Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Megszerezték a jelentést, amely leírja, mitõl lett fertõzött a Borsodi Víz  Egy szakértõ azt állítja, a BorsodChembõl kikerült magas sótartalmú szennyvíz beszivárgott a talajvízbe, ez okozta a bajt. A vállalat ezt vitatja, és saját szakértõt bízott meg. Közben a Borsodi Víz tulajdonosa fut a pénze után. Riport.

Zárva van a fehér kapu a Borsodi Víz múcsonyi telephelyén. A portásfülkén tábla hirdeti, a „gépek beállítása miatt a bolt és az üzem bizonytalan ideig zárva tart. Megértésüket köszönjük.” Lassan két hónapja, hogy leállt az üzem, ekkor derült ki, rákkeltõ anyag van a kútban, ahonnan a gyógyvizet nyerik. A Blikk írta meg elõször, hogy a PVC gyártásához használt vinil-kloridra bukkantak a kútban, ez egy olyan anyag, amelyet az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió is az 1-es kategóriájú rákkeltõ anyagok közé sorol.

A telephely kezelõje és üzemeltetõje, a Brand Hungary Kft. október óta ásványvizet nem hozhat a felszínre, nem palackozhat és nem is adhat el – ezzel lényegében el is lehetetlenült. Kerestük Szalay Lászlót, a Borsodi Víz tulajdonosát, de nem akart nyilatkozni. Korábban úgy fogalmazott, hogy a megyében legendás híre volt a víz jótékony hatásának, a legnagyobb élelmiszerláncok tették a polcaikra. A bezárás rosszabbkor már nem is jöhetett volna, mert nemrégiben vett több tízmillió forintért új gyártósort. Ráadásul fejlesztési kölcsönt is kapott, ezt annak ellenére is törlesztenie kell, hogy az üzemben nincs termelés. Állítja, minden elõírást betartottak, cége a szennyezésért nem felelõs.

Így kezdõdött

Ömlött be a szódavíz

– idézte fel Kollár Dezsõ nyugdíjas aknász azt a pillanatot, amikor a múcsonyi szénbányában felfedezték a gyógyvízet. Az idõs férfi azt mesélte, megkóstolták, „pezsgett az ember szájában, rákaptunk, egyre többen hordtuk haza az ásványvizet”.

A geológusok 1958-ban erõsítették meg, hogy nagy ásványi anyag koncentrációjú természetes szénsavas vízbázisról van szó. A vizet megvizsgálva arra jutottak, hogy kalciumot és magnéziumot tartalmaz, fogyasztásra alkalmas.

Másnaposságra is kifogástalan volt,

nem beszélve arról, hogy a gyomornak is jót tett, mesélte az idõs bányász. Úgy emlékezett, a víz mélyrõl, olyan nagy erõvel jött, hogy hiába próbálták szabályozni, mindent áttört. Gyárat is építettek rá elõbb a bánya területén belül, majd azon kívül. Állítólag akkor romlott el minden.

Hegedûs Géza ott volt, amikor a második kutat fúrták, szerinte „nem volt olyan tökéletes, nem volt olyan dús”, mint amikor a szénfalból jött ki.

Amikor bent feltört, az volt az igazi

– bizonygatta, azt mesélve, hogy egy idõ után a vizet – amely hurutos megbetegedéstõl kezdve a sóháztartás helyreállításáig sok mindenre jó volt – dúsítani kellett, „kellemetlen szaga volt, szennyezett lehetett”.

Szennyezett a terület

A palackozóüzem tulajdonosa igazságügyi szakértõt is megbízott, hogy kiderüljön, mi történhetett, honnan kerülhet szennyezõdés a Borsodi Víz kútjába.

Nem volt egy szokványos feladat

– mesélte Németh Csaba hidro- és mérnökgeológus, aki már 1986 óta vizsgálódik a területen. Az elsõ tanulmány 1986-87-ben készült a talajvíz szennyezettségérõl a területen, ez azonban még kizárólag csak a nehézfémekre koncentrált, a halogénezett szénhidrogének, így például a vinil-klorid koncentrációját nem vizsgálták. Most a halogénezett szénhidrogénekre is kiterjedõ részletesebb adatgyûjtést végzett és meglepõ eredményt kapott: a régióban található figyelõkutak jórészében ki lehetett mutatni a halogénezett szénhidrogéneket kisebb-nagyobb koncentrációban. Szerinte a hatóság is tud arról, hogy

itt valamilyen szennyezõdés lehet,

a figyelõkutakat ugyanis kimondottan hatósági ellenõrzésre építették, a közelben lévõ BorsodChem ezeket rendszeresen ellenõrzi, az eredményeket pedig továbbítja a hatóságokhoz.

Kiderült, hogy a szennyezõdés abból a hetvenes években épült sóstórendszerbõl jutott be a talajvízbe, amit a sós szennyvizek tárolására építettek. „Nyomatták ki a gyárból a magas sótartalmú szennyvizet, és úgy gondolták nem kell vele foglalkozni, mert a víz beszivárgott a talajvízbe” – mondta a szakértõ, akinek arra is választ kellett adnia, a talajvízbõl hogyan kerülhetett a rétegvízbe a szennyezõdés: "a mélymûvelésés szénbányászathoz intenzív víztelenítés kellett. A bányatérségekbõl nagy teljesítményû szivattyúk emelték felszínre a vizet. Amikor a széntelepeket lefejtették, szóba sem került, hogy a kiemelt vízben bármilyen szennyezõ anyag is lehetne, és nem is foglalkoztak vele.” Az 1986-os vizsgálatok során azonban feltûnt, hogy a Borsodi Víz feltárása helyének térségében nem tudtak a talajvízbõl mintát venni, mert nem volt talajvíz.

Olyan mértékû volt a bánya talajvíz-elszívó hatása, hogy a talajvízre telepített kutak kiszáradtak

– hangsúlyozta, hozzátéve, addig nem volt semmi probléma, amíg fel nem hagytak a környéken a szénbányászattal,

a szennyezett talajvíz lekerült a bánya térségeibe és érintkezett a Borsodi Víz tároló rétegével.


Jelentés is készült

Megszereztük a jelentést, amelyet Németh Csaba most készített és küldött el az érintetteknek. Ebben az szerepel, hogy

„a kút vize környezetvédelmi szempontból szennyezett”,
„a kiemelt víz már nem lehet ásványvíz, mivel antropogén eredetû szennyezõdést tartalmaz, nem elégíti ki az ásványvízzel kapcsolatos követelményeket”,
a talajvíz hosszú évek óta szennyezett különbözõ sókkal, klórszármazékokkal és klórozott alifás szénhidrogénekkel.

Ami a tulajdonost illeti, vele kapcsolatban a szakértõ megjegyzi, a

Brand Hungary Ásványvíztermelõ és Forgalmazó Kft.-t jelentõs kár érte. Elveszett egy ásványvízmárka, így a Brand Kft.-t ért kár nemcsak egyszerûen anyagi, hanem erkölcsi is. A Brand Kft. nem tudja kiszolgálni vásárlóit, nem tudja szállítani az elõre lekötött mennyiségeket. A Borsodi Víz márkanevû ásványvizet ki kell húzni az ásványvizek listájáról. Nem látok esélyt arra, hogy az ásványvizet adó réteget úgy meg lehetne tisztítani, hogy az ásványvíz feltételeknek megfelelõ tiszta, antropogén hatásoktól mentes vizet lehessen belõle termelni.

Németh Csaba szerint egyértelmûen feltételezhetõ, hogy a mostani Blikk által is megírt szennyezésért a BorsodChem üzeme a felelõs, mert a környéken egyedül itt állítanak elõ vinil-kloridot. „Ez egy olyan fajta vegyület, amely a természetben nem fordul elõ, az ember állítja elõ a PVC-gyártás során” – emelte ki.

Szennyezõdés van, felelõs nincs

Ezt az álláspontot a BorsodChem vitatja. Állítólag õk is megbíztak egy szakértõt. Az õ véleményét azonban senki sem ismeri. A kazincbarcikai céget 2011-ben vette meg a kínai Wanhua, amelyrõl a G7.hu azt írta, már a tranzakció elõtt is meghatározó szereplõje volt a globális mûanyagiparnak. A vállalat a lappal közölte: csak tavaly 83 millió eurót költöttek fejlesztésekre, és ez a jövõben még tovább nõhet. Az sem kizárt, hogy új termék gyártásába is belekezd a BorsodChem.

Kerestük a vállalatot, amely közleményt küldött szerkesztõségünknek. Ebben azt írták, a szennyezõdésrõl a kút üzemeltetõjétõl értesültek, az általuk felkért szakértõ véleménye egyértelmûen cáfolja a kárigénnyel fellépõ Brand Hungary Ásványvíz-forgalmazó Kft. állításait, és a szennyezõdést a cég mûködésétõl független okra vezeti vissza. A vállalat állítja, tevékenysége és a szennyezõdés között nincs összefüggés, „ezért értelemszerûen semmiféle teendõje a szennyezés megszüntetése érdekében nem lehet”.

Itt bármikor elõbukkanhatnak a rég múlt idõk mocskai

– mondta a hvg.hu-nak F. Nagy Zsuzsanna egy helyi civil szervezet, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. A miskolci környezetvédõ szervezetek a Zöld Akció, az Ökológiai Intézet voltak azok, melyek már a rendszerváltást követõen a higany- és az azbesztügyet is kirobbantották Borsodban. Ezt most sem szabad feledni, hangsúlyozza a civil aktivista, hiszen a megye környezetkárosítással terhelt ipari területek, és az "eltûnt" 350 tonna higany például jelenleg is kockáztatja a felszín alatti vízkészletet.A Sajó-völgy a levegõminõség szempontjából is az ország egyik legszennyezettebb területe

– emelte ki. Így munkatársaival különösebben már meg sem lepõdtek, amikor a Borsodi Vízben is találtak vinil-koridot. „A józan ész alapján mindenki tudja, hogy ha nem megfelelõ az ipari zagytározók szigetelõ aljzata (amibõl tucatnyi található a völgyben), akkor a szennyezõdés átszivároghat a talajvízbe, innen pedig netán az ivóvíz-bázisba is” – tette hozzá. Szerinte nem lehet kizárni, hogy további ivóvízkivételi kutak is veszélyeztetettek.

Sok kis bombán ülnek a helyiek

– utalt arra, hogy csaknem 200 ezer ember lakóhelye ez a térség, ahol például a fûtési idõszakban nem lehet folyamatosan tiszta levegõhöz jutni, és az említett „örökségek” miatt a vízminõségvédelem biztosításához is sokkal nagyobb erõfeszítések kellenek. Szerinte gond az is, hogy a helyiek nem jutnak a környezetükkel kapcsolatos aktuális és lokális adatokhoz, információkhoz. „Megnyugtató jövõkép kellene”, és hogy legyen a környezetminõség javításáért felelõs térségi szervezet, hiszen az önkormányzatoknak és a hatóságoknak sincs erre jelenleg erõforrása. Szerinte a Sajó-völgyben a földrajzi adottságok miatt a múltbéli és a jelenlegi ipari fejlesztések környezeti kockázata jelentõsebb, mint az ország más területein. „Nemcsak az elõvigyázatosság elvét, hanem a megelõzés és a szennyezõ fizet elvét is jobban érvényesíteni kellene az itteni gazdasági társaságokkal szemben, mint máshol. Ha az egykori cégeket jogutódként viszik tovább, akkor az évtizedes okozott károkat következetesen fel kell számoltatni velük, de legalábbis mindent meg kellene tenni, hogy a völgyben örökségként hagyott bombák ne élesedjenek és robbanjanak” – mondta, hozzátéve, hogy ha csak azt vesszük, ezek a cégek mennyire sikeresek a gazdasági életben, a tõzsdén, éves gazdasági eredményükbõl az eddigiekhez képest jelentõsebb összeget is fordíthatnának a környezetminõség javítására, a károk megelõzésére, az emberek életminõségének javítására, netán kártérítésre.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Gyakorlatilag beismerte, hogy megvezették Orbán Viktort
Orbán: A magyar egészségügyi rendszer Európa egyik legjobbja
Bemutatjuk az Index új főszerkesztő-helyettesét
Hárman vakultak meg a budaörsi horrorklinikán
Három ember végleg elveszítette a látását azok közül, akiknek a szürkehályog-műtétjét a Budaörsi Egészségügyi Központban végezték el – tudta meg a Ripost. Mint arról korábban b...
  
Magyarország kamat nélkül hitelt ad Kenyának
Az erről szóló megállapodás a csütörtök éjszakai Magyar Közlönyben jelent meg. Már megszületett a két ország közti szerződés a kötött segélyhitelről, a nulla százalékos kamatt...
  
Migránsokat fogott a magyar rendőrség
A pogányi reptérnél állították meg a rendőrök a migránsokat szállító személygépkocsit. A rendőrök július 31-én 17 óra 55 perckor egy lengyel honosságú személyautót, illetve an...
  
Szívszorító részletek a babakocsis tragédiáról
A kelenföldi 15 emeletes panelházat most a csend és a gyász lengi körbe. Mint korábban megírtuk, kiugrott egy férfi egy XI. kerületi bérházból, s egy babakocsit toló anyára esett. Mindk...
  
Szlávik főorvos szerint sokkal több a napi fertőzött, mint amennyit közzétesznek
A vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ell...
  
Egy magyar kisnyugdíjas százmilliós követelése döntheti be az újpesti fociklubot
A lila-fehér klub elleni végrehajtást a bíróság 16,5 millió forint miatt rendelte el. Információink szerint azonban a háttérben sokkal nagyobb összegekről van szó, melyek könnyen bedön...
  
Meglepő bejelentést tett a győri Audi – 6 milliárd euróról van szó
A cégközlönyben megjelent adatok szerint 6 milliárd euróval csökkenti az Audi Hungária Zrt. az alaptőkéjét. A társaság az okot nem részletezi, de a lépés meglepőnek tűnik. Igaz, tavas...
  
Csak annyira futja a nyugdíjból idén, mint 2010-ben
Az átlagfizetésből élők életszínvonala sokat javult az elmúlt 10 évben, ellenben a minimálbér vásárlóereje vajmi keveset változott, az inflációhoz kötött nyugdíjemelés pedig láth...
  
Orbán Viktor nem ért egyet Matolcsy Györggyel - színjáték vagy botrány?
Mást gondol a magyar egészségügy helyzetéről a magyar miniszterelnök, és mást mutat az MNB jelentése. Az egészségügyről folyamatos a vita Magyarországon, az ellenzék rendszeresen tá...
  
Ukrajna a vörös zónába sorolta Magyarországot
Az adatokat hetente felülvizsgálják. Változtatott az ukrán kormányzat az európai gyakorlathoz igazodva a külföldi országok vörös, illetve zöld besorolásán is, emiatt augusztus 1-jé...
  
Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a Balaton-partot
A PRO-MOT Kft.-ben korábban érdekelt volt Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is. Most a cég többségi tulajdonosa az Indotek Group, amelyet a 10. leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel vezet....
  
Kalifornia lángol: ezreket kellett evakuálni
Több mint ezer tűzoltó próbálja megfékezni a kaliforniai bozóttüzeket. Nyolcezer embert ki kellett költöztetni otthonából Kaliforniában gyorsan terjedő bozóttüzek miatt - adták hír...
  
A magyarok közel kétharmada még mindig uniópárti
Az ellenzéki szimpatizánsok elsöprő többsége az uniós tagság mellett van, míg a fideszeseknél ez az arány jóval rosszabb. Az elmúlt tíz év Brüsszel-ellenes kormányzati retorikája e...
  
Magyar polgármester: Bizonyos vállalkozókkal szemben védtelenek vagyunk
Balassa Balázs szerint egyes folyamatokat településvezetőként sem tudnak megállítani, a közvélemény figyelmét azonban szeretnék ráirányítani a veszélyekre. Július 22-én lemondott t...
  
Valami történik: Orbán 5 milliárddal bővíti a közmunka keretét
A péntek esti Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amivel a kormány „rögzíti, hogy mindenki számára, aki ezt igényli, a közfoglalkoztatás keretében munkalehetőséget bi...
  
Reagált az Index-ügyre Gulyás: Miért ne történhetne meg?
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter módot talált rá, hogy hencegjen a foglalkoztatási adatokkal, még ha még saját statisztikáik szerint is 38 ezerrel dolgoztak kevesebbe...
  
Gyakorlatilag beismerte, hogy megvezették Orbán Viktort
"Ezredes úr, mit mondtak, mennyit gyárt ez?" - kérdezte Orbán Viktor a sátoraljaújhelyi büntetésvégrehajtási intézmény parancsnokát a börtönben tett látogatásakor a nemrég beszerzett...
  
Kiskorúakat futtattak - lecsapott rájuk a magyar rendőrség
Gyermekprostitúció, kábítószerkereskedelem, kitartottság és gyerekpornográfia gyanújával vettek őrizetbe öt embert a budapesti rendőrök. A BRFK nyomozói egy életveszélyt okozó testi ...
  
Nem bírta tovább: Öngyilkos lett a volt magyar főügyész
Vasárnap hajnalban öngyilkos lett Nánási László, Bács-Kiskun megye volt főügyésze. A hírt a Hírklikk jelentette, de időközben a kiterjedt ügyészségi kapcsolatokkal bíró Pesti Sráco...
  
Szijjártó botrány: 154 milliót utazgatott el eddig idén
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az utóbbi fél évben rendszeresen külföldi útjairól posztol a Facebook-oldalán, gyakran a hivatalosan nem kormánygép honvédségi jetek...
  
A kormány ősszel újra nekimegy a börtönkártérítéseknek
A kormány az év elején emelte országos témává, hogy számos elítélt sikerrel perelte a magyar államot nemzetközi fórumokon azért, mert túlzsúfolt börtönökben tartották őket fogva. ...
  
Harmadosztályban is jár a stadion
Ha valakinek hiányoztak a stadionépítések, itt a következő: bemutatták az egri látványterveket. Megújul a Szentmarjay Tibor Városi Stadion – adta hírül az Eger SE honlapja. A látván...
  
Sokkoló videó került elő az érdi tömegverekedésről
Egy szürke autó felöklelt egy bandatagot, később pedig áthajtott egy másikon. Új felvételeket közölt a rendőrség a csütörtöki, gyilkossággal végződő érdi vendettáról. A vide...
  
Egymásnak estek Kína és az USA budapesti nagykövetei
Duan Jielong a Magyar Nemzetbe írt cikket, David Cornstein a követség honlapjára. A Magyar Nemzet közölte publicisztikarovatában Duan Jielong Budapestre akkreditált kínai nagykövet cikké...
  
Müller szerint közel 60 millió forintba került, de sikerült megállítani a járványt Mezőkövesden
Az országos tiszti főorvos szerint közel 60 millió forintba került a mezőkövesdi eset teljes kivizsgálása.A járvány első hullámának kezelése miatt "relatíve alacsony" a magyarországi ...
  
Stadion a Duna-parton - bizony ám, jön jön jön....
Ha lehet valami jót kiemelni az év egyik legmelegebb napján a IX. kerületi polgármesteri hivatal fülledt termében tartott közmeghallgatásból, az feltétlenül az az örvendetes tény, hogy a...
  
Román válogatott csatárt vett a Felcsút - 700 milliós üzlet
A Puskás Akadémia új nyári igazolása a cseh bajnok Slavia Prahától érkezett, ő a 26 éves, hatszoros román válogatott Alexandru Baluta. A játékos értékét a Transfermarkt három hete k...
  
A szegedi képviselő családi házát és a cégét is zár alá vette a NAV
Az Átlátszónak egy, az ügyre rálátó forrás azt mondta, politikusoktól próbált segítséget kérni Joób Márton szegedi önkormányzati képviselő, akit kedden tartóztattak le több mint ...
  
Ajándékot helyeztek el Tiborcz István balatoni nyaralója előtt
Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja veje, Tiborcz István balatoni úszómedencés birtokáról üdvözölte rajongóit: „Több Balaton, kevesebb Brüsszel!” - ezzel a szöveggel osztott ...
  
Közép-európai futballbáró lehet Mészáros Lőrinc
A Der Standard szerint három üzletember jelentkezett be az osztrák Bundesligában szereplő, de megroggyant anyagi helyzetű Mattersburg megmentésére. Egy bosnyák, egy kínai-amerikai (akinek m...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Megszerezték a jelentést, amely leírja, mitõl lett fertõzött a Borsodi Víz


Egy szakértõ azt állítja, a BorsodChembõl kikerült magas sótartalmú szennyvíz beszivárgott a talajvízbe, ez okozta a bajt. A vállalat ezt vitatja, és saját szakértõt bízott meg. Közben a Borsodi Víz tulajdonosa fut a pénze után. Riport.

Zárva van a fehér kapu a Borsodi Víz múcsonyi telephelyén. A portásfülkén tábla hirdeti, a „gépek beállítása miatt a bolt és az üzem bizonytalan ideig zárva tart. Megértésüket köszönjük.” Lassan két hónapja, hogy leállt az üzem, ekkor derült ki, rákkeltõ anyag van a kútban, ahonnan a gyógyvizet nyerik. A Blikk írta meg elõször, hogy a PVC gyártásához használt vinil-kloridra bukkantak a kútban, ez egy olyan anyag, amelyet az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió is az 1-es kategóriájú rákkeltõ anyagok közé sorol.

A telephely kezelõje és üzemeltetõje, a Brand Hungary Kft. október óta ásványvizet nem hozhat a felszínre, nem palackozhat és nem is adhat el – ezzel lényegében el is lehetetlenült. Kerestük Szalay Lászlót, a Borsodi Víz tulajdonosát, de nem akart nyilatkozni. Korábban úgy fogalmazott, hogy a megyében legendás híre volt a víz jótékony hatásának, a legnagyobb élelmiszerláncok tették a polcaikra. A bezárás rosszabbkor már nem is jöhetett volna, mert nemrégiben vett több tízmillió forintért új gyártósort. Ráadásul fejlesztési kölcsönt is kapott, ezt annak ellenére is törlesztenie kell, hogy az üzemben nincs termelés. Állítja, minden elõírást betartottak, cége a szennyezésért nem felelõs.

Így kezdõdött

Ömlött be a szódavíz

– idézte fel Kollár Dezsõ nyugdíjas aknász azt a pillanatot, amikor a múcsonyi szénbányában felfedezték a gyógyvízet. Az idõs férfi azt mesélte, megkóstolták, „pezsgett az ember szájában, rákaptunk, egyre többen hordtuk haza az ásványvizet”.

A geológusok 1958-ban erõsítették meg, hogy nagy ásványi anyag koncentrációjú természetes szénsavas vízbázisról van szó. A vizet megvizsgálva arra jutottak, hogy kalciumot és magnéziumot tartalmaz, fogyasztásra alkalmas.

Másnaposságra is kifogástalan volt,

nem beszélve arról, hogy a gyomornak is jót tett, mesélte az idõs bányász. Úgy emlékezett, a víz mélyrõl, olyan nagy erõvel jött, hogy hiába próbálták szabályozni, mindent áttört. Gyárat is építettek rá elõbb a bánya területén belül, majd azon kívül. Állítólag akkor romlott el minden.

Hegedûs Géza ott volt, amikor a második kutat fúrták, szerinte „nem volt olyan tökéletes, nem volt olyan dús”, mint amikor a szénfalból jött ki.

Amikor bent feltört, az volt az igazi

– bizonygatta, azt mesélve, hogy egy idõ után a vizet – amely hurutos megbetegedéstõl kezdve a sóháztartás helyreállításáig sok mindenre jó volt – dúsítani kellett, „kellemetlen szaga volt, szennyezett lehetett”.

Szennyezett a terület

A palackozóüzem tulajdonosa igazságügyi szakértõt is megbízott, hogy kiderüljön, mi történhetett, honnan kerülhet szennyezõdés a Borsodi Víz kútjába.

Nem volt egy szokványos feladat

– mesélte Németh Csaba hidro- és mérnökgeológus, aki már 1986 óta vizsgálódik a területen. Az elsõ tanulmány 1986-87-ben készült a talajvíz szennyezettségérõl a területen, ez azonban még kizárólag csak a nehézfémekre koncentrált, a halogénezett szénhidrogének, így például a vinil-klorid koncentrációját nem vizsgálták. Most a halogénezett szénhidrogénekre is kiterjedõ részletesebb adatgyûjtést végzett és meglepõ eredményt kapott: a régióban található figyelõkutak jórészében ki lehetett mutatni a halogénezett szénhidrogéneket kisebb-nagyobb koncentrációban. Szerinte a hatóság is tud arról, hogy

itt valamilyen szennyezõdés lehet,

a figyelõkutakat ugyanis kimondottan hatósági ellenõrzésre építették, a közelben lévõ BorsodChem ezeket rendszeresen ellenõrzi, az eredményeket pedig továbbítja a hatóságokhoz.

Kiderült, hogy a szennyezõdés abból a hetvenes években épült sóstórendszerbõl jutott be a talajvízbe, amit a sós szennyvizek tárolására építettek. „Nyomatták ki a gyárból a magas sótartalmú szennyvizet, és úgy gondolták nem kell vele foglalkozni, mert a víz beszivárgott a talajvízbe” – mondta a szakértõ, akinek arra is választ kellett adnia, a talajvízbõl hogyan kerülhetett a rétegvízbe a szennyezõdés: "a mélymûvelésés szénbányászathoz intenzív víztelenítés kellett. A bányatérségekbõl nagy teljesítményû szivattyúk emelték felszínre a vizet. Amikor a széntelepeket lefejtették, szóba sem került, hogy a kiemelt vízben bármilyen szennyezõ anyag is lehetne, és nem is foglalkoztak vele.” Az 1986-os vizsgálatok során azonban feltûnt, hogy a Borsodi Víz feltárása helyének térségében nem tudtak a talajvízbõl mintát venni, mert nem volt talajvíz.

Olyan mértékû volt a bánya talajvíz-elszívó hatása, hogy a talajvízre telepített kutak kiszáradtak

– hangsúlyozta, hozzátéve, addig nem volt semmi probléma, amíg fel nem hagytak a környéken a szénbányászattal,

a szennyezett talajvíz lekerült a bánya térségeibe és érintkezett a Borsodi Víz tároló rétegével.


Jelentés is készült

Megszereztük a jelentést, amelyet Németh Csaba most készített és küldött el az érintetteknek. Ebben az szerepel, hogy

„a kút vize környezetvédelmi szempontból szennyezett”,
„a kiemelt víz már nem lehet ásványvíz, mivel antropogén eredetû szennyezõdést tartalmaz, nem elégíti ki az ásványvízzel kapcsolatos követelményeket”,
a talajvíz hosszú évek óta szennyezett különbözõ sókkal, klórszármazékokkal és klórozott alifás szénhidrogénekkel.

Ami a tulajdonost illeti, vele kapcsolatban a szakértõ megjegyzi, a

Brand Hungary Ásványvíztermelõ és Forgalmazó Kft.-t jelentõs kár érte. Elveszett egy ásványvízmárka, így a Brand Kft.-t ért kár nemcsak egyszerûen anyagi, hanem erkölcsi is. A Brand Kft. nem tudja kiszolgálni vásárlóit, nem tudja szállítani az elõre lekötött mennyiségeket. A Borsodi Víz márkanevû ásványvizet ki kell húzni az ásványvizek listájáról. Nem látok esélyt arra, hogy az ásványvizet adó réteget úgy meg lehetne tisztítani, hogy az ásványvíz feltételeknek megfelelõ tiszta, antropogén hatásoktól mentes vizet lehessen belõle termelni.

Németh Csaba szerint egyértelmûen feltételezhetõ, hogy a mostani Blikk által is megírt szennyezésért a BorsodChem üzeme a felelõs, mert a környéken egyedül itt állítanak elõ vinil-kloridot. „Ez egy olyan fajta vegyület, amely a természetben nem fordul elõ, az ember állítja elõ a PVC-gyártás során” – emelte ki.

Szennyezõdés van, felelõs nincs

Ezt az álláspontot a BorsodChem vitatja. Állítólag õk is megbíztak egy szakértõt. Az õ véleményét azonban senki sem ismeri. A kazincbarcikai céget 2011-ben vette meg a kínai Wanhua, amelyrõl a G7.hu azt írta, már a tranzakció elõtt is meghatározó szereplõje volt a globális mûanyagiparnak. A vállalat a lappal közölte: csak tavaly 83 millió eurót költöttek fejlesztésekre, és ez a jövõben még tovább nõhet. Az sem kizárt, hogy új termék gyártásába is belekezd a BorsodChem.

Kerestük a vállalatot, amely közleményt küldött szerkesztõségünknek. Ebben azt írták, a szennyezõdésrõl a kút üzemeltetõjétõl értesültek, az általuk felkért szakértõ véleménye egyértelmûen cáfolja a kárigénnyel fellépõ Brand Hungary Ásványvíz-forgalmazó Kft. állításait, és a szennyezõdést a cég mûködésétõl független okra vezeti vissza. A vállalat állítja, tevékenysége és a szennyezõdés között nincs összefüggés, „ezért értelemszerûen semmiféle teendõje a szennyezés megszüntetése érdekében nem lehet”.

Itt bármikor elõbukkanhatnak a rég múlt idõk mocskai

– mondta a hvg.hu-nak F. Nagy Zsuzsanna egy helyi civil szervezet, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. A miskolci környezetvédõ szervezetek a Zöld Akció, az Ökológiai Intézet voltak azok, melyek már a rendszerváltást követõen a higany- és az azbesztügyet is kirobbantották Borsodban. Ezt most sem szabad feledni, hangsúlyozza a civil aktivista, hiszen a megye környezetkárosítással terhelt ipari területek, és az "eltûnt" 350 tonna higany például jelenleg is kockáztatja a felszín alatti vízkészletet.A Sajó-völgy a levegõminõség szempontjából is az ország egyik legszennyezettebb területe

– emelte ki. Így munkatársaival különösebben már meg sem lepõdtek, amikor a Borsodi Vízben is találtak vinil-koridot. „A józan ész alapján mindenki tudja, hogy ha nem megfelelõ az ipari zagytározók szigetelõ aljzata (amibõl tucatnyi található a völgyben), akkor a szennyezõdés átszivároghat a talajvízbe, innen pedig netán az ivóvíz-bázisba is” – tette hozzá. Szerinte nem lehet kizárni, hogy további ivóvízkivételi kutak is veszélyeztetettek.

Sok kis bombán ülnek a helyiek

– utalt arra, hogy csaknem 200 ezer ember lakóhelye ez a térség, ahol például a fûtési idõszakban nem lehet folyamatosan tiszta levegõhöz jutni, és az említett „örökségek” miatt a vízminõségvédelem biztosításához is sokkal nagyobb erõfeszítések kellenek. Szerinte gond az is, hogy a helyiek nem jutnak a környezetükkel kapcsolatos aktuális és lokális adatokhoz, információkhoz. „Megnyugtató jövõkép kellene”, és hogy legyen a környezetminõség javításáért felelõs térségi szervezet, hiszen az önkormányzatoknak és a hatóságoknak sincs erre jelenleg erõforrása. Szerinte a Sajó-völgyben a földrajzi adottságok miatt a múltbéli és a jelenlegi ipari fejlesztések környezeti kockázata jelentõsebb, mint az ország más területein. „Nemcsak az elõvigyázatosság elvét, hanem a megelõzés és a szennyezõ fizet elvét is jobban érvényesíteni kellene az itteni gazdasági társaságokkal szemben, mint máshol. Ha az egykori cégeket jogutódként viszik tovább, akkor az évtizedes okozott károkat következetesen fel kell számoltatni velük, de legalábbis mindent meg kellene tenni, hogy a völgyben örökségként hagyott bombák ne élesedjenek és robbanjanak” – mondta, hozzátéve, hogy ha csak azt vesszük, ezek a cégek mennyire sikeresek a gazdasági életben, a tõzsdén, éves gazdasági eredményükbõl az eddigiekhez képest jelentõsebb összeget is fordíthatnának a környezetminõség javítására, a károk megelõzésére, az emberek életminõségének javítására, netán kártérítésre.
Hárman vakultak meg a budaörsi horrorklinikán
Magyarország kamat nélkül hitelt ad Kenyának
Migránsokat fogott a magyar rendőrség
Szívszorító részletek a babakocsis tragédiáról
Szlávik főorvos szerint sokkal több a napi fertőzött, mint amennyit közzétesznek
Egy magyar kisnyugdíjas százmilliós követelése döntheti be az újpesti fociklubot
Meglepő bejelentést tett a győri Audi – 6 milliárd euróról van szó
Csak annyira futja a nyugdíjból idén, mint 2010-ben
Orbán Viktor nem ért egyet Matolcsy Györggyel - színjáték vagy botrány?
Ukrajna a vörös zónába sorolta Magyarországot
Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a Balaton-partot
Kalifornia lángol: ezreket kellett evakuálni
A magyarok közel kétharmada még mindig uniópárti
Magyar polgármester: Bizonyos vállalkozókkal szemben védtelenek vagyunk
Valami történik: Orbán 5 milliárddal bővíti a közmunka keretét
Reagált az Index-ügyre Gulyás: Miért ne történhetne meg?
Gyakorlatilag beismerte, hogy megvezették Orbán Viktort
Kiskorúakat futtattak - lecsapott rájuk a magyar rendőrség
Nem bírta tovább: Öngyilkos lett a volt magyar főügyész
Szijjártó botrány: 154 milliót utazgatott el eddig idén
A kormány ősszel újra nekimegy a börtönkártérítéseknek
Harmadosztályban is jár a stadion
Sokkoló videó került elő az érdi tömegverekedésről
Egymásnak estek Kína és az USA budapesti nagykövetei
Müller szerint közel 60 millió forintba került, de sikerült megállítani a járványt Mezőkövesden
Stadion a Duna-parton - bizony ám, jön jön jön....
Román válogatott csatárt vett a Felcsút - 700 milliós üzlet
A szegedi képviselő családi házát és a cégét is zár alá vette a NAV
Ajándékot helyeztek el Tiborcz István balatoni nyaralója előtt
Közép-európai futballbáró lehet Mészáros Lőrinc
Az orosz hátterű beruházási bank 9,8 milliárdos hitelt ad balatoni szállodára
Hol élünk? - Golyónyomok az autókon, lezárt benzinkút
259 ezer forint volt a nettó átlagkereset itthon
Orbán: Vagyunk néhányan, akik szerelmesei vagyunk a cigányzenének, én is közéjük tartozok
Újra stratégiai megállapodást kötne a kormány a Coca-Colával
Orbán: Most van pénz, megszereztük a legutóbbi brüsszeli csatában
700 milliós többletforrás a Magyarságkutató Intézetnek
Brüsszelben nekimentek a fideszesek Kínának, itthon inkább már nem....
Leszámolás Érden: Lövöldözés, egy férfi meghalt
Máris visszalépett az Index új főszerkesztő-helyettese
Orbán: A magyar egészségügyi rendszer Európa egyik legjobbja
Kiakadtak a Retro Rádió hallgatói Bochkor érkezésén
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum