thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.21
THE POST
           
21
A Szomszédok világa ma elérhetetlen álom egy átlagos magyar fiatalnak
Ez is érdekelhet:
Krausz Gábor Schobertről: Szégyen, hogy 2020-ban egyáltalán van olyan lény, aki így gondolkozik
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
„25 éve még Amerika legnagyobb vesztesének tűnt, de ma már egyértelmű, hogy eszetlen nagy király volt”, emlékezett meg Herczeg Márk tavaly a 444-en a Rém rendes család című sorozat hőséről, Al Bundyról. A szórakoztató cikk arról szól, hogy a maga idejében kinevetett fehér munkás férfi mai szemmel egyáltalán nem élt olyan rossz életet: emeletes ház, két gyerek, autók és európai nyaralások, mindezt egy cipőbolti eladói fizetésből.

„Al Bundy élete egy mai nyugati férfinak maga az amerikai álom. Lehet nevetni” - zárta írását pikírt szerzőnk, amivel egyébként pontosan rátapintott a mostanában tényleg zajló generációs viták lényegére. Amikor ugyanis a nyugati szépkorúak azzal nyaggatják a milleniumi-, Z-, és egyéb generációs fiatalokat, hogy az avokádós okostelefonok nyomogatása helyett miért nem dolgoznak keményebben a jövőjükért, a válasz az ok boomer mellett az szokott lenni, hogy:

„Talán észrevehetné az előző generáció, hogy ők még egy olyan világban nőttek fel, amiben nemhogy a közép- de a munkásosztálybeli léthez is simán hozzátartozott egy saját családi ház, így volt értelme hajtani érte, ma már ez munkabérből szinte elérhetetlen, úgyhogy hadd röhögjünk már legalább a TikTok-videókon békében, ha egyszer úgysincs jövő.”
És mi van nálunk?

Helyezzük most át ezt a beszélgetést a chicagói Buckingham szökőkút tövéből a globális félperifériára, Budapest XI. kerületébe. Irány Gazdagrét.

Itt játszódott 1987 és 1999 között a Szomszédok. A sorozat, ami

volt, hogy tömegeket ragasztott a képernyő elé csütörtök esténként a maga kisemberi nézőpontjával,
aztán volt, hogy a kádárizmus ránk rohadt, Barkas-szagú örökségeként gyalázták,
majd feloldódott a szokásos retrohullámban, vég nélkül ismételve, idézve és mémesítve.

Egy dolog soha nem történt: egyetlen megközelítés sem szólt arról, hogy bármi irigylésre méltó lenne Vágásiékban és a többiekben. De tegyük fel, hogy 2019-ben kapja el valamelyik epizódot havi 150 ezer forintos albérletének sarkában, laptopjával az ölében egy budapesti huszonéves. Feltűnhet neki a ciki világítás, a teátrális végszavak és a bénácska akciójelenetek, de ennél sokkal jobban elkerekedhet a szeme attól, hogy:

Hol laknak ezek a szereplők? Több szobás, emeleti, budai ingatlanokban? Mindezt tanári meg nyomdász fizetésből? Miféle világ ez?

Bár ez nem komoly gazdasági cikk, csak egy hőbörgős publicisztika, ami Al Bundyt hozza fel példának, de ehhez a részhez pont számokat is tudunk rendelni. A Blikk idén augusztusban írt arról, hogy mennyit érnek most a Szomszédokban látott ingatlanok. A cikk szerint a forgatás előtt a négy lakást összesen négymillió forintért vette meg a Magyar Televízió. Hogy mi lett ezek közül Taki bácsi és Lenke néni háromszobás, 74 négyzetméteres otthonával?

2012-ben 16,5 millió forintért árulta ezt a lakást akkori tulajdonosa. Ez persze nagyon jelentős növekedés, de erre az árra talán még mondhatjuk, hogy az akkori bérszínvonal mellett, kölcsönökkel-gyűjtögetéssel-összeszorított foggal (ezekre mind szüksége volt a sorozat szereplőnek is!) össze tudták hozzá szedni az önrészt középosztálybeli magyarok is, akik így egy lakáshitellel együtt akár be is tudnak költözni. 2012 viszont még pont az ingatlanpiaci boom előtt volt, a lap így azt is hozzáteszi, ma mennyibe kerülne ez a kecó. Körülbelül 40 millió forintba.

Egy gyors ellenőrző számítás: az Ingatlan.com éppen a napokban publikálta, hogy a budapesti panelek négyzetméterenkénti átlagára 578 ezer forint. Bár a gazdagréti ár valószínűleg inkább magasabb az átlagnál, de számoljunk ezzel az értékkel. Ez alapján Lenke néniék otthona ma 42,7 millió forintba kerülne.

Tényleg gazdag rét

A héten az Index arról is közölt adatokat, hogy egyes budapesti utcákban négyszeres drágulást is hozhattak az elmúlt évek. Például a VIII. kerületi Palotanegyedben. Amire ugyan rá lehet vágni, hogy nem muszáj ott lakni, de

arra már nehéz mit mondani, hogy még a posztkádárista siralom szimbolikus helyszínei is konkrétan elérhetetlenné váltak egy átlagos magyar fiatal számára.

Az elmúlt évek ingatlanpiaci változásai szinte fekete-fehéren osztották nyertesekre és vesztesekre a társadalmat. Akinek volt lakása Budapesten,

pláne ha ezt ki is tudja adni, az nyert, akinek pedig nem volt, annak simán lehet, hogy évtizedekre eldőlt a sorsa, és mostantól lehajtott fejjel kergetheti az álmot, hogy ehhez valaha legyen elég pénze. Ehhez kellettek piaci erők és Budapest nemzetközi felpörgése, de legalább ennyire hozzátartozik az ide-oda rángatott szabályozás, és persze a maffiaszerű politikai tevékenység is. A végeredmény viszont elég világos.

A Habitat for Humanity nevű szervezet éves lakhatási jelentése egyértelműen arra jutott, Magyarországon is egyre erősödik a bérlői generáció. Tagjai jellemzően azért nem laknak saját lakásban, mert nem engedhetik meg maguknak, és hosszú távon sincs esélyük arra, hogy ingatlant vegyenek. Ehhez pedig 2010 és 2016 között átlagosan 75 százalékkal drágult albérletek tartoznak (az árak azóta tovább nőttek).

Van, aki erre azt mondja, hogy Magyarország ezzel csak csatlakozik a világtrendhez, és Nyugaton sincs az másként, hogy sokan nem saját ingatlanban laknak. Ebben van igazság, de egyrészt minden mutató szerint a lakásszegénység szempontjából a legrosszabb helyen áll Magyarország a visegrádi országok között, Szlovákiához képest is nyomorúságos a helyzet. Másrészt a nyugati példához nyugati bérek tartoznak, Magyarországon viszont egyszerre igaz az, hogy:

A világ nagyvárosai közül Budapesten drágultak a leginkább az ingatlanok az elmúlt években
Miközben az Európai Unióban a negyedik legalacsonyabb az itteni bérszínvonal.

Ráadásul jobban megnézve a „máshol sem jobb” a helyzet logika sem az igazi. Valójában sehol sem tesz jót, ha a társadalom szétszakad egy nagyon szűk tulajdonosi, és egy sokkal szélesebb, kiszolgáltatott helyzetben lévő rétegre, pláne egy olyan alapvető szükséglet esetében, mint a lakhatás.
Chilétől Hongkongig

Nemrég helyszíni tapasztalatok alapján írtunk arról, milyen bizarr disztópiába fordultak San Francisco utcái, ahol milliárdosok és súlyos nyomorban élő emberek kerülgetik egymást. Vagy ott van Chile, ahol idén ősszel törtek a felszínre elemi erővel az évtizedek óta növekvő társadalmi feszültségek. A GDP számszerűen rendben volt, a chilei sikertörténetet közgazdászok mutogatták, csak közben olyan egyenlőtlenség alakult ki mögötte, hogy végül egy egészen kis szikra is elég volt ahhoz, hogy boruljon a rendszer. Itt egy 4 százalékos metrójegyár-emelésből lett 23 halálos áldozattal járó balhé. „Nem a 30 pesóról, hanem a 30 évről van szó”, mondták a tüntetők. Váltsunk kontinenst: a hongkongi tiltakozások alapvetően persze Kína hatalmáról szólnak, de ott vannak mögöttük a brutálisan elszállt lakásárak is.

„Havi hétezer dollárért egy cellában élünk,
tényleg azt hiszitek, hogy a börtöntől félünk?”

- így szólt egy hongkongi graffiti, ami jól mutatja: lehet, hogy nem ez a közvetlen ok, de ha az emberek eljutnak arra a pontra, hogy nincs mit veszíteni, akkor a hatalomnak sem ugyanolyan erővel és vehemenciával fognak nekimenni.

„A társadalmi rendünk, beleértve ebbe az állam, a közösségek, a piac mai funkcióit, recseg-ropog. Az elitek úgy alakították ki a társadalmi szerződést, hogy elfeledkeztek a társadalom jelentős részéről. Ez a 2000-es évek eleje óta világos, és a globális válság 2007-08-tól felerősítette ezt a problémát. Az alsó középosztályba csúszó rétegeket nagyon idegesíti, hogy mit látnak a politikai-gazdasági elitben. Rebellióhangulat van, ez pedig így nem lesz fenntartható” - mondta Holtzer Péter, a Világbank és az IMF nyugdíjtanácsadója ősszel a Portfóliónak.

Lassan felőrli a társadalmat

Ezek a példák persze távolinak tűnnek a budapesti Airbnb-k ehhez képes gyenge zajától. Az ilyen helyzet nem egyik napról a másikra eszi meg a társadalmi békét. Természetesen nem láthatjuk előre, milyen fordulatok jönnek még - hiszen néhány évvel korábban éppen az ingatlanhitelekbe rokkantak bele emberek. Igaz az is, hogy vannak megoldási kísérletek is, mint például a berlini lakbérbefagyasztás.

De ha a helyzet nem javul, és egy teljes generáció abba nő bele, hogy normális, mindennapi munkával nem tud érdemben előrelépni és változtatni a helyzetén - miközben a domináns értékek és kultúra még mindig azt sugallják, hogy csak rajtad múlik, mit hozol ki magadból - az nem múlik el következmények nélkül.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
A Kutyapárt pert nyert Strasbourgban a magyar állam ellen
Hírhez tartozó kép:
Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről
Íme az Iszlám állam új vezére
Íme az Iszlám állam új vezére
A Kutyapárt pert nyert Strasbourgban a magyar állam ellen
Krausz Gábor Schobertről: Szégyen, hogy 2020-ban egyáltalán van olyan lény, aki így gondolkozik
Béke: összeállhat a Párbeszéd és az LMP?
Most már biztos, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus
Dézsi nem fog Borkai után nyomozni
Jogerős a Kétfarkú győzelme, Strasbourg nekik adott igazat
Idős nőt tartottak láncra verve - közmunkára ítélték őket
Lelőttek egy kutyát egy Baranya megyei település udvarán - hatalmas a közfelháborodás
Kiengedték a Viking Sigyn hajóskapitányát
Gyász: elhunyt Takács Ildikó
Több nagyvárosban is megjelent a halálos áldozatokat követelő koronavírus
Schobert Norbi: a házasságokat a nők cseszik el, mert nem fogynak le szülés után
Galambos Lajos rosszul lett a tárgyalóteremben
A nyolcadik emeleti szobájából vetette ki magát a Debreceni Egyetem egyik diákja
Hivatalos: ezt gondolja az önkormányzat a botrányos budaörsi szemműtétekről
Megszólalt a szánkóbalesetben meghalt magyar lány fivére
Fidesznek akarta elnevezni a kislányát, de nem engedték neki
Élőben hívta meg a műsorba Karácsony Gergelyt a köztévés riporter
Nyomozás indul a tüntetőt brutálisan összeverő rendőr ügyében
Ilyen amikor egy család teljesen kifoszt egy országot
Az ügyvédi kamara visszautasítja Orbán Viktor vádjait
Akadozik az e-recept rendszer
Gratulálunk: egy kínai vidámparkban azzal szórakoztak, hogy 68 méteres toronyból löktek ki egy malacot
Kamerára vette, ahogy az apja megveri hogy higgyenek neki
Megköszönte, behunyta a szemét, majd meghalt az énekes a koncertje közben
Suzukira vágyott a magyar fiatal, hát ellopta azt
Újabb horrorkaravánt fogtak a magyar rendőrök
Akinek kivándorolt a gyereke, az valamit elrontott
Nem az a férfi gázolt halálra Salgótarjánban egy gyalogost, akit őrizetbe vettek
Ötgyerekes anya halt meg az ütközésben
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
-9 fokig is lehűlhet a levegő a héten
9 fokig is lehűlhet a levegő a héten
Kizárnák az olimpiáról a súlyemelést a szövetség doppingbotránya miatt
430 000 000 éves skorpiót találtak
Vészjelzés: Tízezrével hullanak el a madarak
Nagy akció majd mégnagyobb bukás – ezért ne merjen túl olcsó napelemet vásárolni
Túlórákkal és kölcsönzött munkaerővel bírta a Magyar Posta a karácsonyi rohamot
100 milliárdot költhetett Rogán Antal tárcája kormánypropagandára
Budapesti kukakáosz: február közepéig vannak csak tartalékok
Harry herceg: Nem volt más választásunk
Nem tetszik a kormányhivatali dolgozóknak, a fizetésemelés
Illegális hotelek nyílnak Budapesten
Száz ember fagyott halálra január közepéig
Ötszázmilliárd forintra lenne szüksége a magyar egészségügynek
Munkaerőhiány van a papoknál, imádkoznak, hogy változzon a helyzet
Bűnügyi felügyelet alatt tartanák Bróker Marcsit
Rádiósháború: Jáksó László reagált Balázs üzenetére
Teljesen betiltja az egyszer használatos műanyagot Kína
Harmincegy fémgolyót nyelt le egy hároméves kisfiú
Életveszélyes manőverrel előzte meg az álló sort egy sofőr Budapesten
Lagzi Lajcsi így érkezett a tárgyalásra
Egy svéd apa szarvasok lelövésére tanítja óvodás gyerekeit
Ex-református püspök: a Helsinki Bizottság gyufásdobozokban csempész csótányokat a magyar börtönökbe
A városligeti paloták között pusztul egy elhagyott kórház
Törökszentmiklóson óriásit bukott a Fidesz jelöltje
A Helsinki pert indít a csótányozós református püspök ellen
Brutális viharok és golflabdányi jég verik a bozóttüzek által sújtott Ausztráliát
Összeomolhat a budapesti szemétszállítás, ha Orbán nem tartja magát az ígéretéhez
Kormányinfó: mi is épül a föld alatt és fölött az Orbán-klán hatvanpusztai uradalmán
Ki akarták lakoltatni a 60 éves férfit, inkább lelőtt két rendőrt és felgyújtotta a házat
Két nap alatt 139 új beteg: terjed a koronavírus
Lázár János: Vissza kell szerezni Orbánnak a választók bizalmát!
Teljesen megsemmisült a BMW az ütközésben
Elektromos szívet kap az Alfa Romeo Giulia Sprint GT
Megérkeztek a transznemű babák a játékboltokba - ezen sokan kiakadnak majd
3 részre szakad az ország időjárása
Több mint 20 ezer háztartásban ment el áram az országban
Hazaszállították az ukrán áldozatok maradványait
Botrány a miskolci kórház körül: megszólalt az orvosigazgató a vádakról
Meghan Markle apja: Szétrombolják a monarchiát
Menesztették a katasztrófavédelem vezetőjét, miután találtak egy kiosztatlan segélycsomagokkal teli raktárat
Amerika elveszített egy félmilliárd dolláros fegyverszállítmányt
Nem tartja magát cigánygyülőlnek a miskolci orvosigazgató a botrány ellenére sem
Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett az új koronavírus
Jövő héten érkezik a napsütés
Figyelem! - Mérgező szójapelyhet vont ki a forgalomból a Rossmann
Otthont talált a fura tekintetű husky
Hamuban sétáló állatok: Az ausztrálok már az idegenforgalom miatt aggódnak
Rutinvizsgálat helyett véletlenül elaltattak egy cicát az állatorvosnál
Tiborcz-üzlet – 116 év alatt visszajön a pénz
Teherbe esett 10 éves barátjától egy 13 éves lány
Csoportelső a magyar válogatott a férfi vízilabda Eb-n
Gumicsónakról esett a jeges Tiszába három szír férfi
Megszentelték a Balatont
Nyolc településen is időközi választást tartanak
Magyarok győztek a klasszikus Dakar sivatagi ralin
Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan az orvoskamara javaslata a hálapénz büntetéséről
Völner Pál: A börtönbiznisz tudatos visszaélés az EU-s és a magyar joggal is
Halálos balesetről posztolt a fideszes képviselő, majd közölte, hogy lemond, de aztán visszavonta
Mit tanuljanak már ennyi idősen? - kiakadtak a gyöngyöspatai romák Orbán ajánlatán
Nem kérnek a Fidesz ajánlatából a Gyöngyöspatán
Semjén Zsoltot újraválasztották a KDNP elnökének
Egyszer sem volt vendég a közmédiában Karácsony Gergely a megválasztása óta
Putyin ellenzi a korlátlan elnöki ciklust
Műteni kellett a fideszes képviselőt
Teljesen lezárják az M1-es autópályát egy szakaszon
McGregor visszatért: Az egész mezőnyön úgy megyek végig, mint láncfűrész a forró vajon, efelől semmi kétségük ne legyen
Letiltották az Exatlon pályáiról Gelencsér Timit
Hazaengedték az életmentő kezelés előtt a ritka betegséggel küzdő apát
Hosszút Katinka előtt ért célba Shane Tusup magyar versenyzője
Vége: Lemondott a királyi titulusról Harry herceg és Meghan hercegné
Szégyelljék magukat jeligére gyűjt pénzt a gyöngyöspatai romáknak a Polgár Alapítvány
Eufória : Még több pénzből még több sorozat készül
The Mandalorian: mindenkiben megfagy a vér amikor megtudja mennyibe került valójában Baby Yoda
Kiszáll A mi kis falunk egyik alapszereplője
Semmi nem tudja betölteni a Trónok harca utáni űrt
Mintaapák bukás: a nézők már egyértelműen a Fókuszt választják inkább
Drága örökösök: nagyon furcsa döntést hozott az RTL Klub
Európai parlamenti választások: nem változtat irányvonalán az Európai Néppárt
Berlini fal leomlása: Angela Merkel éppen szaunázott amikor....
Csernobil sorozat: mi lehet a titok ami az egész világot letarolta?
Black Friday Magyarország: a magyarok egyszerűen megörülnek az akcióktól
Love Island botrány: A szépészeti beavatkozásból rémálom lett
Notre-Dame rekord: 100 millió eurót adományozott egy társaság az újjáépítésre
Rekord: 100 millió eurót adományozott egy társaság a a Notre-Dame újjáépítésére
Andy Vajna: a lavina a producer halálával kezdődött
Önkormányzati választás: hat jelölt, három nyomozás
Orbán és a néppárt: Jegyezd meg kisfiam, ha kirúgnak az iskolából, akkor azt Te akartad így!
Orbán bizakodó maradt: lesznek szövetségeseink
Magyar termőföldmutyiról és gazdagodó oligarchákról cikkez a New York Times
Csodálatos Magyarország: Zúzmarába öltözött napkeltekor a Visegrádi vár
3 éve tűnt el Pintér Bori és Pintér Lili
Győrnek nincs B-terve arra, ha elmegy az Audi
Orbán Viktor betelepít háromezer török vendégmunkást, és ad mellé 12 milliárd forintot is
Orbán Olaszországban turnézik majd, amikor a Néppárt a Fideszről dönt
Megint bizonyítania kell állításait a lúgos orvos áldozatának
Különleges falfestékek segíthetnek a klímaharcban
Megégett egy beteg a debreceni kórházban
23 milliárd forint adósággal adta át a fideszes vezetés Pécs önkormányzatát
Rétvári: a gyöngyöspatai pert indító alapítvány akadályozza a békés egymás mellett élést
Orbán Viktor látványosan rászállt a kormány által börtönbiznisznek nevezett ügyre
Az illetékes hivatalok átminősítik a tájvédelmi területet Mészárosnak kedvezőre
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva