thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.25
THE POST
           
25
Több mint tízezer migráns hiányzik ahhoz, hogy Németh Szilárdnak igaza legyen
Ez is érdekelhet:
Nem is anyakönyvezték és a kötelező védőoltásokat sem kapta meg ez a magyar kisgyerek
Rendőrök segítségével vettek el egy 4,5 hónapos babát egy családtól
Spiegel: Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból


A fideszes politikus szerint a 2015-ös menekültválsághoz hasonló a helyzet a magyar határon, a hivatalos számok azonban egészen mást mutatnak.

Megszaporodtak a migrációs nyomással riogató hírek a kormánymédiában az elmúlt hetekben. Múlt csütörtökön Gulyás Gergely miniszter személyesen jelentette be a Kormányinfón, hogy a rendőrök két alagutat is találtak a szerb–magyar határszakaszon, a rendőrség egy nappal később a földkupacokról készített fotókat is megmutatta.

Hétfőn már a Fidesz bevándorlásellenes kabinetje is összeült, a testületet maga Németh Szilárd hívta össze, mert úgy ítélték meg, hogy „a 2015-ös válsághelyzethez hasonló a mostani illegális migrációs helyzet a magyar határon”.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszámolójában úgy fogalmazott, hogy 2018-ban egész évben 6506 embert fogtak el a határon, naponta átlagosan 17-et. Idén viszont már november végéig több mint 12,5 ezren próbáltak illegálisan átlépni a határokon, naponta átlagosan 37-en.

„Minden eszközzel próbálkoznak: földön, föld alatt, vízen, kamionokon, vasúti kocsikon, kerítést átmászva, átvágva” – mondta a fideszes politikus, aki a vajdasági helyzetről is apokaliptikus képet festett.

Nagy a veszély, a lakosság fél

– idézte a határon túli magyarok képviselőit. Szerdán rátett még egy lapáttal: Kontrát Károly belügyi államtitkárral beszélt a határkerítés előtt a fokozódó migrációs nyomásról.

Jönnek, de nem annyian

Azt nem nehéz észrevenni, hogy a Fidesz kommunikációja megváltozott az önkormányzati választások után: a kampányban migránsok betelepítésével megvádolt ellenzékkel szemben például meglepő módon békülékeny hangnemet ütöttek meg, de ahogy teltek a hetek, úgy kezdtek el szaporodni a migrációs veszélyhelyzetre figyelmeztető kijelentések. Németh Szilárd előtt nem sokkal például Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt arról Bécsben, hogy „a Nyugat-Balkánon már lassan 100 ezer a feltorlódott migránsok száma”.

Közelebbről megvizsgálva a hivatalos számokat és a hozzá kapcsolódó kommunikációt azonban több furcsaság is feltűnik, és most nem csak arra gondolunk, miért fél évvel az alagutak felfedezése után jutott eszébe a rendőrségnek, hogy nyilvánosságra hozza azok létezését. (Biztonsági okokból még elképzelhető egy későbbi kommunikáció, ennek azonban némileg ellentmond, hogy a hatóságok szerint már rég betemették a gödröket.)

Az Európai Unióban jelentett illegális határátlépéseket az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (korábbi nevén Frontex) regisztrálja. Minden ország hatóságainak kötelezően jelentenie kell, hány embert tartóztattak fel a schengeni határokon – ide tartozik Magyarország is. Az uniós ügynökség az adatokat ezután egy nyilvános Excel-táblázatba tölti fel, így régiókra és állampolgárságra lebontva lehet ellenőrizni, hány illegális határátlépés történt.

Magyarország a nyugat-balkáni útvonalon fekszik, jellemzően azok a menekültek jönnek erre, akik Törökországból indulnak útnak, majd Görögországba átkelve szárazföldön folytatják tovább az útjukat. Bár a magyar kormány szereti a határkerítés sikerének beállítani, valójában a Törökország és az Európai Unió között kötött megállapodásnak köszönhető, hogy 2016 óta ezen az útvonalon lényegesen lecsökkent az illegális bevándorlók száma. Jelenleg az úgynevezett mediterrán útvonal a legnépszerűbb, vagyis Észak-Afrikából csónakokon kelnek át, és a Földközi-tengeren át Spanyolországba vagy Olaszországba, esetleg Máltára próbálnak eljutni az emberek.

A Frontex 2018-as adatokat rögzítő jelentésében azt írta: bár a migrációs nyomás az Európai Unió külső határain továbbra is jelentős,

nincs égető válság, az illegális bevándorlás szintje az egymást követő öt évet vizsgálva t

avaly a legalacsonyabb volt.

A dokumentum szerint az illegális bevándorlók száma 2017-hez képest tavaly több mint 150 ezerrel, mintegy 27 százalékkal csökkent, amely a 2015-ös, legmagasabb adatokat mutató évhez képest 92 százalékkal kevesebb.

De mi a helyzet a 2019-es adatokkal?

A Frontex táblázata szerint a magyar kormánynak abban igaza van, hogy idén valóban több bevándorló érkezett a kontinensre, mint korábban, de a 2015-ös helyzethez hasonlítani a mostanit finoman szólva is túlzás.

Négy évvel ezelőtt júliustól szeptemberig érkezett a legtöbb illegális bevándorló ránk vonatkozó nyugat-balkáni útvonalon keresztül, ezért ezt a három hónapot hasonlítottuk össze az idei adatokkal.

A hivatalos számok szerint tehát

2015-ben 111 447 illegális határátlépést regisztráltak a nyári hónapokban, 2019-ben ugyanebben az időszakban a szám 1458 volt.

A 2015-ös menekültválság ideje alatt ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy a szám még ennél is magasabb lehet, hiszen sokakat nem is regisztráltak a hatóságok, hanem tovább terelték őket Ausztria felé.

Ha az egész évet nézzük, 2019 január és szeptember között 7329 illegális határátlépést akadályoztak meg, a próbálkozók több mint fele afgán volt, a többiek Irakból, Iránból, Pakisztánból és Törökországból érkeztek. Négy éve a szír állampolgárok voltak többségben.

A hivatalos adatok csak szeptember végéig állnak rendelkezésre, de még így is legalább százezer bevándorló hiányzik ahhoz, hogy valóban a 2015-ös helyzethez lehessen hasonlítani a mostanit. A magyar rendőrség egyébként folyamatosan közzéteszi honlapján a migrációs helyzet alakulását, de csak 2016-tól, így ott nem tudtuk leellenőrizni a különbséget.

Két ország issza meg a levét

Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég Bécsben még egy fontos adatot említett: a magyar hatóságok értesülései szerint a nyugat-balkáni útvonalon már lassan 100 ezer a feltorlódott migránsok száma. A kijelentés főleg két országot érint: Görögországot és Bosznia-Hercegovinát. Az utóbbi hónapokban mindkét helyen megnövekedett a menedékkérők száma, a számuk helyett azonban sokkal nagyobb problémát jelent az elhelyezésük és a lassú eljárás.

A Boszniába érkező migránsok száma az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint is jelentősen emelkedett. 2018 kezdete óta összesen 41 ezren érkeztek az országba, ám a túlzsúfolt táborokban jelenleg 7500-an élnek – a szám tehát nem kevés, de igencsak elmarad a százezres nagyságtól. A leghírhedtebb helyen, a vucjaki táborban hétszázan várakoznak, a sátrakban sem elektromos áram, sem folyóvíz, sem pedig mosdók nincsenek.

Az itt élőket a kemény boszniai tél is próbára teszi, a legtöbben arra készülnek, hogy átjussanak Horvátországba, onnan pedig Nyugat-Európába mennek tovább. Magyarország azonban a hatóságok szigora miatt nincs a térképükön.

Jelenleg néhány tízezren várakoznak a görög szigeteken is, amelyeket a legjobban érint a menekültválság. November végén az ENSZ menekültügyi főbiztosa is „rendkívül nyugtalanítónak” nevezte a Leszbosz szigetén rekedt migránsok helyzetét, akik sokszor embertelen körülmények között várnak arra éveket, hogy a hatóságok elbírálják a kérelmüket. Jelenleg a háromezer fő befogadására alkalmas Moria menekülttáborban 15 ezren vannak. (A táborról és a görög hatóságok munkájáról ebben a riportunkban írtunk részletesebben.)

Németh Szilárd azzal is próbált félelmet kelteni, hogy a görög szigetekről a hatóságok folyamatosan hajóztatják a menedékkérőket a szárazföldre, jellemzően a Nyugat-Balkán irányába. A politikus csak azt felejtette el megemlíteni, hogy az embereket azért viszik el a szigetekről, mert ott nincs elég férőhely – és ugyanolyan táborokba kerülnek, mint korábban, az országot pedig nem hagyhatják el.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Ezeket a Kínából érkezett utasokat keresik, hogy megállítsák a gyilkos vírust
Orvosi segélykiáltása a kínai pokolból: Inkább rúgjanak ki, de mi is élni akarunk!
Döntős a budapesti Eb-n, és olimpiai résztvevő a magyar férfi vízilabdaválogatott
Hírhez tartozó kép:
Ezeket a Kínából érkezett utasokat keresik, hogy megállítsák a gyilkos vírust
Orvosi segélykiáltása a kínai pokolból: Inkább rúgjanak ki, de mi is élni akarunk!
Orvosi segélykiáltása a kínai pokolból: Inkább rúgjanak ki, de mi is élni akarunk!
Döntős a budapesti Eb-n, és olimpiai résztvevő a magyar férfi vízilabdaválogatott
Nem is anyakönyvezték és a kötelező védőoltásokat sem kapta meg ez a magyar kisgyerek
Rendőrök segítségével vettek el egy 4,5 hónapos babát egy családtól
Spiegel: Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból
Papagájrajongó fideszes mosná le Győrről a Borkai-foltot
Koronavírus: lezárták a Tiltott Várost Pekingben
Maga szerint ki a fas*zt érdekel Amerikában Ukrajna?
Koronavírus: Már 41-re nőtt az áldozatok száma
Megkönnyebbült a skálás gyilkos testvére, amikor megtudta, hogy Bene börtönben marad
Hivatalosan is Európában van a koronavírus - rohamtempóban szedi áldozatait
Vesztegetés: Hiába a jogerős ítélet, Kökény Attila nem érzi magát bűnösnek
Horror Orgoványban: 15 éves fiú hívta a zsarukat, miután megölte az apját
Hatalmas robbanás történt Houstonban
Több mint 100 kilót fogyott a legkövérebb gyerek
Ezért nem cseréli le a Coca-Cola a műanyag palackokat
Újabb drámai részletek derültek ki a németországi étteremben kitört lövöldözésről
Teljesen összeomlott a természet: Megérkeztek az első gólyák Afrikából
Kellemetlen helyzetbe hozták Győrfi Pált és családját: hiába tett panaszt
Koronavírus: elcsigázott orvosok elkeseredett küzdelmet folytatnak az emberek életéért
Betegség gyötri II. Erzsébetet
Aján Tamás határozottan állítja, nem függesztették fel
Kétségbeesett üzenetek a koronavírus miatt lezárt városból - lassan elfogy az élelem
Vasvári Vivien megmutatta az exével kötött 32 milliós kölcsönszerződést
Egy miskolci férfi összevizelt 60 kg kelkáposztát, 50 kg fejeskáposztát, 30 kg sárga burgonyát, 12 kg édesburgonyát és 5 kg céklát
16 percen át volt téma a magyar médiahelyzet az osztrák állami tévében
MÁV: Mindenki nyugodjon meg!
Egy nárcisztikus a lábát is képes eltörni azért, hogy vele foglalkozz
A gödrét kiásták de sose fog megépülni a ferihegyi parkolóház
Kívülről bedeszkázták a CEU laboratóriumának ablakait
Kubatov egy évvel a választások előtt szólt Borkainak, hogy elő fog kerülni egy jachtos videó
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Eltűnt, ismeretlen helyen lévő kislányt keres a rendőrség!
Migrációs összefoglalót közölt a rendőrség: 71 migránst akadályoztak meg abban, hogy Magyarország területére lépjenek
Koronavírus: 25-re nőtt a halottak száma
Tiborcz köre jár jól a Kútvölgyi kórház költöztetésével
Egy átlag magyar 20 ezer évi fizetését adták a haveri cégeknek Rogánék
Visszatért Habony Árpád
Kijutott a magyar női asztalitenisz csapat az olimpiára
Felírták az RTL munkatársainak a nevét, hogy még véletlenül se engedjék be őket
Négyen rángatták ki a kórházból a férfit, majd lelökték a lépcsőn Budapesten
Agyonlőtte magát egy ember a szerb parlament lépcsőjén
Soros György bejelentette, globális oktatási hálózatot indít
Az emberiség teljesen felkészületlen egy pusztító világjárványra
Sorra zárják le a városokat a járványtól sújtott tartományokban
Idő kérdése, mikor jelenik meg Magyarországon is a halálos koronavírus
Városokat vontak zárlat alá, iskolákat zártak be a koronavírus miatt
Brutális rablás Budapesten: szemüket, szájukat is befogták a nőknek
Trump visszavonta a vizek védelméről szóló rendelkezést
Négyen bántalmaztak egy férfit a kórházban Újbudán
Kiderítettük, hova és mennyiért repült Áder és Pintér
Habony műve a cigányozós-börtönös offenzíva
Tudósok életre keltették egy 3000 éves egyiptomi múmia hangját
Kulka vallomása: Zavarban vagyok attól, hogy néznek
Ezt üzente a győrieknek Karácsony Gergely
Nem kérnek a kanadaiak Harry hercegékből - petíciót indítottak
Jogerősen elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit
Ki fizeti Orbán indonéz repkedését?
Orbán: Jó esély van az együttműködésre a mérsékelt iszlám pártokkal
50 milliárdos hitelt ad az EU Magyarországnak tornateremre és iskolai uszodára
A magyarok szavazták meg a saját diktátorukat, háromszor is
Megjelent a 3 milliós négyzetméterár Budapesten
Üres lakásokat újít fel az ellenzéki vezetésű Terézváros, hogy aztán kiadja azokat
Minisztérium: a gyöngyöspatai gyerekek érdeke, hogy ne pénzzel kárpótolják őket
Magyarország az EU második legkorruptabb országa
Buda-Cash botrány: enyhítették a vádlottak büntetését
Koronavírus: Skóciában is kórházba került négy ember
Szaúd-Arábiában és Szingapúrban is megjelent a koronavírus
Steven Mnuchin: Greta Thunberg azután adjon elő Davosban, ha már főiskolán tanult közgazdaságtant
Holtan találták otthonában a korrupciós botrány egyik központi vádlottját
Életét vesztette két nyolcéves diák: balesetet szenvedett egy iskolabusz Németországban
Visszafizeti Trócsányi a kapott milliókat
Elkerülhetetlen a világjárvány
Hamarosan egészségügyi vészhelyzetet hirdethetnek ki a koronavírus miatt
Schobert Norbi és Réka üzent külföldről, még Orbán Viktornak is
Erdőkertesi rendőrkéselés: megszólalt a támadó apja
Az újabb Norbi videó még nagyobb port kavart - zsíros hajú kismamákról beszél a fitnesz guru
Gyurcsánynak nem adták ki a lázas gyerek gyógyszereit
Feketébe öltözve tiltakoznak a közművelődési dolgozók a megalázó fizetés ellen
Előre szólt az ellenzék, hogy botrány lesz a rabok kompenzációjából
Lokál: A köztévés interjúban Karácsony testbeszédén látszott, hogy nincs a helyzet magaslatán
Történelmi mélyponton a forint
Karácsony megakadályozná, hogy Debrecenbe vigyék a Természettudományi Múzeumot
Megúszhatnák a büntetést a török gyerek*mo*lesztálók
A padlásról a nézők ölébe pottyant egy nyest a Miskolci Nemzeti Színházban
Mikrobusszal karambolozott egy BMW a 4-es főúton
Puzsér ízekre szedte Schobert Norbit
Varga Mihály: minden fiatal család jusson lakáshoz
Rendőrségi összesítő: két esetben, összesen tíz határsértőt tartóztattak fel
Hamis forgalmival közlekedő BMW-t kapcsoltak le a rendőrök
A rendőrség a lakosság segítségét kéri - a képen látható srác rongálta meg a sorompót Debrecenben
Látogatási tilalom: Egyre több a megbetegedés az országban
A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
Most kiderül valóban a tudomása nélkül tettek-e meddővé egy nőt a miskolci kórházban
A végrehajtó sajnos nem tudta megnyitni a felcsúti alapítvány számláit tartalmazó pendrive-ot, ezért visszaküldte Felcsútra
Lezárták az új koronavírus kiindulópontjának számító 11 milliós város tömegközlekedési hálózatát
Rendőrnő mentett meg egy epilepsziás tacskót Budapesten
Felfüggesztette Aján Tamás elnököt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség
Ismét katasztrofális a helyzet Ausztráliában - újabb 3 férfi halt meg
Rendőrök vitték el Sólymos László szlovákiai környezetvédelmi minisztert
Ötmillió forintra büntették a Jászai Gellért-féle 4iG-t
Több mint tízmilliós lelépési pénzzel ment Brüsszelbe Trócsányi
Schobert Norbi: Hogy a családomat is támadják emiatt, az mások szegénységi bizonyítványa, emberi butaság és rosszindulat
Soltész Rezső: egészségügyi állapota miatt minden fellépését le kell mondania
Folyamatosan javulnak az SMA-s Levike eredményei
Közös otthonban tervezi a jövőt Puskás Peti és Dallos Bogi
Óriási baleset: káosz és dugó Budapesten
Eljárás indul a fertőzést okozó budaörsi szakrendelő ellen
Súlyosan megbetegedett Gyurcsány Ferenc lánya
M1 botrány: Felelősségre vonást szorgalmaz a MÚOSZ
115 millió forintra bírságolták meg a BKV-t és a BKK-t
Ötven év múlva fogjuk megérteni azt, hogy ma miben élünk
Semmi nem akadályozza, hogy az Egyesült Királyság jövő pénteken kilépjen az EU-ból
Halálos tragédia: Elütöttek egy embert az M5-ösön
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Greta Thunberg: Tegyenek úgy, mint ha mindennél jobban szeretnék a gyerekeiket
Karácsony: A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
El nem hiszed hova rejtette a lopott árut két szolnoki nő
Nem állt meg a busz a megállóban, megverte az utas a sofőrt
Szultáni fogadtatásban részesült Orbán Viktor Indonéziában
Bárdosi Sándor felesége is beleállt Schobert Norbiba
Mosóport evett, majd szomjan halt egy hároméves kislány
Betelt a pohár: Rubint Rékának elege lett
Dér Henit betámadták, mert megvédte Norbit
Így gyilkolhatták meg a Baranyai településen a törpespicc kutyát
Esélye sem volt a szomáliai férfi ellen: budapesti horror
Elfogtak egy férfit a XIII. kerületi gyilkossággal kapcsolatban
Gesztesi Károly fiának szívszorító vallomása
Elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára
Évekre börtönbe megy a rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól
A Coca-Cola a világ egyik legnagyobb műanyagszennyezője
Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben
Az egész országban el kell zárni a baromfikat
Légzsákproblémák: 6 millió autót hívnak vissza
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva