thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.23
THE POST
           
23
Drágán nem kell a szegények tüzelőanyaga
Ez is érdekelhet:
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában
Márpedig drága a tűzifa, 2019-ben rekordszintre nőtt az ára. De más baj is van az erdészeteknél.
Bajba kerültek a fakereskedők, mert alig tudják eladni a tűzifát. A várt fordulatot a fűtési szezon sem hozta meg. Az erdészeti termékek drágák, ezért jelentősen visszaesett a vásárlási igény. Nehéz évet zár a huszonkét állami erdőgazdaság is, mert mindegyiknél jelentős a felhalmozott árukészlet fából. A mennyisége egy-két helyen eléri a százezer köbmétert – mondta egy névtelenséget kérő bennfentes, aki szerint a feltételezhető veszteség több társaságnál is elérheti a 150-200 millió forintot, ám bíznak abban, hogy az állami segítség most sem marad el.

- Lehetett már erre számítani – állítja egy sokat látott és tapasztalt erdész, aki jól emlékszik arra, hogy körülbelül húsz éve egy köbméter válogatott tűzifa 2400, a fakitermelési díj 1050 forint volt. Azóta azonban sokat változott a tüzelőanyag ára, 2016 és 2018 között köbmétere nettó 15 000 és 18 500 forint között mozgott, aztán lett magasabb is, a termelési díj pedig legfeljebb a 3700 forintot érte el. Tehát amíg az ár majdnem a nyolcszorosára, addig a díj csupán a három és félszeresére nőtt.

Hasonló nehézségekkel az ezredforduló előtti évben küszködött az ágazat – jegyezte meg forrásunk. Akkor a drága fa miatt az életben maradásukért küzdöttek az erdőgazdaságok, mert elkövették azt a nagy hibát, hogy akkor is árat emeltek, amikor sok helyen megteremtették a gázfűtés lehetőségét, és aki tehette, áttért erre, hisz jobban megérte, meg kényelmesebb is volt. Aztán a bajba jutott cégeket megmentették azzal, hogy az erőművek a jelentős mennyiségű felesleget felvásárolták, és így tíz éven át olcsóbban jutottak hozzá a fűtőanyaghoz. Az erdőgazdaságok döntéshozói meg a fogukat szívták, mert amikor a fa ára a gázéval együtt elkezdett emelkedni, az előnytelen szerződésből alig bírtak kiszállni. Rendezett viszonyok csak 2008 után alakultak ki a piacon, és attól kezdve megint érdemes volt fával kereskedni.

- Legalábbis addig, amíg egy köbméter tűzifa nem került többe tizenötezer forintnál, amit nem szabadott volna ennél tovább emelni – magyarázta a szakember. Ezen az áron rengeteget eladtak, a központi akarat azt mégse engedte meg, hogy tizenhétezer forintnál olcsóbb legyen. Az állami erdőgazdaságok azonban ezt is kevésnek tartották. Folyamatosan emelték az árat, egy év alatt háromszor is, ráadásul hatásvizsgálat nélkül. A szárnyaló ár 2019-ben rekordot döntött, elérte a nettó 21 500 forintot. A hazai piac meg szinte bedugult, mert a szegények tüzelőanyaga, a tűzifa drágán senkinek nem kellett.

Ez a folyamat a jelek szerint jó néhány erdőgazdaságot zsákutcába vitt, és úgy tűnik, hogy onnan egyhamar aligha lehet kijutni. Romániából tízezer forintért hozzák be a tűzifát Bács-Kiskun megyébe, egészen Soltig. Az állami erdészetek közül némelyik valószínűleg emiatt kénytelen azzal riogatni a honlapján, hogy gyakran találkozhatunk olcsó fát ajánló hirdetésekkel, és becsapott vásárlókkal.

Az illegális, nehezen ellenőrizhető árusokra okvetlenül érdemes odafigyelni, de a társaságoknak is arra, hogy ne a valóságtól elrugaszkodott árakon kínálják a tűzifát egy olyan időszakban, amikor az igen jelentős a túlkínálat miatt annak nincs piaca. A cseh erdőket klímaváltozás miatt szúkár pusztítja, ezért ott az elkövetkezendő években erőteljesebb lesz a fakitermelés. A 2019-es terv 10 millió

köbméter kivágása volt, idén ez még nőhet is, és azzal is számolni kell, hogy ebben a munkában az itthon egyre jobban hiányzó magyar szakemberekre is számítanak. Egyébként több szomszédunknál is hasonló a helyzet, Ausztriában, Horvátországban és Szlovákiában a földön lévő fa mennyisége több millió köbmétert tesz ki.

- Itthon a huszonkét állami erdőgazdaság a kedvezőtlen külső körülmények miatt még nehezebb helyzetbe került – állapította meg vállalati belső körökből származó információk alapján forrásunk. Az elavult és pazarló szervezeti struktúrát már rég fel kellett volna számolni. A központok általában hatalmas vízfejek, ahol magasabb a dolgozók létszáma, mint az erdőben, ráadásul lényegesen több javadalmazásért. Az erdészeti igazgatóktól felfelé egy- és hárommillió forint között mozog a vezetők fizetése, ezenkívül jut pénz prémiumra, jutalomra, céges autók gyakori cseréjére, és olyan emberek foglalkoztatására, akiknek szakmai kérdést kár feltenni. Ellenben az erdész és hivatásos vadász kint a terepen nem ritkán a saját kocsiját használja, a fizetéséből tankol, holott nem keres többet 300 ezer forintnál.

A nehéz erdei munkát végzők joggal panaszkodnak, mert valóban alacsony a jövedelmük, és ezért nem meglepő, hogy egyre nagyobb gond a munkaerőhiány. Az erdészeteknek régóta dolgozó hazai szakvállalkozók is elégedetlenek. Mostanában egynémelyiknek az a nagy-nagy fájdalma, hogy az állami társaságokra alapozva százmilliós hiteleket vettek fel korszerű gépek vásárlására, most meg nincs munkájuk. Azt mondják, hogy helyettük románokat feketén foglakoztató cégek kapnak megbízást, mert így egy hektáron a száznegyven helyett csak nyolcvanezer forint az erdőápolás.

Joggal zúgolódik az egyik nagykereskedő is, aki elmesélte, hogy hosszú időn át évi ötezer köbméter tűzifát vásárolt egy erdőgazdaságtól 40-50 millió forintért, és kiderült, hogy nemcsak kedvezményt nem kapott, hanem ellenkezőleg, minden egyes köbmétert ezer forinttal drágábban adtak neki, mint annak, aki alkalmanként télre kandallónyi mennyiséget vett meg. Másvalaki azon ütközött meg, hogy valamelyik társaság már ott tart, hogy azt is jó néven veszi, ha egy-egy vállalkozó belemegy a jelentéktelennek számító százezer forintos munkadíja esedékes kifizetésének átütemezésébe.
Titkolják a cégvezetők

- Semmi jót nem tudok mondani – válaszolta Górász László, az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezetének /EFDSZ/ főtitkára, az egyik erdészet közgazdasági osztályvezetője, amikor arról kérdeztük, hogy milyen volt az idei esztendő az ágazat számára. Elismerte, hogy nehéz év áll mögöttük, mert nemcsak náluk, hanem máshol sem jöttek be a várt bevételek. Azt tagadta, hogy a cég veszteséges. – Ez most még nem igaz, mert mindent megteszünk a hiány elkerülése érdekében – hangsúlyozta.

Jung Lászlónak, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ) erdőgazdálkodásban illetékes alelnökének, az egyik nagy állami erdőgazdaság volt vezérigazgatójának véleményére is kíváncsiak lettünk volna, de ő is azt javasolta, hogy a pénzügyi év májusi lezárása után térjünk vissza a kérdésre, mert addigra a beszámolók is elkészülnek. Arról is érdeklődtünk nála, hogy mi igaz abból, hogy az erdőgazdaságoknak komoly nehézséget okoz a drága tűzifa, és más erdészeti termék értékesítése, ami rossz előjel az agrártárca által előírt eredményterv teljesítésére nézve, de erre már nem jött válasz.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
Hírhez tartozó kép:
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában
Bárdosi Sándor felesége is beleállt Schobert Norbiba
Mosóport evett, majd szomjan halt egy hároméves kislány
Betelt a pohár: Rubint Rékának elege lett
Dér Henit betámadták, mert megvédte Norbit
Így gyilkolhatták meg a Baranyai településen a törpespicc kutyát
Esélye sem volt a szomáliai férfi ellen: budapesti horror
Elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára
Csányi gépével repült Orbán Viktor
Az EU negyedik legkevésbé demokratikus állama Magyarország
A nemzetiségi ombudsman vizsgálja a gyöngyöspatai eseményeket
Egy román súlyemelőjének pozitív lett a doppingtesztje
Karácsony az M1-es interjú után hajléktalanszállókat nézett meg
Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét
Szijjártó: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
Évekre börtönbe megy a rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól
A Coca-Cola a világ egyik legnagyobb műanyagszennyezője
Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben
Az egész országban el kell zárni a baromfikat
Légzsákproblémák: 6 millió autót hívnak vissza
A kormány lakáspolitikája hivatalosan is megbukott
Egy szomáliai férfi erő*sz*akolhatott meg egy egyetemistát Budapesten
Lezuhant a kollégium 8. emeletéről, meghalt a nyíregyházi diák
Ezeket a papírokat nem kérheti az igazoltató rendőr
Rendőrségi összesítő: ötvenegy migránssal szemben intézkedtek a rendőrök
Markolójával ment neki egy kukás autónak a feldühödött magyar férfi!
Orosz gyártmányú rakétákkal lőtték le az ukrán utasszállítót az irániak
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Újabb migráns alagutat találtak a déli határon
Szijjártó Péter: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
A Coca-Cola nem mond le az egyszer használatos műanyagpalackról
Harry és Meghan figyelmeztette a sajtót, hogy szálljanak le róluk
Megjelent a kínai koronavírus az Egyesült Államokban
Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a katasztrófavédelem
Kemény szavakkal vágott vissza a fitneszguru az őt kritizálóknak
Megszólalt a gyöngyöspatai asszony, aki 25 milliót kapart egy sorsjegyen
A földön alszik, nincs se ágya, se matraca - Meglátogatta örökbefogadott kislányát Rebeka
Összeomlott Győzike: letöltendő börtön várhat Győzikére
Ismét egy futó nőre támadtak Budapesten
Schobert Norbi kiakadt: Ti adjátok a számba ezeket a szavakat meg a kommentelők, én ezeket nem mondtam
Csontokat találtak a Városháza udvarán
A legrosszabbkor támad a rejtélyes új vírus
Tizenöt új Volvót vett a Volánbusz
Hamis koncertjegyek lepték el Budapestet
New Yorki egyetem: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést
Schobert Norbert akkor sem hagyná el a feleségét, ha 90 kiló lenne, de sze*x*et nem ígér
Csótányokat és egeret találtak egy pizzériában Budapesten
Akár ötször annyi mikroműanyag is lehet a magyar vizekben, mint eddig gondoltuk
Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán
Hetekig üresen állt több kórterem is egy fővárosi kórházban az orvoshiány miatt
A néppárti frakció 80 százaléka kész kitenni a Fideszt
Újabb pofon: Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei
OLAF vizsgálat: Elméletileg 466 millió forintért vettek orvosi eszközöket, gyakorlatilag 101 milliót költöttek rájuk
Közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
Impozánsnak álmodták meg Mészáros ügyvédjének sportakadémiáját
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Katalónia több városát is elöntötte a habzó tenger
A vízügy simán hagyott volna több száz halat kínok között elpusztulni
Greta Thunberg kiakadt: Ott tartunk, mint 18 hónappal ezelőtt
Üres boltok: bajban a Fény utcai piac
Mészáros közelébe került a Rádió1 és a BestFM
Egy vágóhídhoz ment tiltakozni Joaquin Phoenix
Az UEFA szerint a felcsúti foci egy gazdasági csoda
EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért
Öngyilkos lett a Debreceni Egyetem egyik diákja
Az internet népe azonnal szétszedte Meghan Markle-t, a hétköznapi anyukát
Schobert Norbi nem először mondott botrányosat
Schumacher olasz kezelőorvosa, elkeserítő dolgokat mondott
Lárvák, nyüvek lepték el a beteget Pécsen
Ábel Anita: mi történt Norbi, 20 éve még mást mondtál?
A legrosszabb jön megint: figyelmeztetést adott ki az OMSZ
Ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved
Orbán Viktor hirtelen Indonéziába utazik
Darabokra szedik Schobert Norbiékat az interneten - Ez a szép,Norbika?
Németh Szilárd: szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a migránsok
Németh Szilárd aggódik: Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Határrendészet: 1 nap alatt 64 migráns elfogásáról számolt be a magyar rendőrség
A nyomozók a lakosság segítségét kérik - loptak majd elsétáltak
A helyszínen elvették a veszélyesen közlekedő buszsofőr jogsiját a magyar rendőrök
2 év alatt 60 százalékkal nőtt az albérletek ára Magyarországon
Elmegyógyintézetbe vitték a férfit, aki meg akarta gyilkolni a szüleit
Dér Heni: Igazat kell adnom Schobert Norbinak
Hálapénzt adni és kapni nem tisztességes, hihetetlen torzításokat, illetve károkat okoz
Hivatalos: 3 millió forintot fog keresni Áder János havonta
Megszavazták Áder János 100 százalékos fizetésemelését
Egy 28 millió forintos elektromos luxus Audit kapott Áder
Három kis hatótávolságú rakéta csapódott be hétfő este Bagdadban
Óriási bértárgyalások kezdődnek a Tescónál
Napi 414 forint jut ételre egymillió magyarnak
Nincs mindig meleg víz a Szent János Kórház sztrókcentrumában
Ma kiderül, hogy a győri késelő diák ügye büntetőjogi vagy az egészségügyi kategóriába tartozik
Halálra gázoltak egy kerékpárost Kiskőrösön,a sofőr cserben hagyta majd elhajtott
150 millióba került három budapesti focimeccs rendőrségi biztosítása
Simonka mint áldozat: félelmetes volt a vádlottak padján ülni
Vasárnap kiderül, hogy Borkai Zsolt botránya nélkül mire megy az ellenzék Győrben
A forint megkapta Európa Legrosszabb Devizája címet
Leköpték, megalázták, sárba tiporták a forintot
Három autó és egy kamion rohant egymásba az autópályán, rengeteg a sérült
Porig égett egy munkásszálló, tizenegyen meghaltak
Még két napot kell várni a napsütésre és a párás, ködös, utálatos idő távozására
Újra akcióban a sziráki áldoktornő, most azt hazudta, ikrei lesznek
Lajcsi fél: nem akarok Gesztesi sorsára jutni
Megalázó: erre kényszerítik a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező autósokat
Levelet írt osztálytársainak és tanárainak a fiatal győri késelő
Rengeteget teszek azért, hogy ne egy 100 kilós férfi lépjen ki meztelenül a zuhanyzóból - Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Fékezés nélkül hajtott neki egy szemből érkező kamionnak a 37 éves Renáta az M2-esen
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Lelőttek egy kutyát egy Baranya megyei település udvarán - hatalmas a közfelháborodás
Kiengedték a Viking Sigyn hajóskapitányát
Gyász: elhunyt Takács Ildikó
Óriási a botrány: Ezt mondta Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zay Péternek
Botrány: ezért bukhatják a súlyemelők az olimpiát
Több nagyvárosban is megjelent a halálos áldozatokat követelő koronavírus
Schobert Norbi: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Gratulálunk: egy kínai vidámparkban azzal szórakoztak, hogy 68 méteres toronyból löktek ki egy malacot
Kamerára vette, ahogy az apja megveri hogy higgyenek neki
Megköszönte, behunyta a szemét, majd meghalt az énekes a koncertje közben
Szörnyű, amikor egy hároméves kislány elmesél egy sztorit magáról és az apukájáról
Átlagosan havi 3,3 milliót keres egy Nb1-es focista
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva