Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
6 milliárdból rendeznénk lovas Eb-t Budapesten  Több mint 6 milliárd forintba kerülne a 2021-es budapesti lovas Eb megrendezése, ráadásul a költségek túlnyomó részét a kormánynak kellene állnia közpénzbõl – derült ki a birtokunkba került, nem nyilvános jelentésbõl. A Pénzügyminisztérium ellenzi a költekezést, de a Semjén Zsolt vadászati világkiállításához kapcsolódó sporteseményt mindenképp Budapesten akarják tetõ alá hozni. Pedig ehhez még pályákat, mobillelátókat, akadálypályákat és egy sor létesítményt kell két helyszínen felépíteni, miközben a szilvásváradi lovasstadiont elvileg pont a nagy versenyekre hivatkozva betonozták a Bükk szívébe.

Idén nyáron nyerte el a Magyar Lovassport Szövetség a 2021. évi Európai Lovas Játékok, vagy ahogyan csak emlegetik, a lovas Eb rendezési jogát, ami összekapcsolódik majd a 2021-es vadászati világkiállítással. Utóbbi a vadászkalandjai miatt emlékezetes botrányokba keveredett Semjén Zsolt régi álma, bár már most látszik, hogy a kísérõ rendezvényekkel együtt több tízmilliárdos kiadást jelentenek majd két év múlva az országnak.

Tavaly az általános miniszterelnök-helyettes Semjén poénkodott is azzal, hogy még nem gyûjtötte össze a bátorságát ahhoz, hogy megmutassa a vadászati kiállítás költségvetését Varga Mihály gazdasági miniszternek (aki ma már pénzügyminiszter). Ellenben az ehhez kapcsolódó lovas Eb-rõl szóló, a hvg.hu által megszerzett anyagból világosan kiderül, hogy Varga ennek büdzséjét nemhogy látta már, hanem a tárcája egybõl ellenezte is, hogy állami büdzsébõl ekkora forrást biztosítsanak rá.

A birtokunkba került jelentést a Kásler Miklós vezette Emmi sportállamtitkársága készítette a kormány számára hivatalos tájékoztatásképpen. Az ebben szereplõ költségvetés alapján a lovas Eb pontosan 6 687 125 000 forintba kerülne, és a rendezõ lovasszövetség szerint ebbõl alig több mint 1 milliárd forintot lehet a bevételbõl finanszírozni, számításaik szerint ennyi jönne be a szponzori, reklám, jegybevételbõl, illetve a nevezési díjakból.

Az egész fennmaradó részt, vagyis 5,6 milliárd forintot a kormánynak kellene hozzátenni két évre elosztva: már 2020-ban 1,8 milliárd, majd a rendezés évében 3,8 milliárd forintot.

Vargáék beintettek

A dokumentumot az ilyenkor szokásos módon már minden érintett minisztériumnál, illetve szervezetnél megköröztették, mielõtt a kormány elé kerül, ezek pedig – beleértve a Magyar Turisztikai Ügynökséget is – támogatták is a jelentést. Egyedül a Pénzügyminisztérium feküdt keresztbe, jelezték, hogy már „a 2020. évi forrás biztosítását sem tartják támogathatónak” – olvasható a ’vitás kérdések’ részben.

A Semjénék kezére csapó Vargáék észrevételére azonban érdemben nem válaszoltak az Emmi részérõl, azzal odázzák el a financiális problémát, hogy ez az anyag magáról az eseményrõl, annak programjáról szól, és a szükséges anyagi fedezetrõl, és a bevételek-kiadások alakulásáról pedig majd a miniszterelnök-helyettes visz egy újabb elõterjesztést a kormány elé még idén.

A sporteseményrõl szóló anyag egyik jóváhagyójaként Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár van feltüntetve, miniszterként Kásler Miklós kéri az Orbán-kormánytól, hogy vegye tudomásul a jelentést. Az nem derült ki, hogy a november végén készült dokumentum azóta a kormány elé került-e, mivel jogszabályalkotást nem igényel, nincs nyoma, hogy azóta már rábólintottak-e.

Azon túl, hogy elõre valószínûsíti, hogy a 2021-es esemény veszteséges lesz, a nem nyilvános anyag jelentõségét az is adja, hogy több kérdést is elõre felvet. Így a fontosabb pontjairól kikértük lovas sportokban jártas szakemberek véleményét, akik szerint helyenként nem éppen költségkímélõ, a várakozásokat tekintve pedig a realitástól totálisan elrugaszkodott elképzelésekkel vágnak neki a megvalósításnak.

Miért nem Szilvásváradon?

Az Emmi jelentése felidézi, hogy 1971-ben „hatalmas magyar sikerrel” rendezték meg Magyarországon az elsõ nemzetközi fogathajtó Európa-bajnokságot, akkor is egy idõben a Vadászati Világkiállítással. „A jubileumi rendezvénysorozat” ez elõtt tiszteleg azzal, hogy ismét Budapest ad helyet a lovassportok Európa-bajnokságának, ami a Semjén-féle vadászati kiállítás „egyik csúcspontja lesz” 2021. augusztus 23. és szeptember 6. között.

A magyar lovasszövetség még tavaly õsszel pályázott a Nemzetközi Lovas Szövetségnél (Fédération Équestre Internationale, FEI) a lovas Eb rendezési jogáért, mint felemlegetik, „olyan erõs lovassport nemzetekkel versengve, mint Hollandia és Németország”. De hazánk lett a befutó, mert csak mi tudtunk helyszínt biztosítani mind az öt szakág – a díjugratás, a díjlovaglás, a négyes fogathajtás, a lovas torna és a para-díjlovaglás – versenyeinek, amelyek közül szerintük kiemelkedik a két olimpiai szakág, a díjugratás és a díjlovaglás jelentõsége.

Így idén tavasszal Semjén Zsolt már fogadta is a Várban, illetve a Miniszterelnöki Hivatalban a nemzetközi szövetség képviselõit, és „biztosította” õket, hogy a kormány támogatja a sportesemény megszervezését.

Pest közepén, remek parkolást ígérve

A lehetséges helyszínekkel egyeztetve dõlt el, hogy a fõvárosi Kincsem Parkban, illetve a Nemzeti Lovardában tartják majd az Eb-t. Ezt az elképzelést hosszan magasztalják a rendezés elnyerése érdekében készített pályázati filmben, ami elérhetõ az interneten. Ebben egyrészt azzal érvelnek, Európán belül mennyire jól megközelíthetõ a magyar fõváros, azon belül pedig mennyire ideális fekvésû ez a két rendezvényközpont, hiszen a 10. kerületben található Kincsem Park és a Kerepesi úti lovarda is mennyire könnyen elérhetõ tömegközlekedéssel és autóval egyaránt. Ugyanígy remek parkolási lehetõséggel is kecsegtetik a várhatóan tízezres rendezvény résztvevõit, csapataikat és a nézõket.

Ebben a hivatalos pályázati filmben szó szerint azt állítják, hogy a két helyszín egymástól mindössze 4 percre található, így mennyire könnyû átérni egyik versenyszámról egy másikra. Többféle útvonaltervezõ alkalmazással is megpróbáltuk kihozni ezt a menetidõt, de a valóban közeli, viszont forgalmas utak mentén fekvõ célpontok közt nagyjából a duplája volt még a legoptimistább verzió is, nem számolva a hektikus közlekedéssel – már ha nem kényeztetik a lovasokat hermetikus lezárásokkal.

Még ki kell alakítani

Ráadásul a két helyszínen egy sor berendezés, pálya és más szükséges összetevõ hiányzik, a költségeket nyilván az dobja meg, hogy még ezekre is költeni kell. A jelentés szerint a díjugratás, díjlovaglás és fogathajtás versenyszámai a Kincsem Parkban lesznek, a „már alapjaiban kész agárpálya közepén lévõ területen”. Ehhez azonban középen még ki kell alakítani az elõírt standardoknak megfelelõ méretû melegítõpályákat, és mind a 24 ezer négyzetméter felületû verseny- és melegítõpályák talajának speciális összetételûnek kell lennie. A fogathajtás egyes számaihoz szükséges akadályokat is ezután építik majd fel az ügetõpálya közepén, hogy majd a jövõben is lehessen itt ilyen versenyeket rendezni.

A Kincsem Parkban a nézõtér sem megfelelõ az elvállalt rendezvény lebonyolításához, ezért a versenypálya körül 15 ezer fõ befogadására alkalmas mobil lelátórendszer is létesülne.

A másik helyszínt, a lovastornának és para-díjlovaglásnak helyt adó Nemzeti Lovardát két éve újították fel, és ahogy írják, „jelenlegi infrastruktúrájával szinte teljes mértékben megfelelõ". Azért itt is szükség lesz ideiglenes mobil lelátó építésére, de a kültéri pályák egyikén egy fedett melegítõpályát is ki kell alakítani, „megfelelõ vendéglátó-egységrõl” pedig mindkét helyszínen gondoskodni kell, szintén „mobil eszközök bérbevételével”.

A szükséges létesítmények hiánya miatt a nálunk szintén állami pénzbõl dotált ATP-tenisztornán is százmilliókat emésztett fel a lelátók építése-bontása, de a lovas sportok esetében óhatatlanul felmerül: hogyan lehetséges, hogy a szilvásváradi lovas stadiont még csak meg sem említik a lovas Eb-vel kapcsolatban. Hiszen annak építésére – Mészáros Lõrinc cégével – a hivatalos indoklások szerint pont a rangos, illetve nemzetközi versenyek miatt volt szükség, miközben sokan kritizálták a Bükk egyik legszebb részén, milliárdokból felhúzott, betonszarkofágként is emlegetett stadiont.

„Nem tudom, mi a bánatnak építették meg horribilis pénzért, a szilvásváradi stadion sokszor kong az ürességtõl, mert kisebb versenyeket nem éri meg rendezni, a nagy nemzetközi megmérettetéseket pedig ezek szerint nem ide hozzák” – mondta egy lovas körökben jártas forrásunk, aki a politikai vonatkozások miatt névtelenséget kért. Pedig szerinte itt legalább nem kellene pluszban például akadályokat és fedett részt építeni, ezek mind adottak.

Azt mondja, az elnagyolt és méregdrága szilvásváradi beruházással szemben az egyik legfõbb érvként mindig is az hangzott el, hogy nehezen megközelíthetõ, a Budapestre szervezett Eb-vel pedig gyakorlatilag ezt ismerik be. A pályázati filmben sem véletlenül gyõzködik a színvonalas budapesti szállodákkal, vendéglátóhelyekkel, kulturális és más látnivalókkal az illetékeseket, a fõként külföldi részvevõk és sok ezer külföldi nézõ biztosan nem bumlizna el a Szalajka-völgybe rondított „betonteknõig”.

Azonban az új Nemzeti Lovardáról sincs jobb véleménye forrásunknak, szerinte az elõdje gyönyörû hely volt, de a jelenlegi „lelketlen vasbeton” építmény még ráadásul nem is elég nagy. „A lovak egy egészségeset nem tudnak vágtázni. De eleve mit keres egy ilyen létesítmény Pest közepén, a szmogban? Láthatóan nincs koncepció, milliárdokat szórnak el több helyszínre, és egyik sem az igazi” – jelentette ki.

Az Emmi jelentésében a lovas Eb magyarországi megrendezését viszont az egekbe magasztalják, szerintük sok szempontból profitálunk majd belõle:

a hazai és nemzetközi közönség a lovassportok legmagasabb szintû sporteseményét élvezheti,
nagy sportdiplomáciai siker, erõsíti a magyar lovassport hírnevét,
mivel a nemzetközi szövetség csatornája és az M4 Sport csatorna élõben közvetíti majd az Eb számait, a közvetítés jogát pedig az Eurosport vásárolja meg, több millió európai nézõt érhetnek el,
"kimagasló sportértéke mellett gazdasági, politikai, társadalmi és idegenforgalmi hatása" is lesz, hiszen a „világhírû lovasok kíséretében gazdasági és üzletemberek, döntéshozók” érkeznek majd hozzánk, így „a jövõt formáló kapcsolatépítés helyszíne” lehet az Eb.

Káslerék 40 ezer fõvel számolnak, a profik szerint az ingyenes versenyek sem kellenek

A várható nézõk számát tekintve is magasra teszik a mércét: 40 ezer embert várnak a sportrendezvényre, így szerintük a fõvárosi turizmust a résztvevõk és az érdeklõdök több mint 105 ezer vendégéjszakával dobják meg.

Lovassportokban jártas forrásaink azonban erõsen megkérdõjelezték, hogy ennyi embert vonzana az esemény. „Nemrég ért véget Budapesten a Papp László Sportarénában a Lovas Világkupa, amelynek a legtöbb számára teljesen ingyen lehetett bemenni – és így is tök üresek voltak a lelátók. De miért is lenne másképp, nagyon régen nem voltak ennyire eredménytelenek a magyar lovasok, a legnépszerûbb díjugratásban jelenleg egy magyar fér be az elsõ 500-ba, a többiek még hátrébb vannak. Nincsenek neves, lovas sportoló sztárjaink, nem is érdekli az embereket” – magyarázta.

Az itthoni fellendülést sem látják

Forrásaink szerint a jelentés erõsen kozmetikázza a jelenlegi helyzetet akkor is, amikor készítõi a kormánynak azt állítják: „Magyarországon a lovassport ágazat ismét fellendülõben van, egyre nõ a tömegbázisa”. „Kimutathatóan egyre fogy a magyar lóállomány, nemrég pedig óriási érvágás volt, hogy az önálló lovász képzést is megszüntette a kormányzat, hiába hiányszakma. Ezért is alakult meg az Országos Lovas Szakszervezet, amely azért harcol, hogy újra szakemberek irányítsák az ágazatot” – sorolta egyik forrásunk.

„Az életben nem fog visszajönni” a beletolt közpénz, aminek ráadásul még a lovas sporton belül is inkább máshol lenne a helye. Így a versenysport helyett inkább a szabadidõs lovaglást kellene támogatni, mert akkor sokkal elérhetõbb lenne az emberek számára ez a sport” – mondta Panyi György, aki 1985 óta hivatásos lovas. Leszögezte, hogy politikától függetlenül tudja elmondani a véleményét, miután négy országban is látta az ágazat mûködését. „Az állam sehol nem tesz bele ennyi pénzt, hiszen a versenysport részének magától kellene életképesnek lennie. De ehhez nálunk nincs megfelelõ gazdasági háttér, mecenatúra vagy klubrendszer és a magyar emberek amúgy sem szeretnek lovas versenyekre járni" – sorolta.

A lovas szövetség viszont az anyag alapján nagy eredményeket lebegtetett meg Kásleréken keresztül az Orbán-kormánynak: a lovas Eb-n díjugratásban és díjlovaglásban indul magyar csapat, és közülük lesz magyar egyéni döntõs (legjobb 25), a díjugrató válogatott (ifj. Szabó Gábor, Horváth Balázs, Krucsó Szabolcs) pedig a várható 20 induló csapatból a legjobb 10 között végez majd. "Fogathajtásban, csapatban és egyéniben is az aranyérem megszerzése a cél", de lovas torna szakágban, férfi egyéniben is éremszerzési eséllyel indulunk. Bár egyik szakértõ forrásunk ezt cáfolta, szerintük egyedül para-díjlovaglásban nincs jelenleg aktív nemzetközi szintû versenyzõnk, de "a hazai rendezésû Európa-bajnokság talán motivációt jelenthet a para-díjlovaglóink számára is".

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Tüntetnek Minszkben, a rendőrség már nem lép közbe
Andy Vajna titokzatos szerelem: Volt, hogy naponta, futárral küldte a szerelmes leveleket
Külföld rajtunk röhög: Kásler kezet akart fogni és maszk sincs rajta
Fidelitas botrány: nem írták alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
Már 51 fiatal kereszténydemokrata politikus támogatja az EPP ifjúsági szervezetének a közleményét, ami elítéli a fehérorosz erőszakot, a Fidelitas és az IKSZ viszont nem írta alá. Az ...
  
Belebukik Orbán ha Simonka elkezd beszélni ahogy ígérte?
Ruck Márton medgyesegyházi fideszes csoportelnök kezdeményezte Simonka György parlamenti képviselő kizárását a Fideszből, mert szerinte árt a Fidesz jó hírének a költségvetési csalá...
  
Lukasenka a választás napján hirtelen elrepült Törökországba
Vasárnap óta tartanak a tüntetések Belaruszban, amit az váltott ki, hogy azt a hivatalos adatok szerint az országot 1994 óta vezető diktátor, Aljakszandr Lukasenka nyerte nagy fölénnyel. Sz...
  
Új szabályokat jelentett be Szijjártó Péter
A 2020/2021-es nemzetközi labdarúgó-kupaszezon jövő heti kezdetével új protokoll lép életbe a koronavírus-járvány miatt a külföldön pályára lépő és onnan hazatérő magyar csapatok...
  
Orbán Viktor levelet küldött az indiai miniszterelnöknek - mutatjuk mit írt
Orbán Viktor miniszterelnök őszinte üdvözletét és jókívánságait fejezte ki az Indiai Köztársaság függetlenségének 74. évfordulója alkalmából Narendra Modi indiai miniszterelnökne...
  
Orbán Viktor levelet írt: Magyarország és India történelmi barátságáról beszélt....
Orbán Viktor miniszterelnök őszinte üdvözletét és jókívánságait fejezte ki az Indiai Köztársaság függetlenségének 74. évfordulója alkalmából Narendra Modi indiai miniszterelnökne...
  
Gáspár Evelin lett a MasterChef VIP győztese - Szinte nulla tudással érkeztem a műsorba
Budapest — Még ő maga is meglepődött: Gáspár Evelin (26) nyerte a MasterChef VIP 2. főzőversenyét! A TV2 főzős műsorának fináléjában Polgár Tündénél bizonyult jobbnak Gáspár Gy...
  
Negatív rekord: Több tucat osztrák fertőződött meg nyaralás közben
Felső-Ausztriában negyven Horvátországból hazatérő ember koronavírus-tesztje lett pozitív. Rekordmagasságban az új fertőzöttek száma Ausztriában: egy nap alatt 282 ember tesztje lett p...
  
Leszaggatták a szivárványos zászlót amit Karácsony tűzött ki
Megtaposták és meg is gyújtották. Fradiszurkolók tették, a Facebookon büszkélkedtek el vele. Ferencvárosi futballszurkolók egy csoportja éjjel leszaggatta a ferencvárosi városháza ép...
  
EU szankció: lépnek Lukasenkáékkal szemben
Josep Borrell bejelentette, az Európai Unió nem fogadja el a vasárnap tartott választás eredményét. Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteken abban állapodtak meg, hogy...
  
Orbán elleni csodafegyverről beszél mindenki
Már jobban állnak az ellenzéki pártok, mint a 2018-as választás előtt, a Momentum elnökségi tagja szerint az elmúlt 10 évben nem volt ennyi esélyük a Fidesz ellen, mint most. A párteln...
  
Lukasenka a tüntetőknek: Ne merészkedjetek most az utcákra!
A fehérorosz elnök közleményben szólított fel mindenkit a tüntetések befejezésére és még mindig arról beszél, hogy külföldről szervezik a tüntetéseket. Nyugalomra és a tiltakozó...
  
Külföld rajtunk röhög: Kásler kezet akart fogni és maszk sincs rajta
Úgy tűnik az emberi erőforrások minisztere nagyvonalúan kezeli a járványügyi tanácsokat. A 24.hu vette észre azt a videót, amiből kiderül, hogy a hetvenéves Kásler Miklós gond nélkül...
  
Ausztria bajban van: Rekordszámú fertőzött
Rekordmagasságban az új fertőzöttek száma Ausztriában: egy nap alatt 282 ember tesztje lett pozitív – jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pénteken. (Ez csak a nyári cs...
  
Januárban ígérte meg Orbán - na mi az?
"Azt kértük a minisztertől, hogy csoportosítsa át a fejlesztési forrásokat 2020-ban, és mindent megelőző, első helyre tegye a kórházi várók, a kórtermek és az ahhoz kapcsolódó szoci...
  
A kormány nem hallgattatja el a neki nem tetsző véleményeket - most kiderül
Valamit nagyon akar a kormány a közösségi médiával, ez biztos. Varga Judit igazságügy-miniszter még március elején állította fel a Digitális Szabadság Bizottságot (DSZB), hogy „megvi...
  
Fertőzés - Lezártak egy debreceni idősotthont
A debreceni önkormányzat látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el egy önkormányzati fenntartású idősotthonban, miután a megyében megugrott a fertőzöttek száma és a szeny...
  
Mindenki találgatja mi történik a közmunka körül
Nem feltétlenül ez az egyetlen olyan költekezése a kormánynak, ami külső szemlélőként akár indokolatlannak is tűnhet. De ebben az esetben még egy gyenge indok sem támasztja alá a költ...
  
Mégsem annyira visszapattanó a magyar gazdaság?
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben. A kormányzati nyilatkozatok még korábban azzal próbálták csitítg...
  
Mészáros emberei átvették az egyik hazai biztosító irányítását
A CIG Pannóniáról van szó. A hatalomátvétel ténye ugyanakkor nem újdonság, mivel a nemzet gázszerelőjének nyomulását látva az igazgatóság és a felügyelőbizottság több tagja is m...
  
Lovasi András reagált Majka szavaira
Lovasi András nyílt levélben válaszolt Majka kritikáira, amiben leírja többek között azt is, hogy ő nem pályázott a támogatásra, és a Kiscsillag raktárkoncertes támogatását is egy ...
  
Elfogták a budapesti gyilkosság gyanúsítottját
Pilisszentiván mellett egy erdőben találták meg a rendőrök a Marina parti gyilkosság áldozatait. A férfit és a nőt lelőtték, majd feldarabolták. Rendőrkézen van a négy éve történ...
  
Halál a Balaton felé - Több kilométeres a dugó
Több kilométeres a dugó. Baleset miatt nagy a torlódás az M7-esen a Balaton felé – közölte az Útinform péntek délután a honlapján. Azt írták: a 17-es kilométernél több autó kara...
  
Valami röpköd, és nem tudják mi az
Új ufókutató csoportot állít fel az amerikai hadügy, mert ennek már fele sem tréfa. Vizsgálóbizottságot állít fel az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon azoknak az ufómegfigyelé...
  
Nem kapott babaváró hitelt - az ok elképesztő
Egy ügyfelet két bank is elhajtott, mert élt a törlesztési halasztással. Bár a kormány azt ígérte, hogy semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem éri azokat, akik élnek a koronavír...
  
Friss: Lezárják a debreceni idősotthonokat
Az elmúlt időszakban nőtt a megyében a fertőzöttek száma, a debreceni szennyvízben nőtt a koronavírus örökítőanyagának a mennyisége. Péntektől látogatási és intézményelhagyá...
  
A TEK lecsapott enyingen
Két férfit ébresztett a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége augusztus 14-én hajnalban, mert a gyanú szerint nemcsak jelen, hanem tevékeny részesei volt annak a július végi érdi t...
  
Külföld: csak a magyar kormány nem büntetné Fehéroroszországot
A Reuters diplomáciai forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy csak Magyarország nem támogatta a Fehéroroszország ellen szankciókat az uniós külügyminiszterek pénteki rendkívü...
  
Tüntetnek Minszkben, a rendőrség már nem lép közbe
Egyes beszámolók szerint minden eddiginél nagyobb tömeg tüntet a fehérorosz fővárosban Aljakszandr Lukasenka elnök állítólagos választási győzelme ellen. A kormány székházához több...
  
Először lobog szivárványzászló a Városházán
"A rendszerváltás óta idén először kerül ki az LMBTQ közösség szivárványszínű zászlója Budapest Városháza homlokzatára," jelentette be a főpolgármester Facebook-posztjában. Kará...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
6 milliárdból rendeznénk lovas Eb-t Budapesten


Több mint 6 milliárd forintba kerülne a 2021-es budapesti lovas Eb megrendezése, ráadásul a költségek túlnyomó részét a kormánynak kellene állnia közpénzbõl – derült ki a birtokunkba került, nem nyilvános jelentésbõl. A Pénzügyminisztérium ellenzi a költekezést, de a Semjén Zsolt vadászati világkiállításához kapcsolódó sporteseményt mindenképp Budapesten akarják tetõ alá hozni. Pedig ehhez még pályákat, mobillelátókat, akadálypályákat és egy sor létesítményt kell két helyszínen felépíteni, miközben a szilvásváradi lovasstadiont elvileg pont a nagy versenyekre hivatkozva betonozták a Bükk szívébe.

Idén nyáron nyerte el a Magyar Lovassport Szövetség a 2021. évi Európai Lovas Játékok, vagy ahogyan csak emlegetik, a lovas Eb rendezési jogát, ami összekapcsolódik majd a 2021-es vadászati világkiállítással. Utóbbi a vadászkalandjai miatt emlékezetes botrányokba keveredett Semjén Zsolt régi álma, bár már most látszik, hogy a kísérõ rendezvényekkel együtt több tízmilliárdos kiadást jelentenek majd két év múlva az országnak.

Tavaly az általános miniszterelnök-helyettes Semjén poénkodott is azzal, hogy még nem gyûjtötte össze a bátorságát ahhoz, hogy megmutassa a vadászati kiállítás költségvetését Varga Mihály gazdasági miniszternek (aki ma már pénzügyminiszter). Ellenben az ehhez kapcsolódó lovas Eb-rõl szóló, a hvg.hu által megszerzett anyagból világosan kiderül, hogy Varga ennek büdzséjét nemhogy látta már, hanem a tárcája egybõl ellenezte is, hogy állami büdzsébõl ekkora forrást biztosítsanak rá.

A birtokunkba került jelentést a Kásler Miklós vezette Emmi sportállamtitkársága készítette a kormány számára hivatalos tájékoztatásképpen. Az ebben szereplõ költségvetés alapján a lovas Eb pontosan 6 687 125 000 forintba kerülne, és a rendezõ lovasszövetség szerint ebbõl alig több mint 1 milliárd forintot lehet a bevételbõl finanszírozni, számításaik szerint ennyi jönne be a szponzori, reklám, jegybevételbõl, illetve a nevezési díjakból.

Az egész fennmaradó részt, vagyis 5,6 milliárd forintot a kormánynak kellene hozzátenni két évre elosztva: már 2020-ban 1,8 milliárd, majd a rendezés évében 3,8 milliárd forintot.

Vargáék beintettek

A dokumentumot az ilyenkor szokásos módon már minden érintett minisztériumnál, illetve szervezetnél megköröztették, mielõtt a kormány elé kerül, ezek pedig – beleértve a Magyar Turisztikai Ügynökséget is – támogatták is a jelentést. Egyedül a Pénzügyminisztérium feküdt keresztbe, jelezték, hogy már „a 2020. évi forrás biztosítását sem tartják támogathatónak” – olvasható a ’vitás kérdések’ részben.

A Semjénék kezére csapó Vargáék észrevételére azonban érdemben nem válaszoltak az Emmi részérõl, azzal odázzák el a financiális problémát, hogy ez az anyag magáról az eseményrõl, annak programjáról szól, és a szükséges anyagi fedezetrõl, és a bevételek-kiadások alakulásáról pedig majd a miniszterelnök-helyettes visz egy újabb elõterjesztést a kormány elé még idén.

A sporteseményrõl szóló anyag egyik jóváhagyójaként Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár van feltüntetve, miniszterként Kásler Miklós kéri az Orbán-kormánytól, hogy vegye tudomásul a jelentést. Az nem derült ki, hogy a november végén készült dokumentum azóta a kormány elé került-e, mivel jogszabályalkotást nem igényel, nincs nyoma, hogy azóta már rábólintottak-e.

Azon túl, hogy elõre valószínûsíti, hogy a 2021-es esemény veszteséges lesz, a nem nyilvános anyag jelentõségét az is adja, hogy több kérdést is elõre felvet. Így a fontosabb pontjairól kikértük lovas sportokban jártas szakemberek véleményét, akik szerint helyenként nem éppen költségkímélõ, a várakozásokat tekintve pedig a realitástól totálisan elrugaszkodott elképzelésekkel vágnak neki a megvalósításnak.

Miért nem Szilvásváradon?

Az Emmi jelentése felidézi, hogy 1971-ben „hatalmas magyar sikerrel” rendezték meg Magyarországon az elsõ nemzetközi fogathajtó Európa-bajnokságot, akkor is egy idõben a Vadászati Világkiállítással. „A jubileumi rendezvénysorozat” ez elõtt tiszteleg azzal, hogy ismét Budapest ad helyet a lovassportok Európa-bajnokságának, ami a Semjén-féle vadászati kiállítás „egyik csúcspontja lesz” 2021. augusztus 23. és szeptember 6. között.

A magyar lovasszövetség még tavaly õsszel pályázott a Nemzetközi Lovas Szövetségnél (Fédération Équestre Internationale, FEI) a lovas Eb rendezési jogáért, mint felemlegetik, „olyan erõs lovassport nemzetekkel versengve, mint Hollandia és Németország”. De hazánk lett a befutó, mert csak mi tudtunk helyszínt biztosítani mind az öt szakág – a díjugratás, a díjlovaglás, a négyes fogathajtás, a lovas torna és a para-díjlovaglás – versenyeinek, amelyek közül szerintük kiemelkedik a két olimpiai szakág, a díjugratás és a díjlovaglás jelentõsége.

Így idén tavasszal Semjén Zsolt már fogadta is a Várban, illetve a Miniszterelnöki Hivatalban a nemzetközi szövetség képviselõit, és „biztosította” õket, hogy a kormány támogatja a sportesemény megszervezését.

Pest közepén, remek parkolást ígérve

A lehetséges helyszínekkel egyeztetve dõlt el, hogy a fõvárosi Kincsem Parkban, illetve a Nemzeti Lovardában tartják majd az Eb-t. Ezt az elképzelést hosszan magasztalják a rendezés elnyerése érdekében készített pályázati filmben, ami elérhetõ az interneten. Ebben egyrészt azzal érvelnek, Európán belül mennyire jól megközelíthetõ a magyar fõváros, azon belül pedig mennyire ideális fekvésû ez a két rendezvényközpont, hiszen a 10. kerületben található Kincsem Park és a Kerepesi úti lovarda is mennyire könnyen elérhetõ tömegközlekedéssel és autóval egyaránt. Ugyanígy remek parkolási lehetõséggel is kecsegtetik a várhatóan tízezres rendezvény résztvevõit, csapataikat és a nézõket.

Ebben a hivatalos pályázati filmben szó szerint azt állítják, hogy a két helyszín egymástól mindössze 4 percre található, így mennyire könnyû átérni egyik versenyszámról egy másikra. Többféle útvonaltervezõ alkalmazással is megpróbáltuk kihozni ezt a menetidõt, de a valóban közeli, viszont forgalmas utak mentén fekvõ célpontok közt nagyjából a duplája volt még a legoptimistább verzió is, nem számolva a hektikus közlekedéssel – már ha nem kényeztetik a lovasokat hermetikus lezárásokkal.

Még ki kell alakítani

Ráadásul a két helyszínen egy sor berendezés, pálya és más szükséges összetevõ hiányzik, a költségeket nyilván az dobja meg, hogy még ezekre is költeni kell. A jelentés szerint a díjugratás, díjlovaglás és fogathajtás versenyszámai a Kincsem Parkban lesznek, a „már alapjaiban kész agárpálya közepén lévõ területen”. Ehhez azonban középen még ki kell alakítani az elõírt standardoknak megfelelõ méretû melegítõpályákat, és mind a 24 ezer négyzetméter felületû verseny- és melegítõpályák talajának speciális összetételûnek kell lennie. A fogathajtás egyes számaihoz szükséges akadályokat is ezután építik majd fel az ügetõpálya közepén, hogy majd a jövõben is lehessen itt ilyen versenyeket rendezni.

A Kincsem Parkban a nézõtér sem megfelelõ az elvállalt rendezvény lebonyolításához, ezért a versenypálya körül 15 ezer fõ befogadására alkalmas mobil lelátórendszer is létesülne.

A másik helyszínt, a lovastornának és para-díjlovaglásnak helyt adó Nemzeti Lovardát két éve újították fel, és ahogy írják, „jelenlegi infrastruktúrájával szinte teljes mértékben megfelelõ". Azért itt is szükség lesz ideiglenes mobil lelátó építésére, de a kültéri pályák egyikén egy fedett melegítõpályát is ki kell alakítani, „megfelelõ vendéglátó-egységrõl” pedig mindkét helyszínen gondoskodni kell, szintén „mobil eszközök bérbevételével”.

A szükséges létesítmények hiánya miatt a nálunk szintén állami pénzbõl dotált ATP-tenisztornán is százmilliókat emésztett fel a lelátók építése-bontása, de a lovas sportok esetében óhatatlanul felmerül: hogyan lehetséges, hogy a szilvásváradi lovas stadiont még csak meg sem említik a lovas Eb-vel kapcsolatban. Hiszen annak építésére – Mészáros Lõrinc cégével – a hivatalos indoklások szerint pont a rangos, illetve nemzetközi versenyek miatt volt szükség, miközben sokan kritizálták a Bükk egyik legszebb részén, milliárdokból felhúzott, betonszarkofágként is emlegetett stadiont.

„Nem tudom, mi a bánatnak építették meg horribilis pénzért, a szilvásváradi stadion sokszor kong az ürességtõl, mert kisebb versenyeket nem éri meg rendezni, a nagy nemzetközi megmérettetéseket pedig ezek szerint nem ide hozzák” – mondta egy lovas körökben jártas forrásunk, aki a politikai vonatkozások miatt névtelenséget kért. Pedig szerinte itt legalább nem kellene pluszban például akadályokat és fedett részt építeni, ezek mind adottak.

Azt mondja, az elnagyolt és méregdrága szilvásváradi beruházással szemben az egyik legfõbb érvként mindig is az hangzott el, hogy nehezen megközelíthetõ, a Budapestre szervezett Eb-vel pedig gyakorlatilag ezt ismerik be. A pályázati filmben sem véletlenül gyõzködik a színvonalas budapesti szállodákkal, vendéglátóhelyekkel, kulturális és más látnivalókkal az illetékeseket, a fõként külföldi részvevõk és sok ezer külföldi nézõ biztosan nem bumlizna el a Szalajka-völgybe rondított „betonteknõig”.

Azonban az új Nemzeti Lovardáról sincs jobb véleménye forrásunknak, szerinte az elõdje gyönyörû hely volt, de a jelenlegi „lelketlen vasbeton” építmény még ráadásul nem is elég nagy. „A lovak egy egészségeset nem tudnak vágtázni. De eleve mit keres egy ilyen létesítmény Pest közepén, a szmogban? Láthatóan nincs koncepció, milliárdokat szórnak el több helyszínre, és egyik sem az igazi” – jelentette ki.

Az Emmi jelentésében a lovas Eb magyarországi megrendezését viszont az egekbe magasztalják, szerintük sok szempontból profitálunk majd belõle:

a hazai és nemzetközi közönség a lovassportok legmagasabb szintû sporteseményét élvezheti,
nagy sportdiplomáciai siker, erõsíti a magyar lovassport hírnevét,
mivel a nemzetközi szövetség csatornája és az M4 Sport csatorna élõben közvetíti majd az Eb számait, a közvetítés jogát pedig az Eurosport vásárolja meg, több millió európai nézõt érhetnek el,
"kimagasló sportértéke mellett gazdasági, politikai, társadalmi és idegenforgalmi hatása" is lesz, hiszen a „világhírû lovasok kíséretében gazdasági és üzletemberek, döntéshozók” érkeznek majd hozzánk, így „a jövõt formáló kapcsolatépítés helyszíne” lehet az Eb.

Káslerék 40 ezer fõvel számolnak, a profik szerint az ingyenes versenyek sem kellenek

A várható nézõk számát tekintve is magasra teszik a mércét: 40 ezer embert várnak a sportrendezvényre, így szerintük a fõvárosi turizmust a résztvevõk és az érdeklõdök több mint 105 ezer vendégéjszakával dobják meg.

Lovassportokban jártas forrásaink azonban erõsen megkérdõjelezték, hogy ennyi embert vonzana az esemény. „Nemrég ért véget Budapesten a Papp László Sportarénában a Lovas Világkupa, amelynek a legtöbb számára teljesen ingyen lehetett bemenni – és így is tök üresek voltak a lelátók. De miért is lenne másképp, nagyon régen nem voltak ennyire eredménytelenek a magyar lovasok, a legnépszerûbb díjugratásban jelenleg egy magyar fér be az elsõ 500-ba, a többiek még hátrébb vannak. Nincsenek neves, lovas sportoló sztárjaink, nem is érdekli az embereket” – magyarázta.

Az itthoni fellendülést sem látják

Forrásaink szerint a jelentés erõsen kozmetikázza a jelenlegi helyzetet akkor is, amikor készítõi a kormánynak azt állítják: „Magyarországon a lovassport ágazat ismét fellendülõben van, egyre nõ a tömegbázisa”. „Kimutathatóan egyre fogy a magyar lóállomány, nemrég pedig óriási érvágás volt, hogy az önálló lovász képzést is megszüntette a kormányzat, hiába hiányszakma. Ezért is alakult meg az Országos Lovas Szakszervezet, amely azért harcol, hogy újra szakemberek irányítsák az ágazatot” – sorolta egyik forrásunk.

„Az életben nem fog visszajönni” a beletolt közpénz, aminek ráadásul még a lovas sporton belül is inkább máshol lenne a helye. Így a versenysport helyett inkább a szabadidõs lovaglást kellene támogatni, mert akkor sokkal elérhetõbb lenne az emberek számára ez a sport” – mondta Panyi György, aki 1985 óta hivatásos lovas. Leszögezte, hogy politikától függetlenül tudja elmondani a véleményét, miután négy országban is látta az ágazat mûködését. „Az állam sehol nem tesz bele ennyi pénzt, hiszen a versenysport részének magától kellene életképesnek lennie. De ehhez nálunk nincs megfelelõ gazdasági háttér, mecenatúra vagy klubrendszer és a magyar emberek amúgy sem szeretnek lovas versenyekre járni" – sorolta.

A lovas szövetség viszont az anyag alapján nagy eredményeket lebegtetett meg Kásleréken keresztül az Orbán-kormánynak: a lovas Eb-n díjugratásban és díjlovaglásban indul magyar csapat, és közülük lesz magyar egyéni döntõs (legjobb 25), a díjugrató válogatott (ifj. Szabó Gábor, Horváth Balázs, Krucsó Szabolcs) pedig a várható 20 induló csapatból a legjobb 10 között végez majd. "Fogathajtásban, csapatban és egyéniben is az aranyérem megszerzése a cél", de lovas torna szakágban, férfi egyéniben is éremszerzési eséllyel indulunk. Bár egyik szakértõ forrásunk ezt cáfolta, szerintük egyedül para-díjlovaglásban nincs jelenleg aktív nemzetközi szintû versenyzõnk, de "a hazai rendezésû Európa-bajnokság talán motivációt jelenthet a para-díjlovaglóink számára is".
Fidelitas botrány: nem írták alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
Belebukik Orbán ha Simonka elkezd beszélni ahogy ígérte?
Lukasenka a választás napján hirtelen elrepült Törökországba
Új szabályokat jelentett be Szijjártó Péter
Orbán Viktor levelet küldött az indiai miniszterelnöknek - mutatjuk mit írt
Orbán Viktor levelet írt: Magyarország és India történelmi barátságáról beszélt....
Gáspár Evelin lett a MasterChef VIP győztese - Szinte nulla tudással érkeztem a műsorba
Negatív rekord: Több tucat osztrák fertőződött meg nyaralás közben
Leszaggatták a szivárványos zászlót amit Karácsony tűzött ki
EU szankció: lépnek Lukasenkáékkal szemben
Orbán elleni csodafegyverről beszél mindenki
Lukasenka a tüntetőknek: Ne merészkedjetek most az utcákra!
Külföld rajtunk röhög: Kásler kezet akart fogni és maszk sincs rajta
Ausztria bajban van: Rekordszámú fertőzött
Januárban ígérte meg Orbán - na mi az?
A kormány nem hallgattatja el a neki nem tetsző véleményeket - most kiderül
Fertőzés - Lezártak egy debreceni idősotthont
Mindenki találgatja mi történik a közmunka körül
Mégsem annyira visszapattanó a magyar gazdaság?
Mészáros emberei átvették az egyik hazai biztosító irányítását
Lovasi András reagált Majka szavaira
Elfogták a budapesti gyilkosság gyanúsítottját
Halál a Balaton felé - Több kilométeres a dugó
Valami röpköd, és nem tudják mi az
Nem kapott babaváró hitelt - az ok elképesztő
Friss: Lezárják a debreceni idősotthonokat
A TEK lecsapott enyingen
Külföld: csak a magyar kormány nem büntetné Fehéroroszországot
Tüntetnek Minszkben, a rendőrség már nem lép közbe
Először lobog szivárványzászló a Városházán
A kikötő amiben tízszer annyi ammónium-nitrátot tárolnak, mint amennyi Bejrútban felrobbant
Majka - Hát, menjen a francba!
Elemző a magyar gazdaságról: A valóság a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta
Hodász atya eltűnik a YouTube-ról - korábban részt vett az Index melletti tüntetésen
Index kártyavár: a fejlesztők többsége is felmondott
Áll a bál: Lázár János feljelentést tesz
Minden borul: váratlanul rossz a GDP-adat
Megkapta az egyik az egyik legnívósabb kitüntetést Müller Cecília!
Kirúgott jegyző, hibás ajánlóívek: aggódnak a választás tisztasága miatt
A régió országai közül a magyar gazdaság zuhant be a legjobban
Felrobbant egy mozdony Biatorbágynál
Baleset: egy kisgyereket mentőhelikopter szállított kórházba
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum