thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.25
THE POST
           
25
Külföldön sem értik miért került az atlétikai stadion helyének bontása 4 milliárd forintba
Ez is érdekelhet:
Szijjártó szerint felkészültünk a járványra és azonnal figyelmeztetést adnak ki ha szükséges
Indoklás nélkül mentette fel a posztjáról a kórházigazgatót Kásler
Hivatalos pofon Orbánnak: Félmillió támogatót veszített a Fidesz


Nehéz terep az új budapesti atlétikai stadion helyszíne, sok minden akadályozza ugyanis a munka elvégzését. A bontást a Mészáros-gyerekek cége nyerte, akiket többen azzal vádoltak, hogy jelentősen túlárazták a közbeszerzésre benyújtott ajánlatukat.

Durván túlárazott ajánlattal nyerte meg az atlétikai stadion helyszínének elbontására kiírt közbeszerzést Mészáros Lőrinc gyerekeinek (Beatrix, Ágnes, ifj. Lőrinc) cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Föld-Trans Kft. – állította néhány iparági szakértő a hvg.hu-nak. A nyertes ajánlat 4,1 milliárd forint volt, míg az általuk hangoztatott kritika szerint a munkákat ennek kevesebb mint feléből el lehet végezni – sőt, információink szerint az eljárás során több bontással foglalkozó, potenciális alvállalkozó 1,6-1,8 milliárdos ajánlatot tett a fővállalkozóknak.

A közbeszerzésen egyébként két ajánlatot adtak be, a Fejér-B.Á.L–Föld-Trans duón kívül még a Magyar Építő Zrt. pályázott, az ő ajánlatuk vége hajszállal 5 milliárd forint fölött volt, vagyis 900 millió forinttal magasabb, mint a nyerteseké. Adja magát a (rosszhiszemű) feltételezés, hogy a Magyar Építő azért adott be ilyen drága ajánlatot, mert valójában nem is akart nyerni – az állami megrendelésektől és kormányközeli vállalkozóktól nyüzsgő építőiparból rendszeresen pletykálják, hogy cégek ilyen módon zsíroznak le egymás közt beszerzéseket. A Magyar Építő ráadásul Paár Attila és Szeivolt István érdekeltsége, előbbi Tiborcz István volt üzletfele, utóbbinak fia ápol a hírek szerint jó kapcsolatot Orbán Ráhellel és férjével. A Magyar Építő az állami építőipari beruházások egyik üdvöskéje, részt vettek egyebek mellett a nemrég átadott Puskás stadion építésében is. A cég 2018-ban 49 milliárd forintos eredményt ért el, amiből 3,7 milliárd forintos adózott profit maradt.

A másik (nem rosszhiszemű) feltételezés, hogy a Magyar Építőnél valóban 5 milliárd forintra taksálták a munka értékét, ez esetben viszont még az is lehet, hogy a Fejér-B.Á.L. 4,1 milliárdos ajánlata nemhogy túl-, de alulárazott. Az 1,8 milliárdos szám pedig irreálisan alacsony.
Nehéz terep

Az érintett cégek nem akarták kommentálni a beszerzés és a projekt részleteit. Egy, a hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó szakember szerint a 4,1 milliárdos ár nem túl sok, egészen biztosan nem kétszerese a reálisnak, esetleg kis túlárazás lehet benne. Igaz ugyan, hogy a területen papíron nincs sok elbontandó építmény, és azok nem magasak, de nagyon sok a kockázati tényező, ezért sok költséget nehéz előre pontosan felmérni. Például van a területen egy körülbelül 300 méteres folyópartszakasz, ahova hosszú évekig hordtak betonmaradékot. A betonréteg vastagsága körülbelül 4-5 méter, de szinte biztosan vannak olyan részek, ahol inkább 8-10, helyenként azt sem lehet megállapítani, hol húzódik a tényleges partvonal.

A terület nagy része valaha az 1952-ben létrehozott Vituki (Vízgazdálkodási és Kutató Intézet) telephelye volt, a Bős-Nagymarosi vízlépcső tervezése idején felépítették a létesítmény több tíz méteres modelljét – ez mind a mai napig ott van valahol a romok alatt. A régi romos épületekben sok az azbeszt, de jelenlegi állapotukban nem lehet pontosan megmondani, hol és mennyi van, így a kármentesítési költségekkel sem könnyű kalkulálni.

Az biztos, hogy a tervezés előkészítése során készültek szakági vizsgálatok és jelentések. Ezekből kiderül, hogy a bontás során a lőszermentesítésre kiemelt figyelmet kell fordítani. A Csepel-sziget északi részét ugyanis több bombatámadás érte a 2. világháborúban, a légifelvételek tanúsága szerint ez a terület is kapott találatokat. Illetve az 1944 őszén zajlott harcok nyomán tüzérségi és gyalogsági lőszerek is lehetnek még a föld alatt. A terület ezen kívül régészeti lelőhelynek minősül – igaz, nagy részét a Duna medrének feltöltésével alakították ki a 19.-20. század fordulóján, így itt nem kell leletekre számítani. Mindenesetre megelőző feltárásra és régészeti megfigyelésre szükség van a bontáshoz. A lőszermentesítés és a régészeti munkák költségét előzetesen alsó hangon 43 millió forintra becsülték.

A Mészáros-effektus

Szóval könnyen lehet, hogy a bontás költsége valóban inkább a 4-5 milliárdos sávban lesz végül, mint 2 milliárd alatt. A nagyságrendeket érzékeltetendő: a Puskás Stadion bontását a Föld-Trans 4 milliárdért csinálta meg a ZÁÉV-vel konzorciumban – bár két nagyon eltérő projektről van szó. Azon egyébként a cég nagyon jól keresett, 2016-ban 3,9 milliárd forintos bevétel mellett sikerült 1,2 milliárd profitot elérni, aminek a felét a tulajdonosok ki is vették osztalék formájában.Ha az évek során megtermelt profitból indulunk ki, nem úgy tűnik, mintha a cég tönkre keresné magát, szóval a túlárazás vélhetően nem jellemző náluk.

Ugyanezt már nem lehet elmondani a Fejér-B.Á.L.-ról, amelynek számai a Mészáros-cégek már szokványosnak mondható exponenciális növekedését mutatták az elmúlt években. Ráadásul 2018-ban sikerült 5,7 milliárdos profitot elérniük 22,8 milliárdos árbevétel mellett.

Ez 25 százalékos profitrátát jelent, más szóval a cég bevételéből minden negyedik forint tiszta nyereség volt. Ekkora profitráta még az összes, gyanúsan jól teljesítő építőipari vállalat közt is kiugróan nagy. A 40 vezető építőipari cégből 2018-ban közel 104 milliárd forintot vettek ki a tulajdonosok, másfélszer annyit, mint 2017-ben, és kilencszer többet, mint öt évvel korábban – összegezte a helyzetet a G7 gazdasági portál. A pénz elég jelentős része kormányközeli vállalatokhoz került. Mészáros Lőrinc és családja építőipari cégei összesen több mint 30 milliárd forint osztalékot fizettek, de közel feleennyivel gazdagodott két, szektorban ténykedő vállalatának köszönhetően a felcsúti milliárdos állandó üzlettársa és barátja, Szíjj László is.

A fentiek fényében különösen érdekes fejlemény volt, amikor egy másik stadion, a 2020-as férfi kézilabda Eb-re épülő létesítmény felépítésére beadott ajánlatok varázsütésre több tízmilliárd forintot zuhantak, miután a kormány határozatban rögzítette: 102 milliárdnál többet nem költenek rá. A Fejér-B.Á.L. ezen a tenderen is indult, első ajánlata 115,8 milliárd volt, a második 78,7. De akadt olyan cég, amelyik a közel 160 milliárdos ajánlatát tudta lefaragni 80 milliárd környékére. Azt nem tudni, hogy a megrendelés műszaki tartalma változott-e menet közben.
Ilyet még nem csináltak

Ezek után bizony minden közbeszerzés gyanús, amit a Fejér-B.Á.L. nyer meg, sőt nyugodtan kijelenthetjük: ma Magyarországon minden nagy, állami, építőipari megbízás gyanús. Ami az atlétikai stadion helyének bontását illeti, az eredményből és a nyilvánosságra hozott dokumentumokból nem világos, hogy a munka mekkora részét fogja elvégezni a Fejér-B.Á.L. és mekkora részét a Föld-Trans, ahogy az sem, a bevételen hogyan osztoznak meg. Így az sem világos, hogy ha történt túlárazás, az melyik fél számlájára írható. Mindenesetre a Mészáros-cégnek ez lesz az első nagy (sőt talán egyáltalán az első) bontási munkája.

Az építőiparból (is) hallani olyan véleményeket, hogy jelen állás szerint a cégek nagy része nem megbízásokért versenyez (legalábbis, ami a nagy állami megrendeléseket illeti), hanem azért, hogy melyikük lesz a megbízásokat elnyerő NER-közeli nagyvállalatok alvállalkozója. Ebből a szempontból a Föld-Transt sem kell félteni, már a 2010-es évek elején felbukkantak a felcsúti Puskás Akadémia támogatói között, 2017-ben pedig Mészáros Lőrinc eszéki focicsapata támogatóinak sorában – amúgy az osztrák Strabaggal együtt, amely kormányokon átívelően képes biztosítani pozícióját a piacon.
A kormány még egyezkedik az önkormányzatokkal

Akárhogy is, a Fejér-B.Á.L. és a Föld-Trans elnyerte az atlétikai stadion helyének bontását, a szerződést aláírták a kivitelező állami céggel, a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt.-vel.

Ugyanakkor még mindig nem biztos, hogy a stadion felépül, de a kormány késznek mutatkozik rá, hogy teljesítse az új főpolgármester, Karácsony Gergely, és az új ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina feltételeit, amiket a stadionépítés és a vb-rendezés kapcsán támasztottak:

a következő 5 évben az Egészséges Budapest Program keretében 50 milliárd forintos forrást kér a kerületi önkormányzatok számára, hogy fejleszteni tudják az egészségügyi alap- és szakellátást,
a kormány teljesítse azt a megállapodását, amit még Tarlós Istvánnal írtak alá a közösségi közlekedés fejlesztéséről,
a stadion megépítésével induljon el a zöldfelületek növelése, valósuljon meg a Csepeli Nagyerdő Program,
legyen minden, a stadion építésével kapcsolatos szerződés, költség nyilvános,
olyan rendezvényközpont épüljön, ami nemcsak sportcélokra, hanem szabadidős és rendezvénycélokra is igénybe vehető.

A fővárosi közgyűlés áldását adta erre az öt feltételre, a kormány pedig határozatot adott ki egy részük támogatásáról. Többek közt az egészségügyi források biztosítására nem tettek ígéretet. "A kormány ma megjelent határozata arról szól, hogy teljesítik az atlétikai vb-t befogadni képes sportlétesítmény megépítéséhez szabott feltételek egyötödét. Kezdetnek jó. Várjuk a folytatást” - írta Facebook-oldalán Karácsony.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Deutsch Tamás: Magyarországon nincs, nem volt, és nem is lesz probléma a jogállamisággal
Deutsch Tamás: minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek
Deutsch Tamás: A Fidesz maga határoz a sorsáról
Hírhez tartozó kép:
Deutsch Tamás: Magyarországon nincs, nem volt, és nem is lesz probléma a jogállamisággal
Deutsch Tamás: minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek
Deutsch Tamás: minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek
Deutsch Tamás: A Fidesz maga határoz a sorsáról
Szijjártó szerint felkészültünk a járványra és azonnal figyelmeztetést adnak ki ha szükséges
Indoklás nélkül mentette fel a posztjáról a kórházigazgatót Kásler
Hivatalos pofon Orbánnak: Félmillió támogatót veszített a Fidesz
Novák: Heteken belül döntést kell hozni a Fidesz néppárti tagságáról
Már februárban lehet új EU-s költégvetés
Sáskajárás: Nagy a kockázata annak, hogy a szomszédos országokat is letarolják a sáskák
Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást
Egy BMW-s elütötte, egy busz áthajtott rajta - másfél év után lett vádemelés az ügyből
Kínában már a hadsereg egészségügyi alakulatait is bevetik
Ezeket a Kínából érkezett utasokat keresik, hogy megállítsák a gyilkos vírust
Orvosi segélykiáltása a kínai pokolból: Inkább rúgjanak ki, de mi is élni akarunk!
Döntős a budapesti Eb-n, és olimpiai résztvevő a magyar férfi vízilabdaválogatott
Nem is anyakönyvezték és a kötelező védőoltásokat sem kapta meg ez a magyar kisgyerek
Rendőrök segítségével vettek el egy 4,5 hónapos babát egy családtól
Spiegel: Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból
Papagájrajongó fideszes mosná le Győrről a Borkai-foltot
Koronavírus: lezárták a Tiltott Várost Pekingben
Maga szerint ki a fas*zt érdekel Amerikában Ukrajna?
Koronavírus: Már 41-re nőtt az áldozatok száma
Megkönnyebbült a skálás gyilkos testvére, amikor megtudta, hogy Bene börtönben marad
Hivatalosan is Európában van a koronavírus - rohamtempóban szedi áldozatait
Ő az a titokzatos férfi, akivel lencsevégre kapták Vajna Tímit
Schobert Norbi édesanyja: Hálás vagyok a fiamnak, mert negyven kilót fogyasztott le rólam
Vesztegetés: Hiába a jogerős ítélet, Kökény Attila nem érzi magát bűnösnek
Koronavírus: elcsigázott orvosok elkeseredett küzdelmet folytatnak az emberek életéért
Betegség gyötri II. Erzsébetet
Aján Tamás határozottan állítja, nem függesztették fel
Kétségbeesett üzenetek a koronavírus miatt lezárt városból - lassan elfogy az élelem
Vasvári Vivien megmutatta az exével kötött 32 milliós kölcsönszerződést
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Fucsovics harmadszor is megpróbálhatja legyőzni Federert
Letartóztatták a külföldi férfit, aki a gyanú szerint bántalmazott egy nőt Budapesten
A Wall Street eredeti farkasa beperli a film producereit
Nem igaz, hogy a miskolci kórház szülészetén soha nem tettek különbséget bőrszín alapján a páciensek között
MÁV: Mindenki nyugodjon meg!
Egy nárcisztikus a lábát is képes eltörni azért, hogy vele foglalkozz
Koronavírus: titkolják de nagy a baj, halottak hevernek az utcákon
Erzsébetváros átvállalja a rászorulók tb-tartozását
Kubatov titkos találkozón szólt Borkainak, hogy vannak róla kényes videók
Rubint Réka teljesen belefogyott a stresszbe - elérem a leánykori súlyomat, még Update sem kell hozzá
Pénzbehajtók verték össze Schobert Norbit évekkel ezelőtt
Eltűnt, ismeretlen helyen lévő kislányt keres a rendőrség!
Migrációs összefoglalót közölt a rendőrség: 71 migránst akadályoztak meg abban, hogy Magyarország területére lépjenek
Koronavírus: 25-re nőtt a halottak száma
Tiborcz köre jár jól a Kútvölgyi kórház költöztetésével
Egy átlag magyar 20 ezer évi fizetését adták a haveri cégeknek Rogánék
Agyonlőtte magát egy ember a szerb parlament lépcsőjén
Soros György bejelentette, globális oktatási hálózatot indít
Az emberiség teljesen felkészületlen egy pusztító világjárványra
Sorra zárják le a városokat a járványtól sújtott tartományokban
Idő kérdése, mikor jelenik meg Magyarországon is a halálos koronavírus
Városokat vontak zárlat alá, iskolákat zártak be a koronavírus miatt
Brutális rablás Budapesten: szemüket, szájukat is befogták a nőknek
Hat nap alatt húznak fel egy új kórházat Kínában
Gazdira vár a világ legrosszabb macskája
Egymilliót fizethet Szécsény polgármestere, mert a városban blokkolta az internetet
A fél ország követeli, hogy Norbi kérjen bocsánatot
Soha nem volt még ennyire közel az emberiség, hogy kipusztítsa önmagát
Debrecen örömmel fogadja az új Természettudományi Múzeumot
Bajban a világ autóipara, de Magyarország nem vesz tudomást róla
Trump visszavonta a vizek védelméről szóló rendelkezést
Habony műve a cigányozós-börtönös offenzíva
Tudósok életre keltették egy 3000 éves egyiptomi múmia hangját
Kulka vallomása: Zavarban vagyok attól, hogy néznek
Ezt üzente a győrieknek Karácsony Gergely
Nem kérnek a kanadaiak Harry hercegékből - petíciót indítottak
Jogerősen elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit
Ki fizeti Orbán indonéz repkedését?
Orbán: Jó esély van az együttműködésre a mérsékelt iszlám pártokkal
50 milliárdos hitelt ad az EU Magyarországnak tornateremre és iskolai uszodára
A magyarok szavazták meg a saját diktátorukat, háromszor is
Megjelent a 3 milliós négyzetméterár Budapesten
Üres lakásokat újít fel az ellenzéki vezetésű Terézváros, hogy aztán kiadja azokat
Órákig gondolkodott a kormány, majd csak kinyögte, hogy Soros a hibás
Kőbányán is kihirdették a klímavészhelyzetet
Minisztérium: a gyöngyöspatai gyerekek érdeke, hogy ne pénzzel kárpótolják őket
Visszafizeti Trócsányi a kapott milliókat
Elkerülhetetlen a világjárvány
Hamarosan egészségügyi vészhelyzetet hirdethetnek ki a koronavírus miatt
Schobert Norbi és Réka üzent külföldről, még Orbán Viktornak is
Erdőkertesi rendőrkéselés: megszólalt a támadó apja
Az újabb Norbi videó még nagyobb port kavart - zsíros hajú kismamákról beszél a fitnesz guru
Gyurcsánynak nem adták ki a lázas gyerek gyógyszereit
Megharapta a kutya a tehenet, a rendőr elektrosokkolta a kutyát, a tehén megrúgta a rendőrt
Lezártak egy 11 milliós várost a koronavírus miatt
Orbán bejelentette: Indonézia és Magyarország ötszázmillió dolláros közös befektetési alapot hoz létre
Transparency International: az EU második legkorruptabb állama lett Magyarország
Varga Ivett lett a BKK vezére
Feketébe öltözve tiltakoznak a közművelődési dolgozók a megalázó fizetés ellen
Előre szólt az ellenzék, hogy botrány lesz a rabok kompenzációjából
Lokál: A köztévés interjúban Karácsony testbeszédén látszott, hogy nincs a helyzet magaslatán
Történelmi mélyponton a forint
Karácsony megakadályozná, hogy Debrecenbe vigyék a Természettudományi Múzeumot
Megúszhatnák a büntetést a török gyerek*mo*lesztálók
A padlásról a nézők ölébe pottyant egy nyest a Miskolci Nemzeti Színházban
Mikrobusszal karambolozott egy BMW a 4-es főúton
Puzsér ízekre szedte Schobert Norbit
Varga Mihály: minden fiatal család jusson lakáshoz
Erdőkertesi rendőrkéselés: a támadó korábban rengeteg videót készített, amiken folyamatosan a hivatalos szerveket szidta
Megkéseltek két rendőrt Erdőkertesen
Rendőrségi összesítő: két esetben, összesen tíz határsértőt tartóztattak fel
Rendőrnő mentett meg egy epilepsziás tacskót Budapesten
Felfüggesztette Aján Tamás elnököt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség
Ismét katasztrofális a helyzet Ausztráliában - újabb 3 férfi halt meg
Rendőrök vitték el Sólymos László szlovákiai környezetvédelmi minisztert
Ötmillió forintra büntették a Jászai Gellért-féle 4iG-t
Több mint tízmilliós lelépési pénzzel ment Brüsszelbe Trócsányi
Schobert Norbi: Hogy a családomat is támadják emiatt, az mások szegénységi bizonyítványa, emberi butaság és rosszindulat
Schobert Norbi: ha az üzenetem elért azokhoz a nőkhöz és férfiakhoz, akik ezek után lefogynak, már megérte
Szándékosan vakította el lézerrel egy repülőgép pilótáját - most sír a bíróságon
Megvalósította álmát Magyarországon Demcsák Zsuzsa párja
Rubint Réka: Az lenne a legbölcsebb, ha mindenki a saját házának udvarán söprögetne
Ördögűzéssel és kínzással akarta a barátnőjéből kiverni a Sátánt egy kaposvári férfi
Soltész Rezső: egészségügyi állapota miatt minden fellépését le kell mondania
Folyamatosan javulnak az SMA-s Levike eredményei
Közös otthonban tervezi a jövőt Puskás Peti és Dallos Bogi
Óriási baleset: káosz és dugó Budapesten
Eljárás indul a fertőzést okozó budaörsi szakrendelő ellen
Súlyosan megbetegedett Gyurcsány Ferenc lánya
M1 botrány: Felelősségre vonást szorgalmaz a MÚOSZ
115 millió forintra bírságolták meg a BKV-t és a BKK-t
Ötven év múlva fogjuk megérteni azt, hogy ma miben élünk
Semmi nem akadályozza, hogy az Egyesült Királyság jövő pénteken kilépjen az EU-ból
Halálos tragédia: Elütöttek egy embert az M5-ösön
Simonka: Van az a szint, ami alá nem süllyedek
Álnéven adta el egy teljesen ismeretlen ember lakását egy tatai férfi
Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t
Betelt a pohár: Rubint Rékának elege lett
Dér Henit betámadták, mert megvédte Norbit
Így gyilkolhatták meg a Baranyai településen a törpespicc kutyát
Esélye sem volt a szomáliai férfi ellen: budapesti horror
Elfogtak egy férfit a XIII. kerületi gyilkossággal kapcsolatban
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva