thepost / Magyarország / Budapest / 2020.01.25
THE POST
           
25
Egy év alatt 7,2 százalékkal nőtt az átlagos reáljövedelem
Ez is érdekelhet:
Durva kritikát kapott Berki: Ha a média nem lenne a hátad mögött lehet már rég egy parlagi senki lennél
Eddig több mint százezren látták a Németh Szilárdról szóló pacal paródiát
A kormány 370 millióval támogatja Németh Szilárd birkózó akadémiáját


Egy év alatt 7,2 százalékkal nőtt az átlagos reáljövedelem, de a gyerekvállalás még mindig szegénységi kockázat, a 65 évnél idősebbeknek pedig kevesebb pénzük van, mint 2017-ben, pedig a kormány a nyugdíjak reálértékének növekedéséről beszél. Közzétette a KSH A háztartások életszínvonala 2018 című kiadványát, ennek a legfontosabb megállapításait tekintettük át.

Havonta nettó 119 ezer forintból gazdálkodhatott 2018-ban egy átlagos magyar háztartás – derült ki a KSH most kiadott, A háztartások életszínvonala 2018 című kiadványából. Az átlagos reáljövedelem 7,2 százalékkal nőtt 2017-hez képest.

Az elmúlt évek legfontosabb változása az, hogy egyre több jövedelem származik a munkából (2010-ben még 65,3 százalék, 2018-ban már 73,7), és 32,5 százalékról 24,7 százalékosra csökkent a társadalmi jövedelmek, azaz a segélyek és más állami támogatások aránya. Nem részletezik, de ennek két oka lehet: egyre többen dolgoznak, valamint sokak segélyét felváltotta a közmunka.

Az egyéb jövedelem kategória 2017 óta 17,8 százalékkal nőtt. Ezt elsősorban azzal magyarázza a KSH, hogy az ingatlanok bérbeadásából egyre több pénz érkezik. Azaz az összes jövedelmen belül még mindig elenyésző, 1,7 százalékos ennek az aránya, de azok, akik lakáskiadással egészítik ki a jövedelmüket, kimondottan nagy nyertesei voltak 2018-nak.

A kiadvány nagy erőssége, hogy jövedelmi tizedek alapján is vizsgálja az ország helyzetét. Arra jutottak: az ország leggazdagabb egytizede 7,8-szor több pénzből gazdálkodhat havonta, mint a legszegényebb tized, de azt is hozzá kell tenni: ez is javulás 2017-hez képest, amikor 8,2-szeres volt a különbség. (Kényelmes volna azt írni, hogy a leggazdagabb, valamint a legszegényebb egymillió magyarról van szó, de ez így nem lenne pontos, nem a személyeket, hanem a háztartásokat vizsgálták. Márpedig a legszegényebb háztartásokban többen élnek.)

Amikor a KSH kiadja az átlagkeresetekről szóló számait, mindig jön a jogos kritika: sokkal többet tudnánk a valós helyzetről, ha nemcsak az átlagot, hanem a mediánt is ismernénk (vagyis azt az értéket, aminél az emberek fele jobban, fele rosszabbul keres, a fiktív „középső magyar” keresetét). Erről most többet tudunk meg: az ország háztartásainak több, mint 60 százaléka él kevesebből, mint az országos átlag.

Mivel 10 decilis van, nem tudunk egy középső értéket megadni, érdemes az 5. és a 6. jövedelmi tizedet megnézni. A bruttó jövedelem ezekben 130, valamint 149 ezer forint – azaz nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, hogy

a középső magyar havonta bruttó 140 ezer forintot kap, ezekből levonják az adókat, a többiből kell megélnie valahogy.

Ez nagyjából 20 ezer forintos növekedés 2017-hez képest.
Így számol a KSH
A háztartások életszínvonalát vizsgáló kiadvány azért is többet mond a kereseti adatoknál, mert nemcsak a fizetéseket, hanem a máshonnan származó jövedelmeket is mutatja. Az nem derül ki ellenben a számokból, hogy kinek mennyi hitelt kell még visszafizetnie – aki erre is kíváncsi, annak az MNB adatait ajánljuk, ők figyelembe veszik a hitelt is. A legtöbb számot bruttó értékben, és egy főre számítva adják meg, úgy, hogy a teljes háztartást figyelembe veszik, vagyis a háztartásban élő gyerekek száma is fontos. A KSH éves adatokat ad meg, mi ezeket elosztottuk 12-vel, mert egyszerűbben értelmezhetőek egy család jövedelmei vagy kiadásai, ha havi szinten nézzük azokat.

Csak gyereket ne vállaljon?

Az is kiderül az adatokból, hogy a gyerekvállalás még mindig szegénységi koc

kázat, hiába javul a gyerekesek helyzete. Az egy főre jutó éves bruttó jövedelme az egyedülálló férfiaknak a legmagasabb, havi bruttó 210 ezer forint, a legalacsonyabb, 102 ezer forint pedig azokban a háztartásokban, ahol két felnőtt és legalább három gyerek él. A nagycsaládosok még a gyereküket egyedül nevelő szülőknél is rosszabbul élnek (az egyedülálló szülők és gyerekeik átlagos havi jövedelme 116 ezer forint), az egyetlen változás 2017-hez képest annyi, hogy a kétszülős, egy gyereket nevelő háztartások jövedelme már legalább elérte az országos átlagot.

Az állami családtámogatásokkal annyit sikerült egyelőre elérni, hogy a gyerekes háztartások jövedelme már nem 17,3, hanem csak 15,5 százalékkal marad el az országos átlagtól.


Mennyire számít a végzettség vagy a kor?

A diploma szinte automatikus belépő a magasabb fizetéshez – ez nem meglepetés, az már annál inkább, hogy mennyire nagy a diplomások és a többiek között a különbség. Azokban a háztartásokban, ahol van felsőfokú végzettségű kereső, havonta 210 ezer forint az egy főre jutó bruttó jövedelem, míg az érettségizettek családjaiban csak 150 ezer. Ahol senki nincs, akinek alapfokúnál magasabb végzettsége volna, azoknak havonta bruttó 95 583 forintból kell átlagosan kijönniük.

Ami az életkort illeti: az elmúlt év igazi vesztesei a nyugdíjasok. A 65 éves vagy annál idősebb tagokból álló háztartások voltak az egyetlen csoport, ahol csökkent 2017 óta az egy főre jutó jövedelem, 133 ezerről 130 ezer forintra. Ez főleg annak fényében nagy törés, hogy ott, ahol a legjobban kereső családtag épp a nyugdíj előtt áll (55-64 év közti), még havonta 166 ezerből lehet gazdálkodni.

Azon sem kell csodálkozni, hogy Budapest a leggazdagabb: a fővárosban élők átlagosan másfélszer annyi pénzhez jutnak, mint a legszegényebb régió, az Észak-Alföld lakói. Egy évvel korábban ez a különbség még 1,6-szoros volt.

De mire költik a pénzt?

A kiadások vizsgálatánál már nem tizedekre, hanem ötödökre bontotta a KSH a lakosságot. Az ország leggazdagabb ötöde fejenként 3,6-szor annyit adott ki 2018-ban az egyéni fogyasztásra, mint a legszegényebb ötödbe tartozók. A leggazdagabb ötöd a kiadásainak 51,8 százalékát költötte el ételre, lakásfenntartásra és közlekedésre, míg a legszegényebb 20 százalék 62,4 százalékot elköltött ezekre. A szegényebb háztartásoknál átlagban évente 176,2 ezer forintot adtak ki ételekre,

azaz egy ember egy nap 483 forintból ehetett.

A súlyos deprivációban élők száma 137 ezer fővel csökkent, így már csak 837 ezren élnek nagy nélkülözésben. Az számít nélkülözőnek, akire 9 pontból legalább 4 igaz: nem jut el évente egy hét vakációra, nem tudna 84 ezer forintos váratlan kiadást kifizetni, nincs autója, nem tud legalább kétnaponta húst enni, fizetési hátraléka van, nem jól fűtött a lakása, nincs telefonja, mosógépe, illetve tévéje. A szegénységi küszöb, azaz a mediánjövedelem 60 százaléka alatt 1,18 millióan élnek. A szegénység, vagy a társadalmi kirekesztettség kockázata 1,81 millió embert fenyegeti.

De legalább a fiatalok boldogok

A felmérésben évről évre megkérdik arról is az embereket, hogy egy tízes skálán jelöljék be, mennyire elégedettek a saját életükkel. Több év stagnálás után az előző évi felmérésben már javult ez a mutató, 6,1-ről 6,51-re, idén viszont 6,33-ra esett vissza. Úgy tűnik, ebből a szempontból az életkor a legfontosabb: a legboldogabbak a 16-24 év közöttiek, náluk 7,36 ez a mutató, a leginkább elégedetlenek pedig a 75 éven felettiek, akiknél csak 5,41 az átlagos szám.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Közel félmillió magyart érintenek a kivételes nyugdíjszabályok
Hivatalos: egy magyar férfi a korona vírus miatt lezárt egyik városban ragadt
Orbán Ráhel eldobott kakis pelenkája nem váltott ki annyi indulatot mint Schobert Norbi botránya
Hírhez tartozó kép:
Közel félmillió magyart érintenek a kivételes nyugdíjszabályok
Hivatalos: egy magyar férfi a korona vírus miatt lezárt egyik városban ragadt
Hivatalos: egy magyar férfi a korona vírus miatt lezárt egyik városban ragadt
Orbán Ráhel eldobott kakis pelenkája nem váltott ki annyi indulatot mint Schobert Norbi botránya
Durva kritikát kapott Berki: Ha a média nem lenne a hátad mögött lehet már rég egy parlagi senki lennél
Eddig több mint százezren látták a Németh Szilárdról szóló pacal paródiát
A kormány 370 millióval támogatja Németh Szilárd birkózó akadémiáját
A magyar kormány figyelmeztetést adott ki a koronavírus miatt
Schobert Norbi Ausztriából üzent a gyűlölködőknek: az üzenetem miatt soha nem fogok bocsánatot kérni
Németh Szilárd: megerősödött a migrációs nyomás ezért személyesen ellenőrzi a védelmet
Szijjártó: a magyar egy igazi szabadságharcos nép
Soros: A CEU hírnevet szerzett az oktatás szabadságának megvédésével Orbán ellen
Rendőrségi összefoglaló: tizenhárom határsértővel szemben intézkedtek
Koronavírus: Mire számíthatnak a tb-tartozást felhalmozók ha nagy a baj?
Koronavírus: Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki
Négy magyar ragadt Vuhanban a lezárt városban
Ónos eső lepi be az országot
Budapesttel reklámozzák az új orosz villamost
Koronavírus: Ötvenmillióan zárlat alatt
Európa is felkerült a koronavírus térképre
Ausztrál pokol: az elpusztult állatok száma átlépte az egymilliárdot
Teljes az útzár az M3-on
Milliárdos férfi vigasztalja Vajna Timit
Molnár Anikó: Nincs mitől tartanom. Én sosem hazudtam
Tanúként hallgatja meg a bíróság Molnár Anikót a Havas Henrik elleni perben
Gőzölgő trágya borult a szombathelyi körfogalomba
Varga Judit: Sajnos a néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is
Varga Judit: a Fidesznek nem a néppárti tagság a fontos
Ennek nem szabad megtörténnie: 65 millió emberrel végezhet egy koronavírus-járvány
Meghalt az első, betegeket kezelő orvos Kínában
Koronavírus Magyarországon: két gyanús esetet találtak
Závecz: drasztikusan csökken a Fidesz tábora
Schobert Norbert a magyar nemzet tornatanara
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Indoklás nélkül mentette fel a posztjáról a kórházigazgatót Kásler
Hivatalos pofon Orbánnak: Félmillió támogatót veszített a Fidesz
Novák: Heteken belül döntést kell hozni a Fidesz néppárti tagságáról
Már februárban lehet új EU-s költégvetés
Sáskajárás: Nagy a kockázata annak, hogy a szomszédos országokat is letarolják a sáskák
Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást
Egy kis Punto miatt nem közlekedik az 59-es villamos
Ezeket a Kínából érkezett utasokat keresik, hogy megállítsák a gyilkos vírust
Orvosi segélykiáltása a kínai pokolból: Inkább rúgjanak ki, de mi is élni akarunk!
Döntős a budapesti Eb-n, és olimpiai résztvevő a magyar férfi vízilabdaválogatott
Nem is anyakönyvezték és a kötelező védőoltásokat sem kapta meg ez a magyar kisgyerek
Rendőrök segítségével vettek el egy 4,5 hónapos babát egy családtól
Spiegel: Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból
Papagájrajongó fideszes mosná le Győrről a Borkai-foltot
Koronavírus: lezárták a Tiltott Várost Pekingben
Maga szerint ki a fas*zt érdekel Amerikában Ukrajna?
Hatalmas robbanás történt Houstonban
Több mint 100 kilót fogyott a legkövérebb gyerek
Ezért nem cseréli le a Coca-Cola a műanyag palackokat
Újabb drámai részletek derültek ki a németországi étteremben kitört lövöldözésről
Teljesen összeomlott a természet: Megérkeztek az első gólyák Afrikából
Kellemetlen helyzetbe hozták Győrfi Pált és családját: hiába tett panaszt
Koronavírus: elcsigázott orvosok elkeseredett küzdelmet folytatnak az emberek életéért
Betegség gyötri II. Erzsébetet
Aján Tamás határozottan állítja, nem függesztették fel
Kétségbeesett üzenetek a koronavírus miatt lezárt városból - lassan elfogy az élelem
Vasvári Vivien megmutatta az exével kötött 32 milliós kölcsönszerződést
Egy miskolci férfi összevizelt 60 kg kelkáposztát, 50 kg fejeskáposztát, 30 kg sárga burgonyát, 12 kg édesburgonyát és 5 kg céklát
16 percen át volt téma a magyar médiahelyzet az osztrák állami tévében
A közmédiából kilépett Balogh Krisztina is meginterjúvolta Karácsony Gergelyt
ENSZ meghallgatás: Új magyarázattal állt elő a kormány Gyöngyöspata-ügyben
Letartóztatták a külföldi férfit, aki a gyanú szerint bántalmazott egy nőt Budapesten
A Wall Street eredeti farkasa beperli a film producereit
Nem igaz, hogy a miskolci kórház szülészetén soha nem tettek különbséget bőrszín alapján a páciensek között
MÁV: Mindenki nyugodjon meg!
Egy nárcisztikus a lábát is képes eltörni azért, hogy vele foglalkozz
A gödrét kiásták de sose fog megépülni a ferihegyi parkolóház
Kívülről bedeszkázták a CEU laboratóriumának ablakait
Kubatov egy évvel a választások előtt szólt Borkainak, hogy elő fog kerülni egy jachtos videó
Koronavírus: titkolják de nagy a baj, halottak hevernek az utcákon
Erzsébetváros átvállalja a rászorulók tb-tartozását
Kubatov titkos találkozón szólt Borkainak, hogy vannak róla kényes videók
Rubint Réka teljesen belefogyott a stresszbe - elérem a leánykori súlyomat, még Update sem kell hozzá
Pénzbehajtók verték össze Schobert Norbit évekkel ezelőtt
Eltűnt, ismeretlen helyen lévő kislányt keres a rendőrség!
Migrációs összefoglalót közölt a rendőrség: 71 migránst akadályoztak meg abban, hogy Magyarország területére lépjenek
Kijutott a magyar női asztalitenisz csapat az olimpiára
Felírták az RTL munkatársainak a nevét, hogy még véletlenül se engedjék be őket
Négyen rángatták ki a kórházból a férfit, majd lelökték a lépcsőn Budapesten
Agyonlőtte magát egy ember a szerb parlament lépcsőjén
Soros György bejelentette, globális oktatási hálózatot indít
Az emberiség teljesen felkészületlen egy pusztító világjárványra
Sorra zárják le a városokat a járványtól sújtott tartományokban
Idő kérdése, mikor jelenik meg Magyarországon is a halálos koronavírus
Városokat vontak zárlat alá, iskolákat zártak be a koronavírus miatt
Brutális rablás Budapesten: szemüket, szájukat is befogták a nőknek
Egymilliót fizethet Szécsény polgármestere, mert a városban blokkolta az internetet
A fél ország követeli, hogy Norbi kérjen bocsánatot
Soha nem volt még ennyire közel az emberiség, hogy kipusztítsa önmagát
Debrecen örömmel fogadja az új Természettudományi Múzeumot
Bajban a világ autóipara, de Magyarország nem vesz tudomást róla
Trump visszavonta a vizek védelméről szóló rendelkezést
Négyen bántalmaztak egy férfit a kórházban Újbudán
Kiderítettük, hova és mennyiért repült Áder és Pintér
Habony műve a cigányozós-börtönös offenzíva
Tudósok életre keltették egy 3000 éves egyiptomi múmia hangját
Kulka vallomása: Zavarban vagyok attól, hogy néznek
Ezt üzente a győrieknek Karácsony Gergely
Nem kérnek a kanadaiak Harry hercegékből - petíciót indítottak
Jogerősen elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit
Ki fizeti Orbán indonéz repkedését?
Minisztérium: a gyöngyöspatai gyerekek érdeke, hogy ne pénzzel kárpótolják őket
Magyarország az EU második legkorruptabb országa
Buda-Cash botrány: enyhítették a vádlottak büntetését
Koronavírus: Skóciában is kórházba került négy ember
Szaúd-Arábiában és Szingapúrban is megjelent a koronavírus
Steven Mnuchin: Greta Thunberg azután adjon elő Davosban, ha már főiskolán tanult közgazdaságtant
Holtan találták otthonában a korrupciós botrány egyik központi vádlottját
Életét vesztette két nyolcéves diák: balesetet szenvedett egy iskolabusz Németországban
Visszafizeti Trócsányi a kapott milliókat
Elkerülhetetlen a világjárvány
Hamarosan egészségügyi vészhelyzetet hirdethetnek ki a koronavírus miatt
Az újabb Norbi videó még nagyobb port kavart - zsíros hajú kismamákról beszél a fitnesz guru
Gyurcsánynak nem adták ki a lázas gyerek gyógyszereit
Megharapta a kutya a tehenet, a rendőr elektrosokkolta a kutyát, a tehén megrúgta a rendőrt
Lezártak egy 11 milliós várost a koronavírus miatt
Orbán bejelentette: Indonézia és Magyarország ötszázmillió dolláros közös befektetési alapot hoz létre
Karácsony: minden kompromisszumra kész vagyunk, hogy Budapesten maradjon a Természettudományi Múzeum
Visszafizeti a kapott pénzt Trócsányi László
Transparency International: az EU második legkorruptabb állama lett Magyarország
Varga Ivett lett a BKK vezére
Feketébe öltözve tiltakoznak a közművelődési dolgozók a megalázó fizetés ellen
Előre szólt az ellenzék, hogy botrány lesz a rabok kompenzációjából
Lokál: A köztévés interjúban Karácsony testbeszédén látszott, hogy nincs a helyzet magaslatán
Történelmi mélyponton a forint
Karácsony megakadályozná, hogy Debrecenbe vigyék a Természettudományi Múzeumot
Megúszhatnák a büntetést a török gyerek*mo*lesztálók
Hamis forgalmival közlekedő BMW-t kapcsoltak le a rendőrök
A rendőrség a lakosság segítségét kéri - a képen látható srác rongálta meg a sorompót Debrecenben
Látogatási tilalom: Egyre több a megbetegedés az országban
A türelmemet, amire nagy szükségem volt a köztévé stúdiójában, ott, a hajléktalanszállón veszítettem el
Most kiderül valóban a tudomása nélkül tettek-e meddővé egy nőt a miskolci kórházban
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva