thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.21
THE POST
           
21
Mészáros Lőrinc egykori cége is nagyot nyert, amikor az állam 55 milliárd forintot szétosztott innovációra
Ez is érdekelhet:
Németh Szilárd aggódik: Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Határrendészet: 1 nap alatt 64 migráns elfogásáról számolt be a magyar rendőrség
A nyomozók a lakosság segítségét kérik - loptak majd elsétáltak


Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor cégei, Pintér Sándor egykori vállalkozása, és a 4iG is nagyot nyert, amikor az állam 55 milliárd forintot szétosztott innovációra.

Valószínűleg nem sokan kapják fel a fejüket arra, ha azt látják leírva, hogy 2019-1.1.1-PIACI KFI, és igazuk is van. Egy kicsit másképp megfogalmazva annál érdekesebb a téma: az állam szétosztott 55 milliárd forint közpénzt több száz cég között tudományos kutatásokra és nagy újításokat ígérő fejlesztésekre. A 151 győztest felsoroló listán felbukkannak jól ismert, kormányközeli nevek, a közbeszerzéseket sorra nyerő cégek és állami vállalat is – és persze sok olyan vállalkozás, amelyeknek nincsenek politikai kapcsolataik, csak jó ötleteik.

A pályázatokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal írta ki és bírálta el. Két fő feltételt kellett teljesíteni a sikerhez:

a pénzt egy olyan termék, technológia vagy szolgáltatás kifejlesztésére költsék el, amelyeknek jelentős tudományos és/vagy műszaki újdonságtartalma van,
és ez a termék legyen üzletileg hasznosítható, egész pontosan a támogatott tevékenységből származó árbevétele a projekt befejezése utáni 3 üzleti évben eléri az elnyert támogatás legalább 30 százalékát.

A pénz egy állami alapból érkezett, ennek a forrása a vállalkozók által befizetett innovációs járulék, és amennyivel azt a központi költségvetésből kiegészítették.

Tavaly ősszel lett Mészáros Lőrinc Opus Nyrt.-je az ország egyik legnagyobb keményítőgyárának, a Viresolnak a többségi tulajdonosa. A cég akkor került be legutóbb a hírekbe, amikor többen arról cikkeztek, hogy köze lehet a Mátrai Erőmű körüli szennyezéshez, de ezt az állítást nem sikerült bizonyítani. 281 millió forint oda is jutott, a cél a keményítő retrogradációs hajlamának csökkentése, és kis vegyszerigényű kationizálása, az ipari felhasználás bevezetéséhez.

Egy kicsivel kevésbé ismert a Talentis Group neve – ez a cég fogja össze Mészáros Lőrinc tőzsdék kívüli érdekeltségeinek nagy részét, oda tartozik például a 2Rule, vagy épp az építőipari ZÁÉV is. A vállalat 98 százaléka Mészáros és felesége nevén van. Most a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen kaptak 580 millió forintot, mesterséges intelligenciával támogatott döntéstámogató rendszer kifejlesztésére cégcsoportok számára, komplex pénzügyi, jogi feladatok optimalizálására. A Műegyetem nem csak a Mészáros családdal dolgozik együtt, nem meglepő, hogy sok pályázatba vonták be őket. A legnagyobb tétel ezek közül a Duna Aszfalttal és a Strabaggal közösen elnyert 995 millió forintos projekt, a mélyépítési munkafolyamatok digitalizációjára és automatizálására.

A 4iG már nem Mészárosé, a cégtulajdon döntő része Jászai Gellérté lett a nyáron. Az informatikai nagyágyúhoz is került 394 millió forint, ebből a pénzből genetikai eredmények kiértékelését támogató orvosdiagnosztikai eszközön dolgozhatnak.

Más szempontból érdekes a Mol támogatása: mivel állami vállaltról van szó, az állam gyakorlatilag saját magának adott 483 millió forintot. Ebből az összegből poliéter-poliol terméktípusok kutatás-fejlesztését végezheti.

Aki a kutatás-fejlesztés híreit nem követi, a politikai eseményeket viszont igen, annak ismerős lehet a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. neve. Ez az őrző-védő cég – amelynek a cégirataiban több helyen is felbukkant Pintér Sándor neve, mindig olyan időszakból, amikor a Fidesz ellenzékben volt – sok állami közbeszerzés nyertese volt az elmúlt években. Az MVM-től, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől is kapott megbízásokat, de a

mikor egy éve az MTVA székházából biztonsági őrök ellenzéki képviselőket dobtak ki, a videón sikerült kiszúrni, hogy a Civil Zrt. logója volt több őr ruháján, annak ellenére, hogy szerződés nem volt ezzel a céggel. Most ott vannak a pályázat győztesei között is: 282 millió forint jutott nekik Alkalmasságvizsgáló, Képességfejlesztő és Oktatási Központ létrehozására MaxWhere 3D digitális környezetet generáló rendszer alapján.
Akik a legtöbbet nyerték

A három legnagyobb összeget elnyert pályázat nem olyan cégeké, amelyeknek a nevére újságolvasók tömegei kapnák fel a fejüket. Az Állatorvosi Egyetem és a Dr. Bata Magyar-Kanadai Biotechnológiai Kutató-fejlesztő Zrt. egymilliárd forintot kapott egy komplex baromfitakarmány-kiegészítő fejlesztésére. Az egymilliárdos álomhatár, a pályázat maximuma senki másnak nem lett meg, a második legtöbbet, 998,5 millió forintot a BBS Nanotechnológia Kft., a Félegyházi Tej Kft. és a Debreceni Egyetem kapta meg, akik nanotechnológia alkalmazásával tejalapú funkcionális élelmiszert fejlesztenének ki. Majdnem ugyanennyi, 997,9 millió forint jutott az Agricolae Kft. és a Szent István Egyetem közös programjára, amellyel Szabolcs-Szatmár-Bereg térségének gyümölcstermesztési és -feldolgozási komplex rendszerét fejlesztenék.

Olyan vállalatok is kaptak állami támogatást az innovációra, amelyeknek nem kell arra panaszkodniuk, hogy kevés pénzből élnének meg. A Csányi Sándor mezőgazdasági vállalkozásait összefogó Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. például a Kaposvári Egyetemmel közösen 406 millió forintból optimalizálhatja a hiperintenzív baromfi-hústermelő fajok fehérje- és aminosav-ellátását.

A francia hátterű építőipari cég, a Colas magyarországi leányvállalata 109 millió forintot nyert el. Ebből az összegből az aszfaltkeverékeit fejlesztheti „közlekedésbiztonsági, környezetbe illeszkedési és zajcsökkentési szempontúan”.

Ennél is több jutott az Ericssonnak, amely 497 millióból dolgozhat új helymeghatározási szolgáltatásokon az 5G-hez és a dolgok internetéhez kapcsolódóan.

Az Ikarus az Óbudai Egyetemmel közösen indult: 841 millió forintiot kaptak elektromos meghajtású, intelligens szervizképességű autóbusz-alvázcsalád kifejlesztésére.

A Sziget Kulturális Menedzser Iroda a Cardnet Kártyarendszerek és -szolgálgatások Zrt.-vel együtt vitt el 202 millió forintot. Ebből a pénzből „turisztikai szempontból kiemelt eseményeken” (nem nehéz tippelni, vajon melyiken) használt platformfüggetlen, többmódozatú, szeparált alhálózatokban zárt láncú, nyílt fizetési megoldást fejlesztenének ki.

Szintén a pénzmozgatással lesz dolga a Gránit Banknak: a pénzintézet 380 millió forintot nyert el egy „tömeges számlakibocsátókra fókuszáló progresszív fizetési megoldásra”.

A mesterséges intelligenciát kutatók 11 százalék esélyt adtak arra, hogy 2035-ig jönnek a robotok, és elveszik az újságírók munkáját. Nem tudni, ez így lesz-e, mindenesetre a Portfolio.hu-t és a Pénzcentrumot is birtokló Net Média Zrt. 241 millió forintot kapott arra, hogy automatikus gazdasági tartalmat gyártson, mesterséges intelligencia és tartalomfeldolgozó robotok segítségével.

Egész más miatt említésre méltó a TDK Hungary Components pályázata kibővített feszültségtartományú Hibrid polimer kondenzátor fejlesztésére. Ha egy cég nem valamelyik egyetemmel vagy kutatóintézettel közösen pályázott, akkor a maximális összeg, amit kérhetett, 500 millió forint. A TDK kicentizte: ők 499 999 992 forintot kaptak. Sajnos nem találtunk helyet, ahol egy oldalt fekete-fehérben ki lehetne nyomtatni 8 forintért, pedig akkor már érdemes lett volna hozzácsapni.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Orbán Viktor hirtelen Indonéziába utazik
Darabokra szedik Schobert Norbiékat az interneten - Ez a szép,Norbika?
Németh Szilárd: szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a migránsok
Hírhez tartozó kép:
Orbán Viktor hirtelen Indonéziába utazik
Darabokra szedik Schobert Norbiékat az interneten - Ez a szép,Norbika?
Darabokra szedik Schobert Norbiékat az interneten - Ez a szép,Norbika?
Németh Szilárd: szárazföld mellett vízen is próbálkoznak a migránsok
Németh Szilárd aggódik: Nagyon megerősödött a migrációs nyomás a déli határon
Határrendészet: 1 nap alatt 64 migráns elfogásáról számolt be a magyar rendőrség
A nyomozók a lakosság segítségét kérik - loptak majd elsétáltak
A helyszínen elvették a veszélyesen közlekedő buszsofőr jogsiját a magyar rendőrök
2 év alatt 60 százalékkal nőtt az albérletek ára Magyarországon
Elmegyógyintézetbe vitték a férfit, aki meg akarta gyilkolni a szüleit
Dér Heni: Igazat kell adnom Schobert Norbinak
Egy 28 millió forintos elektromos, luxus Audit vett még karácsony előtt Áder János hivatala.
Leszerelik a sulik az analóg órákat, mert a gyerekek nem tudják olvasni őket
Megszavazták Áder János 100 százalékos fizetésemelését
Egy 28 millió forintos elektromos luxus Audit kapott Áder
Három kis hatótávolságú rakéta csapódott be hétfő este Bagdadban
Óriási bértárgyalások kezdődnek a Tescónál
Napi 414 forint jut ételre egymillió magyarnak
Nincs mindig meleg víz a Szent János Kórház sztrókcentrumában
Ma kiderül, hogy a győri késelő diák ügye büntetőjogi vagy az egészségügyi kategóriába tartozik
Halálra gázoltak egy kerékpárost Kiskőrösön,a sofőr cserben hagyta majd elhajtott
150 millióba került három budapesti focimeccs rendőrségi biztosítása
Simonka mint áldozat: félelmetes volt a vádlottak padján ülni
Vasárnap kiderül, hogy Borkai Zsolt botránya nélkül mire megy az ellenzék Győrben
A forint megkapta Európa Legrosszabb Devizája címet
Leköpték, megalázták, sárba tiporták a forintot
Több száz fenyegetett állat- és növényfaj élőhelyét érintik az ausztráliai állapotok
Schobert Norbi nem kér bocsánatot
Még két napot kell várni a napsütésre és a párás, ködös, utálatos idő távozására
Újra akcióban a sziráki áldoktornő, most azt hazudta, ikrei lesznek
Lajcsi fél: nem akarok Gesztesi sorsára jutni
Megalázó: erre kényszerítik a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező autósokat
Levelet írt osztálytársainak és tanárainak a fiatal győri késelő
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Krausz Gábor Schobertről: Szégyen, hogy 2020-ban egyáltalán van olyan lény, aki így gondolkozik
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Óriási a botrány: Ezt mondta Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zay Péternek
Botrány: ezért bukhatják a súlyemelők az olimpiát
Több nagyvárosban is megjelent a halálos áldozatokat követelő koronavírus
Schobert Norbi: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Megszólalt a szánkóbalesetben meghalt magyar lány fivére
Fidesznek akarta elnevezni a kislányát, de nem engedték neki
Élőben hívta meg a műsorba Karácsony Gergelyt a köztévés riporter
Szörnyű, amikor egy hároméves kislány elmesél egy sztorit magáról és az apukájáról
Átlagosan havi 3,3 milliót keres egy Nb1-es focista
Lemondott a halálos baleset áldozatáról facebookos fotót posztoló fideszes frakcióvezető
Beperli az MTI-t a Helsinki Bizottság
Strasbourghoz fordul Szél Bernadett Paks miatt
Segíts egy megosztással! - pár napja eltűnt kisfiút keres a rendőrség!
Nagy fogás: huszonhét migránst fogott a magyar rendőrség a határrendészeti összesítő szerint
Suzukira vágyott a magyar fiatal, hát ellopta azt
Újabb horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök
Akinek kivándorolt a gyereke, az valamit elrontott
Nem az a férfi gázolt halálra Salgótarjánban egy gyalogost, akit őrizetbe vettek
Ötgyerekes anya halt meg az ütközésben
Meghan Markle apja a monarchia szétzilálásával vádolja a lányát
Magyar győzelem Szlovénia ellen a férfi kézilabda EB-n
Újabb piacon jelent meg Felcsút legokosabb üzletembere, a megállíthatatlan, a milliárdos, az utánozhatatlan Mészáros Lőrinc!!!
-9 fokig is lehűlhet a levegő a héten
9 fokig is lehűlhet a levegő a héten
Kizárnák az olimpiáról a súlyemelést a szövetség doppingbotránya miatt
430 000 000 éves skorpiót találtak
Vészjelzés: Tízezrével hullanak el a madarak
Nagy akció majd mégnagyobb bukás – ezért ne merjen túl olcsó napelemet vásárolni
Illegális szeméthegyeket videóztak le Magyarországon
Igazgató: hazugság, hogy kényszersterilizáltak volna betegeket
Kétszer vette meg a Magyar Nemzeti Bank ugyanazt az épületet
Túlórákkal és kölcsönzött munkaerővel bírta a Magyar Posta a karácsonyi rohamot
100 milliárdot költhetett Rogán Antal tárcája kormánypropagandára
Budapesti kukakáosz: február közepéig vannak csak tartalékok
Harry herceg: Nem volt más választásunk
Nem tetszik a kormányhivatali dolgozóknak, a fizetésemelés
Illegális hotelek nyílnak Budapesten
Megszólalt Harry herceg a Megxitről
Eljárást indított a rendőrség Demcsák Zsuzsa ellen
Vajna Timi: Most voltam egy médiumnál, sikerült beszélnem Andyvel
Ausztrál pokol videón: így nyel el a porvihar egy várost
Rádiósháború: Jáksó László reagált Balázs üzenetére
Teljesen betiltja az egyszer használatos műanyagot Kína
Harmincegy fémgolyót nyelt le egy hároméves kisfiú
Életveszélyes manőverrel előzte meg az álló sort egy sofőr Budapesten
Lagzi Lajcsi így érkezett a tárgyalásra
Egy svéd apa szarvasok lelövésére tanítja óvodás gyerekeit
Törökszentmiklóson óriásit bukott a Fidesz jelöltje
A Helsinki pert indít a csótányozós református püspök ellen
Brutális viharok és golflabdányi jég verik a bozóttüzek által sújtott Ausztráliát
Összeomolhat a budapesti szemétszállítás, ha Orbán nem tartja magát az ígéretéhez
Kormányinfó: mi is épül a föld alatt és fölött az Orbán-klán hatvanpusztai uradalmán
Ki akarták lakoltatni a 60 éves férfit, inkább lelőtt két rendőrt és felgyújtotta a házat
Két nap alatt 139 új beteg: terjed a koronavírus
Létfontosságú, hogy a magyar adómentesen készíthessen pálinkát
Családi pótlék 2020: ezeket jó ha tudod
Lázár János: Vissza kell szerezni Orbánnak a választók bizalmát!
Teljesen megsemmisült a BMW az ütközésben
Elektromos szívet kap az Alfa Romeo Giulia Sprint GT
Megérkeztek a transznemű babák a játékboltokba - ezen sokan kiakadnak majd
3 részre szakad az ország időjárása
Több mint 20 ezer háztartásban ment el áram az országban
Jövő héten érkezik a napsütés
Figyelem! - Mérgező szójapelyhet vont ki a forgalomból a Rossmann
Összeomlott az állami áramszolgáltató a zúzmarától, a rendőröket is kivezényelték
Továbbra is kihasználatlanok a stadionok
Több tucat oroszlánt telepítenek át Tanzániában, mert az emberlakta területek már túl közel vannak az életterükhöz
Mészáros és Tiborcz csak egy kis szelet Balaton partot hagyna a világosiaknak
András az első téli Balaton-átúszó
Deutsch Tamás: Magyarországon a jogállami normák kielégítően működnek
Teljesen lezárták az M1-es autópályát, mert valahol elbújt egy szarvas
Otthont talált a fura tekintetű husky
Hamuban sétáló állatok: Az ausztrálok már az idegenforgalom miatt aggódnak
Teherbe esett 10 éves barátjától egy 13 éves lány
Csoportelső a magyar válogatott a férfi vízilabda Eb-n
Gumicsónakról esett a jeges Tiszába három szír férfi
Megszentelték a Balatont
Nyolc településen is időközi választást tartanak
Magyarok győztek a klasszikus Dakar sivatagi ralin
Halálra gázoltak egy gyalogost Budapesten
Amszterdam átvállalná a fiatal felnőttek adósságát
Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan az orvoskamara javaslata a hálapénz büntetéséről
Völner Pál: A börtönbiznisz tudatos visszaélés az EU-s és a magyar joggal is
Halálos balesetről posztolt a fideszes képviselő, majd közölte, hogy lemond, de aztán visszavonta
Mit tanuljanak már ennyi idősen? - kiakadtak a gyöngyöspatai romák Orbán ajánlatán
Nem kérnek a Fidesz ajánlatából a Gyöngyöspatán
Semjén Zsoltot újraválasztották a KDNP elnökének
Egyszer sem volt vendég a közmédiában Karácsony Gergely a megválasztása óta
Vége: Lemondott a királyi titulusról Harry herceg és Meghan hercegné
Sebestyén Balázs megszólalt Jáksó László kemény kritikája után
Meghalt egy ember hajnalban a Blaha Lujza térnél
Bayer Zsolt 2011: a cigány kölykök brutálisan összeverték nem cigány diáktársaikat
Bayer Zsolt: Gyöngyöspata megfizet
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva