Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Több mint tízezer migráns hiányzik ahhoz, hogy Németh Szilárdnak igaza legyen  A fideszes politikus szerint a 2015-ös menekültválsághoz hasonló a helyzet a magyar határon, a hivatalos számok azonban egészen mást mutatnak.

Megszaporodtak a migrációs nyomással riogató hírek a kormánymédiában az elmúlt hetekben. Múlt csütörtökön Gulyás Gergely miniszter személyesen jelentette be a Kormányinfón, hogy a rendõrök két alagutat is találtak a szerb–magyar határszakaszon, a rendõrség egy nappal késõbb a földkupacokról készített fotókat is megmutatta.

Hétfõn már a Fidesz bevándorlásellenes kabinetje is összeült, a testületet maga Németh Szilárd hívta össze, mert úgy ítélték meg, hogy „a 2015-ös válsághelyzethez hasonló a mostani illegális migrációs helyzet a magyar határon”.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszámolójában úgy fogalmazott, hogy 2018-ban egész évben 6506 embert fogtak el a határon, naponta átlagosan 17-et. Idén viszont már november végéig több mint 12,5 ezren próbáltak illegálisan átlépni a határokon, naponta átlagosan 37-en.

„Minden eszközzel próbálkoznak: földön, föld alatt, vízen, kamionokon, vasúti kocsikon, kerítést átmászva, átvágva” – mondta a fideszes politikus, aki a vajdasági helyzetrõl is apokaliptikus képet festett.

Nagy a veszély, a lakosság fél

– idézte a határon túli magyarok képviselõit. Szerdán rátett még egy lapáttal: Kontrát Károly belügyi államtitkárral beszélt a határkerítés elõtt a fokozódó migrációs nyomásról.

Jönnek, de nem annyian

Azt nem nehéz észrevenni, hogy a Fidesz kommunikációja megváltozott az önkormányzati választások után: a kampányban migránsok betelepítésével megvádolt ellenzékkel szemben például meglepõ módon békülékeny hangnemet ütöttek meg, de ahogy teltek a hetek, úgy kezdtek el szaporodni a migrációs veszélyhelyzetre figyelmeztetõ kijelentések. Németh Szilárd elõtt nem sokkal például Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt arról Bécsben, hogy „a Nyugat-Balkánon már lassan 100 ezer a feltorlódott migránsok száma”.

Közelebbrõl megvizsgálva a hivatalos számokat és a hozzá kapcsolódó kommunikációt azonban több furcsaság is feltûnik, és most nem csak arra gondolunk, miért fél évvel az alagutak felfedezése után jutott eszébe a rendõrségnek, hogy nyilvánosságra hozza azok létezését. (Biztonsági okokból még elképzelhetõ egy késõbbi kommunikáció, ennek azonban némileg ellentmond, hogy a hatóságok szerint már rég betemették a gödröket.)

Az Európai Unióban jelentett illegális határátlépéseket az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (korábbi nevén Frontex) regisztrálja. Minden ország hatóságainak kötelezõen jelentenie kell, hány embert tartóztattak fel a schengeni határokon – ide tartozik Magyarország is. Az uniós ügynökség az adatokat ezután egy nyilvános Excel-táblázatba tölti fel, így régiókra és állampolgárságra lebontva lehet ellenõrizni, hány illegális határátlépés történt.

Magyarország a nyugat-balkáni útvonalon fekszik, jellemzõen azok a menekültek jönnek erre, akik Törökországból indulnak útnak, majd Görögországba átkelve szárazföldön folytatják tovább az útjukat. Bár a magyar kormány szereti a határkerítés sikerének beállítani, valójában a Törökország és az Európai Unió között kötött megállapodásnak köszönhetõ, hogy 2016 óta ezen az útvonalon lényegesen lecsökkent az illegális bevándorlók száma. Jelenleg az úgynevezett mediterrán útvonal a legnépszerûbb, vagyis Észak-Afrikából csónakokon kelnek át, és a Földközi-tengeren át Spanyolországba vagy Olaszországba, esetleg Máltára próbálnak eljutni az emberek.

A Frontex 2018-as adatokat rögzítõ jelentésében azt írta: bár a migrációs nyomás az Európai Unió külsõ határain továbbra is jelentõs,

nincs égetõ válság, az illegális bevándorlás szintje az egymást követõ öt évet vizsgálva tavaly a legalacsonyabb volt.

A dokumentum szerint az illegális bevándorlók száma 2017-hez képest tavaly több mint 150 ezerrel, mintegy 27 százalékkal csökkent, amely a 2015-ös, legmagasabb adatokat mutató évhez képest 92 százalékkal kevesebb.

De mi a helyzet a 2019-es adatokkal?

A Frontex táblázata szerint a magyar kormánynak abban igaza van, hogy idén valóban több bevándorló érkezett a kontinensre, mint korábban, de a 2015-ös helyzethez hasonlítani a mostanit finoman szólva is túlzás.

Négy évvel ezelõtt júliustól szeptemberig érkezett a legtöbb illegális bevándorló ránk vonatkozó nyugat-balkáni útvonalon keresztül, ezért ezt a három hónapot hasonlítottuk össze az idei adatokkal.

A hivatalos számok szerint tehát

2015-ben 111 447 illegális határátlépést regisztráltak a nyári hónapokban, 2019-ben ugyanebben az idõszakban a szám 1458 volt.

A 2015-ös menekültválság ideje alatt ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy a szám még ennél is magasabb lehet, hiszen sokakat nem is regisztráltak a hatóságok, hanem tovább terelték õket Ausztria felé.

Ha az egész évet nézzük, 2019 január és szeptember között 7329 illegális határátlépést akadályoztak meg, a próbálkozók több mint fele afgán volt, a többiek Irakból, Iránból, Pakisztánból és Törökországból érkeztek. Négy éve a szír állampolgárok voltak többségben.

A hivatalos adatok csak szeptember végéig állnak rendelkezésre, de még így is legalább százezer bevándorló hiányzik ahhoz, hogy valóban a 2015-ös helyzethez lehessen hasonlítani a mostanit. A magyar rendõrség egyébként folyamatosan közzéteszi honlapján a migrációs helyzet alakulását, de csak 2016-tól, így ott nem tudtuk leellenõrizni a különbséget.

Két ország issza meg a levét

Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég Bécsben még egy fontos adatot említett: a magyar hatóságok értesülései szerint a nyugat-balkáni útvonalon már lassan 100 ezer a feltorlódott migránsok száma. A kijelentés fõleg két országot érint: Görögországot és Bosznia-Hercegovinát. Az utóbbi hónapokban mindkét helyen megnövekedett a menedékkérõk száma, a számuk helyett azonban sokkal nagyobb problémát jelent az elhelyezésük és a lassú eljárás.

A Boszniába érkezõ migránsok száma az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint is jelentõsen emelkedett. 2018 kezdete óta összesen 41 ezren érkeztek az országba, ám a túlzsúfolt táborokban jelenleg 7500-an élnek – a szám tehát nem kevés, de igencsak elmarad a százezres nagyságtól. A leghírhedtebb helyen, a vucjaki táborban hétszázan várakoznak, a sátrakban sem elektromos áram, sem folyóvíz, sem pedig mosdók nincsenek.

Az itt élõket a kemény boszniai tél is próbára teszi, a legtöbben arra készülnek, hogy átjussanak Horvátországba, onnan pedig Nyugat-Európába mennek tovább. Magyarország azonban a hatóságok szigora miatt nincs a térképükön.

Jelenleg néhány tízezren várakoznak a görög szigeteken is, amelyeket a legjobban érint a menekültválság. November végén az ENSZ menekültügyi fõbiztosa is „rendkívül nyugtalanítónak” nevezte a Leszbosz szigetén rekedt migránsok helyzetét, akik sokszor embertelen körülmények között várnak arra éveket, hogy a hatóságok elbírálják a kérelmüket. Jelenleg a háromezer fõ befogadására alkalmas Moria menekülttáborban 15 ezren vannak. (A táborról és a görög hatóságok munkájáról ebben a riportunkban írtunk részletesebben.)

Németh Szilárd azzal is próbált félelmet kelteni, hogy a görög szigetekrõl a hatóságok folyamatosan hajóztatják a menedékkérõket a szárazföldre, jellemzõen a Nyugat-Balkán irányába. A politikus csak azt felejtette el megemlíteni, hogy az embereket azért viszik el a szigetekrõl, mert ott nincs elég férõhely – és ugyanolyan táborokba kerülnek, mint korábban, az országot pedig nem hagyhatják el.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Hosszú betegség után 47 évesen meghalt a magyar tévés
Hivatalos: nem vonták meg Borkai kb. 330 ezres járadékát
Azonnal figyelmeztette Brüsszel Lukasenkát
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Nagy elhatározás kell ahhoz, hogy valaki a katonai szolgálatot válassza hivatásul. A civil életből érkező lelkes jelentkezőknek az egyenruhások - elsőre bonyolult - szokatlan világa sok k...
  
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
A migránstömeg miatti fertőzési veszély a korábbi időszakhoz képest jelentősen emelkedett - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna vasárnap ...
  
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Alaposan felkavarta a kedélyeket a bejrúti robbanás a Várpalota melletti Pétfürdőn. Nem véletlenül: a libanoni főváros kikötőjében 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, elképesztő ...
  
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Augusztus 12. hivatalosan is a fiatalok világnapja, amelynek alkalmából Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy videót...
  
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Magyarország — Eddig meglehetősen keveset lehetett hallani Süli Jánosról (64), most azonban talán többen az emlékezetükbe vésik majd a nevét. Sülit 2017-ben nevezték ki a Paksi Atomerő...
  
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
Egy szóváltást követően késeltek meg egy fűnyíró férfit Marcaliban. Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett az a férfi, akit kedden délelőtt szúrtak hátba Marcaliban. A sé...
  
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Kötetlen beszélgetéseket láthatunk majd a Life Tv ősz elején induló, Összezárva Hajdú Péterrel című műsorában, amelynek első vendége Demcsák Zsuzsa lesz: a tévés elárulta, kifejez...
  
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Nyílt levélben közölték a balatonakarattyaiak. megelégelték, hogy Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja rendkívül nagy forgalmat generál környékükön: a balatoni város lakóközöss...
  
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
Kiderült: még az étterem vezetője is Busai Attiláék felé rúgott, amikor a labdarúgót agyba-főbe verték a napokban. Ahogyan azt korábban a Blikk is megírta, egyik olvasónk szemtanúja v...
  
Egy orosz fővállalkozó akar ismét vásárolni Pakson
Augusztus 10-ig jelentkezhettek az érdeklődő cégek a még július 29-én kiírt tenderre. Az új paksi blokk építését bonyolító, orosz tulajdonú ASZE Mérnöki Vállalat Rt. viszonylagos r...
  
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés. ...
  
Bekövetkezett amitől féltek - Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet
A fehérorosz elnök az internet lekapcsolásával akar véget vetni a tüntetéseknek. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök gyakorlatilag lekapcsoltatta az internetet egész Fehéroroszországb...
  
Gödi botrány: Újabb 30 napra felfüggesztették a polgármestert
Egy kis híján botrányba fulladt ülésen szavazta meg a gödi képviselőtestület Balogh Csaba újabb felfüggesztését. A gödi képviselőtestület augusztus 11-i, nyilvános ülésén újabb...
  
Az USa bajban van: Egy nap alatt 52 ezer új fertőzött
Így már 5,1 milliónál is több esetet regisztráltak az országban. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint az Egyesült Államokban kedden több mint 52 ezer...
  
Kutya meleg lesz, de ez még nem minden
Estére mindenhol kiderül az ég. A keleti, északkeleti megyékben gyengén felhős, napos idő lesz, az ország nyugati és délnyugati részén azonban számítani lehet záporra, zivatarra. A ...
  
Vészjósló a szállodaszövetség kijelentése a turizmusról
A kieső külföldi vendégéjszakákat semmi nem tudja pótolni a fővárosban a szövetség szerint. Majd egy évig biztosan nem fog helyreállni a budapesti turizmus" – mondta a szerdai V...
  
A tudósvilág fél az orosz vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
Míg Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az országa által kifejlesztett koronavírus-oltás tökéletesen működik, a világ tudósai közül többen egyáltalán nem bíznak a szavaiban. A keve...
  
A tudósvilág fél az orosz koronavírus-vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
Míg Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az országa által kifejlesztett koronavírus-oltás tökéletesen működik, a világ tudósai közül többen egyáltalán nem bíznak a szavaiban. A keve...
  
Újabb 11 honvédelmi sportközpont építésébe kezd bele Orbán
Egy keddi kormányhatározat szerint újabb 11 honvédelmi sportközpont építését vette tervbe a kormány. Ezek olyan lőterekkel is rendelkező multifunkcionális szabadidős sportlétesítménye...
  
Fehéroroszország: már újságírókra és tüntetőkre is rátámadtak a rendőrök
A rendőri erőszak sem fogja vissza a hetek óta zajló, de a vasárnapi elnökválasztás után új erőre kapó fehéroroszországi tüntetéseket. A rendőrök számos beszámoló szerint brutáli...
  
Alig fél percet szánt az M1 Híradója a fehéroroszországi helyzetnek
Csak pár mondatban foglalkozott az M1 kedd esti, közel egyórás Híradója a fehéroroszországi elnökválasztással és az azt követő tüntetésekkel. A közmédia hírműsorában az ötödik...
  
Soros üzent: Magyarországot elfoglalta az Európai Unió egyik legnagyobb belső ellensége
Kilencvenedik születésnapja alkalmából készített interjút Soros Györggyel a Népszava. A Nyílt Társadalom Alapítványokat létrehozó magyar-amerikai üzletember főként a közös európai...
  
Keményen bünteti az infláció a nyugdíjasokat
Hét hónap átlagában már közel 4 százalékos volt a kosaruk szerint számolt áremelkedés. Nincs megállás, tovább vágtatnak az élelmiszerárak, a Központi Statisztikai Hivatal friss jele...
  
Sokba van Mészáros Lőrincnek a horvát luxusvilla
Bár ez ebben az esetben nem igazán meglepő, ha azt nézzük, hogy gyakorlatilag egy alvó cég birtokolja a luxusvillát. Mondjuk is a részleteket. Egy teljesen ártatlannak tűnő hír nyomán d...
  
Segíts egy megosztással! - Utcára kerülhet a kislányával egy rákbeteg pécsi anya
Kovács Izabella Pécsett él az egyetemi városrészben az édesanyjával és 9 hónapos kislányával Míneával. A család néhány héttel ezelőtt rendkívül nehéz helyzetbe került, történe...
  
125 ember lehet érintett - A háziorvos asszisztense fertőződött meg Pilisborosjenőn
A pilisborosjenői háziorvos és az asszisztensnője is házi karanténban van koronavírus-fertőzés miatt. Az orvosnál a gyorsteszt negatív lett. A pilisborosjenői háziorvos asszisztense fert...
  
Fehéroroszországban lekapcsolták a netet - éleslőszerek használatára adhattak engedélyt a rendőröknek
Továbbra is folytatódnak a kormányellenes tüntetések Fehéroroszországban, de a tüntetők szerint nagyban lassítja a szervezkedésüket az, hogy a kormány országszerte blokkolja az internete...
  
Meghalt a fán akadt siklóernyős, akit egy honvédségi helikopterrel menteni próbálták
Július elején Vértesszőlősnél bajba jutott egy siklóernyős: fennakadt egy fán, de teljes épségben várta a segítséget. Aztán jött a honvédségi helikopter, és olyan nagy szelet kavart...
  
Balhé lesz mikor Orbán Viktor meglátja Székesfehérváron az ellenfél mezét
Augusztus 27-én lép pályára az Európa Liga selejtezőjében Székesfehérváron az ír Bohemian Orbán Viktor egyik kedvenc csapata, a Fehérvár ellen. Vélhetően olyan mezben, amin a menekült...
  
Vírus miatt kellett bezárni egy pápai óvodát
„Újabb intézményt kényszerül bezárni kedd (holnap) reggeltől az önkormányzat a fertőtlenítő takarítás idejére. Hétfőn 22 óra 45 perckor azt a tájékoztatást kaptunk, hogy a Vajda...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Több mint tízezer migráns hiányzik ahhoz, hogy Németh Szilárdnak igaza legyen


A fideszes politikus szerint a 2015-ös menekültválsághoz hasonló a helyzet a magyar határon, a hivatalos számok azonban egészen mást mutatnak.

Megszaporodtak a migrációs nyomással riogató hírek a kormánymédiában az elmúlt hetekben. Múlt csütörtökön Gulyás Gergely miniszter személyesen jelentette be a Kormányinfón, hogy a rendõrök két alagutat is találtak a szerb–magyar határszakaszon, a rendõrség egy nappal késõbb a földkupacokról készített fotókat is megmutatta.

Hétfõn már a Fidesz bevándorlásellenes kabinetje is összeült, a testületet maga Németh Szilárd hívta össze, mert úgy ítélték meg, hogy „a 2015-ös válsághelyzethez hasonló a mostani illegális migrációs helyzet a magyar határon”.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszámolójában úgy fogalmazott, hogy 2018-ban egész évben 6506 embert fogtak el a határon, naponta átlagosan 17-et. Idén viszont már november végéig több mint 12,5 ezren próbáltak illegálisan átlépni a határokon, naponta átlagosan 37-en.

„Minden eszközzel próbálkoznak: földön, föld alatt, vízen, kamionokon, vasúti kocsikon, kerítést átmászva, átvágva” – mondta a fideszes politikus, aki a vajdasági helyzetrõl is apokaliptikus képet festett.

Nagy a veszély, a lakosság fél

– idézte a határon túli magyarok képviselõit. Szerdán rátett még egy lapáttal: Kontrát Károly belügyi államtitkárral beszélt a határkerítés elõtt a fokozódó migrációs nyomásról.

Jönnek, de nem annyian

Azt nem nehéz észrevenni, hogy a Fidesz kommunikációja megváltozott az önkormányzati választások után: a kampányban migránsok betelepítésével megvádolt ellenzékkel szemben például meglepõ módon békülékeny hangnemet ütöttek meg, de ahogy teltek a hetek, úgy kezdtek el szaporodni a migrációs veszélyhelyzetre figyelmeztetõ kijelentések. Németh Szilárd elõtt nem sokkal például Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt arról Bécsben, hogy „a Nyugat-Balkánon már lassan 100 ezer a feltorlódott migránsok száma”.

Közelebbrõl megvizsgálva a hivatalos számokat és a hozzá kapcsolódó kommunikációt azonban több furcsaság is feltûnik, és most nem csak arra gondolunk, miért fél évvel az alagutak felfedezése után jutott eszébe a rendõrségnek, hogy nyilvánosságra hozza azok létezését. (Biztonsági okokból még elképzelhetõ egy késõbbi kommunikáció, ennek azonban némileg ellentmond, hogy a hatóságok szerint már rég betemették a gödröket.)

Az Európai Unióban jelentett illegális határátlépéseket az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (korábbi nevén Frontex) regisztrálja. Minden ország hatóságainak kötelezõen jelentenie kell, hány embert tartóztattak fel a schengeni határokon – ide tartozik Magyarország is. Az uniós ügynökség az adatokat ezután egy nyilvános Excel-táblázatba tölti fel, így régiókra és állampolgárságra lebontva lehet ellenõrizni, hány illegális határátlépés történt.

Magyarország a nyugat-balkáni útvonalon fekszik, jellemzõen azok a menekültek jönnek erre, akik Törökországból indulnak útnak, majd Görögországba átkelve szárazföldön folytatják tovább az útjukat. Bár a magyar kormány szereti a határkerítés sikerének beállítani, valójában a Törökország és az Európai Unió között kötött megállapodásnak köszönhetõ, hogy 2016 óta ezen az útvonalon lényegesen lecsökkent az illegális bevándorlók száma. Jelenleg az úgynevezett mediterrán útvonal a legnépszerûbb, vagyis Észak-Afrikából csónakokon kelnek át, és a Földközi-tengeren át Spanyolországba vagy Olaszországba, esetleg Máltára próbálnak eljutni az emberek.

A Frontex 2018-as adatokat rögzítõ jelentésében azt írta: bár a migrációs nyomás az Európai Unió külsõ határain továbbra is jelentõs,

nincs égetõ válság, az illegális bevándorlás szintje az egymást követõ öt évet vizsgálva tavaly a legalacsonyabb volt.

A dokumentum szerint az illegális bevándorlók száma 2017-hez képest tavaly több mint 150 ezerrel, mintegy 27 százalékkal csökkent, amely a 2015-ös, legmagasabb adatokat mutató évhez képest 92 százalékkal kevesebb.

De mi a helyzet a 2019-es adatokkal?

A Frontex táblázata szerint a magyar kormánynak abban igaza van, hogy idén valóban több bevándorló érkezett a kontinensre, mint korábban, de a 2015-ös helyzethez hasonlítani a mostanit finoman szólva is túlzás.

Négy évvel ezelõtt júliustól szeptemberig érkezett a legtöbb illegális bevándorló ránk vonatkozó nyugat-balkáni útvonalon keresztül, ezért ezt a három hónapot hasonlítottuk össze az idei adatokkal.

A hivatalos számok szerint tehát

2015-ben 111 447 illegális határátlépést regisztráltak a nyári hónapokban, 2019-ben ugyanebben az idõszakban a szám 1458 volt.

A 2015-ös menekültválság ideje alatt ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy a szám még ennél is magasabb lehet, hiszen sokakat nem is regisztráltak a hatóságok, hanem tovább terelték õket Ausztria felé.

Ha az egész évet nézzük, 2019 január és szeptember között 7329 illegális határátlépést akadályoztak meg, a próbálkozók több mint fele afgán volt, a többiek Irakból, Iránból, Pakisztánból és Törökországból érkeztek. Négy éve a szír állampolgárok voltak többségben.

A hivatalos adatok csak szeptember végéig állnak rendelkezésre, de még így is legalább százezer bevándorló hiányzik ahhoz, hogy valóban a 2015-ös helyzethez lehessen hasonlítani a mostanit. A magyar rendõrség egyébként folyamatosan közzéteszi honlapján a migrációs helyzet alakulását, de csak 2016-tól, így ott nem tudtuk leellenõrizni a különbséget.

Két ország issza meg a levét

Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég Bécsben még egy fontos adatot említett: a magyar hatóságok értesülései szerint a nyugat-balkáni útvonalon már lassan 100 ezer a feltorlódott migránsok száma. A kijelentés fõleg két országot érint: Görögországot és Bosznia-Hercegovinát. Az utóbbi hónapokban mindkét helyen megnövekedett a menedékkérõk száma, a számuk helyett azonban sokkal nagyobb problémát jelent az elhelyezésük és a lassú eljárás.

A Boszniába érkezõ migránsok száma az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint is jelentõsen emelkedett. 2018 kezdete óta összesen 41 ezren érkeztek az országba, ám a túlzsúfolt táborokban jelenleg 7500-an élnek – a szám tehát nem kevés, de igencsak elmarad a százezres nagyságtól. A leghírhedtebb helyen, a vucjaki táborban hétszázan várakoznak, a sátrakban sem elektromos áram, sem folyóvíz, sem pedig mosdók nincsenek.

Az itt élõket a kemény boszniai tél is próbára teszi, a legtöbben arra készülnek, hogy átjussanak Horvátországba, onnan pedig Nyugat-Európába mennek tovább. Magyarország azonban a hatóságok szigora miatt nincs a térképükön.

Jelenleg néhány tízezren várakoznak a görög szigeteken is, amelyeket a legjobban érint a menekültválság. November végén az ENSZ menekültügyi fõbiztosa is „rendkívül nyugtalanítónak” nevezte a Leszbosz szigetén rekedt migránsok helyzetét, akik sokszor embertelen körülmények között várnak arra éveket, hogy a hatóságok elbírálják a kérelmüket. Jelenleg a háromezer fõ befogadására alkalmas Moria menekülttáborban 15 ezren vannak. (A táborról és a görög hatóságok munkájáról ebben a riportunkban írtunk részletesebben.)

Németh Szilárd azzal is próbált félelmet kelteni, hogy a görög szigetekrõl a hatóságok folyamatosan hajóztatják a menedékkérõket a szárazföldre, jellemzõen a Nyugat-Balkán irányába. A politikus csak azt felejtette el megemlíteni, hogy az embereket azért viszik el a szigetekrõl, mert ott nincs elég férõhely – és ugyanolyan táborokba kerülnek, mint korábban, az országot pedig nem hagyhatják el.
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
Egy orosz fővállalkozó akar ismét vásárolni Pakson
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Bekövetkezett amitől féltek - Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet
Gödi botrány: Újabb 30 napra felfüggesztették a polgármestert
Az USa bajban van: Egy nap alatt 52 ezer új fertőzött
Kutya meleg lesz, de ez még nem minden
Vészjósló a szállodaszövetség kijelentése a turizmusról
A tudósvilág fél az orosz vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
A tudósvilág fél az orosz koronavírus-vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
Újabb 11 honvédelmi sportközpont építésébe kezd bele Orbán
Fehéroroszország: már újságírókra és tüntetőkre is rátámadtak a rendőrök
Alig fél percet szánt az M1 Híradója a fehéroroszországi helyzetnek
Soros üzent: Magyarországot elfoglalta az Európai Unió egyik legnagyobb belső ellensége
Keményen bünteti az infláció a nyugdíjasokat
Sokba van Mészáros Lőrincnek a horvát luxusvilla
Segíts egy megosztással! - Utcára kerülhet a kislányával egy rákbeteg pécsi anya
125 ember lehet érintett - A háziorvos asszisztense fertőződött meg Pilisborosjenőn
Fehéroroszországban lekapcsolták a netet - éleslőszerek használatára adhattak engedélyt a rendőröknek
Meghalt a fán akadt siklóernyős, akit egy honvédségi helikopterrel menteni próbálták
Balhé lesz mikor Orbán Viktor meglátja Székesfehérváron az ellenfél mezét
Vírus miatt kellett bezárni egy pápai óvodát
Orbán döntött: 7 milliárd megy kormánykommunikációra
Gáspár Evelin: Szeretném megmutatni Magyarországnak, hogy van egy másik oldalam is
Drágább lett a Balatonon szállást kivenni, mint Máltán
Tállai: négy év alatt 220 milliárddal többet kaptak a nyugdíjasok
Kiderült kik kapnak az 5,3 milliárdos segélycsomagból
Borkai megszólalt: Súlyos árat fizettem
Lövések a Fehér Háznál, Trumpot kimenekítették a sajtótájékoztatóról
Zuglói hotelszobát rohant le a TEK - de ki volt bent?
Mindjárt indul az iskola, de még mindig nem tudni, hogyan
Borkai megtörte a csendet - nyilatkozott
Hivatalos: nem vonták meg Borkai kb. 330 ezres járadékát
Csalók használják fel Varga Judit nevével és fotóival
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum