thepost / Magyarország / Budapest / 2019.12.14
THE POST
           
14
Segíts egy megosztással! - Egyik napról a másikra él a nyitott gerincű kisfiú családja
Ez is érdekelhet:
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
Apró, háromlábú járóbotra támaszkodva, szoros sínbe helyezett és kemény papucshoz rögzített lábbal próbál járni a hétéves Kornél. A zalagyömörői kisfiú nyitott gerinccel született, és szüleit nem sok jóval biztatták az orvosok. Ők viszont a kezdeti összeroppanás után első perctől kezdve küzdenek gyermekükért, akinek akaratereje határtalan. A gyermeket eddig hétszer műtötték már, és ki tudja, még hány operáció vár rá.
Hogyan mérhet ekkora csapást a sors egy ártatlan gyermekre?

– Nézd, tudok járni! – ezzel fogad arcán nagy mosollyal a vasgyúró alkatú kisfiú, aki ránézésre is energiabomba. Szülei segítségével és leírhatatlan akaraterővel, minden erejét összeszedve lassan-lassan feláll úgy, hogy először az egyik, majd a másik apró, háromlábú járóbotra támaszkodik, és a kívülállónak felfoghatatlan erővel szép lassan lépeget a szorosan sínbe és rögzítőpapucsba helyezett kis lábaival. Meghatottság és szomorúság kavarog a kívülállóban, hogyan mérhet ekkora csapást a sors egy ártatlan gyermekre, de Kornél azonnal derűt varázsol mindenkinek az arcára, amikor kitörő örömmel mondja, így még a kapcsolót is eléri, és le tudja kapcsolni a villanyt! Nem beszélve arról, amikor hatalmas erővel és óriási küzdelem árán sikerül neki az, ami másnak természetes mozdulat: a felállás, elindulás és járás.

A Tóth család takaros kis házban és nagy szeretetben lakik Zalagyömörőn, egy eldugott, apró utcában. Szilvia, az anya eladóként dolgozott a helyi boltban, kisfia betegsége óta fel sem merülhet, hogy egyszer majd dolgozhat. Az apa lakatos, éjjel-nappal dolgozik, hogy a család megéljen, mert gyermekük kezelése, illetve a rehabilitáció, a rengeteg utazás mindenüket felemésztette már.
Hét centiméterre volt nyitva a gerince

Elmesélik, nagy boldogságot hozott az életükbe, amikor megtudták, hogy második gyermeküket várják. A terhesség eleinte rendben zajlott, még genetikai vizsgálaton is jártak, ahol azt mondták a szülőknek, hogy minden rendben van. Aztán a nőgyógyász egy napon közölte velük, valami még sincs rendjén. – Ekkor már semmit nem tehettünk, és ha tudunk, akkor sem tettünk volna semmit – mondják határozottan a szülők.

Az orvos azonnal azt javasolta nekik, hogy Pécsen, császárral szülessen meg Kornél, hogy ne sérüljön meg a gerince. – A kiírt időponthoz képest már egy hónappal előbb befektettek minket a kórházba Pécsre, hogy a kisfiamat születése után rögtön el tudják látni – veszi át a szót Szilvia. Az anya így folytatja, kedden befeküdtek, és a következő héten, hétfőn megszületett Kornél 3480 grammal és 50 centivel. Születési lapjára 37 hetet írtak, de az anya szerint nem volt koraszülött a gyermeke.

Az éjszaka történt császározás után azonnal átvitték a gyermekklinikára Kornélt, akit édesanyja nem láthatott, mert őt altatták. Hétfőn hajnalban Kornél után egyből hozzá sietett a férje, és ő írta alá a papírokat, hogy műthető a kisfiú. A gyermeknek hét centiméterre volt nyitva a gerince, amit szerencsére bőr fedett, így nem sérült, nem fertőződött. Kornél 2012. július 9-én született, és 11-én már meg is műtötték a gyermekklinikán, ahol lezárták a nyitott hátgerincet. Az anya 13-án láthatta először a kisfiát.

– Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor megláttam a gyermekemet, akit már meg is műtöttek – mondja elcsukló hangon Szilvia, aki ott feküdt a kórházi ágyon tele kétséggel, aggodalommal. Fájdalmas érzéseit tovább mélyítette, amikor férje őszintén elmondta neki, nem sok reményt fűznek az orvosok a kisfiúhoz, mondták, készüljenek fel mindenre, és hónapokig kórházban kell maradnia.

– Kornél viszont annyira ügyes volt, hogy július 27-én hazahozhattuk a kórházból, mert megerősödött, és akkora akaratereje volt már akkor is! Mindenki csodálkozott rajta a kórházban, mert a hétcentis nyitott gerinc bizony komoly problémát jelentett – említi az anya.
Műt

ét műtétet követett

Aztán a szülők tovább mesélik, itthon kórházból kórházba jártak, neurológushoz is küldték őket, aki szerencsére nem talált problémát a kisfiúnál.

Közben a szülők megtudták, gyermeküknek alsó végtagi bénulása van, eszerint a bal lábát egyáltalán nem tudja mozgatni, a jobbat egy kicsit, és nem érez semmit. Ezért 2012 augusztusában már egy budapesti kórházban voltak, ahol más kezelést is kapott, mert vizelettartási probléma is adódott. A távoli kórházba nyolc héten át vasárnap mentek, pénteken jöttek, a család közel húszéves autójával. Azt nagy szerencsének tartják, hogy az ottani lakhatásban és a gyermekükhöz való napi utazásban is a Máltai Szeretetszolgálat segítette az anyát. A család nem tudta volna kifizetni a lakhatást, sem a közlekedést, és az anyának külön nagy gondot okozott, hogy számára teljesen ismeretlen volt a főváros.

Közben egy pécsi vizsgálatnál kiderült egy újabb probléma a gerincen, amit műteni kellett 2013 januárjában, de ez már egy budapesti kórházban történt, ahol az anya anyaszállás híján egy félreeső helyiségben kapott egy ágyat.

Hazajövetelük után egy Veszprém megyei kórházba jártak gyógytornára busszal, autóval, ahogy tudtak.

Közben kiderült, hogy a kisfiú csípőjét is műteni kell a budapesti ortopédklinikán, majd mindkét oldalra csavarokat is beépítettek, amiket egy év múlva egyszerre kivettek. Közben háromévesen heresérve is lett, a húgycsőnél pedig szűkület találtak, mindezt Pécsett műtötték, ahol az anya egy olcsó panzióban lakott. Tavaly januárban újabb műtét várt Kornélra, akkor a combjánál végeztek operációt, hogy ne legyen annyira feszes a lába, legyen terpesze, jobban tudjon ülni.

Aztán eljutottak többek között a devecseri Fanni Házba, ahol a gyógytorna mellett Séfer Hajnalka konduktor segítségével sínnel rögzítették is a kisfiú lábait, és Kornél már a bal lábával is meg tudja rúgni a labdát. Mindemellett rehabilitációra is járnak egy kórházba, meg néha gyógylovaglásra, és ki tudja, még hány műtét vár Kornélra.
„Egyik hónapról a másikra élünk”

A gyermek még óvodás, a szülők kérték, hogy még maradhasson ott. Normál csoportba jár, és nagyon jó hatással vannak rá a többiek, barátai is vannak az oviban. Sétálni úgy tud velük, hogy az óvónők szólnak az édesanyjának, aki ilyenkor speciális biciklivel segíti fiát, hogy a többiekkel együtt lehessen.

– Egyik hónapról a másikra élünk. Nem tudjuk, mit hoz a jövő. Küzdünk, és soha nem adjuk fel. A nyaralás, ruhavásárlás nekünk ismeretlen, ünnep volt, amikor a nyáron egyszer eljutottunk a Balatonhoz Kornél kérésére – avatnak be életükbe a szülők, akik maguktól mindent megvonva gyermeküknek próbálják megadni azt, amire szüksége van.

Életüket nehezíti, hogy a kisfiúnak megfelelő fürdőszobára végképp nincs lehetőségük. Kornélnak nagy kívánsága volt egy élő nyuszi, akit évek óta nagy szeretettel etet, gondoz, és ahová naponta többször kisegítik a gyermeket, hogy megsimogathassa a kis állatot.

A szülők nagyon meghatódtak attól, amikor Iváncsics Zsolt futó, aki elkötelezett a nehéz helyzetben levő gyermekek mellett, és a versenyeken speciális kocsiban tolja maga előtt őket, megkereste a családot, és egy keszthelyi versenyen, speciális babakocsiban maga előtt tolta Kornélt.

– A kisfiamnak ez fantasztikus élményt adott, kinyílt előtte a világ! Mi meg el sem hittük, hogy ez velünk megtörténhet! – mondja csendben Szilvia szemlesütve, maga elé nézve. Aztán megemlíti, Kornél gyakran mondja, direkt választotta őket szüleinek, és nagyapja, aki velük lakott, de sajnos már nem él, biztosan büszkén tekint le rá.
A kisfiú arról is beszél, ha nagy lesz, lediplomázik, feltaláló lesz, és minden kisgyereknek olyan gyógyszert ad, amitől meggyógyul majd.
Ha szeretne segíteni a családnak, az alábbi telefonszámon érheti el őket: 3630/659-9888.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Még Romániában is többet tud költeni a lakosság, mint Magyarországon
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Hírhez tartozó kép:
Még Romániában is többet tud költeni a lakosság, mint Magyarországon
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
A felcsúti akadémia 106 milliós ajándékot kap
Az új TB törvény: idén 75 ezer beteget kellett volna hazaküldeni ellátás nélkül
Kidobták Orbán barátját a Szabadságpártból
Orbán Viktor gratulált Boris Johnsonnak, hogy érvényesítette népe akaratát
A skótok többsége az EU-ban akar maradni, jöjjön a függetlenségi népszavazás
Csak tűz esetén mehetnek be a hatóságok a Türk Tanács budapesti irodájába, aminek a működését a magyar állam fizeti
TV2 változás: Megszűnik az egyik legközkedveltebb műsor
Tragédia Kiskunhalason: az autó alól kiáltott segítségért az elgázolt kislány
Százezrével veszik a magyarok a kínai műfenyőt
Brutális módon akarta kivégezni áldozatát egy betörő kiskunhalason
41 tevét és egy oázist kínáltak Schmuck Andor feleségéért
Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő
Megindult a trükközés a nagycsaládi autós támogatásért
Nemzetközi botrány: Haza akarnak toloncolni egy 16 éves magyar lányt
Józsefváros: A Macskafogó hősei elfoglalták egy panelház oldalát
Halálos tragédia az M5-ösön
Ha a vizitdíj kiverte a biztosítékot, akkor ebből még nagyobb balhé lesz
260 millióval drágultak a Fradi-edzőpályák
Megindították az eljárást a kgfb-díjak képzése miatt
Itt a gyalogosnak járt volna egy durva helyszíni bírság
Gazdag karácsony: több mint 1 milliárd forintot kapott Felcsút sportfejlesztésre
106 millió forintért épül futódomb Felcsúton
A Türk Tanács ingyen kap irodát Budapesten Orbántól
Segíts egy megosztással - gazdi kell a kis Justinnak
Az Országgyűlés fizeti Palányi Nórát, aki szerint Kocsis-Cake Olivio nem magyar, full színes bőrű, látszik, hogy etnikumilag nem tartozik ide
Fricz Tamás nyílt antiszemita uszítással esett neki Greta Thunbergnek
Iskolás fegyveres rablókat fogtak Budapesten
Átszelte Amerikát egy önvezető kamion
Hivatalosan tolvajozták le Matolcsyt
Blokád alá vette az ellenzék a szerb köztévét
Vizsgálóbizottság alakul Kispesten a korrupciógyanús ügyek vizsgálatára
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Három óra alatt három sofőr húzott el a rendőrök előtt 150-nél többel
Határ stop a fertőzések miatt: egy kiló almát sem lehet behozni
Megérkezett a kötelező E10-es benzin - nem minden autó fogja szeretni
Letöltendő börtönt kapott egy kamionos egy előzés miatt
Meghalt Danny Aiello, a Keresztapa II színésze
Rengeteg ember megijedt a törökbálinti földrengés miatt
Németh Szilárd már publikál is
Én végeztem az újraélesztést nem a trolivezető
Tetveket jelentett egy utas a vonaton, a MÁV azonnal lépett
Megöllek, üvöltötte a rendőröknek, majd rohanni kezdett feléjük
Megkezdődött a magyar űripar résztvevőinek a kiválasztása
A kormány szerint a magyar űrtechnológiával foglalkozó szakembereink már messze földön híresek
A fideszes Becsó Zsolt cége engedély nélkül működtetett hostelt a belvárosban
Elcserélt személyivel engedtek szabadon egy rabot a tiszalöki börtönből
Százezreket ígért a zuglói kokainos gázoló a tragédia után
Lehetetlen helyzetbe került a 7 gyermekes család - Sebestyén Balázs az emberek segítségét kéri
Novák Katalin: Rácz Zsófia látja a mindennapi problémákat
Eltörölt rendelet: Nem lehet többé 1 forintért parkolni
Több millió ember számára luxus a vezetékes víz
Két gyermek megsérült egy teherautóról leeső pótkerék miatt
Egy korábbi fideszes polgármester pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt
Orbán engedett: megállapodtak az EU vezetői a klímacélokról
A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni
5 milliárdos költözés: Budai palotába költözött a Nemzeti Nyomozó Iroda
Nem vicc, tényleg visszajön a 17 fok
Kiderült: szállodája van egy fideszes képviselőnek
A magyar kéziválogatott kijutott az olimpiai selejtezőre
Ferencváros sem fizet a leváltott fideszeseknek a szabadságokért
Hivatalos: Folytatódhat a Szomszédok
Nem is a trolivezető élesztette újra a 19 éves lányt
Fontos változás jön a nyugdíjakkal kapcsolatban az új törvény elfogadása miatt
Villanyoszlop vágott ketté egy teherautót Budapesten
Havi 800 ezerért keres a Fidelitas munkaerőt
A világ végleg elbúcsúzik a fehér decemberektől
A Vatikán a szegényeknek szánt pénzt másra költi
Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját
Íme a lista hova reptették a Orbánt, Pintért és Szijjártót
Áder visszaküldött egy törvényt
Óriási a baj: teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés
Gulyás: Kovács Zoltánt megilleti a szólásszabadság
Lángol Oroszország egyetlen repülőgéphordozója
Kitüntették a 18 éves lány életét megmentő BKV-sofőrt
A legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban
Újbuda szerződést bont Mága Zoltánnal
Egy kis területet zárnak le 27 állam- és kormányfő kedvéért Brüsszelben
Megzsarolta Orbán az Európai Uniót
Kiderült szakma hiányában honnan van pénze világ körüli utazásokra Bódi Sylvinek
Ruszó Tibi újabb drámát osztott meg híveivel: Előfordult, hogy alig került az asztalra ennivaló
Figyelmeztetés: egyre több embert mérgeznek meg az illóolajok
Egy műanyag-feldolgozó lángolt Jászberényben
A fideszesek nagy része sem akar atlétikai vébét Budapesten
Gumicsizmában érdemes felkeresni a szentendrei új P+R parkolót
Nem tud Pestre költözni a Semmelweis Egyetem összes klinikája
Megtalálták a lezuhant chilei repülőgép romjait és az utasok maradványait
Súlyos fertőzést titkoltak el a bázakerettyei szociális otthonban
FBI figyelmeztetés: érdemes otthon ellenőrizni az internet kapcsolatot
Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve durva következményei lehetnek
ATM-eket kifosztó magyar bűnbandát kapcsoltak le
Boris Johnson elbújt egy hűtőházban a sajtó elől
Leszakította a rászorulóknak szánt ételdobozt egy nő Dunaföldváron
Erősödött a forint, Matolcsy büszke
Még mindig nem tudott dönteni a kormány a 2020-as minimálbérről
Bukás: mégsem kapnak könnyített törlesztést a bedőlt hitelesek
Kettős mércét emleget Kovács Zoltán
A magyar kormány szerint boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen
Egyre rosszabb magyar helyzetről beszélnek Brüsszelben
Rengeteg magyart hívogatnak ismeretlen számokról a napokban
Kamionnak toltak egy autót az M1-esen, meghalt a benne utazó nő
Kivonultak a fideszesek: nem lehetett megszavazni a családi pótlék emelését
Matolcsy: a gazdasági csoda titka belül van, nem a külső támogatásokban
Semmiféle új építkezés nem lehet a Városligetben
Schilling Árpád: Orbán hadsereget épít
Olyan ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, amit alig tudnak feldolgozni
Karácsony nekimegy Orbánnak: Az ördöggel is leülök tárgyalni, ha így meg tudom menteni a színházainkat
Greta Thunberg lett az Év Embere a Time-nál.
Tömegverekedés: A bérüket követelték az ukrán vendégmunkások
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Népszavazást kezdeményez a Jobbik: börtönbe csuknák az állatkínzókat
Titokban a kertben temette el anyját, hogy tovább kapja a nyugdíjat utána
Varga Judit: háborút indított az EU ellenünk, de mi készek vagyunk megvédeni Magyarországot!
Tomi bántalmazta kutyáját, majd feltette az internetre, ezután Tomit verték el az ismerősei
Vágó Istvánt mocskolta a Fidesz uszítóembere, a kvízmester visszaüzent Bayer Zsoltnak
Hivatalos: az egészségügy fizetős lesz a legelesettebbek számára
Levélben köszönték meg a trolivezetőnek, hogy megmentette egy 18 éves lány életét
Mészáros Lőrinc: mink magunk is nagyon sokat dolgozunk azon, hogy a magyar futball fejlődjön
Mészáros Lőrinc nyilatkozott: a futballhoz is és mindenhez is ért
Doppingbotrány Magyarországon: Húsz magyar sportoló bukott le idén
Kovács Zoltán arról az ülésről tweetelt , amit magyar kérésre nyilvánítottak zárttá
Órási botrány: Matolcsyék kétszer vették meg ugyanazt a épületet a Várban
A magyar kormány 66 milliót ad egy jeruzsálemi múzeum bővítésére
Elképesztő emberek: kilenc kutyát vertek halálra Jászberényben
Rémálmok gyötrik Orosz Bernadettet
Könyörgött, hogy álljanak le, kettérepedt szomszédja miatt a magyar színésznő otthona
Az összes fideszes tartózkodott, így nem emelik a bírák és az ügyészek fizetését
Óriási baki az eskütételen, Orbán sem bírta faarccal
Brüsszel megelégelte Kovács Zoltán ámokfutását
A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja Matolcsy jegybankja
Rendőrségi nyomozás: elővették Borkai fiát
Közel 4 milliárd tonna jég tűnt el Grönlandon
Igazságügyi jelentés: negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon
Meghalt az ember, akinek a vonalkódokat köszönhetjük
Prága elveszett: tízezrek követelték Babis lemondását
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva