Lehet, hogy az a baba még csak szedercsíra volt, de ahhoz is fűződhettek már álmok és vágyak”- magyarázza Roszik Linda klinikai szakpszichológus és a Másállapotot a szülészetben! mozgalom aktivistája.

A Levendula Lillához beérkező névtelen történetekből, és az általunk megkérdezett nők beszámolóiból is az az elsődleges tapasztalat, hogy amit leginkább hiányolnak az ellátásból az az emberség, noha megértik, hogy a kórházi dolgozók nagyon leterheltek. Sokszor rájuk förmednek, hogy ne sírjanak, majd lesz másik, de vannak, akik ennél sokkal durvább megjegyzéseket tesznek. Ezek a tettek és megnyilvánulások egyik egészségügyi területről sem hangozhatnak újnak, a különbség az, hogy itt síró, sokszor sokkos állapotban lévő, gyászoló nőkről beszélünk.

Egy neve elhallgatását kérő alanyunk három vetélésen átesett és mindegyikről szinte csak rossz emléke van. Az első egy balatoni nyaraláson történt, ahol miután vérezni kezdett, egy helyi nőgyógyászatra siettek, ahol kint állt a sor. Az orvos elküldte arra hivatkozva, hogy nincs bejelentkezve, hiába állt ott a nő zokogva. A második vetélése már a tatabányai kórházban történt, ahol a nő elmesélte az előző vetélése történetét, miközben az orvos perceken keresztül szó nélkül vizsgálta.

,,Elmondtam neki, hogy az előző vetélésemnél csak üres petezsák volt, mire faarccal annyit közölt, hogy hát, ez a petezsák már nem üres, de szívhang az nincs” - mondja.

A nő a saját budapesti orvosát szerette volna, ezért férjével együtt elindultak autóval a fővárosba, de hamar kiderült, hogy nincs olyan állapotban, hogy eljussanak odáig. Visszamentek a tatabányai kórházba az orvoshoz, aki kiabálni kezdett a nővel, hogy ,,minek jött vissza, ide nem lehet csak úgy visszajönni”. Aztán meglátta a vértócsát a nő lába alatt, és felvette az osztályra. A nővel az ápolók sem voltak túl kedvesek, mivel folyamatosan szülési fájdalmai voltak, hangosan kiabált, amiért az egyik ápoló többször is ráförmedt, hogy maradjon csendben, viselje már kicsit jobban.

A harmadik vetélése is nagyon megviselte a nőt, az egészségügyi dolgozók pedig ott sem tanúsítottak kellő együttérzést.

,,A legbunkóbb a beteghordó fiú volt, aki amikor jött értem, hogy a műtőbe toljon, odaszólt nekem fapofával, hogy: gyorsan posztolja ki a Facebookra, hogy itt van, aztán jöjjön. Amikor meg megérkeztem a műtőbe, akkor a műtős fiúk viccelődését kellett arról hallgatnom, hogy ide hozzájuk mindenki bugyiban érkezik”- meséli.

Krisztina is a beteghordóra panaszkodott, aki szerinte embertelenül viszonyult a helyzethez.

,,Felfektetett a műtőasztalra, ahonnan a padlóra csöpögött a vérem, majd ő miközben a kollégájával beszélgetett, fél lábbal alám tolt egy fém vödröt. Semmi emberség, semmi empátia nem volt benne. Én elhiszem, hogy ő már négyezer ilyet látott, de nekem a babám halt meg” - mondja.

Egy névtelen történet pedig arról számol be, hogy egy nő már otthon elvetélt, és a magzatát egy dobozba helyezve érkezett a kórházba.

,,Az ápolónő megkérdezte, hogy mi van a kezemben. Mondtam, hogy behoztam a gyermekem magammal. Betette egy kis csavaros tetejű dobozkába, és az orrom előtt rázta, miközben azt mondta a másik ápolónak: ,,ezt az izét meg vigyék szövettanra.” Ekkor már csak sírni tudtam. A másik ápoló szólt rá, hogy ,,akarod mondani, magzatot”

- írja.

Roszik Linda úgy látja, hogy az egészségügyi ellátás rendszerszinten teljesen vak arra, hogy egy kisbaba elv

esztése mennyire mélyen érinthet egy nőt. Egységes iránymutatás híján teljesen esetleges, hogy egy vetélő nő milyen bánásmódban részesül az őt éppen ellátó szakszemélyzettől.
.

Vannak történetek csodás orvosokról, ápolókról, akik empátiával, támogató gesztusokkal fordulnak egy gyászoló anyához. Mégis, tapasztalataink szerint, a szakemberek nincsenek megfelelően felkészítve arra, hogy a halállal kapcsolatban milyen szavakat lehet használni
Úgy mentem a műtéthez szükséges vérvételre, hogy azt hittem, még él a babám

A másik nagy probléma, amiről nők beszámoltak, hogy a kórházi dolgozók nem tájékoztatják őket arról, hogy mi fog történni. Ez annyira a végletekig is elmehet, hogy azt is elfelejtik közölni, hogy a magzat már nem él.

Kutiné Hajdú Emese egy vetélése után, amikor újra teherbe esett és elkezdett vérezni, azonnal felkereste az orvosát, aki megnyugtatta, hogy nincs semmi komoly baj, de két nappal későbbre berendelte vérvételre. Emese el is ment a vérvételre, de nem a saját orvosa fogadta, mert ő lebetegedett.

,,Kilencre mentem vérvételre, de tizenegyig vártam orvosra, aki aztán közölte, hogy azért kell a vérvétel, mert péntekre ki vagyok írva műtétre, mivel a babának nincs szívhangja. A saját orvosom írta ki a műtét időpontját, tehát ő napokkal ezelőtt tudta, hogy elment a baba, de nem mondta meg, én pedig úgy mentem a vérvételre, hogy azt hittem, ez csak egy rutin hormonvizsgálat lesz”

- magyarázza Emese.

Emese később felhívta az orvosát, hogy számon kérje, miért nem szólt, de a férfi csak hebegett-habogott, és még ő volt felháborodva, amiért a betegszabadsága alatt zaklatják.

Levendula Lilla szerint sokszor a vérző nőket csak ide-oda küldözgetik a kórházon belül anélkül, hogy tájékoztatnák őket, mi fog velük történni. Előfordult már, hogy az utolsó vizsgálatra érve a kismama a kezében vitte frissen elvetélt magzatát.

Roszik Linda és Levendula Lilla is úgy látja, hogy az ellátás sokszor sérti az alapvető önrendelkezési jogot, amikor a nők nem kapnak megfelelő szintű tájékoztatást a különböző ellátási formákról, és ezzel elesnek a valódi döntés lehetőségétől. Egy korai vetélés esetén az esetek többségében "felajánlott" műtéti megoldás csak egy a lehetséges megoldások közül. Egyre többen választják a "természetes vetélést", amikor megvárják, hogy a testük a saját ritmusában tegye a dolgát, de más országokban a gyógyszeres vetélésindítás is egy lehetőség. Levendula Lilla szerint gyakran nem hívják fel a figyelmet a különböző beavatkozások veszélyeire, de ha épp akkor el is mondják, a sokktól a kismama fel sem tudja dolgozni a kapott információt.

Arról sem tájékoztatják a nőket, hogy mi történik a magzattal, miután eltávolították őket, pedig a gyászfolyamatot könnyítené meg, ha elbúcsúzhatnának, vagy legalább valami információt kaphatnának a neméről és a súlyáról. Egy nő arról számolt be, hogy az egyik szülésznő kiderítette neki, amit tudni szeretett volna a babáról, ez pedig sokkal könnyebbé tette a traumát.

,,Számos olyan tényező van, ami a veszteségek megélését nehezíti: sokan szeretnének elbúcsúzni a babájuktól, de nem mindenhol kapják meg erre a lehetőséget. Azzal sincsenek sokan tisztában, hogy a 20 hetesnél fiatalabb magzatot is eltemethetik, a testét kikérhetik a kórházból” - magyarázza Levendula Lilla.Egy névtelen történetben viszont arról számolt be egy nő, hogy a szövettani vizsgálat után hiába szerette volna kikérni a magzatát, hogy eltemethesse, a kórházban nem tudták megmondani, hogy hol van, "valahova elkeverték".
Minek csináltatja fel magát, ha aztán meg elveteti?

Sokszor a régóta várt gyermeküket elvesztő anyáknak azzal is szembesülniük kell, hogy a kórház dolgozói elítélik őket, mert azt gondolják, hogy abortuszra érkeztek a műtőbe.

Az egyik névtelen történetben az orvos nem nézett bele a kaparásra érkező nő kartonjába, ezért a következő találta mondani: ,,Azt nem értem, minek csináltatja fel magát, ha aztán meg elveteti?!”

Kutiné Hajdú Emese is arról számolt be, hogy amikor már tudta, hogy elvetélt, akkor az ultrahangon megkérdezte tőle az orvos, hogy ,,tán nem szeretnénk ezt a gyereket?”.

Pedig Roszik Linda szerint semmilyen körülmények között nem megengedhető, hogy egy kórházi dolgozó megjegyzéseket tegyen egy páciensre, akkor se, ha az abortusz személyes meggyőződésével ellentétes.

Ráadásul az elvetélt nőket sokszor helyhiány miatt abortuszra várók, rosszabb esetben, de egyáltalán nem ritkán szülés előtt álló kismamák vagy friss anyukák, síró csecsemők mellé fektetik be.

,,A szülő kismamáktól egy kétszárnyú üvegajtó választott el, ami tárva-nyitva volt, csak a függöny volt elhúzva. Mindent hallottam: vajúdást, boldog apuka sírását, babasírást, borzalmas volt”

- szól az egyik beszámoló.

Levendula Lilla, tisztában van azzal, hogy nem várható el a kórházaktól, hogy új kórtermeket húzzanak fel az elvetélt nők kedvéért, de ha van mód rá, akkor mégis igyekezzenek a lehető legtávolabb fektetni őket a kismamáktól, a kedvesség pedig ingyen van. Erre épül fel az a többlépcsős kampánya is, amit nőgyógyászokkal és orvosokkal karöltve indított, amelyben első körben az egészségügyben dolgozókat szeretné érzékenyíteni. A kampány elsősorban a Facebookon fut majd, ahol olyan nők történeteit osztja meg, akiknek pozitív vagy negatív élményeik vannak a vetélésükről.

,,Nagyon fontosnak tartom bemutatni azt, hogy vannak kórházak, ahol a helyzet súlyához méltón tudják kezelni ezt az érzelmileg nagyon megterhelő helyzetet, és vannak olyanok, ahol ebben hibáznak. Sokszor probléma az, hogy az egészségügyi személyzet elbagatellizálja a várandósság megszakadását, ez pedig nagymértékben megnehezíti a babájukat elvesztő anyák gyászának feldolgozását” - mondja, és leszögezi, hogy ez nem egy lejárató kampány.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
A Kutyapárt pert nyert Strasbourgban a magyar állam ellen
Hírhez tartozó kép:
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
Íme az Iszlám állam új vezére
A Kutyapárt pert nyert Strasbourgban a magyar állam ellen
Krausz Gábor Schobertről: Szégyen, hogy 2020-ban egyáltalán van olyan lény, aki így gondolkozik
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Lelőttek egy kutyát egy Baranya megyei település udvarán - hatalmas a közfelháborodás
Kiengedték a Viking Sigyn hajóskapitányát
Gyász: elhunyt Takács Ildikó
Több nagyvárosban is megjelent a halálos áldozatokat követelő koronavírus
Schobert Norbi: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Megszólalt a szánkóbalesetben meghalt magyar lány fivére
Fidesznek akarta elnevezni a kislányát, de nem engedték neki
Élőben hívta meg a műsorba Karácsony Gergelyt a köztévés riporter
Nyomozás indul a tüntetőt brutálisan összeverő rendőr ügyében
Ilyen amikor egy család teljesen kifoszt egy országot
Az ügyvédi kamara visszautasítja Orbán Viktor vádjait
Akadozik az e-recept rendszer
Gratulálunk: egy kínai vidámparkban azzal szórakoztak, hogy 68 méteres toronyból löktek ki egy malacot
Kamerára vette, ahogy az apja megveri hogy higgyenek neki
Megköszönte, behunyta a szemét, majd meghalt az énekes a koncertje közben
Suzukira vágyott a magyar fiatal, hát ellopta azt
Újabb horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök
Akinek kivándorolt a gyereke, az valamit elrontott
Nem az a férfi gázolt halálra Salgótarjánban egy gyalogost, akit őrizetbe vettek
Ötgyerekes anya halt meg az ütközésben
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
-9 fokig is lehűlhet a levegő a héten
9 fokig is lehűlhet a levegő a héten
Kizárnák az olimpiáról a súlyemelést a szövetség doppingbotránya miatt
430 000 000 éves skorpiót találtak
Vészjelzés: Tízezrével hullanak el a madarak
Nagy akció majd mégnagyobb bukás – ezért ne merjen túl olcsó napelemet vásárolni
Túlórákkal és kölcsönzött munkaerővel bírta a Magyar Posta a karácsonyi rohamot
100 milliárdot költhetett Rogán Antal tárcája kormánypropagandára
Budapesti kukakáosz: február közepéig vannak csak tartalékok
Harry herceg: Nem volt más választásunk
Nem tetszik a kormányhivatali dolgozóknak, a fizetésemelés
Illegális hotelek nyílnak Budapesten
Száz ember fagyott halálra január közepéig
Ötszázmilliárd forintra lenne szüksége a magyar egészségügynek
Munkaerőhiány van a papoknál, imádkoznak, hogy változzon a helyzet
Bűnügyi felügyelet alatt tartanák Bróker Marcsit
Rádiósháború: Jáksó László reagált Balázs üzenetére
Teljesen betiltja az egyszer használatos műanyagot Kína
Harmincegy fémgolyót nyelt le egy hároméves kisfiú
Életveszélyes manőverrel előzte meg az álló sort egy sofőr Budapesten
Lagzi Lajcsi így érkezett a tárgyalásra
Egy svéd apa szarvasok lelövésére tanítja óvodás gyerekeit
Ex-református püspök: a Helsinki Bizottság gyufásdobozokban csempész csótányokat a magyar börtönökbe
A városligeti paloták között pusztul egy elhagyott kórház
Törökszentmiklóson óriásit bukott a Fidesz jelöltje
A Helsinki pert indít a csótányozós református püspök ellen
Brutális viharok és golflabdányi jég verik a bozóttüzek által sújtott Ausztráliát
Összeomolhat a budapesti szemétszállítás, ha Orbán nem tartja magát az ígéretéhez
Kormányinfó: mi is épül a föld alatt és fölött az Orbán-klán hatvanpusztai uradalmán
Ki akarták lakoltatni a 60 éves férfit, inkább lelőtt két rendőrt és felgyújtotta a házat
Két nap alatt 139 új beteg: terjed a koronavírus
Lázár János: Vissza kell szerezni Orbánnak a választók bizalmát!
Teljesen megsemmisült a BMW az ütközésben
Elektromos szívet kap az Alfa Romeo Giulia Sprint GT
Megérkeztek a transznemű babák a játékboltokba - ezen sokan kiakadnak majd
3 részre szakad az ország időjárása
Több mint 20 ezer háztartásban ment el áram az országban
Hazaszállították az ukrán áldozatok maradványait
Botrány a miskolci kórház körül: megszólalt az orvosigazgató a vádakról
Meghan Markle apja: Szétrombolják a monarchiát
Menesztették a katasztrófavédelem vezetőjét, miután találtak egy kiosztatlan segélycsomagokkal teli raktárat
Amerika elveszített egy félmilliárd dolláros fegyverszállítmányt
Nem tartja magát cigánygyülőlnek a miskolci orvosigazgató a botrány ellenére sem
Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett az új koronavírus
Jövő héten érkezik a napsütés
Figyelem! - Mérgező szójapelyhet vont ki a forgalomból a Rossmann
Otthont talált a fura tekintetű husky
Hamuban sétáló állatok: Az ausztrálok már az idegenforgalom miatt aggódnak
Rutinvizsgálat helyett véletlenül elaltattak egy cicát az állatorvosnál
Tiborcz-üzlet – 116 év alatt visszajön a pénz
Teherbe esett 10 éves barátjától egy 13 éves lány
Csoportelső a magyar válogatott a férfi vízilabda Eb-n
Gumicsónakról esett a jeges Tiszába három szír férfi
Megszentelték a Balatont
Nyolc településen is időközi választást tartanak
Magyarok győztek a klasszikus Dakar sivatagi ralin
Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan az orvoskamara javaslata a hálapénz büntetéséről
Völner Pál: A börtönbiznisz tudatos visszaélés az EU-s és a magyar joggal is
Halálos balesetről posztolt a fideszes képviselő, majd közölte, hogy lemond, de aztán visszavonta
Mit tanuljanak már ennyi idősen? - kiakadtak a gyöngyöspatai romák Orbán ajánlatán
Nem kérnek a Fidesz ajánlatából a Gyöngyöspatán
Semjén Zsoltot újraválasztották a KDNP elnökének
Egyszer sem volt vendég a közmédiában Karácsony Gergely a megválasztása óta
Putyin ellenzi a korlátlan elnöki ciklust
Műteni kellett a fideszes képviselőt
Teljesen lezárják az M1-es autópályát egy szakaszon
McGregor visszatért: Az egész mezőnyön úgy megyek végig, mint láncfűrész a forró vajon, efelől semmi kétségük ne legyen
Letiltották az Exatlon pályáiról Gelencsér Timit
Hazaengedték az életmentő kezelés előtt a ritka betegséggel küzdő apát
Hosszút Katinka előtt ért célba Shane Tusup magyar versenyzője
Vége: Lemondott a királyi titulusról Harry herceg és Meghan hercegné
Szégyelljék magukat jeligére gyűjt pénzt a gyöngyöspatai romáknak a Polgár Alapítvány
Eufória : Még több pénzből még több sorozat készül
The Mandalorian: mindenkiben megfagy a vér amikor megtudja mennyibe került valójában Baby Yoda
Kiszáll A mi kis falunk egyik alapszereplője
Semmi nem tudja betölteni a Trónok harca utáni űrt
Mintaapák bukás: a nézők már egyértelműen a Fókuszt választják inkább
Drága örökösök: nagyon furcsa döntést hozott az RTL Klub
Európai parlamenti választások: nem változtat irányvonalán az Európai Néppárt
Berlini fal leomlása: Angela Merkel éppen szaunázott amikor....
Csernobil sorozat: mi lehet a titok ami az egész világot letarolta?
Black Friday Magyarország: a magyarok egyszerűen megörülnek az akcióktól
Love Island botrány: A szépészeti beavatkozásból rémálom lett
Notre-Dame rekord: 100 millió eurót adományozott egy társaság az újjáépítésre
Rekord: 100 millió eurót adományozott egy társaság a a Notre-Dame újjáépítésére
Andy Vajna: a lavina a producer halálával kezdődött
Önkormányzati választás: hat jelölt, három nyomozás
Orbán és a néppárt: Jegyezd meg kisfiam, ha kirúgnak az iskolából, akkor azt Te akartad így!
Orbán bizakodó maradt: lesznek szövetségeseink
Magyar termőföldmutyiról és gazdagodó oligarchákról cikkez a New York Times
Csodálatos Magyarország: Zúzmarába öltözött napkeltekor a Visegrádi vár
3 éve tűnt el Pintér Bori és Pintér Lili
Győrnek nincs B-terve arra, ha elmegy az Audi
Orbán Viktor betelepít háromezer török vendégmunkást, és ad mellé 12 milliárd forintot is
Orbán Olaszországban turnézik majd, amikor a Néppárt a Fideszről dönt
Megint bizonyítania kell állításait a lúgos orvos áldozatának
Különleges falfestékek segíthetnek a klímaharcban
Megégett egy beteg a debreceni kórházban
23 milliárd forint adósággal adta át a fideszes vezetés Pécs önkormányzatát
Rétvári: a gyöngyöspatai pert indító alapítvány akadályozza a békés egymás mellett élést
Orbán Viktor látványosan rászállt a kormány által börtönbiznisznek nevezett ügyre
Az illetékes hivatalok átminősítik a tájvédelmi területet Mészárosnak kedvezőre
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva