Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Behavazott Daciak és Trabantok - emlékszel még az 1986-os igazi nagy télre?  

A tankkal kiszállított kenyér, a bezárt iskolák, a megbénult közlekedés és a totális káosz ellenére, vagy éppen ezek miatt az 1986-87-es "utolsó igazi télre" szinte mindenki édesbús nosztalgiával emlékszik, függetlenül attól, hogy óvodás volt vagy már felnõtt. Az idei tél azért lett ekkora sztori, mert aki már élt 86-87-ben, mind arra vár, hogy megismétlõdjön a dolog, és az azóta született generációknak is legyen egy Álomtelük, amire egész életükben emlékezhetnek, mint mi az elõzõre.

J. Sándor kapuvári gimnazista átfúrta magát a kertet elfoglaló hókúpon, K.-Z. Szabolcs svábhegyi felsõs arcára sugárirányban fagyott rá a takony, W. Róbert szombathelyi sorkatona Jack London-i értelemben vett aranyásóhalált vízionált, Sz. Zolika, a kis elsõs döbbenten nézte élete elsõ páncélozott harci jármûvét, T. Gábor csepeli melós izzadtan tolta a buszt. Egy volt közös bennük: pokolian élvezték az 1986-87-es logisztikai katasztrófát, és még ma is olyan édesbús nosztalgiával emlékeznek rá, hogy ahhoz képest a régi jó, sokkal morzsalékosabb és savanykásabb Túró Rudi is elbújhatna.

Hiába jelent meg abban az évben Madonnától a True Blue, a Modern Talkingtól a Ready For Romance és az In The Middle Of Nowhere, a Slayertõl meg a Reign in Blood, hiába robbant fel a csernobili erõmû és kaptunk ki 6-0-ra Irapuatóban, hiába halt meg Cary Grant, Tarkovszkij, Borges és Ruttkai Éva, 1986 a túlélõknek még ma is a Nagy Tél évét jelenti, amire a 87 január közepi havazás tette fel a koronát.

A legendás tél fura módon nemcsak érzelmes fikció: az a tél objektíve is kivételes volt. A statisztikai adatok alapján az elmúlt 30 évben három olyan kemény tél akadt, amikor 20-nál több extrém hideg, vagyis mínusz 10 foknál hidegebbet hozó nap fordult elõ: az 1984/1985-ös, az 1986/1987-es és a 2002/2003-as, de az utóbbin nem volt olyan sokáig mindent beborító, sõt megbénítõ hó.

Mínusz húsz márciusban

Annak, aki még nem élt akkor, Juszuf66-nál, az idokep.hu kommentelõjénél jobban senki sem magyarázhatná el, mi is történt Kádár János népével meteorológiai értelemben:

"Az 1987 január 12-13-i havazás csak egy állomása volt a télnek és nem csak errõl volt emlékezetes. Az idõjárás figyelése már ekkor érdekelt és errõl a télrõl több esemény megmaradt az emlékezetemben. A tél már 1986 decemberében elkezdõdött. 1986 december végén már mértek -20-25 C fokos hideget. Mint említettem a tél egy állomása volt a 1987. január 12-13-i havazás. Ez azért volt emlékezetes, mert -10-12 C fokos hõmérséklet mellett hófúvással 30-35 cm-es hóréteg alakult ki. Ez után Pakson mértek -30 C fokot is. Az enyhülés esõt hozott a Dél-Dunántúlra -13 C fok mellett. Pécsen még a nyári idõszakban rendszeresített jégrakétákat is bevetették. Ez után állt el a csapadékhullás. 1-2 cm jégpáncél alakult ki a hó tetején, amely az õszi kalászosok, szõlõ és füge pusztulását okozta. Január végén ismét jelentõs havazás volt a Dél-Dunántúlon (kb. 20-25 cm). A téli idõ február végéig kitartott. Jeges jégbordás utakon tanultam vezetni Pécsen. A Mohácsi Busójárásra (február végén tartják) a Mecseken keresztül utaztunk. Az erdõben a fákat még mindig a januári ónos esõ jege borította be, és a Dunán is 60-80 %-os jégzajlás volt. A tél még nem ért véget, ugyanis március negyedikén újabb havazás és hideghullám érte el hazánkat és nem egy helyen mértek -20-21 C fokos hideget. Kaposváron március 15-én -10 C fokos hidegben indultam el vezetni tanulni és a zselici erdei utakon még a havas úton való vezetést gyakoroltam."

Még a kommunista diktatúra idején általában kinevetett történelemtanárokat is rehabilitálta a 86-87-es tél, hiszen Budapestnél majdnem teljesen befagyott a Duna, így Mátyás megkoronázása már nem is tûnt olyan Nagy Imre-i méretû, ordas hazugságnak - mondja egy középkorú pedagógus.
Nincs jobb a bezártságnál

A visszaemlékezésekbõl azért az rajzolódik ki, hogy az életre szóló élmények alapja nem önmagában a kivételes hideg, vagy akár a szélfútta helyeken 1-2 méteres hó volt, hanem az a fantasztikus tény, hogy napokig, néhol egy hétig nem lehetett elmenni hazulról.

Mivel akkor még nem voltak külföldi tévécsatornák, sõt hétfõi adás sem, internet meg még kevésbé, az emberek jobb híján egymással foglalkoztak. Tuskóhelikopter beszámolója egy jellemzõ élethelyzetet villant fel: „Na, szóval a szüleim, egy baráti házaspár meg a keresztapámék családostul a presszóban jöttek össze, mert hogy a váratlan természeti csapások összehozzák az embereket vidéken."


Épp úgy, mint Budapesten, Pausz-as-koepkoedoe budai szülõházában: „A másnapi ébredés csodálatos volt, a ‘70-es évekbeli társasházunk lejtõs telken állt, és a leesett hó vízszintje a telek közepén tartott, tehát nem lehetett kijutni a kertbõl! 2 társasház állt a telken, összesen 24 lakással. A férfiak nekiálltak és szûk folyosót kezdtek ásni az utca felé. Ír terrier kutyám élvezte még a leginkább a dolgot: dobtam egy hógolyót a méteres nagyságú hóba, és õ ugrálva és elsüllyedve evickélt benne, amíg azt nem érezte, hogy tovább már nem mehet, mert elsüllyed, mint egy mocsárban. Talán még aznap este vagy másnap este a Híradóban pedig Moldoványi Ákos arra hívta fel a szülõk figyelmét, hogy a GYEREKRE mindenképpen adjanak usankát a szülõk ilyen idõben! Na ezen röhögött otthon az egész család, hogy most aztán elmennek és Moldoványi Ákos felhívására mindenképp szereznek a nõvéremnek és nekem egy usankát, mert anélkül elpusztulunk!!!"

K.Z. Szabolcsék néhány heggyel laktak arrébb. Õt otthon tartott az anyja, a barátját nem, meg is lett a böjtje: „A szomszéd anyuka a velünk egyidõs két gyerekével (10 és 9 évesek) nekivágott. A busz még levitte õket, de persze még nem volt mobiltelefon meg net, úgyhogy csak akkor derült, hogy be van zárva az iskola, amikor odaértek. visszafelé meg már nem jött busz, úgyhogy elkezdték legyalogolni a cirka 2 km-es kaptatót. Persze nem bírták sokáig, de aztán jött egy hókotró, ami megmentette õket. A folyosón összetalálkoztunk, de nem nagyon lehetett felismerni a triót, mert sugárirányban volt ráfagyva az arcukra a takony. Viszont ezzel a hókotrós sztorival a barátom minimum fél évet tudott csajozni a káromra.:((("
Gyerekálom

Egy tuti: a legjobb a gyerekeknek volt. T.B. Gáspár nem szokott érzelmes lenni, most bezzeg elgurult a hógolyó: „Anyánk nem az a típus volt, aki csak úgy kihagyatta volna velünk az iskolát, ezért elsõ nap a legdurvább hóviharban elindultunk. Csak arra emlékszem, hogy alig látunk valamit, de iskolába kell menni. Aztán kiderült, hogy nincs, ha boldog gyerekkor létezik, akkor ez a pár nap az volt. Szánkóztunk az újpest-rákospalotai felüljárón, ehhez fogható »miénk itt a tér« élmény csak a taxisblokád idején volt még egyszer, bár szánkózni akkor nem lehetett."

Aki hajlandó volt emlékezni, mind a magas hófalakat és a hóba vájt alagutakat emlegette. Csoda például, hogy a kis Fostosrecskából nem lett sarkkutató azok után, hogy „Apámék totál beöltözve elindultak kenyérért a boltba. Én meg lementem az alsó bejárathoz, kinyitottam az ajtót és a hó az ajtó tetejéig ért. Kimenni sem tudtam, ezért az öcsémmel elkezdtünk járatokat vájni a hóban. Kurva jó volt, mert tényleg egy ilyen hóbarlangban egyáltalán nincs hideg és a hang sem nagyon jut be."

A nagy hóesés után jött az újabb móka, a jégkéreg:

„Egy vagy két nap után ráesett a hóra egy valag esõ, ami a hóréteg vastagsága miatt szépen ráfagyott, és a Körös parti gáton pár napig szánkó nélkül, seggen csúszva lehetett ereszkedni, mert nem szakadt be alattad a jégpáncél. Ez egy olyan dolog azt hiszem, amit el sem fogok majd tudni magyarázni a gyerekeimnek (és a kapruni 108 eurós síbérlet eszmei értékét a nullára csökkenti)."

A fiúgyerekek külön jól szórakoztak a katonai jármûvekkel, még a kis Sz. Zolika is: „A Hungárián, az azóta már lebontott Dél-Pesti Kenyérgyár elõtt több tucat páncélozott harci jármû állt, hogy vigyék a kenyeret. Fogalmam sincs, hova kellett tankkal vinni a kenyeret." Persze, hogy nincs neki, hiszen igazi városi gyerekrõl van szó.
Felnõtteknek eggyel keményebb volt

Nem véletlen, hogy aki nem otthon töltötte a Telet, annak árnyaltabbak az emlékei. Winkler Róbert Szombathelyen szolgált az MN 2131 vegyes páncéltörõ tüzér ezrednél, a legnagyobb hidegben pont õrségbe volt beosztva. "Az õrtornyokban volt egy-egy kis villanykályha, de azt rögtön felborítottam, ahogy felmásztam a toronyba. Mínusz 20 fok körül volt, egy óra után megéreztem az összes tünetet, ami a Jack London-könyvekben az aranyásók fagyhalálát elõzi meg. Valami nagyon súlyos álomkórral spékelt általános apátia. Nem akartam a klondike-i csávók sorsára jutni, úgyhogy a maradék két órában helyben futottam. A következõ váltásra szerencsére kaptam egy õrbundát, bokáig érõ irha, meg a kályhát is megszerelték, úgyhogy az már wellness volt. Viszont a hófúvásban elakadt civil jármûvek kiszabadítására indult harci jármûvek is elakadtak, már nem is emlékszem, hogy végül a tankokkal oldották-e meg a káoszt, vagy mivel. És egy csomó katonát még tányérsapkában küldtek szabadságra, úgyhogy visszajövet sokaknak lefagyott a füle. Hetekig õrületes móka volt a fülüket piszkálni."

T. Gábor már melózott, meg is szívta, mégse tûnik kellemetlennek az emlék: „A csepeli Belker Szállító Vállalat IFA szerelõmûhelyében dolgoztam, a Szállítók útján, mint pályakezdõ. Nem laktam messze, 3-4 buszmegállónyira. Amikor megjött a busz – ha jó emlékszem, a 79-es – felszálltam rá, de már láttam az arcokon, hogy valami nem stimmel. A busz megpróbált kiállni a megállóból, de a kereke elpörgött a nagy hóban, és meg sem tudott moccanni. Ekkor a sofõr beleszólt a mikrofonba: Na jól van, emberek, megint meg kell tolni. Leszálltunk vagy tízen, kitoltuk az útra, és gyorsan felugráltunk rá. Így ment ez minden megállóban. Mire beértem, teljesen leizzadtam. Életem legmelegebb téli reggele volt."
Az Újlipótból a Himalájára

A bezártság pompás alkalom volt arra, hogy az ember olyan dolgokba fogjon, amikbe amúgy talán soha nem vágott volna bele. Mint Borosjuli: „Mi a testvéreimmel nagyrészt az apukám mûhelyében dekkoltunk a ház földszintjén, ott volt a kályha, a kutyák, egy vendég süni, és apu végre engem is megtanított tisztességesen fát csiszolni." Vagy Orsolyka: „Akkoriban a Gellért térnél laktunk egy elég nagy önkormányzati lakásban, aminek az egyik szobáját mindig kiadtuk. Éppen egy kínai házaspár vette ki, és kínaiul tanítgattak engem, hogy ne unatkozzak/hisztizzek. Persze semmire sem emlékszem. Így nem tanultam meg kínaiul." Vagy Shooting Star Szabolcs anyja: „Este átjött a szomszéd néni és megtanította anyukámat kenyeret sütni, mert már felröppentek a hírek a várható élelmiszer-, de különösen a kenyérhiányról. Ha jól emlékszem, csak akkor az egyszer sütöttünk kenyeret."

Volt, akinek a sorsfordító napokban dõlt el a sorsa, mint a késõbb a Himaláját többször legyõzõ F. Andrásnak: „Teljesen gyanútlanul indultam el az Újlipótból a hatodik kerületi iskolámba. Egy ideig álldogáltam a néptelen trolimegállóban, aztán elindultam a hóban kanyargó kis ösvényen. Ami a Ferdinánd hídnál véget ért, talán onnan mindenki visszafordult, túl nagynak ítélve a kockázatot. Az idõ viszont stabilnak tûnt, nem nem csüngtek az égen vihart jelzõ felhõk, és a hó sem tûnt lavinaveszélyesnek, így nekivágtam. Sípcsontközépig érõ havat taposva küzdöttem át magam a hatkerbe, ahol rajtam kívül még négy vidéki diák volt, akik számára a havazás nem tûnt extrém dolognak, így bevonatoztak a városba. Késõbb még beért egy srác, aki a nyomaimban lépkedve verekedte el magát az iskolába. Minden más pesti a lehetetlen körülmények szorításában otthon maradt. Én innentõl számítom magam hegymászónak."
Buherált õsinternet

Az otthonmaradás vonzerejét növelte, hogy akkoriban még nehéz volt kommunikálni. Még vezetékes telefonja sem volt mindenkinek, a mobilokra még éveket kellett várni, internet sehol. Mit léptek erre az ügyes buherátorok? Saját õsinternetet. Borek meséli: „Az is érdemes feljegyezni arról a korról, hogy a híreknek két csatornája volt: az állami tévé és rádió, valamint a hihetetlen mennyiségû CB rádió tulajdonos. A CB rádió volt az, ami ma az internetnek felelt meg. Rengeteg legálisan – azaz engedéllyel tartott – készülék volt, de talán még több illegális készülék volt az országban. A taxisofõrök voltak az info-exchange szerverek, mivel ezekkel a készülékekkel hivatalosan nem lehetett azért olyan nagy távolságokat áthidalni, így azok voltak az üzenetek továbbítói, akik amúgy is egész nap a CB-rádió mellett ültek. Persze mindenki bütykölt hozzá végfokot, amivel még nagyobb teljesítménnyel tudott adni. Az ilyen háztartásokban mindenki tudta, mi az az SWR mérõ, és hogyan kell beállítani a rádiót, hogy a legnagyobb hatásfokkal tudjál szólni."

A csodálatos emlékek ellenére utólag nem mindenkinek jó élmény a Mesetél. Elefáni pédául emiatt lett ismert troll: „Mondjuk ez a 87-es legendásnak nevezett tél gyakorlatilag tönkretette a gyerekkoromat. Elültette bennem ugyanis a reményt.... és megtanított korán arra, hogy az álmok nem válnak valóra, hiába is szeretnénk. Utána nyolc éven keresztül arra vártam remegve minden egyes kibaszott hóeséskor, hogy megint legyen egy hét szünet, hogy ne kelljen bemenni abba a köcsög iskolába. De soha semmi. Mindig csak a vereség, a lemondás és a beletörõdés keserûsége."

Az a tél amúgy a legjobbat hozta ki a magyarokból, Tojáslikõr anyjából különösen. Nem is csoda, hogy most mindenki, aki élt már akkor, a Hó visszatérését várja:

„A híres 87-es óriási havazáskor anyám betelefonált az iskolába, hogy a kisfia sajnos nem tud bemenni a hatalmas hó miatt. Az osztályfõnök elhûlten hallgatta anyámat, nem értette, miért is ne tudnék bemenni, hiszen nem egész 50 méterre laktunk az iskolától. Anyám csak ennyit reagált:

„Ki mondta, hogy otthon aludtunk?”"
Levezetés

A Mesetél emléke tényleg csodálatos mikro-, nano- és pikotörténeteket hozott elõ mindenkibõl. Még a legjobbakat sem tudtam mind felidézni a cikkben, íme még két klassz sztori, linkekkel, jó álmodozást!:

- „Nem bírom el az anyukámat, mert benne van a kistesóm a hasában, és nagyon nehéz". Deadmanride felrobbantja a cukiságbombát.

- Erdélyben minden más. Unatkozorobotok, a Tumblr Móra Ference a marosvásárhelyi petróleumszagról.

Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Hosszú betegség után 47 évesen meghalt a magyar tévés
Hivatalos: nem vonták meg Borkai kb. 330 ezres járadékát
Azonnal figyelmeztette Brüsszel Lukasenkát
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Nagy elhatározás kell ahhoz, hogy valaki a katonai szolgálatot válassza hivatásul. A civil életből érkező lelkes jelentkezőknek az egyenruhások - elsőre bonyolult - szokatlan világa sok k...
  
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
A migránstömeg miatti fertőzési veszély a korábbi időszakhoz képest jelentősen emelkedett - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna vasárnap ...
  
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Alaposan felkavarta a kedélyeket a bejrúti robbanás a Várpalota melletti Pétfürdőn. Nem véletlenül: a libanoni főváros kikötőjében 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, elképesztő ...
  
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Augusztus 12. hivatalosan is a fiatalok világnapja, amelynek alkalmából Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy videót...
  
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Magyarország — Eddig meglehetősen keveset lehetett hallani Süli Jánosról (64), most azonban talán többen az emlékezetükbe vésik majd a nevét. Sülit 2017-ben nevezték ki a Paksi Atomerő...
  
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
Egy szóváltást követően késeltek meg egy fűnyíró férfit Marcaliban. Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett az a férfi, akit kedden délelőtt szúrtak hátba Marcaliban. A sé...
  
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Kötetlen beszélgetéseket láthatunk majd a Life Tv ősz elején induló, Összezárva Hajdú Péterrel című műsorában, amelynek első vendége Demcsák Zsuzsa lesz: a tévés elárulta, kifejez...
  
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Nyílt levélben közölték a balatonakarattyaiak. megelégelték, hogy Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja rendkívül nagy forgalmat generál környékükön: a balatoni város lakóközöss...
  
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
Kiderült: még az étterem vezetője is Busai Attiláék felé rúgott, amikor a labdarúgót agyba-főbe verték a napokban. Ahogyan azt korábban a Blikk is megírta, egyik olvasónk szemtanúja v...
  
Egy orosz fővállalkozó akar ismét vásárolni Pakson
Augusztus 10-ig jelentkezhettek az érdeklődő cégek a még július 29-én kiírt tenderre. Az új paksi blokk építését bonyolító, orosz tulajdonú ASZE Mérnöki Vállalat Rt. viszonylagos r...
  
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés. ...
  
Bekövetkezett amitől féltek - Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet
A fehérorosz elnök az internet lekapcsolásával akar véget vetni a tüntetéseknek. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök gyakorlatilag lekapcsoltatta az internetet egész Fehéroroszországb...
  
Gödi botrány: Újabb 30 napra felfüggesztették a polgármestert
Egy kis híján botrányba fulladt ülésen szavazta meg a gödi képviselőtestület Balogh Csaba újabb felfüggesztését. A gödi képviselőtestület augusztus 11-i, nyilvános ülésén újabb...
  
Az USa bajban van: Egy nap alatt 52 ezer új fertőzött
Így már 5,1 milliónál is több esetet regisztráltak az országban. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint az Egyesült Államokban kedden több mint 52 ezer...
  
Kutya meleg lesz, de ez még nem minden
Estére mindenhol kiderül az ég. A keleti, északkeleti megyékben gyengén felhős, napos idő lesz, az ország nyugati és délnyugati részén azonban számítani lehet záporra, zivatarra. A ...
  
Vészjósló a szállodaszövetség kijelentése a turizmusról
A kieső külföldi vendégéjszakákat semmi nem tudja pótolni a fővárosban a szövetség szerint. Majd egy évig biztosan nem fog helyreállni a budapesti turizmus" – mondta a szerdai V...
  
A tudósvilág fél az orosz vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
Míg Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az országa által kifejlesztett koronavírus-oltás tökéletesen működik, a világ tudósai közül többen egyáltalán nem bíznak a szavaiban. A keve...
  
A tudósvilág fél az orosz koronavírus-vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
Míg Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az országa által kifejlesztett koronavírus-oltás tökéletesen működik, a világ tudósai közül többen egyáltalán nem bíznak a szavaiban. A keve...
  
Újabb 11 honvédelmi sportközpont építésébe kezd bele Orbán
Egy keddi kormányhatározat szerint újabb 11 honvédelmi sportközpont építését vette tervbe a kormány. Ezek olyan lőterekkel is rendelkező multifunkcionális szabadidős sportlétesítménye...
  
Fehéroroszország: már újságírókra és tüntetőkre is rátámadtak a rendőrök
A rendőri erőszak sem fogja vissza a hetek óta zajló, de a vasárnapi elnökválasztás után új erőre kapó fehéroroszországi tüntetéseket. A rendőrök számos beszámoló szerint brutáli...
  
Alig fél percet szánt az M1 Híradója a fehéroroszországi helyzetnek
Csak pár mondatban foglalkozott az M1 kedd esti, közel egyórás Híradója a fehéroroszországi elnökválasztással és az azt követő tüntetésekkel. A közmédia hírműsorában az ötödik...
  
Soros üzent: Magyarországot elfoglalta az Európai Unió egyik legnagyobb belső ellensége
Kilencvenedik születésnapja alkalmából készített interjút Soros Györggyel a Népszava. A Nyílt Társadalom Alapítványokat létrehozó magyar-amerikai üzletember főként a közös európai...
  
Keményen bünteti az infláció a nyugdíjasokat
Hét hónap átlagában már közel 4 százalékos volt a kosaruk szerint számolt áremelkedés. Nincs megállás, tovább vágtatnak az élelmiszerárak, a Központi Statisztikai Hivatal friss jele...
  
Sokba van Mészáros Lőrincnek a horvát luxusvilla
Bár ez ebben az esetben nem igazán meglepő, ha azt nézzük, hogy gyakorlatilag egy alvó cég birtokolja a luxusvillát. Mondjuk is a részleteket. Egy teljesen ártatlannak tűnő hír nyomán d...
  
Segíts egy megosztással! - Utcára kerülhet a kislányával egy rákbeteg pécsi anya
Kovács Izabella Pécsett él az egyetemi városrészben az édesanyjával és 9 hónapos kislányával Míneával. A család néhány héttel ezelőtt rendkívül nehéz helyzetbe került, történe...
  
125 ember lehet érintett - A háziorvos asszisztense fertőződött meg Pilisborosjenőn
A pilisborosjenői háziorvos és az asszisztensnője is házi karanténban van koronavírus-fertőzés miatt. Az orvosnál a gyorsteszt negatív lett. A pilisborosjenői háziorvos asszisztense fert...
  
Fehéroroszországban lekapcsolták a netet - éleslőszerek használatára adhattak engedélyt a rendőröknek
Továbbra is folytatódnak a kormányellenes tüntetések Fehéroroszországban, de a tüntetők szerint nagyban lassítja a szervezkedésüket az, hogy a kormány országszerte blokkolja az internete...
  
Meghalt a fán akadt siklóernyős, akit egy honvédségi helikopterrel menteni próbálták
Július elején Vértesszőlősnél bajba jutott egy siklóernyős: fennakadt egy fán, de teljes épségben várta a segítséget. Aztán jött a honvédségi helikopter, és olyan nagy szelet kavart...
  
Balhé lesz mikor Orbán Viktor meglátja Székesfehérváron az ellenfél mezét
Augusztus 27-én lép pályára az Európa Liga selejtezőjében Székesfehérváron az ír Bohemian Orbán Viktor egyik kedvenc csapata, a Fehérvár ellen. Vélhetően olyan mezben, amin a menekült...
  
Vírus miatt kellett bezárni egy pápai óvodát
„Újabb intézményt kényszerül bezárni kedd (holnap) reggeltől az önkormányzat a fertőtlenítő takarítás idejére. Hétfőn 22 óra 45 perckor azt a tájékoztatást kaptunk, hogy a Vajda...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Behavazott Daciak és Trabantok - emlékszel még az 1986-os igazi nagy télre?
A tankkal kiszállított kenyér, a bezárt iskolák, a megbénult közlekedés és a totális káosz ellenére, vagy éppen ezek miatt az 1986-87-es "utolsó igazi télre" szinte mindenki édesbús nosztalgiával emlékszik, függetlenül attól, hogy óvodás volt vagy már felnõtt. Az idei tél azért lett ekkora sztori, mert aki már élt 86-87-ben, mind arra vár, hogy megismétlõdjön a dolog, és az azóta született generációknak is legyen egy Álomtelük, amire egész életükben emlékezhetnek, mint mi az elõzõre.

J. Sándor kapuvári gimnazista átfúrta magát a kertet elfoglaló hókúpon, K.-Z. Szabolcs svábhegyi felsõs arcára sugárirányban fagyott rá a takony, W. Róbert szombathelyi sorkatona Jack London-i értelemben vett aranyásóhalált vízionált, Sz. Zolika, a kis elsõs döbbenten nézte élete elsõ páncélozott harci jármûvét, T. Gábor csepeli melós izzadtan tolta a buszt. Egy volt közös bennük: pokolian élvezték az 1986-87-es logisztikai katasztrófát, és még ma is olyan édesbús nosztalgiával emlékeznek rá, hogy ahhoz képest a régi jó, sokkal morzsalékosabb és savanykásabb Túró Rudi is elbújhatna.

Hiába jelent meg abban az évben Madonnától a True Blue, a Modern Talkingtól a Ready For Romance és az In The Middle Of Nowhere, a Slayertõl meg a Reign in Blood, hiába robbant fel a csernobili erõmû és kaptunk ki 6-0-ra Irapuatóban, hiába halt meg Cary Grant, Tarkovszkij, Borges és Ruttkai Éva, 1986 a túlélõknek még ma is a Nagy Tél évét jelenti, amire a 87 január közepi havazás tette fel a koronát.

A legendás tél fura módon nemcsak érzelmes fikció: az a tél objektíve is kivételes volt. A statisztikai adatok alapján az elmúlt 30 évben három olyan kemény tél akadt, amikor 20-nál több extrém hideg, vagyis mínusz 10 foknál hidegebbet hozó nap fordult elõ: az 1984/1985-ös, az 1986/1987-es és a 2002/2003-as, de az utóbbin nem volt olyan sokáig mindent beborító, sõt megbénítõ hó.

Mínusz húsz márciusban

Annak, aki még nem élt akkor, Juszuf66-nál, az idokep.hu kommentelõjénél jobban senki sem magyarázhatná el, mi is történt Kádár János népével meteorológiai értelemben:

"Az 1987 január 12-13-i havazás csak egy állomása volt a télnek és nem csak errõl volt emlékezetes. Az idõjárás figyelése már ekkor érdekelt és errõl a télrõl több esemény megmaradt az emlékezetemben. A tél már 1986 decemberében elkezdõdött. 1986 december végén már mértek -20-25 C fokos hideget. Mint említettem a tél egy állomása volt a 1987. január 12-13-i havazás. Ez azért volt emlékezetes, mert -10-12 C fokos hõmérséklet mellett hófúvással 30-35 cm-es hóréteg alakult ki. Ez után Pakson mértek -30 C fokot is. Az enyhülés esõt hozott a Dél-Dunántúlra -13 C fok mellett. Pécsen még a nyári idõszakban rendszeresített jégrakétákat is bevetették. Ez után állt el a csapadékhullás. 1-2 cm jégpáncél alakult ki a hó tetején, amely az õszi kalászosok, szõlõ és füge pusztulását okozta. Január végén ismét jelentõs havazás volt a Dél-Dunántúlon (kb. 20-25 cm). A téli idõ február végéig kitartott. Jeges jégbordás utakon tanultam vezetni Pécsen. A Mohácsi Busójárásra (február végén tartják) a Mecseken keresztül utaztunk. Az erdõben a fákat még mindig a januári ónos esõ jege borította be, és a Dunán is 60-80 %-os jégzajlás volt. A tél még nem ért véget, ugyanis március negyedikén újabb havazás és hideghullám érte el hazánkat és nem egy helyen mértek -20-21 C fokos hideget. Kaposváron március 15-én -10 C fokos hidegben indultam el vezetni tanulni és a zselici erdei utakon még a havas úton való vezetést gyakoroltam."

Még a kommunista diktatúra idején általában kinevetett történelemtanárokat is rehabilitálta a 86-87-es tél, hiszen Budapestnél majdnem teljesen befagyott a Duna, így Mátyás megkoronázása már nem is tûnt olyan Nagy Imre-i méretû, ordas hazugságnak - mondja egy középkorú pedagógus.
Nincs jobb a bezártságnál

A visszaemlékezésekbõl azért az rajzolódik ki, hogy az életre szóló élmények alapja nem önmagában a kivételes hideg, vagy akár a szélfútta helyeken 1-2 méteres hó volt, hanem az a fantasztikus tény, hogy napokig, néhol egy hétig nem lehetett elmenni hazulról.

Mivel akkor még nem voltak külföldi tévécsatornák, sõt hétfõi adás sem, internet meg még kevésbé, az emberek jobb híján egymással foglalkoztak. Tuskóhelikopter beszámolója egy jellemzõ élethelyzetet villant fel: „Na, szóval a szüleim, egy baráti házaspár meg a keresztapámék családostul a presszóban jöttek össze, mert hogy a váratlan természeti csapások összehozzák az embereket vidéken."


Épp úgy, mint Budapesten, Pausz-as-koepkoedoe budai szülõházában: „A másnapi ébredés csodálatos volt, a ‘70-es évekbeli társasházunk lejtõs telken állt, és a leesett hó vízszintje a telek közepén tartott, tehát nem lehetett kijutni a kertbõl! 2 társasház állt a telken, összesen 24 lakással. A férfiak nekiálltak és szûk folyosót kezdtek ásni az utca felé. Ír terrier kutyám élvezte még a leginkább a dolgot: dobtam egy hógolyót a méteres nagyságú hóba, és õ ugrálva és elsüllyedve evickélt benne, amíg azt nem érezte, hogy tovább már nem mehet, mert elsüllyed, mint egy mocsárban. Talán még aznap este vagy másnap este a Híradóban pedig Moldoványi Ákos arra hívta fel a szülõk figyelmét, hogy a GYEREKRE mindenképpen adjanak usankát a szülõk ilyen idõben! Na ezen röhögött otthon az egész család, hogy most aztán elmennek és Moldoványi Ákos felhívására mindenképp szereznek a nõvéremnek és nekem egy usankát, mert anélkül elpusztulunk!!!"

K.Z. Szabolcsék néhány heggyel laktak arrébb. Õt otthon tartott az anyja, a barátját nem, meg is lett a böjtje: „A szomszéd anyuka a velünk egyidõs két gyerekével (10 és 9 évesek) nekivágott. A busz még levitte õket, de persze még nem volt mobiltelefon meg net, úgyhogy csak akkor derült, hogy be van zárva az iskola, amikor odaértek. visszafelé meg már nem jött busz, úgyhogy elkezdték legyalogolni a cirka 2 km-es kaptatót. Persze nem bírták sokáig, de aztán jött egy hókotró, ami megmentette õket. A folyosón összetalálkoztunk, de nem nagyon lehetett felismerni a triót, mert sugárirányban volt ráfagyva az arcukra a takony. Viszont ezzel a hókotrós sztorival a barátom minimum fél évet tudott csajozni a káromra.:((("
Gyerekálom

Egy tuti: a legjobb a gyerekeknek volt. T.B. Gáspár nem szokott érzelmes lenni, most bezzeg elgurult a hógolyó: „Anyánk nem az a típus volt, aki csak úgy kihagyatta volna velünk az iskolát, ezért elsõ nap a legdurvább hóviharban elindultunk. Csak arra emlékszem, hogy alig látunk valamit, de iskolába kell menni. Aztán kiderült, hogy nincs, ha boldog gyerekkor létezik, akkor ez a pár nap az volt. Szánkóztunk az újpest-rákospalotai felüljárón, ehhez fogható »miénk itt a tér« élmény csak a taxisblokád idején volt még egyszer, bár szánkózni akkor nem lehetett."

Aki hajlandó volt emlékezni, mind a magas hófalakat és a hóba vájt alagutakat emlegette. Csoda például, hogy a kis Fostosrecskából nem lett sarkkutató azok után, hogy „Apámék totál beöltözve elindultak kenyérért a boltba. Én meg lementem az alsó bejárathoz, kinyitottam az ajtót és a hó az ajtó tetejéig ért. Kimenni sem tudtam, ezért az öcsémmel elkezdtünk járatokat vájni a hóban. Kurva jó volt, mert tényleg egy ilyen hóbarlangban egyáltalán nincs hideg és a hang sem nagyon jut be."

A nagy hóesés után jött az újabb móka, a jégkéreg:

„Egy vagy két nap után ráesett a hóra egy valag esõ, ami a hóréteg vastagsága miatt szépen ráfagyott, és a Körös parti gáton pár napig szánkó nélkül, seggen csúszva lehetett ereszkedni, mert nem szakadt be alattad a jégpáncél. Ez egy olyan dolog azt hiszem, amit el sem fogok majd tudni magyarázni a gyerekeimnek (és a kapruni 108 eurós síbérlet eszmei értékét a nullára csökkenti)."

A fiúgyerekek külön jól szórakoztak a katonai jármûvekkel, még a kis Sz. Zolika is: „A Hungárián, az azóta már lebontott Dél-Pesti Kenyérgyár elõtt több tucat páncélozott harci jármû állt, hogy vigyék a kenyeret. Fogalmam sincs, hova kellett tankkal vinni a kenyeret." Persze, hogy nincs neki, hiszen igazi városi gyerekrõl van szó.
Felnõtteknek eggyel keményebb volt

Nem véletlen, hogy aki nem otthon töltötte a Telet, annak árnyaltabbak az emlékei. Winkler Róbert Szombathelyen szolgált az MN 2131 vegyes páncéltörõ tüzér ezrednél, a legnagyobb hidegben pont õrségbe volt beosztva. "Az õrtornyokban volt egy-egy kis villanykályha, de azt rögtön felborítottam, ahogy felmásztam a toronyba. Mínusz 20 fok körül volt, egy óra után megéreztem az összes tünetet, ami a Jack London-könyvekben az aranyásók fagyhalálát elõzi meg. Valami nagyon súlyos álomkórral spékelt általános apátia. Nem akartam a klondike-i csávók sorsára jutni, úgyhogy a maradék két órában helyben futottam. A következõ váltásra szerencsére kaptam egy õrbundát, bokáig érõ irha, meg a kályhát is megszerelték, úgyhogy az már wellness volt. Viszont a hófúvásban elakadt civil jármûvek kiszabadítására indult harci jármûvek is elakadtak, már nem is emlékszem, hogy végül a tankokkal oldották-e meg a káoszt, vagy mivel. És egy csomó katonát még tányérsapkában küldtek szabadságra, úgyhogy visszajövet sokaknak lefagyott a füle. Hetekig õrületes móka volt a fülüket piszkálni."

T. Gábor már melózott, meg is szívta, mégse tûnik kellemetlennek az emlék: „A csepeli Belker Szállító Vállalat IFA szerelõmûhelyében dolgoztam, a Szállítók útján, mint pályakezdõ. Nem laktam messze, 3-4 buszmegállónyira. Amikor megjött a busz – ha jó emlékszem, a 79-es – felszálltam rá, de már láttam az arcokon, hogy valami nem stimmel. A busz megpróbált kiállni a megállóból, de a kereke elpörgött a nagy hóban, és meg sem tudott moccanni. Ekkor a sofõr beleszólt a mikrofonba: Na jól van, emberek, megint meg kell tolni. Leszálltunk vagy tízen, kitoltuk az útra, és gyorsan felugráltunk rá. Így ment ez minden megállóban. Mire beértem, teljesen leizzadtam. Életem legmelegebb téli reggele volt."
Az Újlipótból a Himalájára

A bezártság pompás alkalom volt arra, hogy az ember olyan dolgokba fogjon, amikbe amúgy talán soha nem vágott volna bele. Mint Borosjuli: „Mi a testvéreimmel nagyrészt az apukám mûhelyében dekkoltunk a ház földszintjén, ott volt a kályha, a kutyák, egy vendég süni, és apu végre engem is megtanított tisztességesen fát csiszolni." Vagy Orsolyka: „Akkoriban a Gellért térnél laktunk egy elég nagy önkormányzati lakásban, aminek az egyik szobáját mindig kiadtuk. Éppen egy kínai házaspár vette ki, és kínaiul tanítgattak engem, hogy ne unatkozzak/hisztizzek. Persze semmire sem emlékszem. Így nem tanultam meg kínaiul." Vagy Shooting Star Szabolcs anyja: „Este átjött a szomszéd néni és megtanította anyukámat kenyeret sütni, mert már felröppentek a hírek a várható élelmiszer-, de különösen a kenyérhiányról. Ha jól emlékszem, csak akkor az egyszer sütöttünk kenyeret."

Volt, akinek a sorsfordító napokban dõlt el a sorsa, mint a késõbb a Himaláját többször legyõzõ F. Andrásnak: „Teljesen gyanútlanul indultam el az Újlipótból a hatodik kerületi iskolámba. Egy ideig álldogáltam a néptelen trolimegállóban, aztán elindultam a hóban kanyargó kis ösvényen. Ami a Ferdinánd hídnál véget ért, talán onnan mindenki visszafordult, túl nagynak ítélve a kockázatot. Az idõ viszont stabilnak tûnt, nem nem csüngtek az égen vihart jelzõ felhõk, és a hó sem tûnt lavinaveszélyesnek, így nekivágtam. Sípcsontközépig érõ havat taposva küzdöttem át magam a hatkerbe, ahol rajtam kívül még négy vidéki diák volt, akik számára a havazás nem tûnt extrém dolognak, így bevonatoztak a városba. Késõbb még beért egy srác, aki a nyomaimban lépkedve verekedte el magát az iskolába. Minden más pesti a lehetetlen körülmények szorításában otthon maradt. Én innentõl számítom magam hegymászónak."
Buherált õsinternet

Az otthonmaradás vonzerejét növelte, hogy akkoriban még nehéz volt kommunikálni. Még vezetékes telefonja sem volt mindenkinek, a mobilokra még éveket kellett várni, internet sehol. Mit léptek erre az ügyes buherátorok? Saját õsinternetet. Borek meséli: „Az is érdemes feljegyezni arról a korról, hogy a híreknek két csatornája volt: az állami tévé és rádió, valamint a hihetetlen mennyiségû CB rádió tulajdonos. A CB rádió volt az, ami ma az internetnek felelt meg. Rengeteg legálisan – azaz engedéllyel tartott – készülék volt, de talán még több illegális készülék volt az országban. A taxisofõrök voltak az info-exchange szerverek, mivel ezekkel a készülékekkel hivatalosan nem lehetett azért olyan nagy távolságokat áthidalni, így azok voltak az üzenetek továbbítói, akik amúgy is egész nap a CB-rádió mellett ültek. Persze mindenki bütykölt hozzá végfokot, amivel még nagyobb teljesítménnyel tudott adni. Az ilyen háztartásokban mindenki tudta, mi az az SWR mérõ, és hogyan kell beállítani a rádiót, hogy a legnagyobb hatásfokkal tudjál szólni."

A csodálatos emlékek ellenére utólag nem mindenkinek jó élmény a Mesetél. Elefáni pédául emiatt lett ismert troll: „Mondjuk ez a 87-es legendásnak nevezett tél gyakorlatilag tönkretette a gyerekkoromat. Elültette bennem ugyanis a reményt.... és megtanított korán arra, hogy az álmok nem válnak valóra, hiába is szeretnénk. Utána nyolc éven keresztül arra vártam remegve minden egyes kibaszott hóeséskor, hogy megint legyen egy hét szünet, hogy ne kelljen bemenni abba a köcsög iskolába. De soha semmi. Mindig csak a vereség, a lemondás és a beletörõdés keserûsége."

Az a tél amúgy a legjobbat hozta ki a magyarokból, Tojáslikõr anyjából különösen. Nem is csoda, hogy most mindenki, aki élt már akkor, a Hó visszatérését várja:

„A híres 87-es óriási havazáskor anyám betelefonált az iskolába, hogy a kisfia sajnos nem tud bemenni a hatalmas hó miatt. Az osztályfõnök elhûlten hallgatta anyámat, nem értette, miért is ne tudnék bemenni, hiszen nem egész 50 méterre laktunk az iskolától. Anyám csak ennyit reagált:

„Ki mondta, hogy otthon aludtunk?”"
Levezetés

A Mesetél emléke tényleg csodálatos mikro-, nano- és pikotörténeteket hozott elõ mindenkibõl. Még a legjobbakat sem tudtam mind felidézni a cikkben, íme még két klassz sztori, linkekkel, jó álmodozást!:

- „Nem bírom el az anyukámat, mert benne van a kistesóm a hasában, és nagyon nehéz". Deadmanride felrobbantja a cukiságbombát.

- Erdélyben minden más. Unatkozorobotok, a Tumblr Móra Ference a marosvásárhelyi petróleumszagról.
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
Egy orosz fővállalkozó akar ismét vásárolni Pakson
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Bekövetkezett amitől féltek - Fehéroroszországban lekapcsolták az internetet
Gödi botrány: Újabb 30 napra felfüggesztették a polgármestert
Az USa bajban van: Egy nap alatt 52 ezer új fertőzött
Kutya meleg lesz, de ez még nem minden
Vészjósló a szállodaszövetség kijelentése a turizmusról
A tudósvilág fél az orosz vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
A tudósvilág fél az orosz koronavírus-vakcina miatt - Meggondolatlanság, ostobaság
Újabb 11 honvédelmi sportközpont építésébe kezd bele Orbán
Fehéroroszország: már újságírókra és tüntetőkre is rátámadtak a rendőrök
Alig fél percet szánt az M1 Híradója a fehéroroszországi helyzetnek
Soros üzent: Magyarországot elfoglalta az Európai Unió egyik legnagyobb belső ellensége
Keményen bünteti az infláció a nyugdíjasokat
Sokba van Mészáros Lőrincnek a horvát luxusvilla
Segíts egy megosztással! - Utcára kerülhet a kislányával egy rákbeteg pécsi anya
125 ember lehet érintett - A háziorvos asszisztense fertőződött meg Pilisborosjenőn
Fehéroroszországban lekapcsolták a netet - éleslőszerek használatára adhattak engedélyt a rendőröknek
Meghalt a fán akadt siklóernyős, akit egy honvédségi helikopterrel menteni próbálták
Balhé lesz mikor Orbán Viktor meglátja Székesfehérváron az ellenfél mezét
Vírus miatt kellett bezárni egy pápai óvodát
Orbán döntött: 7 milliárd megy kormánykommunikációra
Gáspár Evelin: Szeretném megmutatni Magyarországnak, hogy van egy másik oldalam is
Drágább lett a Balatonon szállást kivenni, mint Máltán
Tállai: négy év alatt 220 milliárddal többet kaptak a nyugdíjasok
Kiderült kik kapnak az 5,3 milliárdos segélycsomagból
Borkai megszólalt: Súlyos árat fizettem
Lövések a Fehér Háznál, Trumpot kimenekítették a sajtótájékoztatóról
Zuglói hotelszobát rohant le a TEK - de ki volt bent?
Mindjárt indul az iskola, de még mindig nem tudni, hogyan
Borkai megtörte a csendet - nyilatkozott
Hivatalos: nem vonták meg Borkai kb. 330 ezres járadékát
Csalók használják fel Varga Judit nevével és fotóival
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum