thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.22
THE POST
           
22
A számítások szerint az egykori gázszerelőnek sokkal több pénze lehet, mint ahogy eddig gondoltuk
Ez is érdekelhet:
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában
A Forbes magazin legfrissebb listája szerint ismét Orbán Viktor barátja lett Magyarország leggazdagabb embere. Ebből az alkalomból sorra vesszük, milyen lehetőségei lennének a jelenleg több sportegyesületet is birtokló vállalkozónak, ha ki akarna lépni a nagy nemzetközi klubok piacára, majd elmagyarázzuk, miért nem valósulhatna meg soha a magyar játékosokkal teletömött, Mészáros és Mészáros főszponzorral, 2Rule-mezben pályára lépő AC Milan. Játékos-komoly gondolatkísérlet.

Ahhoz, hogy egyáltalán belekezdhessünk ebbe a gondolatkísérletbe, először meg kell határoznunk, hogy mégis mekkora vagyonnal rendelkezik Mészáros Lőrinc, ez pedig nem könnyű feladat. Pontosan senki nem tudja, mennyire gazdag Magyarország leggazdagabb embere, vagyis inkább azt nehéz belőni, hogy konkrétan mi számít az ő vagyonának. Egyes kalkulációk szerint az egykori gázszerelőnek sokkal több pénze lehet, mint ahogy eddig gondoltuk: a G7 gazdasági portál novemberi számításaiból kiderül, hogy Mészáros vagyona akár 600 milliárd forintra is rúghat, ami hatalmas összeg, pláne annak fényében, hogy a Forbes 2018-ban csak 381 milliárdra becsülte a Mészáros-birodalom értékét.

Akárhogy is, ebben a cikkben a Forbes legfrissebb listáját tekintjük mérvadónak, amely szerint Mészáros vagyona 407, 7 milliárd forint.

Könnyű dolgunk lenne, ha ezt az összeget csak átváltanánk euróba, majd megnéznénk, milyen csapatokat lehet ennyiért venni, de egy ekkora vagyon esetében ez nem így működik. Befektetésekkel foglalkozó forrásaink szerint egy ilyen vásárlási szándék esetén a leggyorsabban pénzzé tehető vagyonnal kell számolni, vagyis Mészáros Lőrinc részvényeivel. Nézzük tehát Mészáros két nagy tőzsdei érdekeltségét, az Opus Global Nyrt.-t és az MKB Bankot.
Opus Global

A legfrissebb tulajdonosi megoszlás szerint Mészáros érdekeltsége az Opusban 24,63 százalék, ez összesen 172 792 796 részvényt jelent. Ezek a részvények cikkünk írásakor a 2020-as január 8-i árfolyammal számolva egyenként 307 forintot érnek, tehát összesen 53 milliárd forintot. Az Opus-részvények durván 70 százaléka van Mészáros Lőrinc, illetve családtagjai kezében. Ha Mészáros megegyezne a családdal, és a közös Opus-paketteket is piacra dobnák, akkor további 323 951 820 darab részvényt kínálhatnának eladásra, ami 99,4 milliárd forint bevételt jelenthetne.

Együtt tehát a Mészáros család tagjai 154,4 milliárd forintot tudnának mozgósítani csak Opus Global részvényekből.
MKB Bank

Mészáros és felesége saját bevallása szerint 48,62 százalékot birtokol a bankpapírokból. A tőzsdei honlapjukon látható tulajdonosi szerkezetből indultunk ki, és – mert másunk nincs – a tőzsdei bevezetés árfolyamából, ami 1972 forint volt. Az Rkofin Kft. és a Metis Magántőkealap (ezek szintén Mészáros érdekeltségei) összesen 48 620 598 darab részvényével számolva ez 95,8 milliárd forint. A házaspár tehát majdnem 100 milliárdot kaszálhatna az MKB-részvényein.

Összegezve: Mészárosék az Opusból és az MKB Bankból összesen 248,2 milliárd forintot tudnának kivenni, ami átszámítva kicsivel több mint 752 millió eurónak felel meg, vagyis ennyiből kellene gazdálkodnia, ha csapatot akarna venni.
Angol, német, olasz klubok

Ha csak a számokat nézzük, Mészáros Lőrinc a világ 20 legértékesebb klubjából hét csapatra is sikerrel pályázhatna, legalábbis ez derül ki az amerikai Forbes magazin legfrissebb listájából. A sort a Real Madrid vezeti 3,8 milliárd euróval, a második a Barcelona 3,6 milliárd euróval, a harmadik pedig a Manchester United 3,5 milliárd euróval. Az élmezőny tehát nem épp Mészáros ligája, neki inkább a lista alján érdemes keresgélnie. Viszont jó hír: Magyarország leggazdagabb embere a 14. helytől lefelé bármelyik csapatot megvehetné a vagyona alapján. A következő klubok jöhetnek számításba:

Schalke 04 (610 millió euró)
Inter Milan (600 millió euró)
AS Roma (555 millió euró)
West Ham United (553 millió euró)
AC Milan (520 millió euró)
Everton (427 millió euró)
Newcastle United (342 millió euró)

A legjobb választás egyértelműen a hétszeres BL-győztes AC Milan lenne, egész egyszerűen azért, mert a rossonérók messze a legolcsóbbak a nagynevű csapatok közül, így árérték arányban az ő megvásárlásuk lenne a legnagyobb fogás. De nézzük, mi történne, ha a vállalkozó egy német vagy egy angol csapatot szeretne megvenni.

Verein, vagyis egyesület

Dénes Ferenc, sportközgazdász szerint Mészáros dolga nem lenne egyszerű, ha például egy német csapatot akarna megvásárolni, mivel a gazdasági környezet, pontosabban a tulajdonosi rendszer szabályozása a Bundesligában az egyik legszigorúbb. A németeknél például csak és kizárólag egyesületek tulajdonolhatnak sportcsapatokat, ezeknek az egyesületeknek pedig meglehetősen szigorú szabályoknak kell megfelelniük.

Arról már nem is beszélve, hogy külföldi személy nem lehet egy német egyesületnek a többségi tulajdonosa, így ha Mészáros a Bundesligát választaná, találnia kellene maga mellé egy német befektetőt, akiben megbízik.

Az angol bajnokság jó opció lehetne, mivel a Premier League kifejezetten nyitott a külföldi befektetők irányába, gondoljunk csak a Manchester City emírségekbeli tulajdonosára, Mansour bin Zayed Al-Nahyanra vagy a Chelsea orosz-izraeli tulajára, Roman Abramovicsra. A sort még folytathatnánk,

mivel vannak még thai, egyiptomi, szaúdi, olasz, iráni és kínai befektetők is az angol első osztályban. A Premier League ellen szól viszont, hogy elég drága lett: kis túlzással még a kis- és középcsapatok értéke is az egekbe szökött. Jól mutatja ezt a fent említett toplista, amelyen 9 angol csapat is szerepel, ráadásul nemcsak olyan sztárklubok, mint a Manchester United vagy az Arsenal, hanem mint a Newcastle United vagy a West Ham United. Maradjunk tehát az elsőre legjobbnak tűnő választásnál, az AC Milannál.
Ácsi, Milan!

Az AC Milan manapság már közel sem az a klub, mint ami a kétezres évek közepén volt. A csapat gyakorlatilag kirobbanthatatlan volt a Bajnokok Ligájából, bajnokságot és olasz kupát nyertek, náluk játszott az aktuális aranylabdás, tele voltak elképesztő játékosokkal, a piros-feketék történetük egyik fénykorát élték. Jelenleg azonban más a helyzet, az elmúlt időszakban a sikerek elkerülték a Milant, emiatt aztán viszonylag olcsón hozzá lehet jutni a klubhoz, a Forbes egészen pontosan 520 millió euróra taksálja a csapat árát.

Mészáros 752 millió eurójából ez bőven kijön, így ha akarná, papíron meg is vehetné a 18-szoros olasz bajnokot.

De nézzük, mi várná a magyar vállalkozót Milánóban.

A csapat jelenlegi tulajdonosa az Elliott menedzsment, aminek a tulajdonosa az amerikai milliárdos, Paul Singer. A Forbes szerint az AC Milan a tavalyi évben 22 millió eurós veszteséggel működött, ami egyébként nem akkora szégyen, tekintve, hogy maga a profi labdarúgás nagy átlagban 2017-ben termelt először értékelhető profitot. Akárhogy is, ha Mészáros bele akarna ugrani az üzletbe, akkor ezt annak tudatában kell megtennie, hogy 22 millió eurónyi deficittel indul. Ahhoz, hogy ezt le lehessen faragni, új befektetőket kellene hozni a csapathoz, akik a jelenleginél jobb konstrukciókkal vállalják el a klub szponzorálását.
A 2Rule és a Fair Play

Tegyük fel, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embereként és a vagyongyarapítás mestereként tehetsége és rátermettsége okán tudja, miként kell gyorsan befektetőket találni. Vegyük a felcsúti példát, hogyan csinálja ezt Magyarországon: a magyar NB I-ben szereplő Puskás Akadémia egyik fő szponzora a Mészáros és Mészáros Kft., a mezszállító pedig a 2Rule nevű magyar márka. Ezekről a cégekről tudni kell, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartoznak, és bár itthon ezt a gyakorlatot teljesen természetesnek veszik, nyugaton kifejezetten tiltott, hogy a tulajdonos cégei szponzorként szálljanak be a csapat finanszírozásába. Van erre egy külön kifejezés az UEFA-nál, a

Financial Fair Play.

Ezt a szabályt nem tartotta be maradéktalanul többek között a Manchester City és a PSG sem, ami miatt az UEFA vizsgálatot is indított ellenük. Az Európai Labdarúgó Szövetség tehát – látszólag legalábbis – komolyan veszi az ilyesfajta ügyeskedést, ez pedig azért lenne gond a magyar tulajdonos szempontjából, mert a csapat plusz pénz nélkül továbbra is veszteségesen működne. A hosszútávú fenntartás szempontjából nagyon nem mindegy, hogy a fennmaradó 268 millió eurót meddig kell a költségvetési hiány foltozgatására használni. És akkor az átigazolásokról, béremelésekről és hasonló járulékos, évről évre felmerülő költségekről még nem is beszéltünk. Márpedig ezekkel a fejlesztésekkel számolni kell, mivel a Milan jelenlegi kerete aligha alkalmas arra, hogy újra bajnokságot és BL-t nyerjenek, attól jelenleg elég távol áll a klub.

Pedig a nemzetközi kupaszereplés igencsak fontos lenne anyagi szempontból is, már egy csoportból való továbbjutás után is nagyon meredeken növekednek a bevételek. A magyar bajnok Ferencváros költségvetését már az is érezhetően megnyomta, hogy az Európa Liga főtáblájára jutott a csapat.

Akárhogy is, ha végül belevágna a magyar milliárdos, akkor sem valószínű, hogy az AC Milánból „magyar csapat” lenne. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanis nem valószínű, hogy Mészáros indokolatlanul teletömné a keretet és a stábot magyar játékosokkal, szakemberekkel. A horvát első osztályban szereplő NK Osijek (Eszék) sincs tele magyarokkal, holott a kapcsolatrendszer valószínűleg megvolna hozzá, de ne menjünk messzebb Felcsútnál, ahol az akadémiának nevezett csapatban is rendre szerepelnek légiósok. Másrészt nehezíti az elmagyarosodást, hogy a Milan szintjét viszonylag kevés hazai játékos és szakember üti meg, jelenleg talán Dárdai Pált mint edzőt, valamint Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot lehetne odavinni nagyobb szurkolói felháborodás nélkül.
Mindez csak papíron működhet

Bár a fent leírtak elvileg megvalósulhatnának, de a valóságban erre nagyon kevés esély mutatkozik. Ugyan papíron nagyon sok pénze van Mészáros Lőrincnek, de ezekhez a pénzekhez nem lehet csak úgy hozzájutni, mintha a párna alatt tartaná. Vegyük például a fent említett részvényeket: mivel a Mészáros család az Opus részvényeinek 70 százalékát birtokolja, így ha egyszerre akarnák eladni ezeket a papírokat, akkor az pánikot okozna a piacon, az árak földbe állnának, a cég részvényei pedig elértéktelenednének. Hasonló dolog történne az MKB Bank kapcsán is, de itt érdemes megjegyezni, hogy egy tavaly májusi 100 ezer darabos kibocsátás óta egyetlen darab részvény sem forgott a tőzsdén, mert a tulajdonosok nem adják ki a kezükből a bankpapírokat, így teljesen életszerűtlen lenne, hogy Mészárosék hirtelen kiugranának az MKB mögül.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
Hírhez tartozó kép:
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában
Bárdosi Sándor felesége is beleállt Schobert Norbiba
Mosóport evett, majd szomjan halt egy hároméves kislány
Betelt a pohár: Rubint Rékának elege lett
Dér Henit betámadták, mert megvédte Norbit
Így gyilkolhatták meg a Baranyai településen a törpespicc kutyát
Esélye sem volt a szomáliai férfi ellen: budapesti horror
Elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára
Csányi gépével repült Orbán Viktor
Az EU negyedik legkevésbé demokratikus állama Magyarország
A nemzetiségi ombudsman vizsgálja a gyöngyöspatai eseményeket
Egy román súlyemelőjének pozitív lett a doppingtesztje
Karácsony az M1-es interjú után hajléktalanszállókat nézett meg
Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét
Szijjártó: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
Évekre börtönbe megy a rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól
A Coca-Cola a világ egyik legnagyobb műanyagszennyezője
Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben
Az egész országban el kell zárni a baromfikat
Légzsákproblémák: 6 millió autót hívnak vissza
A kormány lakáspolitikája hivatalosan is megbukott
Egy szomáliai férfi erő*sz*akolhatott meg egy egyetemistát Budapesten
Lezuhant a kollégium 8. emeletéről, meghalt a nyíregyházi diák
Ezeket a papírokat nem kérheti az igazoltató rendőr
Rendőrségi összesítő: ötvenegy migránssal szemben intézkedtek a rendőrök
Markolójával ment neki egy kukás autónak a feldühödött magyar férfi!
Orosz gyártmányú rakétákkal lőtték le az ukrán utasszállítót az irániak
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Újabb migráns alagutat találtak a déli határon
Szijjártó Péter: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
A Coca-Cola nem mond le az egyszer használatos műanyagpalackról
Harry és Meghan figyelmeztette a sajtót, hogy szálljanak le róluk
Megjelent a kínai koronavírus az Egyesült Államokban
Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a katasztrófavédelem
Kemény szavakkal vágott vissza a fitneszguru az őt kritizálóknak
Megszólalt a gyöngyöspatai asszony, aki 25 milliót kapart egy sorsjegyen
A földön alszik, nincs se ágya, se matraca - Meglátogatta örökbefogadott kislányát Rebeka
Összeomlott Győzike: letöltendő börtön várhat Győzikére
Ismét egy futó nőre támadtak Budapesten
Schobert Norbi kiakadt: Ti adjátok a számba ezeket a szavakat meg a kommentelők, én ezeket nem mondtam
Csontokat találtak a Városháza udvarán
A legrosszabbkor támad a rejtélyes új vírus
Tizenöt új Volvót vett a Volánbusz
Hamis koncertjegyek lepték el Budapestet
New Yorki egyetem: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést
Schobert Norbert akkor sem hagyná el a feleségét, ha 90 kiló lenne, de sze*x*et nem ígér
Csótányokat és egeret találtak egy pizzériában Budapesten
Akár ötször annyi mikroműanyag is lehet a magyar vizekben, mint eddig gondoltuk
Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán
Hetekig üresen állt több kórterem is egy fővárosi kórházban az orvoshiány miatt
A néppárti frakció 80 százaléka kész kitenni a Fideszt
Újabb pofon: Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei
OLAF vizsgálat: Elméletileg 466 millió forintért vettek orvosi eszközöket, gyakorlatilag 101 milliót költöttek rájuk
Közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
közel 20 milliós mínuszt hoztak Schobert Norbi családi cégeik
Impozánsnak álmodták meg Mészáros ügyvédjének sportakadémiáját
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Katalónia több városát is elöntötte a habzó tenger
A vízügy simán hagyott volna több száz halat kínok között elpusztulni
Greta Thunberg kiakadt: Ott tartunk, mint 18 hónappal ezelőtt
Üres boltok: bajban a Fény utcai piac
Mészáros közelébe került a Rádió1 és a BestFM
Egy vágóhídhoz ment tiltakozni Joaquin Phoenix
Az UEFA szerint a felcsúti foci egy gazdasági csoda
EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért
Öngyilkos lett a Debreceni Egyetem egyik diákja
Az internet népe azonnal szétszedte Meghan Markle-t, a hétköznapi anyukát
Schobert Norbi nem először mondott botrányosat
Schumacher olasz kezelőorvosa, elkeserítő dolgokat mondott
Lárvák, nyüvek lepték el a beteget Pécsen
Ábel Anita: mi történt Norbi, 20 éve még mást mondtál?
A legrosszabb jön megint: figyelmeztetést adott ki az OMSZ
Ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved
Orbán Viktor hirtelen Indonéziába utazik
Darabokra szedik Schobert Norbiékat az interneten - Ez a szép,Norbika?
Németh Szilárd: szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a migránsok
Németh Szilárd aggódik: Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Határrendészet: 1 nap alatt 64 migráns elfogásáról számolt be a magyar rendőrség
A nyomozók a lakosság segítségét kérik - loptak majd elsétáltak
A helyszínen elvették a veszélyesen közlekedő buszsofőr jogsiját a magyar rendőrök
2 év alatt 60 százalékkal nőtt az albérletek ára Magyarországon
Elmegyógyintézetbe vitték a férfit, aki meg akarta gyilkolni a szüleit
Dér Heni: Igazat kell adnom Schobert Norbinak
Hálapénzt adni és kapni nem tisztességes, hihetetlen torzításokat, illetve károkat okoz
Hivatalos: 3 millió forintot fog keresni Áder János havonta
Megszavazták Áder János 100 százalékos fizetésemelését
Egy 28 millió forintos elektromos luxus Audit kapott Áder
Három kis hatótávolságú rakéta csapódott be hétfő este Bagdadban
Óriási bértárgyalások kezdődnek a Tescónál
Napi 414 forint jut ételre egymillió magyarnak
Nincs mindig meleg víz a Szent János Kórház sztrókcentrumában
Ma kiderül, hogy a győri késelő diák ügye büntetőjogi vagy az egészségügyi kategóriába tartozik
Halálra gázoltak egy kerékpárost Kiskőrösön,a sofőr cserben hagyta majd elhajtott
150 millióba került három budapesti focimeccs rendőrségi biztosítása
Simonka mint áldozat: félelmetes volt a vádlottak padján ülni
Vasárnap kiderül, hogy Borkai Zsolt botránya nélkül mire megy az ellenzék Győrben
A forint megkapta Európa Legrosszabb Devizája címet
Leköpték, megalázták, sárba tiporták a forintot
Három autó és egy kamion rohant egymásba az autópályán, rengeteg a sérült
Porig égett egy munkásszálló, tizenegyen meghaltak
Még két napot kell várni a napsütésre és a párás, ködös, utálatos idő távozására
Újra akcióban a sziráki áldoktornő, most azt hazudta, ikrei lesznek
Lajcsi fél: nem akarok Gesztesi sorsára jutni
Megalázó: erre kényszerítik a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező autósokat
Levelet írt osztálytársainak és tanárainak a fiatal győri késelő
Rengeteget teszek azért, hogy ne egy 100 kilós férfi lépjen ki meztelenül a zuhanyzóból - Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Fékezés nélkül hajtott neki egy szemből érkező kamionnak a 37 éves Renáta az M2-esen
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Lelőttek egy kutyát egy Baranya megyei település udvarán - hatalmas a közfelháborodás
Kiengedték a Viking Sigyn hajóskapitányát
Gyász: elhunyt Takács Ildikó
Óriási a botrány: Ezt mondta Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zay Péternek
Botrány: ezért bukhatják a súlyemelők az olimpiát
Több nagyvárosban is megjelent a halálos áldozatokat követelő koronavírus
Schobert Norbi: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Gratulálunk: egy kínai vidámparkban azzal szórakoztak, hogy 68 méteres toronyból löktek ki egy malacot
Kamerára vette, ahogy az apja megveri hogy higgyenek neki
Megköszönte, behunyta a szemét, majd meghalt az énekes a koncertje közben
Szörnyű, amikor egy hároméves kislány elmesél egy sztorit magáról és az apukájáról
Átlagosan havi 3,3 milliót keres egy Nb1-es focista
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva