Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
A független színházakat kinyírja a kormány új terve  

Az önkormányzati választások eredménye miatti bosszút, a hevesedõ kultúrharc új állomását látja a fõváros vezetése és a színházi szakma érdekképviselete a kormány új törvényjavaslatában, amely szerintük „kompletten taccsra tenné” a teljes független színházi szférát az országban. Az EMMI egyelõre egy rövid közleményben igyekezett megnyugtatni a kedélyeket.

A kormány új törvényjavaslatáról elõször az Artportal.hu számolt be még kedd este: eszerint a 2020. január 1-jén hatályba lépõ módosítás megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot, másrészt az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezéséhez az emberi erõforrás-miniszter vétójogot kapna, harmadrészt megszüntetné a független színházak mûködési támogatását. Ez tehát nemcsak a budapesti, de a vidéki városok önkormányzati színházait is érinti, köztük az eddig is hányatott sorsú szombathelyi Weöres Sándor Színházat, vagy a pécsi Zsolnay Örökségkezelõt, melynek igazgatóját, Vincze Balázst novemberben épp az új városvezetés hívta vissza, kötelességszegõ magatartása miatt, és az új vezetõ kinevezéséhez már Kásler Miklós hozzájárulására is szükség lehet. Szintén alapjaiban változtatná meg a helyzetet ez a lépés az olyan fõvárosi színházaknál, mint a most is politikai támadások kereszttüzében álló Katona József Színház.
Karácsony: Ez nem történhet meg

Karácsony Gergely fõpolgármester a 24.hu cikkét megosztva a Facebook-oldalán reagált röviden a hírre: „Ez nem történhet meg! A miniszterelnök adott szava és az érvényben lévõ kormány-Budapest megállapodás szerint egyeztetni kell a városvezetéssel. És ha ez a kormányzati szándék komoly, én már tudom a választ: NEM!” – írta. Megkérdeztük a kulturális területet felügyelõ fõpolgármester-helyettest, Gy. Németh Erzsébetet, hogy tudnak-e bõvebben a tervezetrõl, de az még nem nyilvános. „A parlamenti frakcióvezetõ-helyettesünket megkérdeztem, de még nincs nyoma ilyen tartalmú elõterjesztésnek. Ez azonban, tudjuk, semmit sem jelent, teljes iparágakat tud egyik napról másikra tönkretenni ez a kormány, amely most már teljesen nyilvánvalóan a független színházak bedöntését tervezi, ha tényleg a parlament elé viszi ezt a törvényjavaslatot. Miután már a tao-támogatást is megvonta a független színházaktól, ez a lépés a végsõ ellehetetlenítésüket jelentené” – mondta Gy. Németh Erzsébet.

Arra a kérdésre, mit tudna tenni ebben a helyzetben a fõváros a független színházakért, azt mondta: „Ez mindenképpen széles körû összefogást igényel, és nemcsak a fõváros részérõl, hanem a kultúra mecénásainak is meg kell mozdulniuk, mert olyan értéket képviselnek a fõvárosi színházak, hogy ennek a megõrzéséért mindent el kell követnünk.”

Orbán Viktor így akar revansot venni

A tervezett módosítás a Fõvárosi Önkormányzat jogkörét is csorbítaná azzal, hogy miniszteri jóváhagyáshoz kötnék a színházigazgatói kinevezéseket, amelyekrõl jelenleg fenntartóként a fõváros dönt. „Én azt mondom, hogy el a kezekkel az önkormányzati színházaktól, minden önkormányzatnak joga az, hogy a saját maga által fenntartott színházak élére vezetõket találjon és kinevezzen. Ez gyakorlatilag azoknak a polgároknak a joga, akik az adott önkormányzat képviselõ-testületét megválasztották” – kommentálta az ötletet a fõpolgármester-helyettes, aki szerint

egyszerûen elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor úgy gondolja, hogy ha nem sikerült október 13-án a fõvárost megtartania, illetve az egyéb megyei jogú városokat, amelyek szintén tartanak fenn színházakat, akkor most így akar revansot venni. Ez ellen mindent meg fogunk tenni.

Gy. Németh szerint legkésõbb jövõ héten, a Fõvárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén tárgyalnak a kérdésrõl a fõpolgármester részvételével. Hogy pontosan mit tudnak tenni, arról még nem kívánt a sajtóban üzenni, de fontosnak tartja, hogy a fõvárosi önkormányzat a saját fenntartású színházait maga tudja irányítani, és ugyanilyen fontosnak tartja, hogy a jelenleg mûködõ alternatív és független színházak továbbra is mûködni tudjanak Budapesten és az egész országban.
Demeter Szilárd ötlete, hozzácsapták a színházakat is

Ez utóbbi viszont nem lesz könnyen megoldható, ha a kormány keresztülviszi a javaslatát, amelynek ötlete, úgy tudjuk, Demeter Szilárdtól, a Petõfi Irodalmi Múzeum fõigazgatójától származik, és általános védelmi narratíva van mögötte. Az idea az, hogy át kell alakítani a kultúrafinanszírozás teljes rendszerét, hogy eredményesebben álljon ellent a globalizáció káros hatásainak és építse a nemzeti identitást. (Demetert kerestük, de az illetékes minisztériumhoz irányított, azzal, hogy döntés-elõkészítõi anyagról nem áll módjában nyilatkozni, a javaslat beterjesztõje pedig az EMMI.) A javaslat eredetileg elsõsorban az NKA-ra vonatkozott, ehhez csapták hozzá a független színházakkal kapcsolatos rendelkezéseket. A Független Elõadó-mûvészeti Szövetség társelnöke, Zubek Adrienn szerint a módosítás a salátatörvény-jellegébõl adódóan mindenkit érint, már elindultak az egyeztetések a független színházak és a kõszínházak között – fõleg, mert nemcsak a független színházakat és táncszínházakat érinti, hanem a nemzetiségi és a szabadtéri színházakat is, ezekre ugyanaz a mûködtetési pályázat vonatkozik, amit most meg akarnak szüntetni: „Úgy tudjuk, hogy ezt a javaslat úgy rendezné, hogy az elõadó-mûvészeti törvénybõl kivesz két szót: jelenleg a»szakmai program megvalósításának és mûködésének támogatására« lehet pályázni, ebbõl kikerülne az »és mûködésének« kitétel, ami azt jelenti, hogy bár elvileg egyes programokra továbbra is lehet pályázatokat kiírni, de mûködésre nem, ami most kompletten kivégezné a teljes független színházi szférát, akár van infrastruktúrájuk az egyes színházaknak, akár nincs. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ez a nemzetiségi és a szabadtéri színházakra is igaz.”

Zubek Adrienn szerint ráadásul ez a lépés inkább kontraproduktív:

Amiért én ezt nemcsak felháborítónak, de a törvénytervezet beterjesztõje szempontjából is feleslegesnek is gondolom, az az, hogy összesen egymilliárd forintos pályázati keretrõl beszélünk, mindezt úgy, hogy a taó kompenzációval most áramlott be a területre 37 és fél milliárd forint, tehát teljesen szükségtelen lépés. Ennek a pénznek a többségét most megkérdõjelezhetõ hatékonyságú és célú pályázatokon szórják szét.

Szerinte szakmailag is „indokolatlan, hogy bármilyen miniszternek vétójoga legyen a színházi igazgatók kinevezésére, de a jelenlegi mammutminisztérium esetében végképp az, nem látom, hogy milyen szakmai alapja lenne erre, akárki is a miniszter.” Azt pedig, hogy az NKA-t kultúrstratégiai tanácsokkal helyettesítenék, amatõr elgondolásnak tartja: „Ez az egész szakmát meg kell rázza, politikai irányultságtól függetlenül, mert az NKA a mûvészeti önigazgatás utolsó letéteményese volt idáig. A tanácsról annyit tudunk, hogy ágazatonként jelölnének ki egy-egy fontos intézményt, és ezeknek a vezetõibõl állna össze, az döntene egyes pályázatokról, a tetején a miniszterrel. Ez finoman szólva is amatõr elgondolás, mert a kultúra egyszerûen nem így mûködik, arról nem is szólva, hogy összeférhetetlen is, hiszen regnáló intézményvezetõkrõl van szó.”
A minisztérium tiszta mûködési modellt teremtene és cáfol

Az EMMI szerda délután egy rövid, a törvénymódosítás szövegének ismerete nélkül azonban nehezen értelmezhetõ közleményben igyekezett megnyugtatni a kedélyeket:

A kulturális törvényjavaslat célja, hogy tiszta mûködési modellt teremtsen a kultúrában, így például a színházak fenntartásában és finanszírozásában. Az errõl szóló javaslat hamarosan az Országgyûlés elé kerül.

A Nemzeti Kulturális Alap nem szûnik meg, hanem megújul. A javaslat semmilyen módon nem változtat az önkormányzatok kötelezõ és önként vállalt feladatain, sem a kultúrában, sem más területen. A javaslat a kulturális intézmények, például a színházak lehetséges mûködési modelljét átláthatóbbá teszi.

Színházat önként vállalt feladataként fenntarthat egy önkormányzat, vagy fenntarthat az állam, de lehet vegyes – önkormányzati és állami – fenntartású és finanszírozású is, és ennek megfelelõen alakulnának a fenntartói jogok is. Tehát egy, a Fõvárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fõvárosi színház mûködésébe az állam, a minisztérium nem szól bele. Így nemhogy csökkenne az önkormányzatok önállósága ezen a téren, hanem nõ.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Hosszú betegség után 47 évesen meghalt a magyar tévés
Hivatalos: nem vonták meg Borkai kb. 330 ezres járadékát
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Nagy elhatározás kell ahhoz, hogy valaki a katonai szolgálatot válassza hivatásul. A civil életből érkező lelkes jelentkezőknek az egyenruhások - elsőre bonyolult - szokatlan világa sok k...
  
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
A migránstömeg miatti fertőzési veszély a korábbi időszakhoz képest jelentősen emelkedett - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna vasárnap ...
  
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Alaposan felkavarta a kedélyeket a bejrúti robbanás a Várpalota melletti Pétfürdőn. Nem véletlenül: a libanoni főváros kikötőjében 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, elképesztő ...
  
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Augusztus 12. hivatalosan is a fiatalok világnapja, amelynek alkalmából Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy videót...
  
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Magyarország — Eddig meglehetősen keveset lehetett hallani Süli Jánosról (64), most azonban talán többen az emlékezetükbe vésik majd a nevét. Sülit 2017-ben nevezték ki a Paksi Atomerő...
  
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
Egy szóváltást követően késeltek meg egy fűnyíró férfit Marcaliban. Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett az a férfi, akit kedden délelőtt szúrtak hátba Marcaliban. A sé...
  
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Kötetlen beszélgetéseket láthatunk majd a Life Tv ősz elején induló, Összezárva Hajdú Péterrel című műsorában, amelynek első vendége Demcsák Zsuzsa lesz: a tévés elárulta, kifejez...
  
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Nyílt levélben közölték a balatonakarattyaiak. megelégelték, hogy Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja rendkívül nagy forgalmat generál környékükön: a balatoni város lakóközöss...
  
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
Kiderült: még az étterem vezetője is Busai Attiláék felé rúgott, amikor a labdarúgót agyba-főbe verték a napokban. Ahogyan azt korábban a Blikk is megírta, egyik olvasónk szemtanúja v...
  
Egy orosz fővállalkozó akar ismét vásárolni Pakson
Augusztus 10-ig jelentkezhettek az érdeklődő cégek a még július 29-én kiírt tenderre. Az új paksi blokk építését bonyolító, orosz tulajdonú ASZE Mérnöki Vállalat Rt. viszonylagos r...
  
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés. ...
  
Bekövetkezett amitől féltek - Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet
A fehérorosz elnök az internet lekapcsolásával akar véget vetni a tüntetéseknek. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök gyakorlatilag lekapcsoltatta az internetet egész Fehéroroszországb...
  
Gödi botrány: Újabb 30 napra felfüggesztették a polgármestert
Egy kis híján botrányba fulladt ülésen szavazta meg a gödi képviselőtestület Balogh Csaba újabb felfüggesztését. A gödi képviselőtestület augusztus 11-i, nyilvános ülésén újabb...
  
Az USa bajban van: Egy nap alatt 52 ezer új fertőzött
Így már 5,1 milliónál is több esetet regisztráltak az országban. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint az Egyesült Államokban kedden több mint 52 ezer...
  
Kutya meleg lesz, de ez még nem minden
Estére mindenhol kiderül az ég. A keleti, északkeleti megyékben gyengén felhős, napos idő lesz, az ország nyugati és délnyugati részén azonban számítani lehet záporra, zivatarra. A ...
  
Vészjósló a szállodaszövetség kijelentése a turizmusról
A kieső külföldi vendégéjszakákat semmi nem tudja pótolni a fővárosban a szövetség szerint. Majd egy évig biztosan nem fog helyreállni a budapesti turizmus" – mondta a szerdai V...
  
A tudósvilág fél az orosz vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
Míg Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az országa által kifejlesztett koronavírus-oltás tökéletesen működik, a világ tudósai közül többen egyáltalán nem bíznak a szavaiban. A keve...
  
A tudósvilág fél az orosz koronavírus-vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
Míg Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az országa által kifejlesztett koronavírus-oltás tökéletesen működik, a világ tudósai közül többen egyáltalán nem bíznak a szavaiban. A keve...
  
Újabb 11 honvédelmi sportközpont építésébe kezd bele Orbán
Egy keddi kormányhatározat szerint újabb 11 honvédelmi sportközpont építését vette tervbe a kormány. Ezek olyan lőterekkel is rendelkező multifunkcionális szabadidős sportlétesítménye...
  
Fehéroroszország: már újságírókra és tüntetőkre is rátámadtak a rendőrök
A rendőri erőszak sem fogja vissza a hetek óta zajló, de a vasárnapi elnökválasztás után új erőre kapó fehéroroszországi tüntetéseket. A rendőrök számos beszámoló szerint brutáli...
  
Alig fél percet szánt az M1 Híradója a fehéroroszországi helyzetnek
Csak pár mondatban foglalkozott az M1 kedd esti, közel egyórás Híradója a fehéroroszországi elnökválasztással és az azt követő tüntetésekkel. A közmédia hírműsorában az ötödik...
  
Soros üzent: Magyarországot elfoglalta az Európai Unió egyik legnagyobb belső ellensége
Kilencvenedik születésnapja alkalmából készített interjút Soros Györggyel a Népszava. A Nyílt Társadalom Alapítványokat létrehozó magyar-amerikai üzletember főként a közös európai...
  
Keményen bünteti az infláció a nyugdíjasokat
Hét hónap átlagában már közel 4 százalékos volt a kosaruk szerint számolt áremelkedés. Nincs megállás, tovább vágtatnak az élelmiszerárak, a Központi Statisztikai Hivatal friss jele...
  
Sokba van Mészáros Lőrincnek a horvát luxusvilla
Bár ez ebben az esetben nem igazán meglepő, ha azt nézzük, hogy gyakorlatilag egy alvó cég birtokolja a luxusvillát. Mondjuk is a részleteket. Egy teljesen ártatlannak tűnő hír nyomán d...
  
Segíts egy megosztással! - Utcára kerülhet a kislányával egy rákbeteg pécsi anya
Kovács Izabella Pécsett él az egyetemi városrészben az édesanyjával és 9 hónapos kislányával Míneával. A család néhány héttel ezelőtt rendkívül nehéz helyzetbe került, történe...
  
125 ember lehet érintett - A háziorvos asszisztense fertőződött meg Pilisborosjenőn
A pilisborosjenői háziorvos és az asszisztensnője is házi karanténban van koronavírus-fertőzés miatt. Az orvosnál a gyorsteszt negatív lett. A pilisborosjenői háziorvos asszisztense fert...
  
Fehéroroszországban lekapcsolták a netet - éleslőszerek használatára adhattak engedélyt a rendőröknek
Továbbra is folytatódnak a kormányellenes tüntetések Fehéroroszországban, de a tüntetők szerint nagyban lassítja a szervezkedésüket az, hogy a kormány országszerte blokkolja az internete...
  
Meghalt a fán akadt siklóernyős, akit egy honvédségi helikopterrel menteni próbálták
Július elején Vértesszőlősnél bajba jutott egy siklóernyős: fennakadt egy fán, de teljes épségben várta a segítséget. Aztán jött a honvédségi helikopter, és olyan nagy szelet kavart...
  
Balhé lesz mikor Orbán Viktor meglátja Székesfehérváron az ellenfél mezét
Augusztus 27-én lép pályára az Európa Liga selejtezőjében Székesfehérváron az ír Bohemian Orbán Viktor egyik kedvenc csapata, a Fehérvár ellen. Vélhetően olyan mezben, amin a menekült...
  
Vírus miatt kellett bezárni egy pápai óvodát
„Újabb intézményt kényszerül bezárni kedd (holnap) reggeltől az önkormányzat a fertőtlenítő takarítás idejére. Hétfőn 22 óra 45 perckor azt a tájékoztatást kaptunk, hogy a Vajda...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
A független színházakat kinyírja a kormány új terve
Az önkormányzati választások eredménye miatti bosszút, a hevesedõ kultúrharc új állomását látja a fõváros vezetése és a színházi szakma érdekképviselete a kormány új törvényjavaslatában, amely szerintük „kompletten taccsra tenné” a teljes független színházi szférát az országban. Az EMMI egyelõre egy rövid közleményben igyekezett megnyugtatni a kedélyeket.

A kormány új törvényjavaslatáról elõször az Artportal.hu számolt be még kedd este: eszerint a 2020. január 1-jén hatályba lépõ módosítás megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot, másrészt az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezéséhez az emberi erõforrás-miniszter vétójogot kapna, harmadrészt megszüntetné a független színházak mûködési támogatását. Ez tehát nemcsak a budapesti, de a vidéki városok önkormányzati színházait is érinti, köztük az eddig is hányatott sorsú szombathelyi Weöres Sándor Színházat, vagy a pécsi Zsolnay Örökségkezelõt, melynek igazgatóját, Vincze Balázst novemberben épp az új városvezetés hívta vissza, kötelességszegõ magatartása miatt, és az új vezetõ kinevezéséhez már Kásler Miklós hozzájárulására is szükség lehet. Szintén alapjaiban változtatná meg a helyzetet ez a lépés az olyan fõvárosi színházaknál, mint a most is politikai támadások kereszttüzében álló Katona József Színház.
Karácsony: Ez nem történhet meg

Karácsony Gergely fõpolgármester a 24.hu cikkét megosztva a Facebook-oldalán reagált röviden a hírre: „Ez nem történhet meg! A miniszterelnök adott szava és az érvényben lévõ kormány-Budapest megállapodás szerint egyeztetni kell a városvezetéssel. És ha ez a kormányzati szándék komoly, én már tudom a választ: NEM!” – írta. Megkérdeztük a kulturális területet felügyelõ fõpolgármester-helyettest, Gy. Németh Erzsébetet, hogy tudnak-e bõvebben a tervezetrõl, de az még nem nyilvános. „A parlamenti frakcióvezetõ-helyettesünket megkérdeztem, de még nincs nyoma ilyen tartalmú elõterjesztésnek. Ez azonban, tudjuk, semmit sem jelent, teljes iparágakat tud egyik napról másikra tönkretenni ez a kormány, amely most már teljesen nyilvánvalóan a független színházak bedöntését tervezi, ha tényleg a parlament elé viszi ezt a törvényjavaslatot. Miután már a tao-támogatást is megvonta a független színházaktól, ez a lépés a végsõ ellehetetlenítésüket jelentené” – mondta Gy. Németh Erzsébet.

Arra a kérdésre, mit tudna tenni ebben a helyzetben a fõváros a független színházakért, azt mondta: „Ez mindenképpen széles körû összefogást igényel, és nemcsak a fõváros részérõl, hanem a kultúra mecénásainak is meg kell mozdulniuk, mert olyan értéket képviselnek a fõvárosi színházak, hogy ennek a megõrzéséért mindent el kell követnünk.”

Orbán Viktor így akar revansot venni

A tervezett módosítás a Fõvárosi Önkormányzat jogkörét is csorbítaná azzal, hogy miniszteri jóváhagyáshoz kötnék a színházigazgatói kinevezéseket, amelyekrõl jelenleg fenntartóként a fõváros dönt. „Én azt mondom, hogy el a kezekkel az önkormányzati színházaktól, minden önkormányzatnak joga az, hogy a saját maga által fenntartott színházak élére vezetõket találjon és kinevezzen. Ez gyakorlatilag azoknak a polgároknak a joga, akik az adott önkormányzat képviselõ-testületét megválasztották” – kommentálta az ötletet a fõpolgármester-helyettes, aki szerint

egyszerûen elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor úgy gondolja, hogy ha nem sikerült október 13-án a fõvárost megtartania, illetve az egyéb megyei jogú városokat, amelyek szintén tartanak fenn színházakat, akkor most így akar revansot venni. Ez ellen mindent meg fogunk tenni.

Gy. Németh szerint legkésõbb jövõ héten, a Fõvárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén tárgyalnak a kérdésrõl a fõpolgármester részvételével. Hogy pontosan mit tudnak tenni, arról még nem kívánt a sajtóban üzenni, de fontosnak tartja, hogy a fõvárosi önkormányzat a saját fenntartású színházait maga tudja irányítani, és ugyanilyen fontosnak tartja, hogy a jelenleg mûködõ alternatív és független színházak továbbra is mûködni tudjanak Budapesten és az egész országban.
Demeter Szilárd ötlete, hozzácsapták a színházakat is

Ez utóbbi viszont nem lesz könnyen megoldható, ha a kormány keresztülviszi a javaslatát, amelynek ötlete, úgy tudjuk, Demeter Szilárdtól, a Petõfi Irodalmi Múzeum fõigazgatójától származik, és általános védelmi narratíva van mögötte. Az idea az, hogy át kell alakítani a kultúrafinanszírozás teljes rendszerét, hogy eredményesebben álljon ellent a globalizáció káros hatásainak és építse a nemzeti identitást. (Demetert kerestük, de az illetékes minisztériumhoz irányított, azzal, hogy döntés-elõkészítõi anyagról nem áll módjában nyilatkozni, a javaslat beterjesztõje pedig az EMMI.) A javaslat eredetileg elsõsorban az NKA-ra vonatkozott, ehhez csapták hozzá a független színházakkal kapcsolatos rendelkezéseket. A Független Elõadó-mûvészeti Szövetség társelnöke, Zubek Adrienn szerint a módosítás a salátatörvény-jellegébõl adódóan mindenkit érint, már elindultak az egyeztetések a független színházak és a kõszínházak között – fõleg, mert nemcsak a független színházakat és táncszínházakat érinti, hanem a nemzetiségi és a szabadtéri színházakat is, ezekre ugyanaz a mûködtetési pályázat vonatkozik, amit most meg akarnak szüntetni: „Úgy tudjuk, hogy ezt a javaslat úgy rendezné, hogy az elõadó-mûvészeti törvénybõl kivesz két szót: jelenleg a»szakmai program megvalósításának és mûködésének támogatására« lehet pályázni, ebbõl kikerülne az »és mûködésének« kitétel, ami azt jelenti, hogy bár elvileg egyes programokra továbbra is lehet pályázatokat kiírni, de mûködésre nem, ami most kompletten kivégezné a teljes független színházi szférát, akár van infrastruktúrájuk az egyes színházaknak, akár nincs. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ez a nemzetiségi és a szabadtéri színházakra is igaz.”

Zubek Adrienn szerint ráadásul ez a lépés inkább kontraproduktív:

Amiért én ezt nemcsak felháborítónak, de a törvénytervezet beterjesztõje szempontjából is feleslegesnek is gondolom, az az, hogy összesen egymilliárd forintos pályázati keretrõl beszélünk, mindezt úgy, hogy a taó kompenzációval most áramlott be a területre 37 és fél milliárd forint, tehát teljesen szükségtelen lépés. Ennek a pénznek a többségét most megkérdõjelezhetõ hatékonyságú és célú pályázatokon szórják szét.

Szerinte szakmailag is „indokolatlan, hogy bármilyen miniszternek vétójoga legyen a színházi igazgatók kinevezésére, de a jelenlegi mammutminisztérium esetében végképp az, nem látom, hogy milyen szakmai alapja lenne erre, akárki is a miniszter.” Azt pedig, hogy az NKA-t kultúrstratégiai tanácsokkal helyettesítenék, amatõr elgondolásnak tartja: „Ez az egész szakmát meg kell rázza, politikai irányultságtól függetlenül, mert az NKA a mûvészeti önigazgatás utolsó letéteményese volt idáig. A tanácsról annyit tudunk, hogy ágazatonként jelölnének ki egy-egy fontos intézményt, és ezeknek a vezetõibõl állna össze, az döntene egyes pályázatokról, a tetején a miniszterrel. Ez finoman szólva is amatõr elgondolás, mert a kultúra egyszerûen nem így mûködik, arról nem is szólva, hogy összeférhetetlen is, hiszen regnáló intézményvezetõkrõl van szó.”
A minisztérium tiszta mûködési modellt teremtene és cáfol

Az EMMI szerda délután egy rövid, a törvénymódosítás szövegének ismerete nélkül azonban nehezen értelmezhetõ közleményben igyekezett megnyugtatni a kedélyeket:

A kulturális törvényjavaslat célja, hogy tiszta mûködési modellt teremtsen a kultúrában, így például a színházak fenntartásában és finanszírozásában. Az errõl szóló javaslat hamarosan az Országgyûlés elé kerül.

A Nemzeti Kulturális Alap nem szûnik meg, hanem megújul. A javaslat semmilyen módon nem változtat az önkormányzatok kötelezõ és önként vállalt feladatain, sem a kultúrában, sem más területen. A javaslat a kulturális intézmények, például a színházak lehetséges mûködési modelljét átláthatóbbá teszi.

Színházat önként vállalt feladataként fenntarthat egy önkormányzat, vagy fenntarthat az állam, de lehet vegyes – önkormányzati és állami – fenntartású és finanszírozású is, és ennek megfelelõen alakulnának a fenntartói jogok is. Tehát egy, a Fõvárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fõvárosi színház mûködésébe az állam, a minisztérium nem szól bele. Így nemhogy csökkenne az önkormányzatok önállósága ezen a téren, hanem nõ.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
Egy orosz fővállalkozó akar ismét vásárolni Pakson
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Bekövetkezett amitől féltek - Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet
Gödi botrány: Újabb 30 napra felfüggesztették a polgármestert
Az USa bajban van: Egy nap alatt 52 ezer új fertőzött
Kutya meleg lesz, de ez még nem minden
Vészjósló a szállodaszövetség kijelentése a turizmusról
A tudósvilág fél az orosz vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
A tudósvilág fél az orosz koronavírus-vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
Újabb 11 honvédelmi sportközpont építésébe kezd bele Orbán
Fehéroroszország: már újságírókra és tüntetőkre is rátámadtak a rendőrök
Alig fél percet szánt az M1 Híradója a fehéroroszországi helyzetnek
Soros üzent: Magyarországot elfoglalta az Európai Unió egyik legnagyobb belső ellensége
Keményen bünteti az infláció a nyugdíjasokat
Sokba van Mészáros Lőrincnek a horvát luxusvilla
Segíts egy megosztással! - Utcára kerülhet a kislányával egy rákbeteg pécsi anya
125 ember lehet érintett - A háziorvos asszisztense fertőződött meg Pilisborosjenőn
Fehéroroszországban lekapcsolták a netet - éleslőszerek használatára adhattak engedélyt a rendőröknek
Meghalt a fán akadt siklóernyős, akit egy honvédségi helikopterrel menteni próbálták
Balhé lesz mikor Orbán Viktor meglátja Székesfehérváron az ellenfél mezét
Vírus miatt kellett bezárni egy pápai óvodát
Orbán döntött: 7 milliárd megy kormánykommunikációra
Gáspár Evelin: Szeretném megmutatni Magyarországnak, hogy van egy másik oldalam is
Drágább lett a Balatonon szállást kivenni, mint Máltán
Tállai: négy év alatt 220 milliárddal többet kaptak a nyugdíjasok
Kiderült kik kapnak az 5,3 milliárdos segélycsomagból
Borkai megszólalt: Súlyos árat fizettem
Lövések a Fehér Háznál, Trumpot kimenekítették a sajtótájékoztatóról
Zuglói hotelszobát rohant le a TEK - de ki volt bent?
Mindjárt indul az iskola, de még mindig nem tudni, hogyan
Borkai megtörte a csendet - nyilatkozott
Hivatalos: nem vonták meg Borkai kb. 330 ezres járadékát
Csalók használják fel Varga Judit nevével és fotóival
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum