thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.15
THE POST
           
15
Hatósági engedéllyel ömlik a szennyvíz a szegedi Tisza-holtágába
Ez is érdekelhet:
Orbán a budai Ybl-villát adja ingyen a Türk Tanács irodájának
A kormány a Puskás Aréna éjszakai kivilágításáról: Budapest méltán híres éjszakai látképének elmaradhatatlan része
Nyolcszáz hátrányos helyzetű iskolással fotózkodott Kövér László


A tiszai holtág kármentesítésre szorul, mert évtizedekig Szeged pöcegödreként használták. Nemrég elindult a több milliárd forintos program, de még mindig folyik bele határérték fölötti káros anyagot tartalmazó termálvíz. Pénteken, egy lakossági fórumon kiderült, hogy engedélye van az agrárcégnek, amelyik a vizet ide pumpálja.

„Most azonnal tiltsák be” – követelték többen is azokon a szegedi lakossági fórumokon, amelyeket pénteken, két helyszínen is tartottak a tiszai holtág kármentesítési programjának lebonyolítói. „Ki, és milyen hatósághoz fordulhat, hogy az agrárcég termálvizének szennyezését szüntessék meg?” – kérdezték többen is a fórumon jelen levő kormányhivatali szakemberektől és a projektet vezető vízügyi igazgatótól. Bizonytalan válaszokat kaptak a kérdezők, s bár szinte az összes hatóság jelen volt, éppen az engedélyt kiadó katasztrófavédelmi igazgatóság nem volt ott, a helyiek tüntetést terveznek.

A Szeged déli részén található, 18 kilométeres tiszai holtág egy szakasza súlyosan szennyezett, a káros anyagok forrásait már vagy két évtizede megszüntették, de máig maradt egyedüliként a magas fenoltartalmú termálvíz. Alig egy hete írt a hvg.hu arról, hogy az évtizedeken át Szeged szennyvízgyűjtőjének használt holtág rehabilitációjára, első körben vízgazdálkodási projektként kaptak a vízügyesek kétmilliárd forintot, majd menet közben kiderült, hogy jóval súlyosabb a szennyezés az iszapban, ezért átsorolták a projektet a kármentesítési programba, dupla pénzt szánva a holtágra. Az átminősítés már egy évvel ezelőtt megtörtént, de a lakosokat nem tájékoztatták arról, hogy hol tart a program, milyen szennyezéseket mutattak az újabb vizsgálatok, miként és főleg hol fogják az irdatlan mennyiségű szennyvíziszapot kezelni, letenni.

Ezért a városrészek civil szervezetei a saját szakállukra kutakodtak, szereztek meg dokumentumokat. Nyilván az előző, a vízgazdálkodási projekt adataihoz tudtak hozzájutni, ezekből derült ki, hogy a mederből kiemelt szennyvíziszapot a közvetlen közelükben tervezik kezelni, ez nagyjából 160 ezer köbméter szennyvíziszap elhelyezését jelenti, ami többszöröse annak a külföldinek, amit Székesfehérvárra szállítottak. A lakosok a jelenlegi projektről semmit nem tudtak, nőtt a feszültség.

Pénteken este talán ezért is szerveztek a projekt lebonyolítói egymás után két helyszínen fórumot. Mindkét helyen tömve volt a terem. A fórumon ott voltak a környezetvédelmi hatóság munkatársai, a vízügyi igazgató, és a tényfeltáráson és pilot teszten dolgozó Adept Enviro Kft szakemberei is. Ez utóbbiról írtuk legutóbb, hogy Mészáros Lőrinc testvére tulajdonába került májusban, majd szeptemberben nyerte el a négymilliárdos projekt 260 millió forintos, tényfeltárásra kiírt közbeszerzését. Most kitettek magukért, három szakembert is küldtek a fórumra.

A szennyvíziszap marad, mert máshol nem fér el

A fórumon a céget olyan szakemberek képviselték, akik elismertek a szakmában, köztük például, Andó József, az MTA kandidátusa, aki a vörösiszap-katasztrófa utáni kármentés tényfeltárásában is közreműködött. Andó a technológiát ismertette, amivel a gigamennyiségű szennyvíziszapot kezelnék majd. A végső technológiát egy pilot programban kísérleteznék ki: a holtág egy szakaszát vízmentesítenék, ebből emelnének ki kilencszer 100 köbméter iszapot, ezt egy-egy kazettában helyeznék el, majd a módszerek tesztelése után döntenék el, hogy melyiket alkalmazzák nagyban. A teszt helyszínét az ATIVIZIG jelöli majd ki, ehhez egy fél hektáros terület szükséges, az pedig egy további kérdés, hogy a maradék irdatlan mennyiséget hol tennék le. Azt lesz

ögezték a szakemberek, hogy

Magyarországon nincs olyan méretű veszélyes hulladékkezelő, amely ezt képes lenne befogadni, így a helyieknek bele kellene nyugodniuk, hogy a környéken kell ezt megoldani.

„Márpedig itt nem lesz szennyvíziszap-kezelő” – állt fel egy fiatal nő, aki családjával néhány éve költözött a kertvárosba. Végül a szennyvíziszap tervezett lerakója mellett élőknek rendezett fórumon nem derült ki, hogy most a hallottak után belenyugodtak-e, hogy az iszapkezelő az ablakuk alatt lesz, de az itt is felmerült, hogy legalább a termálvíz befolyást szüntessék meg.

Engedéllyel szennyez

A másik fórumon, amelyet a „dögtisza” közvetlen partján élőknek szerveztek, a termálvízszennyezés került a középpontba. Évek óta kilincselnek az itt élők, hogy ezt a szennyező forrást szüntessék meg, ennek soha semmilyen eredménye nem lett. Most is mindenki lepasszolta a kérdést, így a vízügyi igazgató, a kármentesítéssel foglalkozó cég, de a kormányhivatal környezetvédelmi főosztályvezetője is.

„Mondja meg valaki, hogy kinek van joga kérni, hogy azonnal fejezze be a cég a szennyezést, és melyik hatóság felel ezért” – zárta volna rövidre a témát az egyik felszólaló. Nehezen, de jött a válasz a vízügyi igazgatótól, hogy 2013 óta a katasztrófavédelmi igazgatóságok hatáskörébe tartozik a vízjogi engedélyeztetés, így náluk kell kilincselni.

Pont ez a hatóság nem volt ott egyik fórumon sem.

A városrészek civil szervezetei azért már korábban is forgolódtak, így megtudták hivatalos úton is, hogy az agrárcég, a Floratom Kft ideiglenesen, a fenol megengedett határértékének többszörösére kapott engedélyt. Ez az engedély addig szól, amíg a projekt kivitelezése meg nem kezdődik. Ezt követően sincsenek arra tervek, hogy visszasajtoló kutat építene a társaság, hanem az uniós forrásból, a programra biztosított pénzből építenek majd vezetéket, amely a fenolos termálvizet a helyi szennyvíztisztítóba vezeti, vagy ha ide már nem fér, akkor a Tiszába.

A második, a „dögtisza”, vagy Feketevíz partján élőknek szervezett fórumra elmentek többen is az előző gyűlés résztvevői közül. Itt a két ellentétes érdekeltségű csoport közös forrpontja a termálvízszennyezés volt. „Ha kell, a cég bejáratánál fogunk tiltakozni” – egyeztek meg a résztvevők. Egy fiatal vállalkozó, aki a rózsaszínű víz közvetlen partján lakik, arra próbált a jelenlévő szakemberektől választ kapni, hogy a fenoltartalom, amely a termálvízzel kerül a „kertjébe”, veszélyes-e a levegőbe párologva az egészségre. Nem kapott megnyugtató választ, az egyik szakértő azt mondta, hogy be kell méretni, mert tényleg veszélyes lehet.

Az ideiglenes engedéllyel rendelkező agrárcég egyébként nemrégiben, konzorciumban a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt-vel, és a Neumann János Egyetemmel közösen nyert milliárdos pályázatot a stressztoleráns zöldségfajták nemesítésére. Korábban a hvg.hu is kereste az egyébként a hazai kertészetek egyik legjelentősebb cégének vezetőjét, hogy a visszasajtolásról kérdezzük. A vezérigazgató akkor azt mondta, hogy az alföldi porózus talajokba való visszasajtolás, lehetetlen. Közben Szegeden éppen zajlik az a beruházás, amellyel 27 ezer panellakás távfűtését állítják át termálvízre úgy, hogy visszasajtolókat is építenek.

Bárhogy is döntenek a tiszai holtág mellett élők, tüntetnek, vagy sem, pár hónap múlva, amikor vélhetően elkezdik a kármentesítő program kivitelezését, az engedélyt is bevonja a hatóság, amely eddig hagyta, hogy az amúgy is lepusztult holtágba beleeresszék a szennyezést.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Hétköznapi hősök: A kormány kedvenc püspökét díjazta a közmédia
A magyar kormánynak fontos a klímavédelem, de azért továbbra is ellehetetleníti a szélerőművek-építését
Orbán: esélyt látok arra, hogy a jövőben románoknak és a magyaroknak közös céljaik lehessenek
Hírhez tartozó kép:
Hétköznapi hősök: A kormány kedvenc püspökét díjazta a közmédia
A magyar kormánynak fontos a klímavédelem, de azért továbbra is ellehetetleníti a szélerőművek-építését
A magyar kormánynak fontos a klímavédelem, de azért továbbra is ellehetetleníti a szélerőművek-építését
Orbán: esélyt látok arra, hogy a jövőben románoknak és a magyaroknak közös céljaik lehessenek
Orbán a budai Ybl-villát adja ingyen a Türk Tanács irodájának
A kormány a Puskás Aréna éjszakai kivilágításáról: Budapest méltán híres éjszakai látképének elmaradhatatlan része
Nyolcszáz hátrányos helyzetű iskolással fotózkodott Kövér László
A magyar kormány szerint a határ térségében is egyre nehezebb a biztonsági helyzet
Bakondi ma is bement az M1-be fokozni egy kicsit a migróhelyzetet
A magyar állam szénerőművet venne Mészáros Lőrinctől
Személyvonat elé csúszott egy kamion
Pénzfelvétel közben fosztottak ki embereket Budapesten
Milliárdos büntetést kapott a Vodafone a GVH-tól
Veszprém: Befőttesüvegekkel dobálta az autókat egy 81 éves férfi
Elutasítja Manfred Weber a Fidesz visszafogadását az Európai Néppártba
A kihalás széléről sikerült visszahozni tíz állatfajt
Dobogókőn és Kékestetőn már fehér minden
Százmillióért vettek ajándékokat a nyugdíjasoknak a választások előtt Újpesten
Kávéra és teára 15 millió forintot költött a korábbi újpesti önkormányzat.
Óriási változás a patikákban: Könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása jövőre
Karácsony leváltja a Főkertet vezető vezérigazgatót
Lecsukták az iskolásokat akiket fegyveres rablással gyanúsítanak
Bejelentette Greta Thunberg hogy szünetet tart, mert elfáradt
Pécs: Sokkot kaptak a gyerekek, amikor szüleik ki akartak rabolni valakit
Több tonna adományt gyűjtöttek a rászorulóknak Gyomaendrődön
Orbán: készen állunk egy új Közép-Európa felépítésére
Milliókat szerzett egy unokázós csaló Kaposváron
Megvan az X-Faktor győztese
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
41 tevét és egy oázist kínáltak Schmuck Andor feleségéért
Időjárás: igazi pofon jön karácsonykor
Világhírű énekesnő támadt neki Soros Györgynek
Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő
Megindult a trükközés a nagycsaládi autós támogatásért
Nemzetközi botrány: Haza akarnak toloncolni egy 16 éves magyar lányt
260 millióval drágultak a Fradi-edzőpályák
Megindították az eljárást a kgfb-díjak képzése miatt
Itt a gyalogosnak járt volna egy durva helyszíni bírság
Gazdag karácsony: több mint 1 milliárd forintot kapott Felcsút sportfejlesztésre
106 millió forintért épül futódomb Felcsúton
A Türk Tanács ingyen kap irodát Budapesten Orbántól
Segíts egy megosztással - gazdi kell a kis Justinnak
Az Országgyűlés fizeti Palányi Nórát, aki szerint Kocsis-Cake Olivio nem magyar, full színes bőrű, látszik, hogy etnikumilag nem tartozik ide
Fricz Tamás nyílt antiszemita uszítással esett neki Greta Thunbergnek
Segíts egy megosztással- van még hely a fenyőfájuk alatt
Átszelte Amerikát egy önvezető kamion
Hivatalosan tolvajozták le Matolcsyt
Blokád alá vette az ellenzék a szerb köztévét
Vizsgálóbizottság alakul Kispesten a korrupciógyanús ügyek vizsgálatára
Az előző, fideszes vezetés mozijegyeket vett több százezer forintért, az új vezetés inkább rászoruló gyerekeknek adja
Szijjártó: Szeretnénk az EU-t újra naggyá tenni
Szijjártó: Mi egy erős Európai Unióban vagyunk érdekeltek
Négy új helikoptert vásárolt a magyar kormány - végre
Tizenegy autó karambolozott az M1-M7-es kivezetőn
Három óra alatt három sofőr húzott el a rendőrök előtt 150-nél többel
Határ stop a fertőzések miatt: egy kiló almát sem lehet behozni
Megérkezett a kötelező E10-es benzin - nem minden autó fogja szeretni
Letöltendő börtönt kapott egy kamionos egy előzés miatt
Meghalt Danny Aiello, a Keresztapa II színésze
Rengeteg ember megijedt a törökbálinti földrengés miatt
A kormány szerint szégyen, hogy 10 millió magyar nem tudja kifizetni a szegények tb-jét
Németh Szilárd már publikál is
Én végeztem az újraélesztést nem a trolivezető
Tetveket jelentett egy utas a vonaton, a MÁV azonnal lépett
Megöllek, üvöltötte a rendőröknek, majd rohanni kezdett feléjük
Megkezdődött a magyar űripar résztvevőinek a kiválasztása
A kormány szerint a magyar űrtechnológiával foglalkozó szakembereink már messze földön híresek
A fideszes Becsó Zsolt cége engedély nélkül működtetett hostelt a belvárosban
Elcserélt személyivel engedtek szabadon egy rabot a tiszalöki börtönből
Százezreket ígért a zuglói kokainos gázoló a tragédia után
Lehetetlen helyzetbe került a 7 gyermekes család - Sebestyén Balázs az emberek segítségét kéri
ByeAlex teljesen kiakadt a bundavád miatt: Előre eldöntött, hogy ki nyeri az X-Faktort?
Vörösiszapper súlyosbítás: évekre rács mögé kerülnek a vádlottak
Óriási baki: műtét közben végig ébren volt a beteg
Csalók élnek vissza Cseke Katinka nevével
Egy korábbi fideszes polgármester pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt
Orbán engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról
A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni
5 milliárdos költözés: Budai palotába költözött a Nemzeti Nyomozó Iroda
Nem vicc, tényleg visszajön a 17 fok
Kiderült: szállodája van egy fideszes képviselőnek
A magyar kéziválogatott kijutott az olimpiai selejtezőre
Ferencváros sem fizet a leváltott fideszeseknek a szabadságokért
Hivatalos: Folytatódhat a Szomszédok
Nem is a trolivezető élesztette újra a 19 éves lányt
Orbán: Nem engedhetjük meg a brüsszeli bürokratáknak...
Villanyoszlop vágott ketté egy teherautót Budapesten
Havi 800 ezerért keres a Fidelitas munkaerőt
A világ végleg elbúcsúzik a fehér decemberektől
A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt másra költi
Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját
Íme a lista hova reptették a Orbánt, Pintért és Szijjártót
Áder visszaküldött egy törvényt
Óriási a baj: teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés
Gulyás: Kovács Zoltánt megilleti a szólásszabadság
Lángol Oroszország egyetlen repülőgéphordozója
Kitüntették a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt
A legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban
Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal
Egy kis területet zárnak le 27 állam- és kormányfő kedvéért Brüsszelben
Ifjabb Donald Trump kilőtt egy veszélyeztetett állatot
Kiderült szakma hiányában honnan van pénze világ körüli utazásokra Bódi Sylvinek
Ruszó Tibi újabb drámát osztott meg híveivel: Előfordult, hogy alig került az asztalra ennivaló
Figyelmeztetés: egyre több embert mérgeznek meg az illóolajok
Egy műanyag-feldolgozó lángolt Jászberényben
A fideszesek nagy része sem akar atlétikai vébét Budapesten
Gumicsizmában érdemes felkeresni a szentendrei új P+R parkolót
Nem tud Pestre költözni a Semmelweis Egyetem összes klinikája
Megtalálták a lezuhant chilei repülőgép romjait és az utasok maradványait
Súlyos fertőzést titkoltak el a bázakerettyei szociális otthonban
FBI figyelmeztetés: érdemes otthon ellenőrizni az internet kapcsolatot
Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve durva következményei lehetnek
ATM-eket kifosztó magyar bűnbandát kapcsoltak le
Boris Johnson elbújt egy hűtőházban a sajtó elől
Leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron
Erősödött a forint, Matolcsy büszke
Még mindig nem tudott dönteni a kormány a 2020-as minimálbérről
Bukás: mégsem kapnak könnyített törlesztést a bedőlt hitelesek
Kettős mércét emleget Kovács Zoltán
A magyar kormány szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen
Egyre rosszabb magyar helyzetről beszélnek Brüsszelben
Rengeteg magyart hívogatnak ismeretlen számokról a napokban
Kamionnak toltak egy autót az M1-esen, meghalt a benne utazó nő
Kivonultak a fideszesek: nem lehetett megszavazni a családi pótlék emelését
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Greta Thunberg lett az Év Embere a Time-nál.
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva