thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.25
THE POST
           
25
A független színházakat kinyírja a kormány új terve
Ez is érdekelhet:
Szijjártó szerint felkészültünk a járványra és azonnal figyelmeztetést adnak ki ha szükséges
Indoklás nélkül mentette fel a posztjáról a kórházigazgatót Kásler
Hivatalos pofon Orbánnak: Félmillió támogatót veszített a Fidesz
Az önkormányzati választások eredménye miatti bosszút, a hevesedő kultúrharc új állomását látja a főváros vezetése és a színházi szakma érdekképviselete a kormány új törvényjavaslatában, amely szerintük „kompletten taccsra tenné” a teljes független színházi szférát az országban. Az EMMI egyelőre egy rövid közleményben igyekezett megnyugtatni a kedélyeket.

A kormány új törvényjavaslatáról először az Artportal.hu számolt be még kedd este: eszerint a 2020. január 1-jén hatályba lépő módosítás megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot, másrészt az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezéséhez az emberi erőforrás-miniszter vétójogot kapna, harmadrészt megszüntetné a független színházak működési támogatását. Ez tehát nemcsak a budapesti, de a vidéki városok önkormányzati színházait is érinti, köztük az eddig is hányatott sorsú szombathelyi Weöres Sándor Színházat, vagy a pécsi Zsolnay Örökségkezelőt, melynek igazgatóját, Vincze Balázst novemberben épp az új városvezetés hívta vissza, kötelességszegő magatartása miatt, és az új vezető kinevezéséhez már Kásler Miklós hozzájárulására is szükség lehet. Szintén alapjaiban változtatná meg a helyzetet ez a lépés az olyan fővárosi színházaknál, mint a most is politikai támadások kereszttüzében álló Katona József Színház.
Karácsony: Ez nem történhet meg

Karácsony Gergely főpolgármester a 24.hu cikkét megosztva a Facebook-oldalán reagált röviden a hírre: „Ez nem történhet meg! A miniszterelnök adott szava és az érvényben lévő kormány-Budapest megállapodás szerint egyeztetni kell a városvezetéssel. És ha ez a kormányzati szándék komoly, én már tudom a választ: NEM!” – írta. Megkérdeztük a kulturális területet felügyelő főpolgármester-helyettest, Gy. Németh Erzsébetet, hogy tudnak-e bővebben a tervezetről, de az még nem nyilvános. „A parlamenti frakcióvezető-helyettesünket megkérdeztem, de még nincs nyoma ilyen tartalmú előterjesztésnek. Ez azonban, tudjuk, semmit sem jelent, teljes iparágakat tud egyik napról másikra tönkretenni ez a kormány, amely most már teljesen nyilvánvalóan a független színházak bedöntését tervezi, ha tényleg a parlament elé viszi ezt a törvényjavaslatot. Miután már a tao-támogatást is megvonta a független színházaktól, ez a lépés a végső ellehetetlenítésüket jelentené” – mondta Gy. Németh Erzsébet.

Arra a kérdésre, mit tudna tenni ebben a helyzetben a főváros a független színházakért, azt mondta: „Ez mindenképpen széles körű összefogást igényel, és nemcsak a főváros részéről, hanem a kultúra mecénásainak is meg kell mozdulniuk, mert olyan értéket képviselnek a fővárosi színházak, hogy ennek a megőrzéséért mindent el kell követnünk.”

Orbán Viktor így akar revansot venni

A tervezett módosítás a Fővárosi Önkormányzat jogkörét is csorbítaná azzal, hogy miniszteri jóváhagyáshoz kötnék a színházigazgatói kinevezéseket, amelyekről jelenleg fenntartóként a főváros dönt. „Én azt mondom, hogy el a kezekkel az önkormányzati színházaktól, minden önkormányzatnak joga az, hogy a saját maga által fenntartott színházak élére vezetőket találjon és kinevezzen. Ez gyakorlatilag azoknak a polgároknak a joga, akik az adott önkormányzat képviselő-testületét megválasztották” – kommentálta az ötletet a főpolgármester-helyettes, aki szerint

egyszerűen elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor úgy gondolja, hogy ha nem sikerült október 13-án a fővárost megtartania, illetve az egyéb megyei jogú városokat, amelyek szintén tartanak fenn színházakat, akkor most így akar revansot venni. Ez ellen mindent meg fogunk tenni.

Gy. Németh szerint legkésőbb jövő héten, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén tárgyalnak a kérdésről a főpolgármester részvételével. Hogy pontosan mit tudnak tenni, arról még nem kívánt a sajtóban üzenni, de fontosnak tartja, hogy a fővárosi önkormányzat a saját fenntartású színházait maga tudja irányítani, és ugyanilyen fontosnak tartja, hogy a jelenleg működő alternatív és független színházak továbbra is működni tudjanak Budapesten és az egész országban.
Demeter Szilárd ötlete, hozzácsapták a színházakat is

Ez utóbbi viszont nem lesz könnyen megoldható, ha a kormány keresztülviszi a javaslatát, amely

nek ötlete, úgy tudjuk, Demeter Szilárdtól, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójától származik, és általános védelmi narratíva van mögötte. Az idea az, hogy át kell alakítani a kultúrafinanszírozás teljes rendszerét, hogy eredményesebben álljon ellent a globalizáció káros hatásainak és építse a nemzeti identitást. (Demetert kerestük, de az illetékes minisztériumhoz irányított, azzal, hogy döntés-előkészítői anyagról nem áll módjában nyilatkozni, a javaslat beterjesztője pedig az EMMI.) A javaslat eredetileg elsősorban az NKA-ra vonatkozott, ehhez csapták hozzá a független színházakkal kapcsolatos rendelkezéseket. A Független Előadó-művészeti Szövetség társelnöke, Zubek Adrienn szerint a módosítás a salátatörvény-jellegéből adódóan mindenkit érint, már elindultak az egyeztetések a független színházak és a kőszínházak között – főleg, mert nemcsak a független színházakat és táncszínházakat érinti, hanem a nemzetiségi és a szabadtéri színházakat is, ezekre ugyanaz a működtetési pályázat vonatkozik, amit most meg akarnak szüntetni: „Úgy tudjuk, hogy ezt a javaslat úgy rendezné, hogy az előadó-művészeti törvényből kivesz két szót: jelenleg a»szakmai program megvalósításának és működésének támogatására« lehet pályázni, ebből kikerülne az »és működésének« kitétel, ami azt jelenti, hogy bár elvileg egyes programokra továbbra is lehet pályázatokat kiírni, de működésre nem, ami most kompletten kivégezné a teljes független színházi szférát, akár van infrastruktúrájuk az egyes színházaknak, akár nincs. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ez a nemzetiségi és a szabadtéri színházakra is igaz.”

Zubek Adrienn szerint ráadásul ez a lépés inkább kontraproduktív:

Amiért én ezt nemcsak felháborítónak, de a törvénytervezet beterjesztője szempontjából is feleslegesnek is gondolom, az az, hogy összesen egymilliárd forintos pályázati keretről beszélünk, mindezt úgy, hogy a taó kompenzációval most áramlott be a területre 37 és fél milliárd forint, tehát teljesen szükségtelen lépés. Ennek a pénznek a többségét most megkérdőjelezhető hatékonyságú és célú pályázatokon szórják szét.

Szerinte szakmailag is „indokolatlan, hogy bármilyen miniszternek vétójoga legyen a színházi igazgatók kinevezésére, de a jelenlegi mammutminisztérium esetében végképp az, nem látom, hogy milyen szakmai alapja lenne erre, akárki is a miniszter.” Azt pedig, hogy az NKA-t kultúrstratégiai tanácsokkal helyettesítenék, amatőr elgondolásnak tartja: „Ez az egész szakmát meg kell rázza, politikai irányultságtól függetlenül, mert az NKA a művészeti önigazgatás utolsó letéteményese volt idáig. A tanácsról annyit tudunk, hogy ágazatonként jelölnének ki egy-egy fontos intézményt, és ezeknek a vezetőiből állna össze, az döntene egyes pályázatokról, a tetején a miniszterrel. Ez finoman szólva is amatőr elgondolás, mert a kultúra egyszerűen nem így működik, arról nem is szólva, hogy összeférhetetlen is, hiszen regnáló intézményvezetőkről van szó.”
A minisztérium tiszta működési modellt teremtene és cáfol

Az EMMI szerda délután egy rövid, a törvénymódosítás szövegének ismerete nélkül azonban nehezen értelmezhető közleményben igyekezett megnyugtatni a kedélyeket:

A kulturális törvényjavaslat célja, hogy tiszta működési modellt teremtsen a kultúrában, így például a színházak fenntartásában és finanszírozásában. Az erről szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül.

A Nemzeti Kulturális Alap nem szűnik meg, hanem megújul. A javaslat semmilyen módon nem változtat az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatain, sem a kultúrában, sem más területen. A javaslat a kulturális intézmények, például a színházak lehetséges működési modelljét átláthatóbbá teszi.

Színházat önként vállalt feladataként fenntarthat egy önkormányzat, vagy fenntarthat az állam, de lehet vegyes – önkormányzati és állami – fenntartású és finanszírozású is, és ennek megfelelően alakulnának a fenntartói jogok is. Tehát egy, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fővárosi színház működésébe az állam, a minisztérium nem szól bele. Így nemhogy csökkenne az önkormányzatok önállósága ezen a téren, hanem nő.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Deutsch Tamás: Magyarországon nincs, nem volt, és nem is lesz probléma a jogállamisággal
Deutsch Tamás: minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek
Deutsch Tamás: A Fidesz maga határoz a sorsáról
Hírhez tartozó kép:
Deutsch Tamás: Magyarországon nincs, nem volt, és nem is lesz probléma a jogállamisággal
Deutsch Tamás: minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek
Deutsch Tamás: minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek
Deutsch Tamás: A Fidesz maga határoz a sorsáról
Szijjártó szerint felkészültünk a járványra és azonnal figyelmeztetést adnak ki ha szükséges
Indoklás nélkül mentette fel a posztjáról a kórházigazgatót Kásler
Hivatalos pofon Orbánnak: Félmillió támogatót veszített a Fidesz
Novák: Heteken belül döntést kell hozni a Fidesz néppárti tagságáról
Már februárban lehet új EU-s költégvetés
Sáskajárás: Nagy a kockázata annak, hogy a szomszédos országokat is letarolják a sáskák
Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást
Egy BMW-s elütötte, egy busz áthajtott rajta - másfél év után lett vádemelés az ügyből
Kínában már a hadsereg egészségügyi alakulatait is bevetik
Ezeket a Kínából érkezett utasokat keresik, hogy megállítsák a gyilkos vírust
Orvosi segélykiáltása a kínai pokolból: Inkább rúgjanak ki, de mi is élni akarunk!
Döntős a budapesti Eb-n, és olimpiai résztvevő a magyar férfi vízilabdaválogatott
Nem is anyakönyvezték és a kötelező védőoltásokat sem kapta meg ez a magyar kisgyerek
Rendőrök segítségével vettek el egy 4,5 hónapos babát egy családtól
Spiegel: Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból
Papagájrajongó fideszes mosná le Győrről a Borkai-foltot
Koronavírus: lezárták a Tiltott Várost Pekingben
Maga szerint ki a fas*zt érdekel Amerikában Ukrajna?
Koronavírus: Már 41-re nőtt az áldozatok száma
Megkönnyebbült a skálás gyilkos testvére, amikor megtudta, hogy Bene börtönben marad
Hivatalosan is Európában van a koronavírus - rohamtempóban szedi áldozatait
Ő az a titokzatos férfi, akivel lencsevégre kapták Vajna Tímit
Schobert Norbi édesanyja: Hálás vagyok a fiamnak, mert negyven kilót fogyasztott le rólam
Vesztegetés: Hiába a jogerős ítélet, Kökény Attila nem érzi magát bűnösnek
Koronavírus: elcsigázott orvosok elkeseredett küzdelmet folytatnak az emberek életéért
Betegség gyötri II. Erzsébetet
Aján Tamás határozottan állítja, nem függesztették fel
Kétségbeesett üzenetek a koronavírus miatt lezárt városból - lassan elfogy az élelem
Vasvári Vivien megmutatta az exével kötött 32 milliós kölcsönszerződést
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Fucsovics harmadszor is megpróbálhatja legyőzni Federert
Letartóztatták a külföldi férfit, aki a gyanú szerint bántalmazott egy nőt Budapesten
A Wall Street eredeti farkasa beperli a film producereit
Nem igaz, hogy a miskolci kórház szülészetén soha nem tettek különbséget bőrszín alapján a páciensek között
MÁV: Mindenki nyugodjon meg!
Egy nárcisztikus a lábát is képes eltörni azért, hogy vele foglalkozz
Koronavírus: titkolják de nagy a baj, halottak hevernek az utcákon
Erzsébetváros átvállalja a rászorulók tb-tartozását
Kubatov titkos találkozón szólt Borkainak, hogy vannak róla kényes videók
Rubint Réka teljesen belefogyott a stresszbe - elérem a leánykori súlyomat, még Update sem kell hozzá
Pénzbehajtók verték össze Schobert Norbit évekkel ezelőtt
Eltűnt, ismeretlen helyen lévő kislányt keres a rendőrség!
Migrációs összefoglalót közölt a rendőrség: 71 migránst akadályoztak meg abban, hogy Magyarország területére lépjenek
Koronavírus: 25-re nőtt a halottak száma
Tiborcz köre jár jól a Kútvölgyi kórház költöztetésével
Egy átlag magyar 20 ezer évi fizetését adták a haveri cégeknek Rogánék
Agyonlőtte magát egy ember a szerb parlament lépcsőjén
Soros György bejelentette, globális oktatási hálózatot indít
Az emberiség teljesen felkészületlen egy pusztító világjárványra
Sorra zárják le a városokat a járványtól sújtott tartományokban
Idő kérdése, mikor jelenik meg Magyarországon is a halálos koronavírus
Városokat vontak zárlat alá, iskolákat zártak be a koronavírus miatt
Brutális rablás Budapesten: szemüket, szájukat is befogták a nőknek
Hat nap alatt húznak fel egy új kórházat Kínában
Gazdira vár a világ legrosszabb macskája
Egymilliót fizethet Szécsény polgármestere, mert a városban blokkolta az internetet
A fél ország követeli, hogy Norbi kérjen bocsánatot
Soha nem volt még ennyire közel az emberiség, hogy kipusztítsa önmagát
Debrecen örömmel fogadja az új Természettudományi Múzeumot
Bajban a világ autóipara, de Magyarország nem vesz tudomást róla
Trump visszavonta a vizek védelméről szóló rendelkezést
Habony műve a cigányozós-börtönös offenzíva
Tudósok életre keltették egy 3000 éves egyiptomi múmia hangját
Kulka vallomása: Zavarban vagyok attól, hogy néznek
Ezt üzente a győrieknek Karácsony Gergely
Nem kérnek a kanadaiak Harry hercegékből - petíciót indítottak
Jogerősen elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit
Ki fizeti Orbán indonéz repkedését?
Orbán: Jó esély van az együttműködésre a mérsékelt iszlám pártokkal
50 milliárdos hitelt ad az EU Magyarországnak tornateremre és iskolai uszodára
A magyarok szavazták meg a saját diktátorukat, háromszor is
Megjelent a 3 milliós négyzetméterár Budapesten
Üres lakásokat újít fel az ellenzéki vezetésű Terézváros, hogy aztán kiadja azokat
Órákig gondolkodott a kormány, majd csak kinyögte, hogy Soros a hibás
Kőbányán is kihirdették a klímavészhelyzetet
Minisztérium: a gyöngyöspatai gyerekek érdeke, hogy ne pénzzel kárpótolják őket
Visszafizeti Trócsányi a kapott milliókat
Elkerülhetetlen a világjárvány
Hamarosan egészségügyi vészhelyzetet hirdethetnek ki a koronavírus miatt
Schobert Norbi és Réka üzent külföldről, még Orbán Viktornak is
Erdőkertesi rendőrkéselés: megszólalt a támadó apja
Az újabb Norbi videó még nagyobb port kavart - zsíros hajú kismamákról beszél a fitnesz guru
Gyurcsánynak nem adták ki a lázas gyerek gyógyszereit
Megharapta a kutya a tehenet, a rendőr elektrosokkolta a kutyát, a tehén megrúgta a rendőrt
Lezártak egy 11 milliós várost a koronavírus miatt
Orbán bejelentette: Indonézia és Magyarország ötszázmillió dolláros közös befektetési alapot hoz létre
Transparency International: az EU második legkorruptabb állama lett Magyarország
Varga Ivett lett a BKK vezére
Feketébe öltözve tiltakoznak a közművelődési dolgozók a megalázó fizetés ellen
Előre szólt az ellenzék, hogy botrány lesz a rabok kompenzációjából
Lokál: A köztévés interjúban Karácsony testbeszédén látszott, hogy nincs a helyzet magaslatán
Történelmi mélyponton a forint
Karácsony megakadályozná, hogy Debrecenbe vigyék a Természettudományi Múzeumot
Megúszhatnák a büntetést a török gyerek*mo*lesztálók
A padlásról a nézők ölébe pottyant egy nyest a Miskolci Nemzeti Színházban
Mikrobusszal karambolozott egy BMW a 4-es főúton
Puzsér ízekre szedte Schobert Norbit
Varga Mihály: minden fiatal család jusson lakáshoz
Erdőkertesi rendőrkéselés: a támadó korábban rengeteg videót készített, amiken folyamatosan a hivatalos szerveket szidta
Megkéseltek két rendőrt Erdőkertesen
Rendőrségi összesítő: két esetben, összesen tíz határsértőt tartóztattak fel
Rendőrnő mentett meg egy epilepsziás tacskót Budapesten
Felfüggesztette Aján Tamás elnököt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség
Ismét katasztrofális a helyzet Ausztráliában - újabb 3 férfi halt meg
Rendőrök vitték el Sólymos László szlovákiai környezetvédelmi minisztert
Ötmillió forintra büntették a Jászai Gellért-féle 4iG-t
Több mint tízmilliós lelépési pénzzel ment Brüsszelbe Trócsányi
Schobert Norbi: Hogy a családomat is támadják emiatt, az mások szegénységi bizonyítványa, emberi butaság és rosszindulat
Schobert Norbi: ha az üzenetem elért azokhoz a nőkhöz és férfiakhoz, akik ezek után lefogynak, már megérte
Szándékosan vakította el lézerrel egy repülőgép pilótáját - most sír a bíróságon
Megvalósította álmát Magyarországon Demcsák Zsuzsa párja
Rubint Réka: Az lenne a legbölcsebb, ha mindenki a saját házának udvarán söprögetne
Ördögűzéssel és kínzással akarta a barátnőjéből kiverni a Sátánt egy kaposvári férfi
Soltész Rezső: egészségügyi állapota miatt minden fellépését le kell mondania
Folyamatosan javulnak az SMA-s Levike eredményei
Közös otthonban tervezi a jövőt Puskás Peti és Dallos Bogi
Óriási baleset: káosz és dugó Budapesten
Eljárás indul a fertőzést okozó budaörsi szakrendelő ellen
Súlyosan megbetegedett Gyurcsány Ferenc lánya
M1 botrány: Felelősségre vonást szorgalmaz a MÚOSZ
115 millió forintra bírságolták meg a BKV-t és a BKK-t
Ötven év múlva fogjuk megérteni azt, hogy ma miben élünk
Semmi nem akadályozza, hogy az Egyesült Királyság jövő pénteken kilépjen az EU-ból
Halálos tragédia: Elütöttek egy embert az M5-ösön
Simonka: Van az a szint, ami alá nem süllyedek
Álnéven adta el egy teljesen ismeretlen ember lakását egy tatai férfi
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Betelt a pohár: Rubint Rékának elege lett
Dér Henit betámadták, mert megvédte Norbit
Így gyilkolhatták meg a Baranyai településen a törpespicc kutyát
Esélye sem volt a szomáliai férfi ellen: budapesti horror
Elfogtak egy férfit a XIII. kerületi gyilkossággal kapcsolatban
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva