Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Íme a mikuláscsokik amiket gyerekrabszolgák gyártották  

A világ legfinomabb csokoládéiról általában olyan országok jutnak eszünkbe, mint Belgium, Svájc és Hollandia. A cukrászat mestermûveinek számító pralinék, trüffelek, és bonbonok alapanyagának döntõ többsége azonban nem Nyugat-Európából származik, hanem Afrikából.

Márpedig óriási ellentmondás feszül abban, hogy az egyik legkeresettebb luxustermék a világ legnyomorúságosabb területeibõl gyökeredzik. A csokoládéipar ugyanis egy olyan komplex beszerzési láncolatban vergõdik, amelynek a legalján a kakaót megtermelõ gazdák állnak.

A kakaó földrajzilag nagyon szûk határon belül képes megteremni, a globális termelés mintegy kétharmada Nyugat-Afrikából származik – közelebbrõl Ghánából és Elefántcsontpartról.

Ezekben az országokban a kakaóbab-termelés adja a legnagyobb bevételt, valamint a legtöbb munkahelyet is – Elefántcsontpart lakóinak kétharmada dolgozik így vagy úgy az iparágban.

A kakaófa gyümölcsével nekünk európaiaknak nem sok kapcsolatunk van, maximum fotón találkozunk vele. Más mezõgazdasági termékekkel ellentétben, a kakaóbab betakarítását és feldolgozását jellemzõen még mindig középkori módszerekkel végzik. A gépesítés és a fejlesztések elmaradásának jóformán egyetlen oka van: az olcsó, kizsákmányolható munkaerõ.

A munkások még mindig machetével vágják le az érett gyümölcsöt, amelybõl kézzel szedik ki a nyálkás kakaóbabot. Ezt követõen banánleveleken hagyják erjedni azt, ezalatt szabadulnak fel az általunk ismert csokoládé ízért felelõs enzimek. A babot ezt követõen a napon szárítják ki.

Bár a kakaótermelõ falvakat körbelengi a csokiillat, ezek rendkívül távoli és elzárt települések, ahol csak nagyon gyér infrastruktúra létezik. Ez pedig rendkívül nehézzé teszi a gazdák alkuhelyzetét, akiknek gyakran nincs választásuk abban, hogy kinek adják el árujukat, jellemzõen közvetítõk intézik a nyers kakaóbab elszállítását.

A rettenetes állapotú földutakon gyakran 4-6 órába is beletelik, mire a kakaóbabbal megrakodott teherautók eljutnak egy nagyobb településre, ráadásul az is benne van a pakliban, hogy kirabolják õket, ezért viszonylag magas árengedményt kérnek az áruért.

Elefántcsontparton létezik egy „kakaóbizottság”, amely rögzít egy minimum árat a kakaónak – ezt a londoni piaci ár egy bizonyos százalékaként határozzák meg. A cél, hogy a termelõknek legalább a létminimumhoz szükséges megélhetést tudják biztosítani; 2018-ban egy kilogramm kakaóbab árát például 1,34 dollárban határozták meg.

Ám tekintve, hogy egy fáról nagyjából egy kilogrammot lehet betakarítani szezononként, és egy átlagos kakaótermelõ 0,78 dollárt keres meg egy nap, a munkások 200 dollár alatti bevételre számíthatnak egy évben, ami jóval a létminimum alatt van – ráadásul sok illegális kereskedõ még a rögzített árat sem fizeti ki kakaóért, de a visszaélések, átverések is gyakoriak.

Ez pedig lesújtó megoldások felé terelte a termelõket, akik arra kényszerülnek, hogy a lehetõ legtöbb kakaót állítsák elõ.

Modern rabszolgaság
Egy 2000-es brit dokumentumfilm például rávilágított, hogy a kakaótermelõ országokban gyakorlatilag modern rabszolgaságot teremtett a nyomor, és nem ritkán olyan gyerekeket dolgoztatnak az ültetvényeken, akik emberkereskedelem útján kerültek a gazdákhoz.

Arról, hogy hány gyerek érintett, nehéz pontos számokat találni, és a kizsákmányolás mértéke is vegyes – van, amikor a szülõk küldik el dolgozni a gyereket a plusz bevételért, de olyan is, amikor tényleges rabszolgatartásról beszélhetünk.

Persze léteznek egyezmények, amelyek elítélik a gyermekmunkát és deklarálják, hogy nem vásárolnak olyan alapanyagot, amely elõállításában gyerekeket dolgoztattak. A Fair Trade-hez hasonló, ám kevésbé szigorú UTZ programban részt vevõ gazdálkodók például akkor láthatják el a hitelesített logóval a termékeiket, ha biztonságos és egészségre nem ártalmas munkakörülményeket teremtenek, amelyben nem dolgoztatnak gyerekeket. Ezért cserébe magasabb áron értékesíthetik a termékeiket.

Bár elvileg az elõírások betartatását független szervezetek ellenõrzik, Miki Mistraty 2014-es Shady Chocolate címû dokumentumfilmjében talált olyan gyerekmunkásokat, akik papíron UTZ hitelesítéssel rendelkezõ farmon dolgoztak.

Ám ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség ilyen programokra, hanem azt, hogy a törvényeket nincs, aki betartassa az olyan helyeken, mint Elefántcsontpart.

De nem csak a gyermekmunka és a rabszolgaság nyomja rá bélyegét a kakaótermelésre: Elefántcsontpart erdõségeinek 80 százalékát vesztette el 1990 óta, nagyrészt a földmûvesek pusztítása miatt, akik újabb földeken akarnak termelni. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy még a nemzeti parkok sem jelentenek biztonságot, a védett Cavally erdõt például folyamatosan gyérítik a földmûvelõk, így sok helyen már csak elszenesedett facsonkokat találni – meg persze rengeteg kakaófát.

A nagy 2016-os kakaósokk
A közvetítõk szövetkezeteknek adják el a kakaóbabot, amit ezután még nagyobb játékosoknak értékesítenek tovább. A hajóra rakodott áru végül a világ néhány kakaó-kereskedõ megavállalatához kerül, akik elkezdik a kakaó feldolgozását (kakaóvajjá, kakaóporrá).

Mivel az üzletág mindössze 4-5 nagyvállalat kezében összpontosul, tulajdonképpen az õ döntéseiken múlik, milyen árat fizetnek a kakaótermelõ országoknak. Márpedig az 1970-es években még 5700 dolláros áron tetõzött a kakaóbab tonnájának ára – ezzel szemben, manapság ennek kevesebb, mint egyharmadát fizetik. A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy 1 dollár jóval többet ért 50 éve, mint most.

Különösen erõteljes volt a visszaesés 2016-ban, amikor a piacon az ázsiai kereslet növekedését jósolták. Végül ez nem következett be, az afrikai termelés viszont maximális fordulatszámon pörgött, a túltermelés következtében aztán a kakaóbab világpiaci ára egy pillanat alatt beszakadt, aminek a levét leginkább az egyébként is nehéz helyzetben lévõ gazdák itták meg. De hogyan lehetne javítani a földmûvesek helyzetén?

Közvetlen kapcsolatot kell teremteni a termelõkkel
A megoldás egyszerre bonyolult és pofon egyszerû: a fent bemutatott hosszú láncolat helyett, közvetlen kapcsolatot kellene teremteni a csokoládégyártók és a kakaóbabot elõállító termelõk között.

Az elsõ jelentõsebb próbálkozás a különféle hitelesítések bevezetése volt. A már korábban említett UTZ, vagy a Fair Trade-logóval ellátott termékek lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül, olyan árban állapodnak meg a résztvevõk, amely valóban kifejezi az elõállítók anyagi és munkaráfordításait, emellett kizárja a gyermekmunkát.

Utóbbi kifejezetten szigorú feltételeket követel meg a hitelesített termelõktõl, kereskedõktõl, akiket az odaítéléssel foglalkozó szervezetek folyamatosan ellenõriznek. 2017-ben egyébként 1,6 millió termelõ és munkás, valamint 1600 termelõi szervezet volt része a Fair trade-hálózatának a Tudatos Vásárlók Egyesületének kimutatása alapján.

Egy másik pozitív példa, amikor maga a csokoládégyártó veszi kezébe az irányítást, és oldja meg a kakaóbab beszerzését az elõállítóktól – szem elõtt tartva a fenntarthatóságot. Jó példa erre a holland Tonys Chocolonely nevû márka, amelyet a kényszermunka leleplezését követõ közfelháborodás közepette alapítottak meg azzal az ígérettel, hogy a csoki 100 százalékosan rabszolgamunka-mentes lesz.

Ennek érdekében a holland cég közvetlen kapcsolatban van az afrikai termelõkkel, és Elefántcsontparton például 40 százalékkal többet fizetnek az állam által meghatározott minimum árhoz képest.

Ezen az oldalon pedig egy rangsor is elérhetõ, amely megmutatja, hogy mennyire fenntartható forrásból dolgoznak az egyes csokimárkák.

A változáshoz azonban a fogyasztókra is szükség van, és tudatosan olyan termékeket vásárolni, amelyek garantáltan átlátható és fenntartható forrásból származnak. A fogyasztók ugyanis képesek nyomást gyakorolni erre a 103 milliárd dolláros piacra, amit jól mutat, hogy a Tony’s Chocolonely összeállt a világ egyik legnagyobb csokoládégyártójával, a belga Barry Callebaut-val, nyilván azért, mert egyre nagyobb és értékesebb vásárlói tömeget jelentenek azok, akiknek számít a megvásárolt termékek elõélete.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Tüntetnek Minszkben, a rendőrség már nem lép közbe
Andy Vajna titokzatos szerelem: Volt, hogy naponta, futárral küldte a szerelmes leveleket
Külföld rajtunk röhög: Kásler kezet akart fogni és maszk sincs rajta
Fidelitas botrány: nem írták alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
Már 51 fiatal kereszténydemokrata politikus támogatja az EPP ifjúsági szervezetének a közleményét, ami elítéli a fehérorosz erőszakot, a Fidelitas és az IKSZ viszont nem írta alá. Az ...
  
Belebukik Orbán ha Simonka elkezd beszélni ahogy ígérte?
Ruck Márton medgyesegyházi fideszes csoportelnök kezdeményezte Simonka György parlamenti képviselő kizárását a Fideszből, mert szerinte árt a Fidesz jó hírének a költségvetési csalá...
  
Lukasenka a választás napján hirtelen elrepült Törökországba
Vasárnap óta tartanak a tüntetések Belaruszban, amit az váltott ki, hogy azt a hivatalos adatok szerint az országot 1994 óta vezető diktátor, Aljakszandr Lukasenka nyerte nagy fölénnyel. Sz...
  
Új szabályokat jelentett be Szijjártó Péter
A 2020/2021-es nemzetközi labdarúgó-kupaszezon jövő heti kezdetével új protokoll lép életbe a koronavírus-járvány miatt a külföldön pályára lépő és onnan hazatérő magyar csapatok...
  
Orbán Viktor levelet küldött az indiai miniszterelnöknek - mutatjuk mit írt
Orbán Viktor miniszterelnök őszinte üdvözletét és jókívánságait fejezte ki az Indiai Köztársaság függetlenségének 74. évfordulója alkalmából Narendra Modi indiai miniszterelnökne...
  
Orbán Viktor levelet írt: Magyarország és India történelmi barátságáról beszélt....
Orbán Viktor miniszterelnök őszinte üdvözletét és jókívánságait fejezte ki az Indiai Köztársaság függetlenségének 74. évfordulója alkalmából Narendra Modi indiai miniszterelnökne...
  
Gáspár Evelin lett a MasterChef VIP győztese - Szinte nulla tudással érkeztem a műsorba
Budapest — Még ő maga is meglepődött: Gáspár Evelin (26) nyerte a MasterChef VIP 2. főzőversenyét! A TV2 főzős műsorának fináléjában Polgár Tündénél bizonyult jobbnak Gáspár Gy...
  
Negatív rekord: Több tucat osztrák fertőződött meg nyaralás közben
Felső-Ausztriában negyven Horvátországból hazatérő ember koronavírus-tesztje lett pozitív. Rekordmagasságban az új fertőzöttek száma Ausztriában: egy nap alatt 282 ember tesztje lett p...
  
Leszaggatták a szivárványos zászlót amit Karácsony tűzött ki
Megtaposták és meg is gyújtották. Fradiszurkolók tették, a Facebookon büszkélkedtek el vele. Ferencvárosi futballszurkolók egy csoportja éjjel leszaggatta a ferencvárosi városháza ép...
  
EU szankció: lépnek Lukasenkáékkal szemben
Josep Borrell bejelentette, az Európai Unió nem fogadja el a vasárnap tartott választás eredményét. Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteken abban állapodtak meg, hogy...
  
Orbán elleni csodafegyverről beszél mindenki
Már jobban állnak az ellenzéki pártok, mint a 2018-as választás előtt, a Momentum elnökségi tagja szerint az elmúlt 10 évben nem volt ennyi esélyük a Fidesz ellen, mint most. A párteln...
  
Lukasenka a tüntetőknek: Ne merészkedjetek most az utcákra!
A fehérorosz elnök közleményben szólított fel mindenkit a tüntetések befejezésére és még mindig arról beszél, hogy külföldről szervezik a tüntetéseket. Nyugalomra és a tiltakozó...
  
Külföld rajtunk röhög: Kásler kezet akart fogni és maszk sincs rajta
Úgy tűnik az emberi erőforrások minisztere nagyvonalúan kezeli a járványügyi tanácsokat. A 24.hu vette észre azt a videót, amiből kiderül, hogy a hetvenéves Kásler Miklós gond nélkül...
  
Ausztria bajban van: Rekordszámú fertőzött
Rekordmagasságban az új fertőzöttek száma Ausztriában: egy nap alatt 282 ember tesztje lett pozitív – jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pénteken. (Ez csak a nyári cs...
  
Januárban ígérte meg Orbán - na mi az?
"Azt kértük a minisztertől, hogy csoportosítsa át a fejlesztési forrásokat 2020-ban, és mindent megelőző, első helyre tegye a kórházi várók, a kórtermek és az ahhoz kapcsolódó szoci...
  
A kormány nem hallgattatja el a neki nem tetsző véleményeket - most kiderül
Valamit nagyon akar a kormány a közösségi médiával, ez biztos. Varga Judit igazságügy-miniszter még március elején állította fel a Digitális Szabadság Bizottságot (DSZB), hogy „megvi...
  
Fertőzés - Lezártak egy debreceni idősotthont
A debreceni önkormányzat látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el egy önkormányzati fenntartású idősotthonban, miután a megyében megugrott a fertőzöttek száma és a szeny...
  
Mindenki találgatja mi történik a közmunka körül
Nem feltétlenül ez az egyetlen olyan költekezése a kormánynak, ami külső szemlélőként akár indokolatlannak is tűnhet. De ebben az esetben még egy gyenge indok sem támasztja alá a költ...
  
Mégsem annyira visszapattanó a magyar gazdaság?
A gazdasági teljesítményeket nézve Magyarország a rosszabbul teljesítő országok közé került a második negyedévben. A kormányzati nyilatkozatok még korábban azzal próbálták csitítg...
  
Mészáros emberei átvették az egyik hazai biztosító irányítását
A CIG Pannóniáról van szó. A hatalomátvétel ténye ugyanakkor nem újdonság, mivel a nemzet gázszerelőjének nyomulását látva az igazgatóság és a felügyelőbizottság több tagja is m...
  
Lovasi András reagált Majka szavaira
Lovasi András nyílt levélben válaszolt Majka kritikáira, amiben leírja többek között azt is, hogy ő nem pályázott a támogatásra, és a Kiscsillag raktárkoncertes támogatását is egy ...
  
Elfogták a budapesti gyilkosság gyanúsítottját
Pilisszentiván mellett egy erdőben találták meg a rendőrök a Marina parti gyilkosság áldozatait. A férfit és a nőt lelőtték, majd feldarabolták. Rendőrkézen van a négy éve történ...
  
Halál a Balaton felé - Több kilométeres a dugó
Több kilométeres a dugó. Baleset miatt nagy a torlódás az M7-esen a Balaton felé – közölte az Útinform péntek délután a honlapján. Azt írták: a 17-es kilométernél több autó kara...
  
Valami röpköd, és nem tudják mi az
Új ufókutató csoportot állít fel az amerikai hadügy, mert ennek már fele sem tréfa. Vizsgálóbizottságot állít fel az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon azoknak az ufómegfigyelé...
  
Nem kapott babaváró hitelt - az ok elképesztő
Egy ügyfelet két bank is elhajtott, mert élt a törlesztési halasztással. Bár a kormány azt ígérte, hogy semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem éri azokat, akik élnek a koronavír...
  
Friss: Lezárják a debreceni idősotthonokat
Az elmúlt időszakban nőtt a megyében a fertőzöttek száma, a debreceni szennyvízben nőtt a koronavírus örökítőanyagának a mennyisége. Péntektől látogatási és intézményelhagyá...
  
A TEK lecsapott enyingen
Két férfit ébresztett a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége augusztus 14-én hajnalban, mert a gyanú szerint nemcsak jelen, hanem tevékeny részesei volt annak a július végi érdi t...
  
Külföld: csak a magyar kormány nem büntetné Fehéroroszországot
A Reuters diplomáciai forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy csak Magyarország nem támogatta a Fehéroroszország ellen szankciókat az uniós külügyminiszterek pénteki rendkívü...
  
Tüntetnek Minszkben, a rendőrség már nem lép közbe
Egyes beszámolók szerint minden eddiginél nagyobb tömeg tüntet a fehérorosz fővárosban Aljakszandr Lukasenka elnök állítólagos választási győzelme ellen. A kormány székházához több...
  
Először lobog szivárványzászló a Városházán
"A rendszerváltás óta idén először kerül ki az LMBTQ közösség szivárványszínű zászlója Budapest Városháza homlokzatára," jelentette be a főpolgármester Facebook-posztjában. Kará...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Íme a mikuláscsokik amiket gyerekrabszolgák gyártották
A világ legfinomabb csokoládéiról általában olyan országok jutnak eszünkbe, mint Belgium, Svájc és Hollandia. A cukrászat mestermûveinek számító pralinék, trüffelek, és bonbonok alapanyagának döntõ többsége azonban nem Nyugat-Európából származik, hanem Afrikából.

Márpedig óriási ellentmondás feszül abban, hogy az egyik legkeresettebb luxustermék a világ legnyomorúságosabb területeibõl gyökeredzik. A csokoládéipar ugyanis egy olyan komplex beszerzési láncolatban vergõdik, amelynek a legalján a kakaót megtermelõ gazdák állnak.

A kakaó földrajzilag nagyon szûk határon belül képes megteremni, a globális termelés mintegy kétharmada Nyugat-Afrikából származik – közelebbrõl Ghánából és Elefántcsontpartról.

Ezekben az országokban a kakaóbab-termelés adja a legnagyobb bevételt, valamint a legtöbb munkahelyet is – Elefántcsontpart lakóinak kétharmada dolgozik így vagy úgy az iparágban.

A kakaófa gyümölcsével nekünk európaiaknak nem sok kapcsolatunk van, maximum fotón találkozunk vele. Más mezõgazdasági termékekkel ellentétben, a kakaóbab betakarítását és feldolgozását jellemzõen még mindig középkori módszerekkel végzik. A gépesítés és a fejlesztések elmaradásának jóformán egyetlen oka van: az olcsó, kizsákmányolható munkaerõ.

A munkások még mindig machetével vágják le az érett gyümölcsöt, amelybõl kézzel szedik ki a nyálkás kakaóbabot. Ezt követõen banánleveleken hagyják erjedni azt, ezalatt szabadulnak fel az általunk ismert csokoládé ízért felelõs enzimek. A babot ezt követõen a napon szárítják ki.

Bár a kakaótermelõ falvakat körbelengi a csokiillat, ezek rendkívül távoli és elzárt települések, ahol csak nagyon gyér infrastruktúra létezik. Ez pedig rendkívül nehézzé teszi a gazdák alkuhelyzetét, akiknek gyakran nincs választásuk abban, hogy kinek adják el árujukat, jellemzõen közvetítõk intézik a nyers kakaóbab elszállítását.

A rettenetes állapotú földutakon gyakran 4-6 órába is beletelik, mire a kakaóbabbal megrakodott teherautók eljutnak egy nagyobb településre, ráadásul az is benne van a pakliban, hogy kirabolják õket, ezért viszonylag magas árengedményt kérnek az áruért.

Elefántcsontparton létezik egy „kakaóbizottság”, amely rögzít egy minimum árat a kakaónak – ezt a londoni piaci ár egy bizonyos százalékaként határozzák meg. A cél, hogy a termelõknek legalább a létminimumhoz szükséges megélhetést tudják biztosítani; 2018-ban egy kilogramm kakaóbab árát például 1,34 dollárban határozták meg.

Ám tekintve, hogy egy fáról nagyjából egy kilogrammot lehet betakarítani szezononként, és egy átlagos kakaótermelõ 0,78 dollárt keres meg egy nap, a munkások 200 dollár alatti bevételre számíthatnak egy évben, ami jóval a létminimum alatt van – ráadásul sok illegális kereskedõ még a rögzített árat sem fizeti ki kakaóért, de a visszaélések, átverések is gyakoriak.

Ez pedig lesújtó megoldások felé terelte a termelõket, akik arra kényszerülnek, hogy a lehetõ legtöbb kakaót állítsák elõ.

Modern rabszolgaság
Egy 2000-es brit dokumentumfilm például rávilágított, hogy a kakaótermelõ országokban gyakorlatilag modern rabszolgaságot teremtett a nyomor, és nem ritkán olyan gyerekeket dolgoztatnak az ültetvényeken, akik emberkereskedelem útján kerültek a gazdákhoz.

Arról, hogy hány gyerek érintett, nehéz pontos számokat találni, és a kizsákmányolás mértéke is vegyes – van, amikor a szülõk küldik el dolgozni a gyereket a plusz bevételért, de olyan is, amikor tényleges rabszolgatartásról beszélhetünk.

Persze léteznek egyezmények, amelyek elítélik a gyermekmunkát és deklarálják, hogy nem vásárolnak olyan alapanyagot, amely elõállításában gyerekeket dolgoztattak. A Fair Trade-hez hasonló, ám kevésbé szigorú UTZ programban részt vevõ gazdálkodók például akkor láthatják el a hitelesített logóval a termékeiket, ha biztonságos és egészségre nem ártalmas munkakörülményeket teremtenek, amelyben nem dolgoztatnak gyerekeket. Ezért cserébe magasabb áron értékesíthetik a termékeiket.

Bár elvileg az elõírások betartatását független szervezetek ellenõrzik, Miki Mistraty 2014-es Shady Chocolate címû dokumentumfilmjében talált olyan gyerekmunkásokat, akik papíron UTZ hitelesítéssel rendelkezõ farmon dolgoztak.

Ám ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség ilyen programokra, hanem azt, hogy a törvényeket nincs, aki betartassa az olyan helyeken, mint Elefántcsontpart.

De nem csak a gyermekmunka és a rabszolgaság nyomja rá bélyegét a kakaótermelésre: Elefántcsontpart erdõségeinek 80 százalékát vesztette el 1990 óta, nagyrészt a földmûvesek pusztítása miatt, akik újabb földeken akarnak termelni. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy még a nemzeti parkok sem jelentenek biztonságot, a védett Cavally erdõt például folyamatosan gyérítik a földmûvelõk, így sok helyen már csak elszenesedett facsonkokat találni – meg persze rengeteg kakaófát.

A nagy 2016-os kakaósokk
A közvetítõk szövetkezeteknek adják el a kakaóbabot, amit ezután még nagyobb játékosoknak értékesítenek tovább. A hajóra rakodott áru végül a világ néhány kakaó-kereskedõ megavállalatához kerül, akik elkezdik a kakaó feldolgozását (kakaóvajjá, kakaóporrá).

Mivel az üzletág mindössze 4-5 nagyvállalat kezében összpontosul, tulajdonképpen az õ döntéseiken múlik, milyen árat fizetnek a kakaótermelõ országoknak. Márpedig az 1970-es években még 5700 dolláros áron tetõzött a kakaóbab tonnájának ára – ezzel szemben, manapság ennek kevesebb, mint egyharmadát fizetik. A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy 1 dollár jóval többet ért 50 éve, mint most.

Különösen erõteljes volt a visszaesés 2016-ban, amikor a piacon az ázsiai kereslet növekedését jósolták. Végül ez nem következett be, az afrikai termelés viszont maximális fordulatszámon pörgött, a túltermelés következtében aztán a kakaóbab világpiaci ára egy pillanat alatt beszakadt, aminek a levét leginkább az egyébként is nehéz helyzetben lévõ gazdák itták meg. De hogyan lehetne javítani a földmûvesek helyzetén?

Közvetlen kapcsolatot kell teremteni a termelõkkel
A megoldás egyszerre bonyolult és pofon egyszerû: a fent bemutatott hosszú láncolat helyett, közvetlen kapcsolatot kellene teremteni a csokoládégyártók és a kakaóbabot elõállító termelõk között.

Az elsõ jelentõsebb próbálkozás a különféle hitelesítések bevezetése volt. A már korábban említett UTZ, vagy a Fair Trade-logóval ellátott termékek lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül, olyan árban állapodnak meg a résztvevõk, amely valóban kifejezi az elõállítók anyagi és munkaráfordításait, emellett kizárja a gyermekmunkát.

Utóbbi kifejezetten szigorú feltételeket követel meg a hitelesített termelõktõl, kereskedõktõl, akiket az odaítéléssel foglalkozó szervezetek folyamatosan ellenõriznek. 2017-ben egyébként 1,6 millió termelõ és munkás, valamint 1600 termelõi szervezet volt része a Fair trade-hálózatának a Tudatos Vásárlók Egyesületének kimutatása alapján.

Egy másik pozitív példa, amikor maga a csokoládégyártó veszi kezébe az irányítást, és oldja meg a kakaóbab beszerzését az elõállítóktól – szem elõtt tartva a fenntarthatóságot. Jó példa erre a holland Tonys Chocolonely nevû márka, amelyet a kényszermunka leleplezését követõ közfelháborodás közepette alapítottak meg azzal az ígérettel, hogy a csoki 100 százalékosan rabszolgamunka-mentes lesz.

Ennek érdekében a holland cég közvetlen kapcsolatban van az afrikai termelõkkel, és Elefántcsontparton például 40 százalékkal többet fizetnek az állam által meghatározott minimum árhoz képest.

Ezen az oldalon pedig egy rangsor is elérhetõ, amely megmutatja, hogy mennyire fenntartható forrásból dolgoznak az egyes csokimárkák.

A változáshoz azonban a fogyasztókra is szükség van, és tudatosan olyan termékeket vásárolni, amelyek garantáltan átlátható és fenntartható forrásból származnak. A fogyasztók ugyanis képesek nyomást gyakorolni erre a 103 milliárd dolláros piacra, amit jól mutat, hogy a Tony’s Chocolonely összeállt a világ egyik legnagyobb csokoládégyártójával, a belga Barry Callebaut-val, nyilván azért, mert egyre nagyobb és értékesebb vásárlói tömeget jelentenek azok, akiknek számít a megvásárolt termékek elõélete.
Fidelitas botrány: nem írták alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
Belebukik Orbán ha Simonka elkezd beszélni ahogy ígérte?
Lukasenka a választás napján hirtelen elrepült Törökországba
Új szabályokat jelentett be Szijjártó Péter
Orbán Viktor levelet küldött az indiai miniszterelnöknek - mutatjuk mit írt
Orbán Viktor levelet írt: Magyarország és India történelmi barátságáról beszélt....
Gáspár Evelin lett a MasterChef VIP győztese - Szinte nulla tudással érkeztem a műsorba
Negatív rekord: Több tucat osztrák fertőződött meg nyaralás közben
Leszaggatták a szivárványos zászlót amit Karácsony tűzött ki
EU szankció: lépnek Lukasenkáékkal szemben
Orbán elleni csodafegyverről beszél mindenki
Lukasenka a tüntetőknek: Ne merészkedjetek most az utcákra!
Külföld rajtunk röhög: Kásler kezet akart fogni és maszk sincs rajta
Ausztria bajban van: Rekordszámú fertőzött
Januárban ígérte meg Orbán - na mi az?
A kormány nem hallgattatja el a neki nem tetsző véleményeket - most kiderül
Fertőzés - Lezártak egy debreceni idősotthont
Mindenki találgatja mi történik a közmunka körül
Mégsem annyira visszapattanó a magyar gazdaság?
Mészáros emberei átvették az egyik hazai biztosító irányítását
Lovasi András reagált Majka szavaira
Elfogták a budapesti gyilkosság gyanúsítottját
Halál a Balaton felé - Több kilométeres a dugó
Valami röpköd, és nem tudják mi az
Nem kapott babaváró hitelt - az ok elképesztő
Friss: Lezárják a debreceni idősotthonokat
A TEK lecsapott enyingen
Külföld: csak a magyar kormány nem büntetné Fehéroroszországot
Tüntetnek Minszkben, a rendőrség már nem lép közbe
Először lobog szivárványzászló a Városházán
A kikötő amiben tízszer annyi ammónium-nitrátot tárolnak, mint amennyi Bejrútban felrobbant
Majka - Hát, menjen a francba!
Elemző a magyar gazdaságról: A valóság a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta
Hodász atya eltűnik a YouTube-ról - korábban részt vett az Index melletti tüntetésen
Index kártyavár: a fejlesztők többsége is felmondott
Áll a bál: Lázár János feljelentést tesz
Minden borul: váratlanul rossz a GDP-adat
Megkapta az egyik az egyik legnívósabb kitüntetést Müller Cecília!
Kirúgott jegyző, hibás ajánlóívek: aggódnak a választás tisztasága miatt
A régió országai közül a magyar gazdaság zuhant be a legjobban
Felrobbant egy mozdony Biatorbágynál
Baleset: egy kisgyereket mentőhelikopter szállított kórházba
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum