thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.22
THE POST
           
22
3 milliárd forintot ad a magyar kormány a vajdaságban felépített futballakadémiára
Ez is érdekelhet:
Csányi gépével repült Orbán Viktor
Az EU negyedik legkevésbé demokratikus állama Magyarország
A nemzetiségi ombudsman vizsgálja a gyöngyöspatai eseményeket
Több tízmilliárd forintnyi szabad tőkét költ el külföldön az Orbán-kormány. Így közpénzből Vietnámban kórházat épít, Mexikóban templomokat újít fel, Kongóban iskolát segít. Sőt, olyan „apróságokra” is kiterjed a figyelme, hogy egymillió forintot adjon „a magyar közösség céljait szolgáló kulturális, családi, egyházi és cserkészprogramokra” Kanadában.

Így aztán a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (amely a külhoni magyarság támogatására létrehozott állami Bethlen Gábor Alap pénzeszközeit kezeli) segítségével tudott az Orbán Balázs Társaság is Mikulás-ünnepséget rendezni a torontói magyar gyerekek számára, „melyre maga a Mikulás is hivatalos volt”. Ami igazán szép gesztus, de azért a kanadai magyar közösségi oldalon többen megdöbbentek azon, hogy miért volt ehhez szükség a magyarországi adófizetők pénzére. Persze ez csak aprópénz a határon túli futballakadémiák támogatására fordított összegekhez képest, de kétségtelen, hogy az utóbbi egy-két évben Magyarország egyre többet költ egészségügyi, oktatási és humanitárius célokra – távoli földrészeken.
Onkológiai kórház Vietnámnak

Elsőre akkor kaphattuk fel igazán a fejünket, amikor Orbán Viktor miniszterelnök 2017 őszén bejelentette: hazánk 60 millió euróból, azaz 19 milliárd forintból 500 ágyas onkológiai kórházat épít a vietnámi Can Tho városában. De miért éppen Vietnám? Amikor idehaza egymilliárd forintból is rendezni lehetne például a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház adósságát, amelynek problémáiról épp a Magyar Hang írt először.

Igaz, a vietnámi kórházépítés nem mai keletű projekt. Erről már 2009-ben, a Bajnai-kormány idején megállapodást kötött a két ország, ám végül a 2013-as határidőig hiába várták a magyar segélyhitelt az Eximbanktól az ázsiaiak. Pedig 2012-ben már a kivitelezők is megvoltak: a Novotrading Medical Kft. és a KÉSZ Csoport konzorciuma nyerte el a tendert. A pályázat körül azonban volt néhány furcsaság, egyes források szerint a magyar tervek nem vették eléggé figyelembe a helyi mocsaras környezet sajátosságait. Úgy tudni, azóta már „jó” kezekbe került a beruházás, amelyet a Mészáros Lőrinchez – Orbán Viktor jóbarátjához – közel álló Magyar Építő Zrt., valamint az eszközbeszerző VMD Kórházi Technológiai Zrt. végezhet el.

Ám ez még nem minden: további 440 millió euró, azaz 136,5 milliárd forint értékben indított vietnámi segélyhitelprogramot Magyarország. Ebben 11 projekt szerepel, amelyek között víztisztítómű, vízerőmű, városi csatornafejlesztés is található, valamint további három általános és egy szülészeti-nőgyógyászati kórházat is építene hazánk a kommunista országban. Ez utóbbi szintén elképesztő nagyvonalúságról tanúskodik, bár a hazai kórházak talán másként vélekednek erről. Sőt, tavaly ősszel egy határozatból kiderült, 7,1 milliárd forintot sem sajnál a kormány arra, hogy Vietnám fővárosában, Hanoiban reprezentációs célokra művelődési és közösségi házat vegyen.
Kereszténysegítés

A magyar kormány két éve indította el a Hungary Helps keretprogramot, amely összefogja az összes külföldhöz köthető fejlesztési és humanitárius projektet. Ennek egyik alapelve, hogy hazánk a segítséget a problémák gyökeréhez, a válságrégiókba viszi. Tény, hogy észszerű keretek között érdemes a migrációt helyben megelőzni, hogy ne kelljen útra kelniük az ott élő embereknek. A globális humanitárius programnak eladott Hungary Helps kezdettől fogva kiemelt figyelmet fordított az üldözött keresztény közösségekre, mára pedig már teljes mértékben a kereszténysegítésre koncentrál. Nem véletlen, hogy a program sorsát mostanában Azbej Tristan egyengeti, aki az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár.

A Hungary Helps – többek között – Irakban képzési központ létrehozásában, valamint az erbíli iskola és a Szent György-templom építésében nyújtott segítséget, Szíriában pedig az aleppói Szent János Kórházat támogatta. Kongóban iskolatámogatás és infrastruktúra- fejlesztés mellett a Mbuji Mayi (korábban Bakwanga) városában található Centre Opht

almologique St. Raphael épület- és műszerfejlesztésében vett részt, 321 millió forinttal, miközben Libanonban 450 millió magyar forintért újítanak fel 33 darab több száz éves templomot.

A cél tehát nemes, ezért is érthetetlen, miért kellett a Hvg.hu-nak több hónapos utánajárással, közérdekű adatigényléssel kikényszeríteni a választ az Emberi Erőforrások Minisztériumától arra az egyszerű kérdésre, hogy mennyit költött a kormány közel-keleti és afrikai humanitárius projektekre. A tavaly októberi állapot szerint 6,89 milliárd forinton állt a számláló, amelyet több mint kétmilliárd forinttal dobhat meg két mexikói templom renoválásának támogatása.

A tepoztlani kolostortemplom, illetve a mexikóvárosi Jézus Szíve Templom egy 2017-es földrengésben sérült meg – írta a tavaly november végi kormányhatározatot kiszúró 444.hu. Az ügy előzménye lehetett, hogy tavaly júliusban találkozót tartottak a magyar és a mexikói külügyi vezetők, és már ott szó esett arról, hogy hazánk felajánlja segítségét a földrengésben károsodott műemlékek helyreállításához. A tárgyalásokon ekkor még három lehetőségről – anyag- és munkaerő, valamint szakértők kiküldéséről – egyeztettek, végül a magyar fél a pénzbeli támogatás mellett döntött. Ez a támogatási projekt azonban már sokaknak szemet szúrt, mert a katolikus országként elkönyvelt Mexikót egyáltalán nem lehet keresztényüldözéssel vádolni, és a mexikói migránsok sem hazánkat fenyegetik. Hogy erre a gesztusra mi szükség volt, arra ez idő szerint nincs válasz.
Év végi pénzeső

Akad még egy terület, ahol sok közpénzt szór el külföldön az Orbán-kormány. Mint az Átlátszó. hu kiderítette, az elmúlt években 22,5 milliárd forint ment magyar költségvetési forrásokból hat szomszédos országba (Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna) a határon túli futballakadémiák támogatására. Tavaly év végén ehhez még hozzáadott további 9,97 milliárd forintot a kormány, így a számláló már bőven 30 milliárd forint felett jár.

A pénzt jórészt ugyanazok kapták, mint eddig: ismét jutott Mészáros Lőrinc eszéki akadémiájának, amely a korábbi 2 milliárd forint után újabb 1 milliárd forint támogatást kapott. A romániai FK Csíkszereda Egyesület – ahonnan ingyen igazolhat fiatal tehetségeket a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia – két részletben 2,17 milliárd forinthoz jutott év végén, így ők már 5,87 milliárd forintnál járnak. Jutott pluszpénz a romániai Sepsi OSK akadémiájának is: ők most 2,1 milliárd forintot kaptak, így a magyar adófizetők pénzéből már 4,1 milliárd forintnyi támogatáshoz jutottak. A Sepsi OSK-t üzemeltető román cég egyébként Mészáros Lőrinc volt üzlettársához, Varga Károlyhoz köthető. Jóval kevesebbet, csak 300 millió forintot utalnak a Felcsút pályáit építő Pharos ’95 Kft. tulajdonában lévő szlovéniai csapatnak, az FK Nafta Lendava eddig összesen így is 2,2 milliárd forintot kapott. Ugyancsak 300 millió forinthoz jutott a felvidéki Komáromi FC, ők már 2,24 milliárdnál járnak.

A vajdasági Topolya TSC korábban 4,5 milliárd forinthoz jutott hozzá, tavaly decemberben pedig további 1,4 milliárd forintot kapott, amely így együtt már 5,9 milliárd forintot jelent. A kormányközeli szál itt is felsejlik a háttérben: Szerbiában úgy tartják, hogy a topolyai illetőségű milliárdosnak, Zsemberi Jánosnak – aki a magyar kormány futballprogramjának vajdasági intézője – közvetlen elérése van a magyar miniszterelnökhöz.

Az Orbán Viktorral szintén jó barátságot ápoló Világi Oszkár (Szlovákia egyik legbefolyásosabb üzletembere) működteti a dunaszerdahelyi FC DAC-akadémiát, amely 1,35 milliárd forintot kapott. A szlovákiai klub korábban 2,4 milliárd forinthoz jutott a Magyar Labdarúgó-szövetségen és a Bethlen Gábor Alapon keresztül, a végösszeg így 3,75 milliárdra duzzadt. Végül a volt nemzeti fejlesztési miniszter, Seszták Miklós városának focicsapatához köthető Várda Sport Egyesület is kapott 1,35 milliárdot, feltehetően a kárpátaljai fociakadémia folytatására. ők így már 4 milliárd forintnál járhatnak.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Elfogtak egy férfit a XIII. kerületi gyilkossággal kapcsolatban
Gesztesi Károly fiának szívszorító vallomása
Elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára
Hírhez tartozó kép:
Elfogtak egy férfit a XIII. kerületi gyilkossággal kapcsolatban
Gesztesi Károly fiának szívszorító vallomása
Gesztesi Károly fiának szívszorító vallomása
Elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára
Csányi gépével repült Orbán Viktor
Az EU negyedik legkevésbé demokratikus állama Magyarország
A nemzetiségi ombudsman vizsgálja a gyöngyöspatai eseményeket
Egy román súlyemelőjének pozitív lett a doppingtesztje
Karácsony az M1-es interjú után hajléktalanszállókat nézett meg
Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét
Szijjártó: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek
Évekre börtönbe megy a rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól
A Coca-Cola a világ egyik legnagyobb műanyagszennyezője
Légzsákproblémák: 6 millió autót hívnak vissza
A kormány lakáspolitikája hivatalosan is megbukott
Egy szomáliai férfi erő*sz*akolhatott meg egy egyetemistát Budapesten
Hatalmas öngól volt a köztévés Karácsony-interjú
Meghalt a Monty Python egyik alapítója
Milliárdos csalás gyanúja miatt nyomoznak Győrben
60 ezres emelést kérnek a győri Audinál
A győri MSZP volt alelnöke beállt a Fidesz jelöltje mellé
Döntött a kormány, elviszik Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot
Feltérképezik a műanyagszennyezést a Tisza teljes hosszában
Lezuhant a kollégium 8. emeletéről, meghalt a nyíregyházi diák
Ezeket a papírokat nem kérheti az igazoltató rendőr
Rendőrségi összesítő: ötvenegy migránssal szemben intézkedtek a rendőrök
Markolójával ment neki egy kukás autónak a feldühödött magyar férfi!
Orosz gyártmányú rakétákkal lőtték le az ukrán utasszállítót az irániak
A Coca-Cola nem mond le az egyszer használatos műanyagpalackról
Harry és Meghan figyelmeztette a sajtót, hogy szálljanak le róluk
Megjelent a kínai koronavírus az Egyesült Államokban
Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a katasztrófavédelem
Vasútfejlesztésről és a HÉV-vonalak hosszabbításáról ír Vitézy
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Összeomlott Győzike: letöltendő börtön várhat Győzikére
Ismét egy futó nőre támadtak Budapesten
Schobert Norbi kiakadt: Ti adjátok a számba ezeket a szavakat meg a kommentelők, én ezeket nem mondtam
Csontokat találtak a Városháza udvarán
A legrosszabbkor támad a rejtélyes új vírus
Tizenöt új Volvót vett a Volánbusz
Új fegyvert találtak a testben, amellyel a rákbetegség legyőzhető
Nagyot blöffölt Orbán a börtönkártérítések felfüggesztésével
Zseniális képpel reagált a Coca-Cola Schobert Norbert elméletére
Rengeteg gyöngyöspatai már nyilatkozott is, hogyan kéri a kártérítést
Megjelent a kínai koronavírus Ausztráliában is
New Yorki egyetem: Orbán elvetette a demokratikus meggyőződést
Schobert Norbert akkor sem hagyná el a feleségét, ha 90 kiló lenne, de sze*x*et nem ígér
Csótányokat és egeret találtak egy pizzériában Budapesten
Akár ötször annyi mikroműanyag is lehet a magyar vizekben, mint eddig gondoltuk
Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Szabad-e a sajtó Magyarországon? Létezik-e objektív újságírás?
Katalónia több városát is elöntötte a habzó tenger
110 milliárd forint körül kell fizetnie a magyar államnak a letelepedési kötvények után
A legnagyobb olajcégek rengeteg műanyagot készülnek a világra szabadítani
A vízügy simán hagyott volna több száz halat kínok között elpusztulni
Greta Thunberg kiakadt: Ott tartunk, mint 18 hónappal ezelőtt
Üres boltok: bajban a Fény utcai piac
Mészáros közelébe került a Rádió1 és a BestFM
Egy vágóhídhoz ment tiltakozni Joaquin Phoenix
Az UEFA szerint a felcsúti foci egy gazdasági csoda
EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért
Öngyilkos lett a Debreceni Egyetem egyik diákja
Az internet népe azonnal szétszedte Meghan Markle-t, a hétköznapi anyukát
Schobert Norbi nem először mondott botrányosat
Ábel Anita: mi történt Norbi, 20 éve még mást mondtál?
A legrosszabb jön megint: figyelmeztetést adott ki az OMSZ
Ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenved
Ennyi fizetésemelést akarnak adni a BKV-dolgozóknak
Ezt gondolja Rubint Réka Schobert Norbi botrányos mondatairól
Menet közben szakadt szét az egri busz
Masszőrnek adta ki magát: több mint negyedmillió forintot zsebelt be a csaló
Tragédia: meghalt a csecsemő, aki több mint háromezrelékes véralkoholszinttel született
A gyermekeit is bántalmazta az az apa, aki éveken át fogságban tartotta a családját
Politikusok is nekimentek Schobert Norbinak a botrányos mondatai miatt
Orbán Viktor hirtelen Indonéziába utazik
Darabokra szedik Schobert Norbiékat az interneten - Ez a szép,Norbika?
Németh Szilárd: szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a migránsok
Németh Szilárd aggódik: Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Határrendészet: 1 nap alatt 64 migráns elfogásáról számolt be a magyar rendőrség
Hálapénzt adni és kapni nem tisztességes, hihetetlen torzításokat, illetve károkat okoz
Hivatalos: 3 millió forintot fog keresni Áder János havonta
Megszavazták Áder János 100 százalékos fizetésemelését
Egy 28 millió forintos elektromos luxus Audit kapott Áder
Három kis hatótávolságú rakéta csapódott be hétfő este Bagdadban
Óriási bértárgyalások kezdődnek a Tescónál
Napi 414 forint jut ételre egymillió magyarnak
Nincs mindig meleg víz a Szent János Kórház sztrókcentrumában
Ma kiderül, hogy a győri késelő diák ügye büntetőjogi vagy az egészségügyi kategóriába tartozik
Halálra gázoltak egy kerékpárost Kiskőrösön,a sofőr cserben hagyta majd elhajtott
Vasárnap kiderül, hogy Borkai Zsolt botránya nélkül mire megy az ellenzék Győrben
A forint megkapta Európa Legrosszabb Devizája címet
Leköpték, megalázták, sárba tiporták a forintot
Több száz fenyegetett állat- és növényfaj élőhelyét érintik az ausztráliai állapotok
Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Nem nehéz belátni, hogy a hálapénz sok esteben nem egyéb, mint korrupció
A BKV vezetése elismerte, hogy a felújított orosz metrókocsik valójában újak
Simonka: Mi nem csináltunk semmit másképp
Egy átlagos budapesti 162 órát ült dugóban tavaly
Emberről emberre terjed a járványt okozó vírus Kínában
Három autó és egy kamion rohant egymásba az autópályán, rengeteg a sérült
Porig égett egy munkásszálló, tizenegyen meghaltak
Még két napot kell várni a napsütésre és a párás, ködös, utálatos idő távozására
Újra akcióban a sziráki áldoktornő, most azt hazudta, ikrei lesznek
Lajcsi fél: nem akarok Gesztesi sorsára jutni
Krausz Gábor Schobertről: Szégyen, hogy 2020-ban egyáltalán van olyan lény, aki így gondolkozik
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Lelőttek egy kutyát egy Baranya megyei település udvarán - hatalmas a közfelháborodás
Kiengedték a Viking Sigyn hajóskapitányát
Gyász: elhunyt Takács Ildikó
Óriási a botrány: Ezt mondta Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zay Péternek
Botrány: ezért bukhatják a súlyemelők az olimpiát
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Megszólalt a szánkóbalesetben meghalt magyar lány fivére
Fidesznek akarta elnevezni a kislányát, de nem engedték neki
Élőben hívta meg a műsorba Karácsony Gergelyt a köztévés riporter
Nyomozás indul a tüntetőt brutálisan összeverő rendőr ügyében
Ilyen amikor egy család teljesen kifoszt egy országot
Az ügyvédi kamara visszautasítja Orbán Viktor vádjait
Akadozik az e-recept rendszer
Gratulálunk: egy kínai vidámparkban azzal szórakoztak, hogy 68 méteres toronyból löktek ki egy malacot
Kamerára vette, ahogy az apja megveri hogy higgyenek neki
Megköszönte, behunyta a szemét, majd meghalt az énekes a koncertje közben
Szörnyű, amikor egy hároméves kislány elmesél egy sztorit magáról és az apukájáról
Átlagosan havi 3,3 milliót keres egy Nb1-es focista
Akinek kivándorolt a gyereke, az valamit elrontott
Nem az a férfi gázolt halálra Salgótarjánban egy gyalogost, akit őrizetbe vettek
Ötgyerekes anya halt meg az ütközésben
Meghan Markle apja a monarchia szétzilálásával vádolja a lányát
Magyar győzelem Szlovénia ellen a férfi kézilabda EB-n
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva