Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
A számítások szerint az egykori gázszerelõnek sokkal több pénze lehet, mint ahogy eddig gondoltuk  

A Forbes magazin legfrissebb listája szerint ismét Orbán Viktor barátja lett Magyarország leggazdagabb embere. Ebbõl az alkalomból sorra vesszük, milyen lehetõségei lennének a jelenleg több sportegyesületet is birtokló vállalkozónak, ha ki akarna lépni a nagy nemzetközi klubok piacára, majd elmagyarázzuk, miért nem valósulhatna meg soha a magyar játékosokkal teletömött, Mészáros és Mészáros fõszponzorral, 2Rule-mezben pályára lépõ AC Milan. Játékos-komoly gondolatkísérlet.

Ahhoz, hogy egyáltalán belekezdhessünk ebbe a gondolatkísérletbe, elõször meg kell határoznunk, hogy mégis mekkora vagyonnal rendelkezik Mészáros Lõrinc, ez pedig nem könnyû feladat. Pontosan senki nem tudja, mennyire gazdag Magyarország leggazdagabb embere, vagyis inkább azt nehéz belõni, hogy konkrétan mi számít az õ vagyonának. Egyes kalkulációk szerint az egykori gázszerelõnek sokkal több pénze lehet, mint ahogy eddig gondoltuk: a G7 gazdasági portál novemberi számításaiból kiderül, hogy Mészáros vagyona akár 600 milliárd forintra is rúghat, ami hatalmas összeg, pláne annak fényében, hogy a Forbes 2018-ban csak 381 milliárdra becsülte a Mészáros-birodalom értékét.

Akárhogy is, ebben a cikkben a Forbes legfrissebb listáját tekintjük mérvadónak, amely szerint Mészáros vagyona 407, 7 milliárd forint.

Könnyû dolgunk lenne, ha ezt az összeget csak átváltanánk euróba, majd megnéznénk, milyen csapatokat lehet ennyiért venni, de egy ekkora vagyon esetében ez nem így mûködik. Befektetésekkel foglalkozó forrásaink szerint egy ilyen vásárlási szándék esetén a leggyorsabban pénzzé tehetõ vagyonnal kell számolni, vagyis Mészáros Lõrinc részvényeivel. Nézzük tehát Mészáros két nagy tõzsdei érdekeltségét, az Opus Global Nyrt.-t és az MKB Bankot.
Opus Global

A legfrissebb tulajdonosi megoszlás szerint Mészáros érdekeltsége az Opusban 24,63 százalék, ez összesen 172 792 796 részvényt jelent. Ezek a részvények cikkünk írásakor a 2020-as január 8-i árfolyammal számolva egyenként 307 forintot érnek, tehát összesen 53 milliárd forintot. Az Opus-részvények durván 70 százaléka van Mészáros Lõrinc, illetve családtagjai kezében. Ha Mészáros megegyezne a családdal, és a közös Opus-paketteket is piacra dobnák, akkor további 323 951 820 darab részvényt kínálhatnának eladásra, ami 99,4 milliárd forint bevételt jelenthetne.

Együtt tehát a Mészáros család tagjai 154,4 milliárd forintot tudnának mozgósítani csak Opus Global részvényekbõl.
MKB Bank

Mészáros és felesége saját bevallása szerint 48,62 százalékot birtokol a bankpapírokból. A tõzsdei honlapjukon látható tulajdonosi szerkezetbõl indultunk ki, és – mert másunk nincs – a tõzsdei bevezetés árfolyamából, ami 1972 forint volt. Az Rkofin Kft. és a Metis Magántõkealap (ezek szintén Mészáros érdekeltségei) összesen 48 620 598 darab részvényével számolva ez 95,8 milliárd forint. A házaspár tehát majdnem 100 milliárdot kaszálhatna az MKB-részvényein.

Összegezve: Mészárosék az Opusból és az MKB Bankból összesen 248,2 milliárd forintot tudnának kivenni, ami átszámítva kicsivel több mint 752 millió eurónak felel meg, vagyis ennyibõl kellene gazdálkodnia, ha csapatot akarna venni.
Angol, német, olasz klubok

Ha csak a számokat nézzük, Mészáros Lõrinc a világ 20 legértékesebb klubjából hét csapatra is sikerrel pályázhatna, legalábbis ez derül ki az amerikai Forbes magazin legfrissebb listájából. A sort a Real Madrid vezeti 3,8 milliárd euróval, a második a Barcelona 3,6 milliárd euróval, a harmadik pedig a Manchester United 3,5 milliárd euróval. Az élmezõny tehát nem épp Mészáros ligája, neki inkább a lista alján érdemes keresgélnie. Viszont jó hír: Magyarország leggazdagabb embere a 14. helytõl lefelé bármelyik csapatot megvehetné a vagyona alapján. A következõ klubok jöhetnek számításba:

Schalke 04 (610 millió euró)
Inter Milan (600 millió euró)
AS Roma (555 millió euró)
West Ham United (553 millió euró)
AC Milan (520 millió euró)
Everton (427 millió euró)
Newcastle United (342 millió euró)

A legjobb választás egyértelmûen a hétszeres BL-gyõztes AC Milan lenne, egész egyszerûen azért, mert a rossonérók messze a legolcsóbbak a nagynevû csapatok közül, így árérték arányban az õ megvásárlásuk lenne a legnagyobb fogás. De nézzük, mi történne, ha a vállalkozó egy német vagy egy angol csapatot szeretne megvenni.

Verein, vagyis egyesület

Dénes Ferenc, sportközgazdász szerint Mészáros dolga nem lenne egyszerû, ha például egy német csapatot akarna megvásárolni, mivel a gazdasági környezet, pontosabban a tulajdonosi rendszer szabályozása a Bundesligában az egyik legszigorúbb. A németeknél például csak és kizárólag egyesületek tulajdonolhatnak sportcsapatokat, ezeknek az egyesületeknek pedig meglehetõsen szigorú szabályoknak kell megfelelniük.

Arról már nem is beszélve, hogy külföldi személy nem lehet egy német egyesületnek a többségi tulajdonosa, így ha Mészáros a Bundesligát választaná, találnia kellene maga mellé egy német befektetõt, akiben megbízik.

Az angol bajnokság jó opció lehetne, mivel a Premier League kifejezetten nyitott a külföldi befektetõk irányába, gondoljunk csak a Manchester City emírségekbeli tulajdonosára, Mansour bin Zayed Al-Nahyanra vagy a Chelsea orosz-izraeli tulajára, Roman Abramovicsra. A sort még folytathatnánk, mivel vannak még thai, egyiptomi, szaúdi, olasz, iráni és kínai befektetõk is az angol elsõ osztályban. A Premier League ellen szól viszont, hogy elég drága lett: kis túlzással még a kis- és középcsapatok értéke is az egekbe szökött. Jól mutatja ezt a fent említett toplista, amelyen 9 angol csapat is szerepel, ráadásul nemcsak olyan sztárklubok, mint a Manchester United vagy az Arsenal, hanem mint a Newcastle United vagy a West Ham United. Maradjunk tehát az elsõre legjobbnak tûnõ választásnál, az AC Milannál.
Ácsi, Milan!

Az AC Milan manapság már közel sem az a klub, mint ami a kétezres évek közepén volt. A csapat gyakorlatilag kirobbanthatatlan volt a Bajnokok Ligájából, bajnokságot és olasz kupát nyertek, náluk játszott az aktuális aranylabdás, tele voltak elképesztõ játékosokkal, a piros-feketék történetük egyik fénykorát élték. Jelenleg azonban más a helyzet, az elmúlt idõszakban a sikerek elkerülték a Milant, emiatt aztán viszonylag olcsón hozzá lehet jutni a klubhoz, a Forbes egészen pontosan 520 millió euróra taksálja a csapat árát.

Mészáros 752 millió eurójából ez bõven kijön, így ha akarná, papíron meg is vehetné a 18-szoros olasz bajnokot.

De nézzük, mi várná a magyar vállalkozót Milánóban.

A csapat jelenlegi tulajdonosa az Elliott menedzsment, aminek a tulajdonosa az amerikai milliárdos, Paul Singer. A Forbes szerint az AC Milan a tavalyi évben 22 millió eurós veszteséggel mûködött, ami egyébként nem akkora szégyen, tekintve, hogy maga a profi labdarúgás nagy átlagban 2017-ben termelt elõször értékelhetõ profitot. Akárhogy is, ha Mészáros bele akarna ugrani az üzletbe, akkor ezt annak tudatában kell megtennie, hogy 22 millió eurónyi deficittel indul. Ahhoz, hogy ezt le lehessen faragni, új befektetõket kellene hozni a csapathoz, akik a jelenleginél jobb konstrukciókkal vállalják el a klub szponzorálását.
A 2Rule és a Fair Play

Tegyük fel, hogy Mészáros Lõrinc Magyarország leggazdagabb embereként és a vagyongyarapítás mestereként tehetsége és rátermettsége okán tudja, miként kell gyorsan befektetõket találni. Vegyük a felcsúti példát, hogyan csinálja ezt Magyarországon: a magyar NB I-ben szereplõ Puskás Akadémia egyik fõ szponzora a Mészáros és Mészáros Kft., a mezszállító pedig a 2Rule nevû magyar márka. Ezekrõl a cégekrõl tudni kell, hogy Mészáros Lõrinc érdekeltségébe tartoznak, és bár itthon ezt a gyakorlatot teljesen természetesnek veszik, nyugaton kifejezetten tiltott, hogy a tulajdonos cégei szponzorként szálljanak be a csapat finanszírozásába. Van erre egy külön kifejezés az UEFA-nál, a

Financial Fair Play.

Ezt a szabályt nem tartotta be maradéktalanul többek között a Manchester City és a PSG sem, ami miatt az UEFA vizsgálatot is indított ellenük. Az Európai Labdarúgó Szövetség tehát – látszólag legalábbis – komolyan veszi az ilyesfajta ügyeskedést, ez pedig azért lenne gond a magyar tulajdonos szempontjából, mert a csapat plusz pénz nélkül továbbra is veszteségesen mûködne. A hosszútávú fenntartás szempontjából nagyon nem mindegy, hogy a fennmaradó 268 millió eurót meddig kell a költségvetési hiány foltozgatására használni. És akkor az átigazolásokról, béremelésekrõl és hasonló járulékos, évrõl évre felmerülõ költségekrõl még nem is beszéltünk. Márpedig ezekkel a fejlesztésekkel számolni kell, mivel a Milan jelenlegi kerete aligha alkalmas arra, hogy újra bajnokságot és BL-t nyerjenek, attól jelenleg elég távol áll a klub.

Pedig a nemzetközi kupaszereplés igencsak fontos lenne anyagi szempontból is, már egy csoportból való továbbjutás után is nagyon meredeken növekednek a bevételek. A magyar bajnok Ferencváros költségvetését már az is érezhetõen megnyomta, hogy az Európa Liga fõtáblájára jutott a csapat.

Akárhogy is, ha végül belevágna a magyar milliárdos, akkor sem valószínû, hogy az AC Milánból „magyar csapat” lenne. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanis nem valószínû, hogy Mészáros indokolatlanul teletömné a keretet és a stábot magyar játékosokkal, szakemberekkel. A horvát elsõ osztályban szereplõ NK Osijek (Eszék) sincs tele magyarokkal, holott a kapcsolatrendszer valószínûleg megvolna hozzá, de ne menjünk messzebb Felcsútnál, ahol az akadémiának nevezett csapatban is rendre szerepelnek légiósok. Másrészt nehezíti az elmagyarosodást, hogy a Milan szintjét viszonylag kevés hazai játékos és szakember üti meg, jelenleg talán Dárdai Pált mint edzõt, valamint Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot lehetne odavinni nagyobb szurkolói felháborodás nélkül.
Mindez csak papíron mûködhet

Bár a fent leírtak elvileg megvalósulhatnának, de a valóságban erre nagyon kevés esély mutatkozik. Ugyan papíron nagyon sok pénze van Mészáros Lõrincnek, de ezekhez a pénzekhez nem lehet csak úgy hozzájutni, mintha a párna alatt tartaná. Vegyük például a fent említett részvényeket: mivel a Mészáros család az Opus részvényeinek 70 százalékát birtokolja, így ha egyszerre akarnák eladni ezeket a papírokat, akkor az pánikot okozna a piacon, az árak földbe állnának, a cég részvényei pedig elértéktelenednének. Hasonló dolog történne az MKB Bank kapcsán is, de itt érdemes megjegyezni, hogy egy tavaly májusi 100 ezer darabos kibocsátás óta egyetlen darab részvény sem forgott a tõzsdén, mert a tulajdonosok nem adják ki a kezükbõl a bankpapírokat, így teljesen életszerûtlen lenne, hogy Mészárosék hirtelen kiugranának az MKB mögül.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Rengeteg a sérült, halálos áldozat is van - Buszkatasztrófa az M5-ösön
Rejtélyes, külföldi cég főnöke lesz Szijjártó Péter
Hogyan lett Tiborcz a legfiatalabb leggazdagabb?
Hosszú betegség után 47 évesen meghalt a magyar tévés
47 évesen, hosszan tartó betegség után elhunyt a magyar tévés producer, Marschall Péter. Marschall Péter a Paprika-Latino Stúdió cég tulajdonosa volt, producerként többek között olyan ...
  
Vonattal ütköző autó: egy gyerek is ült a kocsiban
Életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba mentőhelikopterrel azt a férfit, aki hétfőn autójával vonat elé hajtott a Nógrád megyei Szügyben. A vele utazó gyereket is kórházba sz...
  
Azonnal figyelmeztette Brüsszel Lukasenkát
Várhelyi Olivér is aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezte a tüntetők elleni erőszakot a fehérorosz elnökválasztások éjszakáján. Ötven civil és 39 rendőr megsérült, összesen h...
  
1,8 milliárd forintért őrizhetik a Puskás Arénát
Aki elnyeri a feladatot, annak kinéz további két év hosszabbítás. Újabb, a Puskás Aréna működését biztosító közbeszerzést írt ki a Nemzeti Sportközpontok, ezúttal őrzés, rendezv...
  
Orbán szerint nincsenek veszélyben az uniós forrásaink
Magyarország az uniós mentőcsomagból és költségvetésből összesen mintegy 40,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, továbbá 10 milliárd euró hitelt vehet fel. A ...
  
Polt Péter nem vizsgálhatja a balatoni összefonódásokat
Polt Péter biztosan nem fogja firtatni, hogy van-e gazdasági összeférhetetlenség Szabadics Zoltán milliárdos vállalkozó és a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnöke, valamint a Magya...
  
Vírus gyanú: nem rendel a pilisborosjenői háziorvos
Ózongenerátorral fertőtlenítik az orvosi rendelőt. Pilisborosjenő hivatalos Facebook-oldalán jelentette be a polgármester, hogy Kovács Levente háziorvosi rendelése koronavírus-fer...
  
Rendőrségen landoltak Vadai Ágnes kérdései
A képviselő a szlovén cégen keresztül beszerzett orvosi eszközökről kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt. Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő tett fel újabb kérdést a szlov...
  
Mészáros Lőrinc kölcsönadott saját magának egy focistát
Felcsútra igazol az eddig Eszéken focizó Antonio Mance, tehát Mészáros horvát fociklubjából Mészáros magyar fociklubjába kerül. A felcsúti Puskás Akadémia hivatalos honlapján jelente...
  
Megkérdezték, hol vannak vírusos gócpontok: továbbra is alaposan mossunk kezet
Hiába szerettük volna megtudni az Operatív törzstől, hogy hol vannak jelenleg Magyarországon koronavírusos gócpontok, vagy hogy hol fertőzödnek meg az újabb betegek, a válaszban csak álta...
  
Süli János több mint bruttó hatmillió forintot keres havonta
Három államtitkárnak pedig hivatali lakást is biztosítanak. A Miniszerelnöki Kormányiroda (MKI), a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnökség politikai vezetőinek juttatásairó...
  
Titkolják, hogy gratulált-e Orbán Viktor az újraválasztott Lukasenkának
Megkérdeztük a miniszterelnök hivatalát, de nem válaszoltak. Alekszandr Lukasenkát vasárnap ötödik alkalommal választották elnöknek, az ellenzék szerint csalással, Putyin és Erdogan m...
  
Szennyvízadatok: 4-10 napon belül növekedni fog a megbetegedések száma
Budapesten és Debrecenben is enyhén növekszik a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) augusztus második hetén végzett vizsgálata...
  
Kásler: nem tartjuk a távolságot, nem viseljük a maszkot
Az elmúlt napokban Magyarországon is növekedésnek indult a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Vasárnap 43 új esetet jelentettek, amire május óta nem volt példa, hétfőn pedig ú...
  
Merkely Béla: Elérkeztünk a második hullám küszöbére
A Semmelweis Egyetem rektora szerint elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére. Merkely Béla azt írta, az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, ki le...
  
Rejtélyes, külföldi cég főnöke lesz Szijjártó Péter
A kormányhatározat szót sem ejt arról, mi szükség egy új állami cégre a külföldi vállalkozások résztulajdonainak megszerzéséhez. Az állam egy saját, zártkörűen működő részvén...
  
Hogyan lett Tiborcz a legfiatalabb leggazdagabb?
Simicskától a körözött szaúdi milliárdoson keresztül az adófizetőkig bezárólag sokak segítségérére rászorult a kormányfő saját lábán álló leányának férje, Tiborcz István, ...
  
Orbán a lányairól: saját erejükből boldogulnak
A miniszterelnök Facebook-oldalán rendre jelennek meg részletek a pénteki Kossuth Rádiós interjúkból. Most azt a részt vágták ki, ahol Orbán Viktor arról beszél, rengeteg gratulációt k...
  
Müller Cecília: jelentősen emelkedett a migrációs nyomás
A tavaszi visszaesést követően jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a magyar-szerb határon - jelentette ki az országos rendőrfőkapitány-helyettes csütörtökön Röszkén, sajtótáj...
  
Végre kiderült, hogy jött a képbe a nyunyóka!
Müller Cecília felrobbantotta az internetet: mindenki nyunyókázik, és megosztja, náluk hogy hívják a gyerekük kedvenc alvós figuráját. Az országos tisztifőorvosból ugyanis az Operatív...
  
Rossz minőségű szájmaszkokra csapott le a NAV!
Több mint százezer rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést és más hamis terméket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy szlovák kamionban az M1-es autó...
  
Budapest már készül - elkerülhetetlen a második hullám Karácsony szerint
Karácsony Gergely főpolgármester a legrosszabbra készül a friss koronavírus-adatok alapján. A főpolgármester úgy véli, a koronavírus-járvány második hullámát nem lehet elkerülni, a k...
  
Nem marad magányos Vajna Tímea - eddig nehezen nyitott más férfi felé
Most már biztosan nem marad magányos Vajna Tímea (37)! Párkapcsolata egyre jobban alakul Zoltánnal, aki még az Egyesült Államokba is követné szerelmét. Andy Vajna (†74) özvegye férje ha...
  
Fontos adatok jönnek a következő napokban
Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a fogyasztói árindex júliusi adata és az idei második negyedéves bruttó hazai termék (GDP). Kedden közli a ...
  
Figyelem! - Megváltoztatja a hitelmoratórium szabályait a kormány
Megint a bankokon csattanhat az ostor. Figyelemre méltó üzenete volt a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergelynek a hitelmoratórium alakulását illetően. Lapunk munkatársa kérdezte a min...
  
Pofátlanul elszálltak a balatoni szállások árai
„Az legyen a jelszó: több Balaton, kevesebb Adria” – jelentetti ki nemrég Orbán Viktor a Kossuth rádió interjújában. Csakhogy a Balaton árai mostanra jelentősen elszálltak, ezért egy...
  
Magyarországra költözik a szerb foci
A koronavírus-járvány miatt augusztusban és szeptemberben Magyarországon játszhatja hazai mérkőzéseit a szerb labdarúgó-válogatott, illetve az európai kupaporondon érdekelt szerb klubcsa...
  
Az M3-as elesett: Öt kilométeres a dugó
Az M0-s autóúton is közel egy órát kell várakozni az M1-es felé. Az M3-as autópályán, a főváros irányába az 55-ös Hatvan-nyugat csomópont közelében korábban baleset történt, for...
  
Lángolt egy pirotechnikai eszközökkel teli raktár Csepelen
Hatalmas robbanást akadályoztak meg a tűzoltók Budapesten. Kigyulladt egy raktár Csepelen, a Színesfém utcában hétfő hajnalban, ahol akkumulátorokat és pirotechnikai eszközöket tárolt...
  
Hongkong: elvitte a rendőrség az egyik ellenzéki lap tulajdonosát
A júniusban bevezetett nemzetbiztonsági törvény által bűncselekménynek minősített külföldiekkel való összejátszásra hivatkozva hétfőn a Hongkongban őrizetbe vették Jimmy Lai hongkon...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
A számítások szerint az egykori gázszerelõnek sokkal több pénze lehet, mint ahogy eddig gondoltuk
A Forbes magazin legfrissebb listája szerint ismét Orbán Viktor barátja lett Magyarország leggazdagabb embere. Ebbõl az alkalomból sorra vesszük, milyen lehetõségei lennének a jelenleg több sportegyesületet is birtokló vállalkozónak, ha ki akarna lépni a nagy nemzetközi klubok piacára, majd elmagyarázzuk, miért nem valósulhatna meg soha a magyar játékosokkal teletömött, Mészáros és Mészáros fõszponzorral, 2Rule-mezben pályára lépõ AC Milan. Játékos-komoly gondolatkísérlet.

Ahhoz, hogy egyáltalán belekezdhessünk ebbe a gondolatkísérletbe, elõször meg kell határoznunk, hogy mégis mekkora vagyonnal rendelkezik Mészáros Lõrinc, ez pedig nem könnyû feladat. Pontosan senki nem tudja, mennyire gazdag Magyarország leggazdagabb embere, vagyis inkább azt nehéz belõni, hogy konkrétan mi számít az õ vagyonának. Egyes kalkulációk szerint az egykori gázszerelõnek sokkal több pénze lehet, mint ahogy eddig gondoltuk: a G7 gazdasági portál novemberi számításaiból kiderül, hogy Mészáros vagyona akár 600 milliárd forintra is rúghat, ami hatalmas összeg, pláne annak fényében, hogy a Forbes 2018-ban csak 381 milliárdra becsülte a Mészáros-birodalom értékét.

Akárhogy is, ebben a cikkben a Forbes legfrissebb listáját tekintjük mérvadónak, amely szerint Mészáros vagyona 407, 7 milliárd forint.

Könnyû dolgunk lenne, ha ezt az összeget csak átváltanánk euróba, majd megnéznénk, milyen csapatokat lehet ennyiért venni, de egy ekkora vagyon esetében ez nem így mûködik. Befektetésekkel foglalkozó forrásaink szerint egy ilyen vásárlási szándék esetén a leggyorsabban pénzzé tehetõ vagyonnal kell számolni, vagyis Mészáros Lõrinc részvényeivel. Nézzük tehát Mészáros két nagy tõzsdei érdekeltségét, az Opus Global Nyrt.-t és az MKB Bankot.
Opus Global

A legfrissebb tulajdonosi megoszlás szerint Mészáros érdekeltsége az Opusban 24,63 százalék, ez összesen 172 792 796 részvényt jelent. Ezek a részvények cikkünk írásakor a 2020-as január 8-i árfolyammal számolva egyenként 307 forintot érnek, tehát összesen 53 milliárd forintot. Az Opus-részvények durván 70 százaléka van Mészáros Lõrinc, illetve családtagjai kezében. Ha Mészáros megegyezne a családdal, és a közös Opus-paketteket is piacra dobnák, akkor további 323 951 820 darab részvényt kínálhatnának eladásra, ami 99,4 milliárd forint bevételt jelenthetne.

Együtt tehát a Mészáros család tagjai 154,4 milliárd forintot tudnának mozgósítani csak Opus Global részvényekbõl.
MKB Bank

Mészáros és felesége saját bevallása szerint 48,62 százalékot birtokol a bankpapírokból. A tõzsdei honlapjukon látható tulajdonosi szerkezetbõl indultunk ki, és – mert másunk nincs – a tõzsdei bevezetés árfolyamából, ami 1972 forint volt. Az Rkofin Kft. és a Metis Magántõkealap (ezek szintén Mészáros érdekeltségei) összesen 48 620 598 darab részvényével számolva ez 95,8 milliárd forint. A házaspár tehát majdnem 100 milliárdot kaszálhatna az MKB-részvényein.

Összegezve: Mészárosék az Opusból és az MKB Bankból összesen 248,2 milliárd forintot tudnának kivenni, ami átszámítva kicsivel több mint 752 millió eurónak felel meg, vagyis ennyibõl kellene gazdálkodnia, ha csapatot akarna venni.
Angol, német, olasz klubok

Ha csak a számokat nézzük, Mészáros Lõrinc a világ 20 legértékesebb klubjából hét csapatra is sikerrel pályázhatna, legalábbis ez derül ki az amerikai Forbes magazin legfrissebb listájából. A sort a Real Madrid vezeti 3,8 milliárd euróval, a második a Barcelona 3,6 milliárd euróval, a harmadik pedig a Manchester United 3,5 milliárd euróval. Az élmezõny tehát nem épp Mészáros ligája, neki inkább a lista alján érdemes keresgélnie. Viszont jó hír: Magyarország leggazdagabb embere a 14. helytõl lefelé bármelyik csapatot megvehetné a vagyona alapján. A következõ klubok jöhetnek számításba:

Schalke 04 (610 millió euró)
Inter Milan (600 millió euró)
AS Roma (555 millió euró)
West Ham United (553 millió euró)
AC Milan (520 millió euró)
Everton (427 millió euró)
Newcastle United (342 millió euró)

A legjobb választás egyértelmûen a hétszeres BL-gyõztes AC Milan lenne, egész egyszerûen azért, mert a rossonérók messze a legolcsóbbak a nagynevû csapatok közül, így árérték arányban az õ megvásárlásuk lenne a legnagyobb fogás. De nézzük, mi történne, ha a vállalkozó egy német vagy egy angol csapatot szeretne megvenni.

Verein, vagyis egyesület

Dénes Ferenc, sportközgazdász szerint Mészáros dolga nem lenne egyszerû, ha például egy német csapatot akarna megvásárolni, mivel a gazdasági környezet, pontosabban a tulajdonosi rendszer szabályozása a Bundesligában az egyik legszigorúbb. A németeknél például csak és kizárólag egyesületek tulajdonolhatnak sportcsapatokat, ezeknek az egyesületeknek pedig meglehetõsen szigorú szabályoknak kell megfelelniük.

Arról már nem is beszélve, hogy külföldi személy nem lehet egy német egyesületnek a többségi tulajdonosa, így ha Mészáros a Bundesligát választaná, találnia kellene maga mellé egy német befektetõt, akiben megbízik.

Az angol bajnokság jó opció lehetne, mivel a Premier League kifejezetten nyitott a külföldi befektetõk irányába, gondoljunk csak a Manchester City emírségekbeli tulajdonosára, Mansour bin Zayed Al-Nahyanra vagy a Chelsea orosz-izraeli tulajára, Roman Abramovicsra. A sort még folytathatnánk, mivel vannak még thai, egyiptomi, szaúdi, olasz, iráni és kínai befektetõk is az angol elsõ osztályban. A Premier League ellen szól viszont, hogy elég drága lett: kis túlzással még a kis- és középcsapatok értéke is az egekbe szökött. Jól mutatja ezt a fent említett toplista, amelyen 9 angol csapat is szerepel, ráadásul nemcsak olyan sztárklubok, mint a Manchester United vagy az Arsenal, hanem mint a Newcastle United vagy a West Ham United. Maradjunk tehát az elsõre legjobbnak tûnõ választásnál, az AC Milannál.
Ácsi, Milan!

Az AC Milan manapság már közel sem az a klub, mint ami a kétezres évek közepén volt. A csapat gyakorlatilag kirobbanthatatlan volt a Bajnokok Ligájából, bajnokságot és olasz kupát nyertek, náluk játszott az aktuális aranylabdás, tele voltak elképesztõ játékosokkal, a piros-feketék történetük egyik fénykorát élték. Jelenleg azonban más a helyzet, az elmúlt idõszakban a sikerek elkerülték a Milant, emiatt aztán viszonylag olcsón hozzá lehet jutni a klubhoz, a Forbes egészen pontosan 520 millió euróra taksálja a csapat árát.

Mészáros 752 millió eurójából ez bõven kijön, így ha akarná, papíron meg is vehetné a 18-szoros olasz bajnokot.

De nézzük, mi várná a magyar vállalkozót Milánóban.

A csapat jelenlegi tulajdonosa az Elliott menedzsment, aminek a tulajdonosa az amerikai milliárdos, Paul Singer. A Forbes szerint az AC Milan a tavalyi évben 22 millió eurós veszteséggel mûködött, ami egyébként nem akkora szégyen, tekintve, hogy maga a profi labdarúgás nagy átlagban 2017-ben termelt elõször értékelhetõ profitot. Akárhogy is, ha Mészáros bele akarna ugrani az üzletbe, akkor ezt annak tudatában kell megtennie, hogy 22 millió eurónyi deficittel indul. Ahhoz, hogy ezt le lehessen faragni, új befektetõket kellene hozni a csapathoz, akik a jelenleginél jobb konstrukciókkal vállalják el a klub szponzorálását.
A 2Rule és a Fair Play

Tegyük fel, hogy Mészáros Lõrinc Magyarország leggazdagabb embereként és a vagyongyarapítás mestereként tehetsége és rátermettsége okán tudja, miként kell gyorsan befektetõket találni. Vegyük a felcsúti példát, hogyan csinálja ezt Magyarországon: a magyar NB I-ben szereplõ Puskás Akadémia egyik fõ szponzora a Mészáros és Mészáros Kft., a mezszállító pedig a 2Rule nevû magyar márka. Ezekrõl a cégekrõl tudni kell, hogy Mészáros Lõrinc érdekeltségébe tartoznak, és bár itthon ezt a gyakorlatot teljesen természetesnek veszik, nyugaton kifejezetten tiltott, hogy a tulajdonos cégei szponzorként szálljanak be a csapat finanszírozásába. Van erre egy külön kifejezés az UEFA-nál, a

Financial Fair Play.

Ezt a szabályt nem tartotta be maradéktalanul többek között a Manchester City és a PSG sem, ami miatt az UEFA vizsgálatot is indított ellenük. Az Európai Labdarúgó Szövetség tehát – látszólag legalábbis – komolyan veszi az ilyesfajta ügyeskedést, ez pedig azért lenne gond a magyar tulajdonos szempontjából, mert a csapat plusz pénz nélkül továbbra is veszteségesen mûködne. A hosszútávú fenntartás szempontjából nagyon nem mindegy, hogy a fennmaradó 268 millió eurót meddig kell a költségvetési hiány foltozgatására használni. És akkor az átigazolásokról, béremelésekrõl és hasonló járulékos, évrõl évre felmerülõ költségekrõl még nem is beszéltünk. Márpedig ezekkel a fejlesztésekkel számolni kell, mivel a Milan jelenlegi kerete aligha alkalmas arra, hogy újra bajnokságot és BL-t nyerjenek, attól jelenleg elég távol áll a klub.

Pedig a nemzetközi kupaszereplés igencsak fontos lenne anyagi szempontból is, már egy csoportból való továbbjutás után is nagyon meredeken növekednek a bevételek. A magyar bajnok Ferencváros költségvetését már az is érezhetõen megnyomta, hogy az Európa Liga fõtáblájára jutott a csapat.

Akárhogy is, ha végül belevágna a magyar milliárdos, akkor sem valószínû, hogy az AC Milánból „magyar csapat” lenne. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanis nem valószínû, hogy Mészáros indokolatlanul teletömné a keretet és a stábot magyar játékosokkal, szakemberekkel. A horvát elsõ osztályban szereplõ NK Osijek (Eszék) sincs tele magyarokkal, holott a kapcsolatrendszer valószínûleg megvolna hozzá, de ne menjünk messzebb Felcsútnál, ahol az akadémiának nevezett csapatban is rendre szerepelnek légiósok. Másrészt nehezíti az elmagyarosodást, hogy a Milan szintjét viszonylag kevés hazai játékos és szakember üti meg, jelenleg talán Dárdai Pált mint edzõt, valamint Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot lehetne odavinni nagyobb szurkolói felháborodás nélkül.
Mindez csak papíron mûködhet

Bár a fent leírtak elvileg megvalósulhatnának, de a valóságban erre nagyon kevés esély mutatkozik. Ugyan papíron nagyon sok pénze van Mészáros Lõrincnek, de ezekhez a pénzekhez nem lehet csak úgy hozzájutni, mintha a párna alatt tartaná. Vegyük például a fent említett részvényeket: mivel a Mészáros család az Opus részvényeinek 70 százalékát birtokolja, így ha egyszerre akarnák eladni ezeket a papírokat, akkor az pánikot okozna a piacon, az árak földbe állnának, a cég részvényei pedig elértéktelenednének. Hasonló dolog történne az MKB Bank kapcsán is, de itt érdemes megjegyezni, hogy egy tavaly májusi 100 ezer darabos kibocsátás óta egyetlen darab részvény sem forgott a tõzsdén, mert a tulajdonosok nem adják ki a kezükbõl a bankpapírokat, így teljesen életszerûtlen lenne, hogy Mészárosék hirtelen kiugranának az MKB mögül.
Hosszú betegség után 47 évesen meghalt a magyar tévés
Vonattal ütköző autó: egy gyerek is ült a kocsiban
Azonnal figyelmeztette Brüsszel Lukasenkát
1,8 milliárd forintért őrizhetik a Puskás Arénát
Orbán szerint nincsenek veszélyben az uniós forrásaink
Polt Péter nem vizsgálhatja a balatoni összefonódásokat
Vírus gyanú: nem rendel a pilisborosjenői háziorvos
Rendőrségen landoltak Vadai Ágnes kérdései
Mészáros Lőrinc kölcsönadott saját magának egy focistát
Megkérdezték, hol vannak vírusos gócpontok: továbbra is alaposan mossunk kezet
Süli János több mint bruttó hatmillió forintot keres havonta
Titkolják, hogy gratulált-e Orbán Viktor az újraválasztott Lukasenkának
Szennyvízadatok: 4-10 napon belül növekedni fog a megbetegedések száma
Kásler: nem tartjuk a távolságot, nem viseljük a maszkot
Merkely Béla: Elérkeztünk a második hullám küszöbére
Rejtélyes, külföldi cég főnöke lesz Szijjártó Péter
Hogyan lett Tiborcz a legfiatalabb leggazdagabb?
Orbán a lányairól: saját erejükből boldogulnak
Müller Cecília: jelentősen emelkedett a migrációs nyomás
Végre kiderült, hogy jött a képbe a nyunyóka!
Rossz minőségű szájmaszkokra csapott le a NAV!
Budapest már készül - elkerülhetetlen a második hullám Karácsony szerint
Nem marad magányos Vajna Tímea - eddig nehezen nyitott más férfi felé
Fontos adatok jönnek a következő napokban
Figyelem! - Megváltoztatja a hitelmoratórium szabályait a kormány
Pofátlanul elszálltak a balatoni szállások árai
Magyarországra költözik a szerb foci
Az M3-as elesett: Öt kilométeres a dugó
Lángolt egy pirotechnikai eszközökkel teli raktár Csepelen
Hongkong: elvitte a rendőrség az egyik ellenzéki lap tulajdonosát
Képet posztolt a zsúfolt iskolai folyosóról, megbüntették érte
Egy tüntető meghalt de Lukasenka 80,23 százalékkal győzött
Nyugodjon le mindenki a p... gólyatáborok azok lesznek!!
Magyarország: Három beteg meghalt
Müller Cecília: az illegális migránsok megtagadják az együttműködést
Pénzügyminisztérium: júliusban nem érkezett uniós bevétel a költségvetésbe
A fészkéből kilógó madzagon akadt fenn egy gólya
Az ügyfélnek kerül pénzbe a Telenornál a rosszul sikerült csomagváltás
Mindenki karanténba került egy újfehértói rendezvény után
Azt terjesztette a magyar férfi hogy a vírus kamu, augusztus 5-én meghalt
Szörnyűség - Itt találták meg a férfi holttestét Érden
Rengeteg a sérült, halálos áldozat is van - Buszkatasztrófa az M5-ösön
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum